Éhségsztrájk?

A hozzátáplálás és a szoptatás során is előfordulhatnak olyan esetek, amikor habár van mit enni, a baba átmenetileg mégsem eszik vagy nem eszik eleget. Ez nagyon ijesztő állapot, de szerencsére mindig meg lehet találni a háttérben húzódó okokat. Ilyen eseteket gyűjtöttem össze most.

Éhségsztrájk?1. Van tej, de nem szopik eleget a baba

Amikor van tej, jól szopik a baba, majd hirtelen egyik napról a másikra elkezdi ritkábban kérni a cicit, kevesebbet eszik egy-egy alkalommal, rángatózik és sír szopizás közben, vagy nagyon hamar végez az evéssel, annak többféle ok lehet a hátterében.

1) Ha ritkábban szopizik, annak vagy az az oka, hogy nem igényli már olyan gyakran a szopit (pl. áttér a 3 óránkénti evésről a 4 óránkénti evésre), vagy -ez 4-6 hónapos kor között fordulhat elő- már annyira érdekli a külvilág, hogy nincs türelme a szopizáshoz.

2) Rángatja a cicit, sír szoptatás közben: egészen kis korban (2 hónapos kor előtt) ennek a hasfájás az oka, de az is állhat a háttérben, hogy túl sok a tej, ezért mindig kicsúszik a szájából a cici, ha ezt tapasztalod, evés előtt fejj ki kézzel néhány cseppet és töröld le száraz pelussal a bimbót, hogy ne csússzon. Ha hasfájós a baba, evés előtt adj neki Gripe Watert.

3) Hamar végez az evéssel: ez általában 5-6 hónapos kortól kezd gyakorivá válni. Egyrészt már hatékonyabban szopizik a baba, ezért 10 perc is elég neki, másrészt annyira érdekelheti a világ, hogy szopi helyett inkább nézelődik. Segíthet, ha fekve félhomályban szoptatod.

A szopási sztrájk hátterében számos más dolog is állhat, például torokfájás, fülfájás, vagy fogzás.
2. Hirtelen kevesebbet eszik

Ha már kanalazgat a baba és hirtelen elutasítja az ételt, annak gyakran a fogzás az oka. Ez általában átmeneti, legfeljebb egy hétig tartó időszak, amikor csak kevesebb szilárd ételt fogad el, esetleg csak az anyatejet/tápszert fogadja csak el a baba.

Ha elkezd türelmetlenkedni evés közben, nem fogadja el a kanalas ételeket, gyakran az áll a háttérben, hogy a kicsi nem szereti az etetőszéket, nem bír nyugton maradni benne. Ilyenkor segíthet, ha olyan ételeket kap túlnyomórészt, amiket maga csipegethet fel kézzel, mert ez leköti a figyelmét, valamint ha nincs lekötve, hanem kisszékről kisasztalnál eszik.

Átmeneti étvágytalanságot okozhat a fülfájás, torokfájás, megfázás is. Gyakran betegségek után is átmenetileg elmehet a kicsi étvágya, mert a fájós torokkal megevett falatok kellemetlen élményt okoztak a kicsinek. Ilyenkor türelmesnek kell lenni és elfogadni, hogy néhány napig csak folyékony vagy nagyon pépes ételt fogad el a kicsi, majd a tünetek múltán vissza lehet térni fokozatosan a darabosabb ételekre.

Gondot okoz a hozzátáplálás? Sok kérdésed van? Válaszok az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

75 Comments

  • Kriszti

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági,
    Most 5,5 hetes a kisfiam. Néhány napja tapasztalom azt, hogy a korábban kőkemény melleim teljesen lelöttyednek, mintha nem telnének meg, illetve esetleg csak időnként a bal, reggelre. Nem változtattam semmit az életmódomon, iszom (váltogatva többféle) tejszaporító teát; eszem rendesen, és a kezdeti szülés utáni depresszióm, szoptatás közbeni mellbimbófájdalmam is elmúlt, szóval kezdeném élvezni a szoptatást. 2,5-3,5 óránként szoptatom, gyakrabban nem igényli a baba, nem jelzi, hogy éhes lenne. Viszont szoptatás közben (kb 10-15 perc után)ebből a „lötyiből” mintha nem akarna szopni, rángatja a fejét, hisztizik, nem akarja bekapni (vagy nem tudja) a mellbimbót. És amikor ilyen hisztis, akkor nem nyugszik meg a komfortcicizéstől sem. Sajnos alvó/játszócumit szokott kapni, mert egyszerűen mással nem nyugszik meg (sem ölelés, sem mellém fektetés nem használ). Egyébként érdekes módon naponta többször is érzem a tejleadó reflexet a melleimben, és szoptatás közben időnként a másik mellből csöpög is a tej, tehát lehet, hogy van tej, csak a pici sztrájkol?! Mi lehet az ok, és hogyan kezelhető?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ez normális, a 6. hét környékére már nem olyan kemények a mellek, de ennek ellenére ugyanúgy van bennük tej, csak az érzet más.

      Azért kezd el nyafogni szopi közben, mert már nem jön olyan gyorsan a tej, ezzel nem kell foglalkozni. Ilyenkor átteheted a másik cicire, ha még éhes.

      Mindenkinek kevesebb tej van az egyik mellében, mint a másikban, ez is normális, idővel a kicsi is hozzászokik majd.

  • Szilvi

    2011. július 31. vasárnap

    Sziasztok!
    Lenne egy kérdésem, 5hónapos lányom egy 3hete csak tápszert fogad el, nem hajlandó szopizni se, a tápszerre azért kellett áttérnem mert nem volt elegendő tejem,és a doki tápszert írt fel, hogy fejlődjön, most sincs elég,de nincs ötletem hogy mi lenne a legjobb megoldás. Még tudok valamennyit fejni, de a picurkám nem akar szopizni, mit tegyek? Hagyjam az egészet s adjak neki tápszert, vagy próbálkozzam tovább hátha sikerülne felhoznom, sikerülne annyit termelnem amennyire neki szüksége van, na meg persze hogy próbáljam meg visszaszoktatni a cicire? Mindenki mást mond, nem tudom mit tegyek, szeretném szoptatni, de nemtudom van-e értelme.
    Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Az a gond, hogy ha cumisüveget is kap a baba, akkor idővel nem fogadja el a cicit, mert ott nehezebb szopizni, mint a cumisüvegből. Ezen csak az segíthet, ha először mindig szopit kap az anyatej előtt, vagy ha teljesen visszatértek a szopira és igény szerint szopizhat akár 1-2 óránként is, ezzel megnő a tejmennyiség és ő is megtanul megint szopizni. Értelme mindenképpen van, mert az anyatej erősíti a kicsi immunrendszerét, szüksége van rá legalább 1 éves koráig.

  • Kertesz Kati

    2011. július 30. szombat

    Kedves Agi!

    Eloszor is koszonom egy multkori kerdesemre adott valaszodat! Szeretnem megkoszonni az oldal letrejottet is, fantasztikusnak talalom es szerintem sokan vagyunk halasak Neked, hogy megosztod velunk tudasodat es gondolataidat. Es akkor lenne egy kerdesem is 🙂

    Kisfiam most lesz 7 hetes, minden rendben van vele, sulya, hossza tokeletes stb. Eszrevettem, hogy kb. 3 hetes kora ota keso delutan/kora estenkent amikor szopizik, kevesebbet eszik, de ahogy a cikkben latom, ez normalis. Nem is ezzel van a gond, hanem azzal, hogy altalaban par perc utan nagyon elkezd sirni, leszedi magat a cicirol, es nekem ugy tunik, hogy akarja is, meg nem is, de valami nagyon zavarja es inkabb nem kell neki. Talan az, hogy sok a tejem es spriccel mindenfele, nem tudja tartani a tempot nyeles kozben? De nem tudom, miert csak estenkent fordul ez elo, en ugy latom, hogy mas napszakokban is sok a tej es gyorsan jon. Ilyenkor idobe telik lenyugtatni, bofiztetem is sokat es legtobbszor nem is akar visszamenni a cicire, vagy ugyanarra nem, csak a masikra. Leginkabb a bal mell az, ami „kiboritja”, azt hiszem, ott tobb is a tejem. Kerdesem, hogy hagyjam-e igy a dolgot (az orvos szerint ez nem gond, de semmi mast nem mondott), fejjek, vagy mit csinaljak? Nem szeretnem, hogy rossz elmenye kotodjon a szopatatashoz.

    Valaszodat elore is koszonom es tovabbi sok sikert az oldalhoz 🙂

    Kertesz Kati

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A gond az lehet, hogy estefelé már fáj a hasa, mert egész nap sokat evett, és ilyenkorra eltelítődik a pocak. Próbáld meg, hogy amikor sír, a két térdét a pocakjához felhúzva kifelé körözteted, ez segít a szelek távozásában. Az is gyakori, hogy ilyenkorra a baba már nagyon fáradt, túltelítődik a sok nappali információval (akkor is, ha napközben alszik), ezen segíthet, ha nyugodt helyen, fekve szoptatod.

  • Tünde

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági kérlek adj egy jó tanácsot mert már nagyon el vagyok keseredve. Kisfiam 4 hónapos, 7és fél kg első 3 hónapunkban hasfájással küszködtünk ennek már hála istennek vége de most itt a következő gond hogy nem akar enni. Próbáltam már testhelyzet váltással, nyugodt intim légkörben, pelus csere előtt vagy után de ahogy meglátja a cicit keservesen elkezd sírni. Szájpenésze nincs erről biztosított a védőnőnk nem beteg nem fáj semmie egász nap nyűgös, éhes de ahogy meglátja a cicit eltörik a mécses. Tegnap már odáig jutottunk hogy eltelt 4 óra két etetés között és még akkor sem tudtam sehogy rávenni hogy egyen 🙁 Van olyan hogy már nem akar tejet enni hanem inkább mást?
    Kérlek segíts nekem mert már nagyon el vagyok keseredve hogy mit tehetnék még. Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Olyan nincs, hogy nem akar tejet enni, hanem inkább mást. Ezt a sírást okozhatja cumizavar, ha cumisüvegből kap pótlást, vagy cumit kap, akkor emiatt nehezebben szopizhat és ezért sírhat ennyire szoptatás előtt. De 4 hónaposan egyébként már általában csak 4 óránként szoktak enni a babák, nem lehet, hogy ő is már ritkábban akar enni és azért dühös, ha hamarabb kínálod neki?

  • kinga

    2011. július 01. péntek

    Szia Ági,

    Kisfiam 3 és fél hónapos most kezdett el kb 1 hete éhségsztrájkolni.Súlya 5800g.Nappal szinte semmit max 5 percet szopik, csak éjjel eszik 2 x 3x általában.Tejem szerintem van de fejni már nem tudok. Nem fog rászokni az éjszakai evésre kizárólag? Mit tanácsolsz ilyen estben? És meddig tart?
    köszönöm,
    kinga

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ez azért lehet, mert annyi minden érdekli a kicsit, hogy nincs türelme enni, de az is lehet, hogy már annyira hatékonyan szopizik, hogy ugyanazt a mennyiséget képes 5-10 perc alatt is kiszívni. Segíthet, ha félhomályos szobában fekve szoptatod, mert ott kevesebb a látnivaló, vagy félálomban elalvás előtt szopizik.

  • Niki

    2011. július 01. péntek

    Kedves Agi!

    Az en kislanyom 2 honapos. Amikor megszultem es a korhazban voltam, nem volt tejem. De mondtak, hogy azert tegyem cicire es a baba szopni fogja, aztan majd beindul. De a kisbabam nem akart szopni, amikor a cicimhez tettem (elso baba, szoval meg eleg furcsa volt a helyzet)kinyitotta a szajat, de orditott es egyszeruen nem akarta bevenni, olyannyira sirt, hogy mar mar oklendezett, es nem akarta megszivni. Majd kovetkezo alkalommal megprobaltam ujra es akkor elkapta a cicit, de kb 1 perc utan elvette a szajat es nem akarta bekapni megint, es ugyan az jatszodott le ujra. Majd a vedono azt javasolta, hogy fejjem le a tejet es adjam oda neki cumisuvegbol. Majd en napi szinten megprobalkoztam mindig a szoptatassal (bevizeztem a mellbimbomat, hogy a hideg hatasara konnyebben be tudja kapni, de mindig ugyan az tortent). Volt olyan is hogy miutan evett egy kicsit uvegbol, utana probalkoztam, hogy akkor hatha nyugodtabb es akkor turelmesebb lesz, de semmi valtozas. Egyreszrol nyugodt vagyok, hogy azert anyatejet kap, de jobb lenne ha szopizna. A kerdesem az lenne, hogy mit gondolsz, van meg ra esely, hogy szopizni fog vagy hogyan tudnam ravenni ot, hogy szopizzon? Valaszodat elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Van rá esély, hogy még megtanuljon szopizni, ehhez nagy türelemre lesz szükséged. Tedd a melledre minél többet evés előtt, először mindig cicit kapjon, főként félálomban érdemes próbálgatni. Segíthet, ha a lefejt tejet csak kiskanálból kapja vagy az ún. Szoptanít készülék segítségével. Ha nem boldogulsz egyedül, egy szoptatási tanácsadó is segíthet, itt tudsz tőlük segítséget kérni: http://www.lll.hu/telefon

  • Ágota

    2011. június 22. szerda

    Üdvözlök mindenkit!
    20-án lett 4 hónapos a kisfiam. Aznap délután 17 órakor még rendesen szopizott,viszont utána nem fogadta el a cicit,csak napjában kétszer. A lefejt tejet cumisüvegből megitta,de nem tudtam cicire rakni. Én bimbóvédővel szoptatok születése óta és eddig nem is volt gond.Még a kórházban adták a csecsemősök. Sőt! 4 nappal ezelőtt még másfél-két óránként szopizott.Nap közben nagyon keveset alszik,viszont 20-a óta nap közben többet alszik. Az lenne a kérdésem,hogy mi történhetett? Miért nem akar ciciből szopizni? Nem a bimbóvédővel van baja,mert,ah az ujjamra húzom,azt szopizza,csak akkor nem kell neki,ha cicin van.Ugyan úgy csinálok mindent,mint eddig,de mindig megfeszíti magát és keservesen sír,ha cicire akarom rakni. Nagyon szeretném,ha továbbra is úgy szopizna,mint eddig.Tejem van bőségesen.Előre is köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      Ennek több oka is lehet:
      – hamarosan megjön neked és ezért más az íze a tejnek,
      – hamarosan bújnak az ő fogai és ezért érzékenyebb az ínye,
      – szájpenész.

  • Eszter

    2011. június 21. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam ma 8 hónapos, kb. 8,5kg, mindenevő, 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott.
    Ekcémája miatt tehéntejterméket nem kap 1 éves koráig semmilyen formában.
    Egy héttel ezelőtt begyulladt a felső fogínye, ez váltotta ki, hogy az esti szoptatásnál (3szor szopott, a többi gyümölcs, főzelék) keserves sírásban tört ki, és nem volt hajlandó újra szájába venni a cicit. Ezt értettem. Azonban eltelt 6 nap, és semmi, sír, rángatózik, menekül, ha csak pozícióba helyezem. Pontosabban két napja reggel sikerült úgy megszoptatnom, hogy a dentinox-al bekentem a mellbimbóm, és mivel az édes ízét szereti, elkezdte „szopogatni”, aztán már nem hagyta abba, kiszívta mind a kettőt (ahogy ezt eddig is mindig tette). És úgy gondolom, hogy reggel eléggé éhes ahhoz, hogy kvázi mindegy mit, csak egyen. És én el is határoztam, hogy ha tiltakozik, sem kap mást, akkor kénytelen lesz szopizni. A foggyulladása láthatóan leapadt (fog nem bújt ki). Aztán a nap folyamán többet nem tudom mellre helyezni. Már nem próbálkozom, mert nem akarom feldühíteni, hogy aztán még a reggelit se fogadja el. Tápszert nem issza, mondjuk sosem kapott cumisüvegből semmit. Egy fajta cumisüveg végül bevált, de két korty után eltolja a tápszert.
    Bízva abban, hogy megmarad a reggeli szopi, úgy döntöttem, hogy este (kb. 6-7 órakor) 150 ml tápszerből gabonapépet gyümölccsel adok neki, ezzel próbálom azt is elérni, hogy ne ébredjen fel éjszaka, merthogy korábban akkor is szopizott, de most akkor sem fogadja el. Egyelőre más folyadékra nem bírom rávenni, minden evés után lecsúszik 2-3 korty víz, de azon kívül, még ebben a nagy melegben sem iszik, pedig dugdozom a szájába a varázsitatókat, és kísérletezem mindenféle innivalókkal az egészségesektől a kevésbé egészségesig, csak hogy végre valamit igyon.
    Kérdésem:
    – jól van ez így, hogy egy szopi mellé már nem iszik tápszert, hanem „eszik”?
    – mennyi folyadékra lenne még szüksége, és azt hogyan töltsem belé?
    – mit lépjek, ha már reggel sem lesz hajlandó szopizni, se tápszerezni? esetleg váltsak másik tápszerre? (gyerekorvosunk szerint, mivel „csak” pótlásról van szó, és már sokmindent eszik, adhatom neki most, amit még anno a kórházból hazahoztam a biztonság kedvéért – ez nem a korának megfelelő ugyebár)
    Köszönettel: Eszter

    • Vida Agi

      2011. június 26. vasárnap

      1. Igen, az teljesen jó, ha a tápszer helyett már ennivalót kap a szopi mellé.
      2. Annyit igyon, amennyit elfogad, ha nem fogadja el, akkor nem szomjas. Az anyatej jó szomjoltó, és a gyümölcsöknek is nagy a nedvességtartalma, ez elég neki. Minden evés után kínáld meg kiskanálból kis vízzel, és két evés között is meg lehet kínálni, legyen kéznél az itató kis vízzel, hadd kísérletezzen vele, de nem kell erőltetni az ivást.
      3. Nem kell emiatt aggódni. Ha már nem szopizik majd reggel, akkor kaphat reggelit, vagy ha már 1 éves elmúlt, akkor tejet.

      • Eszter

        2011. június 26. vasárnap

        Szia Ági!
        Köszönöm a válaszokat, igyekszem nem túlaggódni ezt a dolgot. Szerettem volna nagyon sokáig szoptatni, de most meg kell elégednem a napi egy cicizéssel.
        Az ivásra végül lett megoldás, teljesen véletlenül. Egy kirándulás alkalmával a benzinkúton vettem jana kis csőrösüveges vizet, abból öntözgetem kortyonként a szájába, és így nagyon sokat iszik, sőt kéri. Szóval megtartottam, és utántöltöm 🙂

  • Csilla

    2011. május 22. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kislányom 5 hónapos, és hetek (kb. 3-4 hete) óta óriási sírással telnek a szopizások. Csak anyatejes. Próbáltunk mindent, büfiztetni, tornáztatni, de rájöttem, hogy valószínüleg fogacska van a dologban, mert ha evés előtt bekenem az ínyét Dentinox-szal, akkor nem sír közben.2 alsó fogacskája még 4 hónapos korára kibújt, de most nem látom sehol se megmutatkozni a következőket.
    Viszont sajnos a Dentinoxot csak naponta 3szor lehet használni, és ő még 5-6 alkalommal eszik, és ráadásul az van a leírásában, hogy evés után lehet adni neki, úgyhogy nem tudom, nem teszek-e valami rosszat.
    Mit tudnék kezdeni a helyzettel, ha nem rendeződik el 1-2 héten belül?
    Fejjem a tejem és adjam cumisüvegből neki, De akkor elapad, nem? Vagy csak akkor adjam neki így, amikor nem kenhetem be az ínyét?
    Lassan elkezdem a szilárd ételek bevezetését, akkor jobb lesz a helyzet várhatóan?
    Mennyi idős korban van az, hogy elválasztódhat a baba anélkül, hogy tápszert kellene neki adni?
    köszönöm előre is a választ!
    Csilla

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Semmiképpen se kezdd el emiatt cumisüvegből etetni. Nem gond, ha evés előtt kapja a Dentinoxot. Hasonló hatású a Dologél is, viszont azt többször is lehet használni naponta, mint 3, ezért érdemes lenne arra váltanotok.

      1 éves kor körül sok baba el szokott választódni magától és ilyenkor már nem kell tápszert adni neki, elég a tej és a tejtermék.

  • Oláh-Horváth Beáta

    2011. május 17. kedd

    Kedves Ági!

    5 hónapos kislányomnál kb. két napja furcsa szopási sztrájk jelentkezett. Először csak elkezdett nyöszörögni szopás közben, rángatta a mellemet és vöröslő arccal nyomott, mintha kakilna (nem jött semmi, néha egy-egy puki csak), de ma estére eljutottunk odáig, hogy bár evett egy kicsit, végig dobálta magát és a végén sírva utasította vissza a mellemet. Tudtam, hogy még nem lakott jól, ezért fagyasztottam ki korábbi anyatejet és odaadtam neki. Ezt nyugodtan megette és szépen bealudt tőle, mint máskor szopizás közben. Emiatt úgy gondolom, megváltozhatott a tejem íze, hisz csak az okoz neki fájdalmat, ami most jön a mellemből… Mi lehet az oka? Nem ettem olyan új ételt az elmúlt napokban, amit eddig ne főztem volna (igaz, lencse, káposzta és kömény volt az ételekben egymás után, ezek hagyományosan „tiltottak” szoptatás alatt), a menstruációm nem esedékes (bár már megjött, kb. két hete először). Aggódom, mi lehet a baj, már az is felmerült bennem, hogy esetleg teherbe eshettem, és amiatt utasítja el a mellemet… szerinted mi lehet a baj? És mit csináljak? Adjak neki fagyasztott anyatejet (kb. két napra elegendő a mennyiség) és fejjek, majd próbálkozzam újra? Vagy erőltessem a mellemet? Olyan szörnyű látni, hogy szenved tőle! Tápszerezni nem szeretném, soha nem kapott eddig, és még a mellétáplálást sem kezdtük eddig el…

    Köszönettel

    Oláh-Horváth Bea

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Szoptasd tovább és ne kezdd el cumisüvegből táplálni, tudom, hogy rossz, hogy nyafog szoptatás közben, de ez csak átmeneti. Valószínűleg vagy meg fog jönni, vagy a ciklusod félideje miatt változott meg kicsit a tej íze, ez általában pár nap után elmúlik.

  • Csné2010

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5-én lesz 7 hónapos, 3.550 grammal született. Nagyon jó étvágyú baba volt mindig is (5 hónaposan duplázott, most 8.060 gramm), 4 hónapos koráig csak szopizott, utána ő szokott le a ciciről 6 hónapos korára. Tápszert sosem kapott (ellenezzük Apával, nem is fog kapni), max. tejpépeket, inkább főzeléket, gyümölcsöket 4 hónapos korától. Szinte mindig mindent megevett („sokat”, 150-250 ml), amit adtam neki, de az utóbbi néhány napban egyszerűen tortúra az evés. Amit eddig jóízűen megevett, most elutasítja, olyan szorosra zárja a szájacskáját, hogy esély sincs rá, hogy bedugjam a kanalat… Amióta hozzátáplálunk, az autóshordozóban etetem, eddig nem volt gond, de most már inkább inkább kapná be a lábujját, mint a kanalat. Ülni még nem ül stabilan, ha nem kapaszkodik, eldől. Foga még 1 sincs. Mit javasolsz/tippelsz, mi lehet a bibi?

    Válaszod előre is köszönöm!
    Timi

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Több dolog is lehet:
      1. Fogzik és ezért érzékenyebb az ínye
      2. Fáj a torka vagy náthás
      3. Szájpenész miatt érzékenyebb a szája.

      • Csné2010

        2011. április 08. péntek

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ!
        Az első és a második valószínű biztos, abban az időben náthás volt, a foga meg már hetek óta jön (dagad az ínye), a harmadik hál’ égnek kizárt… 🙂
        Viszont szerencsére megoldódott a probléma, néhány napja rájöttünk, hogy Őkegyelme nem hajlandó megenni a pépesített ennivalót, míg a darabosakat úgy húzza befelé, hogy nem győzöm kanalazni… 🙂

  • Zsuzsa

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam most töltötte az 1 évet és 13 kiló.3960grammal született.Kicsit aggódok,mert hála még van tejem de nála ez a fő étkezés.A főzelék nem igazán vagy csak ritkán csúszik neki,amúgy azt is nagyon pépesre kell összetörjem mert amint egy kisebb darab kerül a szájába azonnal öklendezik és utána már nem hajlandó tovább enni.Most jön a 7 ill 8 foga,tehát tudna rágni de nem igazán akar.Az én főztömet hol elfogadja de inkább nem.Az üveges bébi kaját igen,de abból is csak a gyümölcsdesszertet.Normális gyümölcsöt eszik.A joghurtot,kefírt imádja de csak a boltit.Amit én csináltam neki túróból azt nem eszik meg.Mit csinálok rosszul?
    Szeretném ha több „emberi”ételt enne mit szopizzon vagy üvegesekkel lakjon jól.Éjszaka is 1x szopizik és ezzel fekszik ezzel is kell.Nagyon cicis…Amúgy aktív víg kedélyű baba csak félek nem jut elég vitamin a szervezetébe.Várom válaszod,köszönettel: Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Az igazából nem gond 12 hónaposan, ha reggel és este szopik, plusz még napközben néhányszor. Általában a szopihoz nagyon ragaszkodó babák nehezebben szokják meg a sósabb ételeket, jobban szeretik a gyümölcsöt és lassabban szokják meg a házikosztot is. Ez önmagában nem gond, mivel neki a súlya is bőven az átlag feletti. Próbálj meg neki minél több kézzel felcsipegethető ételt adni, ez meghozhatja a kedvét az evéshez és a darabos ételekhez is.

  • Keresztes Emoke

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Agi,

    Ujra Onhoz fordulok tanacsert, mert en ugy erzem a jelen allapot a kicsinel, 9 honapos, ismeretlen. Par napja nagyon keves tapszert ( NAN3 )fogadott el, utana jott egy idoszak,hogy sokat sirt es egybol a tapot elutasitotta.Kozbe Dokinal voltunk piros torok es kozepful gyulladasa volt, 4 napja mar es a fule helyre jott a piros torok enyhult de meg gyogyszert kap. A tapszert azota sem tudtam vele ujra elfogadtatni, a tapszert kicsereltem (MILUMIL3), mas uvegbe adtam, kanallal probaltam , de semmi eredmeny. Uzleti tejet vettem 1,5%-at de sajnos azt sem eszi.
    Napi 7/8 fele etelt csinalok, igy ami tetszik neki megis valamivel van egesz nap, de en nem vagyok egyaltalan nyugodt.
    9 honaposan mar kimarad a tej? vagy ujra elfogadja majd? probalkozzak meg? vagy hagyjam abba egy darabig?Nagyon tanacstalan vagyok, maert ugy erzem mar mindent kiprobaltam.
    Segito valaszat elore is koszonom.
    Tisztelettel Emoke

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Az a gond, hogy a középfülgyulladás és a piros torok sem múlik el 4 nap alatt, mind a kettő kellemetlenné teszi a nyelést, ezért nem akarja a tápszert elfogadni a baba. Ráadásul a betegség után, mivel megszokta, hogy fáj a nyelés, ezért még akár 1-2 hétig is kevesebbet ehet emiatt, mert fél nyelni. Ebben a korban még azért kéne tápszert kapnia legalább napi 2x, de ha nem fogadja el, akkor tejpéppel, tejtermékekkel, kalcium tartalmú zöldségekkel (spenót, hüvelyesek pl.) is pótolható a szükséges kalcium.

      • Keresztes Emoke

        2011. március 22. kedd

        Koszonom valaszat,

        Tejpeppel es tejbegrizzel probalkozom, mert egyebet elutasit, a tejpepet is megunta ujabban,azonban mostanaban mikor ételt teszek a szajaba megrazkodik, mintha kirazta volna a hideg.Volt olyan nap amikor ezt megcsinalta 5-10 x is. Ez minek a jele, nem fazik az biztos, undor lenne, vagy ideg alapon csinalna? Megkerdeztem a gyerekorvost es azt mondta ilyent nem hallott, mondjuk mar kisebb koraban is csinalta de a mostani idoszakban tobbszor elofordul.
        Az letezhet ilyen kicsi korban hogy ferge lenne es azert ne igya a tejet? Sokat dorzsoli az orrat is, legtobbszor mikor almos kezd lenni, de lehet egy jele is?
        Annyi mindenre gondolok sokszor es hova vigyem, mert a csaladi orvosunk, aki egyben gyerek orvos is, tul el van foglalva a beteg gyerekekkel.
        Valaszat elore is koszonom
        Emoke

        • Vida Agi

          2011. április 01. péntek

          A rázkódás azért van, mert nem esik jól neki, pl. pont azért, amit írtam, hogy fájdalmas a nyelés, vagy fájdalmas volt és még erre emlékszik, de egyébként lehet amiatt is, hogy nem ízlik neki, nem szereti az ízét.

  • Andrea

    2011. március 10. csütörtök

    12hónapos a kisfiam és szinte mindíg probléma volt a súlyával.Elküldtek teljes kivizsgálásra és kiderült hogy vashiányos.Maltofert szedi már 6hónapja, és mondhatom nem javult semmit.Reggel 200ml.tápszert eszik de reggelizni nem akar,délben mindíg főzelékel kínálom de nem mindíg fogadja el.Az etetőszékben ahogy belerakom folyton nyűgődik.Délután gyümölcsöt kap azt megeszi,6.30-kor vacsora,etetőszék nyűglődés és csak pár falatot eszik.Ha sajtal kínálom azt mindíg megeszi.Lefekvésnél 250ml tápszert eszik.Most bújik ki a 4.fogacskája, de ha nem jön a foga akkor is így viselkedik.Mit csinálok rosszul?miért nem tud örömmel enni?1hónap alatt 200-300g-ot hízik,de volt már hogy nem hízott.Előre is köszönöm tanácsát.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Azért nem tud örömmel enni, mert nem szeret az etetőszékben ülni. Próbáld meg, hogy minél több olyan ételt kap, amit maga ehet meg önállóan és ne etetőszékben egyen, hanem kisszéken kisasztalnál, sokkal jobban fogja érezni magát és élvezni az evést.

  • Csilla

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági,
    Ismét önhöz fordulok tanácsért, előre is köszönöm.
    Kislányom 13-án tölti a 7 hónapot. 3550 grammal született, nem duplázta még meg a súlyát, most kb 6700 kg körül lehet (már a mérlegre sem merem feltenni, mert mindig elkeserit, milyen keveset hizik). Szopizik, de pótlást is kap (jobban mondva az anyatej a kiegészités, mert kb 250-300 ml van naponta, emellett megeszik kb 400 ml 2-es tápszert). 4 és fél hónaposan kezdtük el a hozzatáplálást, legtöbbször délután szopi után kináltam meg gyümölcsel és főzelékkel. Eleinte jól ment, ellegetett. Volt olyan hogy csak egy pár kanállal de olyan is hogy akár 100 gramot is. A kanalazgatással nem volt gond, szépen evett és tátotta a szájacskáját amig kért belőle. Azóta kinálom délben is és délután is, de egy pár hete alig hajlandó megenni bármit. A száját sem akarja kitátani hogy bár megkóstolja mit kap. Próbáltam szopizás előtt is adni szilárd ételt, hátha éhesen többet hajlandó enni belőle, van mikor beválik, de van hogy nincs türelme és akkor szopira váltunk inkább és/vagy tápszerre. A tejpéppel „szóba sem áll”, gyümölcsöt is nagyon keveset hajlandó megenni, mostanság csak a Humana gyümölcsjaurtot eszi meg (azt viszont jobb napokon egy egész pohárral). Mindig keveset evett amióta megszületett, de most már sokkal többet mozog és mind lemozogja magáról amit megeszik. Még nem jött fogacskája, nem is látom hogy meg lenne duzzadva a foginye. Nyálazni és mindent megrágni már 2,5-3 hónaposan elkezdett, azóta is várjuk hogy bújjon elő valami, de még várat magára.
    1. Mi lehet az oka hogy ennyire elutasitja a kanalas ételt? Éhesnek éhes, mert utána kap tápszert és azt megeszi. Dacolhat igy egy 6-7 hónapos baba? Nekem úgy tűnik minta dacolna.
    2. A gyerekorvos vasat irt fel (Ferrum cseppet)hogy nem-e vashiánya van és azért nincs jó étvágya. Nekem úgy tűnik hogy ettől megy a gyomra, bár még nem volt idő kitapasztalni. Én úgy tudtam a vas székrekedést okoz, lehet ennek az ellenkezője is?
    3. A következő kérdésem nem az evés témával függ össze: kislányom Pavlik kengyelt visel 3 hónapos kora óta. Most már naponta 2-szer 3 órára le lehet venni és ilyenkor tud igazán mozogni. A kengyel miatt azonban nem előre egyenesiti ki a lábát hanem terpeszben (spárgában tartja a lábacskáit). Ha hasra teszem, felnyomja magát, kinyújtja a lábacskáit és lendületből hátralöki magát aminek az lesz a vége hogy hátraesik és megüti a fejét. Mennyire tudja ilyenkor megütni magát? Sajnos nincs ahogy elmagyarázni egy 6 hónaposnak hogy ez nem jó, gondolom, ő maga kell rájöjjön erre. Csak azért aggódom, hogy addig hányszor fogja még megütni a kicsi fejecskéjét. Őszintén megmondom, sosem láttam babát átfordulni hasról hátra vagy forditva ezért fogalmam sincs, hogyan csinálják ezt álltalában a babák. Emese meg tud fordulni hasról hátra úgy is hogy nem üti meg magát, hátról hasra még nem megy. Ülni még nem tud csak lovaglóülésben a lábamon, sajnos a kengyellel csak igy szabad ültetni. Ezért ha megtámasztva leültetem még mindig eldől.

    Mégegyszer köszönöm előre is a segitséget.

    Tisztelettel,
    Csilla

    PS: Talán érdemes lenne inditani egy topikot a csipőficamos babákról, arról hogy milyen együttélni a kengyellel és mire lehet számitani. Nekünk nagyon sok kérdésünk lett volna ezzel kapcsolatban, de sajnos kevés információt találtunk,sokszor jól jött volna olyan szülők beszámolóit hallani akik már voltak ilyen helyzetben. Mi szivesen megosztjuk a tapasztalatainkat, hátha valakinek a segitségére tudunk lenni.

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      1. A gond az lehet, hogy még nem teljesen érett meg a hozzátáplálásra, anyatejes babáknál gyakori, hogy lassabban, nehezebben fogadják az új ízeket. Érdemes megpróbálni nem a szoptatás időpontjában adni az új ételeket, hanem két szoptatás között megkínálni napi 1 alkalommal, és csak akkor megpróbálni a szoptatás időpontjában adni, amikor már szépen megeszik legalább egy fél adagot (kb. 100 gramm)

      2. A vas székrekedést szokott okozni, a fogzás viszont okozhat lágyabb székletet

      3. Nem kell aggódni, a babák sokat esnek, de még lazábbak az izületeik, kevésbé törnek a csontjaik, ezért ritka a komoly baleset. Ha egyik irányba már át tud fordulni, akkor az jó, idővel meg fogja tanulni a másik irányba is. Ülnie még egyébként sem kéne, ez ráér később, amikor már magától felül.

      Köszönöm az ötletet, készítek majd erről is anyagot.

  • Németh Annamária

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági
    Ismét hozzád fordulok, Kisfiam 9 hónapos, egy hete abba hagyta a cicizést, nem hajlandó semmi fajta tápszert megenni, sőt a lefejt tejet sem, nagyon keveset eszik naponta, mindig keveseket evett de naponta 3* bőségesen szopizott és nagyon jól is fejlődött, igy nem aggódtam, de most tanácstalan vagyok, van valami módszer amivel meg lehet szerettetni vele a tejcsit? vagy mit lehet adni helyette, félek h nem jut elég vitaminhoz.
    Az alvása mindig rossz volt, most nem rosszabodott ezzel, éjszaka eddig cicizett most kap vizet v teát.
    Újdonság h két hete jött ki az első foga, egy hete a második, valamit két hete rózsahimlős volt… nem tudom ezekkel lehet-e összefüggésben. Még fejek, de lassan elapad a tejem, tudsz valamit tanácsolni? Köszönöm szépen…
    Ani

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Mivel most volt beteg és fogzik, ez is okozhat átmenetileg étvágytalanságot.
      Ha nem fogad el sem tejet, sem tápszert, akkor tejtermékekkel, hüvelyesekkel (és más kalciumtartalmú zöldségekkel pl. spenót), tejpéppel lehet pótolni a szükséges kalciummennyiséget.

  • Szilvi

    2011. február 23. szerda

    Kedves Ági!

    Az alábbi lenne a problémám:
    2 hónaposak vagyunk, 4040 grammal születtünk, most 5900 grammosak vagyunk, kizárólag anyatejet eszünk a kezdeti nehézségek leküzdése után. Eleinte cumisüvegből lefejt anyatejjel pótoltunk, de már legalább egy hónapja ezt is elhagytuk. Kb. egy hete a délutáni és esti evéseknél babám egyáltalán nem akar az evéshez hozzákezdeni sem. Hosszú-hosszú sírás rohamok, és feszengések után hajlandó este enni. A sírás pedig csak akkor van, amikor etetni akarom, ha elállok ettől a szándékomtól, akkor a sírás is abbamarad. Az 5-6 óra táján lévő evést gyakorlatilag elhagyta, így ma pl. délután kettő után este 9-kor evett. Ennek ellenére minden nap hízik kicsikét, tehát továbbra is szépen fejlődik. A hajnali, és délelőtti evéseknél semmi problémánk nincsen.
    Mint említettem, cumisüveget már nem kap, cumink van, de csak elalváshoz kapja meg.
    Várom szíves válaszod.

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Valószínűleg azért feszültebb az esti időszakban, mert már fáradt, gyakran az az oka ennek a sírásnak, mert egész nap kettesben vagytok és este hazajön apa, akkor nagyobb a nyüzsgés otthon. Segíthet ezen, ha nyugodt, félhomályos szobában fekve szoptatod ilyenkor.
      A másik ok az lehet, hogy ilyenkor fáj a hasa, az evés ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is, lehet, hogy ilyenkor kakilnia kell, de nem tud és ez kellemetlen neki.

  • Zoé baba

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Az én babám már 4 hónapos, viszont 1 hónapja küzdünk az evéssel. A bal cicimet nem fogadja el a jobbal meg 5 perc alatt végez és utána elkezd nézelődni és hiába próbálom újra kínálni akkor nagy sírás lesz belőle, tejem van még mert ilyenkor leellenőrzőm és ha megnyomom akkor simán jön belőle. A lefejt tejet van hogy elfogadja, de van amikor nem pedig próbáltam pohárból és cumisüvegből is pótolni, próbáltam a lefejt tejjel és tápszerrel is (tápszer egyáltalán nem tetszik neki), de sikertelen volt. És igazából már annak is nagyon örülhetek ha eszik 100-at egy alkalommal. A héten voltunk tanácsadáson ahol azt mondták hogy szépen fejlődik, de engem ez nem nyugtatott meg 4 hónaposan 5510 g. a súlya és 3360 g.-al született az utolsó két hónapban 500 g-ot hízott. Nincs se szájpenésze, se a torkával gond igazából nem sír nem panaszkodik csak 1 hónapja nem eszik! Segítséged szeretném kérni mit tehetnék még hogy jobb legyen az étvágya vagy mit nem csinálok jól!

    Válaszod előre is köszönöm Renáta!

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Az normális, hogy hamar végez vele, mert ebben a korban már sokkal hatékonyabban és gyorsabban szopizik. Próbáld meg a bal mellből más pozicióban szoptatni, mint eddig, fekve vagy hónaljtartásban (ilyenkor a baba a hónod alatt van és hátulról kapja be a mellet), így hátha jobban be tudja kapni.
      A hízásával egyébként nincs semmi gond, ebben a korban havi 400 gramm minimális hízásnak kell meglennie, nála ennél több volt, tehát nincs ok aggodalomra. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie/nap, tehát neki 618 grammot naponta, ha 6x eszik egy nap 100-akat, akkor ez meg is van, nincs ok az aggodalomra.

  • betti

    2011. január 18. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam 17 hónapos. 14 hónapos koráig szoptattam, 6 hónapos korában kezdtem el a hozzátáplálást, kisebb-nagyobb sikerrel. Nem volt hajlandó igazából megkóstolni az izeket, 1-2 fajta bébiétel izlett neki, az én föztöm soha. 14 hónapos kora körül derült ki, hogy súlyos vashiányos. Azóta szedjük a Maltofert. Nem hajlandó kanalazni, csak a pudingot, mást nem. A föztömet meg se kóstolja. Bébiételt kap, azt is cumiüvegből, tejitallal higitva, hogy megtudja inni. Rágicsál, babapiskótát, kekszet megeszi, de kétségbe vagyok esve, nemtudom mit csináljak. Rászokott, hogy éjszaka iszik többnyire, képes 1 liter folyadékot meginni, és addig sir, mig meg nem kapja… biztos én nem állok a sarkamra, és nem vagyok határozott, de magam sem tudom mit tegyek. Várom a segitséged! köszönöm Betti

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Igazából nála nem arról van szó, hogy ne tudna rágni, vagy szilárd ételt lenyelni, hiszen a kekszet meg tudja enni, hanem arról, hogy felvett néhány rossz szokást, amihez ragaszkodik. Ne adj neki cumisüvegből enni, hanem add kiskanállal annyit, amennyit elfogad. Ha nem kell neki, akkor nem történik semmi, ha akkor nem eszik, hanem csak később, amikor megéhezett. Ha nem csinálsz nagy ügyet az étkezéséből, akkor meg fogod látni, ha majd éhes lesz, enni fog. Ugyanez vonatkozik mindenfajta válogatósságra is.
      Éjszaka ne teáztasd, ne igyon tejet, semmit, aminek íze van, legfeljebb vizet, így hamar leszokik majd a teázásról.

    • Andrea

      2011. február 10. csütörtök

      Kedves Ágnes!
      Védőnő vagyok. 4és fél hónapos csecsemő táplálásával vannak gondok. Szépen hízik, azonban nehezen fogadja el a tápszert. Napi 4-5* 70-80ml-t és szinte úgy kell beléerőszakolni,.1 hete még szívesen fogadta a főzelékfélét- jelenleg szájzárral válaszol. Voltak egy hete gasztoenteorológián.(Pepti3-t és egy kalorizáló készítményt kapott,Sinlac pépet- miután sok más tápszert kipróbáltak) Már a pépet sem fogadja el.Az anyuka tanácstalan és már én sem tudom mit javasoljak a vitamín pótláson, probiotikumon kívül… Merre tovább?
      Köszönettel

      • Vida Agi

        2011. február 13. vasárnap

        Ami ilyen helyzetet okozhat:
        – fogzás
        – piros torok
        – szájpenész
        – fülfájás

        Mivel az utóbbi háromnak már jelei is lennének, ezért én arra gondolok, hogy a kezdődő fogzás lehet az ok és homeopátiával lehetne próbálkozni. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt megtalálható egy szakértő természetgyógyász cikke az alkalmazható szerekről.

  • Judit

    2011. január 13. csütörtök

    Szia Ági!

    Nekünk is a baba etetésével van problémánk. 4 és fél hónapos a kislányunk, kis súllyal, de időre született 2.2 kg-al. Lemaradását rohamtempóban hozta be, most 6.2 kg – kizárólag anyatejet kapott végig – elsődlegesen szopizott, csak éjszaka kapott cumit – de azt is csak kb. a második hónaptól. (Két hete Dévény-tornázik heti egyszer, letapadt izomzat miatt, azóta sokat lazult) Már az elején is gondunk volt a szopizással – kezdetben 3-4 óránként evett, de rendkívül lassan- kb. egy-másfél óra hosszat, néha evés közben bealudt, szinte finoman fel kellett rázni, hogy folytassa. Később valamivel rövidültek az etetési idők, de sokkal gyakrabban kért enni. Az utóbbi héten 1-1.5 óránként kér enni, de mint aki éhen akar halni, magát behergelve sír, kivörösödött arccal, pár percet szopizik, majd elfordul, nem kér többet. Valószínűleg – gyerekorvos szerint is – fogzik. Az egész napom azzal telik, hogy etetem. Az éjszakát egy cumis etetéssel átalussza, napközben csak kétszer kb. húsz percet alszik, rendszertelenül, azt se minden nap. Lehet-e rendszeresebb napirendre és etetésre szoktatni, vagy lehet-e ezzel az evési problémával valamit kezdeni?

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Nem tudom, méred-e az etetések mennyiségét és, hogy mennyi tejet szopizik ilyenkor, nekem úgy tűnik vagy növekedési ugrásról van szó és emiatt kér többet és többször enni (de ez ebben a korban nem jellemző) vagy pedig éhes és azért kér folyton enni, de nem jön elé tej, ezért nincs türelme tovább szopizni. Ha nincs naponta legalább 5-6 pisis vagy kakis pelusa és továbbra is ilyen nyugtalan, akkor nagy eséllyel arról van szó, hogy éhes és szaporítani kéne a tejet (pl. Laktoherb teával) vagy ha ez nem segít, akkor kiegészítést adni.

  • kiscsillag

    2010. december 23. csütörtök

    Ehhez a „nem eszik” című témához kapcsolódóan szeretném leírni saját történetünket, talán másnak tudok ezzel segíteni.
    Kisfiam jó súllyal, egészségesen született, gyönyörűen fejlődött, gömbölyödött, kizárólagosan szoptattam 5 és fél hónapos koráig. A gondok napra pontosan 4 hónaposan kezdődtek: egyik napról a másikra kezdte elutasítani a cicit. Volt, hogy kimaradt étkezés teljesen, volt, hogy 2-3 percig tartott egy szoptatás. Szopási sztrájk, okés, mindent elolvastam a témában, és mindent kipróbáltam. Másfél hónapig küzdöttünk, egyetlen dolog működött: ÁLMÁBAN tudtam megszoptatni rendesen (éjjel 11 körül), tehát volt napi egy rendes evése, a többi felejthető, apró kis adagok. Tej sok volt, fejnem kellett mert sokszor már nem bírta a mellem. Cumisüvegből, pohárból ezt nem fogadta el. 5 hónapos korától elkezdett fogyni a baba, mert továbbra sem evett rendesen. Vérvétel, orr-fül-gége, gasztroenterológia, semmit nem találtak. 5,5 hónaposan elkezdtük a hozzátáplálást (én szívem szerint korábban kezdtem volna, a gyerekorvos biztatott, ha van tej, előbb ne). Nem igazán javult a helyzet. Nem evett kanállal sem, illetve egy idő után minimálisat, így legalább nem fogyott már, de hízni mégsem hízott. 8 hónapos koráig ez ment, nagyon nehéz időszak volt, lesoványodott. Közben mozgásfejlődésben is voltak bizonytalanságok, saját ötlettől vezérelve megmutattam a babát egy Dévény tornásznak. Ott számunkra döbbenetes dolog derült ki: kisfiam jobb arcán, belül le volt tapadva, meg volt rövidülve egy izom, ezért nem tudta rendesen kinyitni a száját, illetve hosszan szopizni, mert fájt neki. Arcmasszázsra kezdtünk járni (a száját belülről masszírozta a gyógytornász, a babának sajnos nagyon fájdalmas volt), és a második alkalom után a baba elkezdett enni, iszonyatos mennyiségeket, szinte habzsolt. Sírtam, örömömben, hogy eszik, illetve a tudattól, hogy eddig éhezett. Azóta minden fórumon propagálom, hogy ha a kisbaba kórosan nem eszik, nagyon nem megy a hozzátáplálás sem, meg kell mutatni Dévény módszerrel dolgozó gyógytornásznak, hátha ilyen probléma áll fenn!!!
    Azóta semmi gondunk, 14 hónapos és még hízásban van (mert sok a lemaradásunk…). Remélem tudtam segíteni.

  • Bernadett

    2010. december 17. péntek

    Kedves Ági!

    Az utolsó előtti hozzászóló vagyok.
    Kérdésedre a válaszom: az utóbbi hónapokban kb. 20 dkg-t hízik a 11 hónapos kislányom , de volt, hogy egyik hónapban semmit, aztán 40 dkg-t. Naponta maximum(!!!!) 400-500 ml-t iszik tápszerből (azt nem írtam, hogy sűrűbbre készítem jóval, mint ahogy kéne… :-)))),illetve amit én eszek mindenből csipegetek a szájába(persze ez 5-6 kis falatka) nem tudom, hogy ez eltelítené-e!?? Csak a vizet fogadja el szomjoltásra, abból naponta kb. 1,5-2 dl-t iszik, de ettől soha nem öklendezik, sőt kiszolgálja magát rendszeresen , mert elérhető helyre teszem. Betartom, hogy evések előtt már nem itatgatom vízzel, nehogy elteljen vele és azért ne egyen, de ez sem segített. Igen, már többször volt vérvizsgálatunk, nem vérszegény. Rendszeresen járunk vizelet vizsgálatra is. Azt elfelejtettem írni, hogy kb. 2,5 hónapja volt egy egy hétig tartó enyhe campilobacter fertőzésünk (bébiételtől!!!!) és emiatt sokat fogyott a hasmenés miatt és azóta öklendezik körülbelül napi rendszerességgel. Minden nap adok neki 7 csepp Béres cseppet gyermekorvosunk javaslatára hátha étvágyat csinál neki. Egyébként egy jókedvű, nagyon huncut kisláy, már lépeget, ügyesen játszik, szótagokat mond, nem beteg küllemű kislány, igaz kissé sápadt. Van esetleg ötleted, hogy mi lehet vele a gond? Lelki oka lehet ennek? Még annyit, hogy nagyon anyás kislány, csak tőlem fogadja el az ételt. Ez lehet esetleg a fogzástól? Egyébként én védőnő vagyok, de tehetetlen. :(((
    Segíts kérlek!
    Köszönöm előre is!
    Tisztelettel:
    Bernadett

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      Nekem úgy tűnik, semmi baja a kislányodnak, egész egyszerűen csak ilyen kis étvágyú típus.

  • Farkas Zsu

    2010. december 16. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 6,5 hónapos, már elég hamar elkezdtük a hozzátáplálást a tejérzékenysége miatt. Nagyon jól evett bébi ételeket,gyümölcs desszerteket, volt, hogy egy nap 2 üveggel is evett, a halas paradicsomosat imádta. Aztán átesett ezen a 3 napos lázon és akkor nem akart enni ezért tápszert adtam neki, hogy a folyadékot pótoljuk. Azóta nem akar enni csak tápszert, a bébiételektől 3. kanál után öklendezik, a rizspelyhet is imádta, most azt is kiköpi. Ha a kezébe adom a kanalat akkor leszopogat pár falatot, meg kiflit csócsál, de ez nagyon kevés. Két foga van már kint alul. Este pedig elalvás előtt egyfolytában kínlódva forog hátról hasra és fordítva.Mit gondol mi lehet ennek az oka és vajon fog-e még rendesen enni. A védőnő azt mondta ne erőltessem csak azt amit elfogad, mert rossz evő lesz. Jó ha csak tápszert kap?
    Válaszát hálásan köszönöm.
    Üdv.:Farkas Zsuzsanna

    • Vida Agi

      2010. december 17. péntek

      A betegségek után 1-2 hétig lehet átmeneti étvágytalanság, el fog múlni.

  • Bernadett

    2010. december 15. szerda

    Kedves Ági!
    Sajnos komoly problémám van a 11 hónapos kislányom etetésével. Röviden a történetem: kislányom sima úton, 3250 gr-mal született, fél éves korára 6400 gr volt, és most, 11 hónaposan csak 7800 gr. Sajnos tejem nem volt, így kezdetektől tápszert kapott és 3 és fél hónapos korától elkezdtük a hozzátáplálást fokozatosan, gyümölcsökkel kezdve. Közben 3 hónapos korában egy kis torokfájás miatt elutasította teljesen a tápszert, de türelmesen vártunk, hogy hátha mikor meggyógyul újra helyreáll az étvágya, de onnantól kezdve szinte egyre kevesebbet evett. 1-2 kanál gyümölcsöt szívesen elfogadott, de sajnos annyira étvágytalanná vált és pont nyáron történt ez, hogy bekerültünk a kórházba 5 hónapos korában a gasztroenterológiára, ahol alapos kivizsgálás után enyhe húgyuti fertőzést találtak. Remélve, hogy ez állt az étvágytalanság hátterében. Speciális tápszert kaptunk a hízás érdekében, az Infatrinit, aminek segítségével végül 6 hónapos korára megduplázta a születési súlyát. Sajnos kb. 6 hétig fogadta el ezt az újfajta tápszert, és kipróbáltunk sokféle tápszert és nem hanyagoltuk a hozzátáplálást sem (ebből max 10 kanálig jutottunk).Teltek a hónapok, mi kínálgattuk mindenféle főzelékkel, gyümölccsel, tej- és gabonapépekkel, ezerféle tanácsot kaptunk és most ott tarunk, hogy kislányom csak a tápszert (BEBA II) fogadja el, de abból is csak minimálisat iszik (3-4* 80-120 ml) és mikor kanalas étellel kínáljuk elkezd sírni. 2 fogacskánk van. Adjuk neki a Béres cseppet étvágy-fokozónak, de nem nagyon használ. És sokszor öklendezik , reggel, vagy ébredéskor a leggyakrabban. Esetleg van néhány tipped, hogy mit tudnánk tenni még, hogy elfogadja a főzelékeket, gyümölcsöt? Próbálunk neki apróbb falatokat is adni, főleg amit mi eszünk, hátha kedvet kap, de abból is csak egy kis körömnyit eszik. Lehet ennek pszichés oka? Én rontok el valamit? Egyáltalán kínáljam őt kanállal, vagy csak ezzel is súlyosbítom a helyzetet, Teljesen tanácstalan vagyok.
    Válaszodt előre is köszönöm!
    Tisztelettel:
    Bernadett

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      A hízása rendben van? Mennyit eszik egy nap összesen? Vizsgálták valaha vashiányra, vérszegénységre?

  • Edina

    2010. október 19. kedd

    Az előző hozzászóláshoz…, nem 600 grammot, csak 60 grammot hízott.

  • Edina

    2010. október 19. kedd

    Kedves Ági!

    A segítségedet kérem, mert nagyon el vagyok keseredve.
    Babánk 2 hónapos. 3200 grammal született. Az első hónapban 3650 gramm volt. Most jelenleg 4770 gramm. A szoptatás a császár után nehezen indult, de után minden rendben ment. Kb. 3 hete kezdődött, hogy a szájába veszi a cicit, majd néhány szopi után elfordul. Ezt párszor megismétli, majd ordit. Ilyenkor vagy átteszem a másik cicre, vagy a szájába teszem a játszócumit azt elkezdi szopizni, a cumit kiveszem és be a szájba a cicit. De ez a módszer sem mindig jön be. Ráadásul 1 hete alig eszik és nagyon rendszertelenül. Van, h 20 ml-t eszik, majd rá 1,5 órára 170 ml-t. Pár napja pedig 90 ml többet nem és gyakran előfordul, hogy csak 50 ml-t. A múlt héten csak 600 grammot hízott. Egyébként hasfájós. Gripe Watert használunk. A ínyén észrevettem fehér foltokat, de a doki azt mondta, h nem szájpenész. Pluszban még könnycsatorna elzáródása van, 1 hete homeopátiával próbáljuk kezelni. Ráadásul folyamatosan a szájába tömködi a kis öklét (már amennyire tudja). Egyébként sokat mosolyog és kommunikál. Éjszaka egyhuzamban 7-8 órát végig alszik, tehát a közérzete jó. A tejem viszont kezd elapadni, mert fejés közben kisebesedik a mellem. Szükség szerint tápszerrel egészítjük ki.

    Köszönöm a segítséged!

    Válasz: Valószínűleg csak annyi a baja, hogy az elején lassan jön a tej, ezért türelmetlenebb. Mivel kiegészítés kap cumisüvegből és játszócumit is, ezért kialakult nála a cumizavar, emiatt nem tud rendesen szopizni (ezért sebesedik ki a melled). Javaslom, hogy konzultálj szoptatási tanácsadóval, mert ez a folyamat visszafordítható, lehet segíteni a baba rossz szopási technikáján és a kisebesedésen is. A http://www.lll.hu oldalon megtalálod a tanácsadók telefonos elérhetőségeit.

  • Szabó Enikő

    2010. augusztus 17. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos és újra jön a foga. Fönt van 2 és lent is. A két fölsővel megszenvedtünk rendesen mert majdnem 1 hónapig semmi kanalast nem fogadott el szinte csak cicizett. Aztán vissza állt kb 2 hétig evett szépen mindefélét gyümit harapta vajas kenyeret stb aztán most egyik napról a másikra ismét csak nem hajlandó enni:((( megint rág nagyon szinte csak cicit kér de nappal csak pár kortyot iszik, éjjel viszont (velünk alszik) és szinte óránként szopik. Amiatt aggódom, hogy nem kap elég vitamint tápanyagot amiatt hogy nem eszik mindenféle zöldséget!
    A másik kérdésem hogy a reggeli pelus 35 dkg akkor ez azt jelenti hogy kb annyit ivott??

    Üdv Enci

    Válasz:Előfordulnak átmenetileg a fogzáskor ilyen étvágytalan időszakok, de nem kell aggódnod, ha szopizik, az anyatej elég neki. Igen, ha a pelusban ennyi folyadék van, akkor kb. ennyit ivott.

  • Mariann

    2010. augusztus 17. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos, a hozzátáplását 5,5 hónaposan kezdtük, 7 hónapos koráig elfogadott minden ételt napi egyszer max. 70-80 gr-ot, majd kb. 4 hete nem hajlandó sem főzeléket, sem tejpépet, gyümölcslevet enni-inni, csak a vizet fogadja el. Egyszerűen összeszorítja a száját, majd feszíti magát a kisszékében, míg ki nem veszem. Szopcsizik kb. 3-4 óránként, láthatóan éhes, éjszaka is kb. 2-szer eszik. Amikor mi étkezünk, azt mindig érdeklődéssel nézi, ekkor is próbálom etetni, de nem kér. Nincs még foga, az ínye eléggé duzzadt, de egyébként nem mutatja, hogy fájna neki, nem is rágcsál mostanában. Amikor evett szilárd ételt, akkor volt olyan már kétszer, hogy 3 napig nem volt széklete, kúpot adtam neki, úgy tudott kakilni. Egyébként mindennap megkínálom vagy főzelékkel vagy gyümölcspéppel, de nem kéri. Várom javaslatodat, mit próbáljak még meg. Egyébként 6 hónaposan 9300 gr. volt, most 8 hónaposan 9470 gr. Köszönettel.

    Válasz: Az nem jó, ha egyáltalán nem fogad el semmit. Ennek a hátterében valószínűleg az áll, hogy jön a foga és emiatt érzékeny az ínye. De mivel ez már 1 hónapja tart, el kéne vinni orvoshoz, hátha fülfájás, torokfájás, vashiány vagy szájpenész áll a háttérben.

  • Gyöngyös

    2010. május 14. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom ma töltötte be a három hónapot. Kizárólag anyatejet eszik. Szépen fejlődik, 3.250 grammal született, most 5.520 gramm. Szóval szépen fejlődik, szép hosszú baba.
    Kb. egy hete szinte minden evés után nagyon-nagyon sír. Olyan sírás, mint amikor a hasa fájt kisebb korában. De nem húzza fel a lábát, hanem hátrafeszíti magát. Sokáig vigasztalhatatlan.
    Szopizás közben egy ideig minden rendben van, szépen eszik, aztán elkezdi kiköpni, majd újra visszavenni a cicit. Ezt megismétli egymás után legalább 10-szer, majd elkezd hátra feszülni és sírni. Azt látom, hogy megy közben tej a szájába, szóval az nem lehet a baj, hogy nem megy a tejcsi. (Ezzel egyidőben az éjszakák sem olyan hosszúak már, mint ezelőtt. 1 hónapos korától átaludta az éjszakát. Este 8-tól reggel 6-ig aludt. Mostanában ez is megváltozott. Egyre hamarabb kel fel, ma már fél 4-kor fent volt. Utána gond nélkül visszaalszik.)
    Mi lehet az oka, hogy ennyire nyugtalanul eszik mostanában? Büfizni szinte mindig szokott evés után. Lehet, hogy a foga bántja. Ha a szájába nézek, akkor nem látom, hogy meg lenne duzzadva az ínye.
    Segíts légy szíves!
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Gyöngyös

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kriszta

    2010. április 28. szerda

    Kedves Ági !

    Szeretném a segítségedet kérni!
    A kislányom 6 hónapos múlt, 3 hete elkezdtük a hozzátáplálást védőnői tanácsra, mert nem gyarapodott a súlya. Az elején mnden rendben ment,szívesen kostólgatta az új ízeket de sajnos székrekedése lett, amit csak beöntéssel tudtunk megszüntetni. Ekkor a védőnő tanácsára a hozzátáplálást átmenetileg felfüggesztettük. Nem nagyon akar szopni, bár van tejem, egyszerre kb.100-at . A napi ajánlott 850-900 ml helyett ő kb.600-700 között eszik. Az orvos felírta a Sinlacot ill. kiegészítésként tápszert javasolt és sürgette a hozzátáplálást. Minden rendben is lenne, csak a babám nem fogad el semmit, se a kanlat se a cumis üveget. Megpróbáltam anyatejet adni neki kanállal, az első pár falat ekkor is ellenállásba ütközik, de amikor rájön, hogy mit is eszik akkor szívesen „kanalazgat”. Nem értem mi történhetett,nem érte „szerintem” semmilyen rossz élmény az evés során.
    Foga még nincs,az ínyét nem látom duzzadtnak, az orvos se mondta, hogy jönne a foga. Teljes a tanácstalanságom!

    Válasz: Két dolog lehet:
    1. A székrekedés kellemetlen élmény volt a számára. Szerintem kezdd el megint adni az almát, de kapjon mellette kamillateát vagy édesköményteát is, hogy ne okozzon pocakgondokat. Az alma mellett próbáljátok ki az őszibarackot, sárgabarackot is, mert az lágyítja a székletet.

    2. Azért szopizik kevesebbet, mert a világ jobban érdekli, inkább nézelődik. Próbáld meg nyugodt környezetben, félhomályos szobában fekve szoptatni, így többet szopik, de egyébként ha jókedvű, nem éhes, akkor nem „kötelező” papírforma szerinti mennyiséget szopni.

  • Márti

    2010. április 23. péntek

    Szia Ági!

    A kisfiam most 6,5 hónapos. A hozzátáplálást kb. 5 hónaposan kezdtük el, mert nem hízott, a hozzátáplálás ezt a problémát megoldotta. Szerencsére nagyon jól is evett főzeléket is meg gyümölcsöt is. a problémám az az, hogy szopja az ujját (ezzel magával nincs gondom, örülök hogy így meg tudja magát nyugtatni) és újabban ezt etetés közben is erőszeretettel csinálja. 2 kanál között hol a jobb hol a bal kezét veszi be. Nem tudom hogy mit csináljak, hagyjam vagy ne. Bevallom szívem szerint erről leszoktatnám, hátha a következetes „nem” rászoktatja arra hogy evés közben evés helyett ne szopja az ujját, de félek hogy lelkileg árthatok neki ezzel. Próbáltam már kivenni a szájából, mondanom sem kell hogy nem tetszett neki. Van hogy azt csináltam hogy vártam amíg magától kiveszi és folytattam az etetést. Cicit még mindig napi 3x kap (reggel délben és este) csak az uzsonnára meg tízóraira nem, de azokat nem is hiányolta sosem.(persze nem egyszerre hagytam el a kettőt), ezért nem hiszem hogy az lenne a baj hogy nem szopik eleget. Neked mi a véleményed errőől, találkoztál már valaha hasonló esettel?
    Válaszodat előre is köszönöm. 🙂

    Üdv.,
    Márti

    Válasz: Igen, találkoztam már ilyennel. Az az oka, hogy jön a foga és amikor eszik, akkor az étel csípi az érzékeny ínyét. Hagyd neki, hogy vakargassa és légy türelemmel, amint megszokja ezt az érzést, egyre kevésbé csinálja majd.

  • Mimi

    2010. április 06. kedd

    Kedves Ági

    Már nagyon el vagyok keseredve, kifiam 8 hónapos, 8.5 kg, és nem akar már kb. 3 hete enni. Azelőtt evett, nem sokat de elfogadta, most nem akar semmit elfogadni. Szopik rendesen, éjjel 2x nappal is többször. Nem tudom mit tegyek, kell pótoljam tápszerrel??? próbálok gyümölcsöt, levest, nem akarja már az első kanalat sem elfogadni, de a cicit kéri, tehát éhes. Van alul két foga. Kérlek adj valami tanácsot, vagy mit tegyek, hogy jobb étvágya legyen.

    Nagyon szépen köszönöm!!!

    Válasz:Nem a foga jön? Olyankor átmenetileg étvágytalanabbak a babák. Pótolni nem kell, ha ilyen gyakran szopik. Amit még megnézethetsz, hogy nem vashiányos-e, az is okoz étvágytalanságot, de ez nekem nem annak tűnik, hanem inkább csak a kanalas ételek nem esnek most jól neki, pl. a fogzás miatt csípi az ínyét. Kínálgasd naponta 1-2 alkalommal, az is elég, ha 1-1 kanalat megeszik, nem kell erőltetni, aztán majd megjön a kedve.

  • kati

    2010. március 23. kedd

    Kedves Ági! Nem tudom, hogy kérdésem jó helyen teszem-e fel…… Kicsi lányunk 1 éves. Eddig reggel, este tápszert evett, kb 200ml-t. Ezen kívül 3 étkezés. Az elmúlt pár napban átesett egy hasmenéses-hányós tavaszi fertőzésen, ekkor alig evett-ivott. Már szerencsére jobban van. Viszont most este nem hajlandó a tápszert meginni, így persze reggel korábban kel, mert éhes. Mi lehet az oka? Mit tegyünk? Válaszát várva: Kati

    Válasz:1 éves korban már nem muszáj tápszert kapnia, kapjon este tejpépet helyette.

  • Revilo

    2010. március 12. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 13 hó. lesz,és egy étkezéssel kapcsolatos kérdésem volna hozzád.A felnőtt kosztot eszi már,nem is hajlandó megenni a bébiételt.A darabos ételt is szépen eszi pedig még mindig csak 4 foga van.Mindent egyedül eszik szinte,muszáj volt önállóvá engednem étkezés közben mert ha a kenyeret akartam a szájába rakni összeszoritotta a száját,nem fogadta el.De ha elé tettem,megmarkolta és megette.Nincs is ezzel bajom,de most már odáig fejlesztette ezt hogy szinte semmit nem fogad el a kezemből.Vannak olyan ételek amiket azért illene kanállal enni,pl. tojásrántotta vagy a joghurt,főzelék stb.-de ezt sem engedi,egyedül meg nem tud enni kanállal.Igy ezek az ételek többnyire a földön landolnak.Nem tudom már eldönteni hogy ez a kiváncsiság része e még vagy már nem éhes,unatkozik és játszik az étellel.Ugyanis amit elé rakok azt is beteszi a szájába,aztán megforgatja,megnyalja,kiköpi,de már veszi is fel,és ujra beveszi,stb.-és ezt eljátsza vagy 5x mire végre lenyeli a legkisebb falatot is.Minden etetés már minimum 3negyed óra,mert megkell várnom mire elmajszolja a kaját.Nem értem ha tud rágni akkor minek kell ez a majszolás,miért nem eszi meg a kenyeret és ennyi?Vagy nem éhes ilyenkor?Mert sztem aki éhes az nem igy eszik.Rossz szokás lenne ez amit csinál vagy csak tanul enni?Hónapok óta ez megy.Mikor elkezdi már nyomkodni a kezébe a kaját meg ledobja természetesen elveszem,és befejezte az evést.De sokszor nem tudom most hol a határ.Normális hogy igy eszik?Hogy tudok ezen változtatni vagy hagyjam??Köszönöm a választ.

    Válasz: Teljesen normális, ha a gyerek játszik az étellel, ebből tanul meg enni. Ha nem játszik, hanem csak gyorsan belelapátolják az ételt, hogy hamar meglegyen, akkor soha nem tanulja meg. Inkább most maszatoljon és malackodjon egy kicsit, mint hogy 3 évesen is még etetni kelljen, nem? 😉

  • Anita

    2010. március 11. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 3,5 hós. Eddig csak anyatejet kapott. 2 hónapos volt, amikor elöször megjött a menstruációm. Azóta folyamatosan egyre kevesebbet szopizik. 2 héttel ezelőtt újból megjött, akkor enni sem nagyon akart. Azóta ott tartunk, hogy alig szopizik, ha lefejem még üvegből sem szopizik egyszerre 50 ml-nél többet (kb. 5-6 alkalommal eszik egy nap). Pedig 6 hetesen egy-egy alkalommal 100 ml körül szopizott. Lehet, hogy megváltozott a tejcsi íze amióta menstruálok és már nem ízlik neki? Mit tegyek? Adjunk neki tápszert is a tejcsi mellé? Rá lehet valahogyan venni, hogy többet egyen? Sűrűbben sem akar enni, van, hogy 4-5 órán át sem eszik.
    Várom a mielőbbi választ! Köszönettel:
    Anita

    Válasz: Az nem jó, ha ennyire nem eszik, ennek valami állhat a hátterében, de ez biztosan nem az, hogy nem jó az anyatej. Inkább arra gyanakszom, hogy esetleg szájpenésze van, vagy fáj a füle, esetleg a torka, ezért nehezebben nyel.
    Mindenképpen szoptasd gyakrabban, kínáld meg 3 óránként, hogy ne apadjon el a tejed és ő is egyen, de ha ez nem megy és nem fogadja el a szopit, akkor forduljatok orvoshoz.

  • Böbke

    2010. március 01. hétfő

    Szia Ági!
    Annával szinte szóról szóra a szopási sztrájkot érjük meg, 10 hetes a kislány. Már kb. 3 hete kezdte, eleinte csak 1-2x egy héten, ma viszont már két egymás utáni szoptatás is csinálta. Nagyon éhesnek tűnik, majdnem éhen akar halni, majd amikor végre cicihez jut, pár perc után csúszkál ki a szájából és egy idő után hiába próbálom visszaadni, ordít és nem „harap rá”. Egyáltalán nem volt még hasfájása. Arra gondoltam, hogy esetleg túl fáradt, hogy egyen?Ma mindkét cirkusz után jó nagyot aludt. Vagy lehet, hogy cumizavarról van szó? Néha cumit kap – időhúzásra a szopik között és elaltatáskor esténként. Válaszod előre köszönöm.

    Válasz: A gond az, hogy nem lenne szabad fáradtnak lennie, amikor evési idő van. Ebben a korban a baba számára ideális napirend ugyanis az lenne, hogy mindig alvás után eszik, amikor felébred. Lehet, hogy ő ilyenkor nem is éhes, hanem álmos és csak azért kéri a cicit. Csináld úgy, hogy reggel minután felébredt eszik, utána fentvan 1,5 órát (nagyjából ennyit tudnak nyűgösség nélkül fentlenni ebben a korban), majd amikor álmosodik, akkor lefekteted aludni és legközelebb akkor eszik, amikor felébredt. És így tovább egész nap. Ez meg fogja oldani a gondot és nem lesz szükség időhúzásra a szopik között.

  • loréna

    2010. február 24. szerda

    Szia Ági!
    Én is az étkezéssel kapcsolatban vagyok megakadva.
    Kislányom 10 hónapos lesz 2.-án. Alsó két foga nőtt még ki,felül pedig most már pici híja hogy kibújik.6hósan kezdtem a hozzátáplálást,mindent jó étvággyal evett eddig,még a darabost is,de abból lassabban és kevesebbet.
    2hete kezdődött nála,hogy a főzelékektől és az édes tejpép és tejbe gríztől ökrendezik.De ha kiflit vagy kenyeret kap utána,attól nem.(Bevallom,hogy a házi kolbászt szeretné kenyérrel)
    Ez az öklendezés fogzástól lehet?
    Vacsorára mit lehetne adni egy 10hós picinek kenyérrel?
    Tejtermékeket még a napokba kezdtük (túró,joghurt),mert nekem laktóz intoleranciám van.Szopik reggel és este.Tízóraira gabona pelyhet kap,ebédre főzeléket kapna,uzsira gyümölcsöt és vacsorára is főzeléket,de ekkor már nem kéri a főzeléket hanem csak kenyeret és azt amit mi eszünk (de azt nem kap).
    Válaszodat köszönöm!

    Válasz: Kenyérre sok mindent kenhetsz saját készítésű túrókrémet, tejfelt, vajkrémet, de lehet neki ebben a korban vajas kenyeret, reszelt sajtot is adni, illetve főtt húsokat, csirkemellsonkát a kenyérhez. 9 hónapos kortól tojást is lehet adni, tehát kaphat rántottát vagy főtt tojást is vacsorára. Nyáron jó megoldás a padlizsánkrém, illetve én csináltam nekik paradicsomkrémet (kevés paradicsom apróra szelve, oregánó, fokhagyma, kicsi só olivaolajban összepárolva, kenyérre kenve) is, nagyon szerették 🙂

  • Noémi

    2010. február 05. péntek

    Kedves Ági!
    Elolvastam az összes ide vonatkozó irodalmat de nem tudom már mitévő legyek. A fiam 28 hónapos és nem rág. Nem arról van szó,hoyg csak egy két dolgot nem rág meg (mint az egyik cikkben írt kisfiú) hanem soha nem is rágta az ételt.
    Mindig kiteszem elé, falatokra vágva, úgy hogy egyedül egyen, úgy is hogy én etessem, de nem hajlandó a rágás mozdulatára. Beszélni se beszél. lehet összefüggés a kettő között? Hova forduljak ezekkel? A gyerekorvos és a védőnő szerint 3 éves korig ráér…szerintem meg ez nem normális dolog,hogy meg se próbálkozik rágni (túrórudit, kekszet ilyesmit se, pedig arra gondoltam, hogy esetleg édes íz miatt jobban enné).

    Válasz: Szerintem ezekkel a tünetekkel fel kéne keresned egy neurológust, lehet, hogy valamilyen mozgásfejlődési vagy idegrendszeri probléma áll a háttérben, de (ne ijedj meg) akár enyhe autizmus jele is lehet.

  • Lycoris

    2010. február 03. szerda

    Sziasztok!
    Nálunk a fogzással és a pépes kajáról a darabosra való átállással függött össze a nem evés. Szépen ette a főzelékeket, a gyümölcsös pépeket, aztán egyszer csak, kb. 10 hónapos korától, nem kellett, a mások által is leírt, ordít, csapkod, elfordítja a fejét, összezárja a száját tünetegyüttes következett. Ettől persze bennem (illetve férjemmel mindkettőnkben) is többnyire szépen lassan felment a pumpa, egy idő után szinte minden evés stresszes volt, vajon enni fog, vagy sem. És nem is azért, mert sovány lenne, sőt, elég távol áll az éhhaláltól, hanem inkább attól, hogy akkor persze éjjel pótolt, volt hogy többször is… A jót feladni pedig nehéz, nagyon rosszul esett a stabilan átaludt éjszakák után a 2-3 óra körüli kelés, a jobb esetben csak egy órás műsor. Aztán egyre több szilárd ételt adtam, csipegetett, mostanra nagyon ügyesen eszik kézzel, sőt, villával (most egy éves). Megvannak már a mennyiségek is, ami az elején nem ment a szilárd kajával, egy főzelékes étkezés maradt naponta. Így szerencsére az éjjeli szopik is elmaradtak, sőt, mostanában sokszor a hajnali is kimarad. És ami a legfontosabb, egy jó kis cirkuszos evés után elfogadtam azt, hogy nem kell aggódni, éhenhalni nem fog, legfeljebb kel éjjel, ha éhes, felkészülök rá minden este. Ezzel elmúlt a stressz, ami mindenkinek sokkal jobb, vidáman eszik együtt a kis család 🙂
    Hátha valakinek tudtam ezzel segíteni. Ágitól kaptam én is a jótanácsot, hogy térjünk át a szilárd kajára. És tényleg 🙂
    Üdv,
    Lycoris

  • Anita

    2010. január 31. vasárnap

    Kedves Ági! Kisfiam 4,5 hónapos tápszeres baba és az evéssel vagyis a büfizéssel lenne gondunk. Naponta 5 -ször eszik 160-200ml tápszert. Van ugy hogy elkezdjük az evést,eszik pár kortyot és elforditja a fejét mint akinek nem kell mitől van ez? Várok pár percet büfiztetem,hol jön hol nem aztán ujra evés, jó párszor eljátszuk ezt. Sokszor nagyokat büfizik,valamikor az evés után egy órával is büfizik. Ma például felébredt az alvásából mert büfizett. Lehet hogy emiatt, néha éjszaka is megébred a benne maradt büfitől. Nagyon köszönöm Anita

    Válasz: Lehet, hogy túl mohón eszik és ezért túl sok levegőt nyel. Talán valamilyen másfajta cumisüveg vagy kicsit sűrűbb tápszer segíthetne.

  • Andi

    2010. január 29. péntek

    Kedves Ági!

    Szeretném a segítséged kérni! A kislányom 3 kilóval született, 14 hetes korára megkétszerezte a súlyát. 100-140 ml tejet szopizott, gyakran kétóránként, éjjel is. A múlt héten borzalmasan sírt, nem tudtuk megvigasztalni. A gyermekorvos elküldött a kórházba, hogy nézzék meg a pocakját UH-gal. Mindent rendben találtak, viszont a folyamatos emésztés, az evés/sírás közbeni levegőnyelés (a hosszú büfiztetés ellenére) miatt nagyon görcsölt a hasa. A kórházban mondták, hogy szigorúan csak 3 óránként etessek. Úgy nézett ki, hogy ez nálunk nagyon jól működik, éjszaka sem kelt gyakran, aludt 5 órát is, amit még sosem. Viszont a mennyiségekkel probléma van. Hiába kap csak háromóránként, van, hogy csak 40-50 ml-t szopizik. Amikor befejezi, mindig megnézem, hogy marad e tejem és igen, van benne.
    Mi lehet az oka az étvágytalanságnak? Meddig maradhat ez így?
    /Amire még én gondoltam, az a fogzás, folyik a nyála sokszor, de ezt egyik orvos sem erősítette meg./
    Mit lehet ilyenkor tenni?
    Nagyon köszönöm!
    Andi

    Válasz: Ez nem étvágytalanság. A baba nem minden napszakban eszik egyformán, estefelé általában kevesebbet, mert ilyenkor zsírosabb a tej, ilyenkor normális a 40-50 ml is. Néha napközben van ez a mélypont, és este eszik többet a baba, ez is előfordulhat. Lehet, hogy túlságosan leköti a figyelmét a külvilág, ezért végez hamar a szopival. Próbáld meg félhomályban, fekve szoptatni, így általában hosszabban szopiznak a babák.

  • Revilo

    2010. január 29. péntek

    Szia Adrienn!
    Hát nem mondom hogy örülök,hogy nem csak mi vagyunk így….
    Nálunk minimális javulás már van, 10. nap után elkezdett enni kicsit,most fél adag főzit megeszik már,meg csipeget azért,kicsi kenyér már mehet,ilyenek.
    Olvastam itt,hogy vannak gyerekek akik nem érnek rá enni,és azt sem élvezik,hogy berakják őket az etetőszékbe,és enni kell.Jobb szeretik ha ők is részesei lehetnek,és ezt kipróbálva,a kezébe adtam az irányitást,vagyis a kiflit,szalámit,túrórudit stb-igaz nyakig maszatos,de legalább tetszett neki és evett vmit,egy darabig,aztán mikor csak nyomkodta,játszott vele,elvettem.
    Éhen már nem fog halni címszóval,ennél maradtunk,fokozatosan szoktatom az önálló evésre,mert való igaz,felkel,és játszani akar,kicsit hagyom is,de aztán enni kell,és menni a tesóért az oviba,és ekkor pipul be,hisztizik,csapkodja magát,és az etetőszékbe is alig bírom betenni,szétrakja a lábait.De mit tehetek,sok idő kimarad,így is 7 kor eszik reggelit,keveset,11-kor adom a főzit ezért ebédre,mert ha gyümit is adok akkor nem tudom mikor enne…
    Még mindig csak 8 kg,és ezt nagyon kevesellem,bár kinézetre nem látszik nagyon,csak nem olyan kis husis mint volt.
    Adom neki a homeopátiás Chamomillát,meg a China rubra 15 ch napi 3×3-at,ezt javasolta Ági itt,és tegnap végre aludt egyhuzamban 6 órát!!!Éjjel 11-kor evett még,és aztán reggel fél 7-kor.Talán jobb lesz bízom benne,nagyon rág,nyálzik,de az éjjeli 1 evés elég kell legyen,bírja ki reggelig,nemsokára 1 éves lesz!!!
    Nagyon bennem van hogy ő kicsi súlllyal született,2310gr-al a 37. hétre,és 2 ó-ként etetnem kellett,és azóta is ez bennem van,hogy kicsi,ennie kell….
    Az evést is lehet néha erőltetem,mert elfordítja a fejét,én meg nyuzom,játszok neki,na még egy kanállal,dehát enni kell vmit!!
    Meg látom azt is hogy éhes,enne ő,de ami nem annyira ízlik azt nem kéri,vagy keveset,és igy nagyon leszűkűlt a repertoár amit eszik.
    Nem ér rá enni,kiakar szállni,de kisasztalhoz nem akarom ültetni,korai neki még,nem áll egyedül még,csak kapaszkodva.Hát nem tudom,várom a tanácsokat!!!
    És a kritikát is….abból is tanul az ember.

  • Adrienn

    2010. január 28. csütörtök

    Szia Revilo!
    Az én kislányom most töltötte be 9 hónapot és szóról szóra úgy viselkedik mint a kisfiad. Torokfájás társult a három napos lázához (roseola) és fogzik is a dokinénink szerint már másfél hónapja, mert nagyon duzzadt az ínye, de semmi fogunk még nincsen. Annyi a különbség, hogy mi már két hete nem eszünk nagyon semmit sem. A hideg joghurt a menő nálunk is, a gyümölcs és eszik egy kevés tápszert is, de csak szobahőmérsékleten és általában kétszer éjszaka, mert pótolja a napközbeni kimaradást. Ha főzeléket akarok adni neki ő is csapkod, összeszorítja a száját és elcsapja a fejét. Ismerős ugye??? Nagyon jó volna ha írna valaki valami okosságot mert én már mindent kipróbáltam, ami eszembe jutott. Nagyon szenvedek attól, hogy nem eszik a picúr és nem tudom mit rontottam el vagy hogyan hozzam egyenesbe a dolgot.:(

  • Tami

    2010. január 26. kedd

    Nálunk már kb. 2 hete megy ez a nem evés, de a mai nap felül múlta az eddigieket. Csak tápszer, gyümölcs, tejpép és üveges gyümölcsrizs volt a menü, minden mást kiköpött a lányom (16 hónapos), azt is, amit eddig szeretett és mindig megevett. Lehet, hogy torokfájás, lehet, hogy fogzás az oka, de én már kikészülök attól, hogy mindennap azt találgatom, ma vajon mit fog vagy nem fog megenni. Remélem hamar elmúlik ez az állapot :).

  • Revilo

    2010. január 25. hétfő

    A kisfiam 11 hó-os,és 1 hetevolt herpeszes torokgyulladása,plussz fogzik is,tehát kijutott szegénynek.Most már jobban van,de enni még mindig alig eszik meg vmit,darabosat meg abszolút nem.Ma visszavittem hogy a drnő megnézze a torkát,javult ugyan de 1-2 hólyagocska még van rajta,de ez miatt ehetne már…
    Ha közelitek felé csapkod,kanalat is,c.üveget meg egyenesen utálja,mx 50 gr tápszert eszik meg.Hideg joghurt ami még szóba jöhet,meg gyümölcs de ezek azért nemigen táplálóak.Aggódom,mert már több mint 1 hete ez megy,mindent elutasit,eddig megette a kenyeret is,most meg köpköd ki mindent.A drnő szerint adjak neki Vitacolan szirupot hátha jobb étvágya lesz….
    Éjjel viszont legalább 2x felkel enni,amit egy ekkora babának már nem kéne sztem,de mivel ilyen keveset eszik nappal,ezért felkel éjjel.Félek hogy erre is rászokik,amugy meg éjjel is csak 50-60 gr-okat eszik meg,akkor sztem nem is iagzán éhes…
    Tanácstalan vagyok már….:(

    Válasz: Legyél türelmes, rossz élményei voltak a nyeléssel, azért nincs kedve most sokat enni, magától rendeződni fog a dolog pár hét alatt.

  • Georgina

    2010. január 25. hétfő

    SZIASZTOK!
    ANNYIT KIEGÉSZÍTÉSÜL,HOGY NÁLUNK A NEM EVÉS OKA SZÁJPENÉSZ VOLT.