Együtt enni a babával

Mikortól lehet együtt enni a babával? – teszi fel sok anyuka a kérdést. Az első hónapokban a legtöbben akkor esznek, ha a baba alszik, vagy járókába, kiságyba teszik, amíg a család eszik. Mikor jön el az ideje, hogy együtt egyen a család? Hogyan csináljuk?

együtt eszik a családSok családban már-már varázslatnak tűnik megoldani a közös családi étkezéseket, különösen, ha valami speciális alkalom van (születésnap, karácsony, étterem stb.), amikor jó lenne legalább 10 percig nyugodtan enni. Ráadásul a babát még egy darabig etetni kell, tehát az anyukának is enni kéne és a babát is etetni közben, ezért a legtöbben szívesebben választják azt, hogy előbb a kicsit etetik, aztán ő megy játszani és utána (ha minden jól megy) nyugodtan lehet enni.

Ez ugyan kényelmesebb megoldás, mégis megfontolandó, hogy a babát mihamarabb a közös asztalhoz szoktassuk. Miért?

  • Mert így hamarabb megjön a kedve család ételeihez,
  • Mert így előbb fog önállóan enni,
  • Mert így már kiskorától megszokja, megtanulja, kilesi az étkezés közbeni „szabályokat” és ő is ugyanezeket kezdi majd leutánozni
  • Mert így megtanulja, hogy az étkezés nem szükséges rossz, hanem hasznos és kellemes társasági időtöltés is. Szívesebben és jobb kedvvel fog enni később.

Már egészen kis korától kezdve magunk mellé „ültethetjük” hordozóban, amikor a család eszik, mondjuk esténként, amikor együtt vacsorázik a család.

6 hónapos kortól, amikor már hozzátápláljuk, érdemes legalább egy főétkezésnél az etetőszékben magunk mellé ültetni, ha valamit kér, kíváncsiskodik, a korának megfelelő ételekkel meg lehet kínálni.

8-9 hónapos kortól már minden főétkezésnél együnk együtt, kapjon ő is a kezébe kanalat, maga elé olyan ételt, amit önállóan csipegethet, vagy italt, amit addig ihat. A darabos ételekhez és a házikoszthoz is hamarabb megjön a kedve, ha az etetés nem arról szól, hogy „Anya megpróbálja gyorsan belémkanalazni a bébiételt”, hanem arról, hogy „egyedül ettem, mint a nagyok, és Anya megdicsért”

10-12 hónapos korban sok baba már annyira mozgékony, hogy utál az etetőszékben ülni. Nem a székkel van a gond: szimplán csak az zavarja őket, hogy tudják, nem lehet „megszökni” belőle. Sokat segít ezen az állapoton, ha a kicsi minél többet ehet önállóan, ez ideig-óráig leköti a figyelmét, illetve ha kis széknél, kis asztalnál ehet és nincs bekötve a székbe. Bizony totyogóknál az sem ritka, hogy néhány falatonként szaladnak egy kört a szobában, aztán visszatérnek az evéshez.

Ez nem az a korszak, amikor „ülj szépen az asztalnál és ne állj fel, ameddig nem fejezted be” típusú szabályokra tanítsuk. Ha mi magunk nem teszünk ilyet, akkor 1-2 mozgalmasabban evős hónap után a kicsi is velünk fog ülni az asztalnál, mert a jó példa az, ami a leginkább hat rá ebben a korban.

Fog valaha szépen enni?

Hát persze! De 2 éves korig még nem az a lényeg, hogy ne maszatolja össze magát, hanem az, hogy megtanuljon önállóan enni. Láttam olyan kislányt, akinek annyit törölgette az anyukája a száját szalvétával, annyit mondta, hogy lassabban egyen, óvatosabban, hogy bizony még 2 évesen sem mert önállóan enni: pont a tanulás időszakában, amikor biztatásra lett volna szüksége az önálló evéshez, akkor törték le az állandó „egyél rendesen” felszólításokkal a próbálkozásait.

Másfél-2 éves korban, amikor a kicsi már ügyesen és bátran eszik egyedül, el lehet kezdeni neki megtanítani a szalvéta használatát, az óvatosságot az asztalnál (nem lökünk le dolgokat, óvatosan bánunk a villával stb.), 2 éves kor után pedig már szépen megtanulja azt is a kicsi, hogyan egyen pl. levest kanállal, de 3-4 éves korig még ne tegyük el nagyon messzire az előkét 🙂

Étteremben lehet a legnehezebb a babával, mert ott mi is szeretnénk hosszabb ideig nyugodtan enni, és neki is idegen hely, a totyogóknál pedig mindig az a gond, hogy elmászkálnak, veszélyes helyekre tévedhetnek, mindenhez hozzányúlnak. A mi részünkről ez kellemetlen, az övéről érthető: új, érdekes helyen van, amit fel lehetne fedezni, mi pedig azt kérjük tőle, maradjon nyugton – faramuci helyzet 🙂 Most írhatnám, hogy keress bababarát éttermet, de őszintén szólva az én fiaimat soha nem kötötte le az étteremben az a néhány játék, ami volt a sarokban, az etetőszék pedig mindig csak addig volt érdekes, ameddig el nem fogyott előlük az étel 🙂

Ezért a legjobb megoldás, ha az étterembe viszel magaddal segéderőt, aki szórakoztatja kicsit a babát, amíg te eszel, esetleg sétál vele egyet az éttermen kívül. Vagy ha jó idő van, akkor érdemes olyan éttermet választani, aminek nagy körbekerített udvara van és, ha kint esztek, szemmel tudjátok tartani a csemetéket addig.

2-3 éves korban már sokkal jobb a helyzet nyilvános helyen is, kevésbé türelmetlen a kicsi, és minél többet van alkalma „gyakorolni” a vendégségben, nyilvános helyen evést, valamint ha otthon is vannak közös étkezések, amikor egy picit nyugton kell ülni az asztalnál, akkor gyorsabban megtanulja majd, hogyan viselkedjen ilyen helyzetekben.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

95 Comments

  • Marianna

    2012. január 31. kedd

    Kedves Ági !

    A következő problémával fordulok Hozzád ! Kisfiam 22 hónapos . Az 1 éves státuszon anno kötelező kérdésként megkérdezte a védőnő, hogy eszik -e önállóan kanállal, iszik -e önállóan pohárból . Ekkor még egyik sem ment , bár már akkor is kétségbe voltam esve , azóta a pohárból önállóan ivás már megy , viszont a kanállal evés abszolút nem akar összejönni . Egyszerűen nem áll a kanál a kezébe , mindig lefelé fordítja , még csak véletlenül sem jön össze a dolog . Már legalább 8-10 féle kanalat vettem, műanyagot , fémet vegyesen . Próbáltam már mindkét kezével , ( mert az előző védőnőnk szerint balkéz gyanús ) Hiába fogom a kezét mindig kitekeredik . Próbáltam már pudinggal , vagy krémtúróval , ami kicsit sűrűbb , de káosz ! Egyébként okos , értelmes gyerek, folyékonyan, szépen beszél , azt viszont hozzá kell tennem , hogy rettentően eleven !! Egyedül vagyok ezzel a problémával, vagy mások is vannak így ezzel ?!? Teljesen kétségbe vagyok esve !! Pedagógus létemre Én , aki gyerekeket tanítok írni ( minden gond nélkül ) az evőeszköz használatának megtanítása feladja a leckét ! Kérlek adj tanácsot , vagy nyugtass meg , hogy mással is van ilyen tapasztalatod ! Üdvözlettel : Marcsi

    • Vida Agi

      2012. február 05. vasárnap

      Nem kell megijedni, 22 hónaposan még nem kell tökéletesen ennie kanállal. Kapja meg a kanalat, próbálkozzon vele, egyen úgy, ahogyan sikerül neki, ha próbálkozhat kedvére, akkor idővel egyre ügyesebb lesz benne.

  • Judit

    2012. január 22. vasárnap

    Kedves Ági!

    Most 2,5 hónapos a kislányom. 4 hónapos korától szeretném megkezdeni a hozzátáplálást.
    Milyen ételekkel lehet elkezdeni, és utána milyen ételekkel lehet folytatni?
    Ha 4 hónapos korban kezdem el, és más anyuka 6 hónapos kortól, akkor az én lányom hamarabb eheti azokat az ételeket, mint aki később kezdett el hozzátáplálni, vagy ez attól teljesen független?)

    Köszönöm.

    • Vida Agi

      2012. január 28. szombat

      4 hónapos korban még nem szabad hozzátáplálni, mert az emésztőrendszer nem érett meg még rá, hogy a táplálékokat megeméssze, ezért nem szívódnak fel rendesen az anyatejtől/tápszertől eltérő ételekből a tápanyagok, ellenben az allergének egy az egyben a véráramba kerülnek, mert még nincs meg a szervezetben az az ellenanyag, ami ezt meggátolná. A baba 5-6 hónapos kor között érik meg a hozzátáplálásra, amikor már képes a szájához emelni ételeket, érdeklődik az evés után, utánozza a rágómozdulatokat. A korábbi kezdés egyébként nem jelenti azt, hogy mindent korábban kaphatna annyival. Ha pl. 5 hónaposan kezded az nem jelenti azt, hogy 7 hónapos kortól adhatóakat 6 hónaposan már ehetné.

  • Adri

    2012. január 06. péntek

    Kedves Ági!
    Mivel az online fogadóórán nem tudok érdemben részt venni,ezért itt tenném fel kérdéseimet!
    Kisfiam dec.28-án volt 6 hónapos,szinte csak szopizik.
    Kérdéseim:
    1. Éjjel általában 3 óránként kel,szopizik és alszik tovább.Ez normális?
    2. Ha csak szopizik,és elkezdtük a hozzátáplálást,kell adjak neki tejpépeket,anyatej kieg.tápszereket?
    3. háztartási kekszet javasolta a drnő,hogy kezdjem el adni neki,sok helyen az olvasom,az nem jó.Akkor mit adjak helyette?
    4. Születése óta heti 1x,max 2x van széklete,eddig normális volt,de a hozzátáplálás óta néha nehezen megy a kakilás,hol keményebb,hol puhább,de még mindig ilyen ritkán van.Mit adjak neki,hogy könnyebben kakiljon? Kamillateát,tejcukorral próbáltam,nem használ.:(
    5. Ha egy bap 1x eszik pépet,akkor az mikor legyen? Vhol azt olvastam,szopi után fél órával. Úgy jó?
    6. zabpehely mikortól adható? és hogyan? főzve? nyersen bele keverve a pépekbe?
    7. Birsalmás bébiételt ehet már?
    8. mangó másféléves kortól adható,de akkor miért van 4 hótól adható körte,mangó bébiétel? ez adható már?
    9. ha még nem ül egyedül,akkor beültethetem már evéskor az etetőszékébe,vagy egyenlőre maradjon a bébihordóban?
    10. még mindig 1es cumisüvegből iszik.Mikor kell nagyobb lyukúr cserélni,illetve mikor adjak neki itatópohárból inni?
    köszönöm a válaszodat! 🙂
    szép napot!
    Adrienn

    • Vida Agi

      2012. január 06. péntek

      1. Igen, ez normális
      2. nem, a szopi és a hozzátáplálás mellett felesleges a tápszer és a tejpép is.
      3. el lehet kezdeni a kekszet is a glutén miatt, de a gabonapépekkel vagy kenyérrel is be lehet vezetni.
      4. kapjon minden nap valamilyen rostosabb gyümölcsöt is, sárgabarackot, őszibarackot vagy szilvát, ez segíteni szokott.
      5. erre 3 lehetőség van:
      szopi előtt – ez akkor jó, ha szeretnéd majd mihamarabb elhagyni valamelyik szopit
      szopi után kicsivel vagy két szopi között – ez akkor jó, ha most csak kóstolgatni akarsz és nem akarsz elhagyni szopit
      6. főzve add egyelőre és gyümölccsel keverve
      7. 7 hónapos kortól ehet
      8. azért, mert a gyártók nem mindig nézik meg az életkori ajánlásokat, szerintem várj vele 8 hónapos korig legalább, amikor már több mindent evett, érettebb az emésztése, a körte amúgy is csak 7 hónapos kortól ajánlott
      9. ha nem derékszögben van az etetőszék háttámlája, hanem kicsit döntve, akkor már beleteheted. nézd meg, hogy ha beleül, akkor támasztja-e megfelelően a hátát és nem görbül-e benne a háta, ha nem, akkor lehet használni
      10. az itatópoharat el lehet kezdeni próbálgatni, de még kell majd idő, mire megszereti, utána el lehet hagyni a cumisüveget.

      • Adri

        2012. január 06. péntek

        nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
        hasznosak voltak! 🙂

  • Reni

    2012. január 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 9 hónapos. Nagyon aktív gyerek. Kb 2 hete muszáj voltam változtatni a napirendjén, mert éjszaka sokszor felült a kiságyban és nem akart többet aludni.A változtatásig 5 ször evett. Ebből 2szer (este a vacsi mellé, és hajnalban)kapott tápszert. Miután aktívabbak lettek a nappalok, azóta csak 3 szor eszik. Ebből este tápszer 240ml. Az éjszakát ha nem jön a foga átalussza. Viszont napközben is olyan keveset akar enni. Az étrendje változatos, de ha rajta múlna akkor 3-4 üveg bébiételt kéne megbontanom. Ami nekem lehetetlen. Én főzök neki. Aggódom, mert az elmúlt hónapban csak 180g-ot hívott. Az igaz, hogy nagyon sokat szenvedünk a foga miatt, de akkor is aggódom, hisz azért csak egy 9 hónapos babáról beszélünk.
    Kérlek mondj valami okosat!

    • Vida Agi

      2012. január 08. vasárnap

      Nem kell emiatt aggódnod. 6 hónapos kor után a babák hízása lelassul, akár hetekre le is állhat, mert a kicsi lemozogja, amit megeszik. Emellett a fogzás is étvágytalanságot okozhat átmenetileg. Összességében tényleg kevés a hízása a születése óta, de az előző havi 320 gramm viszont teljesen jó ebben a korban, a mennyiség is elég, amit megeszik. Esetleg megnézhetnék, nem vashiányos-e, ebben a korban ez szokott étvágytalanságot okozni, de ő nem étvágytalan, hiszen a korának és súlyának megfelelő mennyiséget eszik. A hízás alkati dolog is, ha ti is átlagos vagy annál kisebb termetűek vagytok, akkor ő sem fog nagyon hízni.

  • Nagy Klaudia

    2011. december 02. péntek

    Kedves Ági!

    A kislányom jövő héten betölti a 8 hónapot. Szerencsére a hozzátáplálással nincs gond, egy nap még ötször szopizik, de emellett már kap egyszer gyümölcsöt és egyszer főételt/ zöldség+husi, vagy gabonapép/minden nap. Már van két fogacskánk, és szeretném megkínálni kiflicsücsökkel vagy kenyérhéjjal, de a gondom az, hogy nem bízom a bolti teljes kiőrlésű termékekben, pedig azt szeretnék adni neki.Van arra valamilyen ötleted, milyen hozzávalókból süthetnék otthon pékárút neki?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Klaudia

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Teljes kiőrlésű lisztből élesztőből, kicsi sóval és vízzel készíthetsz neki kifit és kenyeret is.

  • Klári

    2011. szeptember 16. péntek

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 9 hónapos, a táplálkozásával semmi gondunk nincs, de a folyadék bevitellel igen. Minden evő gyümölcs, főzelék, tápszer (napi 540ml), tejpépek, gabonák de ezek mellé se teát, se vizet nem akar inni.Próbáltuk cumis üvegből, csőrős pohárból, csészéből. Néha max.2 korty leszalad. Mit kellene tenni, vagy ez normális?

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      A babák ösztönei jól működnek ilyen szempontból: ha tényleg szomjasak, akkor isznak. Nem kell emiatt aggódni, a gyümölcsökből és a tápszerből elég folyadékot kap, emellett kínáld meg minden evés után vízzel, és ha 1-2 kortyot iszik belőle, az már jónak számít.

  • Hedy

    2011. június 15. szerda

    Kedves Agi! Kislanyom mar betoltotte a 9. honapot es nem hajlando sajat kezebol (egyedul)enni-inni.Probaltam mar tobbszor .Kezebe adtam tobb fele etelt de o szet csipegeti ,jatszik es egy ido utan eldobja.Ha a kezeben van az a bizonyos enni valo akkor is tatja a kicsi szajat es varja az etelt,de O nem falna be azt ami a kezebe van.Amugy semmit sem visz a szajahoz (jatek , stb)

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Egyelőre valószínűleg nem érdekli ez még őt, nem kell aggódni miatta. Adj neki lehetőséget, hogy belenyúljon az ételbe, csipegesse, idővel rájön majd, mire való.

      • Hedy

        2011. június 20. hétfő

        Koszonom 🙂

  • Tünde

    2011. június 12. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos, 6 kg. Kb. 3 hónapos kora óta van gondom az evéssel (kis súlyú 2080 g , de időre született baba). Kezdetben nagyon jól evett – sajnos csak tápszert, tejem nem lett, mivel 2,5 hetet kórházban voltunk „hízlaláson” a születése után- de azután ha kedve van, jól eszik, ha nem, akkor csak keveset, ha nem is vészesen. A hozzátáplálást már elkezdtem, jól fogadja, szeret kanállal enni, tejpép, gyümölcspép, húsos főzelék mind jöhet, de egyszer sokat eszik belőle, egyszer keveset (100 g-nál sohasem többet).

    Kérdésem az, hogy kb. mennyi tápszert kellene megennie a főzelékek, gyümölcspépek mellett?
    Ha 120 ml folyadékkal számolok, akkor kb. 720 ml az adag. Ebbe a vizet, teát is beleszámoljam?

    (Egyébként az egészségével, mozgásával, értelmi fejlődésével semmi probléma, mindenben ott tart, ahol a többi hasonló korú, mosolygós, jókedvű. Hízni is hízik minden hónapban, bár most egy kicsit kevesebbet, de többet is mozog.)

    Köszönöm előre is a válaszod!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Erre nem lehet pontos szabályt mondani, hiszen attól is függ, hány olyan étkezése van még, ami csak tápszer és ez minden babánál más ebben a korban, van, aki szinte még minden étkezésnél iszik tápszert is, és vannak olyan 7 hónaposok, akik már csak reggel és este kapnak tápszert a többi étkezés más. Nyugodtan rábízhatod az adagok eldöntését, ha megeszik 100 ml főzeléket és utána még elfogad tápszert is, akkor igyon belőle nyugodtan, amennyit gondol, de ha már legalább 150 gramm laktatóbb (pl. burgonyás) főzeléket eszik, akkor nem kell utána tápszer, elég innivalóval megkínálni.

  • Bogi

    2011. június 03. péntek

    Szia!
    A lányom 7 hónapos, már kap 4 hónapos korától kanalas kajákat, elkezdtem adni neki a glutén tartalmú Fosfovit Biscotto kekszet, de nincs ráírva mennyit adhatok egy nap neki, én 2 naponta egy felet adok mert nem merek többet, adhatok többet neki vagy akár naponta is?

    • Vida Agi

      2011. június 08. szerda

      Ha nem okozott nála problémát (kiütés, székrekedés stb.), akkor adhatsz neki tetszés szerinti mennyiséget.

      • Bogi

        2011. június 08. szerda

        Köszönöm szépen akkor megpróbálom a nagyobb mennyiséget.

  • Adri

    2011. május 13. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiam majdnem 7 hónapos. 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, nem kellett pótolni, mert rendesen hízott. Ahogy betöltötte a 6 hónapot elkezdtünk gyümölcsöket enni. A védőnőnk tanácsa alapján először 4-5 napig csak almalevet adtam neki, ami nagyon ízlett neki. Ennek nagyon örültem, ezért úgy gondoltam elkezdek neki almapépet adni. Ami már annyira nem ízlett neki, de azért valamennyit megevett belőle. Majd a déli szopi előtt megpróbálkoztam a krumplifőzelékkel. Annyira nem nyerte el tetszését, de azért sikerült egy-két falatot lenyelnie. A krumpli almával már jobban ízlett neki. Örültem is, reménykedtem, hogy akkor majd egyre többet eszik meg belőle. De sajnos nem így történt. Megmakacsolta magát, és egy hete már egyszerűen nem nyitja ki a száját. Egyszerűen nem tudom mit csináljak, hogy hajlandó legyen enni. Aggódom, mert most már lassan a déli étkezést ki kellene váltanunk a főzelékkel, de ő még a száját sem hajlandó kinyitnia.
    Szeretném a segítségedet kérni, hogy mit tegyek. Lehet, hogy valamit rosszul csinálok??

    Nagyon várom válaszodat!

    Üdvözlettel:
    Adri

    • Vida Agi

      2011. május 22. vasárnap

      Nem kell siettetni a kiváltást. Kínáld meg minden nap egy kicsi kanalas étellel, de ha nem fogadja el, akkor sincsen semmi baj. Esetleg segíthet, ha nem szopi előtt, hanem két szopi között kínálgatod.

  • csillag

    2011. május 08. vasárnap

    Kedves Vida Ági!
    Egy kiló alatti súllyal született kislányom most 2 éves. Többször próbálkoztunk a darabos étellel, de nem hajlandó megenni semmit, csak a pépet (abból bármit), és csak kanállal. Mindent megrág, csak az ételet dobja el a kezéből (kifli, sajt, banán). Inni, csak vizet fogad el, és csak cumiból. Volt, h. próbálkoztam csőrössel, pohárral, de inkább nem ivott. Sok gyógyszert szedünk ami miatt enni és inni kell rendesen, ezért én azokat nem tudom betartani, h. éheztessem ki, ha kell 2-3 napig és aztán majd megeszi a darabosat, és inni sem adjak neki. Innia kell, mert vízhajtó is van a gyógyszerei között. A félig összetört étellel is próbálkoztam, de mivel csak egyben nyeli le, ezért óriási az öklendezés nála, amit végül (ezért) mindig kihány. Mit tudjak tenni, h. egyen darabosat, és igyon pohárból? Köszönöm a segítséget. Üdv. Csilla

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

      Ivás: ha csak cumiból szereti, egyelőre add neki abból, később majd nyitni fog más felé is, ha nagyobb lesz. Meg lehet próbálkozni a szívószállal is, ezt szokták szeretni a kicsik, a Nagy Babaszakácskönyvben meg tudod nézni, hogyan kell megtanítani neki.

  • Gaby92

    2011. május 04. szerda

    Szia Ági!

    A lányom 24en volt 4 hónapos. elejében szépen megitta a test de most mar nem akarja picit édesítettem is próbáltam baba teát és gyümölcsöset is de hiába elfordítja a fejet vagy kiköpi a cumisüveget. Mit tegyek hogy elfogadja?

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nem kell erőltetni a teát, semmi szüksége nincs rá a babának. Ha anyatejes, elég csak az anyatej neki, ha tápszeres, akkor a tápszer után megkínálhatod vízzel (ha a cumisüvegből nem fogadja el, akkor kiskanálból.)

  • Varhegyi Agnes

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Agi!

    Kislanyom a nyaron lesz 3 eves. Eleg valogatos. Sosem evett kiflit, zsemlet, kenyeret. A gabonat zabkasaval, es sajat keszitesu peksutikkel potolom nala. Sajtot, felvagottat, zoldseget nem hajlando megkostolni. Kakaot es gyumolcsot adunk Neki. Leveseket eszik szivesen (ebben megeszi a zoldseget es a husgombocot is), fasirtot rizzsel, bolognait es neha virslit, tojast. Most 12 kg. Nem mondanam sovanynak, de azert ez igy nem jo. Osszel kezdi az ovodat. Ott mit fog enni?
    A gondom az, hogy hamarosan egy hosszabb utazast tervezunk es azalatt nem lesz lehetosegem sutni-fozni. Nem tudom mit fog enni kozben. Nem szeretnem, ha ezalatt az 1 honap alatt lefogyna. Itthon megeszi a bolti csirkefalatot kisutve, etteremben viszont hozza sem nyul. A spagettivel ugyanez a helyzet. Itthon eszi, etteremben nem. Probalok nem azon gondolkodni, hogy mit rontottam el, hanem szeretnek megoldast talalni arra, hogy elfogadjon uj eteleket es uj helyeket. Meg van par het az indulasig. Van valami otleted, hogy mit tehetnek?
    Nagyon koszonom, Agi

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Az óvoda miatt ne aggódj, ott a többiekkel együtt szépen meg szokták enni még azokat is, amiket otthon nem kóstolnak meg, és pontosan tudják ők is, hogy az óvónéni nem olyan engedékeny, mint anya.

      Utazás: mivel elég sok mindent megeszik (levesek stb.) ezért ezeket kaphatja az utazás alatt is, plusz szerintem próbáld majd ki a péksütiket, hátha elfogadja majd a boltit is.

  • Erzsébet

    2011. május 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos és eddig főzelékeket készítettem neki, most probálkozom a darabos étellell de sajnos van hogy mindent visszahány irritálja (elég sokat volt piros a mandulája)ha az étel száraz vagy ragadós és hátra kerül a garathoz.Elrontottam valamit?mit tegyek hogy megtanulja ezeket lenyelni illetve ágni, még csak a két első alsó metszőfogai vannak.Válaszát köszönöm.
    Erzsébet

    • Vida Agi

      2011. május 11. szerda

      A darabos ételekre úgy lehet rászoktatni, hogy a főzeléket nem pépesíted teljesen, hanem fele-fele arányban tumixolsz, illetve töröd össze villával a hozzávalókat és a kettőt összekevered. Ha ezt így megeszi, utána már csak 3/4-1/4 arányban legyen a pépes és a darabos étel, míg a végén már csak villával törd össze. Emellett el lehet kezdeni pl. kölesgolyót adni uzsonnára, tízóraira, amit saját kézzel tud enni, és ha nem rágja meg, akkor is szétolvad a szájában. Emellett puha gyümölcsöket kis darabokra vágva is lehet adni (sárgadinnye, barack, szőlő lehúzott héjjal, banán stb.)

  • Adri

    2011. április 26. kedd

    Kedves Ági!

    Abban kérném a tanácsodat, hogy szoptatós anyuka vagyok és diétázni szeretnék. Amilyen diétát alkalmaznék barna dolgokat ajánl fehérek helyett (rizs, kenyér), magokat (búza, zab, stb.) és zöldfűszereket (bazsalikom, kakukkfű, stb.). És a lényege, hogy 5-ször kell keveset enni. Szerinted, ha szeretném még szoptatni a babámat elkezdhetem ezt a diétát? Előre is köszönöm a válaszodat! Szia, Adri

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ha emellett zöldséget, gyümölcsöt és fehérjéket is tartalmaz a diéta, akkor lehet csinálni.

  • rian29

    2011. április 21. csütörtök

    fiu lesz e vagy lány? a kínai naptár szerint lány mennyire biztos ez?

  • Ildiko

    2011. április 20. szerda

    Kedves Agi!
    Annyi kerdesem lenne,nem talalok ra valaszt ,avocadot mennyi idösen lehet adni?En imadom,10 honapos Törpem meg kinezi a szambol,de nem mertem neki adni…..
    Köszönöm: Ildiko

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      10 hónaposan már kaphat avokádót.

  • Krisztina

    2011. április 15. péntek

    Előre is köszönöm, ha van valami ötleted, szívesen fogadom.
    Üdv!
    Krisztina

  • Krisztina

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!

    Nálunk az a baj, hogy minden újdonság 3 napig tart. Most 1 éves a kisfiam, és mindenhol azt olvasom, hogy már önállóan kellene kanállal ennie. Eleinte adtam a kezébe egy másik kanalat, hogy szokja, aztán pár falat erejéig egyedül csak nála volt kanál, és a karját irányítottam (lehet, ez a baj), közben dicsértem. Általában én is ott eszek mellette, és ő figyeli is, hogy hogy csinálom. Egy pár napig tetszett is neki, lelkesen csinálta, újabban viszont nem kell neki a kanál, azonnal eldobja. Kézzel szeret enni, és ügyesen is csinálja.
    Ugyanez a helyzet a tanuló fogkefével is. Pár napig rágcsálta, most már nem érdekli, és be sem engedi a szájába. Pedig ezt próbáltam beiktatni a napba, hogy evés után fürdőszoba,fogmosás, és én is csináltam vele a saját fogkefémmel. Megutáltatni nem akarom vele, így nem erőltetem, csak a napi rutin részeként próbálkozok, de a végén mindig marad a ruhadarabbal való fogtörlés.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Nem tudom, hol olvastad, de 1 évesen még nem kell tudni önállóan enni kanállal, ezt másfél-2 éves kor körül szokták tudni a kicsik, addig csak kísérleteznek vele, tanulgatják. Kézzel egyen önállóan minél többet és kapjon néha kanalat is gyakorolgatni, játszani.

      A fogmosást is inkább 2-3 éves kor körül szokták tudni a kicsik, addig inkább csak rágcsálják, ez egyelőre elég is.

  • gabi

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági,

    sokat olvasom a blogot, tetszik a két-lábbal-a földön stílus és a végtelen babalélek-központúság. evéssel kapcsolatban kérem a tanácsod: lassan 13 hónapos kislányom (74 cm, 8900 g) naponta háromszor (hajnalban, délutáni alvás és esti lefekvés előtt) szopik még, de tízórait, ebédet, időnként uzsonnát és vacsorát már szilárdat eszik. gyakori problémánk, hogy bár éhes, és követeli az ételt, rövid idő, és úgy tűnik, az éhsége gyors „elverése” után azonnal mással foglalkozna, pedig tudom, hogy még enne. a „kanál-a kézbe” módszer már rég nem működik (ledobja), darabos ételből, kézzel pedig még nem tud annyit megenni, hogy az elég legyen neki (sokszor még kiköpi a falatot megrágás után). ha velünk együtt eszik, végképp nem kér a saját főzelékéből, ezért ált. először azt adom neki, és csak utána ülünk le együtt, ekkor természetesen keveset csipeget a mi ételünkből. A gyerekorvos kis figyelemelterelést engedett, de már nem szeretnék ilyen pótszerekhez folyamodni. hozzáteszem, időnként nagy kedvvel és nagyon ügyesen kanalazik is már, pohárból pedig teljesen önállóan iszik. hogyan bírjam rá, hogy eleget egyen? tudom, ez bizarrul hangzik, de létezik, hogy egy gyerek alultáplált csak azért, mert nem tudja végigülni a saját étkezését?

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Szerintem semmi baja nincs a kislányodnak, alultápláltságról pedig szó sincs. A baba ösztöneiben nyugodtan bízhatsz ezen a téren: ha éhes, akkor eszik és pont annyit, amennyire szüksége van. Hagyd minél többet önállóan enni (így nem kell figyelemelterelés) és ne aggódj az adagok miatt, ha többre lesz szüksége, akkor többet fog enni.

  • zsani

    2011. április 11. hétfő

    kedves Ági:

    én azt szeretném kérdezni h nekem már 10 hónapos lesz a babám de még nem ül fel magától nem is kúszik nem mászkál négykézláb és h ez baj e??meg ő 2 hónappal hamarabb született lehet ezért van?étvágya nagyon jó 9 kiló és már 72 cm.nagyon aranyos jókedvű nem sir csak ha éhes!:)kérlek válaszolj nekem köszönöm előre is
    egy aggódó anyuka

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Ha koraszülött, akkor a mozgásfejlődése a korrigált kora szerint történik, tehát őneki még csak a 8 hónaposnak megfelelő mozgásokat kell tudnia. Kúsznia 9, mászni 10 hónaposan kell a korrigált kora szerint.

  • Timi

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!

    13 hós kislányom súlya miatt aggódok. 3900 grammal született, 1 évesen 10300 gramm volt, most 13 hósan 11500 gramm.
    Jó evő, nem válogat, igyekszem nem tömni, csokit édességet nem kap.
    Nem sok a súlya? 76-77 cm hozzá.
    A férjem kicsit túlsúlyos, én nem, és aggódom a kicsi maitt.

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Nem kell aggódnod miatta, ha nem kap édességet, egészségesen táplálkozik, van módja minden nap sokat szabadon mozogni, akkor nem fog elhízni.

  • Ágnes

    2011. április 09. szombat

    Kedves Ági!
    Azzal a problémával fordulok Hozzád, hogy a kisfiam, aki 15 hónapos, nem eszi meg a kenyeret, sem a zsömlét, sem a kiflit és semmilyen más péksüteményt sem! Próbáltam többféle feltéttel variálni pl. sajt, vaj, vajkrém és még sorolhatnám, de nem értem el vele semmit! Csak eldobálja! Ezért én gondban vagyok a reggelivel és a vacsorával! Ugyanis a joghurton és a kakaón kívül a tojást és a virslit megeszi, persze kenyér nélkül!Mit tudnál nekem tanácsolni? Mennyire szükségesek ezek az ételek(pékárú) a fejlődéséhez? Válaszodat előre is köszönöm!

    • elimami

      2011. április 10. vasárnap

      kedves Agi, elso sorba is meg szeretnem koszonni a konyveket amit sikerult letoltenem ,es az etkezessel kapcsolatosan egy kerdest feltenni mert azt hiszem hogy nagyon oda kell fogyeljunk. unokam 2 eves es nagyon ugyesen eszik egyedul ,de idonkent azt hiszem valami mas jar a fejeben mert kiboritja a tanyerjat az asztalkara maszatolja a kajat ,esetleg a tanyerkat a fejere teszi , vagy eppen szet dobalja a megmaradt etelt. jelzem napi jar es ott nem csinal ijent. nagyon szeretnem a velemenyet. halas koszonettel
      egy boldog nagyi

  • Lilien

    2011. április 03. vasárnap

    Szia!
    Nekem az a problémám pár hete hogy alig eszik a kislányom. 13 hónapos már mindent eszi illetve enne de most valami miatt nem. Nem rég még külön főztem neki de azt már nem nagyon fogadta el, de amit én ette azt pár kanállal evet ezért már nem főzők külön. De most ezekkel ez ételekkel is azt csinálja pár kanál és kész csak nyűglődik. Amit megeszik az az amit egyedül tud kifli, zsemle, banán, buláta, keksz, de ez kevés. Adok neki valamit ha nem eszi meg próbálok mást sokszor azt sem fogadja el akkor adok banánt vagy kekszet ebből pár falatott eszik de legalább nem üres a pocija és megszoptatom utána. Mit csináljak kínálgassam mással vagy ne adjak semmit neki, majd kiéhezik? Már nagyon unom hogy főzők minden nap de mégsem eszik, elment már a kedvem el vagyok keseredve. Gondoltam arra is hogy kihagyok egy evést és akkor éhes lesz. 13 hónapos 75cm és 8200g amúgy jól fejlett mozgásban és értelmileg is.
    Köszönöm. a választ.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      Valószínűleg az a gond, hogy szeretne ő enni, de nincs már türelme kanállal enni. Adj neki minél több olyan ételt, amit maga ehet: levesből a zöldségeket, husit, tésztaféléket (pl. pennetészta, azt meg lehet fogni), burgonyát, párolt zöldséget stb. Gyakorlatilag a legtöbb ételt lehet kézzel enni (legfeljebb maszatos lesz), viszont így sokkal élvezetesebb az ő számára is.

  • Rita

    2011. március 29. kedd

    Kedves Ági!

    tanácsodat szeretném kérni, 4 honapos a kisfiam még szopizik, de már kevés a tejem neki, nem tudom mit kellene neki adnom potlásnak 1 hete tejpépet kap 80-100ml eszik belöle, azt hallottam ez nem tul jo potlásnak de azt is hallottam h az üveges bébiételeket inkább 6 honapos kor után adjuk hiába van 4 honapos is.

    amig nem szokja meg az új izeket addig pár kanállal adnék neki azzal meg nem lakna jol.

    tápszert nem szivesen adnék neki mert a nagyfiam is azt kapta 3 honapos korátol szopi mellé, de aztán leszokott a szopirol hiába akartam adni neki, inkább a tápszert ette. nagyon szeretném 6 honapos koráig szoptatni de attol félek nem fog kelleni neki a cici ha elkezd tápszert kapni.

    mit tanácsolsz?

    köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Ha csak naponta 1 alkalommal kell a pótlás, akkor lehet HA tejpéppel pótolni. Ha többször, akkor jobb a tápszer. Adhatod neki szoptatás közben is az ún Szoptanít készülék segítségével (patikában kapható) vagy cumisüvegből. Itt arra kell ügyelned, hogy mindig szoptass előtte, hogy elég ingert kapjon a mell és ne „felejtse el” a baba, hogyan kell szopizni, és olyan cumit vegyél, ami kisebb lyukú, hogy ne jöjjön olyan könnyen belőle a tej.

  • Móni

    2011. március 27. vasárnap

    Kislányom már 1 éves, elkezdtem adni neki zsemlét felvágottal ebből egy negyedet eszik meg. Lefekvés előtt eddig tejpépeket kapott ebből 220-230ml-t eszik és még szopizik. A kérdésem az lenne hogy a tejpép megfelelő még neki vagy kapjon inkább szendvicset? Vagy mi az amit még kaphat közvetlen lefekvés előtt? Főtt ételt délben és ötkor kap.

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      1 évesen már nyugodtan ehet szilárd ételt vacsorára a tejpép helyett. Igazából, amit már evett és nem okozott hasfájást, puffadást, azokat eheti lefekvés előtt is.

  • Bubko

    2011. március 22. kedd

    Kedves Ági!

    Szeretném megkérdezni, hogy tejföllel a babaszakácskönyv szerint a babát 1 éves kortól lehet etetni. A védőnő azt mondta, hogy 1 éves kor előtt a tejet és tejfölt kazein tartalma miatt a későbbi allergia kialakulása miatt ne adjuk. A szakácskönyv 6. fejezetében azt írtad, hogy 8 hónapos kor elteltével ehet tejfeles kenyeret valamint tejfeles-túrót is. Magam részéről adtam neki, igaz nem volt hasmenése, inkább gázok bántották, de véleményed szerint később nem lesz problémája?
    Azóta nem adok neki tehéntejből készült készítményeket inkább maradunk a tápszernél meg a tejpépnél.
    Még azt szeretném megkérdezni, nem a táplálással kapcsolatban, ha a baba kapaszkodva felhúzza magát úgy áll fel valamint le is tud ülni vagy lehuppani, a kézenfogós segítséggel való járkálást javaslod? Nem fogja a gerincét terhelni?Lépeget, teszi egymás elé a lábacskáit és igényli, élvezi is.
    Nagyon köszönöm a segítséget!

    Krisztina

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Még szakmai körökben is megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik tejterméket lehet elkezdeni adni és mikor. Ami biztos, hogy a joghurtot, túrót 8 hónapos kortól el lehet kezdeni és a tejet csak 1 éves kortól szabad. A többi tejtermékről nekem az a véleményem, hogy ha nincs a családban tejallergia, akkor a többi tejtermékkel együtt el lehet kezdeni apránként bevezetni.

      A kézenfogva jártatást egyáltalán nem javaslom, ameddig magától nem jár a baba. A jártatásnál az egyensúlya rossz oldalra esik, mert beléd kapaszkodik, ezért ettől nem fog hamarabb járni, sőt adott esetben még késleltetheti is, mert nem jól egyensúlyoz majd és megszokja, hogy mindig van mibe kapaszkodni.

  • Móni

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Van egy 3 éves kisfiam, és olyan problémám lenne, hogy nem akarja megenni a húst. Bármennyire puhára van főzve vagy sütve, nem hajlandó lenyelni. Sokáig csak rágódik rajta, gölymölgeti, tartogatja a szájába és végül kiköpi, vagy ha megpróbálja lenyelni ükölődik tőle, sokszor hányás a vége.
    Próbáltam úgy is, hogy közbe ivott hozzá valamit, de nem sok sikerrel jártam. Volt úgy, hogy kb. 20 percig rágott egy falatot, mellé elfogyott egy pohár üdítő, de a hús még mindig a szájába volt.
    Egy alkalommal még azt is megjegyezte, hogy ő nem eszik húst, mert attól „köhögnie” kell.
    Nem tudom, mi lehet a probléma. Mutassuk meg orvosnak? Érdekelne a véleményed, szerinted mi a teendő ilyenkor?
    Várom válaszod!

    Üdvözlettel: Móni

    • Vida Agi

      2011. március 25. péntek

      Szerintem itt csak arról van szó, hogy volt egy rossz élménye (félrenyelt, túl nagy falatot vett be a szájába stb.) és emiatt nem szereti most megenni. Nem kell erőltetni a dolgot, próbáld a húst főzelékhez turmixolt formában adni egy darabig, illetve próbáljatok ki alternatív megoldásokat húsra: húskrémes kenyér, házilag készült májkrém, darált húsos ételek stb., hogy egyen azért húst is.

  • Kőszegi Reni

    2011. március 21. hétfő

    Kedves Ági!!!

    Kisfiam Májusba lesz 2 éves és én is a kanál elfogadásával küzdök.
    Hibás vagyok, mert sokáig kizárólag én etettem, későn kezdtem el ösztönözni a kanál használatára.
    Kézzel bármit megeszik, szépen a szájához rakja, harap, rág, lenyel. Néha betöm nagyobb darabokat, akkor elmondom, hogy ez így nem jó, kicsiket harapjon ( mint Anya), s szépen eszik tovább.
    Ül mellettem, s büszke magára.
    De a kanál evésre való használata: nem megy..
    Ritkán próbálkozik az egyedül evéssel ( ekkor dicsérem, boldogságot sugárzok felé), de mikor kifordul az étel a kanálból egy-két próbálkozás után feladja… Mutatja, hogy én etessem tovább. Próbálom ösztönözni ilyenkor, hogy de jól csinálta egyen tovább, ideges lesz, eltolja a kanalat. Ha nem etetem tovább, kiabál, hisztizik, de enni nem próbál.
    Ha nekiállok és etetem, gyönyörűen nyitja a száját, s rágja az ételt.
    Már próbáltam összehangolni, hogy több embert lásson egyszerre kanállal enni, de nem hatotta meg.
    Van egy jó ötleted, tanácsod erre a problémára???
    Ismételten köszönöm, Reni

    • Éva

      2011. március 21. hétfő

      Kedves Reni, próbáltál neki babavillát adni? Arra könnyebb felszúrni a falatokat, talán több sikerálményt ad.

      • Kőszegi Reni

        2011. március 24. csütörtök

        Szia Éva!!
        Köszönöm az ötletet, de a villával azon kívül, hogy rosszul fogja ( ha 50 X segítek helyesen fogni a villát, akkor Ő 51.-djére is rosszul fogja): SEMMI problémánk nincs. Szívesen felszúrja rá az ételt,s megeszi.
        De sajnos nem lehet mindent villával enni!! 🙁

    • Vida Agi

      2011. március 29. kedd

      Alapvetően az a gond (és ez a villás hozzászólásra adott válaszodból derült ki), hogy te meg akartad/akarod őt tanítani a kanállal „helyesen” enni. Ez a tanítgatás pedig elvette tőle a kedvét, megtanulta, hogy ő ez neki nem megy.

      Hagyd továbbra is, hogy kézzel és rosszul fogott villával (ne javítsd ki a fogását, hadd jöjjön ő rá magától, hogyan kell jól használni) egyen és néha adj neki kanalat, hagyd, hogy ő próbálkozzon vele, és bíztasd is erre, de soha ne javítgasd ki a fogását, ne szólj, ha kicsöpögött az étel stb. ezzel ugyanis csak elveszed a kedvét.

      • Kőszegi Reni

        2011. március 30. szerda

        Köszönöm válaszod. Tényleg mindig mutattam Neki a helyes evőeszköz használatot.
        Jó, szót fogadok…. 🙂
        Köszönöm!!!

    • Andrea

      2012. január 05. csütörtök

      olyan mintha magunkat olvastam volna:(:(a fiam ugyanezt csinálja,márciusban lesz 2éves,és Ági elkeserített,mert szerinte ilyen idősen már egyedül kéne ennie.De csak visít a kanállal a kezében,esze ágába sincs fölemelni vele a kaját,demég villával se.Egyszer nem sikerült,kész adjam neki én.Ráteszem a kanálra,odateszem a tányér mellé és úgy fölemeli,bekapja.Aztán már adja is nekem,hogy csináljam tovább.Énis sokszor mutogattam neki,hogy gojon,mert beletette a kanalat a kajába,rajta is volt valamennyi,aztán kihúzta és ezzel leis ment róla minden az üres kanalat kapta be hiába mondom neki,emelje fel a kanalat hamár van rajta valami.Nem.Ő kihúzza vizszintesen,ésmár elis ment a kedve az egésztől.Hónapokkal ezelőtt olyan szépen evett,énmár gondoltam rá hogy felnőtt kanalat adok neki,azzal jól ment,igaz a feje teteje is olyan volt,demár az se érdekelne,csak kanalazzon.A pohárból ivás is most kezd menni megse merek szólalni közben,mert akkor aztis félreteszi.

      • Vida Agi

        2012. január 06. péntek

        Türelem, idővel megtanulja majd. Dicsérd meg nagyon a próbálkozásért és kapjon javarészt olyan ételt, amit csipegetve tud megenni.

      • Vida Agi

        2012. január 08. vasárnap

        Önállóan kéne ennie, de nem feltétlenül kanállal. Ebben a korban a legtöbb gyerek még kézzel eszik, nem kell erőltetni a kanalat, hagyd inkább kézzel csipegetni, idővel megjön a kedve a kanálhoz is.

  • Noémi

    2011. március 19. szombat

    Kedves Ági!

    A következő problémám van:
    az 1 éves kisfiamnak már régen darabosat kellene ennie, de mostanában kb. 2 hete, nemhogy darabosat nem akar enni, hanem egyáltalán nem akar enni főzeléket. Pedig etetés közben kap egy csomó érdekes konyhai eszközt pl. kanalak, dobozok, díszes tányérok stb. Éneklek neki, mondokázunk, korábban ezeket szerette, de mostanában nem válnak be. Arra is gondoltam, hogy talán a foga jön, de korábban is jött, mert 7 van neki, de annak ellenére azért evett. Szóval mindenki mondja az ismerettségi körömben, hogy adjam neki a darabosat, de most ott tartunk, hogy egyáltalán nem akar enni főzeléket. Sőt ha véletlenül egy pici darabka belekerül a főzelékbe, akkor onnantól kezdve egy falatot sem eszik, és nem is nyitja ki a száját, hanem egy idő után elkezd csukott szájjal sírni. És hiába éhes, akkor sem eszik tovább.
    Ma pl. hajnali 3:43-kor ivott tápszert, utána 8:45-kor adtam neki főzeléket, de 2 kanál után nem kért többet. Akkor adtam neki gyümölcsös bébiételt a főzelék helyett, de abból is csak picit evett. Na gondoltam jól van, lehet, hogy még nem éhes. Aztán 12 órakor adtam neki paradicsomos bébiételt meg kevertem hozzá turmixolt főtt krumplit, kicsit evett belőle, és többet nem akart. Aztán adtam neki tápszert, mert mondom valamit ennie kell. Aztán 16 órakor próbáltam egy másik főzelékkel, de csak egy kanállal evett belőle. Aztán megint megpróbáltam 17:30-kor, de egy kanállal evett megint. Apja is próbálta, de neki sem evett. Aztán elkezdett a kisfiunk üvölteni, és fürdésig üvöltött, meg sírt. Mert már éhes volt, de nem akart főzeléket enni.Aztán fürdés után kapott tápszert, azt persze mind megette, és még pluszba is kapott, azt is mind megetette. És már rég darabos főzeléket kellene ennie, de nem,hogy előre haladnánk, hanem visszafele. Most egyáltalán nem akar főzeléket enni. És soha ennyi főzeléket ki nem dobtam, mint az utóbbi napokban.

    Köszönettel:
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Nem az a gond, hogy visszafelé halad, hanem hogy valami miatt nem esik neki jól az evés: például fájhat a torka, a füle, jöhet valamelyik hátsó foga, de lehet szájpenész is. Ezeknek kéne utánanézni.

  • Olívia

    2011. március 18. péntek

    Szia Ági!

    A mi problémánk nem egyszerű,vagyis számomra. 2,5 éves a kislányom és nem akar egyedül enni. Azt már elértem hogy megül az asztalnál, de nem eszik egyedül. (mármint én etetem). Ez tudom,hogy az én hibám mert korábban nagyon rossz evő volt és én járkáltam utána,hogy egyen, de szeretném ha most már tényleg nyugodtan ehetnénk közösen. A másik probléma,hogy tartogatja a szájában az ételt és nem akar rágni,aztán persze beöklendezik. Hiába próbálom mondogatni hogy rágni kell ügyesen, nem teszi. Csak ha olyan az étel ami tényleg a kedvence vagy már tényleg nagyon éhes. Mit tegyek, mert így nehéz. (tudom én rontottam el) Fogaival nincs probléma, minden nap mossuk.

    Köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      A kérdés az (mert ez nem derül ki egyértelműen a leírásodból), hogy egyáltalán nem tud rágni, vagy csak ha olyan kedve van, akkor nem akar rágni.
      Az első esetben érdemes lenne orvost felkeresnetek.
      Ha viszont egyébként tud rágni, csak néha nem akar, akkor rossz szokásról van szó: mivel régebben nem evett és te nagyon akartad, hogy egyen, fixálódott nála az, hogy ő rossz evő és anya úgyis megeteti. Ezen varázsütésre nem lehet változtatni, csak úgy, ha napról napra újra meg újra megtapasztalja, hogy az evés jó dolog, és jó élmény és ő maga is képes rá.

      Először is fontos, hogy akkor egyen, amikor éhes. Ne foglalkozz az adagokkal, nem kell sokat ennie – de amit eszik, azt egyedül tegye. Kezdjétek a darabos ételekkel az önálló evést: az étkezései többsége darabos étel legyen, amit maga fel tud csipegetni, leteszed elé, jó étvágyat kívánsz és mész a dolgodra vagy te is vele eszel, de mellette, nem vele szembe fordulva. Ha eszik egy kicsit, akkor megdicséred, de utána nem próbálod meg a maradékot megetetni vele. Ha nem eszik, akkor ha te befejezted vársz még egy kicsit (hátha arra vár, hogy ha te befejezted, akkor fogod etetni) és kiveszed az etetőszékből.
      Néhány alkalom után rá fog jönni, hogy mostantól egyedül kell ennie.

  • Helga

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!
    Tetszenek a cikkjeid, mindig elolvasgatom őket, amint időm van rá.
    Ezzel a cikkel kapcsolatosan lenne kérdésem.
    Írod, hogy 6 hós babát lehet ültetni etetőszékbe és próbáljunk egyszerre enni a babával a jó példa miatt.
    Abban nem vagyok biztos, hogy a 6 hós babám még nem tud ülni, így is ültethetem az etetőszékbe?
    Nem okoz gondot az ültetés?
    Ugyanis mindenhonnan azt hallom, hogy ne ültessem a babát, míg magától nem ül.
    Bár az igazat megvallva kényelmesebb lenne, mint az ölemben tartani és egy kézzel bűvészkedni az asztal mellett a tányérral és a kanállal.
    Nagyon várom válaszod és álláspontod!
    Sok sikert az oldalad működtetéséhez!
    Üdvözlettel: Helga

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Olyan etetőszékbe még nem ültetheted, aminek a támlája derékszögben áll, pl. a hagyományos fa etetőszékek, de az újabb, dönthető támlásakba, amikben 120-130 fokban dönthető a támla, tehát gyakorlatilag úgy ül benne a baba, mint a hordozóban, ezekbe lehet ültetni (pl. Peg Perego).

  • Jenny

    2011. március 18. péntek

    Szia Agi!

    A babam 13 honapos es 2 hete,miota megkapta az 1 eves oltast,utana beteglett egy jo hetig,azota /2 hete/ nem akar enni fott etelt,eszik muzlit,banan-alma-keksz mixet,peti danont,banant,kukit de rendes fott etelt nem,.Nem tudom mit csinaljak vele!Eddig is ugy ettunk hogy az apukaja hazajott a munkabol es egyutt ettek,ugyanazt csak osszetorve de most nem akar enni.Amit lehet a kezebe adom hogy egyen de az szinte semmi amit eszik.Utana pedig nem akar enni semmit.Mar el vagyok keseredve,nem tudom mit csinaljak.Kerlek tanocsolj nekem valamit,semmit nem sikerult errol olvasnom sehol.

    Udv
    Jenny

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Valószínűleg a betegség alatt fájt a torka, vagy a füle és még most is fájhat (ha a fülével volt gond, mindenképpen mutassátok meg orvosnak, mert középfülgyulladás után maradhat szövődmény).
      A másik lehetőség, hogy akkor fájt neki a nyelés és erre emlékszik még most is, ezért kevésbé szívesen eszi a darabosabb ételeket. Ugyanúgy add neki a főtt ételt, mint most és ne foglalkozz vele, ha csak keveset eszik belőle, ne akard mindenáron megetetni valamivel, hadd egyen amennyit gondol és elfogad, nem kell mindenáron megtömni. A baba ösztönei jól működnek: pont annyit eszik, amennyire szüksége van. Mivel ő megeszi ezeket is, de csak keveset, ez azt jelenti, hogy most ennyire van szüksége (ezt jelzi az is, hogy mást nem fogad már el). Ha majd többre lesz szüksége, többet eszik majd meg.

  • kriszta

    2011. március 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos, már többnyire azt eszi amit mi,de az etetése nem egyszerű.
    Az elején még lelkesen kanalaz, vagy villáról is tudom etetni,de aztán elunja magát és csak akkor hajlandó tovább enni,ha valamit adok a kezébe. Van hogy azt is ledobálja és itt szoktuk abbahagyni az evést.
    Próbáltam hogy egyen önállóan,de csak kézzel tud még,és úgy csak kenyeret,gyümölcsöt tudok neki adni,főzeléket nem.
    Mit tanácsolsz, ilyenkor ne egyen,majd ha éhes lesz szépen eszik, vagy nem gond ha közben „játszik” is.

    Köszi!

    • Éva

      2011. március 18. péntek

      Szia Kriszta!
      Én is sorstárs vagyok. Az én fiam 15 hónapos lesz, és úgy eszik ha valamivel matathat. Sokszor reklám újságot nézeget, és közben szavakat tanul, mert mindig mutat valamire és én mondom:-kutya,-cica stb. Így két legyet is ütök… 🙂 Csak ennyit akartam írni. Szia

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      A szórakoztatást felejtsd el, ez nagyon rossz szokás és ha rászokik sokáig megmaradhat, nehéz lesz 3-4 évesen leszoktatni.
      Ehelyett inkább úgy találd ki a menüt, hogy az elején egy kis főzelék és utána második fogásként olyasmi, amit kézzel ehet (gyümölcs stb.)
      A főzeléket sem kell mindenáron erőltetni: ha párolt zöldséget kap, amit kézzel is fel tud csipegetni, zöldségfelfújtat kockára vágva, burgonyát, párolt zöldséget és húst, rakott zöldségeket, tésztát zöldséges szósszal, ezeket kézzel tudja enni és ugyanúgy megvan bennük a szükséges zöldségmennyiség.

  • Verbena

    2011. március 18. péntek

    Szia Ági!

    A kislányom 2 éves és a probléma az, hogy hallani sem akar evőeszközről, egyáltalán az evésről úgy általában. Az evés nála úgy néz ki, hogy az ételek 95%-a olyan ,hogy a közelébe sem megy, eleve eldönti, hogy az fújj, azt ő „nem tudja” és elszalad a másik szobába sírni.
    A maradék 5% szeretett kaját (üres tészta és borsó, ill. halrúd) is úgy eszi, hogy együtt leülünk az asztalhoz, de egy-egy szál tésztát kikap a tálkából és már ott sincs, pörög-forog, ugrál, közben visszaszambázik, megint elrohan.
    Ha megkérjük, hogy üljön vissza akkor ugyanígy: „nem tudooooook” és rohan el és onnantól tuti, hogy egyetlen falatot sem eszik. Ha visszateszem a székre akkor hányásig tud eljutni a hisztivel. Levest még életében nem evett, volt, hogy próbáltam etetni, de annak is majdnem hányás lett a vége olyan hisztit levág. Nem eszik túrót, tejet, tejfölt, vajat, felvágottat, ááá. rettentő hosszú a sor. Körülbelül 5-6 féle ételt (jellemzően olyat ami száraz, nem maszatolós) eszik meg.
    Már más gyermek-táplálkozással foglalkozó szakembert is kérdeztem, szerinte ez nem egyoldalú táplálkozás. Egyébként születése óta nagyon nehezen etethető. Etetőszékben már rég nem marad meg. Odahányt inkább, (elnézést hogy így leírtam) hogy ő többet abba nem ül. Mióta kisasztalnál „eszik” még annyi se a pocakba. 2 évesen 10 kiló (1 évesen 8 kiló volt). Képes egész nap 3 db epren elélni. Semmilyen trükkel, játékkal nem hajlandó evőeszközt használni, csak kézzel csipegeti ki az ételt. Ha előkét próbálok ráadni akkor inkább azt a két falatot sem eszi meg, inkább kivárja az estét hátha akkor lesz üres tészta (semmit nem tudok rátenni, se sajtot, se paradicsomot.) Mit tudnál javasolni Nekem?! Eddig leginkább az vált be, hogyha kitettem az ételt és órákon keresztül kint volt és sutyiban rájár… Szégyellem, hogy mi lesz így ha oviba kerül? Járt már családi napközibe, ott sem evett. Ha meglátta, hogy terítenek, elbújt egy másik szobába. Több hónap alatt nem volt olyan étkezés amikor evett volna, tehát nem „tört be”. A kistestvérét már hozzátáplálom és neki mondogatja, hogy milyen finom, nyammnyamm, de ő maga nem eszik. Sok alkalommal várja az ebédet, mondja is, hogy ebéd, finom, de jó, de mikor elkészítem nem eszik egy falatot sem.
    Várom válaszod!
    Köszönettel:
    Verbena

    • Melinda

      2011. március 19. szombat

      Szia Verbena!
      Az én 2 éves kislányom totál ugyanez. Üres tészta, halrúd, borsó! Kukorica, meg a húsleves csigatésztával! Én néha azt hiszem a pszichiátrián kötök ki! Sokan azt mondták annyit úgyis eszik amannyi neki kell. Egyébként én is ha erőltetem akkor elkezd hányni.

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      A probléma az, hogy ő kezdettől rosszul evett, ezért te mindig aggódtál az etetése miatt, ezért ő megtanulta, hogy ő problémás -ezt hívja a pszichológia önbeteljesítő jóslatnak.
      Szóval a teendő az, hogy nem próbálod meg mindenáron az asztalnál tartani, nincsen erőltetés, nincsenek sírós jelenetek, hanem elkezdesz látványosan NEM foglalkozni az etetésével, hogy oldódjon benne az ezzel kapcsolatos szorongás.
      Hadd egyen kézzel, hadd piszkolja össze a pólóját (ha nem szereti az előkét, akkor jelölj ki 1-2 régi pólót, amit „evős” pólónak használsz és evés előtt fél órával (hogy ne jöjjön rá az összefüggésre) add rá, amikor maszatolósabb étel van (a nagyobbik fiam is utálta az előkét, de az evős pólóban szívesen evett.
      Kapja egyelőre azokat, amiket szeret. Evésidőben tedd ki és hagyd elől, hadd járjon rá, ha így szeret enni. Ha nincs mindig huzavona, feszültség, sírás, akkor idővel elmúlik az evéssel kapcsolatos szorongása is (ehhez kell majd néhány hónap) és át lehet térni az evőeszközökre (azért minden evéshez odakészíthetsz neki evőeszközt) és az újabb ételek megkóstolására is.

  • MANDULA

    2011. március 18. péntek

    SZIA !

    AZ ÉN KISLÁNYOM 19 HETES , ÉS MÁR MÁSFÉL HÓNAPJA FELESBEN VAN CICI ÉS TÁPSZER. MÁR A HOZZÁTÁPLÁLÁS IS SZÉPEN MEGY , NAGYON SZERETI A GYÜMÖLCSÖKET (ALMA , BARACK, MEGGY, KÖRTE)ÉS MÉG SÜTŐTÖKÖT ADTAM NEKI EGYENLŐRE. AZ A „PROBLÉMÁM” , HOGY TEGNAP ÓTA MENSTRUÁLOK ÉS NEM AKAR ÚGY SZOPIZNI MINT EDDIG. OLVASTAM RÓLA , HOGY MEGVÁLTOZIK A TEJ ÍZE….. ÉS EZÉRT VÉGE IS LEHET A SZOPTATÁSNAK. 3 NAPJA HAJNALBAN IS FELKELT ENNI , MINT HA ÉREZTE VOLNA , HOGY GYORSAN CICIZNE MÉG , AMÍG LEHET. NAGYON ELKESEREDTEM , MERT MOST NAGYON ANYÁS LETT ÉS NEM SZERETNÉM HA VÉGE LENNE A SZOPINAK. EZ AZ IDŐ TÉNYLEG CSAK A MIÉNK VOLT. MIT LEHET ILYENKOR TENNI ?
    ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET !
    SZÉP NAPOT KÍVÁNOK !

    • Szilvi

      2011. március 19. szombat

      Kedves Mandula,
      Ne ess kétségbe! Nekem még nem volt három hónapos a babám amikor megjött a mensi és még mindig van tejem (most lesz 6 hónapos). Sőt kizárólag anyatejjel táplálom. Nem törvényszerű, hogy a mensivel, elmenjen a tejecske főleg, ha szopizik, meg van az inger, akkor biztosan nem is fog. Mensi alatt (nekem inkább csak előtte) kicsit csökkenhet a tejcsi mennyiség, de utána visszaáll.

    • Zsuzsa

      2011. március 20. vasárnap

      Kedves Mandula!
      A mi 26 hónapos egészséges, gyönyörű kisfiúnk 16 hónapig szopizott, pedig már sok fogacskája is volt és a mensim is korán megjött.
      Csak bíztatni tudlak, hogy ne keseredj el!
      Ha a szopit abbahagyja a kislányod, továbbra is tudod ölelgetni, cirógatni, szeretgetni.
      A mi fisfiúnk mai napig nagyon igényli az összebújózást, mondókázást, birkózást.

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Nem kell aggódni, ez normális dolog, általában csak a legelső mensesnél okoz problémát, ritkábban minden menses első 1-2 napjában. Szoptass továbbra is úgy, mint eddig, hogy ne legyen kevesebb tejed, a babának semmi baja nem lesz tőle, ha 1-2 napig kevesebbet szopizik.

  • Steininger Katinka

    2011. március 18. péntek

    szia!
    Azzal fordulok hozzád hogy az én kisfiam 17 hónapos és probálkozunk megtanulni az evést de semmi praktikám nincs hogy vegyem rá mivel a kanalat sem akarja megfogni neki kényelmesebb ha anya eteti,amit kézzel lehet enni azt megeszi egyedül de a főzelékeket leveseket én adom neki probáltam úgy hogy a kezébe adtam a kanalat és az én kezemmel együtt emeltük a szájához de utána sem fogta a kanalat, nézegeti de hozzá nem ér
    kérlek segíts mert a védőnő azt mondja nekem hogy nem törödök eleget a babával pedig szinte minden időmet vele töltöm és valamit mindig tanulunk. előre is köszönöm a segítséget!

    • Ivett

      2011. március 18. péntek

      Szia!

      Az én kisfiam 18 hónapos, és őt sem érdekli az egyedül evés. A kanalat megfogja, de ha bele is teszi a tányérba, akkor is inkább kifelé szedi belőle az ételt, a szájához nem emeli. Amit kézzel lehet enni, azt ő is egyedül eszi. Az én védőnőm nem mondta, hogy ez gond lenne. Szerintem lehet, hogy túl korán várunk el sokat a gyerektől.

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Felejtsd el, amit a védőnő mondott (nem értem, miért mondanak ilyeneket :S). Egyen a kicsi minél több olyat, amit maga tud enni kézzel csipegetve (a legtöbb étkezés ilyen legyen), amikor pedig kanalas ennivalót adsz, akkor legyen ott neki is egy kanál, amivel próbálkozhat, de nem kell tanítani. 17 hónaposan még nem kell tudnia tökéletesen enni kanállal, elég, ha próbálkozik. Ha viszont sokat ehet más, felcsipegethető ételt kézzel, akkor meg fog jönni a kedve a kanálhoz is. Lehetőség szerint csak az ebéd legyen kanalas, vagy még az se, hogy minél többet tudjon kézzel enni: főzelék helyett lehet párolt zöldséget, húst burgonyával, párolt zölséggel, rakott zöldséget, zöldségszószos tésztát, zöldséges felfújtakat adni.

  • Elektra

    2011. március 18. péntek

    Szia!
    Az én kisfiam 6 hónapos lesz 28.-án.Mit lehet adni neki a főzelékeken és a tejpépeken kívül? Értem ez alatt, hogy húsféléket , tojássárgáját stb.Gyümölcsből a banánt és körtét szereti, az almát nem eszi sem nyersen sem párolva , de még akkor sem ha belecsempészem egy másik gyümibe.Tejpépet, gyümit délelőtt kap, főzeléket ebédre.A túrókrémből már kóstolt egy nyalatnyit, az rendkívül izlett neki.Pudingal is így történt, de abból is csak egy falatot kapott.Egyébként tápszert és cicit is kap még, naponta 5-6 szor eszik, és éjszaka is felkel még.A foga is zavarja mostanában , pár napja nem igazán fogadja a kanalas ételt, inkább a cici, és a tápszer megy.4 hónapos kora óta kezdtük a hozzátáplálást.Azért vagyok tanácstalan mert az üveges főzelékeknél már 5 hónapos kortól írják a húsit, sőt láttam már kekszes édességet is neki, szintén öt hónapos kortól.Te mit tanácsolsz?

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Húsból csirkemellet és pulykamellet lehet adni, ezt naponta legalább egyszer kell. Tojássárgáját csak 9 hónapos kortól lehet. Viszont 6 hónapos kortól el lehet kezdeni bevezetni a gluténféléket, gabonapehely, teljes kiőrlésű gabonák, gabonapépek, ezért van az, hogy vannak már ilyen korra is kekszes bébiételek.

  • Angyal K. Helga

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tetszenek a cikkjeid, mindig elolvasgatom őket, amint időm van rá.
    Ezzel a cikkel kapcsolatosan lenne kérdésem.

    Írod, hogy 6 hós babát lehet ültetni etetőszékbe és próbáljunk egyszerre enni a babával a jó példa miatt.

    Abban nem vagyok biztos, hogy a 6 hós kisfiam még nem tud ülni, így is ültethetem az etetőszékbe?

    Nem okoz gondot az ültetés?

    Ugyanis mindenhonnan azt hallom, hogy ne ültessem a babát, míg magától nem ül.
    Bár az igazat megvallva kényelmesebb lenne, mint az ölemben tartani és egy kézzel bűvészkedni az asztal mellett a tányérral és a kanállal.

    Nagyon várom válaszod és álláspontod!
    Sok sikert az oldalad működtetéséhez!

    Üdvözlettel: Helga

    • Vida Agi

      2011. március 20. vasárnap

      Feljebb válaszoltam rá, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Marietta

    2011. március 17. csütörtök

    Szia!

    Ne erőltesd neki tejet. A legújjabb orvosi állásfoglalások szerint akár 2-3 éves koráig várhatunk a tehéntejjel. ( Olyan összetevőket tartalmaz, amit nem tud a mi pici babánk megemészteni – hiszen nem egy tehénborjú.)Az én lányom most 18 hós és a napokban kezdte el meginni a tejet.
    Adj neki tápszert továbbra is.

    Üdv
    Marietta

  • Ildiko

    2011. március 17. csütörtök

    Szuper cikk,tetszik!
    Nalunk annyi a gond,hogy 9 honapos Törpemnek a cumisüveg mar csak ejszaka kell,enni akar egesz nap….kicsit felek,hogy a tejpep napi egyszer nem eleg neki,de nem akarja a tejet…Joghurt az lecsuszik szinten tonnaszam,fözelel,nokedli,amit eleteszek,de a tej az nem(tapszeres 3 honapos koratol).ilyenkor mit lehet csinalni?

    • Ildikó

      2011. március 17. csütörtök

      Szia

      Az én fiam 26 hós, tejet nem adok neki, csak rizs-, zabtejet, illetve junior gyerekitalt. Tejterméket mindent megeszik. Szerintem ne erőltesd neki a tejet. Az allergológus nekem azt mondta 2 de inkább 3 évesen ráérek neki tejet adni.

    • Vida Agi

      2011. március 17. csütörtök

      Nem muszáj mindenképpen tejet adni, elég a tejtermék.

      • Ildiko

        2011. március 18. péntek

        Rosszul fogalmaztam….Tejci alatt a tàpszert èrtjük…..