Csak főzeléket ne!

A legtöbb baba egész jól viseli a főzelékevéses tortúrát – egy darabig. Innentől kezdve két lehetőség létezik: megkedvelik a szilárd, darabos ételt és mindenáron egyedül akarnak enni, vagy maradnak a pépes ételnél és akár a fejedre is állhatsz, nincs kedve a darabos rágcsálnivalókhoz. Nézzük milyen trükköket lehet bevetni az első és a második esetben.

Csak főzeléket ne!Az első a főzelékutáló gyerek. Az én fiaim hamar megtanulták azt a mondást, hogy „az a tiéd, amit megeszel”. És mivel jóétvágyú srácok mind a ketten, jobban szeretik, ha nem anya lapátolja be a szájukba a kaját, hanem a saját tempójukban egyedül ehetnek. A gyümölcspépeket így hamar felváltotta a darabos gyümölcs, almadarab, körteszelet, szőlő, banánkarika (ezt mindig összegyurmázták :)), mandarin, idénygyümölcsök. Csakhogy egy 10 hónaposnak szüksége van zöldségekre is, kellenek a rostok, ásványi anyagok, vitaminok, növényi fehérjék. Így aztán kénytelen voltam minden kreativitásomat bedobni és kitalálni néhány olyan receptet, amit főzelék-alapanyagokból is el lehet készíteni, de kézbefogható, egyedül is ehető már egy 9-10 hónaposnak is.

Lássuk, mik ezek!

1. Zöldségfelfújtak
Az alaprecept igen egyszerű: megpárolod a zöldséget (pl. brokkoli, spenót, kelkáposzta, tökfélék, répa, zeller, karalábé, sóska, spárga stb.), összeturmixolod vagy összenyomod, két tojással és egy kevés liszttel (lehet teljes kiőrlésű is) tésztát gyúrsz belőle, majd kikent hőálló tálban kisütöd. A tésztát ízesítheted ízlés szerint, fokhagymát, kevés sót tehetsz hozzá, reszelt sajttal megszórhatod a tetejét. Kb. 10-15 perc alatt megsül, utána kis kockákat tudsz belőle vágni, amit gond nélkül fel tud csipegetni a baba.

2. Párolt zöldségek
Minden olyan zöldség jól ehető párolva, amit kézbe tud fogni a baba, viszont nem túl lágy, hogy ne tudja szétnyomni a kezével. A nem túl szétfőzött sárgarépa, fehérrépa éppen megfelel erre a célra, de kelbimbóval, karalábéval, zellerrel, brokkolival is lehet próbálkozni. Ha egy kis sajtszószt is gyártasz a zöldséghez, akkor kifejezetten jó móka lesz a kicsi számára belemártogatni és malackodni vele (neked csak a megfelelő védőöltözetet kell biztosítani ehhez :o))
Én úgy szoktam sajtszósz csinálni, hogy egy kis főzőtejszínbe belereszelek sok sajtot, kis lángon, teflonos lábasban főzőcskélem, amíg be nem sűrűsödik, kis sóval ízesítem. De vannak további változatok is: zöldfűszerekkel, metélőhagymával, fokhagymával, borssal lehet ízesíteni, liszttel még jobban besűríteni. A titka mindössze annyi, hogy jó sok sajt kell bele, attól lesz igazán sűrű. Tejfeles mártást is készíthetsz hasonló módon.

3. Rakott, töltött zöldségek
Ha amúgy is rakott zöldséget csinálsz ebédre, miért ne kaphatna belőle a baba is? A kelbimbó például jó választás erre, mert magában annyia nem finom, de egy kis sajttal, darált husival már sokkal jobb. A brokkoli, a cukkini, a tök vagy a padlizsán is jó lehet ugyanerre.

4. Zöldségszószok
Meg is fordíthatod a dolgokat: a baba eheti imádott sültkrumpliját, vagy husikockákat, sajtdarabokat, pennetésztát, de zöldségmártással. Nálunk nagy kedvenc a spenótos penne és a vadas zsemlegombóccal, de tulajdonképpen bármilyen zöldségből tudsz ízletes mártást készíteni, amibe aztán lehet mártogatni ezt-azt.

5. Rántott zöldség
A legkézenfekvőbb megoldás kirántani a zöldségeket, ez mindig be szokott válni 🙂

Ha az egész családnak szeretnél főzni, akkor is meg lehet találni a köztes megoldásokat. Az Apukák általában nem szeretik a zöldséges dolgokat, inkább a hús-krumpli, hús-rizs, hús-hús párosítások szoktak menni. De azért lehet trükközni: a párolt zöldségek egy részébl készülhet leves Apának, a többiből szósz a babának. A töltött paprika, töltött karalábé érdekes módon még a férfiaknak is szokott ízleni 🙂 Ha ő rántott húst kap, akkor nem tart semmibe néhány brokkolit is becsempészni az olajsütőbe.

De lássuk mi a helyzet, ha gyermekünk csak a pépeset kedveli! Hogyan lehet ilyenkor rávenni, hogy egyen mást is?
Első lépésben érdemes a turmixot rúdmixerre cserélni, azzal nem tudod annyira pépesre törni az ételt. Először olyan ételekben kell bennhagyni kicsi darabokat, aminél a darabokat könnyű az ínyével összenyomni, pl. krumpli, puhára főtt zöldségek.

A következő lépés lehet, hogy megpróbálsz a baba kíváncsiságára hatni. 8-9 hónaposan a kicsik már aktívan érdeklődnek afelől, mit csinál a család, így általában elegendő, ha látja, amikor esztek, odaültetitek magatok mellé. Idővel ő is kér majd belőle.

Ha a főzelékben már nem zavarják a darabkák, megpróbálkozhatunk a kezébe adni ételt. A puffasztott gabonák (kölesgolyó, buláta, amarant) erre nagyon jók, mert szétolvadnak a szájában, ha kevésbé rágja meg, akkor is le fogja tudni nyelni őket.
Ha ezekkel már profi módon bánik, akkor jöhet a kiflicsücsök, a keksz, a babapiskóta és egyéb majszolnivaló társaik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.