Kell-e a csecsemőnek tea?

A kérdést több oldalról lehet megközelíteni. Persze egyes helyzetekben jól jöhet valamilyen gyógytea, például hasfájásra, székrekedésre, de a hagyományos értelemben vett „teáztatás” teljesen szükségtelen.

 Kell-e a csecsemőnek tea?Amíg csak szopik a baba, addig nincs szüksége innivalóra még nagy kánikulában is a legjobb szomjoltó számára az anyatej. Ha csak tápszert kap a baba, akkor szüksége van innivalóra is, de erre a célra megfelel a babavíz vagy forralt csapvíz is. Amikor már hozzátápláljuk a babát, akkor étkezések után meg lehet kínálni innivalóval, de ez is inkább víz legyen.

Miért pont a víz? Mert ha teáztatod, akkor azt szokja meg, hogy az innivaló az valami ízes, édes dolog, miközben a legjobb és legértékesebb szomjoltó a víz. Amikor már valamivel nagyobb kaphat inni néha gyümölcsteát, vagy gyümölcslevet is, de az esetek többségében akkor is jobb, ha vizet iszik.

Milyen teát adjunk? Az instant bébiteák tele vannak cukorral – finomak, de édesek, ezért tönkreteszik a kicsi éppen bújni készülő fogacskáit és az ízlését is. Hiszen ha most megszokja a kicsi, hogy folyton édeset iszik (amitől ráadásul csak még szomjasabb lesz), akkor később könnyebben rászokik majd a cukrozott üdítőkre is, amelyek szintén nem egészségesek.

Ha teát akarunk adni neki, akkor érdemes feketeteát nem tartalmazó gyümölcsteákat adni. Sok olyan filteres tea létezik, amely feketeteából készül, de valamilyen gyümölcsaromával ízesítették, ezek nem jók a kicsinek, mert koffeint tartalmaznak, ezért alvászavarokat vagy szélsőséges esetben (ha rendszeresen issza) hiperaktivitást okozhatnak a kicsinél. Jótékony hatású az édeskömény tea, amely az emésztést segíti és hasfájás, emésztési problémák idején alkalmazhatjuk, a kamilla, amely székrekedés esetén segíthet. Őszi-téli időszakban jó szolgálatot tehet 1-1 csésze csipkebogyó tea is, amely magas C-vitamin tartalmával segít megelőzni a betegségeket.

Mit csináljak, ha már rászokott? Ha eddig folyamatosan teáztattad, fokozatosan tudod csak leszoktatni róla. Kezd el a megszokott teáját higítani és napról napra egyre több vizet és egyre kevesebb teát tenni bele, így idővel a vizet is megissza majd a kicsi.

8 Comments

  • Derzsi Kati

    2011. február 07. hétfő

    Nagyon sok jot lehet megtudni itt, koszi ezt a lehetoseget. AZ olvasottak alapjan teljesen normalis, hogy a hat honapos fiam gyakran felebred ejszakankent es ez megnyugtat, viszont kivancsi lennek, hogy ha a fogzas miatt van, akkor meddig tart ez?
    A voros teat en is kiprobalom majd.
    A kerdesem az, hogy melyik a jobb megoldas: csapvizet forralok fel, vagy szensavmentes asvanyvizet?
    Azert kerdem, mert pl ha egy edenybol kiparolog a csapviz, akkor valami nehezen kisurolhato reteg marad benne(gondolom vizko).
    Amig csak gyumolcspepet kap hozzataplalaskent a szopi melle, addig nem kotelezo a viz? Mikor kotelezo es mennyi?
    Na jo sok kerdes sikeredett! 🙂
    Koszonom!

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Nagyon változó, hogy hányszor ébred fel a baba a fogzás miatt. Van, aki csak közvetlenül a fog áttörése körüli napokban, van, akinél pedig fél évig egyhuzamban eltart ez az időszak, különösen az első 6 fog szokott sok gondot okozni.

      Nyugodtan lehet csapvizet is felforralni, ásványvizet fél éves kor után már forralás nélkül is kaphat.

      Inni akkor kell neki adni, ha az étkezés után (előtt) már nem szopizik, hiszen ilyenkor még oltja a szomját a tej, de ha már nem kapja, akkor nem. Viszont már most el lehet kezdeni két étkezés között néha megkínálni itatópohárral, hogy hozzászokjon és rájöjjön, hogyan működik. Sokat még nem fog inni, de a szoktatás miatt nagyon jó, ha már most elkezditek próbálgatni.

  • Marianna

    2010. december 09. csütörtök

    Kedves Ági,
    A kislányom 2,5 hónapos. Sajnos nincs tejem és a pici elég hasfájós volt ezért a BEBA Sensitive tápszerét használjuk, illetve espumisan cseppeket.
    Kb. 2 hete elég nehezen kakil (van hogy 3 napig semmit) és olyan gyurma állagú a széklete.
    A védőnönk azt javasolta adjak neki kamilla teát cukor nélkül, a gyerekorvos meg azt, hogy cukorral. Akkor most mit tegyek?
    Illetve kell-e a tápszeren kívül valamivel itatni és ha igen akkor mivel?
    Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Nyugodtan adhatsz teát, de cukor nélkül. A tápszeren kívül minden tápszeres etetés után illetve a kettő között félidőben forralt vizet lehet neki adni.

    • balogh erika

      2010. december 16. csütörtök

      Kedves doktornő szeretnék kérdezni ontol már van egy 4 éves kisfiam és mos nagyon szeretnénk gyereket és pár napja szédulok egész nap a melemből elotej jon a menszeszem késet 2 napot de megjott élénk piros a szédulésem megmaratt és az előtejem is tesztett csináltam és negativ milehet a gond terheslenék vagy nem?

      • Vida Agi

        2010. december 19. vasárnap

        Lehetséges, hogy terhes vagy, várj néhány napot és ha addig sem jön meg, csinálj megint tesztet.

  • Ibolya

    2009. április 14. kedd

    Szia!
    Szoptatom a 7 és fél hónapos babám, de szeretnék neki mást is adni. Hozzátáplálással szoptatom, azaz rendszeres szoptatás mellett napi 3-szori püré, vagy főzelék. Eddig mindig vizet adtam neki az étkezések után (forralt bébivizet), de szeretnék mást is. Sokan javasolták a MECSEK BABY filteres teát, neked mi a véleményed? (Próbáltuk a HIPP-es termékeket is, de kiütéses lett tőle)
    Szeretnék neki néha adni belőle, hogy más ízeket is megismerjen.
    És a másik kérdésem: bolti gyümölcslét adhatok-e neki, mert pl.: a narancs levét nagyon szerette, amikor kifacsartam neki.
    (mindig pohárból itatom, nálunk se cumi, se cumisüveg nincs)
    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: 100%-os gyümölcslevet adhatsz neki.

  • Szigeti Ami

    2008. május 29. csütörtök

    Szia!
    Szerintem még az is nagyon fontos, ha már mindenképpen kell az anyatejes babának teát adni, akkor semmiképpen ne cumisüvegből. Sajnos én az első kislányomnál beleestem ebbe a hibába, amikor egy kis édeskömény teát szerettem volna neki adni, a hasfájása miatt. Két-három cumisüveges teázás után érezhetően csökkent a szopizási kedve, és szépen lassan leszokott a szopizásról. A második babánál már nagyon figyeltem erre, és ha kellett is valami (nagyon ritkán), akkor csészéből, kiskanállal adagoltuk. 20 hónapos koráig szoptattam, nagy örömömre!

    Üdv, Ami