Citrusfélék: csak óvatosan!

Nincs annyi kezem, amin meg tudnám számolni, hány anyuka mesélt már arról, hogy az egészen pici, néhány napos vagy hetes babának citromlevet vagy narancslevet adott pl. csuklás ellen. Pedig, amilyen gonddal és körültekintéssel kezdik el sokan a hozzátáplálást, olyan gondatlanul adnak citrusféléket az arra még egyáltalán nem érett babának. Mikor és milyen citrusfélét adhatunk a kicsiknek?

A citrusfélékről az él a köztudatban, hogy egészségesek, ezért nagyon szeretik őket a szülők a babának adni, mert tele van vitaminnal. Csakhogy amilyen egészséges, épp annyi problémát is okozhat.

Citrusfélék: csak óvatosan! Kezdjük rögtön azzal a tévhittel, hogy a csuklásra citromot kell adni! Valóban: a citrom ízétől annyira meglepődhet a baba, hogy elmúlik a csuklás, csakhogy ezt bármi mással is elérhetjük. Például adj neki kiskanálban anyatejet vagy forralt vizet. Ha már 4 hónapos elmúlt, játssz vele kukucska játékot! Ha még egészen kicsi és hasfájós, adhatsz neki egy kiskanál Gripe Watert, vagy édeskömény-teát, annak a kellemetlen íze is van olyan hatással, mint a citrom.

Minden déligyümölcs bevezetésénél alapszabály, hogy csak fokozatosan vezessük be őket, azaz első nap csak a levéből egy kiskanállal kaphat, második nap egy picit többet, harmadik nap még többet. Ha hasmenés, kiütések, hasfájás jelentkezik, akkor azonnal abba kell hagyni a déligyümölcs adását és 1-2 hónapot várni vele.

Ha a baba allergiára hajlamos, akkor nyugodtan várhatunk a déligyümölcsökkel akár 1 éves korig is.

Melyik mikortól adható?

7 hónapos kor alatt egyáltalán ne adjunk citrusféléket, mert hasfájást, emésztési zavarokat, allergiát okozhatnak!

7 hónapos kortól adható mandarin, citrom

8 hónapos kortól adható narancs

Másfél éves kortól adható grapefruit

Problémát okoz a hozzátáplálás? Töltsd le az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvet most >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Edina

    2010. június 15. kedd

    Szia!
    A kislanyom most mult het hetes,tapszert kap es bajok vannak a szekletelessel.Az orvos ajanlotta hogy egyik nap adjak neki egy kiskanal alma levet,a kovetkezo nap meg egy kiskanal narancs levet.De ezek nem segitettek a kicsi problemajan.Kerlek segits ,borzasztoan aggodok erte.Koszonom a segitsegedet!Edina

    Válasz: Kamillateát adhatsz neki naponta 1-2 alkalommal vagy Gripe Watert minden étkezés előtt.

  • Lillus

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági

    Ananászt mikortól ajánlot adni a babáknak? Nagyon sok ellentmondásos dolgot olvastam ezzel kapcsolatban. Az én 8 hónapos lányomnak adtam, első nap semmi baj nem lett tőle, nagyon izlett neki, másnap is adtam neki, akkor viszont őrült hasmenést kapott tőle.
    Azóta eltelt 1 hónap, nem merem ismét adni neki.
    Mi a véleményed, megpróbáljam újra?

    Válasz: Déligyümölcsöket csak 1 éves kortól szabad adni, mert allergizálnak.

  • Amel

    2010. február 14. vasárnap

    És még egy tapasztalat,a csuklással nem kell törödni 🙂 én ilyenkor nagyokat nevetek és utánzom az ő csuklását,amitől mind a ketten nagy nevetésbe törünk ki,és mire megnyugszunk már nem is csuklik 🙂

    És gratulálok az oldalhoz,nagyon szuper!!!!

  • Amel

    2010. február 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    A kisfiam születése után sajnos nem tudtam szoptatni,ezért tápszerezni kellett.Sok hasfájás és székrekedés kínzott minket.Gyerekorvosom kiváló,aki székrekedésre 2hónapos kortól napi 1 kiskanál narancslevet ajánlott,ez meg is hozta a várt eredményt(nem hasmenést),de mivel ezt nem tartottam jó ötletnek,tápszert váltottunk(az összes létező speciális és sima tej után,1 fajta volt ami minden tekintetben bevált a mai napig).Pocakfájásra semmi sem segített,az édeskömény-ánizs tea és egyéb „csoda”teák csak még több bélmozgást végeztek amitől a picit még jobban panaszkodott!A gyerekorvosom mind a böfi nem helyes módjában kapaszkodott,ami 4 hónapos korára be is igazolódott,azzal hogy napjának 60%át pocakon töltötte és hallottam a rengeteg böfit távozni,ami tovább nem kínozta.A hozzátáplálást az általad írt módszerrel kezdtük 4 hónaposan,majd 5 hónaposan jöttek a pürék,6 hónaposan husi.Imád enni 🙂 és szerencsére allergiás reakció sem jelentkezett eddig..

    Üdv.
    Amel

  • barb

    2010. február 13. szombat

    Sziasztok, én nem is hallottam arról, hogy citromot kéne adni a babának a csuklás miatt, pedig az enyém is sokat csuklott. Most már egy éves (hogy szalad az idő!) és imádja a narancslevet. Amikor meg először adtam neki citromot, nemhogy meglepődött rajta, hanem élvezettel nyalogatta! :-))