Babaitalok

Sokféle babaitalt lehet kapni, ezért a kezdő anyuka hajlamos azt hinni, a babának babateát, babavizet és baba gyümölcslevet kell adni. Pedig a babának nincs szüksége ilyen italokra, vannak sokkal olcsóbb és egészségesebb megoldások is.

BabaitalokAz instant babateákkal az a baj, hogy tele vannak tartósítóanyagokkal, cukorral, mindehhez még meglehetősen drágák is. Sokkal egyszerűbb, ha filteres vagy szemes gyümölcsteát veszünk és azt forrázzuk le a kicsinek. A csipekbogyótea, az édesköménytea, a kamilla és a különféle gyümölcsteák gyógynövényboltokban és nagyobb közértekben is kaphatóak (pl. a Plusban is van) és ezeket mi is fogyaszthatjuk. A filteres gyümölcsteáknál arra kell figyelni, hogy tényleg gyümölcstea legyen, ne pedig feketetea ízesítve (pl. a Pickwick ízesített feketetea).

A legjobb, ha a kicsi vizet iszik. Lehet meglehetősen drágán babavizet venni, ennél olcsóbb megoldás, ha olyan ásványvizet adunk neki, amire rá van írva, hogy bababarát (pl. Szentkirályi, Óbudai). Fontos tudni, hogy felbontás után ezeket forralatlanul adhatjuk, de két nap után már fel kell forralni.
A legegyszerűbb, ha forralt és visszahűtött csapvizet kap a baba.

A babavízre, illetve a forralt vízre csak 1 éves korig van szükség, ezt követően kaphat már a kicsi rendes ásványvizet vagy csapvizet is. Sokan ódzkodnak a csapvíztől, és inkább csak ásványvizet adnak, de érdemes olykor váltogatni a kettőt, mert a csapvízben olyan ásványi anyagok is találhatóak, amik az ásványvízben nem, valamint az ásványvizekben bizonyos ásványi anyagokból túl sok található. Az ideális megoldás az lenne, ha szűrt csapvizet kapna a kicsi, ehhez azonban vízszűrőt kell beszereltetni.

A gyümölcslevek. A babaitalok általában nagyon cukrosak, valamint lehet kapni olyan termékeket is, amire rá van írva, hogy gyerekeknek és nincs benne mesterséges anyag, viszont teli van cukorral (pl. a kubu). Ha gyümölcslevet akarunk adni, akkor vagy készítsük el magunk (gyümölcscentrifugával vagy leturmixolva a gyümölcsöt és lecsöpögtetve a levét) vagy pedig vásároljunk 100% gyümölcstartalmú gyümölcsleveket. Ezekből lehet olyat is kapni, ami 5 literes kiszerelésben van és az egész család fogyaszthatja. Ilyeneket lehet kapni pl. a www.biojuice.hu oldalon, bioboltokban, valamint a nagyobb hipermarketekben, sőt még a diszkontok közül is némelyikben kapható.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Brigi

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    A véleményedet szeretném kikérni.A kislányom 17 hónapos és pár napja csapvizet adok neki inni.3 napja éreztem, hogy a vizeletének nagyon erős szaga volt, azóta normális, viszont kiütéses lett a puncija és napról napra rosszabbul néz ki.Bár nem vakarja,nem fájlalja, de már a felszíne is érdesebb (soha nem volt még csak piros sem semmije).Szerinted lehet-e ez a csapvíztől, vagy valami más oka lehet…és ha igen akkor mi?
    Válaszodat előre is köszönöm!
    További jó munkát!
    Brigi

    Válasz: Nem hinném, hogy a csapvíztől van, inkább felfázás vagy gomba okozhatja, meg kéne mutatni orvosnak.