Baba receptek hete: Hozzátáplálás és szoptatás

Vannak olyan anyukák, akik már alig várják a hozzátáplálást, mert úgy gondolják, akkor majd nem kell többet a tej mennyisége miatt aggódni. Más anyukák viszont inkább még várnának, szeretnének minél tovább szoptatni és inkább csak kiegészítésként adni a többi ételt. Nem szeretnék pálcát törni egyik tábor mellett sem, hiszen mindkét csapatnak megvan a maga igaza, inkább elmondanám, mi a teendő egyik és a másik esetben. És ne felejtsük el azt sem, mi a jó babának (azért ez a legfontosabb, nem?)

Baba receptek hete: Hozzátáplálás és szoptatásA hozzátáplálás megkezdésére 3 mód létezik.

1) Szoptatás előtt adjuk a kicsinek az új ételeket.
Ezt úgy kell kivitelezni, hogy amikor szopiidő lenne, akkor az anyatej helyett először megkóstoltatunk vele néhány kanál gyümölcslevet vagy gyümölcspépet – amennyit elfogad – és ezt követően szoptatjuk meg. Egészen addig fel kell kínálni neki az anyatejet a kanalazás után, ameddig nem eszik meg egy teljes adag ételt (150 gramm).

A régi felfogás szerint 2 hét alatt lehet oda eljutni, hogy 1 étkezés teljesen kiváltható, de ma már azt tartják a szakemberek, hogy hagyjuk a babára a dolgot, mikor érik meg rá, hiszen az erőltetés, a tukmálás csak rossz táplálkozási szokásokhoz vezet: étvágytalan, rosszevő lesz a baba vagy épp ellenkezőleg, tömi majd magába az ételt gátlástalanul.

Vannak olyan haspók babák, akik anyatej helyett gond nélkül elfogadják az új ízeket, de a legtöbb kicsinél mégis inkább ellenállásba ütközik az új ízek ilyesféle bevezetése. Ha azonban elfogadja, ennél a módszernél várhatóan hamar eljön majd az az idő, hogy napközbeni szoptatások teljesen elmaradnak.

2) Szoptatás után adjuk az új falatokat.
Ebben az esetben a baba először szopizik és utána kapja az új ízeket. Már, ha elfogadja, hiszen kinek van kedve teli hassal új ízeket kóstolgatni.

Ezért aztán ez a módszer a legalkalmasabb arra, hogy 1 éves korig a baba fő tápláléka az anyatej maradjon, ez egyébkén az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlása is.

3) Két szoptatás között kóstolgat a baba.

Ennél a módszernél két szoptatás közötti időben kóstoltatjuk meg a babával az új ételeket és, ha már egy teljes adagot megeszik, akkor váltunk ki 1-1 szoptatást vele.

Ez egy nagyon jó öszvér módszer, hiszen szoptatásbarát, és jól beválik olyan babáknál, akik idegenkednek az első gyümölcsöktől.

Saját tapasztalat: Elsőgyerekes anyukaként a nagyobbik fiamnál szoptatás előtt adtam az első falatokat, ő pedig jó étvágyú volt és szívesen evett, így aztán menetrendszerűen 2 hetente maradtak el a napközbeni szoptatások. A reggeli és esti szopihoz azonban sokáig ragaszkodott és végül 2 éves koráig szopizott, tehát összessében elmondható, hogy nem csak ezen múlik, meddig fog szopizni a baba.

A kisebbik fiam ezzel szemben nem fogadta el se szopi előtt, se utána az első falatokat, így két szoptatás között próbálkoztam. 9 hónapos koráig két szopi között ettünk, aztán egyszercsak megkedvelte a darabos ételeket (a kanalazást ettől kezdve elfelejthettük) és egyik hétről a másikra elhagyta a nappali szopizásokat, az esti szoptatást pedig maga utasította el kereken 1 éves korában (hiába kínáltam, nem kérte többé).

A módszer tehát nem minden, sok múlik a babán is, hogy ő mikor és hogyan szeretne mást enni, illetve meddig szeretne szopizni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

103 Comments

Comment navigation

  • málnabokor26

    2009. március 17. kedd

    Kata!

    Az én fiammal ugyanez volt. Csak szorította a száját a kanálnak és öklendezett mindentől. 9 hónapos elmúlt, mire elfogadta a szilárd kaját. Mondjuk az ő súlya sokkal több volt, 9.5 kg volt 7 hónaposan. Ma már elmúlt 1 éves, de még most sem egy evőbajnok, kis cicifüggő. Az bármikor jöhet. Most már szívesen megkóstol bármit, megmutatja azt is mit szeretne. Nemrég krumplifőzeléket akartam neki adni de ő mutatta,h. a tök kell neki, amit magunknak főztem, de ő nagyon jóízűen evett belőle. Én meg örültem.

    Ne keseredj el, majd enni fog. Igaz,h. én is el voltam kenődve mikor nem akart enni, de aztán beletörődtem és ő meg elkezdett enni.

  • Magdi

    2009. március 17. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom a napokban lessz 8 hónapos és sehol sem találok választ arra,hogyan adhatom neki a csicsókát?És valóban jó neki ezt adni,hisz olvasom,hogy általában fogyókurázoknak ajálják!Természetesen azért van benne vitamin is!A halat meg hogy készíthetem meg neki?Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Adhatod neki, az elkészítési mód ízlés szerint. Halat is adhatsz sütve, párolva, grillezve stb. Csak a szálkákra ügyelj. Nyugodtan keverheted a főzelékébe pl. ha még nem szereti a darabosat.

  • Kata

    2009. március 13. péntek

    Kedves Ági!
    Segítségedet kérném, mert már nagyon el vagyok keseredve és tehetetlennek érzem magam. Kisfiam, Áron egy hét múlva lesz 8 hónapos, 65 cm és 7,1 kg. Az elmúlt egy hónapban semmit nem gyarapodott, elég sokat mozog, kúszik-mászik. A gondom az, hogy egyáltalán nem jutunk dűlőre a hozzátáplálással, semmilyen pépes ételt nem tudok adni neki, semmit nem fogad el. A múlt héten síelés alatt volt pár alkalom, amikor kinyitotta a száját önként a kanálnak, de abbahagyta és ismét sztrájkol. Nem hiszem, hogy az ízekkel van a gondja, mert ha bejuttatom valamilyen trükkel a szájába, mondjuk a kezébe adott műanyag pohár mellett, akkor bár nem túl lelkesen, de kóstolgatja, megeszi a pépet. Ez előrehaladás ahhoz képest, hogy korábban mindig ordított és igyekezett a pépet kikaparni a szájából. Kb. egy hete minden étkezésnél odaültetem az asztalunkhoz, hogy lássa amikor eszem, de ettől még nem jött meg a kedve. Ha kér is valamit, az a tányér és kanál, de csak hogy rághassa, nem azért, hogy kóstoljon. Engem napról-napra jobban aggaszt a dolog, annyi mindent kéne már ennie, és én azok közé tartozom, akit mindig is aggasztott a teje mennyisége, ezért vártam olyan nagyon a gyümölcsök és főzelékek bevezetését. Ha meglátja a kanalat vadul forgatja a fejét és megpróbálja a kezeivel elhárítani, ha mégis a szájáig jut a kanál, akkor erősen összezárja a száját. Egyébként cumisüvegből sem evett 3 hónapos kora óta, azt sem tudtam elfogadtatni vele, nagyon cicifüggő, jelenleg is szinte csak szopizik. Találkoztál már hasonló esettel? Mit lehetne tenni?
    Mennyire szabad erőltetni? Erőltetésnek számít, ha akarata ellenére az ajkához teszem a kanalat, hogy legalább esélye legyen a pépnek, hogy megízleli, hogy el tudja dönteni, akarja-e? Hagytam már ki időt is, ha jól emlékszem 2×1 hetet, nem hozott eredményt.
    Köszi előre is
    Kata

    Válasz: Nem szabad erőltetni és akarata ellenére tömni a babát, gondolj bele, hogy milyen hatást váltasz ki ezzel belőle? Mit tanítasz meg neki? Azt, hogy enni nem jó dolog, és hogy akkor is enni kell, ha nincs hozzá kedve. Azt javaslom, minden nap egy adott időpontban, mondjuk a szopizás után 1-1,5 órával, amikor még nem túl álmos, kínáld meg 1-1 falattal. Nem kell etetőszékbe sem tenni, lehet, hogy azt nem szereti, elég ha az öledbe veszed, megkínálod, és ha kéri, akkor hadd egye, ha nem, az sem baj. Ezt csináljátok meg minden nap. Idővel megérik rá és kérni fogja.
    (az teljesen normális, hogy most nem hízik, hiszen lemozogja – de ne aggódj, az almától sem fog hízni, sőt, annak még kisebb a tápértéke, mint a tejnek)

  • szkafi

    2009. március 09. hétfő

    Kedves Ági!

    Sok jó tanácsot kaptam már tőled de most megint segítségre szorulok…azt hittem ez a hozzátáplálás egyszerűbb dolog de úgy látom nálunk nem annyira.
    Kisfiam 6 hónapos kb 1 hónapja eszik gyümölcsöt délelőtt és du-án 2 szopi között .Olyan 3 hete eszik főzeléket a déli szopi előtt.Viszont a kérdésem az lenne ilyenkor mennyit kellenne enniük ugyanis ő olyan 20-30 ml-t eszik jó esetben és van olyan is ,hogy utánna nem kell neki a szopi…de ha szopizik akkor se olyan sokat.Cseréljem fel a dolgot először szopi utánna főzelék vagy 2 szopi között adjam ?Nagyon szeretném még sokáig szoptatni viszont ha ilyen keveseket eszik nem fog hizni,félek a tejem se elég ,már neki …..ismerősöm azt mondta adjak neki tápszert vagy tejpépet mert az kalóriadúsabb.Nem tudom ,hogy csináljam ,hogy megmaradjanak a szopik de egyen is eleget.Kisfiam 6 hónapos és még mindig 3-3,5 óránként szopizik sőt van olyan ,hogy éjszaka is 2x,ilyen idős babának már 4-5 órát is ki kellenne birnia evés nélkül.
    A fözelékeket lefagyaszthatom ?
    Válaszodat előre is köszönöm
    Móni

    Válasz: Nem kell a tápszer, ha már szépen eszik. Inkább cseréld meg a szopit és a főzeléket és bízd rá magad arra, hogy majd ha már nem kéri a szopit, akkor szépen abbahagyja magától.
    Egyáltalán nem kell kibírnia annyit evés nélkül, ha kéri, akkor szüksége is van rá.

  • Szilvia

    2009. március 09. hétfő

    ircsó!

    azért gondoltam az után táplálásra,mert nem fejlődött annyi amennyit kellett volna!Szóval 1 hónap alatt a 600gr helyett ő alig 300gr-t szedett fel és a gyermekorvos ajánlotta,hogy próbáljam meg után táplálni vagy szopizzon 2és fél-3 órára!(Ezért irtam)Most egy héten át próbálkozok azzal,hogy este is kelltem (egyébb ként már átalusza az éjszekát),csak hogy jobb legyen a súlya!Nem szeretném táppal tömni,de ha azt kell,akkor azt teszem!Majd meglátjuk!
    Üdv

  • Horváthné Vizsi Hajnalka

    2009. március 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Olvastam a Babaszakácskönyv 2.-t, nagyon jó! Gratulálok hozzá! Sajna az én kérdésemre nem találtam meg a választ, így megint Hozzád fordulok.
    Nagyon sok mindent hallottam, mert mindenki mást mondott, h ne így, hanem úgy… stb. és teljesen összezavarodtam, míg úgy döntöttem, h úgy csinálom, ahogy az én Manóm alakítja a dolgokat, mert úgy a legjobb.

    Kisfiam 7 és fél hónapos, 6 hós kora után kezdtük el a hozzátáplálást. Most már ott tartunk, h nem szopizik délelőtt és délután, tehát tízóraira és uzsira gyümölcsöt kap.
    Reggel 5-6 között van szopi, utána 9-10 között van tízórai dél és 1 között szopi fél 4 és fél 5 között ált. megint gyümi, amit nagyon szeret. Majd este fél 6 – 6 körül megint szopi és esti lefekvés előtt megint (ált. 9-kor).

    Most a főzeléket szeretném bevezetni neki. A védőnőm az mondta, h azt mindig délben. Kérdésem az, h ha most délben adom a főzeléket, nem lesz neki egyszerre sok, h 1,5 – 2 hónap alatt szinte 3 étkezést is kiváltunk?
    Mert így mindig megmaradna neki a reggeli, egy darabig a déli, és még az esti hatos meg a lefekvés előtti szopi is. Jó ez így?
    Hál’ Isten van bőven tejem, és szeretném is még szopiztatni, amíg csak ő akarja.

    Körülbelül meg tudod mondani, h mi a norma? Mert hallottam olyat, h egyik 9 hónapos még napi 4x szopizik, egy másik 8 hós meg már szinte 4x eszik, és nem szopizik. Vagy ez tőlünk függ?

    Kisfiam most nagyon rákapott a Humana bébijoghurtra, imádja, szoktam neki belereszelni almát, banánt, narilevet is adtam hozzá. Nem gond, h sokszor kap ilyet?

    Ne haragudj, h ilyen sokat kérdeztem! De tudod, Te vagy az én igazi Védőnőm! És szerintem ezt nem csak én gondolom így!

    Minden jót Neked!

    Baráti üdvözlettel: Hajni

    Válasz: A norma az, hogy 2 hetente ki lehet váltani egy újabb étkezést és 8-9 hónaposan már csak a reggeli és esti szopi van meg, de én mindig azt javaslom, hogy haladjunk a baba saját tempójában. Van amelyik ugyanúgy kéri a szopikat is, és vannak olyan kis haspókok is, akik hamar elhagyják a szopikat a főzelék javára. A joghurt nem gond, ha szereti kaphatja.

  • ircsó

    2009. március 06. péntek

    Szilvia!

    Ezt nem értem. „3óránál elöbb nem akarja elfogadni a didit”. Akkor nem éhes vagyis elég neki a tejed . miért akarsz neki tápszert adni, sír a cicin és rángatja?

  • Vida Agi

    2009. március 04. szerda

    Szilvia, az anyatejre tényleg nem lehet érzékeny, de a tejes ételekre, amiket te eszel, azokra igen. Gasztroentreológus mindenképpen lássa, mert mástól is lehetnek ezek a problémák (reflux, valami kémiai anyagra allergiás mosószerre, öblítőre stb.)

  • Szilvia

    2009. március 04. szerda

    Kedves Ircsó!
    Ez igy igaz!A gond ott van,hogy már vagy 1 hónapja nem eszem semmi tejterméket,mert az orra bedugult tőle,köhögött nagyon nyugtalanul aludt és felsirt álmában valamint vér volt a székletében!
    Amióta nem eszem tejterméket ezek a tünetek megszüntek!
    Attól tartok,hogy nem elég neki a tejem!Próbáltam sürübben szoptatni,de 3óránál elöbb nem akarja elfogadni a didit igy tápra leszek kényszeritve előbb vagy utóbb!

    Ezért kellene valamilyen megoldás még 19.e elött!

  • ircsó

    2009. március 03. kedd

    Kedves Szivia!

    Kislányom 3 hónapos koráig poci fájos volt és sokáig (hetekig) borzasztó ronda volt a popsija, minden létező dolgot kipróbáltam, semmi nem vált be. Az itteni patikus megrémísztett, mert azt mondta, hogy tejérzékeny a kislányom. Ilyedtemben utána jártam, hogy miről beszél, DE minden szakember azt mondta, hogy az anyatejre a babák nem érzékenyek, hanem amit mi fogyasztunk tejterméket és átmegy a tejen keresztül, attól lehet egy baba tejallergiás, úgyhogy odafigyeltem, mit fogasztok.

    Lehet, hogy most az Ági megcáfol, de ezt én így tudom.

    üdv.ircsi

    Kedves Vali!

    Gratulálok , hogy a kiságyban aludt! NE idegeskedj és NE stresszeld magad az altatási módszereden. Nekem a védőnőm erre azt mondta, HA NEKED ( mármint nekem) ez így jó és nem okoz gondot, csináld úgy , NE hallgass más anyukákra. pl. ezt a cicin altatásra mondta, mert a barátnőmék mindig ezzel nyaggadtak, hogy rosszul csinálom és hibát követek el. Úgyhogy ha nektek valami jól bevállt és nem okoz gondot, csináld továbbra azt.

    Üdv.ircsó

  • Szilvia

    2009. március 03. kedd

    kedves Ági!

    Egy számomra igen gondba ejtő kérdéssel hodulok Önhöz.A fiam 4 hónapos és a jelek szerint tejérzékeny a gyerek orvos szerint is,de alergológushoz majd csak 19.én megyünk (akkora kaptunk időpontot).A gond az,hogy nem nagyon gyarapodott az elmúlt hónapban,bár szépen szopik, és azt ajánlotta a doktornő,hogy egészitsem ki,tápláljam utánna.
    Itt jön a gond:bár mely szója alapú tápszer után néztem mind 6 hónapostól adható!
    Az a kérdésem lenne,hogy milyen tápszert adjak?Tud-e esetleg valami megoldást?

    Üdvözlettel Szilvia

  • Vali

    2009. március 03. kedd

    Kedves ircsó!

    Nagyon köszönöm a gyors válaszodat!
    Képzeld! ELALUDT A FIAM A KISÁGYÁBA! Ez nagyon nagy szó, most nagyon boldog vagyok!
    Megnyugtatott a válaszod, hiszen te babád is alszik cicin, babakocsiba stb. nemcsak az enyém… már azt hittem én csinálom rosszul…
    Mégegyszer köszi!

  • ircsó

    2009. március 03. kedd

    Bocsi, nem válaszoltam a kérdésedre.

    Tízórai után, ami tízkor van, azonnal berakom a babakocsiban és elalszik kb. fél délig, délig. 13h-kor ebéd és 16h-kor újból alszik fél órát. ekkor sétálunk( nekem is kell a levegő) illetve valamikor még vagy ebéd előtt vagy ebéd után sétálunk egyet ( kb fél óra), ekkor ő is nézelődik. Ha ilyenkor nem megyünk ki, akkor még 4-kor nézelődik és utána altatom el, kb.fél öt fele. Ahogy kijön a lépés. Muszáj délután altatnom, báár ő egy kicsit tiltakozik, de ha hagyom , hogy ne aludjon délután, este borzasztó fáradt és nem bírja ki fürdésig, elbólint , viszont így este fél kilenckor harcol az altatásnál( cicin alszik el), ugrál a cicin, bohóckodik, hömbölög stb.

    Ki kell tapasztalni , mi a jó , kisérletezni , megkeresni a határokat. Tudom, ez a legnehezebb.

    sok sikert!

  • ircsó

    2009. március 03. kedd

    Kedves Vali.

    Kislányom napközben pici korától fogva fél órás alvó baba volt. Először 4-szer félórát, nagyon ritka volt, mikor 1 órát aludt. majd lecsökkent 3-ra. Mindig altatnom kellett, babakocsiban tologatnom , kiságyban vállamon ringatnom. De nekem ez nem okozott gondot . Örültem a kis szupi napirendünknek. Ennek köszönhető, 3 hónapos korától nagyon kiegyensúlyozott babika volt, bárhova el tudtunk vele menni( 5 hónaposan két hét Balaton, 8 hónaposan egy hét síelés stb).
    karácsonykor a sok vendégnek illetve az állandó látogatásoknak köszönhető egyik napról a másikra áttértünk a két alvásra. Illetve tudatosan alakítottam én is. Ekkor jött ki neki az első fogacskája is ( 9 hónaposan) és szörnyűek voltak az éjszakáink. Ezáltal nagyon fáradt volt napközben és 2-3 órákat aludt, míg délután felet. Viszont már elmúlt a fogzási problémánk, éjszakáink is jók, ritkán kel fel éjjel, így megmaradt a délelőtti alvás, csak már másfél óra. Délután szintén fél. úgyhogy ne kérdezd Vali, hogy csinálom, de környezetemben mindeni irigyel a Flóra délelőtti nagy alvása miatt. nem tudom én se a választ, de nagyon örülök neki, így legalább el tudom látni a házi munkát. Talán abban van a válasz, hogy rengeteget pörög, mászik, megy , játszik és elfárad.

    talán a te babád is nagyot fog aludni, ha már többet mozog és lecsökken az alvás száma.

    Remélem nekünk megmarad ez a másfél , két óra, ha már csak egyet alszik. Megpróbálom én is egy kicsit befolyásolni, úgy alakítani.

    üdv.ircsó

  • ircsó

    2009. március 03. kedd

    Köszönöm Ági!

    Ha a délutáni alvás után adnám az uzsit( az kb.17h körül van), akkor nem akar vacsorázni. Már ezt is kipróbáltam. Most azt tanácsolta a védőnőm, hogy a uzsonnai gyümölcs helyett csak folyadékot adjak neki vagy cicit, de azt is 5 óra körül. Eddig ez bevált, cicit adtam neki, csak már örültem neki, hogy a délutáni cicit elhagytuk, mert jönnek a jó idők és a csavargás mellett kényelmes lenne csak gyümölcsöztetni.De hát megoldom, erre valók az anyukák. :-)))))

    Szerinted így jó?

    Köszi

  • Vali

    2009. március 03. kedd

    Kedves Ircsó!

    Nagyjából hasonló a napirendünk, bár mi még 6 hónaposak vagyunk. Kicsit irigykedve olvasom, hogy milyen ügyes alvó a kislányod… 🙂 Gyakorlati tanácsért fordulok hozzád, hogy ne mindig Ágit nyaggassam :). Nekünk a nappali alvással van gond. Ti a kezdetektől jól alszatok, vagy kellett egy kis segítség? Mikor alszik délelőtt és délután? Mikor sétáltok?
    Várom válaszodat! Köszi

  • ircsó

    2009. március 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom nemsokára 1 éves lesz. Étrendünkkel van egy kis gond.

    7h-kor ébredés anyatejes reggeli
    8 fele egy pár falat darabos reggeli (nem rég kezdtük)
    10-kor 150 ml gyümölcs+ szopizás
    13h-kor ebéd, ami 150 ml főzelék+ cici
    16-kor csak 150 ml gyümölcsöt kap.
    19h-kor vacsora, ami 100 ml tejpépből és 50 ml gyümölcsből áll
    alvás elött kap cicit, ami 20h-kor van.

    Átalussza az éjszakát és napközben is jól alszik(d.e.1.5 -2 órát, d.u. fél-egy órát).

    Ez mesébe illő és tökéletes , ha kicsi babám az uzsonnát nem hányná ki. Az utóbbi napokban sajna ez többször megtörtént.

    Ha ötkor kap uzsit, akkor a vacsorát nem kéri( nem éhes), de akkor éjjel felébred, mert éhes. Gondoltam arra is, hogy elöbbre hoznám a tízórait illetve az ebédet és így már 4 óra telne el az ebéd és az uzsi között, de akkor a reggeli és a tízórai között kevés idő telne el. A reggeli cicit nem akarom elhagyni, de a darabos étel is fontos.

    Mi tévő legyek, hogy az uzsival ne legyen gond?

    köszönöm.

    Válasz: Szerintem az lehet a gond, hogy ez így túl sok, túl sűrű neki. A reggeli darabos étkezést hozhatod rögtön a szopi utánra, de amíg reggel szopizik, ezt nem is kell erőltetni, vagy a darabos reggelit, vagy a tízórait hagyd el egyelőre, így nem lesz gond vele. Lehetőleg az uzsi a délutáni alvás után legyen, mert nyilván játék közben egy mocorgó baba könnyen kidolgozza magából az ételt, könnyebben hány. Ha alvás után közvetlenül nincs kedve enni, akkor várhatsz egy kicsit az uzsival (semmi baja nem lesz, ha nem eszik azonnal), de ilyenkor ügyelj rá, hogy ne ugráljon sokat az evés utáni fél órában.

  • Mezei Erika

    2009. március 01. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam elmúlt 7 hónapos. Nagyon görcsös(hasfájós) baba volt,sok ideig(most is eleg gyakoriak a görcsök, de jobban viseli).Emiatt nem tudta kiszívni rendesen a tejcsit és már kezdettől ugyan azt csinálom mai napig,( ami nagyon fárasztó de megéri)fejek és újra csak fejek.Egy hónapja elkezdtem a hozzátáplálást.Nem vezettem be csak náhány dolgot mert attól féltem, hogy mivel hasfájós baba, nem fogja egyhamar megszokni a kis gyomra a másfajta ételeket. Egy hónap leforgása alatt adtam neki: almapépet, almapépet rizspehellyel,zöldséglevest(elöbb csak répa,aztán petrezselyemgyökér és zeller is, meg krumpli bele) és ezek mentek egy hónapig, míg más anyukák azt mondták, hogy gyerekeik több mindent kaptak és változatosabban.Rosszul tettem, hogy csak ezeket adtam?Persze anyatejet evett(és néha tápot, de keveset).7 hónaposan kezdtük el a sütőtököt simán, aztán kis krumplival meg almával.A reggeli almapépet dúsítom mikor rizspehellyel, mikor kukoricadarával, és őrölt szezámmagot,vagy napraforgót, vagy tökmagot (keveset)szórok belé.Eddig ezeket kapta.Félek, hogy nem jól csinálom.Mi a véleményed?
    És habár nehéz, de azért küszködöm, hogy egy éves korig legalább szoptassak a baba érdekében, és addig azt szeretném, hogy ne hagyjam ki a szoptatásokat. Így hát mindig először szopi, aztán étel.Ami furcsa volt már elejétől kezdve, hogy keveset szopizott mindig a fiam.Míg más gyerek megitta a 15o-2oo ml-t, a fiam csak 7o-8o, max.1oo ml-t.És mai napig se iszik több mint 1oo-at, sőt sokszor még ennyit sem.(fejéssel együtt mindkét mellből, mert nem termelődik több mint 12o ml.általában…)Mondták már régen, hogy kellene pótoljam, de csak ritkán adtam neki tápot, mert úgy láttam, jól fejlődik( 3,2oo-al született és most 7,5oo kg.)Most hogy egyebet is eszik, elég az egyszeri szopizásnál a 8o-1oo ml tej?(24 órában max.6 alkalommal szopik, de inkább 5 alka.-mal) és reggel meg délben ételt is kap.Egy másik kérdes: nem tudom mennyit adjak neki szopi után enni, mert soha nem jelzi, hogy elég.Amennyit adok annyit eszik.Ez azt jelenti, nem lakott jól? Ha keveset adok úgy is jó, ha többet, azt is megeszi(amúgy semmitől nem húzta eddig az orrát).A gabonaneműeket eddig szemre méreteztem(2-4 kiskanál egyszerre).Van szabály abban, hogy mit mivel és milyen mennyiségben keverek? És egy utolsó kérdés: a sárgarépát nem lehet télen frissen adni.Pincében tárolom.A nitrát tartalma miatt inkább ne haszáljam?A mirelit nem biztos hogy bio.Ez biztos az.Viszont nem lehet friss. Szabad egye igy? Előre is köszönöm a válaszokat.Minden jót.

    Válasz: Az adagolás nyugodtan mehet, ahogy jónak látod.
    Az jó, ha szopi után ilyen jól eszik, szerintem adjad neki ameddig fér bele (egy adag 250 gramm körül van, elvileg ennyit esznek, de nálam is volt, hogy ennél több fogyott szopi után, hiszen most sokat mozognak, lemozogják :))
    Nyugodtan adhatod a saját répát. A hűtőben tárolás a problémás, a pince nem.

  • Niki

    2009. február 28. szombat

    Kedves Ági!

    Már nagyon sok jó tanácsot kaptam tőled, ezért most is hozzád fordulok.
    Kislányom 1,5 hét múlva lesz 7 hónapos. A hozzátáplálást 5 hónapos korában kezdtük, addig csak anyatejet evett.
    Jelneleg így néz ki egy napunk:
    Hajnali 4-5 körül szopi, reggel 9 körül szopi, du. 1 körül főzelék, du. 5 körül gyümölcs, este 8 körül szopi. Főzelékből és gyümölcsből is kb. 3/4 üvegnyi mennyiséget eszik meg (bár ez elég hektikusan változik) és mindig szopizik utána is, már elég sokféle ételt kipróbáltunk több-kevesebb sikerrel. A gondom az, hogy 2 hónapja semennyit sem hízott. Jelenleg 7,1 kg (3,85 kg-mal született, az 1-2. hónapban 90 dkg-ot, a 3-5 hónapban 40 dkg-ot hízott). Egyébként kiegyensúlyozott, nyugodt baba és nagyon mozgékony, fogzik is (már két foga van). Két evés között nem tűnik éhesnek, ha korábban próbáltam etetni, csak nagyon keveset evett.
    A súlyának stagnálása 1 hónapig nem zavart, de mostmár idegesít. Szerinted mi lehet az oka? Aggódjak emiatt? Esetleg próbáljam meg többször etetni? Azt hiszem nem túl sokat szopizik, legfeljebb hajnalban és reggel eszik kb. 140-170 gr-ot (időnként megmérem), a déli és a délutáni szopizás persze kevesebb, de az esti sem több 100 gr-nál.
    Egyelőre emiatt nem akarom elhagyni a szopizást, de ő sem mutat rá hajlandóságot, pedig már 2 hónapja eszik anyatejen kívül mást is. Ha eljön az ideje, jelzi majd?
    És egy másik kérdés: adhatok neki tejpépeket?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Niki

    Válasz: Ne foglalkozz vele, ebben a korban a legtöbb babának stagnál a súlya, mert többet mozognak. Ez egyébként a hozzátáplálással is összefügg, mert még nem képes a szervezete tökéletesen feldolgozni az egyéb táplálékokat és mert azért az almától, zöldségtől nem lehet annyira jóllakni.
    Én nem javaslom a tejpépeket, mert tejpor van bennük, és allergiát okozhatnak.
    ha táplálót akarsz neki adni, adj gabonapépeket (a Milupa hétgabonás pehely pl. nagyon jó mindenféle gyümölccsel, gyümölcslével keverve adható és laktató)
    Lassan bevezetheted a délelőtti tízórait is mondjuk valamilyen gyümölcs formájában.

  • Heni

    2009. február 27. péntek

    Bocsánat azt nem írtam, hogy anyatejes a baba és főzelék után is szopik. (és éjjel is )

  • Heni

    2009. február 27. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányunk 6 hónapos. 3 hete kezdtünk kóstolgatni. De Ő nem nagyon kedvelte a gyümölcsleveket, így pépestet adtam enni. Így megette, megeszi a gyümölcsöt (alma, őszibarack, néha körte). Ezen fellelkesedve adtam először krumplit almával 1-2 napig de az nem ízlett így répát és utána sütőtököt eszik de már főzelékben (csak ebédre). Most kóstoltuk a céklát is. Néha néha megpróbáltuk a rizspépet, ami nem ízlik. Azt most hanyagoljuk. Tízóraira gyümölcs és ebédre főzeléket adok neki.
    Nem sok ez Neki 3 hét alatt? Nem csináltam vele rosszat?

    Válasz: Nem csináltál semmi rosszat, nagyon ügyes a kislányod, hogy már most ilyen szépen eszik.

  • Bea

    2009. február 25. szerda

    Kedves Ági! Szeretném a tanácsodat kérni hozzátáplálás ügyben. Az elején úgy gondoltam, hogy ez nagyon egyszerű, logikus, de azután sorban merültek fel a kérdések.
    Kisfiam a hét végén lesz 6 hónapos, tegnap kezdtük az almalevet. A javasolt sorrendet tartani kell? Vagyis az alma után őszibarack, aztán meggy, majd ezután jöhet a burgonya, répa, sütőtök, stb.? Amit az alma után adok következőnek, azt először almával együtt célszerű? Pl. alma-őszibarack, vagy lehet külön a barackot? Először csak levet adjak, és utána pépeset? Az őszibarackból lehet rögtön pépeset?
    Úgy tudom, hogy először a délutáni szopi kiváltása történik, viszont új ízt délelőtt kellene kóstoltatni. Az almalevet délután kezdtem, ha majd jön az őszibarack, akkor azt délelőtt adjam, és du. maradjon még az alma, vagy ezt bárhogy lehet variálni? Előre is köszönöm válaszodat.

    Válasz: A sorrendet nem kell tartani. Először mindig külön add az új ételt, ha ne okoz gondot,akkor keverve. Nem kell levet adni először, adhatod rögtön a pépeset. először a délelőtti szopit kell kiváltani, utána a délutánit.

  • Reka

    2009. február 25. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam egy pár nap múlva lesz 9 hónapos, 4 hónapos koráig kizárólag szopott, igény szerint, utána egy hónapig kóstolgatta a leveket, s majd fokozatosan kezdtünk átállani a pépes ételkékre is. Úgyhogy a jelenlegi napi programunk a következő: reggel 6 körül szopi, 10:30 körül tejpép (gabonaféle), 13:00 körül szopi, 15:00 körül zöldségpép húsival, 19:00 körül gyümölcspép néha tehéntúróval és 20:30 körül szopi.
    A gondom az hogy az elmúlt napokban közben mértem hogy mennyit is szopik amit eddig sosem tettem és csak 30, 40 ml-ket szopott alkalmanként, a reggelit nem mértem. Az étkezésekkor iszik vizet, de ami a tejet illeti azt kevésnek tartom és tudom.
    Mit tegyek?Azt még megjegyezném h a súlyával nincs gond, 3850 gr. született, havonta több mint egy kilót hízott 4 hónapos koráig jelenleg 9,5 kilós.

    Előre is nagyon köszönöm a választ.

    Válasz: Mivel már ennyi mindent eszik, nem gond, hogy csak ennyit szopizik. Napközben néha megkínálhatod vízzal vagy gyümölcslével két evés között is, ha nem lenne elég neki ennyi folyadék, akkor biztosan elfogadja majd.

  • PÁgi

    2009. február 23. hétfő

    Kedves Ági!

    A répa nitráttartalmáról írottakkal kapcsolatban („a répának nitrit tartalma van, ezért frissen kell elkészíteni a babának (amikor kihoztad a boltból), a napokig-hetekig hűtőben tárolt répa már nem jó.”) kérdem, hogy mi a helyzet a fagyasztással? Mivel primőrök helyett a mirelit árukat ajánlják, gondolom ha a vásárlás napján lefagyasztom itthon a répát, akkor azt pár nap ill. hét múlva elkészíthetem a picinek, ugye?
    Vagy répából ilyenkor eleve mirelitet érdemes venni, mert a most kapható úgyis üvegházi?

    Kisfiam 1 hét híján hathónapos, 1 hete kap almát, már 4.napon megevett 200 g pépet. Haladnánk tovább a főzelékekkel, ezért a kérdésem.

    köszönöm válaszod!

    Ági

    Válasz: A mirelit árukat nyugodtan adhatod. Igen, elvileg, ami nem szezongyümölcs-zöldség, azokból jobb a mirelit.

  • Rita

    2009. február 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam most lesz 4 hónapos, 8 kilo jelenleg.Eddig kizárólag anyatejet kapott.Kb két hete nem gyarapszik a súlya, sőt le is adott 300 grammot. Egész jól átaludta az éjszakákat is, de kb 2 hete 1-2 óránként kel és éhes.Egyébként nagyon kiegyensúlyozott baba, nem sírós.
    Mitől lehet ez a súlycsökkenés?Kezdjek el kóstoltatni vele más is az anyatejen kívül?

    Várom válaszodat, köszönöm

    Válasz: Ne kezdj el mást kóstoltatni, még kicsi hozzá. Ez egy növekedési ugrás lehet. Szoptasd gyakrabban, főként az esti órákban (ilyenkor akár félóránként is megszoptathatod), így nem fog éhesen aludni menni.

  • Kati

    2009. február 22. vasárnap

    Szia Ági!
    A kislányom hétfőn lesz 6 hónapos, és már kb. két hete próbálunk gyümölcs püréket enni, szerettem volna megvárni a hat hónapot de megállt a súlyunk, így a doktornő tanácsára elkezdtük a hozzátáplálást. Nekem két problémám is lenne. Az egyik, hogy nagyon nehezen fogad el bármilyen pürét, egyedül talán a banános dolgokkal van kibékülve, bár abból is pár falatot eszik csak, viszont az megfogja a hasát, de ha nincs benne banán nem hajlandó enni belőle. Mit csináljak, hogy kicsit többet egyen? A másik problémám, hogy hiába eszik kevés gyümölcs pürét, tejcsit is keveset eszik, nem akar. Próbáltam szopi előtt, után és két evés között is adni neki, legalább valamelyikből egyen legalább egy evésnyit, de nem hajlandó. Ott lenne neki a cici, de abból is csak pár kortyot iszik. Igazából sosem volt jó evő, de ennyire rosszul azért nem evett. Először azt hittem szopisztrájkól, de semmilyen formában nem fogadja el a tejcsit sem, se kanálból, se pohárból, se cumisüvegből. Próbáltam keverni a gyümibe anyatejet is, de úgy még jobban nem kellett neki. Próbáltam tápszert is, meg tejpépet is, az sem kellett neki. Súlyra is nagyon piciket hízik, nem is duplázta meg a súlyát, szerintem az a csoda, hogy még hízik, pedig rengeteget mozog. Nagyon tanácstalan vagyok, mit tegyek? Próbáltam szakirodalomban is keresni választ, de olyat sehol sem olvastam, hogy semmit sem hajlandó enni a baba.
    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Nagy különbség van aközött, hogy egyáltalán nem akar enni a baba, és aközött, hogy nem annyit akar, mint amennyit te szeretnél. Ne erőltess semmit, annyit úgyis fog enni, amennyire szüksége van. Szoptasd gyakrabban, és kínálgasd a gyümölcsökkel, idővel megjön majd a kedve hozzá és 1-1 kanálkánál többet is eszik majd belőle. Ha erőlteted, ha aggódsz-izgulsz miatta csak azt éred el vele, hogy megutálja az egészet és egész gyerekkorában rossz evő lesz.

  • Ibolya

    2009. február 20. péntek

    Kedves Ági!

    6 hónapos kislányomat – aki már jóval megduplázta születési súlyát, 7,12 kg – (4 hónapos kora óta fokozatosan, nem erőltetve, csak engedve a pici kíváncsiságának) naponta 3-szor (reggel, dél körül, és lefekvés előtt) bébiétellel etetem két szoptatás között. Egy üveg bébiétel (Kecskeméti, és főként a húsosakat szereti, pl.: őszibarack pulykahússal, alma-banán püré csirkehússal, paradicsomos burgonyapüré csirkehússal ….stb) 1 – 1,5 nap alatt fogy el. Mivel kezdettől fogva nem cumizik, és nem cumisüvegezett sosem, ezért csak pohárból hajlandó inni, de szerintem nem olyan sokat, 3 – 4 kortyot, esetleg 5-öt, ha éppen olyan kedve van. Bébivizet, gyümölcslét (természetesen bébi gyümölcslét) és mostanában teával próbálkozom.
    A kérdésem az lenne, hogy nem baj-e, ha a picur csak ilyen keveset iszik „másfélét”, azaz nem anyatejet. Ő ugyanis inkább anyatejet szopizik evés után. Nagyjából mikorra várható, hogy a pici „mást” is jobban elfogadjon inni, bár szívesen szoptatom.

    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Ha szopizik evés után, akkor nem kell még neki mást adni inni. Ha már nem kér cicit (nem fogadja el) evés után, akkor megkínálhatod majd kevés vízzel. Általában 8-9 hónapos korban már 1-2 kortyot szoktak inni evés után a babák, de ez mindenkinél máshogy alakul. Ha szopiztok, rögtön adhatod az első innivalókat pohárból vagy csőrös pohárból is, nem kell cumisüvegezni.

  • Vali

    2009. február 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Első gyermekes anyukaként komoly fejtörést okoz a hozzátáplálás: mit? hogyan? mikor? Természetesen az eltérő vélemények sem könnyítik meg a helyzetemet…
    Elméletben már szinte mindent tudok, bújtam a könyveket, internetet, meghallgattam a véleményeket. De gyakorlatban nem oly’ egyszerű…
    Egy napunk így néz ki:
    Hajnalban, ha még felkelünk egyik cici-másik cici (már december óta mind a kettőből eszik, sőt már pótolni is kell). Reggel kb. 8-9 óra mindkét cici. 10.00 után gyümölcspüré, majd cicizés, fél egy körül gyümölcslé+tápszer, vagy csak tápszer, 16.00 környékén tápszer vagy püré+tápszer, este fél nyolc után cici és tápszer.
    Természetesen, bennem is felmerül, hogy ez így jó? De megpróbálok az ösztöneimre hallgatni, meg figyelem a drágámat. 🙂
    Folyadékot (teát, vizet) mikor adjak? Próbálnám a csőrös pohárra szoktatni, hogy abból igya a leveket, de ordít, nem szereti, mit csináljak? A teát ízesíthetem neki barna nádcukorral (mi azt használjuk)?
    A főzelékek bevezetése hogyan történjen? A püréket adjam továbbra is és mellette, mondjuk délben kóstoltassam a főzeléket?
    6 hónapos lesz a nagyfiam a jövő héten.

    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Inni akkor kell adni, ha evés után már nem iszik a kicsi anyatejet vagy tápszert. Vízzel érdemes kezdeni, mert az oltja a szomját. Barnacukrot tehetsz a teába, de én nem javaslom, mert úgy nem oltja a szomjat, és rossz a fogaknak. A csőrös pohár helyett adhatsz most még cumisüveget, ha azt jobban szereti, illetve olyan csőrös poharat, aminek majdnem olyan puha a csőre, mint a cumisüveg.
    Főzeléket délben vezesd be. Először mindig 1-2 kanállal adjál csak és utána mehet a megszokott püré. Ha már megeszik nagyobb adagot belőle (2-3 nap után), akkor a pürét elhagyhatod.

  • Barbianyu

    2009. február 17. kedd

    Szia Ági!

    Nekem ez a hozzátáplálás legalább annyira rejtélyes, mint annak idején a szoptatás volt!
    Elkerülve a teljes összezavarodást, nem nézegetek tucatszámra oldalakat az interneten, hanem kiválasztottam a te oldaladat és meghallgatom a doktornénink tanácsát, illetve egy-két hasonló cipőben járó anyuka véleményét, de valamit akkor sem értek és most nem arra kérlek, hogy bíráld felül a doktornő tanácsát, csak, légyszíves próbáld megértettni velem, hogy miért nem válthatok még mindig ki szoptatást!?
    Ronikám 7 hónapos múlt. Kizárólag anyatejes baba, 4 hónapos kora óta kap du. gyümölcsöt -két szopi között- és 6 hónapos kora óta főzelékeket -délben szopi előtt. Egyszerűen imád enni, már ügyesen fogja a kanalat, szereti az ízeket, soha nem hisztizik kaja közben és mindig megeszi, amit adok neki. Nincs baj az emésztésével és nagyon jó az anyagcseréje is, nem hasfájós és a családunkban nincsen allergiás hajlam… egyszóval minden oké, de a dokinéni még mindig nem akarja, hogy a kezdő zölségeken kívül mást is adjak neki, illetve nem „engedi”, hogy kiváltsak akár egyetlen szopit is étkezéssel. Se gabonafélék, se husi se semmi… és én ezt nem értem! Mikor azt mondtam neki, hogy szerintem nem elég neki az adott mennyiség -általa megszabott fél adag főzelék délben-, azt mondta, hogy adjak neki még egyszer féladagot a délutáni szopi előtt is. Ennek nem igazán látom a végét… félreértés ne essék én szeretem őt szoptatni, de így sosem fog leszokni a ciciről és fogzás ide, fogzás oda, mióta így etetem sokszor ébred éjszaka és enni kér. Szeretnék már többmindent adni neki, hiszen fejlettsége és egészségi állapota megengedné, kiváncsisága és étvágya pedig mérhetetlen. Ráadásul elérkezett a valódi hozzátáplálás ideje is. Legyek öntörvényű? Vagy kövessem a doki által meghatározott étkezési szokásokat? Nem tudom, kissé tanácstalan vagyok… szerinted?

    Válasz: A gyerekek nem mérték szerint működnek, hanem csak úgy maguktól 🙂 ezért nem teljesen értem a dokinénid tanácsát. Én maximálisan szoptatáspárti vagyok, de egyben gyerekpárti is és úgy gondolom, hogy ha egy baba már el akarja hagyni a szopit, akkor nem kell erőltetni. Ha szeretne több főzeléket enni, akkor miért ne egyen (ők még nem tudják túlenni magukat, pont annyit esznek, amennyire szükségük van). Nyugodtan add neki az életkorának megfelelő ételeket és annyit, amennyit csak két belőle. Ha pedig már nem szeretne szopizni egy-egy alkalommal, hanem jobban érdekli az evés, akkor miért ne válthatnád ki azt az alkalmat?

  • Csilla

    2009. február 17. kedd

    szia Ági,

    6 hónapos kislányomnál kb. két hete váltottuk ki a tízórai szopizást gyümölccsel, és hamarosan elkezdjük délben a főzelékek kóstolgatását. a másik 4 étkezéskor szopizunk, mégpedig újabban rengeteget… olyan mintha mindig éhes lenne. éjszaka mostanság kb. fél 3 kor rendszeresen ébred és semmi baja nincsen, de nem tud visszaaludni, csak méltatlankodik és nyűglődik. nem fáj foga és hasa szerintem, mert akkor nagyon sírna, és nem hagyná abba amíg ki nem veszem. arra gondoltam, talán éhes… lehetséges volna? kb. 4 hónapja nem eszik éjszaka… lehet, hogy nem elég neki a kaja amit egész nap eszik, valami tartalmasabbat kéne beiktatni? kezdjem mihamarabb a főzeléket? vagy adjak az esti szopi mellé valami tápot is? vagy csak várjam ki, míg elmúlik ez az időszak?

    köszönöm a válaszod

    Válasz: Ebben a a korban gyakori, hogy az anyatej már nem elég a kicsinek,gyümölcsből meg még nem eszik annyit, hogy jóllakjon. Próbáld meg gyakrabban szoptatni estefelé, akár félóránként is megkínálhatod a lefektetés előtti időszakban, hogy jobban megteljen a pocija, mire lefekteted.

    Elkezdheted az eddigi gyümölcsöt krumplival dúsítani, így laktatóbb lesz és délelőtt helyett uzsonnára adni – ez is egy megoldás lehet.

    A másik ok a fogzás lehet. Ilyenkor nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy fáj neki és ezért fájdalmasan sír, inkább csak kellemetlen feszítő érzés az ínyben és ezért riad fel, aztán meg nem tud visszaaludni, nem kell, hogy nagyon sírjon miatta. A fogzás jele elsősorban nem az éjszakai megébredés, hanem nappal a nyálzás és a rágcsálás (kezét, játékait, cumiját stb. rágja, ezekkel dörzsöli az ínyét) Ha ezeket tapasztalod, biztos lehetsz benne, hogy fogzik. Homeopátiás szerekkel lehet segíteni rajta, a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz ezekről részletes leírást.

  • Vica

    2009. február 15. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni. Kislányunk 5 hónaposan kezdett el ismerkedni a pépekkel, gyakorlatilag bármit adhattam neki, mindent szívesen megkóstolt. Hat hónaposan aztán egyik éjjel óránként felkelt és cicit kért. Gondoltam semmi gond, itt a növekedési ugrás. Megkapta óránként a cicit, és evett is rendületlenül, nem csak egy-két kortyot. Ez után tízóraira és uzsonnára is el kezdtünk kanalasat enni, csak úgy hajlandó, ha előtte szopizott, de így is megeszik kb. 90ml-t. Vacsorára is próbáltunk neki adni gabonapelyhet gyümölccsel, de ettől éjszaka bekakilt, a peluscserénél pedig természetesen felébredt, és győztem visszaaltatni. A gond az, hogy most már két hete eszik napi háromszor pépet, de még mindig 1-1,5 óránként felkel éjjel szopni. Próbáltam, hogy csak simizem, esetleg picit felveszem, így rögtön el is nyugszik, de 10 perc múlva megint hív, hogy éhes, és addig nem is alszik el végleg (egy órára), míg cicit nem kap. Ilyenkor továbbra is jóformán eszik, nem csak megnyugtatásnak kell neki a cici. Meddig tart ez az időszak? Mit tudnék még tenni annak érdekében, hogy ne keljen fel ilyen gyakran?
    Előre is köszönöm segítségedet.

    Válasz: Nem az evéssel van a gond, hanem valószínűleg a foga jön. Ebben a korban ez szokott lenni a fő gond. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Sandi

    2009. február 11. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 6 hónapos múlt, 1 hete kezdtük a hozzátáplálást almával. Nagyon ízlik neki. Múlt héten a védőnő azt mondta, hogy mivel én gyerekkoromban asztmás voltam, ezért az allergiát okozó ételekkel várjak még (tejtermékek és gabonafélék), ez rendben is van. De azt is mondta, hogy pont emiatt a sárgarépát (vagy sütőtököt – már pontosan nem emlékszem) sem adhatom neki, csak később. Neked mi a véleményed erről? Mert erről sehol nem olvastam és nem hallottam még.
    Válaszodat előre is köszönöm, Sandi

    Válasz: Se a sárgarépa, se a sütőtök nem okoz allergiát, nyugodtan adhatod. Lehet, hogy arra gondolt, hogy a répának nitrit tartalma van, ezért frissen kell elkészíteni a babának (amikor kihoztad a boltból), a napokig-hetekig hűtőben tárolt répa már nem jó.

  • Csilla

    2009. február 10. kedd

    szia Ági,

    nagyon köszönöm a gyors választ, ma már adtam bio tönköly-zab pelyhet a lányomnak egy almával, és befalta tíz perc alatt, nagyon ízlett neki. csak utólag gondoltam bele, hogy a dobozon nem látom magyarul feltüntetve, mi a helyzet a glutén-tartalommal… mi a helyzet a gluténnel? miben van, miben nincs, és mennyire veszélyes ha mégis eszik? hogy tudok utánanézni mi tartalmaz? honnan tudom, hogy a lányom érzékeny-e rá vagy sem? vagy ez nem érzékenység kérdése?

    köszönöm

  • Csilla

    2009. február 09. hétfő

    Kedves Ági,

    6 hónapos lányom hozzátáplálását kb. egy hónapja kezdtem, és most jutottunk odáig, hogy a tízórait teljesen kiváltottuk gyümölccsel. Sajnos nem mindig zökkenőmentesek a napok, tegnap egy teljes vilmoskörte bébiételt megevett, de éjszaka felsírt, és csak egy kis gripe water és hosszú ringatás után tudtam visszaaltatni. mostanában néha éjjel felsír, pedig már hónapok óta átalussza az éjszakát, és nagyon nehéz eldönteni, hogy a foga fáj, vagy a pocakja. pár napja kapja már a chamomillát is, és vigyázok mit eszik, az éjszakáink nagyon nyugtalanok mégis. szerinted hogyan tudnám eldönteni, hogy fog vagy pocak áll a háttérben?
    és még egy kérdés: úgy érzem egy alma vagy bármi gyümölcs nem olyan tápláló mint a tej, és nem elég magában tízóraira.vettem kölespépet, de nem tudom kaphat – e már, illetve milyen formában és hogyan kell elkészíteni. vagy adjak hozzá barna rizst? vagy semmit? elég kb. egy alma?
    és egy utolsó kérdés: írtad te is, hogy mindenképpen igyon a baba, ha nem szopi a kajája, de az én lányom nem nagyon fogadja el a vízet se és a teát se, se pohárból, se cumisüvegből, se csőrös pohárból, főleg csak játszik velük és a fele lé a nyakában landol. hogyan szoktathatnám rá, hogy igyon? vagy csak próbálkozzak, és ha szomjas lesz úgyis iszik?

    köszönöm a segítséget

    Csilla

    Válasz: Kölespépet már kaphat, vízzel kell felfőzni. Az ivás még ráér, most még a fő innivalója az anyatej. Egyelőre csak kínálgasd, szokja a poharat, a másféle innivalót, ahogy egyre ügyesedik és egyre többet eszik, az ivást is megszokja majd.
    Tízóraira elég egy alma, de adhatsz laktatóbbat is, ha úgy látod, az alma nem elég. Nagyon jó a Milupa 7 gabonás pép, azt a pépesített almával együtt adhatod.

  • hachboldné

    2009. február 09. hétfő

    Kisfiam 6és fél hónapos mi 4hónapos kora óta adjuk neki a bébiételeket kakailási nehézségeink voltak és sokat segített.Szeretnénk neki főzni de nem nagyon fogadja el.De azt se nagyon tuom,hogy mit merjek adni nekiBabapiskóta pipimáj?

    Válasz: Babapiskótát semmiképpen ne adj 1 éves korig, mert glutént tartalmaz. Csirkemájat már adhatsz (legfeljebb hetente 1x), ezenkívül mehet a répa, krumpli, gesztenye, cékla, barack, alma, körte, csirkemell, pulykamell. A Nagy Babaszakácskönyvben részletesen írtam erről.

  • Edina

    2009. február 07. szombat

    Kedves Ági!
    Teljesen tanácstalan vagyok, nem jövök rá, hogy az én drága eddig nyugis kisfiammal mi van az utóbbi pár napban:(
    Most (12nap múlva) lesz 4 hónapos.
    Csak anyatejet kap, s nagyon jól fejlődik, már 7kg felett van.
    Pár napja irtó nyűgös, nappal és éjszaka is. Szinte van, hogy 2 óránként szopizik. Állandóan erőlködik, gyűri az ökleit a szájába, van, hogy a cici sem nyugtatja meg, s ez már éjszaka is így megy. Szinte alig alszunk, mert mire sikerül, megint fent van. Gondoltam a foga miatt lehet, mert nyáladzik is, meg látszik neki, hogy lassan lesz ott valami kis fogacska alul, de közben meg nagyon hangosan morog neki a hasa is, szeles a pocija. Nagyon figyelek a táplálkozásra, nem eszek semmi szeles, puffasztó ételt. Tejem bőségesen van, néha még fejnem is kell.
    Lehetséges, hogy kevés lenne neki a tejcsi?
    A nővérke 6 hónapig csak az anya tejcsit javasolta, mert szerinte jól fejlődik így is..
    Fogalmam sincs mit tegyek.
    Kérlek írj valamit..

    Válasz: Egyértelműen a fogzás állhat a háttérben. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Ami még előfordulhat, hogy egy növekedési ugráson esik át, amikor pár napig több tejre van szüksége. Ha ilyenkor gyakrabban szoptatod nappal (amikor csak kéri), akkor pár nap alatt rendeződik a helyzet.

  • Bea

    2009. február 06. péntek

    Sziasztok!
    Nekem 8 hónapos lesz nemsokára a kislányom, aki még mindig szinte csak szopik. Még 5,5 hónaposan megevett egy kis gyümölcs és zöldségpépet, 6-7 hónaposan, betegség és fogzás után már semmit, csak újra cicizett. A kanalat kiveri a kezemből, egy falatot sem fogad el benne azóta. Nem is eröltetem. A babakekszet, az almagerezdet szívesen rágcsálja (szopogatja), de, ha egy darabka étel a nyelvére kerül, azt azonnal ki akarja köhögni, öklendezik. Ezért félek darabos ételt adni neki, mert a frász kerülget, hogy félrenyel. Milyen darabos ételt adhatok neki biztonsággal?
    Pépes ételt szoktam azért kínálni (gyümölcs és zöldségpürét), ha úgy van kedve, egy kicsit lenyalogat az ujjamról, de nagyon keveset. Van ötletetek, hogyan lehet megszüntetni a „kanálfrászt”?
    Köszi!

    Válasz: Vannak ilyen kanálellenes babák, a kisebbik fiam volt ilyen (most már 21 hónapos és hónapok óta gyönyörűen kanalaz egyedül :)) Én úgy csináltam, hogy ne erőltettem a kanalat, mindent darabosan kapott (főzelék helyett párolt zöldség darabok, sült krumpli, leveszöldség stb.), aztán egyszercsak érdekelni kezdte a kanál és azóta nincs gond.

  • Korosi Timea

    2009. február 02. hétfő

    Kedves Agnes!

    Mar oly sokszor kertem tanacsot toled es kaptam jobbnal jobb otleteket es tanacsokat. Azthiszem elmondhatom, hogy Te vagy az igazi vedonenink:)
    Igen, mert sajnos a tanacsadasok alkalmaval arra sajnos nincs ido, hogy kikerdezzem a doki nenit vagy a vedonot arrol, hogy igazabol egy elso gyermekes anyukanak, mint en is vagyok vajon mikent kell helyesen taplalnia gyermeket, kovetve az ido mulasat es a sok sok termeket ami a boltokban kaphato.
    Kislanyom most 6 honapos. Sajnos en nem tudtam szoptatni csak 2 honapos koraig. Azota tapszerezunk, de nem tudom, valamiert az az erzesem,hogy kezd nagyon raunni.
    Valamint, hat hogy is fogalmazzak….. meglepve olvasom, hogy egyes babak akik hasonlo koruak mennyit esznek az en kislanyomhoz kepest. Pedig 8 kg 10 dkg a sulya Manokanak, olyan igazi kis formas kiscsaj:)

    Hypoallergen tapszert evett 5 honapos koraig, aztan egyszer csak bummm…es tobbet nem volt hajlando enni. Igy vettunk BEBA 1-et. Szereti es most vettuk volna a BEBA 2-est. De persze a mi hajthatatlan doktornenink tanacsara a H/A Beba 2. Nem ertem igazan a logikat, hogy mi a fenenek kell hypoallargen tapszert felirni, ha mar ugy is evett tejpepet es a Beba 1 sem volt hypoallargen. na mindegy. Termeszesen nem ette a H/A-s Beba-t. Igy majd most megprobaljuk a BEBA 2.

    Na szoval a lenyeg:) Az en kislanyom etrendje a kovetkezo. Reggel 7 es fel 8 kozott 150 ml tapszer jo esetben, de inkabb 120ml. Majd 11- fel 12 kozott egyik nap valamilyen fozelek, masik nap inkabb gyumolcs. Ez egy bebietel uvegnyi mennyiseg. Ha gyumolcsot eszik akkor meg 60 ml tapszert el szokott fogadni. Ha fozeleket husival akkor nem igenyli, kis tea es kesz. Ezutan delutan 3 korul szokott enni 120 ml tapszert, majd este 6- fel 7 korul egy adag tejpep, furdes majd 60-90 ml tapszer es alvas. Majd reggel eszik ujra.
    Na mar most a kerdesem az lenne:

    1. Mit tegyek akkor, ha esetleg a tapszer vegkepp nem fog menni Babocanak, mert a mostani tapszer mar nem is tudom hanyadik verzio. Rengeteget kiprobaltunk.
    2. Ha reggel kap 150 ml tapszert (felteve ha meg eszik annyit) …delelott mennyi az a gyumolcs adag amit adhatok neki, mert tul etetni nem akarom! De olvasom, hogy sok anyuka ad gyumolcsot a delelott folyaman.
    3. Joghurt, turo ilyesmi…adhatok neki?? pedaul 1 Danonino-t adhatok a delelotti orakban a reggeli utan?

    Koszonom a segitsegedet NAGYON!!! 🙂
    Nem konnyu ez az etetes dolog es mindenki a legjobbat szeretne, de nehez eldonteni mit mivel es mennyit.

    Válasz: 1. Mivel féléves már elmúlt, ha nem szereti a sima tápszereket, megpróbálhatod az ízesített verziókat (banános, vaníliás, epres, minden baba szereti)
    2. Annyi gyümölcsöt adjál neki, amennyi csak jólesik neki, amennyit elfogad! Nincsenek mennyiségi limitek 🙂
    3. Tejterméket 8 hónapos korig ne adj neki.

  • Mayerné Kiss Viktória

    2009. február 01. vasárnap

    Szia!
    2 és fél honapos a kisfiam. 4400 gr-mal született. Sajnos egyből kellett potolni, akár hogy szerettem volna szoptatni. Mai napig 2 ciciből eszik, utána potolok. Viszont ami gondom hogy már 8 kg. Édes kis dundi csak féltem az egészségét. Mit lehet tenni?
    Köszi előre is válaszod!
    Viki

    Válasz: Semmi baj nem lesz az egészségével. A baba még nem tudja túlenni magát és nem fog elhízni sem, mert ha nem kell neki több, akkor nem eszi meg, ő még ösztönösen jól szabályozza mennyit eszik. Azt érdemes lenne megnézni, kell-e a pótlás, ha ilyen jól gyarapszik, lehet, hogy nincs is rá szükség.

  • Szandi

    2009. január 31. szombat

    Szia Ági!

    Köszönöm válaszod! Nem gondoltam, hogy megállhat a gyarapodás. Sőt, ahogy mértem, nálunk 60 gr-al csökkent a súly az elmúlt két hétben. Sokat mozog a baba, folyamatosan égnek áll a lába, a kezével a lábait fogja. Ugyanakkor vidám, kiegyensúlyozott, nem úgy tűnik hogy éhezik.
    Egyedül este érzem, hogy kevés neki a tej. Két napja adok neki tápszert, kanállal, hogy ne falja és érezze, mikor van tele – és 120-140 grot simán megeszik. Álljak le vele inkább és maradjak a szoptatásnál? (Javasolták hogy fejjek, de igazán ehhez nincsen lelki erőm. Kellene?) Várom válaszod, előre is nagyon köszönöm! Minden eddigi tanácsod sokat segített! Tetszik a rugalmas hozzáállásod a dolgokhoz!
    Üdv:
    Szandi

  • Szandi

    2009. január 27. kedd

    Kedves Ági! Még egy fontos infó: a babám 9-től 4-ig alszik, majd szoptatás és utána 8-ig alvás van. Van olyan hogy felkel 11kor és enni kér. Azt gondolom, hogy pont ez az igény szerinti szoptatás, de többen mondták hogy ilyenkor már át kellene aludnia az éjszakát – vagyis gondolom 9-6ig kellene aludnia legalább. Én ezzel nem értek egyet, te mit gondolsz?
    Köszi és üdv:
    Szandi

    Válasz: Én sem értek egyet. Ebben a korban a maximum, amit el lehet várni, hogy 5-6 órát aludjon egyhuzamban.

  • Szandi

    2009. január 27. kedd

    Szia Ági!

    Szeretném a tanácsod kérni szoptatás vs/és tápszer ügyben. Kislányom 4 hónapos és egy hetes, 3950 gr-al születt, most 6 kiló. Eddig minden héten 120 gr-ot hízott, de az utóbbi két hétben ez az ütem lelassult, 50-60 gr-ot hízik. Fentebb olvastam, hogy lelassul a hízás, de ha így folytatjuk a nem biztos, hogy megduplázza a súlyát 6 hónapos korára. Még a heti 120 gr-os hízással sem lett volna ez így. Anyatejes baba, nem mérem hogy mennyit eszik, csak a heti gyarapodást.
    A dilemmám az, hogy este adjak-e neki némi tápszert szoptatás után vagy inkább szoptassak a napi 6-8 helyett 10-szer? (Bár ez utóbbi mostmár kicsit gondot okoz, mert nagy a család, és kicsit dolgozom is). A tejmennyiség sztem rendben van, mert még szopizás után is van tejem. Vagy lehet hogy ennél több kell – egyszer csináltam, hogy három napig csak szoptattam, így megnőtt a mennyiség. Azóta nincsen gond a gyarapodással. Elnézést hogy hosszú voltam, több oldalú a dilemma.
    Várom véleményed, előre is köszönöm!
    Szandi

    Válasz: Nem a tejmennyiséggel van a gond, tényleg lelassul a gyarapodás 3 -4 hós korban. Gyakran ilyenkor hetekig egyáltalán nem hízik a baba, aztán megint nekilódul. Szoptass a megszokott ütemben. Aggodalomra csak akkor van ok, ha 1 hónap alatt sem hízik semmit vagy ha fogy, de nálatok erről szó sincs.

  • azsuzsa22

    2009. január 22. csütörtök

    Kedves Ági! Látom, nemcsak én vagyok tanácstalan. A segítséged kérem, sajnos más honlapokon nem lettem okosabb és inkább (egyéb okból) kihagyom a doktornéni tanácsait. Szóval: kisfiam holnap lesz 6 hónapos, kb. 2 hónapja kap tápszert, de tejfehérjeérzékeny, ezért én is szigorú diétán vagyok. Kb. másfél hónapja kezdtem az almát bevezetni, amit először elfogadott, aztán napokig nem. Most ott tartunk már, hogy reggel tápszert eszik (180-210ml), aztán almát banánnal délelőtt, ebédre kb. 150 ml főzit (krumpli, s.répa vagy vegyesen – 30ml tápszerrel) és du. is kap gyümit (őszib., alma, s.tök, ilyesmi) és este megint tápszer – néha még szopizik. A kérdésem az lenne, hogy mikor, mit és mennyit egyen? A dnő a rízsnyákot javasolta, nem tudom, hogy ezt a gyümölcshöz keverve vagy helyette, meg azt mondja, naponta 2x kapjon főzit. Sztem ez utóbbi sok lenne. Nem vagyok a tápszer híve, viszont úgy látom/érzem, hogy éhes és ettől kicsit nyűgös a nagyevő fiam. Segítséged előre is köszönöm!! Zsuzsa

    Válasz: A rizsnyákot gyümölcs helyett és összekeverve is adhatod, általában vacsorára szokták adni, mert jó laktató. Nincs erre szabály, hogy pontosan mennyit egyen, az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvben részletesen írtam róla, mikor lehet kiváltani az egyes étkezéseket és mit lehet adni rá.

  • Vera

    2009. január 20. kedd

    Kedves Agi!

    Kislanyom pont 5 honapos Januar elseje ota probalkozom almaval, hogy kivaltsam a tapszeres potlast. Eleinte nem tetszett ugyhogy nem is eroltettem vartam par napot es utana ujraprobalkoztam. Mivel szekrekedesre hajlamos a doktorno azt ajanlotta tegyek egy keves narancslevet az almahoz, igy is lett es azt sokkal jobban elfogadta. Majd kapott krumplit almaval, kesobb repat. Sajnos szekrekedese lett ugyhogy attertunk a kortere. Ami miatt meg vagyok kicsit zavarodva az az, hogy mikor mit adjak neki. Most mar tizoraira megeszik 150g kortet, de fel-1 ora mulva szopizni szeretne, majd elalszik es 12-tol akar fel 4-isg is alszik neha. Igy kimarad az ebed. Amikor felebred ujra kinaljak neki valamit? De mi legyen az, fozelek vagy gyumolcs? Ossze vagyok zavarodva, mert azt olvastam az ebedre kellene inkabb a fozelek es uzsira meg tizoraira gyumolcs, de az ebedet atalussza. Valamint szeretnem ha nem csak az edes gyumolcsot szokna meg. Most probalok krumplit adni delutan, jo ez igy?

    Válasz: Ilyen gyakran van, hogy a gyerek pont átalussza az ebédidőt, ilyenkor alvás után szoktam nekik adni a főzeléket, nincs abban semmi rossz. Tehát jól teszed, hogy ilyenkor krumplit adsz neki. Székrekedés ellen jótékony hatású a kamillatea. A krumpli és székletfogó tehát oda kell figyelni rá.

  • Etelka

    2009. január 13. kedd

    Kedves Ági!
    Korábban már írtam Neked szoptatási nehézségek miatt. Sajnos nem jött össze a kizárólagos szopizás, vegyes tüzelésen vagyunk 2 hónapos kora óta, naponta mostmár ötször szopik, kb kétszer-háromszor kell hozzápótolni (először megszoptatom, utána ha még éhes, kap tápit). Kislányom 01.05-én lett 5 hónapos, 3 napja próbálkozunk az almával (üvegreszelőn reszelve, napi egy negyed) délután 2 szopi közt. Nagyon szereti, de sajna megfogta a kakit. Mit tanácsolsz helyette ilyen korban? Nem igazán tudom, mikor adjam neki később a zöldséget/gyümölcsöt? Az orvos szerint szopi előtt, a védőnő szerint 2 etetés közt. Én viszont nem akarom mindenáron elválasztani. Működhet az, hogy valamelyik tápszeres pótlást kiváltok velük (tehát szopi után kap hozzátáplálást) ? Hozzátartozik, hogy kb. másfél hónapja sokat bukik, nyűgös és nagyon tele van a poci levegővel, amitől nagyon nehezen szabadul meg, akár órákig is küzdünk, gyomrozzuk, de így is van, hogy a következő etetéskor is még nyügi böfi miatt (ez szinte érthetetlen, hiszen min. 4 óránként eszik). Voltunk orvosnál, aki reflux betegséget állapított meg, etetés előtt sűrítőt kap+ gyógyszert. Ez befolyásolja a hozzátáplalást?
    Nagyon tetszenek a szakácskönyvek, jó ötletek vannak benne!
    Várom válaszod, köszönettel: Etelka

    Válasz: Alma helyett el lehet kezdeni a körtét vagy a barackot is, ezek nem fognak. A reflux nem befolyásolja a hozzátáplálást ilyen szinten, attól még elkezdhetitek.

  • Helga

    2008. december 19. péntek

    Szia Ági!

    25-én lesznek 5 hónaposak Iker Kislányaim. Már gondolkodom a hozzátápláláson, mert „csak” 70-80 %-ban kapnak anyatejet és ki szeretném váltani a tápszert. Tudnál tanácsot adni, hogy mikor kezdjük el és hogyan? Nem tudom, hogy befolyásoló tényező e, de a 34. hétre születtek.

    Köszönöm előre is válaszodat,

    Helga

    Válasz: Mindenképpen befolyásoló tényező, hogy koraszülöttek voltak, szerintem konzultálj ezügyben a védőnővel, mert az emésztőrendszer érettsége is befolyásolja, érdemes-e elkezdeni a hozzátáplálást.
    Ha elkezditek, akkor pár kanál almalével, majd azt felváltva almapéppel lehet kezdeni.

  • Bea

    2008. december 17. szerda

    Szia Ági!
    Néhány hete kezdtem el a hozzátáplálást a 6 hónapos kislányomnál, aki eddig csak szopizott. Eszeget almát, répát, és főzeléket is adtam már neki, de csak keveset eszik, legfeljebb 4-5 kanállal. Nem akarom sürgeti, majd biztos elérkezik az az idő is, hogy egy teljes adagot megeszik, de azért kicsit lassúnak találom ezt a tempót. 🙂 Ne aggódjak?
    Másik. Kicsit elvesztem a sokféle kapható bébi étel és ital között és össze is zavarodtam. Azt gondoltam, ha sikerül kiváltanom a délutáni szopit, akkor főzeléket fogok majd adni a kislányomnak, délelőtt majd bevezetem a gyümölcsöket, este pedig majd kap valamilyen gaponapépet vagy tejpépet (bár ekcémás, ezért sokan nem javasolják). Inni pedig kapna babavizet főétkezés után. Jól gondolkodom így? Egyelőre csak kb. 8-9 hónapos koráig gondolkodom előre. 🙂
    Namost kapható ún. bébi desszert, ami gyakorlatilag gyümölcsök pépesítve, de főétkezések között ajánlják, gondolom, ezt lehetne délelőtt adni; kapható gyümölcslé, amit nem tudom mikor és miért miért adjak, nem elég az anyatej és a víz? És végül vannak a tejpépek és mindenféle darák, pelyhek, ezeket ugyanúgy érdemes ebédre is adni, vagy jobb vacsorára, hogy eltelítse a baba pocakját estére?
    Ha már itt tartunk, az én kislányom még mindig felkel éjjel szopizni, eszik éjjel 10 és 12 között, aztán 3-4 között. Javasolták, hogy adjak neki tápszert vagy tejpépet kiegészítésként vacsorára, de tápszert nem szívesen adok, tejpépet pedig az ekcémája miatt nem merek. Van esetleg egyéb javaslatod?
    Köszi! Bea

    Válasz: Elvileg a gyümölcslé csak addig kell, amíg nem eszi meg a pépeset. Ha viszont megeszi a pépeset is, akkor nem kell gyümölcslét innia, a víz elég. Gyümölcslevet arra lehet használni, hogy pl. gabonapehellyel összekeverve adod neki, vagy babapiskótával keverve is jó (9 hónapos kortól)
    Elvileg tízóraira és uzsonnára szoktak gyümölcsöt, ebédre főzeléket, vacsorára és reggelire mehet a tejpép, a gabonapép, a joghurtok és hasonlók, de ha éppen főzelék van vacsorára vagy uzsira, attól sem lesz semmi baja 🙂

  • Móni

    2008. december 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 és fél hónapos. Kizárólag szopizik. 2870 gr-al született és most 5 kg. Az 1. és a 2 hónapban 8-900 gr-ot hízott havonta. 2 hós kora óta csak 5-6 dekát hízik hetente, de van, hogy semmit. Kb 7-szer szopizik 1 nap, de nem eszik többet, mit 70-90 gr. Semmilyen pótlást nem fogad el. Mostanában van, hogy nem kakil 3 napig és ilyenkor enni sem akar, csak sír a cicin.
    A kérdésem az lenne, hogy esetleg el kéne kezdeni a hozzátáplálást gyümölccsel? Az lehet, hogy segítene a gyarapodásban?

    Köszi: Móni

    Válasz: Egyáltalán nem segít a gyümölcs a hízásban, sőt még ront, mert a szervezet kevésbé tudja megemészteni, több jön ki belőle. De szerintem ez a hízási mérték teljesen jó, mert 3-4 hónapos kor körül már le szokott csökkenni a hízás üteme.

  • Barbianyu

    2008. december 09. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam ma 5 hónapos. Nagyon rendes gyerek, sokat alszik és keveset sír.
    4 hónapos kora óta délutánonként almázunk, banános-almázunk. A dokinénink azt mondta, hogy egyenlőre csak fél almát kapjon néhány karika banánnal, ne váltsunk még ki egy teljes szopizást gyümölccsel. Ez rendben is van, két szopizás között megeszi az almáját, imád enni, nyúl a kanálért és tömi a szájába, néha mellé…
    A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy azóta csak 4x szopizik egy nap. Egyenlőre nem fogyott, de a súllya két hete stagnál. Akárhogyan ügyeskedem az idővel, nem tudok több szopit belesűríteni a napunkba, mert nem szeretném fölöslegesen „tömni” és a kezdetektől fogva igény szerint szopizik. Őfelsége 11 órát alszik éjszaka megszakítás nélkül ezért nincs időnk 5x enni, pedig a dokinénik azt mondta, hogy jó volna ha ebben a korban még legalább 5x szopizna egy nap. Szerinted hagyjuk el az almázást? Vagy almázás helyett inkább szoptassam meg? De mikor annyira imádja az almát és ezt az izgalmas külön programot! Nem vagyok kétségbe esve, mert nyugodt, kiegyensúlyozott baba de szívessen meghalgatnám a véleményed, hogy rendbe van ez így?

    Válasz: Ebben a korban lelassul a súlyfejlődés, mivel egyre többet mozog a baba, emiatt tehát nem kell változtatnod, hiszen szépen eszik, szépen szopizik, jól alszik, minden rendben van vele.

  • Kriszta

    2008. december 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiamat kb. két hete, hat hónapos korában kezdtem kínálgatni almával. Előtte csak anyatejet kapott. Először a két szoptatás közötti módszerrel próbálkoztam, de teljesen sikertelenül. Utána megpróbáltam a délutáni szopi előtt megkínálni, szintén nem sok sikerrel. Többféleképp is elkészítettem az almát: először levet, majd turmixolva, majd kompótnak, végül sütve, de sehogy sem ízlik neki. Tegnap adtam neki baracklevet, hátha, de ez sem tetszet. Nem tukmálom, a próbálkozások között tartottam két nap szünetet, hogy emésztgesse az élményt és az új ízeket. A problémám az, hogy sajnos nem vagyok jól tejelő fajta :-), nagyon örülök, hogy idáig nem kellett tápszert adnom, de már a lefagyasztott tejkészleteinkből kell adnom pótlást minden nap, és így abban reménykedtem, hogyha sikeresen elkezdjük a hozzátáplálást, talán elég lesz a tejem, és nem kell tápszert adnom. Anyukám szerint én sem voltam oda a gyümölcsökért. Szerinted érdemes lenne megpróbálkoznom a főzelékfélékkel, azaz a krumplival, vagy tartsak ki az almánál? Válaszodat előre is köszönöm: Kriszta

    Válasz: Nyugodtan próbálkozz meg a krumplival, répával, ezeket is kaphatja már. sok baba nem szereti az almát, a fiam pl. a körtét ette csak meg első gyümölcsként.

Comment navigation