Allergia ellenes megoldások

Épp a múlt héten írtam arról milyen sok bőrbetegség fordul elő a csecsemőknél. Most nagyon hasonló témával foglalkozunk, azzal, hogyan csökkenthető a különféle allergiák kialakulása már csecsemőkorban.

Allergia ellenes megoldásokAz allergiára való hajlam öröklődik, de számos külső tényező is befolyásolhatja. Az immunsejtek működésért az ún. Th1 sejtek felelősek, ezek védik meg a szervezetet az allergiától. Születésekor a babában csak a Th2 sejtek aktívak és az első életév folyamán fokozatosan veszik át a védelem szerepét a Th1 sejtek. Ha ez gond nélkül sikerül, akkor a baba nem lesz allergiára hajlamos, ha azonban megmarad a Th2 sejtek túlsúlya, akkor a gyermek egész életében hajlamos lesz az allergiára.

Éppen ezért nagyon fontos, mi történik a gyermek első életévében, milyen környezet veszi körül, mivel táplálják. Ha bármelyik szülő allergiás, az máris jelentősen megnöveli a későbbi allergia kialakulásának esélyét, de az életmód is sokat számít. Ahhoz, hogy a minimálisra csökkentsük az allergiás hajlam kialakulásátnak esélyét a következőkre kell odafigyelnünk:

  • 6 hónapig tartó kizárólagos anyatejjel való táplálás
  • a gyermek közvetlen közelében való állandó dohányzás
  • az első két életévben ne kapjon a kicsi antibiotikumos kezelést
  • ha a baba pollenfertőzött időszakban születik (július-szeptember) és a szülők valamelyike pollenallergiás

Sok gyermeknél nem alakulnak ki az első életévben allergiás tünetek, azonban a hajlam kialakulhat és bármikor felléphetnek a tünetek. Ha gyanítjuk, hogy a kicsi hajlamos az allergiára (pl. mert a szülők valamelyike allergiás), akkor 1 éves kor után is oda kell figyelni az allergének kiszűrésére. A dohányzás kerülése mellett nagyon fontos, hogy ne tartsunk háziállatokat a lakásban, igyekezzünk csökkenteni a poratkák mennyiségét, ne fűtsük túl a lakást, ne párologtassunk. A minél tovább tartó anyatejes táplálás (hozzátáplálás mellett is) és a légtisztító használata is hasznos lehet.

A tejallergiától sokan tartanak. Ha a szülők bármelyike allergiás, a szoptatás alatt csökkenteni kell a tejtermékek fogyasztását, és minél tovább kitartani az anyatejes táplálás mellett. A hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek, így meggondolandó, hogy akár kiegészítő táplálékként is ilyesmit kapjon a gyerek az első 6 hónapban.

A táplálékallergiák okozzák a legkorábban fellépő tüneteket csecsemőkorban. A legismertebbek közé tartozik a tejallergia és a gluténallergia, azonban más élelmiszerek is okozhatnak allergiát. A tojás, szója, földimogyoró, paradicsom, kukorica, hal, aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, ribizke), citrusfélék, banán és a méz. Ha a szülők között van allergiás ezeket az ételeket tilos adni a gyereknek 1 éves koráig.

Fontos, hogy a baba nem reagál rögtön allergiás tünetekkel az új élelmiszerre, gyakran csak évek múltán jelentkeznek a tünetek, az adott élelmiszerre való érzékenység. Ezért nem szabad túlságosan korán megkezdeni a hozzátáplálást, abbahagyni az anyatejes táplálást, illetve a táblázatban meghatározott idő előtt elkezdeni a különféle élelmiszerek adását.

Csínyján kell bánni a vegyszerekkel is. A fürdetőszerek, babasamponok, krémek, testápolók vegyszereket tartalmaznak, amik növelik a bőrbetegségek kialakulását, illetve erősíthetik a már meglevő allergiás tüneteket is.
Vegyi anyagok az élelmiszerekben is lehetnek, ezért nem szabad a babának párizsit, májkrémet, konzervet stb. adni, minél tovább, lehetőség szerint 2 éves korig, házi készítésű ételekkel, zöldséggel, gyümölccsel, sajttal, tejtermékkel, húsokka tápláljuk, ne bolti szalámival, párizsival stb. Vegyi anyagokkal mindenképpen fog találkozni az élete során, ez elkerülhetetlen, de nem mindegy, milyen mértékben és ennek a mértékét jelentősen csökkenthetjük egy kis odafigyeléssel.

4 Comments

  • lauthan szilvia

    2011. április 01. péntek

    Kedves Agi!

    Szerettnek tanacsot kerni. Kisfiam 7 honapos. 6 honapos koraig anyatejet kapott. Nagyon szeret enni. Tizoraira es uzsira hipp gyumolcsot kap. Ebedre es vacsira fozeleket csinalok neki. Egyre erosodo piros foltjai lettek a mellkasan es a hasan. Most mar erdes es szarazak is a kiutesek. Kap banant, szilvat, afonyat de csak bebi etelben.Tonkoly buzas pufit szokott ragcsalni. Nagyon aggodom, hogy mitol rosszabbodik.

    Elore is koszonom
    Szivi

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Mindenképpen forduljatok ezzel a problémával orvoshoz, ez valamilyen allergia jele lehet.

  • NR Kriszta

    2010. december 06. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Lányom 10 hós.Tegnap apró halvány pöttyök jelentek meg az arcán.
    Tejterméket kb 2 hónapja eszik de maximum egyszerre 4-5 kanál gyümölcsjoghurtot.semmi baja nem volt tőle. Tejallergiás lehet?
    Valamint mielőtt elmentünk sétálni mindkét oldalon bekentem az arcát,Gabis lanolinos krémmel,vagy talán ettől lehet?
    Semmi újat nem evett,széklete is normális.

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Ha már 2 hónapja eszik tejterméket, akkor nem ez lehet a gond. Új kozmetikumok, kenőcs, fürdető, popsikenőcs, általad használt testápoló, dezodor, mosószer vagy öblítő is okozhatja, de ha hidegben, szélben sétáltatok, akkor ettől is lehet.