A hozzátáplálás érettség jelei

Honnan tudhatod, hogy megérett már a babád a hozzátáplálásra? Sokféle tévhit kering ezzel kapcsolatban és a legtöbben hamarabb kezdik el a hozzátáplálást, mint kellene, pedig ez túlterheli a baba emésztőrendszerét és a későbbi táplálékallergia forrása is lehet. Mikor érdemes elkezdeni?

A hozzátáplálás megkezdésének időpontja nem valamiféle szokásrendszeren alapul, hanem egészségügyi okok indokolják, miért érdemes várni: a csecsemők emésztőrendszere kizárólag az anyatej megemésztésére képes (a tápszert sem képes olyan jól megemészteni, de a gyártók mindent megtesznek érte, hogy egyre jobbak legyenek a tápszerek és kevesebb emésztési problémát okozzanak). Az anyatejben található tápanyagok szívódnak fel a legoptimálisabb módon. Ez a különleges, anyatejes bélflóra a fertőzésektől is megvédi a babát. Azok az emésztőenzimek, amelyeknek segítségével a baba képes az anyatejtől/tápszertől eltérő ételeket is megemészteni, 17-24 hetes kor között jelennek meg a szervezetben, addig az anyatejtől eltérő táplálékok nem szívódnak fel rendesen (és például visszaköszönnek a székletben, valamint emésztési gondokat, pocakfájást okoznak).

Mivel nem tudjuk pontosan, mikor jelennek meg, ezért érdemes a baba viselkedését figyelni, ebből megfigyelhető, mikor áll készen az első falatokra:

Untitled-21

Az emésztés mellett fontos azt is tudni, hogy a bél nyálkahártyája is fejlődik: nagyjából 6 hónapos korra éri el azt a fejlettségi szintet, amikor már képes megvédeni a kicsit a kórokozóktól és allergénektől.

Mikor ideális elkezdeni?

A legtöbb baba 5-7 hónapos kor között kezdi el mutatni az érettség jeleit. Eddigre a magzati vasraktárak kiürülnek, ez is indokolja a kóstolgatás megkezdését.
Nem kell megijedni, ha kezdetben csak 1-1 kiskanállal fogad el a baba az új ízekből, mint ahogyan attól sem, ha kezdettől szívesen eszik meg nagyobb adagokat.
Korábban úgy tartották, hogy az allergének bevezetésével jobb várni 1 éves korig vagy azon túl is, minél később találkozik velük a szervezet annál jobb, a legújabb kutatások szerint azonban éppen ennek az ellenkezője az igaz: az allergiáknál a szervezet az élelmiszerre úgy reagál, mint valamilyen számára káros, idegen anyagra és emiatt immunreakciót produkál, védeni kezdi magát. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, hozzá kell szoktatni a bélcsatornát és az immunrendszert a különféle tápanyagokhoz. Erre a tanulásra az optimális időszak 4-7 hónapos korban van, amikor a legnagyobb eséllyel alakul ki tolerancia az élemiszerekkel szemben.

Az Európai Gyermek Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) aktuális ajánlása szerint a kizárólagos 6 hónapos korig tartó szoptatás mellett célszerű legkorábban 4, legkésőbb 6-7 hónapos korban megkezdeni a hozzátplálást, ugyanis mind a túl korai, mint a túl késői hozzátáplálás fokozza a táplálékallergia kialakulásának esélyét. Emellett a hozzátáplálási táblázatok javaslatait is érdemes szem előtt tartani, ezek az ételek ideális bevezetésének sorrendjét tartalmazzák. A hozzátáplálás megkezdése nem azt jelenti, hogy nagy adagokat kéne adni, sem azt, hogy mindenáron sürgetni kell az új ételek gyors bevezetését, hanem alapvetően a kóstolgatást, ami történhet pépekkel vagy lehet darabkás hozzátáplálás (BLW) is.

Tévhitek, ami miatt sokan elkezdik a hozzátáplálást, pedig még nem lenne itt az ideje:

A baba már elért egy bizonyos súlyt: nincs olyan súlyhatár, ami miatt el kéne kezdeni a hozzátáplálást,

Tápszeres babáknál jobb hamarabb elkezdeni a hozzátáplálást: ez tévedés, az ő emésztőrendszerük sem érik gyorsabban, mint az anyatejes babáké,

Ha hamarabb elkezdem a hozzátáplálást, később könnyebb lesz etetni: semmi összefüggés nincs a kettő között, ha hagyod a babát kóstolgatni, a maga tempójában elkezd majd enni önállóan is, ha szüksége lesz rá, szívesen fogadja majd az új ételeket is,

Túl kicsi a baba súlya, a pépektől jobban hízna: ez egyáltalán nem így van, a túl korán kapott pépeket a baba nem tudja rendesen megemészteni, „becsapod” velük a szervezetet, mert ugyan tele van a pocak, de a tápanyagok nem szívódnak fel, ezért nem hízik tőlük a baba, épp ellenkezőleg, lelassulhat vagy megállhat a hízása,

Ha elkezdem hozzátáplálni, jobban fog aludni éjjel: valóban igaz, hogy estefelé már kevesebb az anyatej, ugyanakkor ez a tej zsírosabb is, tehát nem kell megijedni attól, ha a baba estefelé már kevesebbet eszik. Ha úgy látod, nem lakik jól a babád lefekvés előtt szoptasd az esti időszakban gyakrabban, akár óránként is váltott mellből. Tévedés tehát, hogy ha megtömöd, jobban alszik. Ugyanakkor az éjszakai ébredéseket nem csak az éhség okozhatja, 4-6 hónapos kor körül jellemzően a kezdődő fogzás szokott lenni az ok.

Azért kell elkezdeni a hozzátáplálást, mert az anyatej nem tartalmaz elég vasat: ez valóban így is van, azonban az anyatejben található vas jobban felszívódik. Ha mégis vashiányos a babád, vaspótlást kaphat az orvos által előírt mennyiségben.

Kevés az anyatej és nem akarok tápszert adni, inkább hozzátáplálnék: érdemes küzdeni a szoptatásért, de ha mégis kevés a tej, 6 hónapos kor előtt tápszerrel kell kiegészíteni az anyatejet, mert ez az, ami a baba korának és emésztőrendszerének a legjobb. 6 hónapos koron túl, ha úgy tapasztalod, hogy kevés a tejed, már nem szükséges a tápszerpótlás, főzelékekkel, pépekkel is pótolhatsz.

Mikor kell bevezetni a glutént?

Korábban úgy tartották, a glutén- és a tejallergia hasonlóan működnek, azaz minél később vezetjük be ezeket az ételeket az étrendbe, annál jobb. Mostanra azonban már tudják, hogy míg a tejnél jobb kivárni az 1 éves életkort, addig a glutén esetében a legújabb (2016-os) ajánlások szerint a 4-12 hónapos kor közötti bevezetés ajánlott (néhány évig a WHO ajánlása szerint a 4-6 hónapos kor közötti bevezetést ajánlották). A glutén bevezetésére bármilyen gabona megfelelő, ami tartalmaz glutént: búza, rozs, árpa, tönköly, kamut, maláta.
Leggyakrabban a háztartási kekszet javasolják erre, de ez szükségtelen, ráadásul sok cukrot tartalmaz. Helyette készíthetünk búzapépet búzadarából és anyatejből vagy kis vízből vagy a kis vízzel felfőzött búzadarát hozzákeverhetjük a gyümölcs- vagy zöldségpépekhez is, de a baba főzelékjét is sűríthetjük egy kiskanál liszttel. És persze magunk is süthetünk babakekszet cukor nélkül a fenti gabonák valamelyikéből. A glutén bevezetésére kétnaponta egy keksz vagy egy kiskanálnyi liszt/dara is elegendő.

Mit okoz a túl korán elkezdett hozzátáplálás?

Hasfájás Ha túl korán kezdjük etetni a babát, visszatérhetnek a hasfájós problémák, mert a kicsi nem tudja rendesen megemészteni az ételeket.

Kiütések Mivel az emésztőrendszer még nem tudja megvédeni a kicsit az allergénektől, ezért azok azonnal a véráramba kerülnek és bőrproblémákat, kiütéseket okozhatnak.

Nehezebb kakilás Ha túl hamar vezetjük be az új ételeket és egyszerre sok pépet vagy számára nehezen emészthetőt eszik a baba, a széklete sűrűbbé válik, ezért kakiláskor erőlködik, de nem tudja kinyomni, néha székrekedés is jelentkezhet.

Alvászavarok Az emésztési problémák miatt alvászavarok is jelentkezhetnek, éjszaka is fájhat a baba hasa vagy éjszaka is jelentkezhet széklet, amikor korábban már nem volt. Mivel még nem képes megemészteni a táplálékot, éjszaka újra megéhezhet a baba akkor is, ha korábban már csak ritkán vagy egyáltalán nem ébredt fel enni.

Növeli az allergia kockázatát A túl korai hozzátáplálás megnöveli az allergia kialakulásának kockázatát, mert az ételben található allergének egyenesen a kicsi véráramába jutnak. Sokan azt hiszik, ha a kicsi allergiás az új ételre, annak a jelei azonnal észrevehetőek, pl. kiütések formájában, azonban a korai hozzátáplálás sok esetben csak „megágyaz” a később kialakuló allergiának, olykor csak felnőtt korban jelentkeznek a tünetek.

Elhízáshoz vezet Kutatók összefüggést találtak a túl korán elkezdett hozzátáplálás és a későbbi elhízás között is, erről itt írtam részletesebben.

Nő a hasmenés veszélye Még, ha oda is figyelsz az ételek higiéniájára, akkor is előfordulhatnak olyan kórokozók az ételeken, amik hasmenéshez vezetnek, ez pedig csecsemőkorban nagyon veszélyes lehet.

Romlik az immunrendszer Idő előtti hozzátáplálás esetén az immunrendszer azzal van „elfoglalva”, hogy megvédje magát a „betolakodó” új ételektől, ezért a betegségektől már kevésbé tudja.

Összefoglalva tehát: nem siettek sehova, a baba megérik a hozzátáplálásra és idővel ügyesen eszik majd minden ételt. Türelem egészséges babát terem 🙂

Tudj meg még többet a hozzátáplálás megkezdéséről és szerezz egy csomó ötletes receptet a babád etetéséhez. Klikk ide az ingyenes Nagy Babaszakácskönyvért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.