A hozzátáplálás elkezdése

A hozzátáplálás elkezdéseMikor érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Van-e univerzális időpont és honnan tudod eldönteni, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra?

Az egyik legvitatottabb kérdés a szakemberek, szoptatási tanácsadók, de leginkább a kismamák körében, hogy vajon meddig várjunk a hozzátáplálás elkezdésével.
A szoptatáspártiak szerint ha törik, ha szakad, ki kell várni a 6. hónapot, és ezután sem szabad elsietni a dolgokat, az is teljesen normális, ha még 1 évesen is nagyrészt csak anyatejet fogyaszt a baba. Állításukat azzal indokolják, hogy az étel- illetve egyéb allergiák, bőrkiütések, szénanátha és sokféle emésztési zavar is megelőzhető, ha a baba 1 éves koráig javarészt csak anyatejet kap.

Azok a kismamák azonban, akiknek gyermeke nem akar hízni, állandóan éhes, inkább mihamarabb elkezdenék a hozzátáplálást, hogy végre megszabaduljanak azoktól a kritikáktól, amik amiatt érik őket, hogy miért szoptatnak még mindig, miért nem „adnak a babának valami rendes ételt is”. És persze az anyai aggodalom is ott motoszkál bennük: vajon nem éhezik-e a gyermekem?

Teljeskörű hozzátáplálási kalauz és receptek a babának az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!

De akkor mégis: mikor jön el a hozzátáplálás elkezdésének ideje?
Mindegy, hogy tápszeres vagy anyatejes babáról van szó: a hozzátáplálást valamikor 5-7 hónapos kor tájékán kell elkezdeni, amikor

  • a baba már tud megtámasztva ülni
  • a nyelvével nem tolja ki az ételt, hanem hátrafelé teszi
  • a megevett étel nem köszön vissza egy az egyben a székletében (ez annak a jele, hogy az emésztőrendszere még nem képes feldolgozni a bevitt táplálékot)
  • elérkezik egy növekedési ugrás, de gyakrabbi szoptatással, vagy alkalmanként 200-220 gramm tápszerrel sem tudod kielégíteni a baba étvágyát
  • a baba már tud fogni, képes a szájához emelni az ételt
  • kezd érdeklődni az evés után, próbálja utánozni, amit csináltok

A korán elkezdett hozzátáplálás túlterheli a kicsi emésztőrendszerét, tönkreteszi a bélflórát, ezért a kicsi hajlamosabb lesz a különféle allergiákra, hasfájással, emésztési, székelési nehézségekkel és alvászavarokkal reagálhat. A korán hozzátáplált gyerekeknél 40%-al gyakoribbak a légúti megbetegedések, gyengébb lesz az immunrendszerük (ezellen nem indok az, hogy vannak betegeskedő anyatejes babák, és makkegészséges tápszeresek is, mert az csak egy egyedi eset, a statisztika azonban egészen mást mutat!)

A hozzátáplálás elkezdésének nem lehet oka az, hogy a korábban jól alvó baba éjjel felkel, tehát biztosan éhes, mert fél éves kor körül az ébredések oka a fogzás és a mozgásfejlődés szokott lenni.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field