A hízás üteme

van egy alapvető félreértés, amit el kell oszlatnom: míg a „nagykönyv” szerint a babák szép egyenletesen híznak hónapról hónapra, addig az életben egészen más ütemben fejlődnek – és ez az ellentmondás sok aggódást okozhat az anyukáknak.

A hízás ütemeKétféle baba van hízás szempontból:
1. Az egyik rekordmennyiséget hízik az első fél évben, 3-4 hónapos korra megduplázza a súlyát, fél évesen akár már 8-10 kiló is lehet, majd a második félévben alig hízik, akár egy hónap is kimaradhat.
2. A másik baba az elején lassabban hízik, csak fél éves korában vagy később duplázza meg a súlyát, viszont utána szép lassan, egyenletesen szedi fel a kilókat.

Az első csoportba tartozó babák szülei attól tartanak, hogy elhízik a csemete, a második csoportba tartozó babák szülei amiatt aggódnak, hogy túl vékonyka lesz. Nos, jó hírem van: az, hogy az első életévben hogyan, milyen ütemben hízott a csecsemő, nincs egyenes összefüggésben azzal, hogy később milyen alkata lesz.

Hogy egy példát mondjak: A nagyobbik fiam 3 hónaposan súlyt duplázott, 4 hónaposan már nem fért el a hordozóban, fél évesen 10 kiló volt, 2 évesen már csak 11, 5 évesen pedig 18 kg és kilóg a bordája.
A kisebbik fiam szép egyenletesen hízott, fél évesen duplázta meg a súlyát, 1 évesen 9 kiló volt, most 3 évesen pedig 18 kg és olyan magas, mint a bátyja.

A hízás és növekedés üteme öröklött dolog és (mint a fentiekből is látszik) testvéreknél is nagy különbségek lehetnek. Jelen esetben a kicsi az apja méreteit örökölte (aki 190 cm és 120 kg), a nagy pedig az én átlagosabb méreteimet.

Ami nagyon fontos azoknak a szülőknek, akik az elhízástól félnek: ameddig anyatejet vagy tápszert kap a kicsi, nem lehet elhízlalni, és az sem gond, ha amikor megkezdődik a hozzátáplálás, a gyümölcsökből, főzelékekből sokat eszik. Az azonban biztos, hogy 1-2 éves kor között, amikor a kicsi válogatósabb lesz, akaratosabb az evés terén, akkor könnyen rossz irányba csúszhatnak az evési szokásai. Ilyenkor fordul elő, hogy a másfél éves gyerek már csak a tésztát és a csokit eszi meg, a gyümölcsöt, húst és a zöldséget már nem. Ez az a helyzet, amit mindenáron el kell kerülni, mert ez bizony már olyan rossz szokás, ami elhízást és cukorbetegséget is okozhat.

Félsz a szoptatástól? Mindig kevésnek érzed a tejed? Hogyan szabadulhatnál meg a babatáplálással kapcsolatos félelmeidtől? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

80 Comments

  • Andrea

    2011. augusztus 01. hétfő

    Kedves Ági!
    Ujra Önhöz fordulok,szeretném véleményét kikérni!
    Kislányom 4.én töltötte a 9honapot!
    2980gr.mal,és 54cm.el született!
    A 6honapos ellenörzésen 6170gr.volt a sulya,és 66cm!A 9 honapos ellenörzésen 7520gr.és 71cm!
    Ön szerint rendben van a gyarapodása?
    Az egyik orvos azt mondja,hogy minden rendben,nem muszály,hogy nagyon kövér legyen,a másik azt mondja,hogy picit soványabb mint az átlag!Már mi sem tudjuk mit is gondoljunk!??
    Egyébként okos baba,felül,feláll,még nem tökéletesen,de mászik,eleven baba,egy percre sem pihen meg!
    Szépen eszik,kivéve,ha fogzik,most bujik a 4.ik foga,éjjel alszik!!!
    Ön szerint van okunk idegeskedésre????
    Válaszát elöre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Évi

    2011. július 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    Én is azon szülők közé tartozok, akik aggódnak, hogy túletetik a babát!3700 grammal és 55 cm-rel született.3510 grammal jöttünk haza a kórházból.Mivel nem volt anyatejem, így tápszerrel jöttünk haza a kórházból és azóta is azt kapja!1 hónaposan 4540 grammot mértek, és 56 cm-t.Rá másfél hétre már 58 cm volt.Ma 7 hetesen 5600 grammot mértek. 150 ml-et eszik egy evésre, és napi 8x eszik.Félek, hogy nagyon gyorsan hízik, és nehogy kövér kisgyermek legyen . Én hízásra hajlamos vagyok, és mindig voltak rajtam plusz kilók (szeretném ettől megóvni).Párom is magas, de normál testalkatú.Ön szerint ezek az adatok megfelelőek? Köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem kell aggódnod, vannak olyan babák, akik az első hónapokban jobban gyarapodnak, ennek semmi köze nincs a későbbi alkathoz. Az első hónapban egyébként 800-1500 grammot hízhat a baba, a másodikban 600-1200-at, a harmadikban is előfordulhat még 1 kiló körüli hízás, tehát nem hízott többet, mint amennyit lehetne.

  • Loca

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági! Nem először írok Neked, és ebben a témában sem először. De válaszaid mindig megnyugtatnak, ha már ‘túlaggódom’ a dolgokat:-) Kisfiam nemrég töltötte be a 10 hónapot, és 3 hónapos kora óta semmit sem úgy és akkor csinál, mint ahogy a nagykönyvben van megírva:-) Addig havonta csaknem 800-900 grammokat hízott, viszont utána 400-500-at, és így 6 hósan nem duplázott. 7 hónaposan ült, aztán felállt, majd utána kezdett mászni. Azóta a hízása állt kb 1,5 hónapig, most havonta 300 gr körül alakult, 9 hósan duplázta csak meg a súlyát 7,2 grammal. Orvos tanácsára már majdnem minden étkezést kiváltottunk. 9kor reggeli szopi után kap kiflit/kalácsot, tejpépet vagy tejbegrízt. Ha belefér időbe kap tízóraira joghurtot gyümivel zabpehellyel dúsítva kb 150gr; 12kor ebédre főzit extra krumplival, husival kb 200-250 gr, utána gyümi és eszik velem is; 15kor uzsonnára gyümi babakeksszel, vagy mint tízórai kb 150 gr, 19kor vacsi tejpép/gríz és pékáru. Lefekvéskor szopi, minden evés után és alvás előtt is megkínálom. Foga egy se, éjszakákat sose aludta át, vidám, mozgékony:-) Ha így halad, egy évesen kb 8 kg lesz csak, ami azért zavar, mert a továbbiakban is külön figyelmet kapunk doki részéről. Írtad, genetika beleszól. Én is kicsi voltam , általánosba is csak azért vettek fel, mert már évvesztes voltam, de se az elvárt súlyt, se a magasságot nem értem el. Most 172 cm és 56 kg vagyok. Nem akarom, hogy szegényt vizsgálgassák, ösztönöm azt súgja, semmi baja. Fehér bőrű, de nem sápadt, még mindig 3x alszik naponta. Elfárad, ásítozik 3 óra fentlét után, de ezt nem nevezném aluszékonyságnak, ami vitaminhiányra utalna. Elnézést a részletességért, de úgy érzem, tömöm, mint egy libát egész nap, mégse hízik jobban. 🙂 tudnál valamilyen diétát ajánlani, vagy ötletet adni, amivel segíthetném a gyarapodását? Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem az számít, hogy mekkora, hanem, hogy folyamatosan gyarapszik, ráadásul bőven eleget eszik, tehát nem arról van szó, hogy túl keveset enne, ezért nem kell hízlalnod, ráadásul, mint írod, te sem voltál nagy darab, tehát tőle sem várhatod el.

  • Moncsy

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tegnap töltötte a lányom a 6. hónapot, voltunk a védőnőnél tanácsadáson. Szinte születésétől kezdve gond van a súlygyarapodásával, pedig husis, mosolygós gyerkőc, de nem felel meg a táblázati értékeknek.
    A 39. hétre született, 3750 grammal és 51 cm-rel, jelenleg 6550 gramm és 65 cm (fej- és mellkas térfogat 42 cm). A védőnő szerint a hosszával nincs gond, viszont neki már legalább 8kg-osnak kellene lenni a születési súlyához képest.

    Próbálkozunk a hozzátáplálással több-kevesebb sikerrel: a gyümölcsöket általában elfogadja, de nem minden formában (vegyes gyümis desszert pl. egyáltalán nem ízlett neki), a zöldségeket nem igazán szereti, bébiételtől néha öklendezik. A tejpéppel is leálltunk 2-3 hétre, mivel néha nem akarta elfogadni, csak tápszert és napi 2-3x-i szopit, ill. a nagy melegek miatt a folyékony ételt erőltettem. Lehet a tejpép elhagyása miatt híztunk keveset, mivel 3 hét alatt összesen 100 gramm volt a súlygyarapodás. A mozgás miatt nagyon sokat bukott is, volt, hogy a fele tápszer visszajött, többszöri részletben.

    Viszont mozgás terén messze megelőzi a korát: már négykézláb mászik (igaz, még nem túl gyorsan), pörög-forog mindenfelé, és fel is tud ülni, sőt, sztem max. 1 hét és kapaszkodva fel is áll, félig sikerült már a kiságyban. Néha nem is normál négykézláb menést produkál, hanem a térde helyett nyújtott lábbal, a talpán közlekedik.

    Napi 5-6x eszik, reggel és este anyatej, a védőnő tanácsára tegnaptól napi 2x tejpép (azt mondta mivel ez szilárd, nem fog belőle kijönni a mozgástól, és úgy tűnik igaza van), és 2x tápszer.

    A kérdésem, hogy akkor most aggódjak a súlya miatt vagy sem? Nekem nem tűnik vékony gyereknek, és rengeteget mozog. A lakásban kb. 30 fokok vannak nyári időszakban, gondolom a meleg is befolyásolhatja a súlygyarapodást.

    Válaszát előre is köszönöm!

    – egy bizonytalan anyuka –

    • Moncsy

      2011. július 21. csütörtök

      Azt kifelejtettem, hogy tápszerből 200-250 grammokat eszik egyszerre, szopcsit nemtom sajnos mérni, de biztosan kevesebb valamivel, mivel csak 1,5-2 órát bírja szopcsi után, nem pedig 3-at, mint tápszer után. Tejpépből már 4-5 evőkanálnyit megeszik egyszerre.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 02. kedd

      Nem kell aggódnod, mivel sokat mozog és mászik, ezért lemozogja, amit megeszik, ezért nem gyarapszik olyan ütemben. Az ételeket nem kell erőltetni, hiszen még csak 6 hónapos, egyen annyit mindenből, amennyit elfogad, szopizzon, mint eddig, idővel egyre többet és egyre több félét fogad majd el.

  • Kné Mónika

    2011. július 04. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én Barbi lányom aztán nem válogatós, sőt… Pont ez okozza az aggályaimat. Elképesztő étvágya van! Most 16 hónapos és már veri a 13 kg-ot. Hál istennek a gyümölcsöket is nagyon szereti (még a savanyú ribizlit is marékszámra eszi), így nasiként próbálok mindig gyümit kínálni neki, de napközben is sokszor gondol egyet és megy dühöngeni a kekszes szekrényhez, ahol már csak bio kölesgolyót és tönkölybúzás kukit tartok vagy a hűtőszekrényhez.
    Napirendünk a következő:
    -Fél 9 reggeli: 2 dl táp
    -Fél 11 tízórai: gyümik vagy főtt kukorica vagy túró rudi…
    -Fél 2 ebéd: igyekszem neki külön főzni, kevés zsírral husit, zöldségeket, májat…stb (az adagja kb 250-300 ml-es tányérkája)
    -5 óra uzsi: gyümik, esetleg fél szelet sajtos barna vagy fehérkenyér
    -Fél 9 vacsi: 2 dl táp

    Kérdésem az lenne: szerinted ez kielégítő étrend lehet a számára, ugye jól gondolom, hogy amikor megy nasit kunyerálni, nem lehet éhes, csak ő ilyen és imád enni.
    Nem szeretném, hogy elhízzon, de azt sem hogy esetleg tényleg éhezzen… A napközbeni gyümik és nasik, a rendes kajától sosem veszik el az étvágyát.
    Vajon meddig fog tartani ez az ételek utáni imádat nála? Elképesztő például múlt héten egy bevásárló központban is kukit könyörgött ki egy kislánytól! 🙂

    Félre ne érts, örülök neki, hogy nem kell kiskanállal üldöznöm, hogy csak még egy falatkát egyen, csak nem szeretném, hogy a kaja legyen a központi dolog az életében. Képes addig enni, amíg van belőle, vagy amíg én adok neki, olyan mintha nem tudná, mikor van teli.
    Járok vele baba-mama klubba is, ahova mi szülők viszünk nasikat, hát Barbi csak a kajával van elfoglalva és képes a másfél órát szó szerint végigenni! Ha próbálom eldugni előle, elkezd hisztizni, mert hát ugye ő már azt nagyon jól tudja, hogy mi merre hány méter… 🙂
    Szerinted csináljak valamit másként???
    Ugye nem fogom túletetni?

    A reggeli és az esti tápszert 2 éves koráig kaphatja még? Vagy mikor ajánlod kiváltani rendes ennivalóval?

    Előre is köszönöm hogy végigolvastad és várom válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Nem kell aggódnod, vannak ilyen jó étkű gyerekek, nekem mind a kettő ilyen volt. Most 4 és 6 évesek és normálisan esznek, átlagos súlyúak (a nagy még kicsi sovány is) már nem központi téma a kaja, pedig volt idő, hogy nem lehetett rendesen enni itthon, mert a gyerekek elették előlünk a kaját 🙂 Azt jól teszed, ha nincsenek otthon tonnaszám a nasik, csak az egészséges ennivalók, mert így legalább nem szokja meg a rosszat (én is így csinálom a mai napig, csoki csak sátoros ünnepekkor van itthon)
      Reggel és este még kaphat tápot, de már ki lehet váltani tejjel is és kaphat ilyenkor is szilárd ételt enni.

    • sukosd zsuzsa

      2011. július 30. szombat

      3 honapos a kislanyom,2 honaposan be kelett volna kapnia a kotelezo oltast de 37 fok folott volt a testhomerseklete,azota fojamatosan merem de nem megy 37 fok ala,37,2 37,3 37,5,fojamatosan le vonva 0,5 fokot.gyerek orvos latta es azt mondta hogy termeszetes,magasabb a testhomerseklete,van ilyen?es ez nem baj ?be kaphatjuk az oltast?kerlek segits,elore is koszonom!

      • Vida Agi

        2011. augusztus 07. vasárnap

        Igen, tényleg előfordulhat ilyen, ha az orvos szerint megkaphatja az oltást, akkor kapja meg.

  • Matyi

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 8 hónapos, és még mindig szinte csak anyatejes baba. Foga nincs,3 hónapos kora óta „várjuk” a fogacskákat, mert vakarja az inyét, rágcsál mindent. Vannak napok mikor szépen eszik főzeléket is, gyümölcsöt is, aztán van mikor egész nap csak az anyatejet fogadja el. Egész evést még nem igazán váltottunk ki. Szinte mindent próbáltunk, ami a korának megfelelő, de ő nem szeret semmit,(de azért próbálkozok)mégis legtöbbször egy órára rá,szopi is van kanalas étel után. Vizet iszik evés után, meg közben is.(teát, szörpit nem adok neki, sose itta meg).

    1.
    3és fél hónapos korára megduplázta a súlyát,de most kicsit aggódok az miatt, hogy
    2 és fél hónap alatt csak 40 dekát hizott. (most 7,9 kg)
    Jogos? Vagy létezik, hogy ennyire lelassult a gyarapodása?
    De ha meg a pocakját, meg a combját nézem….nem olyan mintha éhezne 🙂 de éjjel is sokszor fent van. Nappal 2* szűk egy órát alszik.

    2,Honnan lehet tudni, hogy „éhezik” a baba?
    Ő nem nyűgös(csak néha), mosolygós, kacagós. 5 hónaposan gurult körbe-körbe, 6 hónaposan kúszott, 7 hónapos kora óta meg felül, mászik, meg feláll a bútorokba kapaszkodva, felváltva, egész nap-éjjel, fáradhatatlanul. Kiváncsiság hajtja, nagyon figyelmes.

    3,Ha ő eszik, ha mi, mindig az ebédlőaztalhoz ültetem, hogy szokja, hogy ott kell enni.
    De baj az h ő néha szinte óránkét eszik valamit? mert hogy csak pár kanállal eszik, ezért nem sokkal később megéhezik, megszoptatom, ha kéri, 1-2 óra múlva megint kinálom kanalas étellel.

    4,Jobb lenne ha időhöz szoktatnám? mert igy lehet hogy mindig csak „küld” egy kicsit utána?
    Jó, állandó napirendünk van, csak az evés van kicsit össze- vissza. Akkor „órára” kell etetni a gyereket, vagy igény szerint, akár egész nap?

    Köszönöm a válaszát!

    • melinda

      2011. július 06. szerda

      Kedves AGI

      kisfiam masfel eves 9 es fel kg es 74 centi.3300 Grammal szuletett es 50 centi volt.o nagyon eleven gyerek mindenhova felmaszik, szaladgal.Mindent csinal csak nem eszik az ennivaloval mindig kel utana jarni ,hogy egyen 1 par falatott.az lenne a keresem hogy nem tudnal tippeket adni hogy hogy hozatnam vissza az etvagyat?
      tejet is almaban adok neki mert msakep nem keri.Februartol nem meg akart szopizni azota igy csempeszem be a tejet.

      koszonom a valaszod!!

      • Vida Agi

        2011. július 16. szombat

        Nem szabad utána járni az ennivalóval. Mivel nagyon jó súlyban van, ezért felesleges üldözni, hogy egyen. Most a mozgás a legfontosabb a számára, ezért adj neki minél többet azokból, amiket szeret és minél több olyan ételt, amit maga ehet meg egyedül, mert ez jobban leköti a figyelmét, mintha te akarod etetni. Nagy melegben egyébként is csökken az étvágy, tehát emiatt is lehet. Felesleges erőltetni az evést, ha már nem kéri, ez csak további rossz szokásokat alakít ki, amit utána nehezebb megszüntetni, hidd el, ha éhes lesz, majd enni fog.

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      1. Létezik, hogy ennyire lelassult a gyarapodása, mivel általában a hízás lelassul, amikor a kicsi megduplázta a súlyát, 6 hónapos kor után pedig végképp, mert ekkor a baba már lemozogja, amit megeszik.

      2. Ha éhes lenne, akkor állandóan nyűgös lenne, evés után még keresné a cicit, sírva követelné az ennivalót.

      3. Ez nem gond, ebben a korban ez így szokott lenni. Ez egy átmeneti állapot. A fő étkezés még a szopi, de emellett már kóstolgat is a baba két szopi között. Néhány hét múlva ez majd változik majd, amikor már megeszik egy nagyobb adagot is az ételekből, akkor ki lehet váltani egy étkezést.

      4. Szerintem inkább igény szerint etesd. Mi felnőttek sem időre eszünk, hanem akkor, amikor megéhezünk.

  • Andi

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom etetésével kapcsolatban lenne kérdésem. Február 11-én született 3270gramm és 49cm-el. Sajnos nincs tejem ezért tápszert kap. Mivel refluxos egy kicsit AR tápszert eszik. Június 7-én 5860gramm és 63cm volt. 4-szer eszik egy nap 4 óránként, éjszaka már nem eszik, mert csak frütykölt a cumival. Általában úgy eszik, hogy 9 óra utána 13 majd 17 és vacsora 21 órakor. Minden alkalommal 200-at eszik és mostmár ebéd előtt eszik egy fél üveg sütőtököt és uzsi előtt egy fél üveg gyümölcsöt. Este változó mikor kel. Volt, hogy reggel fél 8-ig aludt, de olyan is van, hogy megébred egy picit 3 óra körül. Ilyenkor azt csinálom, hogy odaadom neki a cumiját és szinte azonnal visszaalszik. Persze olyan is van, hogy nem kell a cumi, magától visszaalszik. Igyekszem úgy csinálni, hogy az ébredés kb mindig 9-kor legyen. Teljesen nyugodt, vidám babáról van szó. Viszont mondták már, hogy 5x kellene ennie egy nap. A védőnő szerint ez így jó, ahogy van, mert az AR tápszer sűrűbb és jobban laktat, azért ne térjek vissza a 3 óránkénti etetésre. Az lenne a kérdésem, hogy valóban jó-e ez így, hogy 4x eszik egy nap? Éjszaka jól csinálom-e, hogy a cumiját adom oda? Arra gondoltam, hogy ha esetleg már kiváltunk egy étkezést, akkor beiktatnék még egy adag gyümit esetleg. Ez jó ötlet lehet?
    Elnézést a hosszú levélért.
    Előre is köszönöm a választ.
    Andi

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Ha nem tűnik éhesnek, megfelelő a gyarapodása, akkor nem kell gyakrabban etetni. Még korai lenne a hozzátáplálás, erre még nem érett meg az emésztőrendszere, nem kell elkezdeni csak emiatt.

  • milo28

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági!
    A problémám a következő: másfél éves lányom november óta szinte folyamatosan beteg (vesemedence gyulladás, tüdőgyulladás ezek voltak az utóbbi két hónapban) január óta nem kap semmilyen tejterméket, mivel allergiás rá. Négyszer kapott antibiotikumot az elmúlt fél évben. Valószínű a testvére hoz haza mindent az oviból, tőle kapja el. A súlya miatt aggódom mivel egy évesen 9.1 kg volt, most viszont csak 9.3kg. Volt már vérvételen, minden rendben, többször néztek vizeletet az is, felemészt ez az állandó aggódás, nem tudom, hogy a sok betegség miatt nem tud e megerősödni vagy ilyen alkat lemozogja(én is pici gyerek voltam)vagy van e valami komolyabb dolog.Amúgy normálisan fejlődik sokat mozog, jókedvű gyerek. A védőnő riogat, hogy a végére kell járni miért ilyen beteges, a gyerekorvos viszont azt mondja majd megerősödik. Jól eszik, nem válogatós. Nem tudom most normális vagy sem, hogy nem hízik.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      A sok betegség, de a sok mozgás miatt is lehet, hogy nem hízik. Ha a nagyobb testvére sok mindent hoz haza az oviból, ezért lehet beteg ilyen gyakran, ez normális (viszont megvan az az előnye, hogy mire ő megy oviba, már nem fog újra mindent elkapni), a következő évben már jobb lesz majd, mert a nagytestvére is átesett az első időszak betegségein, akkor már ő sem fog annyi mindent elkapni. Érdemes felkeresni egy homeopátiás gyerekorvost, aki megmondja, melyik gyereknél milyen szerrel tudjátok megelőzni az állandó betegségeket (nálunk a fiamnál ez segített, amikor a bölcsiben mindent elkapott, azóta max. évi 1x beteg)

  • Dina

    2011. május 12. csütörtök

    Kedves Ági!

    2 hónapos a babám és párnapja nem akar egyedül maradni mindöszesen 5-10 percet.Mindig figyelem hogy játszik de mindent megun. Ilyenkor sírni kezd és ha nem kapom fel akkor utánna már csak a kaja nyugtatja meg. eddig napi 7-8szor étkezett 90-100 ml tápszert. Kb 1-1,5 hete csak egyszer ébred fel éjszaka 5kor és utánna 7kor és innen indul a mókuskerék. Most meg nagyon változó hogy mikor mennyit eszik, van h elalszik evés közben és csak 80ml-t eszik, vagy van h kb 80ml-nél kiköpi és 10-20 perc mulva kéri ujból a többit. Felváltva sír azért mert unatkozik illetve mert éhes. Tudnál abban segíteni hogy hogyan tudnánk helyes útra térni? Illetve még a korházban mondtak egy számítási módott amivel kiszámítható hogy a babának mennyi tápszerre van szüksége, a súllyából és a napi evések számábol, viszont ezt el is felejettem már.

    Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      A napi tápanyagigény 5 kg alatt 150 gramm/testsúlykilogramm/nap, 5 kg súly felett 120 gramm/testsúlykilogramm/nap.

      Az normális, ha csak 5-10 percig van el egyedül, utána játssz vele kicsit közösen, aztán megint hagyd kicsit magára, és ezt így váltogassátok.

  • Szilvi

    2011. május 04. szerda

    Kedves Ági!
    A tanácsodra lenne szükségem. 2440g és 52 cm volt a fiam, amikor megszületett. Egészséges volt, kicsit ki volt száradva, és kapott ezért infúziót még a kórházban az első két nap. Pár nap múlva lesz 8 hónapos és még csak 6.6kg és 71cm. 6 hós koráig fél kilókat hízott, így a súlyát tényleg megduplázta addigra. De a 7. hónap után szinte teljesen megállt a hízása. A hozzátáplálást gyümölcsökkel kezdtük napi egyszer 6 hónaposan (addig csak szoptattam). Szoptatok még mindig napi 5ször (éjjel már nem kel fel), de az orvos azt javasolta adjak neki tápszert az egyik szoptatás helyett, mert lehet, hogy nem elég tápláló már a tejem. Már zöldségeket is kap a gyümi mellé, napi kétszer, de elég válogatós, nehéz beletuszkolni a szilárd ételt, nem szívesen eszik. Még egy dolog, hogy napi átlag 4 széklete van még mindig (amíg csak szopott, annyi volt, ahányszor evett), ami krémes, ha szilárdat evett és folyós, ha anyatejet. Egyébként jókedélyű, mozgékony baba, kúszik, forog, a négykézlábra állást most próbálgatja. Az orovs szerint semmi baja, kicsit sovány, de ilyen típus. Én viszont aggódom. Mi a véleményed? Normális ez még? Látom, hogy más babák ilyen korban már átlag 8 kilók.
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Üdv,
    Sz

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      6 hónapos kor után a baba hízása lelassul, néhány hétre akár teljesen meg is állhat, mert sokat mozog a kicsi. Mivel ő eleve kisebb súllyal született, ezért ezt a lemaradást még nem teljesen hozta be, de pont emiatt ne is akard más, normál súllyal született babákhoz hasonlítani, hiszen neki sokkal többet kell behoznia eleve. A születési súlyához képest megfelelő ez a hízás.

  • Alice

    2011. április 18. hétfő

    Szia Ági!

    Lenne egy kérdésem. 2 éves múlt a lányom. A súly növekedése kb így alakult:
    Születéskor 53cm, 3500g
    3. hónap 60cm, 5910g
    6. hónap 67cm, 7200g
    9. hónap 72cm, 8960g
    1 évesen 76cm, 9650g
    15. hónap 78cm, 11,06kg
    18. hónap 80cm, 12kg
    21. hónap 85cm, 13,10kg
    24. hónap 88cm, 14kg
    Most áprilisba: 90cm, 14kg

    Szerinted ez átlagos jó vagy nem?

    Előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ezek az értékek teljesen átlagosak.

  • Kovácsné Pénzes Tímea

    2011. április 17. vasárnap

    Szia Ági!

    7 hetesek vagyunk, és a heti hízása 520 g !! Az orvosnak nem merjük elmondani, mert neki már a 300 g is sok volt egy hétre! A védőnő azt mondta, tényleg egy kicsit sok, de lehet, majd a következő héten kevesebbet fog hízni, vagy kitudja… 🙂 Az biztos, hogy szeret enni, napi 6 helyett, mostanában 7-8-szor kér enni!
    Normális ez??
    Köszönöm!
    Timcsi

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Nem kell aggódnod, az átlagos hízás az első hónapban 800-1500 gramm, a másodikban 600-1200 gramm, tehát nem kell aggódnod, ha heti 500 grammokat hízik a baba. Nyugodtan etesd, amikor megéhezik és kéri, vannak olyan babák, akik az első 1-2 hónapban rohamosan híznak, aztán később ez alábbhagy.

  • Ibolya

    2011. április 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Olvastam ugyan a cikket, de teljesen mégsem nyugodtam meg. Kislányom hat és fél hónapos csak anyatejes baba és jelenleg 7680 g a súlya. Aggodalmam oka az, hogy március 15-én is pontosan ezt az értéket mértem, azóta majdnem 3 hét telt el. 3470-g-mal született, és pont 4 hónapos korára duplázta meg a súlyát. Hetente mérem őt, sűrűbben nem szoktam, mert nagyon frusztrált korábban amikor nem az általam elvárt mennyiséget láttam a napi méréskor, így döntöttem a heti egyszeri mellet. Sajnos így azt sem tudom, mennyit ehet egy nap alatt. A pelus termés úgy gondolom, jól alakul, minden nap van 4-5 pisis, ebben 2-3 adag kaki is. A hozzátáplálást 6 hónapos kora után kezdtük, de még nem igazán ízlenek neki a gyümölcsök, az utóbbi két napban jutottunk el oda, hogy kb. 8-10 kanál pürét megeszik, többet nem kíván. A napjai aktívan, jókedvűen telnek, 5-ször szopizik, közöttük nem nyugtalan, kiegyensúlyozott gyerek. Az éjszakát átalussza. Egyedül súlya stagnálásából következtetek arra, hogy nem elegendő számára az anyatej, más „tünet” nincsen. Ha a probléma az lehet, hogy nem elegendő mennyiségű a tej, akkor ez mitől lehetséges, ha eddig semmiféle hozzátáplálásra nem volt szükség. Mi okozhatja az eddig jól működő rendszer felborulását, ha semmit nem csinálok másként, mint korábban. Fogzása most indult el, állhat-e ez a háttérben? Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Mivel már megduplázta a születési súlyát és a korához és születési súlyához képest teljesen megfelelő a súlya, ezért nincs okod az aggodalomra, különösen, hogy mellette van naponta elég pisis és kakis pelus is (csak az tud kijönni, ami bement)

      Az eddigi rendszer egész egyszerűen azért kezdett felborulni, mert a kicsi betöltötte a 6 hónapot és megduplázta a súlyát, ezt követően pedig már lassabban hízik (a gyermekkorra jellemző, hogy nem folyamatosan hízik a kicsi, hanem egy darabig stagnál a súlya, aztán néhány hét vagy hónap alatt felszed egy nagyobb súlyt, nála már ez a helyzet van) többet mozog, ezért jobban lemozogja, amit megeszik. Mivel jó alvó, kiegyensúlyozott gyerek, ezért nem lehet éhes, jóllakik azzal, amit most kap és ahogy az új ételekből egyre többet eszik majd, a hízása is megindul megint.

  • kriszta

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 hét múlva 4 hónapos lesz, születési súlya 3120 g volt, most 6,5 kg. A gyerekorvos szerint túl van etetve, mert zöldes a széklete. (Anyatejet kap, és tápszert is kell pótolni).Valóban túl lehet etetni egy babát? Ő mindig annyit kap, amennyit kér.Ha éhes, nem fogom tőle megvonni a kaját. Napi mennyisége 800-900 ml között mozog. A zöldes széklet nem lehet a fogzás jele? Néhány napja keservesen sír éjszaka (előtte már 1 hónapja átaludta az éjszakát) és nappal is látom rajta a fogzás jeleit-csorog a nyála, és a kis ökle mindig a szájában van.
    Szerinted nem korai még a fogzás? és nem eszik túl sokat?

    Köszönöm szépen!üdv Kriszta

    • kriszta

      2011. április 03. vasárnap

      Még annynit kérdeznék, hogy melyik homeós bogyót ajánlod? Viburcolt és chamomillát kap, de napközben így is elég nyűgös, és felsír.

      KÖszönöm, Kriszta

      • Vida Agi

        2011. április 19. kedd

        A zöldes széklet lehet a fogzás jele, de emellett a túletetés és a zsírosabb anyatej is okozhatja, viszont ezzel a két utolsó lehetőséggel nem kell foglalkozni, anyatejes babát nem lehet túletetni. 4 hónaposan viszont már valóban lehet szó kezdődő fogzásról és mivel zöld a széklet, ezért a Chamomilla lehet az ő alkati szere.

  • Krisztina

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 2900g-al született, ennyivel jöttünk haza a kórházból is. Csak anyatejet kap. Két hete 5410g volt a súlya jelenleg 4hónapos 5500g volt tegnap. Mivel az orvosra sokat kellett várni, így később lett lemérve etetés után a baba. Mai napon úgy mértem, ahogy szokták, etetés után fél órával aszerint 5705g.
    Az orvos és a védőnő háborgott velem, h a kislány keveset hízott, kezdjem a hozzátáplálást….Mert a mai trend szerint 3hós kortól el kell kezdeni, mivel rájöttek, h a későn kezdett hozzátáplálás miatt sok a lisztérzékeny gyerek.És úgy kezdjem, hogy tört krumplit adjak neki szoptatás előtt….

    Őszintén szólva felháborít ez az egész..Trendet űzünk a gyerektáplálásból?Igen nem hízott a gyerek, mivel többet mozog, és mint Öntől is korábban olvastam, h ez természetes ilyen korban.Van egy fiam is akit 2,5éves koráig szoptattam.
    Azt is mondta az orvos, „Láttam már éhező mosolygós gyereket!”
    Felháborít a hozzáállása, ez inkább rombolja egy anya önbizalmát!

    Kíváncsi lennék a véleményedre a hozzátáplálás elkezdéséről, módjáról.
    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdv.: Krisztina

    • Vida Agi

      2011. április 02. szombat

      A baba emésztőrendszere 6 hónapos korig nem érett meg a hozzátáplálásra, mert hiányoznak azok az enzimek, amik képesek lebontani az anyatejtől eltérő táplálékot, tehát szükségtelen elkezdeni a hozzátáplálást 3-4 hónapos korban, ez kimondottan káros, későbbi allergiák, ételallergiák forrása lehet, mivel az ételekből az allergének az enzimek hiánya miatt még ilyenkor rögtön a véráramba kerülnek. A gluténnal kapcsolatban valóban az a legújabb álláspont, hogy el lehet kezdeni korábban adni, mint azt eddig javasolták, ugyanis kiderült, hogy a tejallergiával ellentétben a gluténallergia elkerülésére nem jó mód, ha minél később kezdjük adni a glutént, hanem éppen ellenkezőleg: korábban kell elkezdeni, de semmiképpen sem 6 hónapos kor előtt.

  • Viki

    2011. március 14. hétfő

    Kedves Ági!

    6 hónapos kisfiam súlygyarapodása miatt aggódom. Most 6100 gr, születési súlya 3560 gr volt. Csak anyatejet kap, de hiába áll rendelkezésére sok tej, mindig nagyon keveseket szopizik. Általában 120-130 ml-t eszi egy evésre, 6 alkalommal. Soha nem kér enni, soha nem sír, hogy éhes, néha kifejezetten nehezen fogadja el a cicit, ilyenkor az az érzésem, mintha nem tudná, hogyan kell szopni???
    Havi súlygyarapdása eleinte 500 gr volt, de az utóbbi 2 alkalommal csupán 300 és 200gr-ot hízott.
    Kb 1 hónapja próbálkozunk a kóstolgatással, de nem sok eredménnyel, ma már ki sem nyitja a száját a kanálra. Egyedül a D vitamint fogadja szivesen este a kanálból egy kis anyatejjel.
    Most úgy gondoltam félreteszem a kanalat néhány hétre, mielőtt még végleg megutálja.
    Kaptunk sinlac-ot, de azt sem kanállal, sem cumisüvegben, sem gyümölcsökhoz vagy főzelékhez keverve nem tudom megetetni vele- így ettől biztos nem fog meghízni:(
    Egyébként kedves, mosolygós, értelmes kisfiú, bár a mozgásfejlődése is késik egy picit. Eddig 2 alkalommal fordult hasra, oldalra szivesen fordul, de nem tud kúszni, támasztás nélkül ülni sem. Dévény tornára járok vele, mert 3-4 hónaposan még egyáltalán nem nyomta ki magát hason, a fejét is bizonytalanul tartotta. Nagyon sokat alszik, kb 6-7 órát van ébren a 24-ből. Nem túl sok ez? tudom sokan örülnének, ha ennyit aludna a baba, engem sem zavarna, ha közben szépen ennne és optimálisan fejlődne.
    Nem tudom ez számít-e valamit, de meglehetősen nehéz, vákumos szülés volt.
    Vajon van okom aggódni a súlygyarapodása vagy a mozgásfejlődés késése miatt? Lehet összefüggés a mozgásfejlődése és az evése között? Állhat esetleg vashiány az étvágytalanság mögött? Én biztos, hogy vérszegény vagyok, de nem tudok vasat szedni, mert szorulást okoz a kicsinek. Lehetséges, hogy így az anyatejjel Ő sem jut elegendő vashoz?
    Tudom, rengeteg kérdést tettem fel így egyszerre, válaszodat előre is köszönöm!
    Üdv.
    Viki

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Aggodalomra semmi ok. Ennél a súlynál testsúlykilogrammonként 120 gramm a kicsi tápanyagigénye, tehát neki 120*6.1/nap, azaz kb. 720 gramm naponta, ha ő 6 alkalommal 120-at eszik, akkor pont annyit eszik, amennyire szüksége van. A hízása kicsit lassabb, mint az átlag, de ez alkati kérdés is lehet (átlagos, vagy átlagosnál kisebb termetű szülők esetén a baba sem lehet nagy termetű)
      Vashiány már állhat fent nála, mert a magzati vasraktárak 6 hónapos korra kiürülnek, az anyatejben található vas pedig elég kevés, ezért szokták ilyenkor már a hozzátáplálást javasolni, ami pont almával (sok vasat tartalmaz) és hússal kell, hogy kezdődjön (szintén sok vasat tartalmaz).

      A mozgásfejlődése nincs elmaradva: kúszni 9 hónaposan, felülni 10 hónaposan kell csak tudni, első alkalommal átfordulni pedig 6 hónaposan, ha ő már átfordult, akkor a korának megfelelően fejlődik ebben. De ha ő Dévény tornára is jár, akkor gyorsabban fejlődhet majd, mint az átlag. A hízása és a mozgásfejlődése között nincs összefüggés.

  • Éva

    2011. március 06. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos, már mindent eszik, semmit nem utasít vissza,viszont nem hízik. Három hónap alatt, mióta elkezdtük a hozzátáplálást összesen 30 dkg-t hízott. A szoptatással komoly gondjaim vannak, mindig fáj a mellem, és újabban hámlik is. Folyamatosan csökken a szoptatások száma, de igazából nem is szopik eleget. Mintha nem kellene neki a tej. Inni is keveset iszik. Amúgy jó kedélyű, mozgékony baba, szinte minden pelusban van kaki. Fél éves korára megduplázta a súlyát (3820gr-mal született, most 9 kg.)Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a hízása miatt?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Éva

    • Vida Agi

      2011. március 12. szombat

      Mivel 1 éves korra a 8 kilós minimum súlyt kell elérni, ezért nincs miért aggódnod. Ő előtte nagyon jól hízott, normális, ha most nem hízik már olyan ütemben, ráadásul ebben a korban már gyakorlatilag lemozogja már a baba, amit megeszik.

  • Ági

    2011. január 27. csütörtök

    Még egy kérdés: nem baj-e, hogy 1,5 órát van el szívesen, utána már fáradt, aludni vágyik? (Ahogy egyre nagyobb, egyre jobban kifejezi, mit akar…) ÉS akkor viszont, ha 2 óránál többet nem akar aludni, mit tegyünk, hogyan és mivel variáljunk? Volt, hogy 2 órát fönn volt egyhuzamban és semmi baja nem volt, de volt, hogy mikor letettem, úgy ordított, hogy többszöri felvétel után sem aludt el, csak rajtam. Mert már annyira fáradt volt, hogy nem bírt egyedül megnyugodni. Amióta ezt csinálta, félek tőle kicsit, és inkább leteszem aludni, ha már kapálódzik és nem néz semmire. (Az ujját, öklét mindig szopja, ha éhes, azért, ha nem, akkor csak úgy, ha fáradt, akkor meg azért, tehát ez nem mérvadó.)
    Köszi mégegyszer, várom válaszod!

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Azért pár hét alatt ő is sokat változik, szóval ami 1-2 hete úgy volt, most már meg is változhatott. Próbáld meg mégegyszer, hogy egy kicsivel tovább van fent. Általában délelőtt rövidebb, délután és este kicsit hosszabb az ébrenléti idő. Tehát délelőtt normális az 1,5 óra, de délután lehet, hogy már gond nélkül menne a 2 is, este pedig akár a 2,5 is. Viszont ébredés után evés jöjjön akkor is, ha még nem telt el a 4 óra.

  • Ági

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Nem szorosan ide kapcsolódik, de kicsit igen.

    Kisfiam szopik és tápszert is kap, kezdettől fogva. Majdnem 8 kg már (4500 grammal született) és 4 hónapos. 2-3 hete nem nagyon akar enni, már nem érdekli úgy, mint régebben. Szopni szopik, de ha éhes, akkor is 10 perc alatt végez, plusz a tápszer. Körülbelül 4, 4,5 óránként etetjük. Van olyan, hogy 4 óra elteltével felébred, kap enni, és nem kezdi meg a második mellen való szopást, (mindig két mellből szoptattam). Ilyenkor kb 60-70 ml-t eszik. (Rossz szokásként megmaradt a méregetés, a tápszer pótlást miatt kell(ett).) Létezik, hogy ilyenkor már nem éhes? Vagy egyszerűen nincs kedve fáradni és olyan fifikás, hogy tudja, kap még tápszert is? (Mert általában kap, ha 130-140-et szopik, akkor nem.)
    Viszont ha hagynám, hogy ilyenkor csak 60-at egyen, akkor borulna az egész „napirend”.
    A másik: ha megvárom, hogy 4 és fél óra teljen el két etetés között, akkor mire kap enni, már fáradtabb, mert már eltöltött 30 percet aluszkálva, ujját szopva a kiságyban, így mikor kap enni, kb már visszakívánkozna aludni. De hiába, mert 2 óránál többet nem alszik szívesen, mert már nem olyan álmos. Hogyan lehet ezt jól csinálni, tehát hogy aktív időszaka is legyen meg éhes is legyen? (Fontos, hogy fennmaradjon egy darabig etetés után, ugye emésztési szempontból.)
    És még egy kérdés: elkezdtük az almát adni, hogy ne hízzon ilyen iszonyú ütemben. Nem ízlik neki, plusz a rostjától nem tud kakilni egyáltalán. Így csak a levét fogja kapni, nem is emeljük az adagot, de ha már elkezdtük, nem hagyjuk abba. A védőnőm szerint nem baj, ha nem ízlik neki, majd ráérez az ízére. Ez valóban így van? Félek, hogy ha már becsukja a száját a kanálra és úgy tesz, mintha valami nagyon rosszat kapna, akkor örökre elmegy a kedve a másféle tápláléktól. (Golden almát kap, nem savanyú.)

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Ági

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Ebben a korban már annyi minden érdekli a babát, hogy sok minden elvonja a figyelmét az evésről, és emellett ráadásul hatékonyabban is szopik, ezért hamarabb végez ugyanakkora adaggal, mint korábban. Az is lehet, hogy megszokta a pótlást, ezért nem szopizik hosszabban már, mert a cumisüvegből gyorsabban jön az étel, nincs már türelme a lassabban jövő hátsó tejet kiszopizni.
      Próbáljátok meg az alvás-evés-játék-alvás sorrendet tartani a nap folyamán, így ha 1-2 órát alszik és 2,5 órát van ébren, plusz az evés, akkor kb. 4 óránként fog enni. Ne az időpontot nézd, hanem azt, hogy sorrendileg mi következik, így nem lesz álmos, amikor ennie kéne.

      Nem tartom jó ötletnek a korai hozzátáplálást, csak azért, mert szépen hízik a baba, a hízás üteme ugyanis csak öröklött tényezőkön múlik, az elején gyorsan hízó babák a 2. félévben szinte már alig híznak csak, tehát ezt ők megoldják maguktól. Viszont a korai hozzátáplálás túlterheli az emésztőrendszert (pl székrekedést, hasfájást okoz, mint nálatok is) és felelős a későbbi, gyermek- vagy felnőttkorban megjelenő táplálékallergiákért is. Nyugodtan várhattok ezzel néhány hetet még, amikor megérik rá az emésztőrendszere (nagyjából 6 hónapos korra)

      • Ági

        2011. február 01. kedd

        Akkor szerinted hagyjuk abba az alma (és minden egyéb más) adását egyelőre. Ez nem fog a későbbiekben gondot okozni, mikor újrakezdjük? És akkor 6 hónapos kora körül újra indul a dolog?

        Még egy kérdésem van: eddig 110-120-akat szopott két mellből, plusz kapott tápszer pótlást, 60-70-eket. Így el is volt, aludt rendesen. Most ugye egy mellből szopik már csak egy alkalommal, ez azt jelenti, hogy 60-70-et szopik, (néha többet) plusz kap 100 tápszer kiegészítést. Mennyire fog lecsökkenni a tejem emiatt? Mit tudok csinálni ellene? (Fejni nem sokat tudok kifejni, mivel mindig többet szív ki, mint ami kijön fejéssel. Érdemes-e fejni?)

        Illetve: éhes 4 óránként, ez rendben van, viszont 140-150-eket eszik sokszor. Ezzel indít reggel(120-130), és ahogy haladunk az este felé, egyre éhesebb lesz. Eszik hajnalban is. És reggel megint nem túl éhes és így tovább. De amióta nem 180-akat eszik, tehát már nem érdekli az evés és megáll 140-150-nél, azóta a 22.30-as etetés után pont 4 órával kel fel és reggel is 5/6 körül már fenn kakukkol, hogy ő éhes, majd eszik 100 ml-t. Tehát egyre éhesebb. Éhes is és nem is eszik annyit, hogy ne legyen az egész nap, 3,5 óránként. Vagy akkor legyen teljesen össze-vissza a napja? Mert nem mindig az étkezés miatt ébred fel, kakilnia kell, vagy összepisilte magát, stb…

        Szóval nagyon nem tudom, hogyan tovább, mivel teszek jót.
        Az eddigi tanácsaidat köszönöm!
        És várom majd válaszod, amikor érkezik.

        • Vida Agi

          2011. február 05. szombat

          Ha vártok és később kezditek el megint, akkor kevésbé okoz gondot, mert addigra érik az emésztőrendszere.

          Ha már csak egy mellből szopik, akkor csökkenni fog a tejed valamennyire, de ameddig szoptatsz, addig van tejed is, emiatt nem kell aggódni.

          Nem egyre éhesebb, hanem egyszerre most kevesebbet eszik és ezért hamarabb ébred meg, ez normális. A legjobbat akkor teszed neki, ha akkor eteted meg, amikor megéhezik. Nyilván az is közrejátszik ebben, hogy most több pótlást kap és kevesebb anyatejet, ez megváltoztatja az emésztést is.

          • Ági

            2011. február 09. szerda

            köszönöm.

  • Gréta

    2011. január 11. kedd

    Szia Ági!

    Ma voltunk tanácsadáson a 7 hónapos fiúnkkal. 7200 gr és 70 cm. Nem kevés ez a súly? a hozzzátáplálás már 4 hónapos korától folyik. köszönöm

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Attól függ, mi volt a kiinduló súlya, ha 3-3,5 kiló közötti súllyal született, mint a legtöbb baba, akkor a 7200 gramm 7 hónaposan megfelelő.

      • Gréta

        2011. január 17. hétfő

        Szia Ági. 3180 gr-al és 50 cm-rel született, utána 2 nap alatt lefogytunk 2980 gr-ra majd visszahíztunk 3090 gr-ra ennyivel jöttünk ki a klinikáról

        • Vida Agi

          2011. január 25. kedd

          Akkor tökéletes az eddigi hízása.

  • Emese

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 2.9 kg-mal született, de még csak most, hat és fél hónaposan duplázta meg a testsúlyát. Két-három hete kezdtük a hozzátáplálást, addig csak szopizott, és bár havonta csak a minimumot hízta (40-50 dekát) egyéb pótlást nem kapott. Reméltem, hogy a hozzátáplálással majd beindul a hízás, de tekintve hogy csak 40-50 ml főzeléket eszik, ez még úgy tűnik várat magára, mivel az utóbbi egy hónapban csak 30 dekát hízott. (azt el sem tudom képzelni, hogy hogyan fog egyéves korára triplázni ?!)Ráadásul egy hete alig akar szopni, ha sikerül rávennem a szopizásra, sokszor bekapja a mellbimbóm, egyet-kettőt szív rajta, aztán megfeszíti magát és sírni kezd. Sokszor csak félálomban jön össze a szopi. Ez talán csak a foga miatt van, de nem tudom, hogy esetleg nem az-e a baja, hogy nem elég a tej. Tanácstalan vagyok, hogy meddig várjak azzal, hogy felekerssük a gyerekorvost, hogy esetleg valami más probléma áll fenn. Válaszod előre is köszönöm! Üdvözlettel, Emese

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      6 hónapos kor után egyébként is lelassul a hízás üteme, a kezdeti főzelékek pedig még nem elég táplálóak ahhoz, hogy hízzon tőlük a baba. Ilyenkor ráadásul már meglehetősen ingatag lesz a hízás üteme is, gyakran akár 1-1 hónapra meg is állhat a hízás, mivel a baba egyre többet mozog, kvázi lemozogja, amit megeszik.
      A szopisztrájk oka lehet az, hogy lassabban jön a tej, de akár az is, hogy ha eddig nem jött meg neked, akkor most fog, ezért már lesz a tej íze, de a legvalószínűbb, hogy a kezdődő fogzás az ok. Ha emellett nyálzik és/vagy azt látod, hogy a kezét rágja, a játékokat a szájába veszi, akkor ez lehet a probléma.

  • Hollósi Mária

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ági!
    A Kislányom 2010.04.04-én 3720g-mal,53 cm-mel született.
    A kórházból 3580g-mal mentünk haza.
    1hónaposan:4280g
    2hónaposan5270g
    3hónaposan5790g
    4hónaposan6140g
    5hónaposan6470g
    6hónaposan6470g
    7hónaposan6680g
    9hónaposan6950g és 70cm
    5és fél hónaposan kezdtük meg a hozzátáplálást.Már csak reggel és éjjel szoptatom.
    Egy napunk így néz ki
    reggeli szopi
    tízóraigyümölcspép/kb190g/
    ebédfözelék+húsi/kb190-220g/
    uzsonnagyümölcs/db/
    vacsoratejpép/200ml/
    Nagyon aktiv baba nem tud egyhelyben megülni.Négykézláb mászik,feláll.
    Szerintem az étvagya az jó,de mégsem hizik. Kérdésem az lenne,hogy mivel tudnám a hizását növelni? Az orvos szerint formás baba.
    Válaszát elöre is köszönöm.
    Marika

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      Szerintem nem kell növelni a hízását. Valóban nem nagy baba, de a hízási ütemét látva és az általad leírtakat figyelembe véve láthatóan csak arról van szó, hogy ő lassabban hízó típus, ezenkívül sokat mozog, lemozogja, amit megeszik.

  • Yvette

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági!

    A Kisfiam 2010.09.02.án 3850g-mal született.Ő az első babám.
    3800g-mal jöttünk haza a kórházból.
    1hónapos korában:4370g
    2hónapos korában:5740g
    3hónapos korában:6620g volt a súlya.
    Most kb:7300g körül van.
    Sajnos csak másfél hónapig tudtam anyatejjel etetni és azóta tápszer van.
    5-6x 150ml víz és 5 kanál tápszer.igy lesz kb:170-180ml.
    Még az elején meg is ette,de amióta „gríz darabos” (ahoz hasonló) a tápszer nagyon nehezen eszi meg.
    Már többet kipróbáltunk,de sajnos mindegyiknél ugyan az van.
    Az elején nagyon sír,ringatom és akkor nagy nagy nehézséggel elkezdi enni.
    Valamikor nem is eszi meg az egészet,30-40 ml hagy.Már cumisüveget váltottunk,megpróbáltunk mindent,de még mindig ez van.A súlya gyarapszik,de nem olyan jól.Eddig 200g felett volt 1 hét alatt,de most 170-130g körül van.Ez normális
    Mi lehet az oka?Sajnos már a gyerekorvosnak sincs semmi ötlete.
    És lenne még egy olyan kérdésem már elkeztük a gyümölcs-zöldség hozzátáplálását,de nem nagyon izlik neki.
    Almát megfözöm és szűrőn átnyomom,jó pépes lesz,de még nem nagyon tetszik neki.Erre van valami jó módszer?Vagy taktika?
    A séklete is aggaszt egy kicsit csak 1x van 1 nap.Ez nem baj?
    Válaszát előre is kösznöm.Minden jót kívánok.

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      A hízása üteme teljesen megfelelő, 3 hónapos kortól lassul a baba hízása, 6 hónapos kortól pedig még inkább lassul és kevésbé rendszeressé válik. 3-6 hónapos kor között, ha legalább havonta megvan a 400 gramm hízás, akkor nincs semmi gond a babával, felesleges hetente mérni, mert akár 1-1 hétre teljesen leállhat a hízás. 6 hónapos kor után pedig már sokkal jobban ingadozik a hízás üteme, akár hetekre leállhat, majd újraindul.

      Ha nem szereti az almát nyersen, próbáld meg, hogy sütőben megsütöd egészben az almákat és úgy pépesíted, ezt jobban szokták szereti a babák, mert édesebb.

      A napi egy széklet teljesen normális.

  • Gabi

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!

    Babánk szeptember 10-én született 3480-nal. A kórházban már gond volt a szopással, nehezen lehetett mellre tenni a mellbimbóm és az ő szája miatt. Hártább van az alsó ajka. Tejem sem volt elég. 3310-zel vittük haza, akkor már egy kicsit növekedett, majd két hetesen csak 3200 volt, pedig egy szopi ideje 50-60 perc is volt. Elkezdtem lefejni a tejet és csak 200 ml jött össze egy nap.
    Kaptunk tápszert hozzátáplálásnak, de a szopit is folytattuk.
    1 hónaposan már 4050g
    2 hónaposan már 5150g.
    Már szinte nem adok tápszert, mert a tej már 600 ml felett van, ami testsúlyához elég.
    Továbbra is gyakoroljuk a szopizást, de a mennyiséget eddig cumisüvegből ette meg. Úgynevezett cumizavar nem volt.
    Problémánk az, hogy pár napja ellöki az üveget, úgy 450-500, amit megeszik. Próbáltam eggyel nagyobb lyukúra cserélni.Próbáltam tápszert adni, hátha az íze nem tetszik neki. Semmi sem segít.
    Hasfájásra kaptunk gyógyszert, amit előtte kell adni neki. Ízesített, lehet az a gond? Vagy csak ilyen napjai vannak?
    Doktornőnk szerint „illene már ilyen kórban átaludni az éjszakát”, és az éhsége miatt nem alszik. (öt-hat órát alszik egyben éjjel) De többet nem eszik meg!
    Mit csinálok rosszul?

    Előre is köszönöm a válaszod!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ebben a korban még egyáltalán nem kell átaludni az éjszakát, ha 5-6 órát alszik egyben, majd utána 3 óránként ébred enni, akkor az már nagyon jónak számít. Ha magától abbahagyja az evést, de azért eszik és nem kér többet, akkor nem kell erőltetni, nincs szüksége többre. Esetleg azt meg lehet próbálni, hogy etetés után büfizik és akkor megint megkínálod, vagy evés után fél órával megint megkínálod, hátha akkor elfogadja, ez akkor segíthet, ha az evés során beinduló emésztése zavarja az evésben.

      • Gabi

        2010. november 30. kedd

        Kedves Ági!

        Köszönöm a választ. Sokat segített és megnyugtatott.

        Gabi

  • Orsi

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági,

    A jelen helyzetünkre szeretném kérni a tanácsodat: kisfiam majdnem 9 hónapos, eddig szépen, kiegensúlyozottan gyarapodott/fejlődött.

    Három hete kezdett el igazán intenzíven mozogni/mászni, ezzel párhuzamosan viszont nem növelte az energiabevitelét. Ennek közvetlen következménye az, hogy heti átlag 100 grammot fogy(ott).

    A szakirodalomban az olvasható, hogy ilyenkor a babák súlya maximum stagnál, így ezt a csökkenő tendenciát aggódva figyelem, és tanácstalan vagyok.

    Mi az a súlyveszteség, amely már kórosnak tekinthető?
    Milyen megoldást javasolnál erre a helyzetre? Egyáltalán kell valamit lépnem?
    Válaszodat előre köszönöm!
    Orsi

    Válasz: Nem kell aggódni, ebben a korban minimális súlyveszteség is előfordulhat. Ha jól eszik, egészséges, van étvágya, akkor az intenzívebb mozgás okozza ezt a kevés fogyást, nem kell különösebben foglalkozni vele.
    A stagnálást a havi átlagos súlyra szokták mondani, ha hetente méred, akkor előfordulhat fogyás is.

  • Rita

    2010. szeptember 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 4 és fél hónapos, 5300 g, születésekor 3580 g volt. 3 hónapos kora óta lelassult a hízása, gyakran csak 20-40 g-ot hízik hetente. Csak anyatejet kap, naponta 7-8-szor, 80-130 g-ot szopik. Úgy tűnik ennyivel jól lakik, mert nem sír a szopizás után, hogy éhes lenne még. A gyerekorvos szerint adjak neki tápszert a szoptatás után, hogy jobban hízzon. Valóban szükség van a kiegészítésre?

    Köszönettel:
    Rita

    Válasz: Nincs szükség kiegészítésre. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell enni ebben a korban, ami nálatok a leírtak alapján megvan, és a baba is elégedett, egyszerűen csak ő lassabban hízó típus.

  • Márta

    2010. augusztus 21. szombat

    Köszönöm Milananyu a bátorítást!
    1,5 hónapja még az én lányom is csak hátról hasra fordult, aggódtam is a mozgásfejlődése miatt.
    Aztán 1,5 hónap alatt mindent megtanult, először csak kúszni próbált, aztán négykézlábra állt és úgy „ringatta” magát előre hátra, kis idő mulva már mászott, felült és az utóbbi héten fel is állt a kiságyban, kanapé mellett 🙂
    Remélem a hízással sem lesz gond! Megpróbálok adni tejpépet estére, csak olyankor már nehezen eszik, nincs türelme annyira kifárad a sok mozgásban 🙂

  • milananyu

    2010. augusztus 20. péntek

    Márta, sztem nagyon jól teszed ha szoptatsz, s nagyon ügyi a kislányod, nekem kisfiam 17 én volt 7 hós s még csak egyirányba fordul, de igaz az is, h 9.40kg(3.56 kg val született)szóval örülnék ha kevesebb kg lenne de sokkal ügyibb lenne mozgásban.Nem kövér egyáltalán mert 75 cm ehhez a súlyhoz, csak kis lusta, ő is eszik már mindent s nagy adagokat, viszont két hete totál nincs szopi, reggel este mi tápszerezünk.
    A lényeg h kislányod szépen fejlődik nagyon, ja s esetleg nem próbáltad estére tejpépet vacsinak?Az jobban telíyené vagy a főzelék, lehet nem kelne ennyit.Mi vacsizunk tejpépet, s alszik 10-11órát este 8 tól.
    Minden jót nektek.
    Márti:)

  • Márta

    2010. augusztus 20. péntek

    Kedves Ági!

    Először is szeretném megköszönni a rengeteg segitséget amit nyújtasz nekünk, kismamáknak!
    Aggóm kislányom hízása miatt. Most 7 és fél hónapos és 7 kilógramm. Az elején nagyon szépen hízott, de ez egyre lassúlt és az utóbbi 2 hónapban alig hízott 200gr-ot.
    Anyatejes és már rég, még 5 hónapos korában megkezdtem a hozzátáplálást, de nem igazán hajlandó nagyobb adagokat enni, legtöbbször csak éppen belekóstol az ételbe. Talán nem tudom elég jól tartani a napirendjét, ami szinte nincs is, mert annyira vátozékony az hogy mennyi idő alatt éhezik meg: van hogy 3-4 óra, de sokszor 1.5, 2 óra múlva már szopizna…
    Éjszaka még mindig minimum 3x ébred enni.
    Rengeteget mozog, mászik négykézláb, kúszik, feláll, ül, égy percre nem nyugszik 🙂
    Rokonok és ismerősök azt tanácsolják hogy váltsak tápszerre, mert talán nincs elég tejem, van olyan ismerős akinek ez bevált és jobban fejlődött és jobban aludt a kisfia miután váltott, de én félek ettől a hirtelen lépéstől, főleg hogy egyáltalán nem fogadja el a tejport…

    Kérlek adj tanácsot hogy mit tegyek…

    Élőre is köszönöm!!

    Márta.

    Válasz: Nyugodtan szoptass tovább. A 6 hónaptól minden baba hízása lassul, mert lemozogják, amit megesznek. Tápszerre váltani kifejezetten káros, az anyatej védi őt a betegségektől is. Ha jól akarod lakatni, akkor kapjon táplálóbb főzelékeket, pl. rizzsel vagy burgonyával dúsítva.

  • Réka

    2010. július 06. kedd

    Kedves Ági!

    Nagyon sok hasznos dolgot tudtam olvasni az oldalon, ezt előre is köszönöm.
    Kislányom április 20-án született 3600g és 52 cm volt. Már a kórházban nagyon jól szopott és ezt itthon is folytatta tovább. Most 5460g és 62 cm egy nap ötször eszik kb 650g-750g között összesen. Mindkét mellből szoptatom, és így átlag 140-et eszik. Egyébként jókedéjű pufi baba. Négy napja most, hogy melegebb van, kevesebbet eszik 80-100 (egy alkalomra), de reggel amikor még tele van a cicim akkor 150-160ml. Nem nyűgös egyáltalán csak akkor már amikor álmos, szóval nem néz ki éhesnek. Anyukám azt mondja, hogy kevés ez a 100ml és, hogy én ilyenkor már tápszeres voltam. Nem kéne rá hallgatnom. Nem tudom mit tegyek, hogy megnöveljem a tej mennyiségét ismét, vagy ez normális, hogy kevesebbet eszik? Este elalvás előtt eszik a legkevesebbet 80-at, de még így is átalussza az éjszakát reggel 7-ig. Ha ránézek nem gondolom,hogy aggódnom kéne, de a számok most ne ezt mondják. El kéne kezdenem pótolni neki?

    Válaszod előre is köszönöm:-)

    Válasz: Vannak olyan napok, amikor kevesebbet eszik a baba, összességében teljesen jó a hízása. Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie ebben a korban, tehát 655 grammot naponta, ez szétosztva 6 evésre 109 gramm/ szopizás, amit ellensúlyoz a reggeli evés, tehát még így is pont eleget eszik. Ha naponta legalább 6-7 pisis vagy kakis pelusa van, jókedélyű, evés utána elégedett, akkor nem kell erőltetni az evést.

  • Melinda

    2010. június 21. hétfő

    Kedves Ági!

    Elolvasgattam a hozzászólásokat, és találtam közte olyanokat, amivel nekem is problémám van. Kicsi lányom ma 15 hetes, és hízása, növekedése picit elmarad az átlagtól. 3700-al és 50 centivel született, 3600-al jöttünk ki a kórházból. Eleinte nagyon sok tejem volt, amiből nagyon sokat habzsolt, rengetegett bukott. Már 2 hetesen 100-akat szopizott, 4 hét alatt 1 kilót hízott. Viszont ez lelassult, amikor olyan 4,5 kilót elérte, akkor nyúlt, most 63 centi. Jelenleg 5500 gramm, csak anyatejet kapott eddig. Rákérdeztem a védőnőnél, hogy szerinte nem kell-e pótlás, de szerinte szépen „hízogat”, igaz lassabban, de mindig több a súlya, mint amit korábban mértünk. Szerinte többet ártok, mint használok, ha elkezdek tápszert adni neki.
    Egészen tegnapelőttig kb. 3 óránként szopizott, éjjel 1x kel föl enni és alszik vissza egyből. 3 napja viszont nekiállt 1, másfél, 2 óránként szopizni, aminek én nagyon örültem, gondoltam ezzel hátha megnő a tej mennyisége, de mintha azt tapasztalnám, hogy csak cibálja a cicit, nem jön elég belőle…
    Jelenleg a szüleimnél „nyaralunk”, ahol anyukám minden percben azzal jön, hogy éhes a gyerek, ha egyet nyekken, és hogy már sokkal nagyobbnak kéne lenni, hogy így el fog maradni az értelmi fejlődése is stb… Az élet úgy hozta, hogy 400 km-re kerültem a családomtól, ezért tegnap elég hosszú utat tett meg a manó, közben még megálltunk máshol is, ahol fel-felébred álmából, nagyon nyűgös lett estére. De hiába magyarázom a nagyszülőknek, hogy fáradt és megviselte az út, csak azzal jönnek, hogy biztosan éhes, és ezért nyugtalan. Egyébként aludni nagyon nem szeretett sosem nap közben, amikor nagyon fáradt, akkor eléggé nyűgös tud lenni, és időbe telik megnyugtatni – legalábbis én úgy érzem, hogy a fáradtságtól nyűgös, és nem az éhségtől. Rengeteget mozog, már fel akar ülni minden áron, kezébe-szájába vesz mindent, amit csak elér, sokat beszélget, mosolyog. Van napi 5-6 pisis pelus, és már szinte minden nap van kaki, időnként 4x is.
    Kezdem feladni a harcot, és veszek tápszert, ha csak nem kapok valahonnan egy biztos jelet arra, hogy jól csinálom, ahogy most csinálom. Válaszodat előre is köszönöm!

    Melinda

    Válasz: Egyáltalán nincs semmi baja a lányoddal és a tej is elég, nehogy tápszert adj neki! Ez egy növekedési ugrás, most lett akkora, hogy hirtelen több tej kell neki, mint amennyi eddig, ezért akar gyakrabban szopizni. Igyál Laktoherb teát, szoptasd gyakrabban és pár nap alatt megnő a tejmennyiség annyira, hogy a növekedett igényeit kiszolgálja.

  • Viki

    2010. június 09. szerda

    Kedves Ági!
    A babám 19 hetes és tápszeres. A mai mérés alapján 71 cm és 9,5 kg! Naponta max. 1200 ml-t eszik (éjszaka 1x eszik) és kis vizet iszik, a hozzátáplálást még nem kezdtük el. Forog oda-vissza, jár keze, lába, sokat mozog, viszont nem gond, hogy ilyen súlya van? A doktornő és a védőnő is mondta, hogy „elég nagy”, és hogy éjszaka ne adjak neki enni, de hiába próbálom csak megnyugtatni, meg vizet adni neki, nagyon éhes, és éjszaka is bevág egy adagot. Mi a véleményed? Előre is köszönöm!

    Válasz: Vannak olyan babák, akik az első félévben sokat híznak, aztán meg hónapokig semmit, felesleges miatta aggódnod, abban a pillanatban, hogy elkezdődik a hozzátáplálás, sokkal lassabban fog hízni és jó időre le is áll majd a hízása. Ha éjszaka még éhes, akkor kaphat enni, náluk ez még ösztönösen működik, ha éhesek esznek és pont annyit, amennyire szükségük van.

  • Motko Evelin

    2010. június 07. hétfő

    Lenne egy kerdesem megpedig a kisfiam 3 eves lesz augusztusban es egyszeruen par honapja nincs etvagya es nagyon keveset eszik. Igaz a kistestvere erkezett hozzank marciusban nem tudom nem -e ez a nem eves hatere. Milyen sulyunak kellene lenni egy 3 eves gyermeknek. Azt tudom, hogy magasabb az atlagnal . Mit tehetnek az etvagynoveles erdekeben? Noszogassam, hogy egyen vagy hagyjam majd eszik ha ehes lesz? Koszonettel Evelin

    Válasz: Most semmiképpen ne noszogasd, mert ebben a melegben amúgy is nagyon keveset esznek a gyerekek (és a felnőttek is) 3 évesen az átlagsúly 14,3 kg, a minimum, amit a soványabb gyerekeknek is „produkálniuk kell” 11,4, az egészséges maximum 18 kg, tehát 11,4-18 kg között normális a súlya. Ha ebben a tartományban van, akkor csak arra figyelj, hogy változatosan étkezzen napi 5 alkalommal, de ne aggódj az adagok miatt. Ha emellett sápadt és fáradékony is, akkor vidd el egy vérvételre, hátha vashiányos.

  • szilardinho

    2010. június 05. szombat

    szia.

    szeretnem ha tanacsot adnal.
    kisleanyunk 4 honaposan 6.69 kg volt es 71 cm, 5 honaposan 6.77 kg es most mult 5 honapos es 1 hetes es 6.78 kg.
    Vidam baba nagyon mozgekony hatrol hasra hasrol hatra porog hason mar ugymond kuszik is is a popsijat kiemelei es neha a a kis kezevel a fejet is egy megy elore . (de ez azert meg ritka) inkabb fejjel a talajnak es popsival fel kozlekedik no meg termeszetesen porogve igy ha kinez maganak valamit biztos eleri. Ezt csak azert irtam hogy alatamasszam hogy milyen sokat mozog. 5 honaposan adtunk neki eloszor almalevet majd masnap almapepet (ezt nagyon szerette) majd harmadnap rizsel kevert almapepet hogy nagyobb legyen a taperteke (ezt mar nem szerette annyira) 30 / 40 gr ot
    Ezt a taplalast a delutnai orakban kezdtuk el azaz az esti szopizas elott de a delutani szopizas utan. Nappal es ejszaka is a leanyunk keri az anyatejet van hogy ket orankent es miutan evett (8 max 9 dkg) latszolga semmi baja olyan mintha jol lakott volna (lehet csak ilyen a termeszete ?). Mi gyanitjuk hogy nem eleg a tej. Neked mi a velemenyed ? Vezessunk be egy etkezesnel tapot ? es melyik etkezes kegyen az ?
    Voltunk az orvosnal de azt mondta semmi baja, o javasolta a rizs hoozakeverest az almapephez a nagyobb tapertek miatt + azt mondta mivel sokat nyult a baba emiatt is lehet hogy nem hizott ugy ahogy kell…
    Valaszodat elore is koszonom.

    Válasz: A hízás üteme egyéni, vannak lassabban hízó babák. Ha jóllakott, elégedett, naponta 5-6 alkalommal pisil vagy kakil, akkor nincs ok az aggodalomra. Ebben a korban testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie, ez 6.7 kilósan 804 gramm/nap, ez 6 étkezésre elosztva 134 gramm/étkezés. Mivel ő a koránál érdeklődőbb baba, valószínűleg az az egyik gond, hogy a sok mozgással ledolgozza, amit megeszik, valamint nagyon érdeklődő és nincs türelme hosszabban enni. Egyáltalán nincs ok aggodalomra, ha szükségesnek látjátok és az orvos is javasolja, adhatjátok továbbra is napi 1x a pépet, és mellette szopizzon, amennyi jólesik neki.

  • P. Eniko

    2010. június 03. csütörtök

    SZia Agi!

    Az en kisfiam 4 honapos es 8kg/68 cm ..egy 6 honaposnak felel meg.MIndenki azt mondja ,hogy koverke…valojaban megtermett kis baba,de…egyszeruen nem eheztethetem.3 honapos koraig volt tejem ,de..nem volt egeszen eleg neki ugyhogy potolni kellet, tapszerrel.Nagyon jo etvagya van 3 orankent koveteli a jussat ami 150ml tapszeres tejbol all.Neha mind megissza ,neha hagy egy kicit kb 20 ml-t,de van amikor az nem eleg( tobbet nem adok neki inkabb valamivel elvonom a figyelmet).Nos 3800g val es 58 cm vel szuletett,ferjemmel nem vagyunk magasak,de a dednagytatak mindket reszrol egeszen magas dali legenyek voltak…Kicsit aggaszt,hogy 4 honaposan 8 kg..te mit szolsz?

    Válasz: A fiam is 8 kg volt 4 hónaposan, nem kell aggódni miatta. Vannak olyan babák, akik az első félévben sokat híznak, aztán meg szinte semmit 1 éves korig, más babák meg fokozatosan és lassan híznak.

  • Kriszti

    2010. június 01. kedd

    Kedves Ági! Kislányom egy hét múlva lesz 8 hónapos. Rendesen, időben született 3540 grammal és 50 cm-el, jelenleg pedig 6750 gramm és kb. 66 cm. Védőnőnk szerint keveset hízik, az előző hónapban 320 grammot hízott. Kezdettől fogva rossz az étvágya, 1 nap kap 2xtápszert, 1xgyümölcsöt, 1x pépet. Mindent megeszik csak mindenből keveset, átlagban naponta 800 ml-t eszik. Próbálom kb. 4 óránként kínálni, de sokszor akkor még ő egyáltalán nem éhes. Különben nagyon jókedvű, mozgékony, sokat kúszik, forgolódik mindkét irányba. Nagyon aggódom a kevés súlygyarapodása miatt. Tanácsot szeretnék kérni, hogy egyáltalán kell-e aggódnom, vagy hogyan tudnék az étvágyán segíteni. Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel Kriszti

    Válasz: 6 hónapos kor után a babák hízása lelassul, akár hetekre le is állhat, mert a kicsi lemozogja, amit megeszik. Emellett a fogzás is étvágytalanságot okozhat átmenetileg. Összességében tényleg kevés a hízása a születése óta, de az előző havi 320 gramm viszont teljesen jó ebben a korban, a mennyiség is elég, amit megeszik. Esetleg megnézhetnék, nem vashiányos-e, ebben a korban ez szokott étvágytalanságot okozni, de ő nem étvágytalan, hiszen a korának és súlyának megfelelő mennyiséget eszik. A hízás alkati dolog is, ha ti is átlagos vagy annál kisebb termetűek vagytok, akkor ő sem fog nagyon hízni.

  • Kriszta

    2010. május 31. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 3600 g-mal született, 3210g-mal hoztuk haza a kórházból.
    Súlygyarapodása a következőképpen alakult eddig:
    1 hós: 3990g
    2 hós 4850 g
    3 hós 5710 g
    4 hós 6390 g

    Most 4 hós és 1 hetes súlya 6410g. Van olyan hét, hogy 200g-ot hízik, de van, hogy éppen csak 100-at. Ez normális?
    Napi 700-800g-ot szopizik. Nem kap semmi mást az anyatejen kívül. Az éjszakát átalussza, reggel 200-280 g között szopizik. Napközben ha 3 óránként próbálom etetni, akkor nem mindig szopizik rendesen (nálam ez100 g alattit jelent), de ha 4 óránként akkor 140-170g-ot is szopizik. Jó ha 4 óránként etetem (amúgy nem jelez, hogy éhes lenne)?
    Kisfiam kiegyensúlyozott, mosolygós. Kezét nézegeti, játszik vele, forgolódni próbál. Naponta 2-3 kakis pelus van és minden etetés előtt pisi is van benne.
    A kérdésem, hogy elég neki a napi 700-800g anyatej? Megfelelően fejlődik a súlya? Amúgy 66 cm, nyúlánk kisfiú.
    Szerintem nem gond, de mások szerint nem jó, hogy szopi után 2-3 órával még bukik a gyerek, de ez csak akkor van, ha mozgatva van, ez még normális dolog ennyi idősen?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Kriszta

    Válasz: Aggodalomra semmi ok. A hízása tökéletes, a születési súlyát már megduplázta és ezután már sokkal lassabban nő a baba súlya, akár 1-1 hétig egyáltalán nem lehet hízás. A 700-800 gramm tejmennyiség is elég ehhez a súlyhoz (testsúlykilogrammonként 120 grammra van szükség 10 kg-ig), azaz 6 kg testsúlynál 720 grammra.
    A bukás normális, ha mozgatod, ebben a korban az anyatejes babák egyébként is többet buknak, mert többet mozognak.
    A 4 óránkénti etetés tökéletes, 4 hónaposan már a legtöbb baba áttér rá.

  • Kismókus

    2010. május 25. kedd

    Kedves Ági!
    Nagyon köszönöm a válaszod, és ismét kérdéssel fordulok hozzád.
    Múltheti levelemben jelezted hogy a kisbabám gyarapodása megfelelő, eddig 50-150ml tápszert kapott max. naponta az anyatej mellé.

    Azért írok ismét, mert a szüleim folyamatosan aggódnak és nyaggatnak hogy keveset eszik a baba és azt tanácsolják hogy minden szoptatás után készítsek egy nagy adag tápszert (akár 150ml) és ha a baba elfogadja akkor adjam neki oda szoptatás után, illetve annyi tápszert adjak neki amnenyit kíván, mert szerintük kevés a tejem.
    Nekem minden idegszálam tiltakozik az ellen hogy ilyen mennyiségben „tömjem” a 2 hónapos babámba a tápszert, inkább többet szoptatnám.
    Kérdésem: Ha valóban minden gond nélkül megissza szoptatás után az akár 150ml tápszert a baba akkor biztosan kell neki még szopizás után és azt jelenti hogy nem lakott jól? (mostanában 2 mellből szoptatok, kb. 50 perc egy alkalommal). Nem fogom ezzel leszoktatni a szopizásról? Félek hogy a tápszer folyamatos adagolásától lecsökken a tejmennyiségem.
    A folyamatos mérlegelésnek van értelme?
    Válaszodat köszönöm ismét.
    Kismókus

    Válasz: 2 hónaposan már nem kell folyamatosan mérlegelni, elég havonta (vagy ha nagyon aggódós vagy: hetente, de ez inkább még több aggódást szül). Ha a baba eleget eszik, nem lehet kevés tejed. Ha viszont tápszert kap az anyatej mellé, akkor nem csak csökken a mennyiség, hanem a baba elhagyhatja teljesen a szopizást, mert a cumisüvegből könnyebb inni. Sok baba könnyedén elfogadja még a tápszert a cici után, de nincs rá feltétlen szüksége és ez a szoptatás rovására megy. Nálatok semmi nem indokolja, hogy tápszert kelljen adni a babának szopizás után.

  • Dorottya

    2010. május 24. hétfő

    Kedves Ági!
    Szinte az összes, a hozzátáplálással kapcsolatos cikkedet, illetve az azokkal kapcsolatos kérdéseket és az azokra adott válaszokat elolvastam, mégis kérdezek, ugyanis továbbra is tanácstalan vagyok.
    A lányunk születési testsúlya 3 kg volt, amit 5 hónaposan duplázott meg. Most 8 hónapos és csupán 6,8 kg. A gyermekorvosunk utasítása alapján 5 hónapos és tíz napos korában kezdtük el a hozzátáplálást szoptatás előtt a tízóraival úgy, hogy egy hétig gyümölcslevet, azt követően gyümölcspürét kapott, hat hónapos korában pedig, szintén szoptatás előtt, főzelékkel bevezettük az ebédet. A mostani helyzet a következő: négyszer eszik naponta, mindig szoptatás előtt. Az étrendjében különböző pelyhek, főzelékek, húsos főzelékek és gyümölcs van, azaz volt. Ugyanis ma már szinte csak a húsos főzeléket eszi meg jóízűen, abból sem túl sokat, jó esetben 100-120 grammot. A különböző gabonapelyheket alig-alig eszi, a gyümölcsöt pedig ma már szinte egyáltalán nem. Sem a készen vásárolhatót, sem a frissen elkészítettet, sem hidegen, sem melegen, sem nyersen, sem főve, sem natúr, sem mással, pl. joghurttal keverve nem kell neki. Sőt, amikor a főzelékbe kevertem gyümölcsöt, azt is észrevette és nem ette meg. A darabkákat (őszibarack, banán) pedig öklendezve köpi ki (alul van 3 foga). Minden étkezés, vagy étkezési próbálkozás után szopik. Egyetlen szopit sem tudtam kiváltani. Éjszaka is még mindig kétszer szopik, egy és öt óra tájékán, majd amikor felkel, hat és fél hét körül. Természetesen szívesen szoptatom, sőt, viszont így folyton mellette, a közelében kell lennem, ami ma már szervezési gondokat okoz. Egyébként rendkívül aktív baba, ül, mászik, és peresze amióta megtanult felállni, ahol és amikor csak teheti felkapaszkodik, a járókát körüljárja. Folyton tevékenykednie kell. Nagyon aggódom a gyarapodási üteme miatt (a 8 hónos kori ellenőrzéskor azt mondta a gyermekorvosunk, hogy rendben vannak a növekedési mutatói). Továbbá tanácsot szeretnék kérni, hogyan fogadtathatnám el vele a gyümölcsöt, illetve mivel helyettesíthetném, azaz, mi az amit még a húsos főzelék mellett (ugyanis ezt napi egy étkezéskor kapja) kínálhatnék neki. Ja és csak vizet iszik, azt szereti.
    Válaszodat nagyon várom és köszönöm!

    Válasz: Valószínűleg ő alkatilag karcsúbb az átlagnál, de mivel étvágytalan is, első körben mindenképpen meg kéne nézni egy vérképet, nincs-e szüksége vaspótlásra, mert ez az étvágytalanság leggyakrabban előforduló oka.
    A másik ok a fogzás lehet, ami ebben a korban gyakran előfordul, a darabos ételek bevezetése szokott ezen javítani, mert a kézzel fogható majszolnivalókat szívesebben eszi a baba és az ínyét is tudja masszírozni vele.

  • Kismókus

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!
    Lemaradt mégegy kérdésem: természetesen hogy mivel lehetne növelni a tej mennyiségét, hogy a tápszert csökkenthessük vagy akár elhagyhassuk?
    Köszönöm
    Kismókus

    Válasz: Szoptass gyakrabban, szánj rá 2-3 napot és akár másfél-2 óránként szoptass, amikor ébren van a kicsi, emellett segíthet a Laktoherb tea és a homeopátia is, de csak úgy, ha közben néhány napig gyakran szoptatsz. Ezután már vissza lehet állni a megszokott etetési időkre és megmarad a tejmennyiség.

  • Kismókus

    2010. május 21. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hetes, 4220 grammal született, 4060 gr-mal jöttünk haza a kórházból. Jelenleg 4900 gr körül van a súlya. Anyatejet eszik igény szerint, és napi 50-130ml tápszert kap amennyiben szükséges.
    Az éjszakákat 1 hónapos kora óta átalussza, napközben ilyenkor eleinte sokat fentvolt, de mostanában napközben is tud aludni pár órákat.Vannak nyűgösebb és nyugodtabb, mosolygósabb napjai.
    Kérdéseim: szükséges az éjszakai szoptatás/fejés a folyamatos tejtermelés érdekében, érdemes felébreszteni a babát?
    ajánlatos cumisüveg helyett pohárból itatni a babát lefejt tejjel/tápszerrel hogy ne szokjon le a szopizásról?
    elégséges babám gyarapodása? (átlag heti 10-12dkg)
    Válaszodat előre is köszönöm.
    K.

    Válasz: A hízása teljesen jó. Felébreszteni nem kell, a tejtermelés átáll arra, ha a baba hosszabban alszik már, ez nem gond.
    Igen, a cumisüveg használata cumizavart okozhat, mert azt másként kell szopizni, mint az anyamellet, ezért jobb a pohár, a kiskanál, vagy az ún szoptanít készülék használata (Medela márkájú), mert azzal szoptatás közben adhatod a pótlást egy kis csövön át.

  • Tomi

    2010. május 19. szerda

    Kedves Ági!

    Van egy gyönyörű kislányunk. Egy hét múlva tölti be a 4 hónapot dátum szerint, azaz 16 hetes. A gyarapodásával, etetéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Csak anyatejet szopizik. Hetente 140-170 g-ot fejlődik. 2750g-al született, 2580-al jöttünk haza. Ma 5500g. Azaz megduplázta a születési súlyát. Első hetekben 250-300 g-ot iperedett, aztán kicsit alább hagyott jó két hónapos kortól odáig, hogy most legutóbbi héten 170 g-ot gyarapodott. Ez normális ütem ugye? (600-680g/hó) Naponta átlag hatszor szopizik, össz kb 450-550-600g-ot. Azaz kb 80-130 g/szopizás. A „nagykönyv” szerint a súlya alapján 150g x test kg és 150g/evés, de ez a nagykönyv ugyebár. Tehát kb 800g-ot kellen, hogy egyen naponta. Ettől elmarad a picur. Akkor már elgurulna.  Így is tömött húsú, jó alakú, szép bőrű és szép arcpírral rendelkezik. Kakija 1-2 alaklommal van naponta bőséges és szép aranysárga. (jó illatú) Pisis pelus 4-5, de nem mindig van kicserélve napközben, mert jó nedvszívóak és a babát se nem zavarja, se nem irritálja. Akkor lenne 6db simán. Egyébként mosolygós baba első napoktól kezdve sokat nevet. Sírása átlagos. naponta 2x-4x, rövid ideig. De van nap, hogy alig keskenyedik el picit a hangulata. Általában amikor éhes előfordul, de nem szoktuk megvárni. Amikor többet fent van és játszunk beszélgetünk és elfárad, nehezebben alszik el akkor picit sír, de nem vígasztalhatatlanul. Többnyire ilyenkor sírdogál picit. Egy-két rapliját is tapasztaltunk már. , de szerintem mindenhol van ilyen. Hosszan és sokat „beszél” már velünk. Mond, gejgej, eőőő, hagii, hapú, stb. Locsizni is nagyon szeret. Ami nagyobb gond nekünk lelkileg, hogy most van olyan időszak, hogy esténként csak 50 g-ot eszik. Nagy valószínűséggel, mert nincs több amit egyen, de vagy elalszik simán, vagy picit sír. Ilyenkor egyértelműen arra tudunk gondolni, hogy nem lakott jól és ez szívfájdító. Aztán átalussza ám kb 9-10 órától, reggel 4-ig-5-ig az éjszakát. Éhes lenne, akkor sírna, ill felébredne, nem? Már tápszert nem szeretnénk adni, hanem a hozzátáplálást kellene elkezdenünk, bár örültünk volna nagyon, ha fél éves koráig csak szopizhatott volna és bőségesen, esetleg néhány gyümölcsöt kezdtünk volna el, mint ahogy ezt tenni is fogjuk hamarosan. Szerintem az éjszaka végigalvása óta termelődik kevesebb tej este. Előtte nem tapasztaltunk ilyet, míg kb 3 óránként szopizott. Reggel viszont újra tud a két mellből 120-140g-ot enni. Kérem szépen. Mi a véleménye? Éjszaka is szopiznia kellene még? Bár ezt nem gondolnám, hogy bolygatni kellene, de nem vagyok szakértő, „csak” szülő és a legjobbat szeretnénk mindketten a kisbabánknak.

    Köszönettel: Tomi

    Válasz: Egyáltalán nem kell 4 hónaposan már 150 grammot ennie, az a mérték újszülöttekre vonatkozik. Ebben a korban 120 gramm/testsúlykilogramm az adag, amiből a legnagyobb mennyiség reggel van, aztán este már kevesebb az adag, az 50-70 gramm is normális, mert ilyenkor zsírosabb, táplálóbb a tej. Nem gond, ha átalussza az éjszakát, nem szabad felébreszteni. Ha utána jól alszik, akkor ennyi is elég neki este, szépen gyarapszik, megduplázta a súlyát, nem kell semmin változtatnotok.

  • lola

    2010. május 17. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam a napokban múlt 3 hetes. 3300 grammal született, 3000 grammal hoztuk ki a kórházból, mert ott se tápszert, se cukrosvizet nem adtak neki, tejem pedig nem volt. Mikor hazajöttünk elkezdett beindulni a tejem, de sajnos nem sok, eleinte 30-40 ml, és tápszerrel pótoltuk 60 ml-re, mostanában egy szopi alkalmával 70-80-at tud a két ciciből kiszívni. Most 3600 gramm a baba, és a 70 ml anyatej után minden etetésnél adok neki még min.30 ml tápszert, de van hogy 50-et is megeszik. 3,5-4 óránként kap enni, sokat alszik, néha nekem kell ébreszteni etetéshez. A férjem szerint túletetem a gyereket, és el fog hízni az állandó tápszerpótlás miatt, szerinte a 70 ml anyatej után hagyjam aludni, és szoptassam gyakrabban, és csak minden második etetésnél adjak neki pluszban tápot. Szerinted egy-egy etetésnél mennyit kellene ennie egy ekkora gyereknek? Tényleg túletetem 3 óránként a 100 ml kajával?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv., L.

    Válasz: 3 hetesen valóban elég neki a 70-80 gr egy etetésnél, nem kell a tápszerpótlás.

  • Kriszti

    2010. május 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 2900 gr-mal született, 3 hónapos korában 5750 gr volt. Most 16 hetes, és 2 hete stagnál a súlya, 5900 gr.Ez normális még szerinted?
    Jövőhéten lesz 4 hónapos, így ebben a hónapban szerintem nem lesz meg a havi 400 gr hízás.

    Csak anyatejet kap napi 6-7 szer, kiegyensúlyozott baba, kaki van minden nap és pisi is minden evés után.

    Előre is köszönöm válaszod!

    Válasz: Igen, hiszen majdnem megduplázta már a súlyát és ilyenkor lelassul, néha 1-2 hétre meg is áll a súlynövekedés.