A baba alvása és étele: van összefüggés?

Ha a baba alvásáról beszélünk, csak egészen kis korában merül fel, hogy az alvásnak bármi köze is lehetne a kicsi nappali evési szokásaihoz. Pedig gyakran előfordul, hogy a kettő szoros összefüggésben van egymással. Lássuk milyen problémákat okozhat a táplálkozás az alvásban!

A baba alvása és étele: van összefüggés?4 hónapos korig szinte mindig enni kel fel éjjel a baba. Teljesen természetes és normális dolog, hogy 3-4 óránként éjjel is megéhezik. El kell felejteni azokat a szólamokat, hogy „ennyi idősen már aludnia kellene”, mert minden gyerek más, és -hozzáteszem- minden gyerek emésztése is más, igenis vannak olyan babák, akik gyorsabban emésztenek (főként ha a szüleik is ilyenek), ők még 4 hónaposan is ehetnek 3 óránként éjjel, mert valóban éhesek.

Segíthet a helyzeten, ha estefelé gyakrabban eteted a babát, vagy ha mielőtt este lefekszel, félálomban kiveszed a kiságyból és megszoptatod (ún. álometetés).

Nem szabad megfeledkeznünk a növekedési ugrásokról sem, 4-6 hetes korban, 3 és 6 hónapos kor körül egyaránt jelentkezhetnek emiatt alvászavarok a babánál, éjjel megint felébred, mert éhes, ilyenkor a hiányt nappal kell pótolnunk.

4-6 hónapos kor között újabb gondok léphetnek fel két téren is. Egyrészt a baba már képes tökéletesen megemészteni a tejet, ezért egyre ritkábban kakil és némely babánál ez a helyzet pocakfájást okozhat. Másrészt a babát már annyira érdekli a világ, hogy nappal nem eszik eleget és a hiányt éjjel pótolja be. Te csak annyit tapasztalsz a dologból, hogy nappal 5 perc alatt végez az evéssel, esetleg némi szopisztrájkot is tart, éjjel pedig elkezd gyakrabban kelni. No, ilyenkor kell odafigyelni arra, hogy nappal valóban jól is lakjon!

Ezt többféleképpen valósíthatod meg. Az első dolog, amire oda kell figyelned, hogy nappal nyugodt környezetben szopizzatok, ne legyen semmi, ami elvonja a kicsi figyelmét az evésről: ne menjen a tévé, a rádió, ne olvasgass közben. Beválhat, ha fekve szoptatod, még a redőnyt is félig leeresztheted a szoptatás idejére.

Ilyenkor is jól jolly joker módszer, ha este gyakrabban szoptatod, az álometetés azonban már nem javasolt, mert ebben a korban már könnyen lehet, hogy teljesen felébreszted vele a babát.

6 hónapos kor után, illetve a hozzátáplálás kezdetétől gyakran az új ételek okozzák az alvászavarokat. Alapszabály, hogy az új ételeket sose délután és este próbáljuk ki, mindig délelőtt vagy délben kóstolgassunk és amikor már naponta többször eszik kanalasat a baba, az új ételekre mindig dél előtt kerüljön sor. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a puffasztó ételek hatása nem fog éjjel jelentkezni, tehát, amikor már nem ártalmatlan gyümölcsöket, hanem kukoricát, borsót és hasonlókat adunk a babának, akkor számítanunk kell rá, hogy ennek éjjel is lehetnek hatásai (ezért kell elsőre csak nagyon keveset adni belőle).

Amikor már változatosan étkezik a baba, gyakori hiba, hogy nyalánkságokat is adunk neki és nem gondolunk rá, hogy ezek nem csak a fogának ártanak, hanem alvászavarokat is okozhatnak. Ha totyogó korú gyermeked alvásával gondok vannak, érdemes belegondolni, mennyi édességet eszik össze egy nap. A legnagyobb veszélyforrás a kakaó (sokan még a tápszerbe is beleteszik, csak hogy megigya a baba), amiben koffein van (igen, a Nesquickben is :)) és ugyanez vonatkozik a csokoládéra is. Az édességek, cukorkák pedig a cukoranyagcserét borítják fel teljesen, a gyerek túlpörög tőle, felélénkül, ezért ezeket csak mértékkel és ha mégis, akkor lehetőleg délelőtt adjuk nekik.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

66 Comments

Comment navigation

  • Orsi

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Ja elfelejtettem mondani, hogy az éjszakát mindig végigalussza este 9-10-től reggel 6-ig.Szóval az akárhogy is csak napi négy evés. Ha hamarabb etetem, akkor sokkal kevesebbet eszik.

  • Orsi

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Sziasztok! Az én problémám, hogy bár a kislányom még csak most töltötte a 3 hónapot, mégsem akar egy pár napja csak 4,5-5 óránként enni. Tápszeres baba, és tudom, hogy ők jobban bírják, de ezt már egy kicsit túlzásnak tartom.
    Előre is kösz, ha valaki segít.

    Válasz: Nem gond a napi négyszeri evés tápszeres babánál, ha emellett nyugodt, kiegyensúlyozott, megfelelően hízik. Ha többre lesz szüksége, jelezni fogja.

  • Bocskai Kovács Éva

    2010. május 19. szerda

    Eperke anyuka!
    Kérlek küld már át nekem is a Nők lapja alvós cikkét!Köszönöm előre is!
    gini8@freemail hu

  • Andi

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!

    Olvastam a cikkedet a 6hónapos babák alvási zavaráról illetve az ilyen korban újra jelentkező hasfájásról. Nálunk nagy valószínűséggel ez a probléma áll fenn. 1,5 hete kezdtük a hozzátáplálást. Azóta kevesebbet kakil és kicsit fáj emiatt a pocija szerintünk.
    Az lenne a kérdésem hozzád, hogy ez a hasfájós időszak meddig tarthat, illetve használjunk-e rá valamit? Kislányom eléggé hasfájós volt és az espumisan emulzió régebben nagyon jót tett Neki. Viszont nem akarom feleslegesen adni, ha nem muszáj.
    Előre is köszönöm válaszod!
    Andi!

    Válasz: Ha fáj a hasa az ételektől, akkor nem szereket kell adni, hanem első körben abbahagyni azt a gyümölcsöt, amitől fáj a pocak és 2-3 hétig nem adni. Közben el lehet kezdeni egy másik gyümölcsöt, de úgy, hogy az első nap csak 1 kanállal, ha nem okoz gondot, a második nap 2-3 kanállal, a harmadik nap 5 kanállal. Ha nem okozott gondot, akkor már ehet belőle annyit, amennyit szeretne.
    Ha székrekedés jelentkezik, akkor édeskömény teát vagy kamillát adhatsz neki.

  • Nicky

    2009. július 21. kedd

    Kedves Ági!
    Tanácsodat szeretném kérni,kifiam 5 és fél hónapos,és a nappali meg az éjjeli alvások se igazán mennek neki…:-(
    Nappal egyre többet van már ébren,kb 2 órát,ami nem baj,csak így most fél órákat alszik,amit szintén tudom hogy azért van,mert majd kifog hagyni egy alvást,ami még nem jött el,mert nagyon nyügös már a vége felé és akkor kap cicit és elalszik már rajta,tehát nem evett eleget.
    Már elkezdtük a hozzátáplálást mert kevés a tejem,sztem ez is a gond nála,mert míg csak szopott,megette az adagját és elégedett volt,jókat aludt,most meg nem eszik rendesen,csak szopizni akar ami már nem elég neki,és emiatt nyügös,sírós lett,felkel,keveseket alszik,éjjel is felébred enni,cicizni inkább.
    Szerintem éjjel is bepótolja azt hogy nappal már nem cicizhet annyit,mert ennie kéne rendes kaját,csak az a baj hogy a cumisüveget se fogadja el,így a tápszer gyakorlatilag kilöve,maradt a kanál.
    Már vettem 3 féle üveget de egyikből se eszik,meglátja és szó szerint dob egy hátast….
    Nagy nehezen elértem hogy teát már iszik belőle ebben a melegben,de ennyi,abbó is keveset.
    Kanalast elkezdtük,pár hétig csak pár kanállal fogadott el,aztán elkezdte szépen enni a főzit meg a tejpépet is,erre most hetek óta megint alig tudok pár kanállal beleimádkozni,és csak sír mert úgye az a pár kanál nem elég,de a cicibe már nincs tej sok és enni vmit azért kéne.
    És így zajlik minden étkezés,hogy pár kanál főzi,aztán köpi ki,sír,akkor csinálok tápszert,abból is megeszik kb 30 gr-ot,aztán tejpép,abból is pár kanállal fogad el,és a végén már annyira fáradt az egésztől,meg én is meg úgye meg is sajnálom,hogy adok neki cicit,valamennyi van benne címen,és kész,azt szívja,nagyokat sóhajt,mintha mondaná,na végre!!
    És aztán szegényke el is alszik rajta,mert már olyan fáradt.
    Na de a hasa csak felébreszti 20-30 perc alvás után,és ismét nem tudom most akkor toljam ki az időt,hogy jól megéhezzen,vagy adjak neki enni,na de megint úgye mit?!
    Már előre félek ha az evés jön,hogy megint mennyit fog enni,mit adjak neki,arról nem is beszélve hogy így elindulni se nagyon lehet vele sehova.
    De van egy 5 éves nagytestvére aki ennek nem örülne,meg márén is belefáradtam ebbe….kérlek segíts mit tegyek most????
    A foga nem jön még,semmi jele nincs,ez nem lehet az oka sztem a rövid alvásoknak és a felébredéseknek éjszaka.
    Köszönöm

    Válasz: Ebben a korban a legtöbb baba, mintha felkapcsoltak volna benne egy kapcsolót: hirtelen elromlik 🙂
    Tiltakozik az elalvás ellen, mert nagyon érdekli a világ, többet szeretne fentlenni még akkor is, amikor már holtfáradt. Ebben a korban térnek át a babák a 3szori alvásról a kétszerire, többet szeretnének fentlenni, lehet, hogy nálatok is ez a gond. Két alvás között legalább 3 órát már ébrenvannak, este 4-et.

    Ennyi idősen már mindenképpen gondolnod kell a fogzásra is, mint az alvásgondok okára. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nyálzik, mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A 20-30 perc alvás azért van, mert amikor elkezd unatkozni, azonnal elaltatod cicin, de ekkor még nem elég álmos, ezért csak rövidebben alszik, ennek nincs köze az éhséghez. Próbáld meg, hogy 2 óra ébrenlét után, amikor elkezd nyűgösködni, átviszed egy másik szobába és új játékokat adsz neki vagy játszol még vele egy fél órát, amíg tényleg álmos nem lesz.
    És ilyenkor ne cicin altasd el, hanem ringasd egy kicsit, aztán tedd le az ágyába aludni. Ha sír, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, így meg fog tanulni egyedül elaludni.

  • Barbara

    2009. július 06. hétfő

    Kedves Ági!

    Nem tudom, hogy jó oldalon fordulok e hozzád a problémámmal. A hét hónapos kisfiam mindig nagyon jó evő és alvó is volt. Három hónapos korától este nyolctól reggel hétig aludt. Hat hónapos kora óta azonban egyre korábban kel fel, először hatkor és most már reggel ötkor kel. Öt hónapos korában kezdtük a hozzátáplálást és ma napi háromszor szopik és kétszer kap szilárd táplálékot. Sok tanácsodat olvastam és ezek alapján csökkentettük a nappali alvások mennyiségét, de így is korábban kel. Nem tudom eldönteni, hogy nem elég neki az esti szopizás (tejem szerintem van elég, mert ha megpróbálom, mindig jön a mellemből), vagy mit kellene változtatni? Az igaz, hogy a délutáni uzsonnaidőben nem merek neki adni egy egész adag ételt, mert attól félek, hogy akkor az esti szopásnál nem éhes eléggé (már jártam így). Szerinted oda kellene adnom neki a teljes adag étel? Tanácsodat előre is köszönöm!
    Üdv


    Válasz:
    Ha éhes még és elfogadja, akkor egye meg a teljes adagot. A felébredés valószínűleg nem a vacsora miatt van, hanem a fogzás és a mozgásfejlődés okozza, nem az éhség, de megpróbálhatod, hogy este gyakrabban, akár félóránként megkínálod cicivel, ha elfogadja, hátha akkor jobban jóllakik.

  • Zita

    2009. május 19. kedd

    Alvással kapcsoltaban az alábbi problémám lenne. A kislányom féléves és este vagy bealszik evés közben és csak leteszem aludni, vagy ha nem, akkor minden zokszó nélkül szépen elalszik magától a kiságyban, cumival. Azonban nappal ha megpróbálom „csak úgy” letenni a kiságyba, ahogy este szoktam, azonnal elkezd sírni, mit sírni, üvölteni, toporzékolni, így a beteszem-kiveszem módszerrel sem jutok semmire, mert olyan szinten felhergeli magát, hogy utána kb 3x annyi idő alatt tudom csak megnyugtatni. Nappal mindig kell neki előtte egy kis ölben ringatás (max 5 perc), és csak félálomban tudom letenni. Sajnois még nem tudtam rájönni, mi lehet a különbség, ugyanúgy besötétítek, megsimogatom, beadom a cumit, szép álmokat kívánok, és kijövök a szobából, csak este ezután szépen elalszik, nappal viszont abban a pillanatban elkezd üvölteni, és nem csak nyafogni, hanem rendesen zokogni.

    Válasz: Az a különbség, hogy nappal jobban fel van pörögve, intenzívebbek az ingerek (fény, hangok stb.) ő pedig érzékeli a nappal és az este közti különbséget. Nem gond, ha nappal kell neki egy kis segítség az ellazuláshoz, ez teljesen normális.

  • Nagy Katalin

    2009. április 30. csütörtök

    Épp most rendeltem meg az Alvás kiadvány elektronikus verzióját, hát már csak ebben bízom…
    Kisfiam Áron miatt már többször fordultam ide hozzátok. Már elmúlt 9 hónapos és sajnos még mindig azt kell mondjam, hogy jóformán csak anyatejes baba még mindig. Nem jutunk dűlőre a hozzátáplálással pedig már mindent kipróbáltam és nem erőszakoskodok, nem türelmetlenkedek vele. Ha kínálom és kér akkor adok (ilyen jóformán soha nincs kanállal, csak darabos étellel, jellemzően banánnal vagy kiflivel,de az is kétnaponta egyszer tán), ha nem hát nem. Cumisüveg a kanálhoz hasonlóan szintén mumus, szóval tápszer is kilőve.
    A gondom az, hogy nagyon zűrösek az éjszakáink. Van, hogy „szerencsés” vagyok és csak kétszer kel enni, de vannak éjszakák, amikor óránként, másfél-, kétóránként kel és csak cicivel nyugszik meg. Ez viszonylag új dolog, mert két héttel ezelőttig azért cumival meg-megnyugodott, most, hogy már a cumit magától is nagy biztonsággal beteszi a szájába, már nem elég.
    Kialakult rituálénk van, ennek köszönhetően gyönyörűen elalszik egyedül nappal (délelőtt 2 óra, délután 45 perc) is és este is, redőny le, éneklés, puszi, be az ágyba és ki is jöhetek a szobájából. Nem kell visszamennem.
    Eddig a fogzásra is gyanakodtam, de 6 foga kibújt már és az alsó szélső metszőfogakat még nem látom beindulva.
    Gyanakodtam az éhségre is, hiszen nem eszik mást, mint anyatejet, de szopi után egy órával nem lehet éhes szerintem. Nappal sokszor nincs ideje eleget enni, hiszen annyi érdekes dolog van a világon, valahogy azt is meg kéne oldanom, hogy nappal elég kalóriát vegyen magához. Egyébként nagyjából 3 óránként eszik napközben, viszonylag rövid ideig, 5-6 percig szopizik két ciciből.
    Szóval eddig mindig mentem utána, hagytam magam elcsábítani mert mindig volt valami mentség, de attól tartok most már, hogy rossz szokás van kialakulóban.
    Azt szeretném kérdezni, hogy a leírtak alapján Ági Te mire gyanakodnál mint ébredés oka?
    Remélem, hogy a kiadványból pedig megszerzem a praktikákat a nyugalmasabb éjszakákért.
    Köszi
    Kata

    Válasz: Az éhségre nem gyanakodnék. Ugyan nem eszik sokat, de egy 9 hónapos már 5-6 perc alatt hatékonyan ki tudja szívni az anyatej-adagját, tehát ez nem lehet gond.
    Másrészt az a gond, hogy megszokta az éjjeli cicivel visszaalvást, ezért, amikor megébred, nem tud másként visszaaludni. Annak viszont oka van, hogy megébred. A fogzásnak most valóban kicsi a valószínűsége, de a mozgásfejlődés nagyon valószínű, mint ok. Ennek a kiküszöbölésére többféle praktika van, pl. ha hálózsákban altatod, akkor kevésbé fog a saját mozgására felébredni.
    A másik, hogy éjjel is magától kéne visszaaludnia. Erről a könyvben bővebben írok, hogyan oldhatod meg.

  • Ildi

    2009. március 05. csütörtök

    Köszi szépen a gyors választ.
    Úgy gondolom, hogy talán a szeparációs szorongás lehet a gond, mert ha apa megy be hozzá visszaaltatni, akkor is sír, egészen addig, amíg én be nem megyek hozzá. Pedig korábban az is működött, hogy ha két szopizás között felébredt, akkor apa szokta visszaaltatni, mert ha én próbáltam meg, akkor addig sírt, amíg nem kapott cicit. De mostanában már apánál nem alszik vissza, csak a cicin. Alvósállatkája már kezdetektől fogva van, de akkor megpróbálok valami ruhadarabot is betenni az ágyába. A hálózsákot már próbáltam, de inkább azt vettem észre, hogy nem érezte jól magát benne, akkor is többször felébredt. Amúgy nem szokott nagyon mocorogni éjjel. A fogzásra pedig még nem gondolok, kb. 2 hónapos kora óta nagyon rág, viszont nem nyálzik (csak ha kaját lát :)), de ha ott tartunk, akkor majd megpróbálkozunk valamivel. Köszi a tanácsot és az infót.
    Nagyon jó, hogy leírtad, hogy hogyan próbáljam meg megtanítani egyedül elaludni, mert eddig csak azt olvastam mindenhol, hogy tanítsuk meg, aztán ennyi. Mintha az olyan egyszerű lenne. Próbáltam már, de csak sírás lett belőle, és feladtam. (persze nem úgy, ahogy javaslod, mert csak letettem a kiságyba, egy darabig elvolt, esetleg beszélgetett, aztán eltört a mécses. Próbáltam már azt is, hogy énekelgetek neki, és simogatom, de attól függően, hogy milyen kedve volt, vagy vigyorgott rám, és esze ágában sem volt aludni, vagy pedig sírni kezdett egészen addig, amíg fel nem vettem. Meg fogom próbálni ezt a módszert, nem tűnik könnyűnek, de a cél érdekében mindent.
    Köszi a sok jó tanácsot. Remélem, valami beválik.
    Üdv.: Ildi

  • Enikő

    2009. március 05. csütörtök

    Kedves Eperkeanyu!

    Elküldenéd nekem is a Nők Lapja cikket? Nekünk is sok problémánk van az alvással.

    Előre is köszönöm.

    Címem: sunlit@freemail.hu

  • Ildi

    2009. március 04. szerda

    Sziasztok!

    A kisfiam most lesz a héten 7 hónapos. Mi is az alvással küzdünk. Sosem volt jó alvó se éjjel, se nappal. Kb. 1,5-2 hete volt, hogy néhány napig éjjel csak kétszer ébredt fel, ilyenkor persze szopizik, és utána rögtön visszaalszik. Azóta azonban 2,5-3 óránként szopizik éjjel. Próbáltam már, hogy nem szoptatom meg, csak megpróbálom visszaaltatni, de nem sikerült. Mit tegyek? Illetve mi lehet ennek az oka? Neki már inkább át kellene aludnia az éjszakát. Ja, és szerintem nem azért szopizik ilyen gyakran, mert éhes. Ugyanis reggel meg több mint 4 órát is vidáman kivár a következő evésig. A fogínye még nincs megduzzadva, szerintem a foga még nem jön, az nem zavarhatja. Talán csak megnyugtatásképpen kell neki a cici? Igaz ilyenkor is rendesen szopizik. Teljesen tanácstalan vagyok.
    Eperkeanyu, nekem is el tudnád küldeni a cikket? Előre is köszönöm.
    fildi24@freemail.hu

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Kriszta

    2009. március 02. hétfő

    Sziasztok!
    A kisfiam a héten lesz 5 hónapos. Anyatejes baba, 3,5-4 óránként eszik. Hasonló gondokkal küzdök, mint sokatoknál olvastam: 10-15 perces szopik, nappali rövid alvások, éjszakai felébredések, fogzás ( homeopátiával próbálkozom)…
    Szóval nem lehet, hogy már kéne neki az anyatejen kívül rendes étel is? Szerintetek elkezdhetek adni neki egy kis almát? A gyerekorvos azt mondta, hogy 6 hónapos koráig csak szoptassam, de én úgy érzem kevés már neki a tej, sokszor kinézi a számból a falatot.. Ez állhat az éjszakai felébredések mögött, mert a foga nem fájhat, nem úgy sír éjjel, sokszor meg is etetem mert éhes. Nehezen alszik vissza, persze csak karban…

    Tanácstalan vagyok, kb. 2-3 hete megy ez így…. Segítsetek kérlek.
    EPERKEANYU! El tudnád küldeni nekem is a cikket? Köszönöm: k.papp2@chello.hu

  • Csilla

    2009. február 17. kedd

    Kedves Konczy,

    szívemből szóltál, és köszönöm, hogy vetted a fáradságot és válaszoltál.

    neked is minden szépet és jót

    cs.

  • konczy

    2009. február 17. kedd

    Kedves Csilla!

    Nem gondolnám, hogy olyan okos vagyok, nem is vagyok pszichológus sem, csak anyuka, aki szintén megpróbál mindent a legjobb tudása szerint csinálni. Nekünk is voltak gondjaink az alvással, de hiába olvastam utána a dolgoknak, általában a felkínált megoldások nem váltak be.
    Szerintem nem kell minden tanácsot megfogadni, minden cikket elolvasni, vagy általunk nagyra becsült szakemberek sokszor egymásnak ellentmondó véleményét szóról szóra betartani.
    Kislányomnál a nappali alvás csak hason működik, éjszaka pedig háton alszik, nagyobbik gyerkőcöm mindig hason aludt, miután rájöttünk, hogy így szeret. Amíg a tanácsoknak megfelelően háton aludtak, 15-20 perc se telt el, és felébredtek. Miután rájöttünk, hogy a hason fekvés a megoldás, csak azt mondták, „hát, így is lehet altatni…” .
    Oltás után 1 hétig minden éjjel felkeltünk(pedig átaludtuk már az éjszakát), mire rájöttem, hogy szegény gyereket túletettem…

    Csak azt akarom mondani, hogy mindannyian szeretjük a gyerekeinket, és a legjobbat akarjuk nekik, így olvasunk, hallgatunk stb., pedig mindig a szülő ismeri legjobban a gyerekét… nem gondolom, hogy valamelyikünk örül, ha sír a kicsi, vagy „nevelési célzattal” órákig sírni hagyná. Véleményem szerint egy kis nyöszörgés, elégedetlenség simán belefér, de keservesen sírni én sem hagyom, mert az valóban okozhat maradandó károkat, hiszen ilyenkor a kicsi csak azt tudja, hogy nem érzi jól magát, és nincs senki, aki megvígasztalná. Elvetettség, magányosságérzet alakulhat ki benne, és ez bizony komoly befolyással lehet későbbi életére is.

    Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam. Minden jót!

    konczy

  • Csilla

    2009. február 17. kedd

    Kedves Ági, és kedves Mindenki,

    meglepődve olvastam, hogy az a bizonyos nők lapja cikk mennyi érdeklődést váltott ki, márcsak azért is, mert nekem is felforgatta az életemet egy kis időre, igaz pont ellenkező irányban. Vera lányom most múlt hat hónapos, és két hónapos korától átalussza az éjszakákat, sőt a nappali alvásával se voltak komoly problémák. Mindez nem az én „érdemem”, nem alvástréning eredménye, ahogy a cikk írja (nem is tudom mi az…), egyszercsak a pöttöm lányka úgy döntött, este nyolctól reggel 5 ig nem ébred fel, és hiába álltam duzzadó mellekkel az ágya mellett, csak aludt tovább. És onnantól kezdve minden éjjel kicsit még tovább, mígnem eljutottunk az este 8tól reggel 7ig rendszerhez, ami hónapokig jól működött. Aztán egyszercsak eljött a hozzátáplálás ideje, és még a fogacskák is elkezdték kínozni, és a nappali alvásunk teljesen felborult (azóta rendeződni látszik) és éjszaka váratlanul fel-felsírt a babus, én pedig rohantam hozzá, de mire odaértem az ágyához, mélyen aludt. Innentől kezdve majd minden éjjel felsírt 1x -2x, aztán aludt tovább mintha mi sem történt volna.Legtöbbször ilyenkor fel se keltem az ágyból,csak hallgatóztam, de semmi sem történt, így visszaaludtam. Aztán persze akadtak kivételek is, amikor keservesen kezdett sírni, tisztán érezni lehetett, hogy fáj valamije, ilyenkor persze kivettem, megnyugtattam, ha kellett, kapott pocakfájás elleni szirupot, ha kellett bekentem az ínyét, kis ringatás, és aludt tovább. Mígnem én is elolvastam a bizonyos cikket, ahol egy az egyben le van írva, hogy gyakorlatilag csak a „lelketlen” anya nem veszi ki rögtön a pityergő gyerekét éjszaka az ágyból, és ezzel egész felnőtt korára kiható sérüléseket okoz … Rámtört a szörnyű lelkiismeretfurdalás, és a kétség, hogy mindent rosszul csináltam, és a következő éjszakától minden egyes nyekkenésre beszaladtam a gyerekszobába és kikaptam a féléber gyereket, megnyugtattam, elringattam, visszatettem és aludtunk tovább. A baj csak az, hogy ebből kezd egy elég jól megfigyelhető rendszer kialakulni, és mostanság az az érzésem, minél gyakrabban mentem be éjjel hozzá, annál gyakrabban ébredt a következő éjszaka, és innentől elindult egy ördögi kör. Sajnos nagyon nehéz megítélni, hogy ténylegesen mi a baja az éjszaka nyűglődő gyerekünknek, de az utóbbi éjszakákon már úgy láttam, hogy a világon semmi, nagyon örül a kislányom ahogy belépek a szobájába, nyújtogatja a kis kezét, nyújtózkodik, vigyorog, jelzi, hogy részére vége az éjszakának, kezdődhet a nap. Ha ilyenkor nem veszem ki, csak énekelek neki és simogatom, akkor minden alkalommal amikor kimegyek a szobából kezdődik a sírás előlről, és ahogy belépek újra, abbahagyja. Előbb utóbb persze megoldódik a helyzet, mert az éjszaka közepén nyilván ő is álmos, úgyhogy kb. 35-40 perc huza-vona után elalszik újra, és akkor már reggelig nem nyikkan. Én viszont nem tudok rögtön visszaaludni, egész nap álmos vagyok és nyűgös, és a helyzet egyre rosszabb. Egy szó mint száz, én most úgy gondolom, hogy igen, a cikk írója is hangsúlyozza, hogy minden gyerek más, és minden anyuka is más, azt gondolom, hogy minden anyuka érzi, hogy mi a legjobb a babájának és neki, csak mindig hagyni kell, hogy az ösztöneink vezessenek, és nem szabad, hogy ezernyi egymással ellentétes információ összezavarjon minket és egy addig jól működő rendszert teljesen leromboljunk, csak azért mert valaki szerint rosszul csináljuk. Nem tudom más hogy van vele, én a legjobbat akarom a lányomnak, igyekszem jól csinálni, és amúgy is hajlamos vagyok az elbizonytalanodásra, főleg ha valaki elég határozottan képviseli a véleményét velem szemben, és olyankor teljesen elmegy az önbizalmam, és elkezdek kapkodni, majd persze visszatérünk az origóhoz, és rendbejön minden, de a kis kitérők elég nehezen feledhetők (szerintem a lányomnak is). Én mindenesetre tegnap éjjel már nem vettem ki a lányomat amikor elkezdett szólongatni, vártam, hogy hátha visszaaltatja magát (ahogy az utóbbi 4 hónapban minden éjjel minden gond nélkül), és csak akkor mentem be, amikor kb. 10 perc után ez mégsem sikerült, de nem vettem ki, hanem énekeltem, simogattam, és 3. nekifutásra így is elaludt. Annyi fórumon olvastam már, hogy meg kell tanítani a gyereket egyedül elaludni az ágyában, és nekünk ez gond nélkül sikerült is, most pedig azt olvasom, hogy ha egyedül hagyod a gyerekedet éjszaka az ágyában, és várod, hogy elaltassa magát, azzal visszafordíthatatlan károkat okozol…. Hát nem tudom…. Ági, mit gondolsz? Ne haragudjatok, hogy ilyen terjengősre sikerült ez a levél, de már jó pár napja érik bennem, és egyszerre kiszaladt az egész…
    Köszönöm, hogy leírhattam, és köszönöm Ági, ha leírod, melyik úton haladjak szerinted tovább…

  • Tóth Erika

    2009. február 16. hétfő

    Kedves Eperkeanyu!

    Kérlek nekem is küldd el a cikket!. Egy 16 hónapos kisfiú anyukája. Köszönöm!

    Üdv,
    Erika
    totherika74@yahoo.com

Comment navigation