1 éves baba étrendje

Az egy éves babák többsége ideális esetben még naponta 1-2 alkalommal szopizik vagy tápszert kap. Ezen a téren azonban hatalmas eltérések lehetnek.

1 éves baba étrendjeAz is lehet, hogy már egyáltalán nem szopik és a tápszert is elutasítja, ebben az esetben tejjel, tejtermékekkel, illetve magas kalciumtartalmú zöldségek fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet kalciumigényét.

A kalcium mellett az egyéb tápanyagok, vitaminok bevitele is fontos, ezeket legkönnyebben zöldségekkel pótolhatjuk. A hónapok óta fogyasztott főzelékek mellé most már becsempészhetünk az étrendbe másféle elkészítési módokat is, hiszen a pici 1 évesen már ügyesen rág és szívesen fogadja az önállóan ehető, kézzel megfogható rágcsálnivalókat is.

Rakott zöldségek Adhatunk neki rakott zöldségeket (brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, tök stb.): ezek elkészítése rendkívül egyszerű, a vízben puhára párolt zöldségeket kikent kőedénybe, üvegedénybe vagy tepsibe lerakjuk, szósszal nyakonöntjük és tejfellel megkenve, sajttal megszórva 20 percig sütjük az előmelegített sütőben (amíg a tejfel meg nem sül, a sajt le nem pirul). A szósz többféleképpen készülhet:

  • Húsból: egy fej vöröshagymát megpirítunk kevés olajon, hozzáteszünk fél kiló darálthúst, kevés sóval, borssal, bazsalikommal ízesítjük, esetleg tejfellel összekeverjük, így adjuk a zöldséghez.
  • Sajtból: egy fél liter tejet 2-3 evőkanál liszttel csomómentesen elkeverünk, sóval borssal ízesítünk, amikor már jó meleg hozzáadunk 20 deka reszelt trappistát és ízlés szerint 2 gerezd összetört fokhagymát, addig főzzük, amíg a sajt szét nem olvadt benne.
  • Tejszínből: 3 deci tejszínt kevés sóval, borssal, oregánóval ízesítünk és 1 evőkanál liszttel sűrítünk
  • A variációk száma gyakorlatilag végtelen, csak arra kell ügyelnünk, hogy ne legyen túlságosan fűszeres a szósz.

Felfújtak Ha a kicsi nem szívesen eszik zöldségeket, akkor kicsit ügyeskednünk kell, hogy bele tudjuk őket csempészni az étrendjébe. A felfújtak jó megoldást jelenthetnek. Az alaprecept igen egyszerű: az alaposan megfőtt zöldséget (spenót, brokkoli, sóska, répa, tök, spárga stb.) összeturmixoljuk, 3 egész tojással (nagyjából fél kiló zöldség esetén) és 1 evőkanál liszttel keverjük, ízlés szerint fűszerekkel, fokhagymával ízesítjük. Kikent üvegtálban, jénaiban vagy akár muffinformában 20-30 percig sütjük. A kicsi kockákra vágott darabokat vacsorára, uzsonnára vagy az ebéd mellé köretként tálaljuk.

Levesek A legtöbb gyerek szereti a leveseket, azonban a kicsik felettébb ügyesen tudják kiválogatni a zöldségeket a léből. Ilyenkor jó megoldást jelenthetnek a krémlevesek, amikbe beleturmixoljuk a zöldségeket. Levesgolyóval vagy galuskával a válogatósabbak is szívesen megeszik. A legkönnyebb módon úgy tudunk krémlevest készíteni, hogy a zöldséget puhára főzzük (fokhagyma, hagyma, brokkoli, póréhagyma, vegyes zöldségleves, spárga, zeller stb.), jól összeturmixoljuk, főzhetünk bele kevés krumplit, így rögtön sűrű lesz vagy kevés tejszínnel a turmixolás után tovább forralhatjuk. Ha tejszínt teszünk bele, akkor érdemes kicsit utánfűszerezni.

Tészták Zöldségekből szuper szószokat is készíthetünk tésztafélékhez, ezeket szívesen eszik a gyerekek.

Melyik zöldség milyen vitaminokat tartalmaz?

Brokkoli
béta-karotin, B-, C-, E-vitamin, folsav, kálium, kén, kalcium, foszfor.

Karfiol
B2-, C-, K-vitamin, folsav, kalcium, vas, fehérjék.

Kelbimbó
béta-karotin, B6-, C-, E-, K-vitamin, magas fehérjetartalom, cukor, klór, jód, kén, kálium.

Kelkáposzta
A-, B6-, C-vitamin, kalcium, kén, jód, klór, kálium.

Spenót
A-, B-, C-vitamin, kalcium, vas, kálium, nátrium, foszfor.

Sóska
béta-karotin, C-vitamin, kalcium. A spenóthoz hasonló biológiai értékekkel rendelkezik, azonban

Gumós édeskömény (pl. teának)
A-, C-vitamin, kalcium, magnézium, nátrium, cukor.

Spárga
A-, B1-, C-vitamin, kalcium, foszfor, vas, kálium.

Kukorica
béta-karotin, B-, C-vitamin, cukor, pektin, foszfor, magas szénhidráttartalom.

Borsó
B1-, B2-, C-vitamin, béta-karotin, foszfor, kalcium, cukor, fehérje, magas szénhidráttartalom.

Zöldbab
C-, K-vitamin, béta-karotin, kalcium, cukor.

Cikória
béta-karotin, C-vitamin, foszfor, kalcium, magnézium, vas, kolin, inulin, arginin.

Endivia
A, B1-vitamin, kalcium, vas, kálium, nátrium, magnézium.

Kerti zsázsa
béta-karotin, B-, C-, K-vitamin, kalcium, magnézium, kálium.

További részletek az ingyenesen letölthető Nagy Babaszakácskönyvben!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.