Rutinok betartása játékosan

Nekünk felnőtteknek a rutinok unalmasak: mindig ugyanazt csinálni… rémes. A kisgyerekek számára azonban a rutinok jelentik az állandóságot, a biztonságot, a kapaszkodót a világban, ahol annyi sok minden változik. Milyen rutinokat érdemes kialakítani és betartani, hogy a megfelelő fogódzókat biztosítsd a gyermekednek? És, hogyan segítsd ezt játékos módszerekkel?

1. “Jó reggelt!”-rutin

Kezdjétek a reggelt a megszokott reggeli rituáléval, ez megadja a nap alaphangulatát! Egy kis összebújás, kisebbeknek szopi, esetleg mese, közös napocskacsalogató dal eléneklése. Ha reggel bölcsibe vagy oviban indultok, akkor is érdemes úgy időzíteni az ébredést, hogy ne rohanással induljon a nap, hanem egy pár perces közös kis beszélgetéssel vagy játékkal.

A kisebbik fiammal sokáig egérkéset kellett játszani ébresztő gyanánt: ő volt a cica és a két kisegér próbálta felébreszteni őt mindenféle játékkal, ugráltak rajta, húzkodták a cica bajszát, csiklandozták… 🙂 Ő jókat kuncogott rajta, közben fel is ébredt és nem tartott több ideig, mint könyörögni, hogy végre keljen fel és készüljön. Annyira szerette, hogy még mostanában is kéri néha, pedig már majdnem 10 éves 🙂

2. Elindulási rutin

Totyogókorban gyakran nehezére esik a kicsinek elhagyni azokat a helyeket, ahol jól érzi magát. Például a játszóteret vagy egy kis barát lakását, ahol jót játszottak. Ilyenkor segíthet egy búcsú-dalocska vagy mondóka, amit elénekeltek, vagy megkérdezheted tőle, mi az az 5 dolog, amit legjobban szeret az adott helyen és azoktól a dolgoktól egyenként elbúcsúzhattok (“Szia hinta, szia homokozó! Holnap megint jövünk!)

3. Hazaérkezési rutin

A kisgyerekek hazaérve sokszor teljesen kikelnek magukból, rohangálnak, túlpörögnek, így vezetik le a napközben felgyűlt feszültséget és frusztrációt bölcsi/ovi után. Ráadásul hajlamosak ilyenkor mindent ledobálni (ruhát stb.) és neked is egy csomó tennivalód lenne, ami miatt esetleg feszült vagy. Segít könnyebbé tenni számukra a hazaérkezést, ha van egy kis közös rutinotok arra, mit csináltok ilyenkor elsőként, mit utána és a többi. Pl. leteszitek a kabátot és a cipőt a helyére, elmentek kezet mosni, az esti hazaérkezéskor közösen kezditek készíteni a vacsorát stb.

4. Étkezési rutinok

Jó, ha a család együtt tud enni legalább esténként és ebbe még több rendszerességet vihet, ha megvan, melyik nap, mit esztek együtt (például hétfőn fasírt van, kedden tészta, szerdán csirke stb.) Ez neked is megkönnyíti a dolgodat és a gyerekek számára is könnyen megjegyezhető, ráadásul a válogatás esélyét is csökkenti.

Emellett természetesen lehetnek egyéb rutinjaitok is az evéshez: közös terítés, amiben minden családtagnak megvan a maga feladata (ki hozza a tányérokat, ki a szalvétafelelős, ki viszi a villákat stb.) Jó, ha ebbe minél kisebb kortól bevonod a gyerekeket és mindenkinek megvan a maga feladata, felelőssége.

Az étkezési rutinhoz hozzátartozhat az is, hogy evés közben sorra mindenki elmeséli, mi történt vele aznap vagy kérdéseket tesztek fel egymásnak, pl. el lehet mesélni, mi volt, aminek a legjobban örültél, mi volt a legnehezebb, mi volt a legbosszantóbb stb.

5. Rendrakási rutin

Már egészen kis kortól bevezethetsz szokásokat a rendrakásra vonatkozólag. Pl. nem veszünk elő másik játékot, amíg az előzőt nem tettük el, este lefekvés előtt mindent összeszedünk.
Már a 10-12 hónapos kicsit megkérheted, hogy 1-1 játékot tegyen be a dobozba, a feladatok számát pedig a korra lehet növelni. Fontos tudni, hogy 2 éves kor előtt a gyerekek még nem értik a komplex feladatokat (pl. “Pakolj össze a szobában!” vagy “Szedd össze a kockákat, a babákat és a labdákat is!”), ezért egyszerre csak egyfélét adj ki neki! Pl. “Tedd bele a kisautókat a dobozba!”. Ha együttműködik, mindig nagyon dicsérd meg 🙂

A rendrakást játékos módszerekkel is ösztönözheted, kitalálhattok pl. egy mondókát vagy dalocskát, amit közben énekeltek, vagy készíthettek egy rajzos listát rendrakás előtt arról, miket kell elpakolni és amit eltett, azt kiszínezheti a listán.
Ha több gyerek együtt játszik, ki lehet adni feladatként, hogy mindenki tegyen a helyére 5 (vagy 10) darab játékot és hangosan számolja, amikor betette a dobozba, ebből általában spontán versengés szokott létrejönni, a gyerekek nagyon élvezik 🙂

6. Fürdés, tisztálkodás, fogmosás

Vannak gyerekek, akik notóriusan kerülik a fogmosást, nem szeretnek kezet vagy hajat és ritkán még a fürdésnek is akadnak ellenzői. Az ellenállást játékosan oldhatjuk egy kis közös játékkal:
pl. fogmosás közben játszhatjuk azt, hogy a csúnya bacikat kell kiűzni a szájából és minden fogacskának 5 súrolásra van szüksége ahhoz, hogy ne egye meg a baci 🙂
A hajmosásnál játszhatjuk azt, hogy varázshabbal fehérre varázsoljuk a haját és amikor rajta van a hab, megnézheti magát egy kis tükörben, milyen lett, utána pedig vízzel visszavarázsoljuk őt az eredeti kisgyerekké 🙂

7. Lefekvés, altatás

Az elalvás előtti rutinhoz itt írtam ötleteket.

8. Hétvégi rutin

Ha a kicsi már bölcsődébe-óvodába jár, akkor biztosan másként zajlanak a hétvégék, mint a munkanapok, de ha nem, a hétvége akkor is más, hiszen olyankor apa is otthon van. Jó, ha a hétvégéknek is van egy ritmusa, ami mindig ugyanaz, így ti is ki tudjátok pihenni magatokat és a házimunkára, közös programokra is marad idő. Hétvégi rutin lehet a közös reggeli, a szombat délelőtti bevásárlás, a kertészkedés, a délutáni közös séta, a vasárnapi közös kirándulás, a focizás apával a parkban.

Jó, ha ezeket a programokat közösen le is rajzoljátok egy kis naptárba, ahol megtalálhatóak a hét napjai, így az olvasni nem tudó gyerek is követni tudja a programokat. Mi egy A4-es papírra közösen rajzolgattuk meg minden hónapban ezeket, a papírt pedig mágnessel rögzítettük a hűtőre (egy kisebb színes mágnest lehetett rajta minden nap odébbhúzogatni, innen tudták a gyerekek melyik napnál tartunk).
Ugyanerre a naptárra egyébként felkerülhet még az is, melyik nap ki segít a terítésben, főzésben, rendrakásban, így ezen sincs vita és ugyanide be lehet rajzolgatni az ünnepeket, születésnapokat is 🙂 Ez amellett, hogy a napi szokások betartásában segít, megtanítja a gyerekeket a hónapok, napok követésének rutinjára is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon válaszolok, a blogon a hozzászólások között nem. Ha a kérdésed hosszabb vagy privátban szeretnél kérdezni, kéthetente az online fogadóórán tudsz kérdezni.

Leave A Response

* Denotes Required Field