Nézzen-e tévét a gyerek?

Manapság egyre több helyről hallom, hogy a szülők úgy döntenek, lemondanak a televíziózásról és anélkül nevelik gyerekeiket is. Az estéket közös képernyőbámulás helyett játékkal, beszélgetéssel, olvasással töltik. De vajon lemaradnak-e valamiről az így nevelt gyerekek vagy éppen fordítva: azok a gyerekek maradnak ki valami jóból, akik napi átlag 3-4 órát a tévét nézik?

Nézzen-e tévét a gyerek?Nem túlságosan elterjedt még ez a modell: hazánkban egyelőre éppen az a probléma, hogy a gyerekek már egészen kicsi kortól kezdve napi sok-sok órát a televízió előtt ülve töltenek és válogatás nélkül ömlik rájuk a rengeteg információ. Nem az a gond, ha a mesecsatornát nézik, hanem ha a szülőkkel együtt a véres akciófilmeket, bugyuta sorozatokat is nyomon követik. Ehhez nem kell, hogy a tévé előtt üljenek, az is elég, ha csak háttérzajként szól a tévé, a szülők nézik, közben pedig a kicsi a szobában játszik.

Régebben a kutatók egyöntetűen állították, hogy a televíziózás rossz hatással van a gyermekre napjaink kutatói azonban már engedékenyebbek.

„A televízió, a számítógép és az internet a modern világ szellemi táplálékai. Nélkülük nemcsak ízetlenebb az élet, de olyan tápanyagokban is könnyen hiányt szenvedhetünk, melyek az egészséges mentális fejlődés nélkülözhetetlen elemei. De – akárcsak a valódi táplálék esetében – a túlzott fogyasztás vagy a silány minőség könnyen ártalmassá is válhat. A gyerek, aki a rossz minőségből nagy mennyiséget fogyaszt, lassan mind testileg, mind szellemileg elformátlanodik: egyre felszínesebbé, egyre tartalmatlanabbá válik, olyan emberré, aki legfeljebb csak ütni képes – de érezni és gondolkodni nem” – írja Ranschburg Jenő Áldás vagy átok – Gyerekek a képernyő előtt című, most megjelent könyvében.

Babák a tévé előtt?
1-másfél éves kor előtt is szívesen nézik a babák a tévét, de ne hagyjuk nekik, mert károsítja a szemet. Másfél éves kor körül már pár perces rövid, egyszerű meséket megnézhet a pici, de ne hagyjuk órákat a képernyő előtt ülni. A beszédfejlődéssel párhuzamosan, nagyjából 2 éves kor után már megérti az egyszerűbb mesefilmek történéseit. 3 éves kortól kezdődhet az igazi rajzfilmnézés, ekkor már akár bábszínházba vagy moziba is elvihetjük a gyermeket, természetesen csak a korának megfelelő filmekre.

Néhány hasznos tanács:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field