Nem alszik a baba

Akinek még nem volt gyereke, az el sem tudja képzelni, milyen hónapokon át a fél éjszakát kényszerből álmatlanul tölteni, vagy félóránként felkelni a bömbölő, hisztiző gyerekhez. Aki pedig éppen benne van ebben az őrületben, el sem tudja képzelni, hogy hamarosan vége lehet. Lássuk hát, hogyan tehetjük könnyebbé…

baba alvás, baba alvászavar, nem alszik a babaElőrebocsátom: tuti receptek szerintem nincsenek. Az igazán kitartó gyerekek képesek akár másfél éven át sakkban tartani a családot, a jobbféléket pedig néhány trükkel jobb belátásra bírhatunk, bár lehet, hogy idővel maguktól megtanulnának aludni. Az olyan közkézen forgó „csodamódszerek”, mint az Aludj jól gyermekem és Aludj velem, vagy a Suttogó néhány családban beválnak, másoknál nem (ezekről az alábbiakban részletesebben írok még), ez egyéni ízlés, szülői kitartás és elsősorban a gyerek személyiségének a függvénye. Úgy gondolom, hogyha kezdettől fogva teret engedtünk a baba egyéni igényeinek is az élet minden területén (igény szerint evett, aludt stb.), akkor valószínűleg az új szokások ellenére lesznek majd és nehezebben szokja meg, jobban megviseli a babát.

Alvásra szoktató módszerek, amiktől jobban aludhat a baba

(itt most a módszereket írom le, amikkel találkozhatsz, az ezekkel kapcsolatos szakmai véleményemet a módszerek ismertetése után találod)

Aludj jól gyermekem!

Az Aludj jól gyermekem! illetve az Aludj velem! című könyvek (iiletve még van más, ugyanerre a módszerre alapozó könyv is) lényege az ún. késleltetett válasz, más néven Ferber-módszer alkalmazása. Lényege, hogy a babát minden este ugyanabban az időpontban, ugyanazon rutintevékenységek után (evés, fürdés stb.) tesszük le még éber állapotban a kiságyába, majd kimegyünk. Ha sír először 1 percet várunk, majd bemegyünk hozzá, hátsimi, elmondunk előre kitalált szöveget (pl. Most aludni kell, aludj szépen, anya nagyon szeret, de most nem játszunk.), aztán kimegyünk. Ha megint sír megint 1 perc kivárás után bemegyünk stb. Egészen addig, amíg el nem alszik. Éjszaka ugyanez. Kivenni az ágyból nem szabad. Következő este már 3 percet várunk, aztán 5- öt, 7-et stb. Pár éjszaka múlva -elvileg- magától elalszik a baba és nem ébred fel éjszaka sem. A könyv szerint ezt a módszert 6 hónapos kor felett lehet kipróbálni. Tapasztalatok és vélemények erről a módszerről

Suttogó módszer

A Suttogó titkai című (úgyszintén sok vitát kiváltott) könyv módszere valamivel humánusabb. Ennél is fontos, hogy este azonos időpontban feküdjön le a kicsi, előtte ugyanazokat a rutinműveleteket végezzük el, azonban itt a lefektetés után, ha sír a kicsi, akkor mellette kell maradni, megnyugtatni (de a kiságyból nem kivenni), ha megnyugszik, kimenni a szobából, ha megint sír, megint bemenni, megint simogatással, szavakkal megnyugtatni, de nem kivenni, és így tovább. A Suttogó szerint előfordulhat, hogy az első éjszaka akár százszor is lejátszódhat ez a nyugtatásos jelenet, de a helyzet éjszakáról éjszakára javulni fog, míg végül a baba átalussza az éjszakát. A könyv szerint ez a módszer 8 hónapos kortól alkalmazható, szerinte ugyanis nagyjából ekkor kezdődik a kisgyermekkor.

Együttalvás

A kötődésre való nevelés, illetve a sokáig tartó szoptatás hívei szerint ez a legjobb megoldás a kimerülés elkerülésére. Ha a baba éjjel felkel és szopival alszik vissza, akkor nagyon kényelmes megoldás lehet, de azoknál a kicsiknél is beválik, akik már nem szopiznak. Feltéve, ha a szülők egyikét sem zavarja, hogy a kicsivel alszik, így is kényelmesen tudnak feküdni (egy 140-es ágynál nem biztos, hogy kényelmesen megoldható) és nem ragaszkodnak hozzá, hogy az ágyban éljenek magánéletet.
Az egészen kicsiknél a közelség igénye miatt jó ez a megoldás, a nagyobbaknál (8-12 hónapos korban) a szeparációs szorongást oldja, de bárhogyan is döntünk, amint a kicsi ki tud jönni a kiságyból, vagy saját ágyat kap, egészen biztosan át fog néha vándorolni hozzánk, hiszen ez természetes igénye.
Ezt a módszert már újszülötteknél is alkalmazhatjuk, amennyiben nem félünk tőle, hogy ráfekszünk stb. Egyes kutatások szerint az együttalvás csökkenti a bölcsőhalál kockázatát is. Egy biztos, pl. amikor magas láza van a gyerekeimnek, vagy nagyon el van dugulva az orruk, én jobban szeretek velük aludni, így észreveszem, ha már alig kapnak levegőt vagy felment a lázuk. Erről a módszerről bővebben az Éjszakai gondoskodás című könyvben olvashatsz!

Egyéb házi praktikák

  • Ha a gond az, hogy csak szopival (teával, tápszerrel) alszik vissza éjszaka a baba: szopi helyett adjunk vizet cumisüvegből, idővel rájön, hogy éjszaka nincs cici és nem kel fel
  • Anya helyett apa fektesse le a kicsit és ő menjen be hozzá éjszaka, ha rájön, hogy éjjel nem lehet anyát zaklatni, akkor nem fog emiatt felkelni.
  • Ha felkel, ne vegyük ki az ágyból, kapjon cumit (ha egyébként is cumizik, ez be szokott válni)
  • Ha a fogzás miatt sírdogál, lefekvés előtt kapjon homeopátiás bogyót (pl. Chamomilla CH15-ből 5 golyócska) vagy homeopátiás kúpot (Viburcol kúp)
  • Ha felkel és játszani szeretne: a legtöbb babánál van ilyen korszak, főként 10-14 hónapos korban fordulhat elő. Általában beválik, hogy azt mondjuk neki, játszon nyugodtan a félhomályban (villanyt semmiképp ne kapcsoljunk), mi visszafekszünk aludni és feküdjünk is vissza.
  • Ha este nem akar elaludni: feküdjünk le vele együtt, ha csend van és látja, hogy mi is alszunk, idővel ő is elalszik.
  • Ha nem tudjuk, mitől kel fel, akkor érdemes kiszűrni a lehetséges rizikófaktorokat: nézzük meg a száját, jön-e a foga (a duzzadt íny, fehér csík az ínyen, esetleg véres íny erre utalhat), a következő éjszaka kapjon homeopátiás bogyót, ha javul a helyzet, akkor a foga volt a ludas a felkelésben, ha nem, akkor más lehet az ok.
  • Léteznek úgynevezett alkati szerek is a homeopátiában, amik pl. a túlságosan szorongó, alvászavaros babáknál, kisgyerekeknél lehetnek hatásosak, érdemes erről egy homeopátiás orvostól tájékozódni, nem egy esetről hallottam, amikor egy ilyen szer hozta meg a javulást.
  • Ha anya hiányzik neki éjszaka: adjuk neki oda a kispárnánkat, sok gyerek, ha érzi az anyukája illatát, visszaalszik magától
  • A legdurvább módszer, amit hallottam, hogy a gyerkőcöt egy külön szobába tették és senki nem ment be hozzá éjszaka, idővel leszokott a sírásról.
  • Ha eddig velünk egy szobában aludt: tegyük át másik szobába, lehet, hogy a mi mozgolódásunk miatt ébred fel
  • Ha eddig külön szobában aludt: tegyük a kiságyát a mi szobánkba, hátha a közelségünk hiányzik neki

Melyik módszer a jó?

Bár a fent ismertetett módszerek többsége a gyakorlatban bevált, azaz végül megtanult „aludni” a baba és nem okozott többé gondot a sok ébredés a szüleinek, a sírni hagyós Ferber-módszernek, van egy nagy hátránya. A magában sírni hagyott baba szervezetében megemelkedik a kortizol (stresszhormon) szintje és mivel a módszer szerint több napon át minden alvásnál hagyjuk sírni a babát 1-1 percre, menjünk ki a szobából, tehát magában sír a baba, a kortizol-szint újra meg újra megemelkedik és vizsgálatok szerint így is marad. Ez nem átmeneti dolog, volt olyan vizsgálat, ami kimutatta, hogy a megemelkedett kortizolszint még 6 (!) évesen is megvolt a csecsemőkorukban sírni hagyott gyerekeknél!

Mit okoz a megemelkedett kortizolszint? Ingerlékenységet, alacsonyabb stressztűrő képességet (könnyebben kiborul a kicsi, nehezebben viseli a változásokat, kevésbé rugalmas, gyakrabban pörög túl stb.).

Ugyanakkor van egy másik probléma is vele: a rendszeres sírni hagyás az anya részéről is nagy erőfeszítésekkel jár, az ösztönei ellen megy, akik végigcsinálják arról számolnak be, hogy meg kell keményíteniük a szívüket, hogy ne segítsenek a babának, ne vegyék fel mégis. Ez az elfordulás, a baba meg nem hallgatása ilyenkor csak átmeneti, kutatások mégis azt igazolják, hogy a kötődés itt kezd el megszakadni. A baba kevésbé bízik a szüleiben, az anya gyakrabban hoz határozott, ámde a kapcsolat ellen ható döntéseket. Már máskor sem siet azonnal az anya a gyermeke segítségére, tovább hagyja sírni, kevésbé figyel oda a kéréseire.
Tudom, most azt gondolod, ez veletek nem fordulhat elő, csak az alvást szeretnéd rendezni és minden másban megmarad a jó kapcsolat, azonban a gyakorlat azt mutatja (és ezt 10 év szakmai tapasztalatával a hátam mögött írom), hogy az anya-gyerek kapcsolatot rongálja a tudatos sírni hagyás MINDKÉT oldalról.

A harmadik probléma pedig: gyakran minden erőlködés és igyekezet ellenére a változás csak átmeneti. Lehet, hogy a sírni hagyással eléred, hogy a babád átaludja az éjszakát, egyszercsak mégis elkezd újra felébredni, mert nem pusztán rossz szokásról van szó, hanem valóban vannak olyan fizikai okok, amik felébresztik őt (éhség, melege van, jön a foga stb.) Sok könyv, amik azt tanácsolják, hogy hagyd sírni a babát 1-1, majd 3-3 percre stb. elfelejtik, hogy az ébredés nem rossz szokás, hanem számtalan ok lehet a hátterében és először ezeket kell orvosolni!

A Suttogó-módszer kétségtelen előnye, hogy itt az anya nem hagyja magára a babát, ez pozitívum, hiszen bár ilyenkor is tiltakozik, sír a baba, ez elsősorban abból fakad, hogy már álmos és nem kapja meg a megszokott gondoskodást. Azonban, mivel ott vagy mellette, segítséget nyújtasz neki, a közelséged révén a kortizolszint ugyan megemelkedik (mint síráskor mindig), de később visszatér az eredeti értékre. Az egyetlen gond itt is az, hogy először mindig az alvászavarok hátterét kell megoldani, anélkül hiába fogunk bele a szokások megváltoztatásába.

Hibák, amiket elkövethetünk

  • Melléfekszünk, amíg elalszik, aztán meg kiosonunk. Általában ebből az szokott lenni, hogy félórákat kell mellette feküdnünk, mert nem akar elaludni. Akkor már jobb, ha a mi nagyágyunkon alszik el és onnan visszük át a saját ágyába.
  • Tévé előtt alszik el: mi nem tudunk nyugodtan tévézni, mert a Teletubbies-t kell néznünk, aztán meg egy órát fekszik a tévé előtt, de nem alszik el.
  • Cumisüveggel a kezében alszik el: tönkremennek a fogai a cukros lében áztatástól és éjszaka felkelvén követelni fogja a cumisüveget
  • Minden este más módszerrel próbáljuk leszoktatni az éjszakai felkelésről: ez teljesen meg fogja zavarni
  • Egyidőben több módszert próbálunk ki, így nem tudjuk, melyik oldotta meg a problémát, plusz a babát is összezavarhatjuk vele.

Amit érdemes a baba születésétől fogva betartani

  • Legyen az estéknek egy adott menete. Nem muszáj mindig 8:00-kor ágyban lenni a kicsinek, inkább azt figyeljük meg, mikor álmosodik el és akkor álljunk neki fürdetni, fektetni.
  • Az este lépései azonos sorrendben történjenek, például fürdés, babamasszázs, öltözés, etetés, esti mese, lefekvés
  • Lefekvés után már ne égjen a villany a szobájában
  • Ha éjszaka bemegyünk hozzá, ne szórakoztassuk, ne beszélgessünk vele, ne gyújtsunk, csak kis fényt, pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt
  • Lehetőleg éberen fektessük le, de ha bealszik a szopiba, az sem baj
  • Lefekvés előtt már ne „gyorsítsuk fel” a babát, ne bírkózzunk, csiklandozzuk stb., ettől csak felpörög és nehezebben fog elaludni. A lefekvés körüli időszak legyen egyre csendesebb, nyugodtabb, hagyjunk rá bőven időt.
  • Főként 8-10 hónapos kor után fontos, hogy akkor fektessük le este a babát, ha már tényleg álmos. Az előző felébredés után teljen el legalább 2-3 óra (8-10 hós korban)!
  • Idővel rászoktathatjuk, hogy egy kispárnával vagy egy kabala állatkával aludjon el, ez megnyugtatja, és a nappali alvásnál is jól jöhet (persze ez gyerekfüggő, van, aki nem igényli)

Gond-e, ha segítséget kap a kicsi az elalváshoz?

Elvárható-e, hogy a baba egyedül, segítség nélkül aludjon el? Egyáltalán nem! A babának segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, ahhoz hogy ki tudja zárni a külvilág ingereit. Mi felnőttek ilyenkor könyvet olvasunk, tévét nézünk, aztán tudunk elaludni, ő azonban még nem képes ezt magától megoldani, ezért a mi segítségünkre szorul. Az ősi ösztönei azt diktálják, hogy az elalváshoz biztonságos környezetre van szüksége és arra az érzésre, hogy álmában nem történhet vele semmi rossz. Sok baba ezt a biztonságérzetet csak az édesanyja közelében tudja megélni, ezért egyáltalán nem gond, ha mellettünk alszik babaöbölben vagy legalább a kiságya a szobánkban van.

Sok babának szűk térre, az anyaméhez hasonló helyzetre van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezze magát (pl. bölcső, mózeskosár, pólya), de emiatt szeret sok baba hason is aludni, mert erre emlékezteti.

Más babák csak cicin tudnak elaludni, ez idézi elő bennük azt a biztonságérzetet, ami az elalváshoz kell. A cicin alvás egyáltalán nem gond, a kicsi idővel kinövi, elhagyja, ahogyan minden mást is.

Fontos tudni, hogy amire szoktatjuk a babát, az nagyon sokáig megmaradhat, akár éveken át ugyanígy fog elaludni, ezért lehetőség szerint olyan altatási szokásokat alakítsunk ki, amit képesek vagyunk 9-10-15 kilósan is tartani majd. Az újszülöttkor ezalól kivétel, az első pár hetet tekintsük átmeneti időszaknak, amikor minden megengedett, ahogyan jól érzi magát a baba és ahogyan alakul. Ez az összehangolódás időszaka, dédelgessük a kicsit sokat, ismerkedjünk egymással! Amikor már látjuk, mi az, ahogyan jól érzi magát, ahogyan el tud lazulni (de semmiképpen sem 6-8 hetes kor előtt), akkor kezdjük el tudatosan kialakítani az altatási szokásokat.

Az éjszakai felébredések időszaka 1 éves kor után csillapodik, utána pedig fokozatosan megszűnik párhuzamosan azzal, ahogy a kicsi megtanul önállóan elaludni és az idegrendszere is megérik az éjszaka átalvására. A kisgyerekkor folyamán lehetnek még olyan szakaszok, amik megviselik, amikor felkel éjszaka, de ezeknél már sokkal inkább körülhatárolható lesz, miért is kelt fel a kisgyerek (pl. betegség, testvér születése, óvodakezdet stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

434 Comments

Comment navigation

  • Vida Agi

    2011. augusztus 07. vasárnap

    Lehet, hogy lassan szeretne átállni az egyszeri nappali alvásra. Fektesd kicsit később, mint eddig, hogy tényleg fáradt legyen akkorra, így a 2. nappali alvás kimarad. Segíthet, ha a déli alvás elé is kialakítasz egy rutin cselekvéssort, hogy ne teljesen éberen kerüljön ágyba a kicsi, hanem ellazult állapotban. Ringatás helyett pedig magad mellé fektetheted a nagyágyon, ezt nagyon szokták élvezni és könnyebben elalszanak így.

  • Szilvi

    2011. augusztus 05. péntek

    Szia Ági!

    Azzal a problémával fordulnék most hozzád, hogy 19 hónapos kisfiam kb. 1 éves kora óta egyedül alszik el nappal is és este is. Akkor megtanítottam egyedül elaludni, azóta az éjszakák is jók voltak, kivéve mikor jött a foga, és mindig csak annyit kellett tenni, hogy a szokásos menet, vacsi, fürdés, mese aztán villanyt leoltja, be az ágyba, cumi, alvós állatka és kimentem. És ő magától vagy gügyögve vagy egy szó nélkül elaludt. Ez most kb 2 hete megváltozott. A nappali alvásoknál még nem is annyira, de az estinél igen. Legalább fél óráig tart míg elaltatom, bent kell lennem, fekszik az ágyba és úgy. És éjszaka is van olyan, hogy felébred és 2 órán keresztül nem bír visszaaludni, nem játszani akar, látszik hogy aludna, de ha kimegyek a szobából ordít. Volt olyan a 2 hét alatt 2-3x is, hogy rajtam aludt el. Olyan mintha hiányoznék neki. Legalább 6 órát mindig fent van mielőtt este letesszük, és le is van általában fárasztva. Amikor tehetjük levegőn vagyunk, motorozik stb. Lehet az a baj, hogy az elmúlt kb 2 hétben a szomszéd 7 éves kislány feljött többször is megnézni a pancsizást és utána még a meseolvasásnál is itt maradt, és csak utána ment el? Ez felpörgetheti? Mert kb. egyébként azóta csinálja ezt, hogy nem tud este elaludni. Az éjszakai ébredéseknél pedig lehetséges, hogy fél a sötétben, vagy rosszat álmodik és azért kel fel? Az oldaladon valahol olvastam, hogy ilyenkor megint anyásak lehetnek. Lehet, hogy én hiányzok neki éjszaka?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv,
    Szilvi

  • Amanda

    2011. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági.
    6 hetes babának is lehet adni sedativ pc-?Teában fel lehet oldani?Már a kórházban sem aludt jól, de sajnos azóta romlott a helyzet.Már senki nem alszik jól miatta, én is kezdek kimerülni.reggel 5.ig 6-ig is képes fel lenni és sírni.nappal sem alszik sokat, 20-30 percet…aztán semmit sem.Ma pl.délelőtt 11 től fel van, fél órát aludt egyszer, de már este 9 van…és minden napunk ilyen…A kúpot próbáltuk , nem hatott!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Semmiképpen nem javaslom a Sedatif PC-t, mert nem az a gond. A gond az, hogy összecseréli a nappalt és az éjszakát és még nincs napirendje, sem időérzéke, ezt neked kell kialakítanod. Ebben a korban a babák nappal kb.3-4x 1-2 órát szoktak aludni. Próbáld meg, hogy etetés után ezentúl alaposan megbüfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra játék után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Ne hagyd 2 óránál hosszabban aludni nappal és sose tedd le evés után azonnal, hanem pelenkázd be (erre akkor is felébred, ha egyébként elszenderült szopi közben). Kell néhány nap, amíg a bioritmusa átáll az új rendszerre, utána már megszűnik az éjjeli ébrenlét.

  • Viktória

    2011. augusztus 02. kedd

    Kedves Ági,
    2 hetes kisfiam nagyon keveset alszik, az alatt az idő alatt is olyan mintha kínlódna. nyögdécsel, nyöszörög, megriad, többször kinyitogatja a szemét. Képes 5 órákat éber lenni. Étvágya normális, etetés után büfizik,viszont a széklete nem túl sok és nincsenek kaja közben sem után azok a hangos pukik, amik eleinte voltak. Lehet, hogy az emésztésével van gond? Van alkalom, hogy kézben sem nyugszik meg.

    Válaszodat előre is köszönöm, Viki

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Minden újszülött ilyen éberen alszik, ez normális. Ne fektesd le rögtön evés után, hanem alaposan büfiztesd meg, ha erőlködik, nyom, akkor a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé köröztesd, hogy távozzanak a szelek. Ha álmos, fektesd le, simogasd a hátát, amíg el nem alszik, ha úgy látod, szükséges, elalváshoz cumit is kaphat.

  • Margit

    2011. augusztus 02. kedd

    szia!
    A kislányom 5és fél hónapos,kb 2és fél hós kora óta végig aludta az éjszakát,de kb 2hete szinte percenként ébred és amig nem adok neki enni ez igy marad,és evés után kb 1órával kezdődik előröl,és jóval nagyobb mennyiséget eszik meg mint napközben.A vizet éjszaka nem fogadja el,pedig napközben igényli(tápszeres sajnos már nincs tejem),a cumi is csak időhúzásra jó.és biztosan nem a fogával van a gond(kezelem,na meg nem is fájósan sír hanem éhesen).nem kapcsolok villanyt,nem veszem ki,csak amikor már tényleg muszáj.mi okozhatja ezt?hogy tudom visszaszokatni hogy ne kérjen enni?
    Előre is köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha látod, hogy éhes, akkor az éhség miatt sír, tehát nem szoktatni kell az alvásra, hanem megetetni.. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. Teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni. Gyakran azért éhes éjjel a baba, mert ebben a korban már annyira leköti minden, hogy nappal nem eszik eleget, lehet, hogy többet kéne kapnia nappal és akkor éjjel nem lenne annyira éhes.

      Ha viszont óránként ébred annak ellenére, hogy megetetted, akkor nem az éhség az ok, hanem a fogzás. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág, szájába vesz, masszírozgatja az ínyét stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Mogyorós Berta

    2011. július 31. vasárnap

    Kedves Ági!

    A fiam 3 és fél hónapos és éjszakánként minimum 2x, de legtöbbször 3-4x felébred és csak cicivel alszik vissza. Lefektetni is alig tudom este 11 és fél 12 között. Bár megfigyeltem némi javulást a kezdetekhez képest, amikor is hajnal 3kor aludt csak el nagy nehezen. Addig teljesen éber volt.
    Most már visszatornáztuk ezt az időt 11 fél 12re, ezt már egy jó eredménynek tartom.
    De nagyon nehéz az, hogy utána 2-másfél óránként van fent. Rögtön visszaalszik, amint a 10-20 percet szopizott. Nem kell ringatni, de sajnos teljesen szétszedi az éjszakát. Ráadásul nappal sem alszik túl sokat. Délelőtt 1 órát, délután 2x fél órát.
    Próbáltam éjszaka vizet adni neki,mert este úgy fekszik le, hogy teljesen tele van, tehát sztem nem éhes. Csak ideges lett tőle. A cumi reménytelen. Nappal sem fogadja el, éjszaka meg különösen ideges lesz tőle és csak felhergeli magát.Mindegy hol altatom, magam mellett vagy a kiságyban, ugyanolyan arányban kel fel éjjelente.
    Mit gondolsz, ilyenkor mit lehet tenni, hogyan ritkítsam az ébredések számát?

    köszönöm nagyon a segítséget
    Berta

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A nappali alvása rendben van, ebben a korban 3x-30-90 perc szokott lenni. Csak akkor kelj fel hozzá, ha tényleg felébredt és sír, ha csak forgolódik, „beszél” álmában, nem kell bemenni hozzá (ezért is jobb, ha külön szobában alszik, mert így nem ébredsz fel minden nyekkenésére)
      Ebben a korban még az éhség miatt ébred fel a baba éjjel, így éjszakára jóllakik. Erre kétféle módszer van:
      1. este gyakrabban szoptatod meg a lefekvés előtti időszakban, akár félóránként is megkínálhatod
      2. este mielőtt te lefeküdnél, félálomban kiveszed az ágyikóból és megszoptatod

  • B.T.Erzsó

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam nemrég töltötte be az egy éves kort. Szépen fejlődik, kiegyensúlyozott baba. Reggel és este szopizik valamint éjszaka többször. Sajnos nagyon ritkán fordul elő, hogy átaludja az éjszakát. Jelenleg az ötödik foga jön, biztos ez is zavarja. Lehetséges hogy folyamatosan ez a baj? Esetleg éhes? Tejérzékeny a kicsikém így nem tudom mivel pótolhatnám az esti szopit. Tudnál valamit ajánlani.

    Előre is köszönöm!

    B.T. Erzsó

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A 6. fog áttöréséig akár folyamatosan lehet fogzás miatti nyűgösség, Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág, szájába vesz, masszírozgatja az ínyét stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Edit

    2011. július 28. csütörtök

    Kedves Ági,

    van egy 9 hónapos kislányom, aki 3 hónapos kora óta átaludta az éjszakát. Kb egy hete, minden éjjel felébred,majdnem mindig abban az órában van amikor muszály bemennem a szobájába, hogy megnyugtassam, van amikor magától visszaalszik.
    Már van 4 foga, nem tudom vajon a fogzás volna az oka a felébredésnek?
    A nappali alvásnál is gondjaink kezdtek lenni, mindig sir amikor beleteszem az ágyába, pedig már nagyon fáradt.

    szerinted mi lehet az oka, hogy felébred éjszaka?

    Köszönöm
    Üdv,
    Edit

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha nappal nyálzik, mindent a szájába vesz, látványosan masszírozgatja az ínyét, akkor valószínűleg a fogzás az oka.

  • Nóri

    2011. július 27. szerda

    Kedves Ági!
    Nem egész három hetes pici fiam nagyon keveset alszik. Tudom, hogy vannak egyéni helyzetek, de a korát tekintve ezt már extrémnek tartom. Van, hogy a nappali alvásideje összesen nem tesz ki két órát sem, ez az idő pedig 10 perces szakaszokra oszlik, a köztes időt pedig szopizással (ez idő alatt alszik el, amint megpróbálom elvenni tőle, felébred) vagy sírással tölti ki. Érdekes, hogy éjjelente jobban alszik, maximum kétszer ébred fel. A nappali állapot viszont olyan szintig fajult, hogy semmire nincsen időm, mert szeretném kielégíteni az igényeit, de gyakorlatilag már az én táplálkozásom rovására is megy, ezért félek, hogy elapad a tejem, pedig mindenáron szoptatni akarom. Azért is etetem igénye szerint, mert kicsit korábban, kis súllyal született. (37 hétre, 2660 grammal) Szépen gyarapodik a súlya, a védőnéni is elégedett vele, csak éppen én állok az összeomlás szélén, főként azért, mert aggódom a kialvatlansága miatt. Előfordulhat, hogy máris „elkényeztettem” azzal, hogy minden alkalommal cicire tettem amikor sírt és már megszokta, hogy mindenre ez a megoldás, vagy valóban ekkora lenne az étvágya és nincs szüksége több alvásra? Igaz, 3 hét még nem nagy idő, de nem szeretném hosszútávon rosszul csinálni ha esetleg én rontok el valamit. Első babámról van szó, ezért tapasztalat híján reménykedek mielőbbi válaszában.
    Köszönettel: Nóri

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      A babád nem „nem alszik”, hanem a szopizás közben alszik, ilyenkor piheni ki magát. Ez azért van, mert a babák sokkal felszínesebben alszanak, neki nem kell órákat mozdulatlanul mélyalvásban töltenie, hogy kipihenje magát, elég, ha szopizás közben szundikál egyet. Mivel kis súllyal, kicsit korábban született, ezért szopizik többet, orvosi értelemben nem koraszülött, de gyakorlatilag kicsit korábban született, ezért ennek megfelelően viselkedik: sokat szopizik, mert így tud elég táplálékhoz jutni és eleget aludni is. Próbáld meg, hogy reggel ébredés után eszik, akár 50-60 percet is szopizhat, utána ne tedd le a kiságyba, mert ilyenkor indul be az emésztése, és így a hasfájás ébresztheti fel. Büfiztesd meg, pelenkázd át, aztán tedd le oda, ahol ti is vagytok. Rövid idő múltán nyűgösködni kezd majd, mert elálmosodik, ilyenkor dédelgesd meg és tedd le a kiságyba aludni. Ha sír, simogasd, amíg el nem alszik, de nem kell elringatni stb. Miután felébredt az alvásból, kapjon megint cumit és így tovább.

  • Renáta

    2011. július 26. kedd

    Kedves Ági!
    Írtam párhete ide hogy sokat alszik a babám aki most 2-t hónapos az baj?Van mikor kicsi fent lét után alszik újra és ez egész nap.Az éjszakát is rendesen átalusza de nem válaszoltál még legyen szíves vállaszoljon köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Egyáltalán nem baj, ha sokat alszik, örülj neki, hogy ilyen jó alvó. Később majd többet lesz ébren, tovább tud ébren maradni majd.

  • Csathó Katalin

    2011. július 23. szombat

    Kedves Ági!

    Az lenne a problémám,hogy a 8 hónapos kisfiam 8 hónapja 2-3órákat alszik éjszaka.Kb.fél órát fent van utána tudom csak visszaaltatni.Ha nem megyek át hozzá akkor egyre jobban belelovalja magát a sírásba és felkelti az egész családot.A 8 hónap alatt egy éjszakát aludt át.Már mindenféle módszert kipróbáltam,de eddig semmi nem vezetett eredményre.A napközbeni alvással nincsen gondunk.Kétszer alszik napközben egy nagyot délben és egy kicsit délután.Legkésőbb 5kor kel és az esti alvás csak 9körül van.
    Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
    Kati

    • Vida Agi

      2011. augusztus 06. szombat

      Először is tudnod kell, miért ébred fel ilyen gyakran a kisfiad és ezt megoldanod. Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

      1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

      2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

      3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

      Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

      Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

      Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
      Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

      Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

      Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Judit

    2011. július 22. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam lassan 1 éves lesz. Napközben élénk, jókedvű, bár észrevehetően ragaszkodó, egyedül nem szívesen játszik és folyton jön utánam. (Sokat mászik és már kapaszkodva lépeget is) Pár hete jött ki felül a 3-4. metszőfoga, emiatt éjszakánként többször felébredt. Kapott Dentinoxot, Viburcol kúpot, pár napig rendben is volt minden. Most viszont kb. másfél hete menetrendszerűen ez megy: este 9-10 óra között leteszem aludni, hajnali 1-kor felébred és ül vagy áll a kiságyában, úgy sír. Ha kiveszem, rögtön elalszik a vállamon. 15 perc után mindig mepróbálom letenni, de olyankor azonnal felébred és kezdi elölről. Ez néha 2-3 órán át is zajlik, hogy nem tudom letenni. Már próbálkoztam etetéssel, itatással, pelenkázással, sétálással de semmi nem válik be. Ezektől függetlenül már reggel 7-8 óra körül fent van.Mit kellene tennem? Napközben emiatt nagyon fáradt vagyok, de ő folyamatosan sok figyelmet igényel. Ez lehet még a fogzás miatt (félig van kint felül a 3-4.), vagy más az oka? Köszönöm a válaszod.

Comment navigation