Napirend: Te hogyan oldod meg?

A napirend a „babanevelés” egyik legsarkalatosabb pontja. Szüleink idejében még a kötött napirend volt a „trend”: már születésétől kezdve hozzászoktatták a babát a 3 óránként evéshez, az éjszaka átalvásához, akár akarta, akár nem.
Napirend: Te hogyan oldod meg?Mostanában ennél bonyolultabb a helyzet: az egyik családban teljesen a baba irányít, az ő igényeihez igazítják az etetéseket, az alvásokat és akár a családi programokat is. A másik családban lavírozni próbálnak a kicsi igényei és a saját elvárások között – több-kevesebb sikerrel. Te hogyan oldod meg?

A lavírozásról és az igények összeegyeztetéséről írni könnyű, megvalósítani azonban annál nehezebb. Az a helyzet, hogy a babának még nincs időérzéke, ezért fogalma sincs, hogy szerinted neki 2-kor kéne ennie és 4-kor aludnia, ellenben van neki bioritmusa, ami nagyjából pontosan működik. Az alvásciklus például kb. 45-60 perces ciklusokban. Ennek köszönhető, hogy a baba mindig pont ugyanazokban az időpontokban ébred fel éjszaka, és nappal is kb. ugyanolyan hosszan alszik (kivéve, ha valamilyen módon beleavatkozol ebbe a ciklusba, például elaltatod, vagy felkelted)

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

Az ébrenlét is ugyanilyen ciklusokra tagozódik: ébredés után élénk, aztán bizonyos idő elteltével elálmosodik, de még nem igazán fáradt, ezután megint felélénkül, majd pedig egy idő múltán igazán elálmosodik: ilyenkor lehet lefektetni aludni. Hogy egy ilyen ébrenléti ciklus milyen hosszú, az attól függ, mennyi idős a baba: 6 hetes korban 1-1,5 órát tud egyhuzamban ébrenlenni, 3 hónaposan 2-2,5 órát, 6 hónaposan 3 órát, 8 hónaposan 4 órát, 1 évesen 5 órát van ébren két alvás között.

Mivel a babának nincs időérzéke, nekünk kell megtanítani neki, mikor van éjszaka és mikor nappal, illetve nekünk kell megadni számára azokat a kapaszkodókat, amikből megtanulja, mikor van ideje az alvásnak, a játéknak, a sétának és az evésnek. Neked kell figyelned rá, mikor álmosodott el, mikor éhes, mikor unatkozik – a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha bizonytalan vagy benne, hogy most azért reklamál, mert unatkozik vagy azért mert álmos, akkor meg kell nézni, milyen régóta van fent: vajon már elálmosodhatott vagy még nincs itt az ideje?

[poll id=”7″]

Milyen az a napirend, ami követi a baba fejlődését és igényeit, és mindeközben a Te számodra is átlátható és szervezhető mindennapokat tesz lehetővé? Katt ide a válaszért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

94 Comments

Comment navigation

  • T-Beus

    2011. augusztus 05. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 és fél hónapos, a napirendünk beállt, 2* alszik (10 és 15 óra +,- 1 óra), reggel, este anyatej, kb 8, 12, 17 órakor kanalas étel. Az éjszakáink nem igazán zökkenőmentesek, van hogy többször is megébred, és van hogy átalussza az éjszakát.A kérdésem a következő lenne: 1-2 hétre elutaznánk és attól tartok, hogy az új környezet miatt nem fogja magát jól érezni (elég érzékeny a kislányom)és borulni fog a napirendje. Egyik cikkedben írtad is, hogy ha nem szükséges, az ilyen korú babával ne utazzunk el, mert az hetekre felkavarhatja a napirendjét, hiszen ilyenkor számtalan „problémával” küzd a baba (fogzás, mozgásfejlődés, szeparációs szorongás), plusz még jönne erre az idegen környezet. Így most tanácstalan vagyok. Nem akarok a jól megszokott napjaiba beletúrni.
    Segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Ha 1-2 hétre utaztok el, akkor az jobb helyzet, mert így van ideje megszokni az új helyet és visszaállni a megszokott napirendjére, a rövidebb 2-3 napos utazások felkavaróbbak lehetnek a baba számára, hiszen még meg sem szokja az új helyet és máris indultok hazafelé. Van olyan baba, aki gond nélkül viseli az utazást és az új környezetet, van, aki többször ébred éjszaka, van, aki meg annyira lefárad az újdonságoktól, hogy jobban alszik, mint valaha. Döntsd el, szerinted mi a jó megoldás, de szerintem nyugodtan elutazhattok.

  • Magdi

    2011. augusztus 04. csütörtök

    Kedves Ági! Segíts! Teljesen el vagyok keseredve és összezavarodtam. Szeretnék egy követhető napirendet és igény szerint szoptatni a babát, de a sok jó tanács közt elveszek. Kislányom 5 hónapos és kb 3 hete- ahogy bejött ez a őrült meleg, majd lehűlés váltakozású idő- szétestünk. Nekünk általában az evés után alvás jött be, mert egyszerűen elaludt vagy a cicin, vagy a büfizés után. Mi jobbára eddig mindig aludtunk az evések után. Hol az előbb említett esetek után kiságyban, vagy babakocsiban séta közben, vagy pihenőszékben, míg én főztem… ezzel nem is volt gond…eddig. Mások tanácsára többé-kevésbé azonos időintervallumokban ettünk, Aztán jött a meleg és nem akartam teáztatni, vizet adni -az akkor 3,5-4 hónapos babámnak, inkább gyakrabban ciciztünk, de ez -azt hiszem először engem zavart össze, nem tudtam melyikhez tartsam magam..- aztán persze a kislányomat is.. azt hiszem így kezdődött:-( Mond vissza lehet ezt csinálni valahogy, vagy hogyan változtassak, hogy legyen valami rendszerünk??, Az alvás -evés -játék már nem bevezethető, mert neki jórészt mint mondtam ez az evés utánra esik. Meg nem kiszámítható mennyit alszik mostanában… szerintem a fogzás is bekapcsolódott a problémakörbe… De az evés után alvás is egyre többet borul, mert néha nem álmosodik el azonnal, „küzdünk”, amit nem akarok, néha meg nem akkor álmos, amikor enni szoktunk… Néha már azt sem tudom miért nyűglődik:-( a foga? Éhes? Vagy álmos?
    Ha dörgöli a szemét vigyem aludni? És ha ellenáll? Honnan tudom,hogy éhes? Hisz most egyfolytában a szájában a keze? Hány óra teljen el étkezések közt? Vagy mindegy?,? Kérlek segíts! mindenki mást mond…másnak ez nem is nagy gond, nekünk meg már az esti alvás is odavan…
    arról nem is beszélve, hogy mostanában sír a cicizés közben. Hogy ez is mitől van? Néha már vele sírok.
    Válaszod nagyon várom és előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Próbáld meg azt, hogy eszik, utána, ha nem álmos, ébren marad (ez normális, hiszen már tovább tud ébren lenni) és amikor elálmosodik, akkor fekteted le aludni. Ha nem alszik el magától, akkor ilyenkor altathatod cicin is, de jobb, ha most megtanulja, hogyan aludjon el maga, mert később ez már sokkal nehezebb lesz. Ebben a korban általában 2-3x alszanak a babák, és két evés között 2,5-3 órát tudnak ébren lenni nyűgösködés nélkül, és általában 3-4 óránként esznek, ezt vedd alapul a napirendjénél.

  • Dudás Bernadett

    2011. augusztus 01. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 2 hónapos.
    Eddig este 6-kor igényelte a fürdetést,utána játék,evés és fél 9kor kiságyban önálló elalvás.Pár napja viszont nappal többet van fent vagy éppen csavargunk valamerre és délután 5körül elalszik,7-fél 8ig.
    Az lenne a kérdésem,hogy hagyhatom-e így és ezentúl mindig 7-8 között fürdessem-e.
    Ha igen akkor mikor van ideje az esti elalvásnak?Eddig mindig fél 9-kor pontosan elaludt,az utóbbi napokban 9 körül.Félek,nehogy felbolygassam a napirendjét és nehogy felcserélje a nappalt az éjszakával.Mindenki azt mondja a fürdetés ideje a legfontosabb a babának.Válaszodat előre is köszönöm!
    Betti

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      nem kell aggódnod, attól, hogy este 9-kor fekszik még nem cseréli össze a nappalt az éjszakával. Azt kell figyelembe venni, hogy mikor álmosodik el, ehhez igazítsd a fürdetés idejét, ne az órához (az órát még nem ismeri a kicsi)

  • Ibolya

    2011. július 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    utólag láttam h talán ide kellene beilleszteni ezt a kérdést, így ide is bemásolom:

    5 hónapos a kiegyensúlyozott, boldognak tűnő lányom. Kis lakásban élünk, 2 helyiségben van kialakítva számára játszó tér,naponta babakocsis séta,esetenként mei taiban ügyintézünk minden gond nélkül.Hetente kb 4 nap jönnek hozzánk látogatók és kb 2-3 hetente elvisszük a nagyikhoz (600km oda-vissza), itt is min 2lakásban ismerkedik a világgal, jól viselkedik szinte minden alkalommal mindenhol.
    Kiságyban szépen alszik, minden rendben.

    A kérdés: Milyen korban érdemes RENDSZERESEN társaságba/kirándulni/strandra/kert partiba/babaúszásra vinni?Úgy értem kibillenteni a komfortzónájából, nem a kiságyában altatni stb.

    Eddig úgy tettem mindent, ahogy ő igényelte, de a barátok szerint burokban él. Arra gondoltam, h ha már ül stabilan, akkor többet lát a világból mint jelenleg hanyatt fekve a fákat a mózeskosárból.Félek h nagyon felborulna a napirendje ha “cibálnám” mindenhová az én kedvem szerint, vagy ellenkezőleg, ha elkezdeném így “nevelni” hozzáedződne? (Autózást unja, nem alszik autós hordozóban, nagyobb távokra csak ha muszáj, akkor indulunk, ilyenkor is figyelembe veszem az etetési/altatási fázisokat.)

    Köszönöm a válaszodat!
    Ibolya

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Ezen a téren nagyon rugalmasak a babák. Ha elkezded most, akkor szépen hozzászokik, hozzáedződik. Nálunk pl. a második gyereknek már adott volt a helyzet, a tesóval mentünk mindenfelé, ő pedig ott aludt, ahol tudott, játszótéren, állatkertben, nyaralás közben stb. szépen megszokta, viszont tartottuk magunkat a napirendhez.

      Emellett azonban a babáknak szüksége van az állandóságra is, tehát ezt ilyen körülmények között is meg kell teremteni neki.

      1 éves kor után valamikor már elkezdik a babák látványosabban is igényelni a társaságot, innentől érdemes őket rendszeresen vinni, de korábban is elmondható, hogy pl. heti 1-2 alkalommal babaúszás vagy más olyan foglalkozás, ahol emberekkel találkozik, jót tesz neki, kevésbé lesz bizalmatlan más emberekkel, nem fog félni tőlük stb.

  • Moldvánné Kovács Réka

    2011. július 18. hétfő

    Kedves Ági!

    A 7 hónapos Ákos kisfiam már 1 hónapja feláll magától, felülni még nem tud egyedül. Baj ez?
    A másik kérdésem a napirend….. Eddig a reggeli felkelés után odavettem magamhoz az ágyba, és ott reggelizett, majd 1 órát még aludtunk. (Így kb. 7, fél 8-kor keltünk) Mostanában fél 6, 6-kor kel, és nem alszik vissza. Utána belerakom a pihenőszékbe, és viszem magammal zuhanyozni, konyhát rendberakni, gyümölcsét előkészíteni. Aztán a reggeli gyümölcs után lerakom játszani. Az ébrenlét ilyenkor 3 óra, és az utolsó fél órát ölben kéri…. Ezzel nincs is baj, de nappal nem tudom, hogy mi is legyen a napirend. Amikor 11 körül felkel (kb. 2 órás alvás), megint a pihenőszék, és porszívózás. Aztán lerakom megint játszani, de a reggeli 2,5 órás egyedüli játszásból 1 óra lesz. A rendszer megvan nála, 7-kor fürcsi, 8 előtt már alszik, de a nappali rendszert nem tudom megtalálni.

    Segítségedet előre is köszönöm és türelmetlül várom…. 🙂
    Üdv: Réka

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Nem, ez nem baj, felülni általában a mászással együtt tanulnak meg a babák, 10 hónapos kor táján.

      Figyeld ki, mikor álmosodik el és akkor fektesd le. Ebben a korban általában 2 nappali alvás van és közte 3-4 órát van ébren a baba. Tehát, miután felébredt 11-kor és evett, utána pihenőszék, majd egyedül játék, majd ha megunta, akkor jöhet a séta, vagy a játék együtt, aztán megint lehet játszani egyedül, aztán megint együtt, ameddig el nem álmosodik, ilyenkor lesz a 2. alvás (kb. 2-3 óra felé).

  • Hella

    2011. július 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    Ismét kérdésekkel fordulok hozzád, eddig nagyon sokat segítettek a válaszaid.
    Kislányom 25-én lesz 6 hónapos, csak szoptatott baba, hamarosan szeretném elkezdeni a hozzátáplálást. Eddig normálisan fejlődött, ébrenléti időben aktív, érdeklődő, jókedvű.

    Több kérdést összegyűjtöttem, válzozó témakörben, talán a „napirend” címszó alá férnek be leginkább:

    1) Normális az, ha éjjel evés, felkelés nélkül végigalszik 12-13 órát (este 10- reggel 10)? Az utóbbi pár napban tapasztaltam ezt, eddig 8-10 óra alvás után mindig felkelt enni, majd azonnal visszaaludt. Nappal összesen 2-4 órát alszik. Belefér az átlagos alvás-időkbe, azt megnéztem, de kicsit ijesztő számomra az egybefüggő 12 órás alvás. A kánikula miatt lehet ez, vagy mostanra lett olyan fejlett a gyomor-és bélrendszere, hogy jobban tudja hasznosítani a tápanyagot?
    2) Jövő héten fogom megmérni a súlyát. Ha nem hízott semennyit, akkor keltsem fel éjjel enni kb. 8-9 óra alvás után? Eddig nekem úgy tűnt, ha éhes, felébred magától is, de bizonytalan vagyok az új helyzettől. Az eggyel kevesebb szopival vajon megeszi az adagjait? (Eddig 6-szor evett egy nap, most 5-ször. A születési súlyát már megduplázta korábban.)
    3) A hozzátáplálás elkezdésénél azt javasolta a védőnő, hogy hajnali szopi után, az első délelőtti szoptatás helyett kapjon gyümölcsöt. De ha ez az állapot így marad, akkor kiesett a hajnali szopi, reggel 10 körül eszik először. Akkor viszont gondolom jobb, ha anyatejet kap. Jó az úgy, ha délután kezdem bevezetni a gyümölcsöt?
    4) A mozgásfejlődés miatt lefektetéskor mindig „kutyázik” (négykézlábon hintáztatja magát), forgolódik, saját mozgásával élénkíti fel magát, amiből néha sírás lesz. Ilyenkor finoman lenyomom az egyik kezemmel a hátát (hogy ne tudjon felemelkedni), a másikkal a popsiját ringatom. Ezzel nem ártok neki? Vagy ez a mozdulatsor is beépül az alvási rituáléjába?
    5) Ha áttérünk a napi két alvásra, akkor már nem tartható az alvás-evés-játék-alvás napirendi ciklus. Ilyenkor mindegy, hogy alakul át a napirend?

    Persze most várható majd a 6 hónapos növekedési ugrás, valószínű, hogy az majd átrendezi a viszonyokat.

    Válaszod előre is köszönöm szépen!

    Hella

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      1. Igen, ez normális, örülj neki 🙂
      2. ne keltsd fel éjjel semmiképpen. 6 hónapos kor után lassul a hízás üteme, akár meg is állhat pár hétre, mert a baba többet mozog, lemozogja, amit megeszik. Úgyis kezdődik a hozzátáplálás, a laktatóbb főzelékekkel majd újra elkezd hízni.
      3. Ezt én nem javaslom. A hajnali szopi maradjon nyugodtan, a délelőtti szopi előtt vagy után lehet megkínálni az első falatokkal.
      4. Ezzel nem ártasz neki, nyugodtan csinálhatod.
      5. Ilyenkor már tényleg nem tartható, a napirendnél az a fontos, hogy állandó legyen a sorrend, ha 2x alszik, akkor majd megtanulja az új sorrendet, ez nem gond.

  • Anna

    2011. július 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Először is ne haragudj, nem találtam jobb helyet a kérdésemnek!

    Az esti fürdésről lenne szó… 17 hós fiam egy ideje nem akar beleülni a kádba fürdetésnél de olyan szinten, hogy mikor én bent vagyok vele se hajlandó leülni, ha megpróbálom mondja, hogy nem nem és sírni kezdd. Mi lehet a probléma? Nem volt rossz élménye a fürdéssel kapcsolatosan. Így a kukiját se tudom rendesen tisztítani. Hogy vegyem rá, hogy üljön le? A hajmosás is egy érdekes procedúra sok sok ordítással és sikítozással, ahhoz is kaphatnék valami tanácsot?
    És még egy kérdésem had legyen…
    Az evés nálunk vagy ölben vagy járkálás közben zajlik, sajnos… 🙁
    Van, hogy beleül az etetőszékébe de pár perc után feszíti magát, kiakar jönni ha nem veszem ki akkor nem eszik többet (így se sokat) úgyhogy olyankor engedelmeskedek neki:)
    Hogy szoktassam mégis az asztalnál, székben evéshez?

    Előre is nagyon szépen köszönöm: Anna

    • Vida Agi

      2011. július 29. péntek

      Lehet, hogy volt valamilyen rossz élménye a vízzel kapcsolatban, vagy csak annyira mozgékony, hogy nem akar leülni egy percre sem. Semmi gond, mosdasd le állva.

      A hajmosásnál próbáld meg, hogy egy pohárral locsolod le a fejét és ő addig egy kis kendőt tart az arca elé. Adhatsz neki egy tükröt is, amiben közben nézheti magát, ezt nagyon szokták szeretni.

      Nem kell erőltetni az etetőszéket, ha nem szereti. Üljön kis székhez kis asztalhoz, vagy hadd másszon fel a nagy székre, és minél többet egyen önállóan, így nem lesz kedve mászkálni. Ebben a korban már javarészt magától kéne ennie kézzel és próbálkozni a kanállal.

  • Papp Ibolya

    2011. július 06. szerda

    Kedves Ági!
    11 hónapos a kislányom.
    Nekem az esti programmal kapcsolatba lenne kérdésem. Nem tudom, hogy jól csinálom. Ismerőseinknél mindenhol 7 órakor van a fürdetés.
    Esti Programunk a következő: 6 30 – 7 vacsora, utána apával játszik, 8 körül kap almát, 8 30 kor fürdetés, utána a tápszer és el is alszik. Van amikor fél óra múlva felébred és vissza kell altatni. 2 napja nem ébredt fel.
    Gondom az hogy nem tudom mikorra tegyem a mese olvasást fürdetés után már nagyon fáradt Ha előbbre hozzuk a fürdetést nem marad idő apával játszani mer későn jön haza apa.

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      A meseolvasás nem kötelező esti program, ha nem fér bele a mostani napirendbe, akkor olvassatok mesét vacsora előtt, aztán pár hónap múlva, amikor már nem lesz olyan fáradt elalvás előtt és már nem kap tápszert lefekvéskor, be lehet iktatni az elalvás elé is.

Comment navigation