Hogy a csudába legyen napirendünk, ha folyton minden változik?

A csecsemőnek napirendre van szüksége – szajkózza minden kismamáknak szóló könyv. Ugyanakkor azt is leírják, hogy a napirend legyen rugalmas, vegye figyelembe a baba igényeit. Ezzel aztán tökéletesen elbizonytalanítják az anyukákat: Hogyan legyen napirendje, amikor egyik nap 7-kor ébred, a másik nap 9-ig durmol? És, ha hamarabb lesz álmos? Ha este csak későn alszik el? Ha néha 50 percig nyammog, máskor meg 10 perc alatt végez? Ha pedig mindig alkalmazkodunk hozzá, akkor nem is lesz napirendje… Vagy mégis?

A hagyományos napirend felfogás szerint mindennek mindig ugyanakkor kéne történnie. Nem volt az a felfogás annyira rossz felfogás, hiszen a babának valóban van egyfajta saját, kiszámítható ritmusa és igényli az állandóságot. Ugyanakkor nem helyes az a merev hozzáállás, amivé ez a felfogás kinőtte magát: az, hogy ha hamarabb éhezik meg a baba, mint 3 óra, akkor teával kell itatni, ha nem akar aludni, akkor hagyni kell sírni – mert ma már tudjuk, hogy ezek a dolgok egyáltalán nem jók a számára. Sokan csak ezek miatt vetik el teljesen a napirendet, mint olyat, holott önmagában nincs vele semmi baj.

A természeti népeknél is van napirendje a babának: az, ami az anyjának is a napirendje, hiszen mindig együtt vannak. A mi társadalmunkban azonban a felnőtteknek sem igazán van napirendje, így aztán nehéz a babának bármihez is alkalmazkodni (megfigyelhető, hogy azokban a családokban, ahol van napirend, pl. azért, mert már van gyerek a családban, ott az érkező kisebbik gyermek gyorsan alkalmazkodik hozzá). Mi viszont nem természeti nép vagyunk, az anyáknak hamar vissza kell menniük dolgozni, de még ha otthon vannak is, akkor is számos feladat hárul rájuk, sokféle elvárásnak próbálnak megfelelni – és nagy családok híján mindezt egyedül teszik. A napirendre tehát nekik is szükségük van, hogy ne érezzék állandó időzavarban magukat. Van, aki ezen gond nélkül túlteszi magát, van, akinek szüntelen feszültséget okoz, ha nem tudja, mikor lesz egy szabad félórája ebédet főzni vagy rendet rakni.

A napirend tehát fontos a babának IS és az anyának IS.

Egy kis matek: A baba alvásigénye jó mankóul szolgálhat a napirendi kérdések átlátásához is. Ha tudod, mennyit kéne aludnia és mennyit tud nyűgösködés nélkül ébren lenni, abból már elég jól látható, mikorra lehet nagyjából számítani a nappali alvásokra és mikor fog tudni este lefekükdni. A legtöbb problémát a napirenddel kapcsolatban pont az szokta okozni, hogy az anyuka előbb szeretné ágyba dugni a csemetét, mint ahogyan ő álmos lenne, nem ismeri fel, hogy már nem a megszokott időpontokban álmosodik el, hanem egy kicsit később vagy pedig mindenáron egy adott időpontban szeretné lefektetni, de a csemete köszöni szépen, akkor még nem szeretne elaludni 🙂

Az igények figyelembevételekor fontos szempont az is, hogy éppen milyen változások történnek a kicsi életében. Ha pl. kezd áttérni a napi két alvásról az egyre, ha már nem akar a szokott időpontban elaludni vagy nem akkor éhezik meg, amikor eddig, akkor átmeneti időszakról beszélhetünk. Néha egyik napról a másikra átáll a kicsi pl. 3 óránkénti evésről a 4 órásra, de gyakrabban van egy átmeneti időszak, amikor néha még gyakrabban néha ritkábban kér enni, vagy egyik nap még 2x, másik nap már csak 1x alszik. Az átmeneti időszakok napirendjéről itt olvashatsz.

De hogy a manóba teremtsünk napirendet, ha nem fix időpontokkal?

1. Szokásokkal

A gyakran emlegetett esti lefektetési rutin például ebbe a kategóriába tartozik. Olyan szokásokról van szó, amik
– időben behatárolhatóak (a jó esti rutin nem 2-3 órán át tart, hanem a baba számára is átlátható időben, pl. mindig 1 óra)
– nincsenek benne bizonytalan elemek (a változatosság kedvéért sem szervezünk egy rendkívüli csikizést az esti altatás közbe),
– a baba egy adott eseményhez tudja kapcsolni őket (pl. amikor éhes és anya ölbe veszi, leül vele a kanapéra, felhúzza a pólóját, abból a baba nagyon hamar megtanulja, hogy az evés jön és egyre türelmesebben képes várni rá),
– mindig ugyanúgy történnek (mert ebből tudja a baba, hogy mi következik),
– a baba igényei szerint alakítjuk ki őket (hiába találsz ki akármilyen rutint, ami szerinted jó, ha a babád arra nem reagál).

A szokások közé tartozik az is, hogy ugyanolyan sorrendben történnek a dolgok. Ez kezdetben lehet a Suttogóból ismert , de ha a babádnak más a sorrendje (pl. evés után mindig hosszasan alszik), akkor az is megfelelő. Onnantól kezdve, hogy a baba már csak 2x alszik naponta, a 4É-t már nem lehet tartani, innentől kezdve a sorrendiség az egész napra vonatkozik. Pl. reggel ébredés után reggeli, játék, anya előkészíti az ebédet, aztán tízórai, közös séta, alvás, ebéd, játék, addig anya csinál, amit gondol, közös játék, alvás, uzsonna, késő délután egy séta, vagy játék, vacsora, fürdés, alvás.

Néhány példa rutinokra:
– etetés előtt közösen megteríteni az asztalt,
– esti elalvás előtt kis babamasszázs, fürdés, öltözés, szopizás, anya megsimogat, alvás (az esti rutinról itt írtam bővebben),
– nappali elalvás előtt dédelgetés, a kismackók lefektetése és betakargatása, függöny közös behúzása, mesemondás fejből, puszi és alvás
(a rutinok betartásához játékos ötleteket itt találsz).

2. Határokkal

A gyereknek kellenek határok. Számára biztonságérzetet jelentenek az élet kis kapaszkodói, a szokásaink, a rutinok, a napok azonos üteme és természetesen a családtagjai kiszámítható viselkedése. Nagyjából 1 éves korig úgy gondolja, mindenható, hiszen a saját kis világában az is. Azonban ekkor elkezd szembesülni a saját határaival és azzal, hogy a világ (te) is határokat állít elé. Ezellen persze tiltakozik, nem érti mi ez. Azonban ha mindent szabad neki, akkor nem találja a helyét a világban, bizonytalan lesz. Gondolj bele: ő még kicsi, sok mindent nem tud, nem ismeri fel a veszélyeket, nem ismeri a korlátait! Ha nem tudja meddig mehet el, akkor folyamatosan úgy érzi, nincs teljes biztonságban (ez fizikai vagy érzelmi biztonság is lehet).

Ne félj tehát megmondani, mit lehet és mit nem (például az esti lefekvés után már nincs játék, nincs időhúzás, aludni kell) és következetesen betartani ezeket a határokat, ezzel nem elveszel valamit a gyermekedtől, hanem adsz neki: biztonságérzetet, iránymutatást az élethez, kiegyensúlyozottságot. Ez azonban csak úgy megy, ha te is egyetértesz a szabályokkal, amiket felállítottál, ha nem azért akarsz napirendet, mert valaki valahol azt mondta, hanem azért, mert te magad tényleg jónak tartod.

Amikor beteg, nyaralni vagytok, rossz napja van, fogzik stb., akkor bizony a baba változtat a napirenden. Tovább alszik, máshogy alszik stb. Ilyenkor is törekedni kell rá, hogy a napirendi pontok nagyjából megmaradjanak és ne vezess be olyan új szokásokat alkalmilag se, amiket később nem tudsz vagy nem akarsz megtartani.

Fontos tudnod, hogy a baba igényei nagyon fontosak, azonban vezetned neked kell őt. Nem uralkodni rajta, nem irányítani, hanem vezetni, mint egy bölcs király, aki tudja, mire van szüksége a népének, ugyanakkor azt is tudja, hová tart az ország és képes ezt a kettőt összeegyeztetni. Ha így gondolkodsz, képes leszel gazdálkodni az idővel a legnagyobb változok idején is.

Nem tudod, hogyan kezeld a gyermekedet? Hisztis és dacos? Itt a megoldás!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

39 Comments

  • Meli

    2013. december 01. vasárnap

    Kedves Ági!
    11 hetes kisfiam (anyatejes) 5,5 kg. Az eleje óta 2-2,5 óránként eszik.-általában akkor van meg a 3 óra, ha sétálunk,
    ekkor nagyokat szundít a babkocsiban. A védőnőnk azt mondta, hogy már 3-4 óránként kellene ennie, ekkora súllyal. De, ha itthon vagyunk nem bírja kivárni ezt az időt. Napirendünk az eleje óta beállt.- vagyis Eszik-Játszik-Alszik. – 2 etetés között 1-1,5 órát van fent.- ekkor mondógázok neki, zenét hallgatunk, tornázunk…mostanában egyre több „percet” el van egyedül is…A kérdésem az lenne, hogy – hogy lehetne átszoktatni a 3 órás naprendre?- egyáltalán szükséges erőltetni?-vagy majd beáll magától? – ez, hogy fog történni?- többet lesz majd fent 2 etetés között és akkor majd „kihúzódik” ez az idő?
    Jelenleg most így „élünk” :
    8:00 kor ébredünk reggel-szopi-játék,majd 30-40 perc alvás, így a következő etetés 10kor van. Majd ismét játék, majd elmegyünk sétálni. Ilyenkor alszik 3 órát. Majd hazajövünk. 13:00 körül felkel, ezáltal egyből enni kér. Majd innentől kezdve 2 óránként eszik ismét. Este 8kor fürdetés.9 körül elalszik. Ezután 2-3 körül ébred éjszaka egy szopira, majd 6 kor. Rendben van ez így? – jól csinálom a dolgokat? – az normális,hogy amikor felébred azonnal enni kér? Próbáltam húzni egy kicsit, hogy ne egyből együnk.- de nem megy…sír.

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Jól csinálod a dolgokat, ez teljesen normális, ahogyan most van a napirendje és az is, hogy ébredés után éhes.

      • Meli

        2013. december 09. hétfő

        Nagyon köszönöm válaszod! 🙂 (megnyugodtam) 🙂

  • Szabó Zsófia

    2013. november 25. hétfő

    Kedves Ági! Napirenddel kapcsolatban lenne kérdésem, jelen pillanatban elég nagy a káosz:)Kisfiam 7 hónapos, 2 hete átállt hirtelen, egyik napról a másikra a két alvásra. Nappal maximum 3,5 órát tud ébren lenni, ha valami baja van, keveset aludt éjjel, akkor az első alvása előtt csak 2,5-öt, de ez ritka. Általában a délelőtti alvása hosszabb, 1-2 óra, délutáni meg 1. Első problémám a változó esti fekvés, 19.30-21.30ig valamikor alszik, általában azért 20.00-21.00 közé esik az éjjeli alvás. Ez azért van, mert az alap, hogy esti fektetés előtt 4,5 órát bír ébren lenni, tovább húzni nem lehet, hamarabb sem lehet, mert akkor meg nem alszik el. szóval ha korábban kel és keveset alszik napközben, akkor értelemszerűen-mivel nem tudom húzni a fektetést este-korán alszik. Ha kicsit később kel, és nappal hosszúakat alszik (nem szívesen keltem nappal ha 2 órát alszik, örülök neki, azt se szeretném, ha megszokná, hogy anya felkelt, nappal nem is kell sokat aludni), akkor értelemszerűen később alszik este. Nem tudom, hogy ezt hogy lehetne megoldani vagy, hogy meg kell-e egyáltalán. A másik az evések. Az tényleg káosz most. Napirendünk kb. : hajnali evés 3-5 között,felkelés 6.30-8.30 valamikor, nincs összefüggésben azzal, hogy este mikor feküdt, kis gyümi és tápszer, 9.30-11.30 től alvás 11.00-13.00 közé eső intervallumig, felébred, akkor ebéd, főzelék, fenn van 14.00-15.30 közöttig, addig szoktunk sétálni is, aztán délutáni alvás, abból ébred 15.00-17.00 között, akkor evés, tápszer, vagy sinlac, ha elfogadja, utána jön az esti játék, majd fürdés, ami az aznapi esti alváshoz képest változik, ha 9re jön ki az alvás aznap, akkor 8-fél9kor fürdünk, fürdés után kis éneklés, táncikálás lassú zenére, aztán tápi, szopizás, be az ágyba. Mondják, hogy egy időpontban kéne fürdetni, de azt hogy? Pl. 7kor fürdetem akkor is ha csak 9kor fog aludni? Nem tudom, hogy kéne ezt az egészet. Próbáltam már egy időben lefektetni, de ha nem elég álmos, 2 órát üvölt, mielőtt aludna, ha meg túl álmos, nem bírja ki addig. Evéssel még az a bonyolult, hogy megeszi a gyümölcsét, de 1 óra múlva kér tápszert is, így akkor bejön egy plusz evés, ami borítja a rendet. Van, amikor meg majdnem 5 órán át nem kér enni, nem fogadja el. Nem tudom baj-e, de a kisfiamat sem megetetni sem elaltatni nem lehet, ha ő nem akarja:DDD. Sokan mondják, hogy pl. minden alvás után etessem, hát ez megy 70%-ban, ahogy leírtam, de van, hogy nem kér akkor még, egy órán keresztül akár, és akkor megint borulnak a dolgok. Szóval emiatt kérném a segítségedet. Nagyon szépen köszönöm és bocsánat a hosszú bonyolult elbeszélésért:)))

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Nem kell ugyanabban az időpontban fürdetni, fürdesd akkor, amikor estére le fogod fektetni, legyen a fürdés az esti lefektetési rutin része!
      Az evés miatt se aggódj: etesd igény szerint! Mivel már csak 2x alszik, nem kell minden altatás után etetni, etesd akkor, amikor ő kéri és elfogadja és figyeld meg: pár nap után látni fogod benne a rendszert 🙂

  • Andi

    2013. augusztus 13. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónapos. A kialakult helyzet a következő:
    Eddig mindig megvolt a napirend, reggeli, aztán játék, alvás, felkelés 10-11 között, rögtön tízórai. Ebédig játék, fél kettő-kettő között ebéd, alvás uzsonnáig, fél öt-öt között uzsi, kicsi séta, fürdetés, kicsi játék, 20-kor vacsi, és alvás.
    Ennek vége! Egy pár napja, a 10 óraitól kezdve borul minden. Nem akar enni, max. 100g-ot (kanalas), aztán emiatt délben éhes lesz, akkor eszik 200g tápszert, majd vagy elalszik rögtön, vagy nem. Picit alszik, kb. 1 órát, de amikor felkel (uzsi idő előtt másfél órával) nem tudom, hogy próbáljam az etetést, vagy ne, hiszen nem éhes, de lehet, hogy be kellene tartanom a sorrendet a kiegyensúlyozottsága érdekében. Tanácstalan vagyok. Mindig igyekszem kitalálni mi az igény, de attól félek, hogy ez az összevisszaság nem tesz jót neki, vagy ez csak átmeneti? Más hasonló korú gyermek is produkál ilyet? Mi lehet a gond? Mit tegyek, hogy a legjobb legyen neki? Hagyjam, hogy maga alakítsa, eddig így volt, és szép sorrendet alakított, de most…
    Várom válaszod! Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Ez normális. Ahogy a baba nő, egyre később kezd enni. Próbáld az eddigi 10 órás evést fél-1 órával később megejteni, hátha akkor többet kér majd. Az is normális, hogy ilyenkor új napirendje lesz, a lényeg az, hogy legyen napirend, de annak muszáj a babával együtt változnia.

  • Andi

    2013. június 12. szerda

    Kedves Ági,
    Nekem 1 hónapos a babám és a problémám az, hogy kezdettől fogva ha szoptatni kezdem akár mennyire éhes csak rágja a cicit és csak ritkán szív. Hogy a súlycsökkenés megálljon tápszerrel kell kiegészíteni az anyatejet amit fecskendővel kap. Mellette fejek le tejet és azt is adom neki, bár még mindig nem indult meg rendesen (császáros szülés volt)10 esetből 1 alkalomra esik, hogy szív és nagyobb mennyiséget tud enni. Ráadásul cicin pár perc és semmivel nem tudom ébren tartani. Így nagyon hosszú a szoptatás és most már eléggé fájdalmas is sajnos.Lehet rá esély, hogy ráérez még a helyes szopizásra és megoldódik ez a probléma?

    • Vida Agi

      2013. július 05. péntek

      Persze, hogy van esély! Próbáld meg más tartásban (hónaljtartás, fekve pl.) és szopiztasd sokat, valamint ne kapjon mellette cumisüveget és rá fog érezni. Ha mégsem, akkor fordulj szoptatási tanácsadóhoz: http://www.lll.hu

  • Zita

    2013. június 03. hétfő

    3. Eddig működött az alvás-evés-játék sorrend, de mostanában kezdenek megváltozni a dolgok.
    a)Van, hogy evés után játszik, de elalvás előtt megint éhes lesz (talán elsőre nem eszik eleget?), eszik még egyszer (1-1,5 órával az első evés után), aztán elalszik, de a kétszeri evés miatt kitolódik az alvásidő is.
    b)A másik verzió, hogy evés után hamarabb elalszik, mint eddig, aztán 30-40 perc múlva felébred, de még nem éhes.
    Emiatt felborul a sorrend. Mi lehet ennek az oka? Kell-e valamit tennem azért, hogy ez visszaálljon, vagy jó ez így?

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Nem gond. A kicsinek nem kötelezően betartott szigorú napirendre van szüksége, hanem arra a biztonságra, amit a napirend nyújt, de nem csak a napirend nyújthatja, hanem a te jelenléted, gondoskodásod is.

  • Zita

    2013. június 03. hétfő

    Kedves Ági!

    Bár nem teljesen ehhez a témához kapcsolódik a kérdésem, de én arra lennék kíváncsi, hogy amíg nincs kiszámítható napirend, addig egy szoptatós anyuka hogyan intézi a „kimozdulós” ügyeit?
    Mert az én 2 hónapos, hasfájós kisfiam néha 1-1,5 óránként éhezik meg, néha pedig 4-5 órát is kibír, de mindezt nem kiszámítható, azonos időpontokban teszi.

    1. Egyáltalán normális ez, hogy nem állt még be kb. 3 óránkénti ciklusra? Egyáltalán várható, hogy be fog állni valamikor?

    2. Hogyan lehet így bárhová is elmenni vele?
    Pl. nemsokára babamasszázsra kell menni pontos időpontra, de félek, hogy épp útközben jön rá az éhség, és nem tudom hol megetetni.
    Lehet, hogy én vagyok túl görcsös, de én mindig rohanok vele mindenhová, és izgulok, hogy hazaérjünk mire megéhezik.
    Hogyan csinálja ezt egy laza, gyakorlott anyuka? 🙂

    • Vida Agi

      2013. július 04. csütörtök

      Még csak 2 hónapos, bármi előfordulhat 🙂 Normális, ha néha 3, néha 4 óránként eszik, néha meg gyakrabban. 3-4 hónapos korra általában már magától be szokott állni, többnyire a 3 hónapos növekedési ugrás után.

      Bárhová el lehet menni vele, ahol éhes, megeteted – így csinálják a laza anyukák 🙂
      Te se rohansz mindig haza, ha megéhezel 😉

    • Meli

      2013. december 01. vasárnap

      Én is mindig rohanok vele mindenhova…pedig, ha ott vagyok valahol „rutinosan” bárhol megetetem.-de közben meg görcsölök, hogy „Úristen” nehogy felébredjen.:) De mindig megoldom. Az a baj, hogy mindig sírva ébred, vagyis általában és akkor mindig cici kell neki.

  • Vácz-Tóth Zsófi

    2013. május 30. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagyon tetszik a Gyógyító játékok című cd. Sok sok játékot már kipróbáltunk.
    Az én kisfiam most múlt 5 hónapos. Már kezdettől fogva voltak olyan események a napjainkban, amihez ragaszkodunk. Ilyen például az esti program. 8 körül nagy játék, fürdés, evés, alvás. Nagyon szépen hozzászokott. Már jó egy, másfél hónapja végig alussza az éjszakát. Egy átlag hétköznap is kialakult egy menet, az alábbiak szerint:
    6 körül ébredés, evés, játék Apával, alvás. 8-9 körül evés, játék önállóan. 10-11 között gyümölcsözés. 12-13 ebéd. Utána ha jó idő van séta vagy alvás. 4-kor eszik megint. Játszik 6-ig. Gyümölcsözünk még egyet, majd játszunk és jön a fürdés és alvás. Ezt szépen meg is szokta. A problémám az lenne, hogy ez a napirend a hétvégén teljesen de egy takarítós, bevásárlós napon felborul. Hétvégén látogatjuk a déd- és nagyszülőket. Néha bánt is, hogy kizökkentem őt a megszokott kis ritmusából, illetve, hogy ha takarítok nem tudok úgy foglalkozni vele, ahogy a többi napon. Szerinted ez normális? Mit tanácsolsz mit kellene tennem? Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Ez normális, hiszen nem lehet minden nap pont ugyanolyan, idővel a kisfiad is megszokja majd. Arra próbálj ügyelni, hogy az alvások és evések azért ezeken a napokon is a megszokott rendben történjenek.

  • Greta

    2013. május 15. szerda

    Kedves pszichologusnô! A hozzataplalassal kapcsolatban vannak kérdéseim. 6 honapos lesz a babam 1 hét mulva. 5 honapos kora ota tapszeres. A gyermekorvos tanacsara rizspépet adok neki 4 honapos kora ota. Nagyon kis adagokkal kezdtem, reggel és este. A reggelen 10 orat értek. Mostanra nôtt a mennyiség, 100-120 ml (a kész, tejjel kikevert pép). Gyûmôlcspépet (sajat készitésû alma, kôrte vagy barack) is adok bele a széklete miatt. Ezzel egyûtt 100-120 ml az adag. 4-5 alkalommal elég volt neki. Hiaba kinalam utana tejjel, nem kellett neki. Két napja viszont nem elég neki, 1 ora mulva ujbol éhes lett. Pedig annyit adtam neki, amennyit meg birt enni, amig el nem forditotta a fejét. Mégis éhes volt egy ora mulva. A tizorait gondoltam volna kivaltani ezzel a rizspép+gyûmôlcs variacioval. Mennyi az a mennyiség tejpépbôl, amivel ki lehet valtani egy ûveg tejet?

    Emellett 2 oranként aludt ma, mint 3 honapos koraban. De par napja joval tôbbet alszik napkôzben, mint altalaban. 5 honapos koratol 3-4 oranként aludt fél oracskat és 3 oranként evett. Most a napirend dugaba dôlt, pedig igen jol ment eddig. Most délelôtt 2 oranként volt éhes, majd délutan egyszer 4 ora mulva. Ilyen ôssze-vissza nem szokott enni sosem. Orat lehetett volna allitani a 3 oras ritmusahoz. A kérdésem az, hogy nôvekedési ugras miatt lehetett ez a napirend+evés felborulas? Most bujt ki a 2 also fogacskaja (3 napja), kb. 1 mm-re vannak kint. Vajon ez az oka? Vagy minden egyszerre jôtt ôssze? Mikor csitul le egy baba, ha a fogzas felborit mindent? Hozzateszem, hogy éjjel jol alszik. 2 honapos kora ota atalussza az éjszakat. Ha esetleg megébred, motoszkal kicsit, de visszaaltatja magat egyedûl.

    Kôszônôm szépen elôre is a valaszat!

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Valószínűleg megkeződött nála a 6 hónapos növekedési ugrás, ezért kér most nagyobb adagot, ez egyáltalán nem gond, ha többet kér, akkor adj neki. És igen, emellett a fogzás is okozhatja, hogy nyűgösebb lett, mint eddig. Az első 6 fog áttörése szokott ilyen gondokat okozni, utána általában már könnyebb.

  • Rita

    2013. május 13. hétfő

    Kedves Ági!
    A kérdésem inkább hasfájásra vonatkozna – de a hasfájásos cikkhez nem tudok már hozzászólni-, ha egyáltalán az, ami rendszeresen felborítja a még nem létező napirendünket. 3 hetes kisfiúról van szó.
    A bélgázokkal nagyon kínlódik, én úgy látom, hogy nincs hasfájása, nem visít és tekereg kínjában, de addig nem nyugszik, amíg ki nem eresztette azt a rengeteg pukit, ami felgyűlt benne. Sok levegőt nyel, jól meg is büfiztetem, de a pukival nem tudunk mit kezdeni, addig míg magától ki nem engedi valahogy. Infacol szerintem nem jut le a beleibe, a kanalas gyógyszernek nem láttam hatását. Nincs olyan szer, amit kidurrantja a beleiben a buborékokat és vízzé alakítja, mint ahogy a reklámban is látjuk (csak ugye az felnőtteknek való)?
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      3 hetesen még éretlen a kicsi emésztése, ezért fájdogálhat a hasa. Ha az Infacol nem segít, akkor az Espumisannal lehet próbálkozni, illetve 1 hónapos kor után a Gripe Water adható neki.

  • Detti

    2013. május 11. szombat

    Kedves Ági!

    Egy elkeseredett Anyuka szeretne feltenni néhány kérdést.
    2 hónapos kisfiunk van, aki időre született, egészséges és szépen fejlődik, de a nappali altatás komoly problémát jelent, nehezen alszik el és mindig sír előtte. Mi a Suttogó alapján kezdtük szoktatni a babát, a 4É módszert használva tehát evés, büfi, játék, alvás. Megvettük és olvastuk az altatásról szóló CD-d is:)

    1. Sok kisgyerekes barátnőmtől azt hallom, hogy ők fordítva csinálják, azaz eves, alvás, játék. Neked mi a véleményed, melyiket javaslod és miért?
    2. Az alapvető problémánk, hogy a 4É-t követve játék után nem elszenderedik és elalszik, hanem egyre nyűgösebb lesz és mindig sírás a vége, amiből elég nehéz megnyugtatni (csak ölben) és utána az altatás is sokáig tart (20-30 perc). Próbáltuk az álmosság első jelére letenni, illetve kivárni, amikor már tényleg nagyon fáradt (azaz sír), de egyik esetben sem aludt el könnyen. Nem értjük miért kell mindenképp sírnia alvás előtt, vagy mi csinálunk vmit rosszul?
    3. A blogodban említed, hogy: „Onnantól kezdve, hogy a baba már csak 2x alszik naponta, a 4É-t már nem lehet tartani, innentől kezdve a sorrendiség az egész napra vonatkozik. Pl. reggel ébredés után reggeli, játék, anya előkészíti az ebédet, aztán tízórai, közös séta, alvás, ebéd, játék, addig anya csinál, amit gondol, közös játék, alvás, uzsonna, késő délután egy séta, vagy játék, vacsora, fürdés, alvás” Hogy lehet azt elérni, hogy két evés között (reggeli, tízórai) fennmaradjon anélkül, hogy nyűgős legyen, hiszen már megszokta, hogy játék után alvás jön egyből?

    Előre is köszönöm szépen a válaszod!
    Detti

    • Vida Agi

      2013. május 31. péntek

      1. Nincs kötelező sorrend, a lényeg az, hogy sorrend legyen. Az alvás-evés-játék-alvás hasfájós babáknál jobb, mert ha evés után elalszik a baba, akkor az emésztése fogja rövid idő múlva felébreszteni.

      2. Ahogyan van alvási ritmus, úgy van ébrenléti is. Ébrenlétben ébredés után először a baba nyugodtabb, de még álmos kicsit, aztán felélénkül, hosszabban éber marad, majd elálmosodik, majd megint felélénkül, de már csak rövidebb időre, aztán megint elálmosodik, ilyenkor lehet lefektetni. Ha nem akkor akarod lefektetni, amikor igazán álmos, hanem pont az ismételt éberebb időszakban, akkor hosszasan sírhat elalvás előtt. Idővel ez az alvás előtti sírás szokássá is alakulhat.

      3. Ez nagyobb korra vonatkozik, a babák többsége 5-9 hónapos kor között valamikor tér át a kétszeri alvásra, de akkor már ők is rugalmasabbak, többet vannak ébren, elfogadják az új napirendet. Fontos, hogy ezt nem neked kell kialakítanod, hanem a babát figyelned, mikor tud már hosszabban fentlenni (ilyenkor általában tiltakozni kezd, ha a megszokott időpontban próbálod lefektetni).

  • Némethné Lisznyai Rita

    2013. május 06. hétfő

    Kedves Ági!
    Nekem is lenne pár kérdésem.Van 3 gyermekem (7éves fiú,iskolába készülünk,3 éves kislány,ovis és egy Picur,aki 3 hetes és koraszülött osztályon van egyelőre Győrben.)
    A két nagyobb gyereknek kialakult napirendje van,mivel reggel 6:15-kor ébresztő,öltözés,reggeli,fogmosás,és indulás az oviba.Kénytelen vagyok ilyen korán kelteni őket,mert egy kicsi noszogatás kell,és időbe telik,mire elkészülnek.8-ra többnyire oviban vagyunk.
    Félek viszont,hogy fogok boldogulni,ha majd a legkisebb is itthon lesz.Elején,kb 1 hétig-10 napig lesz segítségem.De utána valószínűleg full egyedül kell helyt állnom.A picinek is van napirendje,amit a kórházban alakítanak neki.3óránként etetik,gondolom a fürdésnek is megvan az időpontja.
    Mennyire tudok ettől eltérni majd?
    Arról nem beszélve,hogy szeptembertől a nagyom sulit kezd.Nyilván foglalkoznom kell vele,átnézni a leckéjét, stb…
    Kérlek adj egy kis útba igazítást,hogyan csináljam?
    Vagy majd úgy alakul,ahogy?
    Válaszodat előre is köszönöm,szép napot kívánok.
    Némethné Rita

    • Vida Agi

      2013. május 07. kedd

      A kicsi könnyen alkalmazkodik a nagyok napirendjéhez. Reggel, amíg a nagyon öltöznek, reggeliznek, a kicsi eszik, utána közösen el tudtok menni az iskolába, óvodába. Ha kialakul a reggeli rutin, hogy ki mikor mit csinál, akkor könnyen beleilleszkedik már a kicsi saját programja. Este mindenképpen igyekezz nagyjából egyszerre fektetni őket, hogy mindenki ki tudja aludni magát és ne legyen gond reggel az ébredés. Mi esténként szoktuk átnézni az iskolás fiam leckéjét, de ez nem több, mint 5 perc a bepakolással és a többivel együtt.

  • Bea

    2013. május 03. péntek

    Nagyon sokszor olvasom a blogodat. Ugyan nem mindig értünk egyet, de ez nem baj 🙂 A mostani bejegyzésed azonban nagyon szívemből szólt. 3 gyerekes anya vagyok. Elsőszülötteim (iker fiúk) januárban múltak 2 évesek. A kislány most fél éves. Leginkább azon anyáknak írok, akik bizonytalanok a napi rutinban. Minden gyerek más! Az egyik fiam magának alakította a napirendjét és úgy volt nyugodt, mosolygós baba. A másik fiamnak viszont nekem kellett „megmutatnom”, mi a rend. Ő ettől érezte magát biztonságban. És minden fényezés nélkül ők 2-3 hónapos koruktól átaludták az éjszakát. Csak fogzáskor ébredtek, kaptak inni hideg vizet, ami jó volt a sajgó ínynek is, és már aludtak is tovább. Az elejétől kezdve 3 óránként ettek, amin ők toltak időnként.
    Most pedig itt van ez a kislány, aki még mindig ébred 2x-3x éjszakánként. Napirendjét ő alakítja(próbáltam beleszólni, de csak nyűgös lett tőle). Eleinte 1.5-2 óránként evett. Játékkal, figyelemeltereléssel 10-20 percet lehetett nyerni. Persze ez leginkább 3hós kortól működött.
    Én 1 dologhoz ragaszkodtam mindig, az pedig az esti program. 8kor mennek aludni(na jó, mennek az ágyba, meseolvasás, nagyoknál időhúzás(értsd szomjas vagyok, pisilni kell, stb.)) A kislányt is rászoktattam, hogy este már alvás van, nincs játék. Az én módszerem(hogy jó, vagy sem, nem tudom, nálunk működik): vacsora, fürdés, kacagós, dögönyözős, lefárasztós játék, lefutó tendenciával(elején lóbálás, dobálás, a végén lovagoltatás, játék nézegetése, stb.) a fiúkat lerakjuk aludni, a kislányt még megölelgetem, Apa ad neki puszit és őt is viszem aludni, közben minden este ugyanaz hangzik el, „a fiúk már ágyban vannak, gyere, te is aludj egy jó nagyot!” Szépen lassan, csendben, duruzsolva mondom. A mondat végére be is érünk a szobába(a 3 gyerek 1 szobában alszik). Puszi a homlokára, lerakom, betakarom, légzésfigyelőt bekapcsolom és immár szó nélkül kijövök. Naná, hogy az elején sírás volt. Semmi gond, visszamentem és szó nélkül kivettem, ölelve, bújva átvittem az ágyunkhoz, fekve felkínáltam neki a cicit, ha nem kellett, illetve, ha végzett, akkor szintén szó nélkül, de ölelve, bújva visszavittem az ágyba. Puszi, takaró, légzésfigyelő és kijöttem. Volt, hogy amikor átvittem, vigyorgott, meg dumált. 🙂 Nehéz volt, hogy ne nevessek vele, de akkor is ugyanaz volt a menet. Most ott tartunk, hogy ha leraktuk a fiúkat, a kislány kézzel-lábbal tolja el magát tőlem, hogy menni akar aludni. Lerakom az ágyba a szokott módon és 2 percen belül már alszik is. 🙂
    Ami viszont a legfontosabb és szerintem a legtöbb anya osztja a véleményemet: Mire kialakul egy napirend a babánál, változtat rajta! 🙂 Nekünk 2 hétnél egyik napirend sem tartott tovább(legalábbis 1 éves korukig!) 🙂 Ez van! 🙂
    Ági, fűznél hozzá egy kommentet, hogy a fenti altatási módszert javaslod-e kipróbálásra? Nincs sértődés, ha nem, a lényeg, hogy segítsünk azoknak, akik bajban vannak pl. az esti altatással. 🙂

    Köszi!

    • Bea

      2013. május 03. péntek

      Ja és a kihozom, visszaviszem fázist volt, hogy 5x-6x is meg kellett ismételnem, de kitartó és következetes voltam és itt a gyümölcse. (Azt hiszem, a következetesség az egyik legfontosabb a gyereknevelésben:-) )

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      A te módszered azért jó, mert elhatároztad, hogy ez a módszer és a gyerekek mindig érzik, ha van egy határ, amit nem lehet átlépni. Sőt: ők maguk ragaszkodnak a szokásokhoz, ha már bevezetted őket. Amit érdemes tőled eltanulni (a módszer mellett) az a következetes kitartásod (adsz magánórákat is belőle? :))

      • Bea

        2013. május 07. kedd

        Magánórák? 🙂 Lehetne ezt tanítani? Nagyon kemény dolog ez! A játszótéren is sokszor látom az anyukák arcán, hogy milyen szívtelen vagyok, mert azt mondtam, még egy utolsót lehet csúszni a csúszdán és utána indulunk. És történhet bármi (kérlelés, hiszti, dühroham), akkor is megyünk, nincs még egy utolsó utáni. Máskor pedig irigykedve mondják, hogy milyen szerencsém is van a gyerekekkel, hogy ilyen jók! Naja… ilyennek születtek 🙂

  • Gábor Enikő

    2013. április 09. kedd

    Nekem két 9 hónapos manókám van. Napközben még 4-szer alszanak. Kezdetben a 4É-t próbáltam rugalmasan alklmazni, és nagyjából sikerült is. Ragaszkodnak a napirendhez. A kislány olyan mint egy óramű. Ráadásul nagyon kiegyensúlyozottak, ami szerintem a napirendnek is köszönhető. De délután és este már csak fél órát alszanak. Ha elhagyom vmelyik alvást nyűgösek, vagy az álmosságtól nem tudnak vacsorázni. Mindenki hüledezik, mikor mondom, hogy hányszor altatom őket. Gondolom elegendő lenne két hosszabb alvás, de nem tudom, hogy kezdjek hozzá a napirend megbolygatásához. Most így néz ki egy napunk:
    6:00 ébredés (ha az egyik ébred, keltem a másikat is), evés, ezután azonnal visszaalszanak.
    8-9-körül ébredés, játék.
    10:00 tízórai, játék
    11:30 – 14:00 alvás a levegőn
    14:00 ebéd, játék
    16:00 alvás (fél óra)utána játék
    17:30 uzsonna, játék
    19:30 alvás (fél óra)utána játék
    21:00 fürdés, vacsora, alvás

    Mikor vigyem őket sétálni? Baj hogy a hosszú alvás a levegőn történik? Probléma, hogy nem délben ebédelnek? Variáljam meg az alvásokat?
    Mit javasolsz? Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      Tökéletes a napirend, nem kell variálni vele. Idővel majd ők maguktól fogják növelni az ébrenléti időt és csökkenteni az alvások számát.

  • Andrea

    2013. április 06. szombat

    Kedves Ági,

    kislányom 7 hónapos és bár már van egy kialakult napirendünk, a véleményedre lennék kíváncsi. Még annyit, hogy a 2. hónaptól anyatej + tápszer volt, de már egy hónapja szinte csak tápszer, már alig van tejem (max 30-40 g) csak még jó volt reggel és este mindkettőnknek összebújni, de pár napja már nem akar szopcsizni, rágja a cicit és elfordul.
    2 hónapos kora óta átalussza az éjszakát.
    7,00: ébred, tápszer (max. 130 ml)
    9,00-10,30: alszik, ébredés után őszibarack bébiétel + reszelt alma, inni forralt vízet kap
    12,30-14,00: alszik, utána tejpép (valami gyümölccsel)
    17,00-19,00: alszik, itt próbálkozok valami főzelékkel (répa, sütőtök) egyenlőre nem sok sikerrel.Utána tápszer (150 ml, ez a max amit meg tud enni)
    20 körül fürdés, utána még kap egy kis tápszert (90 ml) és majd 22,00 körül alszik el

    Kérdéseim:
    – nem probléma, hogy 7 hónaposan még nem bír 2 óránál többet ébren tölteni nappal?
    – az ételek amit adok és amikor adom, jó?
    – mindig bukik vissza ennivalót kicsi kora óta. Ezért még a kezdő tápszert kapja, és mindig beültettem a pihenőszékbe evés után egy kicsit mielőtt lefektettem volna a szőnyegére játszani, nem is szeretett a hasán lenni csak a hátán.
    De kb. 1 hete tud minden irányba fordulni, egyedül ül, így már nem marad meg a székben és menni akar a hasára, ími miatt 2x, 3x is jön neki vissza, de hisztizik ha nem teszem a hasára. Ha a hátára teszem, azonnal fordul is a hasára, most már az érdekesebb neki. Aztán kis idő után jön a hason sírás – tipikus unatkozó féléves – és egy játék sem köti le amit oda adok, csak akkor hagyja abba ha felveszem. Nem szeretném elrontani, és az sem jó, hogy evés után a hasára „kell” tegyem. Mit javasolsz, mit csináljak, hogy ne hisztizzen, de ne is kényeztessem el?

    Válaszaidat előre is köszönöm,
    üdv
    Andrea

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      Nem gond, ha nem tud többet ébren lenni.
      Az etetésével nincs semmi gond.
      A bukás normális, mivel most többet mozog, ezért több is jön vissza, ez nem probléma.
      7 hónaposan még nem hisztiznek a babák. Ha unatkozik, tedd át másik szobába és játsszon ott, vagy játssz vele te egy kicsit, legyél ott mellette, de nem kell mindig felvenni.

  • K. Szilvia

    2013. március 27. szerda

    Kedves Ági!

    Kérdésem több témát érint, de a napirend körül kristályosodik ki. 2 hónapos fiam hasfájós, hol rosszabb, hol jobb napjaink vannak, éjszaka szerencsére többnyire alszik. Nappal viszont kb 4 hetes korától egyre kevesebbet és egyre rosszabul alszik, minden alvásciklusa végén megébred, s gyakran közben is. E miatt nem tudom az ágyában altatni, hiszen ha ott riad föl 20-45-50 perc után, akkor mire kiveszem és altatnám újra, annyira felébred, hogy nem tudom újra letenni. Emiatt legtöbbször rajtam alszik kendőben, így gyorsan vissza tudom ringatni, ha felébredne. Mikor ébren van, akkor is legtöbbször kézben van meg úgy-ahogy nyugton, ahogy leteszem, sír, nyűglődik. Úgy látom, legtöbbször a hasa miatt van diszkomfort érzése, e miatt nyugtalan, feszült, s kézben meg tud nyugodni. A fentiek miatt viszont nincs napirend: ha megébred, sokszor még nem éhes, így nem tartható az alvás-evés-játék sorrend, s nem tudok így neki segíteni rendszerezni a napját. Kérdésem, hogy egy hasfájós babánál érdemes e erőltetni pl. az ágyban alvást (felveszem-leteszem stb), kockáztatva, hogy nem tud majd eleget aludni, hiszen a hasfájásra úgyis felébred,még ha megtanul is egyedül elaludni, illetve hogy ha ilyen sokat van kézben, nem lesz e nehéz leszoktatni erről, mikor múlóban lesz a hasfájás.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Először várd meg, amíg elmúlik a hasfájós időszak. 3 hónapos korra ez rendeződni szokott és nyugodtabb lesz a baba, utána lehet a napirenden gondolkodni.

  • Szilvi

    2013. március 25. hétfő

    Kedves Ági! Kisbabám nagyon jó alvó, de elrontottam! Mindig rohantam a két nagyobb miatt ezért anyukámnál babakocsiban altattam, most ott tartunk, hogy napközben csak babakocsiban alszik(nem hajlandó a kiságyában , feláll és sír) egy órát de. és másfelet délután este 19,30-kor leteszem a kiságyába és egyből elalszik az lenne a kérdésem , van még esély arra , hogy a kiságyában is el tudjam altatni? Köszönöm válaszod Szilvi

    • Szilvi

      2013. március 25. hétfő

      Nem írtam, hogy 14 hónapos.

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Persze, idővel kinövi majd a babakocsit és elalszik majd a kiságyban is.

  • Fekete Henrietta

    2013. március 21. csütörtök

    Én egy 3 és fél hónapos kislány anyukája vagyok és gondoltam megosztom a történetem azokkal akik az oldalt olvassák. Nem tudom, hogy problémám mennyire egyedi, de a környezetemben élőknek az elmondottaik alapján minta gyerekeik vannak. Szinte az első pillanattól kezdve átalusszák az éjszakát, napközben 4 óránként esznek szinte mindíg ugyan abban az időpontban. Ezeket hallva és persze több tucat könyvet elolvasva mindíg felteszem magamnak a kérdést én csinálok valamit rosszul vagy az én gyerekem kivételes eset? Ugyanis az én babám napközben még mindíg 1,5-2 óránként eszik, kivétel mikor ebéd után alszik mert akkor a 3-3,5 órát is kibírja. Próbáltam kitólni a 1,5 órás evést, de akkor nagyon sír és nem szoktam hagyni, hogy sokáig sírjon inkább megetetem. Nem gondolnám, hogy félre értem a jelzéseit, elég egyértelmű mit szeretne. Ami még fontos info, hogy se a cumit, se a cumisüveget nem fogadja el, ezért elég nehéz intézni a dolgomat házon kívül. Este általában 21-22 óra között alszik el és fél 3 körül szokott felkelni először enni ami kb. 10 perc és alszik is tovább van, hogy csak 5ig, de van hogy 7ig. 7től még alszik másfél órát aztán felkel, kezdődik a napunk. Evés, pelenka csere, öltözés, játék, 10 óra körül evés megint, alvás max. Fél óra, délben eszik és utána megyünk ki a levegőre időtől függ hogy mennyit hagyom kint, de ilyenkor kb. 3 órát alszik egyben. Felkel, evés, játék, fél 5- 5 óra körül evés megint, szokott aludni max. Fél, egy órát kora este. 19órakor evés, játék. Fürdetés 20-21 óra között, evès és alvás. Hát ez a mi napirendünk, ha ezt lehet annak nevezni. Azt még hozzá teszem, hogy csak mellettem hajlandó aludni, a kiságyban nem. A férjem kikölrözött a másik szobába. Nem tudom, hogy ezek a szokások mennyire elfogadhatóak egy 3 és fél hónapos babánál, de különböző ismerősöket hallgatva és szakkönyveket olvasva nem igazán…

    • Vida Agi

      2013. április 20. szombat

      Nincs miért aggódnod, ez normális. Sokan ferdítenek, de legalábbis kicsit fényeznek az adatokon, ha a gyerekeikről van szó 😉