Mit játsszak a 2 hónapossal?

2 hónaposan a baba már igazi társasági lény. A legtöbb esetben már kinőtte a hasfájós korszakot, megszokta a világot „idekint”, megszűnnek a látszólag ok nélküli nyűgösködések és a kicsi látványosan érdeklődni kezd a külvilág iránt.

Mit játsszak a 2 hónapossal?Csak úgy szívja magába az információt. Szeret nézelődni, szereti a színes játékokat, ha nyüzsgés van körülötte és boldogan hallgatja a zenélő forgót is. Imád sétálni és lenyűgözi, ha cipeled a lakásban, hiszen olyankor mindig történik valami. Ugyanakkor ennek megvan az a veszélye is, hogy ha valami gondja-baja van, akkor azt unatkozásnak értelmezed és inkább kézbe veszed, mert akkor elhallgat.

Valójában a babával való foglalkozás, az együttélés nagy kreativitást igényel a Te részedről is, ezért ahhoz, hogy kielégítsd a kíváncsiságát, tele kell lenned ötletekkel, és rugalmasan kell reagálnod a megnyilvánulásaira. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tudnod kell, mi mindent szeret csinálni, mi kelti fel az érdeklődését, mi az a 4-5 -féle játék, ami érdekli, amit szívesen nézeget, szívesen foglalkozik vele és ezeket oda kell adnod neki.

Néhány évtizede még azt gondolták, hogy egy 2 hónapos baba még nem csinál semmit, úgyse tudja még megfogni a játékokat, éppen ezért nem is adtak neki semmit. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ha ebben a korban már felkínálsz neki olyan játéklehetőségeket, amik kellőképpen inspirálóak a számára, akkor idővel odanyúl értük megpróbálja elérni, használni őket.

Az életkori „követelmény” az, hogy ennyi idősen még nem kell a játékok után nyúlnia, ezt 3 hónapos korban kell tudnia a babának, azonban ha inspiráló a környezete, akkor 2 hónapos kora körül már lehet, hogy elszórakoztatja magát a nyúlkálással.

Nagyon hasznos a babatornászó, a játékhíd, amiről figurák lógnak le, de úgy, hogy ő is elérje őket. Általában a játékok magasan vannak az állványon, ezért érdemes egy kis madzaggal megtoldani őket, így csak egy kicsit kell megemelni a kezét és eléri a játékokat. Először csak nézegeti, de csakhamar megpróbálja megfogni őket és élvezi, ahogyan himbálóznak az állványon.

A zenélős játékok, a zenélő forgók is lekötik már a figyelmét, akár fél órán keresztül is elnézegeti őket a baba.

Egyre jobban érdeklik a hangok is, szereti, ha énekelsz neki, ha beszélsz hozzá, élvezi a versikéket, mondókákat is.

Hason még nem
szeret játszani, mert még nehézkes hosszasan megtartani a fejét, viszont ösztönözheted a fej emelgetésére úgy, hogy leülsz a fotelbe és félg hátradőlsz, őt pedig a mellkasodra fekteted. Nagyon fogja élvezni a kukucskálós játékot így és közben emelgeti a fejét is.

Szívesen nézelődik
a kicsi a lakás különböző pontjain is, ha pihenőszékben vagy hordozóban magad mellé ülteted.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

3 Comments

  • Vida Agi

    2008. december 02. kedd

    Szandi, a babaúszás nagyon jó, mi is jártunk 3 hónapos kortól.
    Ha budapesti vagy, akkor a Kolibri színházban van kicsiknek való bábelőadás, kifejezetten babáknak 6 hónapos kortól.
    A játszóházak többégében van kicsiknek való sarok, pl. a Mediterrán játszóházban és a Lurdyban is.
    Zenebölcsire is járhattok fél éves kortól.

  • szandi

    2008. december 02. kedd

    Sziasztok! Abban tud valaki segíteni, hogy mondjuk 3 hónapos kortól hová érdemes vinni a picit. Én elég mozgékony, pörgős anyuka vagyok és szeretnék a baba korának megfeleló „programokat” szervezni – mértékkel. Kinek mi vált be? Érdekelne…. (tervezem a baba játszóházat, a koncerteket (komoly zenei), babaúszás meg ilyenek….

  • budincevic timea

    2008. november 12. szerda

    Szép napot mindenkinek.Én még hozzászólni igazán nemtudok,mivel most várom a picurt.De a kivülátókat látva észrevettem,hogy két hetesen mijen értelmessen vesszi kézbe az ő számára odadot játékot