Milyen a nevelési stílusod? (teszt)

A legtöbb nevelésről szóló könyv 4 (vagy néha 5) féle nevelési stílust különböztet meg. Ezek többsége általában nem önmagában létezik, többnyire mindenki egy szemléletmódot követ és mellette hordoz jellegzetességeket a többi típusból is, mivel a szüleink, nagyszüleink nevelési módszereiből is sokat átveszünk. A teszt kitöltése segít felismerni a saját típusodat.

Ne úgy gondolj az egyes típusokra, mint jó vagy rossz, mindegyiknek megvannak a maga pozitív és negatív oldalai egyaránt, ezekről a teszt alatt olvashatsz bővebben. Nincsenek tisztán, magukban létező típusok, általában több típus jellegzetességei, gondolkodásmódja, reakciói keverednek mindenkiben. A tesztben szereplő nevelési stílusokat elsőként egy Diana Baumrind nevű pszichológus írta le kutatásai nyomán 1948-ban, és ezt követően még számos más kutatás is megerősítette.
Ha úgy érzed, nagyon nem illik rád, ami eredményként kijött akkor érdemes elgondolkodni, miért azokat a válaszokat adtad. Lehet, hogy valamelyik szülőd nevelési stílusát követed önkéntelenül is? Az is előfordulhat, hogy nem azokat jelölted be, amit valóban tennél, hanem, amit helyesnek gondolsz, amilyen lenni szeretnél, vagy ahogyan szerinted kéne viselkednie egy szülőnek.
A teszt célja nem bírálni, hanem tükröt tartani, segíteni felismerni, mi mozgatja a viselkedésedet, gondolkodásodat szülőként és elgondolkodtatni arról, hova, hogyan tudsz változni, fejlődni.

A teszt kitöltése: felül a világoskék csíkban egy helyzetet látsz, ehhez az alsó 4 válaszból válaszd ki, melyik viselkedés, szöveg áll hozzád a legközelebb. Válaszolás után továbblépni a „Next” gombra (jobb alsó sarok) tudsz. A rendszer nem jól kezeli az ékezetes betűket, ezért most be kell érned nélkülük.

Milyen a nevelesi stilusod?
Engedekeny

Teljesen alarendeli magat a gyerek akaratanak, es ennek a hattereben a szorongas all: fel, hogy elrontja a gyereket, ezert inkabb o alkalmazkodik hozza, nem pedig vezeti. Nem is akarja meggyozni, vagy ha igen, akkor azt szelsoseges eszkozokkel teszi:
– masokra hivatkozik ("Apa haragudni fog, ha megtudja")
– erzelmi kitoresekkel, kiabalassal, kezrecsapassal probal ervenyt szerezni az akaratanak (amiert utolag lelkiismeretfurdalasa van)
– erzelmileg zsarolja a gyereket ("Anyanak nagyon faj, amikor igy viselkedsz.")
– vagy akar zokogni is kepes a gyereknek ("El vagyok keseredve, nem birom tovabb, hogy igy viselkedsz.")
A gond ezzel az, hogy tul nagy hatalmat kap a gyerek a kezebe, amivel nem tud banni. Neki kene eldontenie, mikor eszik, mikor alszik, mit csinaljunk ma, de erre koranal fogva nem kepes, ezert bizonytalan lesz a vilagban, es o is hullamzik erzelmileg. Segithet, ha a szulo onbizalma epul es megtanulja egyenrangukent kezelni magat es a gyereket.

Facebook quizzes & Blog quizzes by Quibblo

A típusokról röviden

Lelkizős

    – Mindent meg akar magyarázni, meg akar beszélni, gyakran kér elnézést a gyerektől („Bocsánat, hogy megzavarlak játék közben..”, finomítgatja a dolgokat.
    – Sokat foglalkozik vele, vajon jó szülő-e ő.
    – Egészen alapvető dolgokért megdicséri a gyereket, és megköszöni, hogy együttműködött (pl. „milyen ügyes vagy, hogy szépen megetted az ebédet”, holott a gyerek már régóta tud önállóan enni)
    – A gyerek érzelmei állnak a középpontban, ezt magyarázgatja („ugye nem sértettelek meg azzal, hogy el kellett pakolnod az asztalodat?”)
    – Nem nevel, hanem megpróbálja meggyőzni a gyereket arról, hogy nem jó, amit csinál.

Ami jó benne: figyel a gyermek érzelmeire, igyekszik megérteni őt, empatikus, törekszik kiegyensúlyozottan nevelni a gyereket.

Amiben változtatnia kell: nem kell mindig mindent megmagyarázni, és bocsánatot kérni a gyerektől, sokszor hatékonyabb az egyszerűen megfogalmazott és következetesen betartatott szülői korlát, mint a sok magyarázkodás.

Engedékeny

    – Nála is az érzelmek vannak a középpontban, de ő enged is a gyerek akaratának
    – Fél, hogy elrontja a gyereket, szorong, hogy valamit rosszul csinál, ezért inkább enged a gyereknek.
    – Nem vezeti, hanem követi a gyereket, ő alkalmazkodik hozzá
    – Képes zokogni a gyermekének: „Nem bírom tovább, hogy így viselkedsz”
    – Csapong, cirkuszol, érzelmi kitörésekkel próbálja kézben tartani a dolgokat
    – A gyereket is az érzelmeinél akarja megfogni: „Anyának nagyon fáj, amikor ilyen csúnyán viselkedsz”
    – Másra ruházza át a hatalmat: „Megmondalak Apának és ő majd nagyon dühös lesz”, fenyeget
    – Bűntudatot próbál kelteni: „Apának nagyon rosszul esik, ahogyan most viselkedsz” „Ha ilyen lassan öltözöl, Anya elkésik és kirúgják a munkahelyéről”
    – A saját rászorultságának hangoztatásával próbál együttműködésre bírni: „Ma este úgy kell megfürödnöd, hogy anyának ne kelljen utána vitatkoznia veled”

Ami jó benne: figyel a gyerek igényeire, együtt rezeg vele, próbál az ő fejével gondolkodni, empatikus, odafigyel a legkisebb változásokra is és ha gondot észlel, akkor hamar segítséget kér.

Amiben változtatnia kell: egy gyereknek szüksége van rendszerre az életében és határokra is, mind a hétköznapok tekintetében (evés, alvás, játék stb.), mind érzelmileg. Az engedékeny szülőnek meg kell tanulnia önállóan dönteni és szabályokat alkotni, és néha tízig számolni, mielőtt cirkuszolni kezd a gyerek előtt.

Tekintélyelvű

    – Számára a legfontosabb az, hogy fegyelem és rend legyen
    – A gyerek tanuljon meg alkalmazkodni
    – Nincs ellentmondás vagy demokrácia, „az van fiam, amit én mondok”
    – Nyíltan és őszintén beszél a gyerekkel, nem hangsúlyoz túl semmit: „Meg kell tanulnod”
    – A bűn és bűnhődés elve vezérli: „Elszúrtad, magadra vess”
    – „Nincs kérdés, nem hallottad, amit mondtam?” – nem tűr ellenvetést

Ami jó benne: szereti a gyerekét és nyilvánosság előtt képes erőteljesen fellépni érte, kiállni mellette. Következetes tud lenni és megteremti a gyermek számára szükséges határokat.

Amiben változtatnia kell: szélsőségesen sok gátat szab a gyereknek, amit a gyerekek nem tudnak betartani. Meg kell tanulnia odafigyelni a gyerek érzelmeire, egyéni igényeire is és ennek mentén kialakítani a szabályokat.

Távolságtartó

    – Állandóan szervez, tervez, a gyerek csak logisztikai probléma, nincs érzelmi közelség,
    – A gyerekeket meghallgatja, de nem vonódik be érzelmileg a problémáikba, számára a gyerekek inkább csak „logisztikai” probléma,
    – Általában a külsőségek foglalkoztatják, szeretne megfelelni másoknak, vagy a saját nagyon magas elvárásainak
    – Ha gondok adódnak, ritkán nagy hisztiben törhet ki, amit aztán elsimít és bocsánatot kér érte, de nem esdekel, mint pl. az Engedékeny szülő,
    – Elvárja, hogy az erőfeszítéseiért cserébe tiszteljék őt a családban,
    – Elrejti az érzelmeit és nehezen érti meg a gyermekei érzelmeit is, a gyerekek is ezt a mintát követik (gyakran a távolságtartó szülőknek már a szülei is távolságtartóak voltak)
    – Ha a gyermeke sír, vagy szorong, azt átmeneti problémaként kezeli, fel sem merül benne, hogy pl. valami gond van az óvodában, vagy hogy meg kéne vigasztalni a gyereket, elbeszélgetni vele

Ami jó benne: rendet, tisztaságot tart a családban, ügyel a szabályokra, de nem túlságosan szigorú.

Amiben változtatnia kell: közelebb kell engednie magához a gyerekeket, meg kell hallgatnia őket és odafigyelni az ő érzéseikre, igényeikre is, meg kell tanulnia neki is érzelmileg megnyílni a gyerekek előtt.

Az eredmények (10.000 kitöltött teszt után)

Baumrind teszt eredmény (magyar)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

66 Comments

  • Zoltan

    2011. október 03. hétfő

    sok esetben nem volt megfelelő opció és a választhatóak közül csak a véleményemtől elég távol álóak voltak. Így nem is adott különösebben pontos eredményt. Szerintem kéne tenni legalább egy „egyéb” opciót ahol mindenki irhatna egy alternatívát, hátha valaki valami újabbat is kitalálhat, aztán az bekerülhet a tesztbe vagy valami.

  • Balogh Zsuzsanna

    2011. szeptember 25. vasárnap

    Lelkizős.. Nos, teljesen igaz rám az értékelés. Sajnos épp a hibáimtól „szenvedek”.. Kezdjük átlépni a demokrácia határvonalát, nem az én javamra… Tipikus példája vagyok annak, hogy egy kisangyalt is el lehet rontani. És legbelül mégsem akarok változtatni a hibáimon, bár tudom, h kell.

  • Szántó Dóra

    2011. szeptember 23. péntek

    Számomra az a meglepő, hogy valaki egy 40-es évekbeli pszichológusra hivatkozik. Akkor még Freud volt a menő, elméleteit (gyerekfejlődéstan terén) azóta erősen túlhaladták. Az elmúlt 30 évben óriásit ugrott a gyerek/csecsemőpszichológia. Addig forradalminak számító gondolatok a babákról teljesen új megvilágításba helyezték a babák fejlődését.
    Aki ismerkedni szeretne a modern kutatási eredményekkel, ajánlom Sue Gerhardt, Szükséges szeretet vagy Allison Gopnik (Bölcsek a bölcsőben) könyvét.

    • Szántó Dóra

      2011. szeptember 23. péntek

      bocsánat az ismétlésért, a bejegyzés remélem esik olló alá 🙂

    • Vida Agi

      2011. szeptember 23. péntek

      Az alap kutatás a 40-es években volt, a mai napig ezt a tipizálást használják és kutatják tovább, ld. Beth A. Grosshans Beyond Time Out c. könyvét, ami 2008-ban jelent meg.

    • Balogh Zsuzsanna

      2011. szeptember 25. vasárnap

      Hogy lehet a tesztet újra előcsalogatni? már csak az eredményt látom, többszöri újra megnyitásra, frissítésre is. Pedig a párommal is szeretném kitöltetni… :O

      • Balogh Zsuzsanna

        2011. szeptember 25. vasárnap

        Bocsi, a kérdésem nem ide akartam írni. 🙂

  • kétgyermekes

    2011. szeptember 21. szerda

    Én akármit csinálok nem jelenik meg a teszt :S

    • julcsiga

      2011. szeptember 21. szerda

      Szia! én sem tudtam pár napig kitölteni, míg rájöttem, h a hiányzó bővítéseket kell telepítenem (adobe flash hiányzott nála). így már egyértelmű lesz neked is a kék csík 😀 először én sem értettem, meg hát én sem vagyok egy számítógép guru 🙂 remélem, működni fog majd neked is! tetszette a teszt bár tudtam, h leginkább a lelkizős vonal a legerősebb bennem. a lényeg sztem,h nagyon odafigyeljünk az arányokra. mind a négy tipusól van bennem amúgy persze, ami ha jó arányban van jelen, nagyon jó sztem! 🙂 köszi az odlalt, tezstet!

  • Boglárka

    2011. szeptember 21. szerda

    Sziasztok!

    Én is azokkal az előttem szólókkal értek egyet, akik szerint a kategóriák keverten érvényesek egy-egy anyukára.
    Sokszor elég nehéz volt dönteni a válaszok között, mert én választás helyett inkább időrendbe tettem volna azokat.
    Először elmagyarázom a kisfiamnak szerintem mit kéne tennie, aztán esetleg megkérdezem, hogy megtenné-e, aztán könyörgök, bekönnyesedik a szemem…és ordítok. Hát vannak mindenféle helyzetek 🙂
    Én tekintélyelvű lettem, amin meglepődtem, mert sokszor engedékenynek, vagy inkább beletörődőnek tartom magam.
    Azzal, hogy a nevelési módszer tanult folyamat abszolút egyetértek…nekem apukám nagyon szigorú, anyukám meg ellensúlyozásképpen nagyon engedékeny volt…ezúton is köszönöm a jelenlegi helyzetem 🙂

  • Nagy Edit

    2011. szeptember 21. szerda

    Kedves Ágnes,

    tetszett a teszt, a lelkizős típusba tartozom. Valóban sok minden illik rám a leírottakból.
    Azzal viszont nem értek egyet,hogy nem kell megmagyarázni a dolgokat. Az alapvető tisztelet Neki is jár és ebből adódóan el kell magyarázni Neki, hogy mit és miért teszünk.

  • Kicsi-Huszár

    2011. szeptember 20. kedd

    Valaki segítene? Nemtudom kitölteni a tesztet! Milyen világoskék csíkot kell keresni???????? Köszi 🙂

  • Márti

    2011. szeptember 20. kedd

    Vicces hogy van akit felháborít a teszt 🙂
    Szerintem jó volt, ha nem másért, akkor azért mert elgondolkodtatott, hogy hogyan is reagálok a dolgokra. Én tekintélyelvű lettem :))
    Viszont néha nem ilyen egyszerű a dolog: van hogy hosszasan magyarázkodok a gyereknek, hogy mit miért, máskor egyszerüen rászólok, hogy azt nem szabad, hisz már többször megbeszéltük, hogy miért… 🙂
    Az biztos hogy szülőnek lenni a világ legnehezebb dolga… de a legszebb is 🙂

  • Simon Éva

    2011. szeptember 19. hétfő

    Szia nagyon tetszett a teszt a férjemmel is kiakartam töltetni de nem indult újra csak a végeredményt mutatta. Hogy lehet újra kitöltetni?

    • Vida Agi

      2011. szeptember 20. kedd

      Kinga nevű olvasónk megoldotta a dolgot (köszönjük neki :)): „Ha újra ki akarjátok tölteni a tesztet, vagy apa szeretné. Nekem úgy sikerült újra kezdeni, hogy rákattintottam a more-ra, maja a kismamablogra. ezek után pedig a hivatkozás mentése másképp( http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/milyen-a-nevelesi-stilusod-teszt ). Így a saját eredményed nélkül mented le az asztalra és már kezdheted is. „

      • Mónika

        2011. szeptember 20. kedd

        Nekem sajnos nem sikerült. Pedig követtem a leírtakat… Mit ronthattam el?

        • Kinga

          2011. szeptember 21. szerda

          Szia Mónika!

          Nekem az is bevált, ha másnap megnyitottam újra akkor, már egy üres teszt jött ki. Próbáld meg, hogy a böngésződből törlöd a sütiket és az előzményeket, akkor szerintem, ha úja megnyitod, már üresen fog bejönni. Remélem ez segíteni fog.
          Jó teszt kitöltést és szép napot

      • pal kollath

        2011. szeptember 21. szerda

        Agi,

        Ez a test nagyon klassz, kar hogy nem lehet kitolteni. Mindenestere sok valsz jott arre a kitoltesi problemara. ez volt a cel?

        esetleg valtoztatna a letoltesi modszeren h ne rabolja igyekvo szulok idejet? csak egy otlet

        kossz

        • Vida Agi

          2011. szeptember 23. péntek

          Próbáltam már mindent az elmúlt 5 napban, de a rendszer nem engedi. Az viszont működik, hogy ki kell törölni a cookiekat és az előzményeket a böngészőből és akkor újra lehet csinálni a tesztet.

          • lycoris

            2011. október 04. kedd

            Nekem úgy is működött, hogy kitöltés után a böngészőben a frissítés gombot nyomtam, és kijött egy üres teszt.
            Hátha másnak is működik így.

  • Némethné Rita

    2011. szeptember 19. hétfő

    Sziasztok!
    Nekem is a távolságtartó jött ki végeredménynek,és egyáltalán nem érzem,hogy az lennék.Persze elgondolkodtatott,de végül mégis arra a következtetésre jutottam,hogy nem illik rám a jellemzés.
    Ettől függetlenül jó a teszt,és egy kisfokú változtatás lehet nem árt,hogy még jobb legyen a családunk élete…
    Köszi:Rita

  • Timea

    2011. szeptember 19. hétfő

    Kedves Ágnes nagyon köszönöm a tesztet nekem a lelkizös jött ki.Mindennel egyet értek kivéve azzal a sok bocsánatkéréssel nem szoktam bocsánatot kérni de az nagyon igaz hogy annyira de annyira szeretnék megfelelni hogy néha azt sem tudom mar mi a jo és mi nem.mindig arra gondolok hogy egyszer biztosan megérti hogy ő az életem.Szép napot.

  • Mónika

    2011. szeptember 19. hétfő

    Kedves Ági, nagyon köszönöm a tesztet! Az eredmény nem lepett meg: lelkizős… való igaz, hogy szeretek mindent elmagyarázni a kislányomnak és minden szigorúbb fellépésemnél attól félek nehogy lelkisérülést okozzak neki… ennek az lett az eredménye, hogy 14 hónapos koráig a mi ágyunkban aludt, most mellettem alszik úgy, hogy az ágya közvetlenül az ágyunkhoz csatlakozik; ez még így nem is lenne rossz, de esténként olyan szinten hisztizik a lefekvés miatt, hogy 10 óra lesz mire hajlandó lefeküdni:-( Egyébként nagyon okos értelmes baba, de úgy érzem ő irányít engem és nagyon félek, hogy nem tudom visszafordítani ezt a folyamatot!
    Annyit még írok a „védelmemben”, hogy 13 évet küzdöttünk míg végre beköltözött a pocakomba, szóval nagyon-nagyon vártuk már; de éppen ezért szeretném valahogy helyreállítani a hatalmi viszonyokat!

    Kérlek adj nekem tanácsot, hogyan kellene ezek után viselkednem pl este a lefektetéskor?
    Köszönettel Mónika

  • idesa

    2011. szeptember 19. hétfő

    8 pontos kérdőív? annyira szakmai, mint a tenyérjóslás. annyi haszna persze lehet, hogy a kérdések megválaszolása közben a szülő picit tudatosítja, hogy is áll helyzetekhez. a kérdőív eredménye azonban inkább téves, mint felszínes.

    • Vida Agi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Mint ahogyan minden rövid önismereti tesztnek ugyanez a célja.

  • Heni

    2011. szeptember 19. hétfő

    Hali!

    Én sem találtam (mint általában a teszteknél) minden kérdésre ránk pontosan illő választ, de a hozzám legközelebbállót választottam ki ilyenkor. Egyetértek az értékeléssel. Túlnyomórészt a lelkizős típusba tartozok. Ezen kellene változtatni egy kicsit, hogy ne nőjön a fejemre a gyermekem. Nálunk a férjem következetes és inkább tekintélyelvű típus, így könnyebb az aranyutat megtalálnunk. Azért így is nagyon körül van ugrálva a bébink. Viszont teljesen kiegyensúlyozott és láthatóan boldog.

  • Ágnes

    2011. szeptember 19. hétfő

    Szia

    Nekem a távolságtartó jött ki,és meglepett mert egyáltalán nem érzem magam annak.Úgygondolom sok érzelmileg is közelállok a gyerekrkhez,de ez az eredmény most elgondolkodtaott.

    Üdv.

  • Éva

    2011. szeptember 19. hétfő

    Szia!
    Kisfiam még csak 6 hónapos, így néhány kérdésre csak elvi választ tudtam adni. Sajnos vagy nem sajnos:-) a teszt szerinti „lelkizős” típus teljesen illik rám. Jelenleg a hozzátáplálás témaköre foglalkoztat, melyben már a 3. kiadványt/könyvet olvasom, hogy minden rendben legyen. Persze közben a gyermekem falja az ételt:-)

  • Narven

    2011. szeptember 19. hétfő

    Sziasztok!

    Nekem a távolságtartó jött ki, és azt kell mondjam: ha nem is betűről – betűre, de stimmel. Sajnálom ezt az eredményt, mert nem szeretnék távolságtartó, hűvös anya lenni (saját családból hoztam ezt a viselkedésformát). Ennek megfelelően próbálom a hibáimat kiküszöbölni, és a szeretetet nem úgy „adagolni”, ahogy eddig, hanem elérni azt, hogy a kisfiam felé (és mások felé is) ez áradjon belőlem. Nagyon köszönöm a tesztet, megerősített 🙂 Üdv: Narven

  • Nobik Nagy Rita

    2011. szeptember 19. hétfő

    Kedves Ági!

    NAgyon köszönöm a tesztet, hihetetlenül hasznos volt számomra – nemcsak a 10 hónapos kisfiam nevelése szempontjából, hanem bizony választ találtam benne arra is, mi az, ami az én személyiségemből fakadóan nehezíti meg a kommunikációt a 20 éves nevelt fiammal… Szem előtt fogom tartani a javaslatokat, még egyszer köszönöm!

    Rita

  • Ildikó

    2011. szeptember 19. hétfő

    Szia Ági 🙂
    Borzasztó érdekes dolog jött ki Én minden kérdéshez szinte 2 választ tudnák adni ezért 2x csináltam meg a tesztet igazi kevert típus vagyok-engedékeny és tekintélyelvű.A kettő kombinációját már irtó jónak tartom :)))köszike 🙂

    • lycoris

      2011. október 04. kedd

      Pontosan ugyanezt csináltam én is, és pontosan ugyanez jött ki 🙂
      Talán ez lenne az arany középút?

      Mondjuk nekem kicsit rosszul esett, hogy mindkét értékelésben csak rosszat mondanak arról, ahogy viszonyulok a gyerekneveléshez…

  • Andi

    2011. szeptember 19. hétfő

    Érdekes volt a teszt, habár volt, hogy nem tudtam mit válasszak, így próbáltam elképzelni, mit is tennék, pl. nagymama (nálunk semmi-senki segítség).
    A végeredmény a távolságtartó lett. Eddig azt senki nem írta, hogy kijött volna neki, amit sajnálok, mert szívesen olvastam volna véleményt. 🙂
    Egyébként a jellemzés nagyjából oké. Az én szüleim s távolságtartóak. És érződik is sajnos a kapcsolatunkon a kisfiammal. DE a teszt nélkül is felismertem ezt a hibámat és bevallhatom, hogy roppant nehéz és hatalmas erőfeszítésembe kerül ezt legyőzzem, mert olyan mintha a saját személyiségemet kellene megerőszakolnom. Bár sokszor úgy érzem, mintha nem én lennék, mégis az erőfeszítéseknek hála, már látszik az eredmény. 2 éves a kisfiam, és végre társaságban hozzám szalad, ha baja van, alvás után hozzám bújik, szeret a kezemben lenni, megpuszil, és megsimogat. Az, akinek ezek természetesek, el se tudja képzelni, milyen lehet enélkül. Én rettentően szenvedtem, hogy nem éreztem a szeretetét, de rájöttem, csak ÉN tudok neki segíteni azzal, ha magamon segítek.

    Köszönöm a tesztet, mert ez is egy ismételt rámutatás a legfőbb, és legnagyobb hibámra. Szeretni tudni is tanulni kell!

    • Tamás

      2011. szeptember 19. hétfő

      Kedves Andi!
      Feleségem is távolságtartó típus lett volna, ha el nem olvassa ezt a könyvet.
      Ajánlom Neked, mi sokat tanultunk belőle:

      Az elveszett boldogság nyomában
      Szerző: Jean Liedloff

      A neten van róla több leírás, de érdemes könyvtárból kivenni vagy könyvesboltban megvenni.

      Üdvözlettel,Tamás

  • Bell

    2011. szeptember 19. hétfő

    Gondolom az „everyone’s results” a többiek válaszát mutatja arányaiban.
    Jó lenne látni, hogy rám a teszt alapján melyik típus milyen arányban jellemző?!

  • Palomita

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem a lelkizős jött ki, sok mindenben magamra ismertem, de voltak nem rám jellemző dolgok is.
    Kicsit olyan, mint a horoszkóp, az sem mindig jön be 🙂
    Erre számítottam.
    Én vártam már erre a tesztre, köszi, hogy megcsináltad.
    Sokan lehurrogják, de őszintén; vajon mit is várnak egy teszttől? Hogy leírja az összes rá jellemző dolgot?
    Ilyen tesztet lehetetlen lenne csinálni!
    Bocs az offért (mindenkitől)!
    Hali!

  • K. Szilvia

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Sziasztok!

    Meglepetésemre az engedékeny jött ki,amire egyáltalán nem számítottam.
    Ránézésre azonnal a tekintélyelvűt választottam volna,és szerintem az is vagyok,némi engedékeny benyomással.
    Például a kifakadások a gyerek előtt teljesen rám illenek,amikor már szakad a cérna… 🙂
    De ettől eltekintve inkább a tekintélyelvű típust erősítem.
    Az viszont kérdés marad,hogy miért nem az jött ki,ha én mégis őszintén válaszoltam minden kérdésre???
    A típus leírások nagyon jók,kár,hogy nem lehet megismételni a tesztet.
    Üdv:Szilvi

    • Judit

      2011. szeptember 19. hétfő

      Sziasztok!

      Nekem is ugyanez jött ki. Engedékeny típust írt a teszt, magamat pedig azonnal és gondolkodás nélkül a tekintélyelvűbe soroltam volna! Viszont elolvasva az engedékenyre jellemzőket bizony sokban hasonlítok a leíráshoz (félek, hogy elrontom a gyereket és tényleg képes vagyok neki néha kifakadni ha szakad a cérna…). Lehet, hogy tényleg túl engedékeny vagyok és tekintélyelvű csak szeretnék lenni (a szüleim egyébként azok, főleg apukám)??? Érdekes egy ilyen tesztet kitölteni! Köszi 🙂

  • KasiCs

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Ez nagyon elnagyolt teszt volt, meglepett. Nem vitatkoznék az eredménnyel, egyszerűen csak azt gondolom, hogy 8 kérdés nem elég ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessünk egy kategóriát. Érdekesebb lenne, ha pontosabb lenne, de önmagában a típusokat végigolvasni is tanulság volt.

  • JK-Éva

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Szerintem nagyon jó a teszt. Világosak, egyértelműek a kérdések és a válaszok, következetes az értékelés. Nekem a lelkizős jött ki, és azt hiszem, egyet kell értenem… Köszönjük! Ahogy a folyamatosan közölt rengeteg hasznos információt is!

  • Móni

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kitöltöttem a tesztet és a Tekintélyelvű jött ki.Hát igen, magamra ismertem.
    Szerintem nagyon fontos hogy a humorérzék ne vesszen el, és TÜRELEM!Amit nekem tanulnom kell,és jó úton haladok.
    5,5 hónapos a kisfiam, és a napokban jöttem rá hogy néha el kell mennem itthonról, és nagymamával vagy apával kell hagyni a babát, mert kell egy kis kikapcsolódás.
    Nincs tökéletes anyuka de szerintem elég ha törekszik az ember, és a legjobbat akarja a gyerekének, ami néha az elszakadás.

  • Melinda

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Ha, ha, ah. Tényleg sokszor csak a szám jár, ahelyett, hogy cselekednék. Köszi a tesztet. Próbálok rajta javitani…ahol lehet. 🙂

  • Sari

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Olyan teszt nincsen, ami támogató (de legalábbis segítő) értékelést ad? Az ilyen mondatokkal, mint például ez:”Csapong, cirkuszol, érzelmi kitörésekkel próbálja kézben tartani a dolgokat” szerintem nem lehet mit kezdeni…

    Véleményem szerint elég sok minden összekeveredett ebben a tesztben (főleg az értékelés stílusánál), és nem gondolom, hogy bármelyik nevelési mód jobb lenne a másiknál. Ahogyan egyik gyerek sem jobb, mint a másik… Ezzel azt feltételezzük, hogy minden gyereket ugyanazokkal a módszerekkel kell nevelni? Ugyanmár.

    • Eva

      2011. szeptember 29. csütörtök

      Nekem a lelkizos jött ki, de én erre „buszke” vagyok.Egyet értk veled, abban, hogy minden gyerek más!Szerintem ez a teszt is csak az esetleges arányokra mutat rá. Mert lelkizos, vagyok, de határozott is, amit nem engedek azt nem is teheti meg a gyerekem és következetes is, mert elfogadja tőlem…

  • Anyus

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Sziasztok!

    Nekem is a tekintélyelvű jött kis, és biztos hogy van benne valami. És igaza van az Áginak, alapjában véve ilyen vagyok, igaz azért bennem is van egy kis lelkizős rész is, én is szeretem megbeszélni a gyerekemmel a dolgokat, elmagyarázni neki mi miért van, mi hogy működik, stb. Ennek nagyon sok jó oldalát tapasztaltam már eddig is, pl. ha szurit kap nem sír, mert tudja mire számíthat, és most van egy 7 hetes kistesó is, rá is teljesen felkészült. Igaz más mikor itt sír mellette, mint amikor csak beszéltünk a sírásról, de semmi baj nincs szerencsére, imádja az öccsét!
    Szóval jó volt a teszt, köszönöm! 🙂

  • Hajnal

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Nekem a lelkizős jött ki, és tényleg sokat beszélek:) A nagyobbik lányom már most rám ütött ebben, (3 éves) még túl is tesz rajtam:) Szegény Apa, már a kisebbiken (6 hós)is látszik, hogy hamar megtanulja a nyelvet:DDDDD. Tetszett a teszt, persze nem mindenhol lehetett megtalálni a pontos választ, de jó volt ez így is.

  • Maria Oakley

    2011. szeptember 18. vasárnap

    A teszt pontosan azt adta amire szamitottam. Tekintelyelvu ember vagyok. Gyermeket egyedul nevelo szulokent nincs is nagyon mas valasztasom. Engem is igy nevelt edesanyam (szinten egyedul) es magabiztos felnott lettem. Mindig anyam volt (es most is o) a legjobb baratom akivel mindent (mindent!) megosztok es szamithatok ra. Nyilt gyermek voltam es nyilt felnott is maradtam a mai napig. Turelemmel nalam baj van, ezen dolgozni fogok. Mindenkeppen megfogadom ami a tesztertekelesben elhangzott es minden joakaratommal meg fogom valositani amiben valtoztatnom kell. Agi, koszonom a tesztet!

  • Elektra

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Sziasztok!
    Nekem a lelkizős jött ki, ami igaz is, bár úgy gondolom én is kevert vagyok. Szeretném még egyszer kitölteni a tesztet, most a férjem szeretné csak nem tudom hogyan kezdjem elölről.Segítenétek?

    • Andi

      2011. szeptember 19. hétfő

      Én is erre szeretnék rájönni. 🙁
      Nálunk is apuka szeretné megcsinálni, de nem tudjuk újra indítani.
      Segítség Ági!!!!

    • Kinga

      2011. szeptember 19. hétfő

      Sziasztok!

      Ha újra ki akarjátok tölteni a tesztet, vagy apa szeretné. Nekem úgy sikerült újra kezdeni, hogy rákattintottam a more-ra, maja a kismamablogra. ezek után pedig a hivatkozás mentése másképp( http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/milyen-a-nevelesi-stilusod-teszt ). Így a saját eredményed nélkül mented le az asztalra és már kezdheted is. Jó teszt töltögetést.
      Nagyon hasznos volt, köszönöm Ági, hogy feltetted.

      • Zita

        2011. szeptember 20. kedd

        Csak én vagyok ilyen béna?Próbáltam de nem sikerült!!! :-(((
        Elmentette a gép,de sajnos a saját válaszaim benne maradtak!!! Más módszer nincs?

  • Nagyné Ági

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kedves Ági!
    Távolságtartó jött ki nekem, érdekes és hasznos is volt számomra a teszt. Én elégedett vagyok ezzel a nevelési stílussal. Tanulságosak az érzelemmel kapcsolatos eredmények. Kissé túlzásnak tűnik, de látom benne mire kell jobban odafigyelnem, úgyhogy köszönöm!
    Üdv. Nagyné Ági

  • Twins

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Köszönöm a tesztet, érdekes volt.
    Számomra a legnagyobb gondot az okozta, hogy nem volt egyértelmű, hogy a válaszok milyen korú babára vonatkoznak. Másfél éve pl odaadtam a popsikrémet a pelenkázón, hogy ne tiltakozzanak, most viszont (2 évesek) már elmagyarázom, hogy ha nem veszem ki a kakit, akkor bizony piros lesz a popsijuk és csípni fog. Akkor ezek szerint, pár hónapos korukban, (gondolom)engedékeny kategóriába tartoztam, most viszont lelkizős lennék (ez jött ki végeredménynek is)? És ez nagyon sok kérdésnél jellemző volt. Nem én változtam (legalábbis nem ennyit, az egészen bizonyos), hanem a babáim értelmi képességei.
    Másrészt, sok kérdésnél több választ is be tudtam volna jelölni: nálunk pl vannak konnektordugók az elérhető helyeken, de anyukáméknál (ahol nagyon sokat vagyunk) nincsenek, ott elmagyarázom, miért nem szabad belenyúlni. És bizony, ha sokáig rendetlenkednek és nem tudom velük megbeszélni, néha (más miatt is), a kezükre csapok.
    Nyilván bonyolultabb lett volna a teszt összeállítása, de ha több válasz bejelölésére is lehetőség lenne, akkor szebben kijönnének az árnyalatok, vagy adott esetben a kevert típusok, amikről szó volt.

  • julcsiga

    2011. szeptember 18. vasárnap

    sziasztok!
    nagyon béna vagyok, mert nem találom, h hol tudom a tesztete tölteni. én semmilyen helyzetet nem látok a világoskék csíkban. ez hogy lehet? mit rontok el? köszi előre is, aki segít! 🙂

  • Miklos Maria

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Szia!
    Hat en egy az egybe magamra ismertem( Tekintélyelvű) Azt is tudom,h otthon ilyen nevelest kaptam es azt is tudom mikor ,,rosszul” cselekszem. Igen, vannak helyzetek mikor tudok rajta valtoztatni, de van mikor nem. Es ami a jo es rossz tipusu szuloket illeti en ugy gondolom senki nincs megelegedve a gyereke nevelesevel, mindig azt hisszuk,hogy jobban is csinalhatnank. De atol meg jo szulonek tartom magam.
    Udv. kicsimari

  • Zsuzsa

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Amikor kitölttöttem, nekünk ami gondot okozott, hogy általában nem volt olyan válasz lehetőség ami a ránk jellemző lenne.
    Pl.
    – nagymamás kérdés . Ilyen esetben nagymamával összehozzuk, hogy játszani kezdjenek, egy picit vlszeg maradunk egy kicsit, megnézni, hogy van valami konkrét problémája,
    vagy csak simán a távozás az oka a sírásnak. Aztán ha minden oké, megyünk.
    – lefekvés : mi nálunk, este fürdés után még játék van, 1 órát bírjaa ltalában néha annyit sem és utána szépen megyünk feküdni. Ha meg azért nem tud elaludni mert még nem álmos, akkor még játszunk egy kicsit. Nem álmosan nem szoktuk ágybarakni. Én se tudok elaludni ha nem vagyok álmos. ezt a kettőt emeltem ki,de a többinél se éreztük a férjemmel a jó választ.

    • Varga Tünde

      2011. szeptember 18. vasárnap

      Nekem is a válaszokkal volt gondom,pl nincs nagymama,eleve velünk alszik a pici.
      De jó a teszt:)

  • Bee

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Az engedékeny jelző rám illik, csak a definíció egyáltalán nem jellemző rám. Véleményem szerint vannak kevert típusok is, mint például én.

    • Kri

      2011. szeptember 18. vasárnap

      Ági írta is a posztban, hogy nincsenek tisztán, önmagukban létező típusok!
      Rám is az engedékeny típust dobta a gép, párom reakciója: ezt én teszt nélkül is megmondtam volna 🙂 Persze rám sem jellemző ez a típus egy az egyben, de tény, hogy sokkal következetesebbnek kéne lennem…

  • Rose

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Szerintem érdekes volt a teszt! Csak mindegyik stílus, ahogy végigolvastam őket olyan „rossz szülő” benyomását kelti az emberben. Én pl. a tekintélyelvű lettem, lehet van benne valami, de nem így érzem, hogy annyi gátat szabnék neki, és nem foglalkoznék az ő igényeivel. Persze szabályok vannak.
    Igazából melyik akkor az a típus ami jó a gyereknek és az anyának is? Ebből a négyből nem tudnék „jót” választani. Ági szerinted?

    • Vida Agi

      2011. szeptember 18. vasárnap

      Úgy gondolom, egyik sem jó vagy rossz, mindegyiknek vannak fejlődési irányai. A tekintélyelvű szülő is lehet érzelmes, a gyermekeire hallgató, megértő szülő, és az engedékeny szülő is megtanulhat egyes kérdésekben következetes lenni. A lényeg ebben a magunkra ismerés és, hogy amit eddig csináltál azt tudatosabb szintre emeld, megpróbálj változni.

  • Zubor-Eged Orsolya

    2011. szeptember 18. vasárnap

    Kitöltöttem a tesztet, de ilyen félresikerülten még nem értékelt semmilyen teszt. Kissé felháborít, de nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget.

    • Vida Agi

      2011. szeptember 18. vasárnap

      Nincs benne semmi trükk: 4 típus vagy, ha azt a viselkedésmódot jelölted be, ami egy adott típushoz tartozik, akkor oda kaptál egy pontot, amelyik típushoz a legtöbb pontod összegyűlt, az rád a legjellemzőbb. Ezen nem felháborodni kell, hanem elgondolkodni, ez az önismereti tesztek célja.

      • Zubor-Eged Orsolya

        2011. szeptember 19. hétfő

        Kedves Ági, nincs min elgondolkodnom, tisztában vagyok vele, milyen ember és milyen anya vagyok, és ezt a tesztet akkor sem találom hitelesnek.

    • Fekete-Péntek

      2011. szeptember 18. vasárnap

      Szia!
      Nekem sem teljesen az jött ki, ami a valóság, de szerintem a legtöbb ember kevert típushoz tartozik, ahogy te is, és én is. Itt az a lényeg, hogyha kevés ponttal is, de egy nevelési stílus nyer.

    • Vadász Szilvia

      2011. szeptember 19. hétfő

      Kedves Orsolya!
      Az első reakcióm nekem is ez volt, de mivel a távolságtartó típus jött ki és ennek egyik jellemzője éppen az, hogy jó szülőnek tartja magát…elgondolkodtatott! A szüleim viszont tényleg ilyenek voltak és ezt megéreztem. Pl. hazaérkezésnél, indulásnál puszit kellett adnom, de csak úgy’, vagy ha szomorú voltam, soha nem szeretgettek meg.
      Viszont, volt 3 kérdés, ahol két választ is igaznak találtam, mert a viselkedésem a körülményektől függnek, vagy egyszerre mindkettőt teszem. Ez alapján engedékeny jött ki!
      Szerintem ez vagyok igazán én, az otthonról hozott reakciókkal pedig keretet adok neki.
      Ha megnézed a típusokat, egyik sem ér kevesebbet a másiknál! Szerintem ennek a tesztnek az is célja lehet, hogy ne maszkként viseljünk egy nevelési módszert, időnként a pici érdekében legyünk rugalmasak.
      MOST MÉG CSAK A TESZT,DE ELŐBB UTÓBB A GYERMEKÜNK FOG TÜKRÖT TARTANI!