Meséljünk a babának!

A mese, a mondóka, a közös énekelgetés nagyon fontos része a baba beszédfejlődésének, de emellett a mozgásfejlődésre és a kapcsolatokra is jó hatással van. Mégis sokszor hallom, hogy nem mesélnek a kicsinek, nem tudják milyen mese való neki, és mikor kéne egyáltalán elkezdeni a mesélést, verselést.

Meséljünk a babának!A gyermekek fejlődési szakaszairól és a fejlesztési lehetőségekről meglehetősen bőven írtam a Babastart Tanfolyam anyagában is, és már ott is felmerült, vajon melyik életkorban, mit érdemes olvasni a babának, a kisgyereknek, illetve mikor kezdhetünk el mondókázni, énekelni neki.

A baba tulajdonképpen már 1-2 hónapos korban szívesen hallgatja az édesanyja hangját. A mesét még nem érti, de a kedves mondókák, dalocskák, mesék megnyugtatják, figyel a hangunkra és szívesen hallgatja őket. Emellett az csendes altatódalok a kicsi altatását is megkönnyíthetik.

4-5 hónaposan mindkét fiamat szórakoztatta, ha főzés közben énekeltem, meséltem nekik, jókat mosolyogtak a hangutánzó szavakon és a rímeken, én meg közben tudtam haladni a munkával. Amikor elunták a megszokott játékot, akkor is lefoglalta őket a mesélés, verselés. A humorérzékük már ekkor megmutatkozott, tudták mikor jönnek a kedvenc részek a versikében vagy a dalban és előre kuncogtak rajta (ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kicsi már ennyi idősen egészen jó memóriával rendelkezik és humorérzéke is van)

6 hónapos kor után a babák kifejezetten élvezik és szeretik a ritmikus versikéket, kezdődhet a térden lovagoltatós játékok korszaka. A puha plüssből vagy gumiból készül könnyen lapozgatható könyvecskéket is odaadhatjuk már nekik. Azokat érdemes megvenni, amikben 1 oldalon csak 1 egyszerűbb kép van (pl. gyümölcsök vagy állatok). Meglepődve fogod észrevenni, hogy ha megmutatod a kicsinek a képeket és megbeszélitek mi van rajta, már 6-7 hónapos korban rá tudsz kérdezni a képekre és meg fogja tudni mutatni, melyik micsoda (erről az okosbabás anyukák biztosan még részletesebben tudnak beszélni – én eddig jutottam el a gyerekekkel)

8-9 hónaposan megmutathatjuk a babának az első leporelló könyvecskéket, amiket szívesen lapozgat majd. A hagyományos harmonikaformájú szétnyithatós most még jobb, mint a lapozható, mert abban könnyebben tud lapozgatni a baba önállóan is.

10-12 hónapos kor körül már szívesen nézegeti velünk együtt a könyvet és meghallgatja a meséket is. A baba temperamentumától függ, hogy ebben az intenzív mozgásfejlődési időszakban, mennyi ideig lesz türelme mesét olvasgatni. A mozgékonyabb babáknak talán kevésbé, ezért jó, ha őket bevonjuk a mesébe, mutogathatnak, magyarázhatnak, lapozgathatnak közben.

További fejlesztési lehetőségek, ötletek beszédfejlesztéshez, mesékhez a Babastart tanfolyamban! Mi az a Babastart Tanfolyam?

1 éves kor után már nemcsak mesélhetünk, hanem rámutathatunk képekre is a könyvben, és megkérhetjük a babát, hogy mutasson meg egyes figurákat a könyvben. A papírlapos könyvet a kicsi már szívesen lapozgatja, de még könnyen össztépi, összegyűri.
A mondókáknál nagyon élvezi, ha közben mutogatunk (pl. Csip-csip csóka, János bácsi, keljen fel) néhány alkalom után ő is lelkesen mutogat velünk együtt.

A mesék ne legyenek túlságosan bonyolultak. 3 éves korig inkább olyan meséket meséljünk, amik a mindennapi teendőkről szólnak (bevásárlás, kirándulás, karácsony stb.), ezeket megérti és szívesen hallgatja a kicsi.

2 éves kor után már a fejből mesélt meséket is szívesen hallgatja és a papírból készült mesekönyveket is ügyesen lapozza. A kedvenc meséket közösen elbábozhatjuk, ezeket nagyon fogja élvezni a kicsi.

3 éves kor körül kezdi érdekelni a kicsit a jó és a rossz fogalma, ekkor már a klasszikus meséket is olvashatjuk neki, de nem érdemes a komplex Grimm mesékkel kezdeni, először inkább a rövidebb magyar népmesék közül válasszunk (Kis gömböc, Kiskakas gyémánt félkrajcárja, Kismalac és a farkasok stb.)

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

5 Comments

  • Anda79

    2009. március 09. hétfő

    Sziasztok!
    Én talán 6 hónapos korában kezdtem el olvasni Milánnak és bár akkor inkább mászkált és nem ült az ölembe, de egy-két mesét akkor is elolvastam neki.
    Most már ott tartunk, hogy 11 hónapos és van saját mesekönyve, amit nagyon szeret nézegetni és szépen tudja már lapozni is.
    Bár amikor megunja akkor képes eltépni egy-egy lapot (párszor már ragasztottuk) és földhöz is vágja, de szerintem később fogja szeretni a meséket.
    Amúgy egy kis örökmozgó, tehát nagyon el kell találnom az időpontot, amikor érdekelni fogja a könyv, amit előveszek.

  • Vida Agi

    2009. február 16. hétfő

    mirmur, nem kell semmit tenned, minden gyerek más. Ebben a korban a mozgásfejlődés a legérdekesebb nekik, aztán amikor ez már kevésbé fontos, akkor maguktól rákapnak a könyvekre is. Legyen a játékok között mindig 1-2 könyvecske is, idővel magától fogja olvasgatni őket, meglátod. Erőltetni nem kell, ameddig élvezi, addig mondókázzatok, nézegessetek, ha megunja, akkor hadd menjen a dolgára.

  • mirmur

    2009. február 15. vasárnap

    Szia,

    Nekem is hasonló kétségeim vannak, mint Áginak, nem korai a 6-7 hónap? Kislányunk most lesz 7 hónapos, én is szorgosan mutatok neki képeskönyvet, de rendszerint 3 másodpercen belül kikapja a kezemből és betömi a szájába. Ha nem adom oda neki, hanem távolról nézegetjük, akkor egy-két perc alatt bepipul, és ordítva követeli a rágnivalóját…. Mit tudnék ez ellen tenni?

  • Vida Agi

    2009. február 03. kedd

    Ági, annakidején olvastam a Doman módszerről és kipróbáltam a gyerkőccel, meg tudja-e mutatni 6-7 hónaposan a képeket. Meglepődve tapasztaltam, hogy meg tudta mutatni. Aztán, amikor a kicsi fél éves volt, eszembe jutott ez a kísérlet és megint megcsináltam. Ha 2 gyümölcsöt mutattam, külön külön, aztán egyszerre a kettőt és megkérdeztem, melyik az alma, akkor meg tudta mutatni.

  • K.Ági

    2009. január 30. péntek

    szia,

    Lenne egy kérdésem, ezt hogy érted: „meglepődve fogod észrevenni, hogy ha megmutatod a kicsinek a képeket és megbeszélitek mi van rajta, már 6-7 hónapos korban rá tudsz kérdezni a képekre és meg fogja tudni mutatni, melyik micsoda”, jól értelmezem, hogy mondjuk van a képen egy alma, és mondom neki, akkor meg fogja mutatni, persze miután egyszer elmondtam már neki. Csak azért mert kicsit kételkedek, hogy erre képes lenne (most lesz 7 hónapos a pici fiam, elég okosnak tartom, de szerintem ez még korai).
    Egyébként kezdetek kezdetén (már pár napos korától)már Hófehérkét olvastam, meg népmeséket neki, de most kezdi igazából érdekelni, olyannyira, hogy ha olvasok közelebb gurul az ágyban és szinte együtt olvassuk, és vannak részek, ahol mintha tudná mi is történik, el kezd sírdogálni. Versek közül Gazdag Erzsi Mesebolt kötete a kedvence.