Mennyire öltöztessük fel a babát?

Közeledik a hideg idő, így minden anyukában felmerül a kérdés, mennyire öltöztesse fel a babát. Ma ugyan délben legalább 20 fok volt, én rövidujjúban, a gyerekek hosszúujjú pólóban, kabát nélkül szaladgáltak, de a játszótéren minden gyerek már sapkában és dzsekiben volt. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, vajon én néztem el valamit, vagy a többiek aggódták túl a dolgot?

Mennyire öltöztessük fel a babát? Kutatók bebizonyították, hogy az ember hőérzete tanult dolog. Ha egy gyereket túlöltöztetnek, akkor felnőtt korára fázós lesz, míg ha a ruházata az évszaknak megfelelő, pont annyi, amennyi a szobahőmérsékleten mért testhőmérsékletét megtartja, akkor az bőven elég.

Az a ruházat, amitől emelkedik a testhő, túl sok. Mindazonáltal a baba könnyebben kihűl, mint egy felnőtt, valamint kevesebbet mozog (főként, ha még babakocsiban ül), ezért jobban fel kell öltöztetni, mint egy felnőttet. Mindig 1 réteggel kell többet ráadni, mint ami rajtad van és érdemes a felöltöztetés után 10 perccel az ujjaddal benyúlni a nyaka alá, hogy nincs-e melege, vagy nem fázik.

Félreértés, hogy ha a kicsi keze vagy orra hideg, akkor biztosan fázik, hiszen ezeket a testrészeket éri a hideg, könnyebben kihűlnek. Mindig az legyen a mérvadó, hogy a hátához benyúlva, milyen hőmérsékletet érzünk.

A ruházattal kapcsolatban: a legpraktikusabb az kicsiknél, ha télen, amikor kimentek, a rendes szobai ruhája fölé overallt húzol, de ha nagyon hideg van, és babakocsiztok, akkor efölé jöhet takaró is. Sapka száraz időben 10 fok alatt kell csak a nagyobbaknál (a haj mennyiségétől is függ), efölött csak szeles időben, esőben kell, illetve ha a kicsi eleve hajlamos a „füles” betegségekre. Egészen piciknél 20 fokig lehet sapkát adni.

A lakásban nem szabad túlöltöztetni a babát, elég két réteg (body és évszaknak megfelelő rugi) az újszülöttekre is. Ha kúszik és mászik és hideg kő, illetve parketta van a lakásban, akkor lehet még egy réteget ráadni felülre és a nadrág alá kaphat harisnyát is (vagy pedig vastagabb nadrágot kell ráadni).

22-23 fok elég a lakásban, nem kell melegre fűteni, mert ez kedvez a kórokozók terjedésének és a baba rosszabbul alszik tőle.

Ha egész nap rossz idő van és nem tudtok kimenni, akkor kétszer 10 percet szellőztess vagy ennyi időre menjetek ki az erkélyre-teraszra védett helyre. Ha viszont tiszta szép idő van, akkor télen is lehet akár órákat kint lenni a babával a szabadlevegőn. Ha fenntartásaid lennének a hideggel szemben, akkor tudnod kell, hogy a skandináv országokban 4-6 hetes kortól meleg szőrmébe csomagolva kint altatják a babákat télen is.

És végezetül: Mit csinál a baba a hóban? 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • nagy réka

    2011. február 22. kedd

    üdvözlöm
    érdeklődni szeretnék hogy mennyi az ideállis hófok a lakásban télen? mi ügyelünk rá hogy 22-23 fok legyen még éjszaka is többször felkelünk ellenőrizni a fokot,emellett adok rá egy hosszú újju badyt pizsamát meg egy hálózsákot nem tudom hogy ez által túl öltöztetem. sokat betegeskedik és így próbálom óvni hogy ne fázzon meg.lehet hogy rosszul csinálom.köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2011. február 26. szombat

      A 22-23 fok tökéletes a lakásban, és a body+hálózsák is elég éjjelre, de amiatt nem kell aggódni, ha leesik kicsit a hőmérséklet reggelre, valójában a 21 fok az ideális hőmérséklet, sőt régebben kifejezetten javasolták éjszakára a 18 fokot.

  • Pál Irén

    2009. január 30. péntek

    Ági, köszönöm szépen a válaszod!

    Üdv.Pál Irén

  • Pál Irén

    2009. január 30. péntek

    Szia Ági!

    Éjszakai öltöztetésre vagyok kíváncsi, mi a véleményed?

    éjjel nálunk 20 fok van . 10 hós kislányomat a következőképp öltöztetem. Rövid ujjú body, hosszú ujjú, pamut rugdalózó és kb.1 cm vastagságú ujjatlan zsák. Szerinted elég ennyi? Azért bizonytalanodtam el, mert minap barátnőmnél jártam. Egyidős a gyerekeink és ő 5 réteg ruhát ad a kisbabájára, az én 3-mal szemben. náluk is 20-21 fok van. Ő csinálja jól? Sőőőt említette, hogy több ismerőse még harisnyát is ad a rugi alá a csemetéjükre. Ők viszik túlzásba vagy én öltöztetem lezserül a kislányomat?

    Válasz: Ennyi réteg bőven elég. Én mindig is lezserül öltöztettem őket, csak nagy hidegben van rajtuk harisnya, ennek eredményeként, szinte soha nem betegek.

    köszi.

  • Vida Agi

    2008. november 14. péntek

    Szerintem már adhatsz rá kesztyűt, különösen kora délelőtt és délután, ha nem zavarja, a fiam is tegnap már magától kérte.

  • Tünde

    2008. november 14. péntek

    10 hónapos kislányomra hány foktól adjak kesztyűt? Tegnapelőtt sétáltunk és nem vittem magammal, eléggé hideg volt a kezecskéje.