Határok

Bármily furcsának is tűnhet a baba, a kisgyermek számára nagyon fontosak a szabályok és a határok. No, nem arra gondolok, ahogyan régebben csinálták, hogy csak 3 óránként lehetett enni és még a 2 éves gyerekek is járókában voltak „a biztonság kedvéért”, hanem arra, hogy manapság gyakran átesünk a ló túloldalára. A „mindent a gyerek igényei szerint” mozgalom jegyében szinte mindent ráhagyunk a gyerekre, nem állítunk korlátokat, és ezzel bizony nehéz helyzetbe hozzuk a kicsit is.

HatárokSok családban látom, hogy mindent eltesznek, amihez a gyerek nem nyúlhat, csak akkor csinálják a házimunkát, amikor a kicsi alszik, mert akkor jobban lehet haladni, és folyton azon aggódnak, mikor okoz valamilyen problémát, kárt a baba magában vagy a lakásban.

Fel sem merül, hogy megtanítsák a kicsinek, hogyan tud magától lemászni a kanapéról – „Még úgysem értené”-alapon.

A kicsinek azonban szüksége van ezekre a tanításokra is. Elsőre természetesen nem érti meg, miért nem nyúlunk a forró sütőhöz és miért nem ugrálunk a kanapén, de ha türelmesen és következetesen mindig elmondod neki, néhány nap vagy hét alatt javulást fogsz elérni.

A baba, a kisgyermek állandóan keresi a kapaszkodókat, a válaszokat a világ kérdéseire: „Vajon hozzányúlhatok a távirányítóhoz? Mire való?” Ha nincsenek szabályok és határok, akkor nem fogja tudni, mit szabad kipróbálnia és mit nem, hova szabad mennie és hova nem.

Fárasztó, de nagyon hatásos feladat, ha megtanítjuk neki, mit lehet és mit nem, mintha megvárjuk, amíg megérik rá.

Jó példa erre a kanapéra való felmászás esete. Minden babának van olyan korszaka, amikor már fel tud mászni, de még nem tud lemászni. Nálunk kb. 1 hétig tartott, amíg nap, mint nap megmutattuk nekik, hogy nem fejjel előre jövünk le, hanem meg kell fordulni (a nagy 10 hónapos, a kicsi 11 hónapos korában csinálta ezt), de utána megértették, miért jó ez, és onnantól kezdve nem volt gond. Ezzel szemben sok családban odaugranak és gyorsan leveszik a kicsit a kanapéról, sokan még meg is ijednek és rákiabálnak, amitől megijed, de legközelebb persze megint felmegy, mert érdekli a dolog és tesztelni akarja, mi történik, ha felmegy 🙂

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • B. Móni

    2011. február 28. hétfő

    Kedves Ági,

    Nem igazán tudom, hogy ezzel a kérdéssel melyik kategóriában kereshetlek meg, így itt teszem fel. A kisfiúnk 8 hónapos és már intenzíven kúszik mindenfelé. A lakásunk egy földszinti lakás és a tavasz közeledtével egyre gyakrabban tűnnek fel hangyák a lakásban. A kérdés, hogy mi okoz nagyobb gondot a picire nézve. A hangya vagy ha sűrűn hangyairtót használunk? Természetesen másnaponta takarítok és amint észreveszünk egy hangyát, már el is távolítjuk.
    Tanácsodat előre is nagyon szépen köszönöm!

    Móni

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Használjatok bio hangyairtót, és dugjátok el olyan helyre, ahol a hangyák járnak, de a baba nem fér hozzá.
      De egyébként semmi baja nem lesz a babának a hangyától, az enyémek remekül lefoglalták magukat vele 🙂

      • B. Móni

        2011. március 08. kedd

        Kedves Ági,

        Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat. Nagyon sok hasznos dologról olvasok a blogodban! Örülök, hogy rátaláltam és regisztráltam.

        Móni :o)

  • Edit

    2009. március 16. hétfő

    Sziasztok,

    Az lenne a kérdésem, hogy 1 éves kisfiam otthoni ténykedéseihez mennyire érdemes ‘átalakítanom’ a lakást? Az én apám annak idején lekerekítette az asztalok éleit, hogy álló helyzetben ne menjek neki azoknak. Indokolt az ilyen fokú elővigyázatosság? Ti hogy látjátok?

    Köszi:
    Edit

    Válasz: Hát őszintén szólva, a kerek szélű asztalba is beverte néhányszor a fejét a fiam, és volt tőle púpja is. Sajnos mindentől nem lehet megóvni őket, de nem is kell, mert meg kell tanulniuk, hogy óvakodjanak bizonyos dolgoktól.

  • Vida Ági

    2009. március 11. szerda
  • Melinda

    2009. március 11. szerda

    Sziasztok!

    A távirányitós, és egyéb „tiltott” dolgokkal kapcsolatban lenne észrevételem. Valahol a neten (talán pont itt) olvastam arról, hogy nem tiltani kell a babának, amit nem szeretnénk, hogy megfogjon, elvegyen, hanem meg kell tanitani neki a dolgok helyét. Amikor megkaparint valamilyen tiltott eszközt, (mobil, távirányitó…), csak mondani kell neki, hogy légyszives tedd a helyére, és rövid idő múlva megtanulja, hogy minek hol a helye. Sőt, játéknak fogja fel, hogy a helyére teheti a dolgokat. Nem tiltunk, hanem kérünk! Nálunk bevált! 🙂

  • ircsó

    2009. március 09. hétfő

    Drága Éva! és a nagyi az anyukád vagy az anyósod, mert anyukámat tudom kezelni, ha nem tetsző dolgot csinál, nade az anyóssal nem egyszerű, nehéz vele.

  • Éva

    2009. március 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Bár Balázs csak 7 hónapos, de tényleg van abban igazság, hogy próbálgatja a határokat. Pár hete még azon rettegtem,hogy miért nemf fordul a hátáról a hasára és vissza, most meg már rájött a mozdulatsorra és hempereg a nagyágyon. A távirányítóra már sokszor elmondtuk neki, hogy nem szabad. Most ott tart, hogy ha a közelében van, akkor sunnyogva elveszi, és ha észrevesszük és rászólunk, hogy mi az ami a kezében van, akkor huncutul mosolyog, esetleg nevet. Felfogta, hogy ez nem az övé, de azért a tiltott dolog kipróbálása az fontos ám!!!
    Ircsó!
    A nagyi nálunk merő szeretetből mindig ölbe kapdosta mindenért a babát, pedig szépen bébikompozik, bejárja vele a lakást és mindent alaposan szemügyre vesz.
    Egy idő után szóvá tettem, hogy semmi nem indokolja a folyamatos ölbe babát, kell hagyni önállóan játszani, nézelődni is. Látszott a mamán, hogy megsértődött, de na és? Ő egy – két nap és kibékül, aztán rááll arra, ahogyan a gyereknek is jó.

  • ircsó

    2009. március 07. szombat

    javítok. két fokból áll :-))))))))

  • ircsó

    2009. március 07. szombat

    Ja és szintén rosszul van a kedves mama, mikor a lépcsőn ( két fogból áll) mászik fel, ezt is tiltja neki, odarohan és felkapja, hogy nem szabad , pedig nagyon ügyes, ilyenkor forr az agyam.

  • ircsó

    2009. március 07. szombat

    Sziasztok!

    Hihetetlen, de tegnap olvastam el ezt a topikot mielött kedves anyósom felháborodott, hogy miért engedem meg, hogy az egy éves kislányom pakoljon a konyhában. Két fiókot megengedek neki, amiben műanyag baba étkező dolgok (tányérok, poharak, cumis üveg stb) és merőkanalak, fakanalak vannak. kérdem, milyen kárt tud ezekkel okozni magának ? Ha mindent megtiltok neki, soha nem tanulja meg, mit szabad és mit nem. Úgyhogy tök jó ez a topik, mert ez is megerősít, hogy én csinálom és gondolom jól az anyósommal szemben. köszi Ági!!!!!

    Nincs olyan topik ami egy éves kisgyerekről illetve a járásról szól? Keresem, de nem találok.

    üdv.ircsó