Gyermekágyon két gyerekkel

A szülés utáni első 6 hét a felépülés, a pihenés, az összeszokás időszaka lenne. De mit tegyen az, akinek közben egy másik csemetével is foglalkozni kéne? Hogyan szerezz szabad perceket magadnak a pihenésre, és hogyan egyeztesd össze a két gyerek napirendjét már a kezdetektől?

Gyermekágyon két gyerekkelAz első napokban mindenképpen segítségre lesz szükséged, főként császár után, hiszen frissen műtött hassal nem emelgetheted a nagyobb gyerkőcöt vagy rohangálhatsz vele. Ha természetes úton szültél, akkor valamivel egyszerűbb dolgod lesz, mert a második (harmadik stb.) szülésnél hamarabb történik meg a felépülés (ami sajnos erősebb méhösszehúzódásokkal és fájdalommal jár együtt az első napokban, de cserébe néhány nap alatt teljesen talpraállhatsz).

Ha nincs segítséged
, akkor az első napokban-hetekben úgy juthatsz pihenőidőhöz, hogy néha egy kis lustálkodásra csábítod nagyobb gyerekedet: mesét olvastok, rajzoltok, gyurmáztok – fekve.

A szoptatás időtartama gyakran okoz még problémát, hiszen a gyerkőcödnek esze ágában sincs addig nyugton maradni, míg a kicsi egy órát nyammog. Biztos, hogy éppen ezekben az időszakokban jut majd mindig eszébe, hogy éhes, szomjas, unatkozik, vagy hogy menj vele játszani. Ezért ezekre az időszakokra ki kell találni előre mindig valami programot, amit szoptatás közben csinálhattok. Előre készíts neki oda innivalót kézközelbe, ennivalót, ha evésidő közeledik. Miközben a kicsi szopizik a nagynak mondhatsz mesét, gyurmázhattok, berendezhetitek a babaszobát, játszhattok boltosat – gyakorlatilag minden szóbajöhet, amit fél kézzel és egyhelyben ülve ki lehet vitelezni.

Fel kell készülnöd arra is, hogy a nagyobb csemete nagyon féltékeny lesz szoptatás alatt a másikra, ezért is nagyon fontos, hogy közben valami neki tetsző játékkal, tevékenységgel foglald le. Olyanról is hallottam, hogy egy kislány miközben az anyukája szoptatott, odavitte a babáit és ő is megszoptatta őket 🙂

Kritikus pont az együttaltatás. Az első hetekben semmiképpen nem javaslom, hogy egy szobában aludjon a két gyerek, mert így a kicsi biztosan fel fogja ébreszteni a nagyot éjjel. Arra is számítanod kell, hogy az amúgy már jól alvó nagyobbik gyerek a kicsi érkezése után éjjel megint felkel, bepisil, nyugtalanul alszik, vagy hajnalban átvándorol hozzátok. Emiatt ne aggódj, átmeneti jelenségről van szó, ami el fog múlni. Foglalkozz vele sokat, hagyd, hogy odabújjon hozzád éjjel, hiszen ez az időszak hamar elmúlik, de most szüksége van a segítségedre.

Amikor már a kicsi alvása nagyjából kiszámítható, akkor érdemes egybeköltöztetni őket, de elképzelhető, hogy nem fog teljes sikerrel működni a dolog, mert 3-4 hónapos kor után a kicsi felébredhet a nagy zajaira és az is lehet, hogy a nagyot fogja zavarni a kicsi éjjel.

Nappal nagy kitartást és jó szervezőkészséget igényel, hogy egyszerre aludjanak. Ragaszkodni kell a nagy megszokott alvásrendjéhez, a kicsi még könnyebben alkalmazkodik. A napirendben a nagy napirendje legyen az irányadó. Tehát ha a nagy éppen sétálna, akkor a kicsi addig aludhat a babakocsiban is és a játszótéren is meg tudod szoptatni, ha úgy alakul a program. Amíg a kicsi nem tér át a napi egyszeri alvásra, általában csak a délutáni alvásidő egy része fedi csak egymást, törekedni kell rá, hogy legyen ilyen periódus a nap folyamán, így neked is jut egy kis pihenés.

Idővel a testvérféltékenység
is jelentkezni fog majd. Ennek a jeleit úgy tudod minimalizálni, hogy amikor a kicsi alszik, nagyon sokat foglalkozol a naggyal. Együtt játszotok, sétáltok, ha megoldható néha közös programjaitok vannak, csak kettesben (pl. elmentek együtt a boltba). Amikor a kicsi már nagyobb, ne feledkezz meg arról se, hogy vele is legyenek ilyen közös útjaitok, hiszen 1 éves kor után már nála is jelentkezhetnek a féltékenység jelei.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

  • Mariann

    2009. március 27. péntek

    Kedves Ági!
    Már többször kértem tőled tanácsot a 4 hónapos kislányom mal kapcsolatban, amelyek sikeresnek bizonyultak. Ezeket köszönöm.
    Most viszont a 2,5 éves kisfiammal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A kistesó megszületése óta nagyon anyás lett, jobban mint előtte. Csak anya etetheti, anya adjon neki inni, csak anyával hajlandó este lefeküdni. Ha mégis apával kell menni, megy vele, de nem sokkal később vigasztalhatatlanul elkezd utánam sírni. Gyakran viszont akkor szoptatom a kislányom, így nem tudok kettéosztódni, viszont addig sír, míg be nem megyek hozzá. Hogy tudnám vele elfogadtatni, hogy apával is hajlandó legyen a lefekvésre, evésre, stb? A másik problémám, hogy reggel és este a tejet csak cumisüvegből hajlandó meginni (minden mást pohárból iszik),azt is úgy, hogy én fogom az üveget, mint egy kisbabánál (a kislányom csak szopik, úgyhogy onnan nem láthatta, hogy üvegből etetném). Egyszer már a télapó elvitte az üveget, nem is izgatta magát rajta, de pohárból nem itta meg a tejet, és mivel szinte semmilyen tejterméket nem hajlandó megenni, így visszaadtam neki az üveget, hogy legalább tejet igyon. Kérlek segíts, hogy tudnám leszokatni a cümisüvegről?
    Segítséged előre is köszönöm!
    Mariann

    Válasz: Tudom, nehéz most a két gyerek között „osztódni”, de nem kell a nagyot most leszoktatni arról, hogy veled akarjon lenni, mert ez most egy nehéz korszak neki, ő is kicsi akar lenni, ő is cumisüvegből akar inni, mint a babák. Ne erőltess most semmit, inkább próbálj minél többet csak vele foglalkozni, néha legyenek közös programjaitok és inkább a kicsit bízd rá néha apára, hogy a nagyra jusson külön figyelem. Pl. apa elviheti a kicsit sétálni, vagy altathatja és te addig játszhatsz a naggyal stb. Ha türelmes vagy, ezeket a szokásokat magától fogja elhagyni, ahogy megszokja a tesó jelenlétét.