Félreértett csecsemők

Ijesztő dolgot fogok most mondani minden anyuka számára: 2 éve foglalkozom kismamákkal és babákkal kapcsolatos problémákkal és azt tapasztaltam, hogy a legtöbb problémát az okozza, hogy nem értjük meg, mit szeretne a baba tőlünk, mit kommunikál felénk – holott pont azt szeretnénk, hogy megértsük a baba jelzéseit és kielégítsük az igényeit.

Félreértett csecsemőkEbben főként a hiányos szakirodalom a hibás: azt mondják a baba a sírása által kommunikál, és mi azt gondoljuk, ha sír, akkor az valami rosszat jelez. Itt két dolog is hibádzik:

1. Több, mint sírás A baba nem csak a sírásával kommunikál: a testbeszéde, a teljes viselkedésének elemzése (kiegyensúlyozott, jókedvű stb.), a mimikája (fájdalmasan néz, bágyadt, mosolyog, álmos stb.) egyaránt megfigyelendő és meg is kell figyelnünk, mert gyakran csak azt nézzük, milyen problémák vannak vele, mi okoz a mi számunkra gondot és közben nem nézzük meg, mit csinál ő, milyen, hogyan kommunikál felénk.

2. Párbeszéd! A sírásra nem szabad mindig ugyanúgy reagálnunk. A sírás néha azt jelenti, hogy a kicsi éhes (ilyenkor megetetjük), valamije fáj (ilyenkor felvesszük, megnyugtatjuk), unatkozik (ilyenkor szórakoztatjuk), álmos (lefektetjük aludni), vagy éppen csak rosszkedvű (például, mert valami nem úgy történt, ahogy ő elgondolta :))

Mi viszont kényelmesek vagyunk és szeretünk ugyanolyan módon reagálni az egyes problémákra és azt gondolni, hogy ha sír, akkor elég cicire tenni, vagy felvenni, holott néha éhes, néha meg a hasa fáj (mondjuk a cici azért elég sok problémára megoldás :)) A gond ezzel az, hogy ilyenkor félreértjük a baba jelzéseit, nem segítünk neki, hanem csak látszatsegítséget nyújtunk, ami ahhoz vezet, hogy nem érjük el a célunkat, azaz azt, hogy a baba igényeit kielégítsük, legfeljebb a saját lelkiismeretünket nyugtatjuk meg azzal, hogy „én mindent megtettem.”

Igazán ez a dackorszak beköszöntével fog problémákat jelenteni: olyankor már, ha nem arra kap választ, amit szeretne, azzal csak felbosszantjuk, vagy még hangosabb sírás lesz a válasz – ezt pedig nem szeretnénk, ugye?

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

6 Comments

  • Timi

    2009. május 25. hétfő

    Kedves Ági!
    Miért akar az 5 hónapos gyermekem felrobbanni?Hetek óta, mérgelődik, erőlködik, én a hisztihez hasonlítanám, de gondolom ebben az életkorban erről még nem beszélhetünk.?Lehet ezzel ilyenkor bármit is kezdeni, vagy ez a kor (fogzás, még ülni nem tudás) ezzel jár?Már próbáltam mindent, azt hittem unatkozik, szomjas, nem jól fekszik, stb..semmi nem jó. Elkezdtem neki homeopátiás bogyót adni, hátha segít, de sajna nem.Mit tehetek még?
    Köszönettel Tími!

    Válasz: ÁLtalában mozgásfejlődési ugrások előtt szokott ilyen viselkedés lenni. Szeretne már valamit megcsinálni (mondjuk átfordulást, felülést vagy kúszást) de még nem megy neki, ezért mérgelődik.
    De a fogzás is lehet. Nem mindegy, milyen homeós bogyót kap, nézd meg a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt a részletes leírást a fogzásra adható szerekről.

  • vasszűz

    2009. március 26. csütörtök

    Vica!

    Semmiképp se tedd a kendőbe kifordítva!
    Indokok itt:

    http://www.mamami.hu/kifelene/

    Négy hónapos kora óta a hátamon hordom, imádja:)
    Timea, az én babám is ordított a kocsiban, nekem a nővérem mondta, hogy azért, mert unatkozik.
    Ha tud ülni a baba, akkor nyugodtan ültesse föl teljesen, az már nem ültetés. Ha továbbra is utálja, akkor valóban valamilyen hordozóeszköz után kell nézni, bár szerintem ha már rendesen kilát, az megoldja a problémát.

  • Szilvia

    2009. március 18. szerda

    kedves Ági!

    Már többször is segitettél a gyermek nevelés kapcsán és most ismét a tanácsodra lenne szükségem! Azt olvastam, hogy a kicsik 8 hónaposan kezdenek el hisztizni… na már most az én fiam most lépett a 4.hónapba és nem nyűgös, rosszkedvű hanem bármire ami nem tetszik neki egyszerűen úgy reagál, hogy elvörösödik, sikit, szinte üvölt néha és ha elkezdi, alig tudja abbahagyni!Ezt csinálja játék közben ha már ráunt vagy elfáradt, szopizás közben ha érzi hogy el fog aludni stb.Próbáltam már mindent és csak a kézben hordozás segitett!-de sajnos azt sem tehetem meg mindig (pl főzés,vasalás közben)!
    A segitségedet kérném! Mit javasolsz? Mivel tudnám ezeket a kirohanásait egy kicsit kordában tartani?

    Üdvözlettel Szilvia

    Válasz: Ez nem hiszti, hanem csak ilyen hatékony módon közli a problémáit. Leginkább úgy tudsz ezen segíteni, ha megelőzöd ezeket a helyzeteket: akkorra időzítsd a házimunkát, amikor kipihent, jóllakott – ilyenkor hosszabb ideig eljátszik (max. 10-20 perc). Utána jöhet a közös játék. Ha megint jókedvű, megint a házimunka stb. Ha tudod, hogy már álmosodik, akkor már ne hagyd magában játszani (úgyis elunja hamar)

  • Vica

    2009. március 18. szerda

    Szia Timi!

    Elnézést hogy belekotyogok, de gondoltam talán a barátnődnek is segíthet ami nálunk bevált. Pontosan ilyen gondokkal kűzdöttünk, kislányunk mióta megtanult kúszni, egyszerűen nem hajlandó megülni a babakocsiban, egy ideig teljesen letargikusan bámul maga elé, aztán elkezd ordítani (most 7 hónapos ő is). Nálunk a hordozókendő segített, méghozzá a legjobban azt szereti ha előre néz, ilyenkor vadul lóbálja a lábát és rávigyorog mindenkire. A vásárlás babakocsival kínszenvedés volt, most meg kifejezetten élvezi, hogy megtapogathat ezt-azt a polcokon.
    Talán segíthet, egy próbát megér, az biztos, hogy a pici is nagyobb biztonságban érezné magát anyuhoz kötve 🙂
    Sok sikert és kitartást a barátnődnek,
    Üdv,
    Vica

  • Korosi Timea

    2009. március 17. kedd

    Szia Kedves Agi!!

    Kerlek, ha van idod varom valaszod az altalam leirtakra. Nagyon nehez helyzetben van most Zsuzsa (O a baratnom). Iszonyu hosszu volt ez az idoszak es nehez szamara. A kislany mintha „bortonbol” szabadult volna. Most mindentol fel es sir. Nem is ertem, hogy azert ez hogy fajulhatott idaig, de ha az ember magara marad akkor sajnos nehez helyzetbe kerul. Sajnos mi messze vagyunk egymastol es igy en nem tudtam segitsegere lenni. Kiesett a kicsi a normalis napi rutinbol…bolt…seta..stb. Ugyhogy gondolom most epp abban a korban van 7 honaposan, hogy egyebkent is fel idegenektol. De ez a babakocsi dolog is el tudom kepzelni milyen aggaszto lehet szegenynek hisz egyetlen bevasarlast sem tud megtenni orditas nelkul.

    Varom valaszod, koszonom nagyon!!!!

    Udv: Timi

  • Korosi Timea

    2009. március 13. péntek

    Kedves Agnes!

    Mar annyi de annyi hasznos tanacsot kaptam Toled:) Koszonom:)!!! Most egy kedves baratnom problemajat szerenem tolmacsolni Neked, ugyanis nincs internet hozzaferese.

    Szoval az a szerencsetlen dolog tortent, hogy baratnom 2 honapig gipszben volt, ugyanis eltort a laba. Nem kell mondanom, mennyire nehez 2 honap volt ez szegenynek egy 7 honapos kislannyal. Volt ugyan segitseg szuloi reszrol. Ami megnehezitette a dolgot, hogy a szulok messze elnek, igy ejjel-nappal nem lehettek ott 2 honapon keresztul. Apuka is rengeteget segitett…stb.
    A problema az, hogy a kislanya azota a baba kocsiban egyszeruen nem marad. Es ez azert tragedia most szegenynek, mert jogositvanya nincs, kint elnek a falu szelen es a legkozelebbi bolt is 20 perc seta minimum.
    Sajnos rossz volt az ido, sokat esett-fujt es egyik nagyszulo sem vitte ki surun a picit setalni, mivel aggodtak, nehogy azert legyen beteg. Mostanra pedig a kislany annyira elszokott a babakocsitol, hogy csak sir es sir. En tanacsoltam neki, hogy probaljon meg mindig hosszabb es hosszabb idot kint lenni, ne egyszerre. Kezdje 10-15 perc setaval, majd idovel hatha hosszabb utra is el lehet indulni vele. Hat sajnos ez nagyon nem valt be eddig, bar probalkozik. Mar szepen ul a kislanya, igy felig ulo helyzetbe allitotta a babakocsit, hatha jobban megjon a kedve ha nezelodik. Az elso seta nagyon jo volt elmondasa szerint. A baba szepen ult, nezelodott. Masodik alkalommal azonban mar nem tetszett a dolog neki es sirni kezdett par perc mulva. Azon gondolkodott vajon megijedhetett-e esetleg valamitol es az lenne a gond. De az utca ahol laknak csendes es auto is nehany jar. Tudom, nekunk termeszetes dolgok a babanak meg ijesztoek lehetnek, hisz elrobog egy-egy nagyobb hangu auto vagy motor es az meg uj szamara. Hat nem tudom, ezert kerlek szepen, ha van valami jo otleted akkor segits!

    Nagyon koszonom segitsegedet baratnom neveben is!!!

    Válasz: Érdemes lenne kipróbálniuk egy olyan babakocsit, amiben a baba az anya felé néz. És tényleg az a stratégia, hogy először csak 5-5 percekre kimenni, először csak a kertbe, aztán messzebbre is.