Félbehagyott szoktatás

Amikor valami probléma van a gyerekkel, akkor a legtöbb szülő hasonlóan reagál: összegyűjt információkat, miért lehet ez és mit lehet tenni ellene, majd pedig eldönti, hogy alkalmaz-e egyet a módszerek közül. Gyakori azonban, hogy belekezdesz egy módszerbe, és nem viszed végig, kipróbálod, de az első rossz jelre inkább abbahagyod. De vajon mit okoz mindez a babánál?

Akiben erősen működnek az anyai ösztönök, annak nagyon nehéz rászoktatni a babát bármire is, mert úgy fogja érezni, ha „ellenszegül” a baba akaratának, akkor rossz anya. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor már nem lehet 100%-ban megfelelni a babának, mert fizikailag nem bírja tovább az anyuka. Ilyenkor változtatni kell a kialakult helyzeten, ami viszont nagyon ellentmondásos dolog lelkileg: lelkiismeretfurdalása lesz az anyukának, amiért próbálja nevelni a kicsit, viszont azt is tudja, hogy muszáj változtatni. Elkezdi, majd megijed és abbahagyja az új szokások bevezetését.

A probléma abból adódik, hogy azt gondoljuk, amit a baba korábban már tudott, azt „vissza lehet csinálni” valahogy, amire korábban már képes volt (pl. éjszaka átalvása), arra emlékszik és visszatérhet még. Holott mi felnőttek sem vagyunk képesek ugyanerre. Gondolj csak bele, hogy ha a megszokott módon eszel, és aztán rá kell szánnod magad a fogyókúrára, az milyen nehéz folyamat. Nem a fogyókúra a nehéz, hanem az átmenet a két helyzet között. Az új életmód ellenkezik a megszokásaiddal és ezt nagyon nehéz bevezetned.

Ha felnőttként tudatosan végiggondolva ennyire nehéz változtatásokat végigvinni a saját életedben, akkor miért gondolod, hogy a baba szokásainak megváltoztatása könnyen fog menni? Nyilván ő is ragaszkodik a saját kis szokásaihoz, számára ezek jelentik a fogódzót a mindennapokban, ezek adják meg a napok ritmusát.

Ha változtatni akarsz, akkor mindig ellenállásba fogsz ütközni, mert a baba nem akar változtatni. Kisebb korban kisebb az ellenállás, nagyobb korban nagyobb az ellenállás. A gondot az okozza, hogy meg akarsz felelni a babának és a külvilágnak is. Jó anya szeretnél lenni a világ és a baba szemében is, és ez nem fér össze azzal, hogy a babát néha nevelgetni is kell.

Ebből adódik az a helyzet, hogy az altatásra szoktatásnál, az etetésnél csak kipróbálsz módszereket, de nem teszed szokássá őket – ezzel pedig teljesen összezavarod a babát. Ő a régi szokáshoz ragaszkodna, de ha egyik nap az egyik, másik nap a másik módszerrel találkozik, az összezavarja, feszültebb lesz, nyűgösebb, sír – te pedig megpróbálod azt a helyzetet megoldani, ami eredetileg volt, holott már egészen más helyzet van.

Tudnod kell, hogy a nem döntés is döntés. Nincs olyan, hogy „visszacsinálom” amit elkezdtem. Ha már változtattál egy kicsit, kipróbáltál valamit, azzal meghoztad azt a döntést, amit látszólag igyekszel elkerülni. Csiki-csuki helyett érdemesebb inkább végiggondolni az alábbi kérdéseket:

  • Pontosan mi az a probléma, amin változtatni szeretnél?
  • Mi az a rövidtávú cél, amit szeretnél elérni? (pl. jó lenne végre 4 órát egyben aludni éjszaka :))
  • Mi az a hosszútávú cél, amit szeretnél elérni? (fontos, hogy a rövid és a hosszútávú cél összhangban legyen, ha csak azért próbálsz ki egy módszert, mert hátha attól könnyebben elalszik most a baba, de 3 évesen már nem lehet alkalmazni, akkor később a mostani gyors döntés további kellemetlenségeket okozhat)
  • Pontosan milyen módszert kell alkalmaznod? (ha tudatosítod magadban, pontosan mit kell tenned és hogyan is fog az kinézni, akkor könnyebben meg tudod valósítani, mintha a délelőtt hallott praktikákat este már be is veted)
  • Mennyire tudod elfogadni az adott módszert? (ha nem tudsz megbarátkozni egy bizonyos módszerrel, ha ellenérzéseid vannak, akkor inkább válassz valami olyat, ami közelebb áll a nevelési elveidhez)
  • Milyen következmények várhatóak az átmeneti időszakban? (minden változásnál van átmeneti időszak, amikor egy darabig még rosszabb lehet a helyzet, mint volt, aztán fokozatosan javulni kezd, erre fel kell készülni, így könnyebben el tudod fogadni)

Gondot okoz a napirend betartása? Furcsákat csinál a baba és nem érted miért? Szeretnéd jobban megérteni őt? Segítség itt! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

  • Kollár Tünde

    2011. március 31. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos,koraszülött volt(32.hét).Szerencsére jól fejlődik,nagyon élénk baba.Építkezés miatt eddig a párom nagynénjénél laktunk egy kis szobában,2 hete költöztünk vissza a szülői házba,ahová ráépítünk.Kb. 6 hónapos korától rendszeresen felébred többször is ,kb.1óra és 5-6 felé szopni,azonban kb. egy hete semmit nem tudok nélküle csinálni,ha kimegyek a szobából és nem lát úgy sír,szinte remeg.Éjjel is többet felkel.Eddig szépen elvolt bármelyik családtaggal amíg suliban voltam,vagy valami dolgom volt,most azonban lassan alig merem másra hagyni.Nem tudom mit rontottam el,és mit kellene máshogy csinálnom.Ráadásul,ha valami nem tetszik neki,akkor hajlamos arra,hogy harapdáljon-engem,a járóka hálóját,plédet,(ez utóbbi kettőt csak úgy szórakozásból is szokta harapdálni)

    köszönöm a segítséget

    • Vida Agi

      2011. április 08. péntek

      Nem rontottál el semmit, ebben a korban a környezetváltozás nagyon megviselheti a babákat, nyűgösebb lehet, jobban igényelheti a jelenlétedet. Ha megszokta az új helyet és közben van módja újra és újra megtapasztalni, hogy „anya elmegy, de aztán visszajön”, tehát ugyanúgy vigyáznak rá családtagok, mint eddig, akkor idővel helyreáll a rend.

  • Viki

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    7 hónapos a kisfiam, és úgy alakult, hogy velünk alszik (4 hetesen megbetegedett, aztán „ott maradt”). Próbáltuk többször visszaszoktatni az ágyába, sikertelenül. Este szépen elalszik(szopizás közben), majd 2-3 óra elteltével felsír. Nem fogadja el a cumit, így mindig cicit dugok a szájába és szépen alszik tovább. Legfeljebb 1 óra hosszát. Hajnalban már 15 percenként ismétli. Ha nem kapja meg a cicit, keserves sírásba kezd, akár 10-20 percig is bírja és a végén szinte már fuldoklik. Olyan tanácsot kaptam, hogy hagyjuk csak nyugodtan sírni, és időnként menjünk oda hozzá, hogy megnyugtassuk, nem hagytuk magára. Egyre később „látogassuk meg”, így legfeljebb 1-2 hét alatt beletörődik és szépen alszik majd. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek a keserves, kétségbeesett sírások nem okozhatnak-e valamilyen pszichés problémát a későbbiekben? Nappal pedig képtelen elaludni, akármilyen fáradt, csak ha kiviszem a levegőre babakocsiba (és persze tologatom). Így 2-3 alkalommal összesen 4-5 órát alszik. Gondolom ez sem normális? Biztos, hogy én rontottam el; azt gondoltam ha nem sír, alszik egész éjszaka, minden rendben van/lesz, majd csak átalussza egyszer. Helyre lehet még hoznom valahogy? Egyébként kiegyensúlyozott, rendkívűl mosolygós baba.
    Köszönettel: Viki

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Az a gond, hogy nappal túl sokat alszik és ez rányomja a bélyegét az éjszakákra is. Ebben a korban nappal kb. 3 óra a baba átlagos alvásigénye (persze nem gond, ha kicsit többet alszik, de az 5 óra már elég soknak tűnik), de nem is ez a fő gond, hanem az, hogy a levegőn sokkal többet alszik a baba, mint egyébként magától aludna, ezért túlalussza magát. Ebben a korban általában 2×1-2 óra vagy 3×30-60 perc alvás szokott lenni, közben pedig két alvás között 3-4 órát tud ébrenlenni a baba. Ha ő nehezen alszik el, annak az lehet az egyik oka, hogy amikor le akarod fektetni, még nem elég fáradt..

      A másik gond, hogy mivel veletek alszik, ezért amikor felriad, akkor tudja, hogy ottvagy (érzi a tejszagot), ezért automatikusan a cicit keresi. Már önmagában az segíthet, ha kiköltözteted az ágyból. De foglalkozni kell azzal is, miért kelhet fel ilyen gyakran, valószínűleg ennek a fogzás lehet a fő oka (ha nappal nyálzik, mindent a szájába vesz, rág és még nincs legalább 6 foga, akkor jó eséllyel ez az oka). Az alvásra szoktató módszereket én csak akkor javaslom alkalmazni, ha a nappali alvás már a saját ágyában van és segítettél neki, hogy ne ébredjen olyan gyakran a fogzás miatt.

  • Császár-Nagy Erzsébet

    2011. március 09. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam Olivér 9 és fél hónapos. Egy darabig szépen átaludta az éjszakát, este 8-tól reggel fél hatig aludt, utána cicit kapott és aludt tovább reggel 8-ig. Pár napja, biztosan nekiindultak a fogai, éjszaka felébred egyszer és persze nem tud cici nélkül elaludni. Szerinted tudja a baba hogy ilyenkor éjszaka van és nem reggel 6? Mi lenne, ha nem adnék neki cicit, nehogy megint rászokjon az éjszakai cicizésre? Lehet hogy ezt a reggel hatos szoptatást is el kéne hagynom és csak ébredés után megetetni? Mi a véleményed?

    • Anikó

      2011. március 10. csütörtök

      Szia

      Szerintem adjál neki cicit éjszaka mert 9 hónaposan szeparációs szorongás miatt is ébred bár lehet hogy nem jó amit csináltam mert az én lányom 15 hónapos és éjszaka többször is felkel szopizni. Én vele alszok és engem nem zavar de ha ezt nem szeretnéd lehet hogy kell határokat szabni, de szerintem még ne válaszd el.
      Kitartás és sok sikert:-)

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Több minden miatt ébredhet éjjel ebben a korban, éhes és szomjas is lehet. Az időérzéke jó, nem ezen múlik a dolog. 9 hónaposan az 1-2 éjszakai ébredés nem számít alvászavarnak, ilyenkor nyugodtan etesd meg a babát.

  • eva

    2011. március 09. szerda

    Szia Ági!
    Most 13 hónapos kisfiam alvási szokásai kapcsán néhányszor jelentkeztem már Nálad és most ismét teszek egy próbát. A gyermek 5 hónapos korában fordult hasra először és gyakorlatilag azóta tart az éjszakai nemalvásunk. Akkor nagyon zokon vette, hogy nem tud visszafordulni és borzasztó sírásba kezdett, ahányszor észrevette, hogy éjjel a hasán kötött ki. Akkor mindig futottam hozzá és valahogy visszaaltattam – jellemzően cici segítségével. Amint rájöttem, hogy nem az éhezés az ok, leálltunk az etetgetéssel, csak egyszer kapott enni éjjel és az összes többi alkalommal a férjem ment át hozzá. Jellemzően 5-6x keltünk ebben az időben és láss csodát, ahogy apa ment át hozzá, egyből javult a statisztikánk, 1-2 ébredésre váltottunk át, amivel mi szülők tökéletesen elégedettek voltunk. De 1-2 hét után újra kezdődtek az ébredések, megint 4-6 alkalommal keltünk, annak ellenére, hogy már nem kapott csak egyszer, majd később már egyszer sem enni. Elkezdtük a hozzátáplálást, ez sem segített. Próbáltuk éjjel itatni, ez nem jött be. Aztán próbáltuk sírni hagyni, jó módszernek tűnt, 2-3 üvöltős éjszaka után megint 1-2 ébredésre álltunk be. De sajnos ismét csak 1-2 hétig tartott a jó időszak és újra visszajöttek a rémes ébredős éjjelek, immár megspékelve azzal, hogy nem is alszik vissza mindig könnyen: van, hogy 5 perc sem kell, de néha órák is eltelnek, amire álom jön a kismanó szemére. Gyakorlatilag az elmúlt 8 hónapunk a kisérletezéssel telik, amikor valamit újítunk (tápszer éjszaka, mert kevesett vacsizott, extra takaró stb.), jól reagál rá, de ez csak pár napig tart és utána újra kezdődik az egész előlről.
    Dokibácsink szerint rosszul szoktattuk és én hajlok is erre, mert nem hiszem, hogy 8 hónapon keresztül mindig lenne valami fizikai probléma. Ő azt mondja, hogy nem tanulta meg a baba, hogy éjszaka alvás van és a szülők nem ugranak azonnal, hanem alszanak és bizony kicsikének is meg kell próbálnia elaludni. Este sétálunk vele és amikor félálomban van, akkor kerül be a kiságyba. Éjjel a legtöbbször nem kell kivennünk őt, sokszor állva fogad, de megkapja a cumiját (ha még nem találta meg magától), kap egy kis ölelgetést és szépen lefekszik, pár perc alatt elalszik. Ha nagyon felébredt, akkor persze ki kell vennünk a kiságyból és az estihez hasonló módon altatjuk. Nappal jókedvű, kiegyensúlyozott (ha őszinte akarok lenni, eléggé anyás, 2 méternél messzebb nem mehetek tőle, de ha ezt a szabályt betartom, minden oké), jó súlyban lévő kistündér, 2x alszik nagyjából 1,5 órákat, nem mondaná meg senki ránézésre, hogy 6-8x kel az éjszakák zömében.
    A kérdés: mit csináljunk, hogy megtanuljon egyedül visszaaludni, ha felébred éjjel?
    Most szeretném rászoktatni valamilyen „vigasztárgyra”, nincs kedvenc játék és ez a szoktatás is elég nehezen kezd beindulni, a legtöbbet az a szegény mackó repül, amelyiket kiválasztottam erre a nemes célra, kicsit bosszantja a kisfiamat, hogy mindig ott van és egyfolytában hajigálja 🙂

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Az alvásra szoktatás lényege, hogy este is ugyanúgy altatod el és éjjel is mindig ugyanazt teszed. Ha már nagyon álmos, lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Czako eniko

    2011. március 08. kedd

    Eniko vagyok.A kislanyom most 9 honapos nagyon szeret labon alni es menni is segitseggel.Azt vettem eszre hogy az egyik labat terdbol mindig behajlitja nem all teljesen ra.Megcsinaltuk a csipo vizsgalatotes minden rendbe volt.koszonom elore is.

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Nem kell emiatt aggódni, valószínűleg most még így tartja az egyensúlyát azért csinálja, idővel megtanulja majd két lábon tartani az egyensúlyt.

  • Linda

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    3gyermekem van,12éves,5 éves és 8hónapos. A gondom a legkissebbel van.4200grammal ,58cm-rel született kisfiú. Az étvágyával soha nem volt probléma,3hónapos korától már csak tápszert kap sajnos. Nagyon hamar beállt a 3órási, majd a 4órási evésre.A baj az, hogy még mindíg 4óránként eszik és ez kiterjed az éjszakára is. Naponta 6x eszik,3x tápszert,3xegyéb pépes ételeket.Általában este tízkor kapja az utolsó tejet,de 4ó múlva kel enni.Úgy gondolom nem igazán tesz jót, hogy éjszaka is eszik.Most 10kg és 78cm. Már próbáltuk teával vagy vízzel kiváltani az éjszakai tejet, de nagyon sírt. Hogyan lehetne elérni, hogy nyugodtan aludjon ,ne kelljen fel enni?Vagy még belefér, hogy így eszik? Várom válaszát,előre is köszönöm. Üdv: Linda

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      8 hónaposan még teljesen normális, ha 4 óránként eszik éjjel a baba, ezen nem szabad változtatni, ha már nem lesz éhes, nem fog felkelni majd.

  • Laura

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!
    Nekem az elalvási szokásokkal kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Lujzi lányom 9 hetes múlt. Pár hete vettem észre, hogy napközben bent a lakásban nem hajlandó aludni. Míg korábban órákat is elaludt, most semmit. Amikor már nagyon fáradt,ásítozik, bóbiskol és leteszem aludni, rögtön kipattannak a szemei, és nem hajlandó elaludni. Már próbáltam az álomba sírásos módszert is (nagyon nem tetszett), de nem aludt el úgy sem. És ha ilyenkor mellette vagyok, és néha megsimogatom, suttogok neki, akkor sem alszik el. Ha kézben alszik el, és leteszem a helyére, kb 10 perc múlva felébred, és nem is alszik vissza. Viszont amint kimegyünk a friss levegőre, rögtön mély álomba esik, és órákat alszik egy szuszra. Ez szerinted normális? Próbáljam valahogy visszaszoktatni a benti alvásra, vagy jó így. Este a szopi után általában büfiztetés közben már bealszik, vagy ha nem, akkor is álomba tudom simogatni a kiságyában. Éjjel egyszer kel fel enni, és utána is viszonylag hamar visszaalszik, vagy még szopi közben, vagy a kiságyában, a suttogásomra.
    Ez a nappali alvásos dolog még fog változni, és ez csak egy időszak, vagy próbáljak változtatni?
    Köszi!
    Laura

    • Anita

      2011. március 08. kedd

      Szia!
      Lilien lányom 4 hónapos és ugyanezt csinálta velünk is ebben a korszakban.Elég őrjítő,főleg ha te is napközben egyedül vagy vele, de kb 1 hónap alatt kinőtte és most már elég ha melléfekszem,mert nappal még mindig nem alszik kiságyban,de ennek is örülök.Már jobb idő van,szerintem akár délben meg mondjuk még délután egyszer is kirakhatod levegőre,vagy ablak alá(nekünk az erkélyen van) és a babakocsiba nagyon jókat alszik!Biztos Lujzi is kinövi majd!
      Sok türelmet kívánok hozzá!

    • Vida Agi

      2011. március 18. péntek

      Kint azért alszik jól, mert ott több a levegő oxigéntartalma. Próbáld meg, hogy besötétíted a szobát és egy takaróba csomagolod a kicsit, ez segít neki ellazulni elalvás előtt, és akkor teszed le, amikor már nem olyan éber, hanem félálomban van.

  • Andi

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    Már két alkalommal voltál segítségemre, és most egy újabb kihívással állok szemben, amikor is kíváncsi lennék ismét a tanácsodra. Kisfiam március 19-én lesz 3 hónapos. Koraszülöttként jött a világra, épp ezért (is) nagyon ragaszkodunk egymáshoz. Kezdődött a mellkasomon alvással, majd mikor sokan rosszalták, ezt abbahagytam. Átáltunk a nagy ágyban mellettem alvásra.

    Arra gondoltam, hogy lassan el tud majd fordulni, és akkor viszont nem lesz biztonságos az ágyon hagyni napközben, így elkezdtem (újra) a kiságyban való altatást, ami persze nem megy egyszerűen.
    Sajnos tudom, hogy úgy lenne jó, ha félig éber állapotban tenném be az ágyba (cicin alszik el), de ez egyáltalán nem megy, mert borzasztó sírásba kezd. Ilyenkor nem használ az, ha simogatom a kiságyban, az sem, ha énekelek. Kiveszem, ringatom, visszafekszünk a nagyágyra, cicit adok neki, és csak ekkor nyugszik meg (ez sem megy gyorsan..).

    Kénytelen vagyok elaltatni teljesen, és csak így tudom belerakni a kiságyba. Egyszer azt olvastam, hogy ez nem jó módszer, mert olyan, mintha mi egy mezőn aludnánk el, és egy börtönben ébrednénk (nem pont ez a hasonlat volt).

    Sajnos ilyenkor, a kiságyban gyakran megébred és sírdolgál, és ekkor sem tudom mit csináljak. Bemenjek? Várjak? Hagyjam sírni? Általában egy idő után abbahagyja, persze szívszaggató hallgatni. Ha felveszem, akkor kipattan a szeme, és kezdődhet minden előlről..

    Ő még éjszaka 11 és 2 körül eszik. A 2-es ébredés nagyon ideális már 5 napja, ugyanis eszik, büfizik, lerakom és magától elalszik, még a kiságyban is. Nem tudom ez mitől működik így, mert semmit nem csinálok másképpen. Hallottál már ilyet esetleg? Lehet ilyenkorra nyugszik meg teljesen, sötét is van a szobában, semmi nem tereli el a figyelmét?

    Várom javaslatodat, hogy miként reformáljam meg az altatást.
    Kíváncsi lennék, hogy szerinted napközben a fény zavarhatja-e az alvásban? Van sötétítőnk, de csak szűrt fényt biztosít. Vagy csak az anyukák képzelődnek, hogy esetleg zavaró lehet? Egy kisbaba azt szokja meg, ami van?

    Köszönettel:

    Andrea

    • Móni

      2011. március 08. kedd

      Kedves Andi!

      Kisfiam lassan 3 éves lesz és kis tesót várunk májusra, de amikor picike volt és átszoktattam a szobájában lévő kiságyába az ágyunk melletti bölcsőből nagyon megmaradt bennem ez hogy sikerült:
      A használt (anya illatú) pólómat betettem mellé és azzal békésen elaludt, mert érezte, közel vagyok. ( Szülés utáni nap csak a cicimtől 1 centire volt hajlandó végre megnyugodni és elaludni mikor már éjjel rég csend volt mindenhol!) Furcsa egy dolog, de bevált még ma is az ágyában van a tentéje. Persze rengeteget jártam át hozzá és 11 hónapos koráig nem aludta át az éjszakát, de kitartó voltam és végül elfogadta.
      Remélem, neked is sikerül.
      Jó módszert válassz és azt vidd végig.
      Ajánlom még a Suttogó titkai 1. könyvet.
      Kitartás és sok szeretet!
      Móni

  • Kovács róbertné Dóri

    2011. március 08. kedd

    Sziasztok !Én egy kezdő anyuka vagyok és igen zürös az életem van egy kislányom Bianka aki most ).-én tölti az egy évet:.
    Melettünk alszik vagyis csak nyüglödik mert aludni nem igazán szokott…(sajna)a gondom hát az van rendesen mivel várjuk a következő kislányunkat aki most májusban érkezik…a legfőbb kérdésem mit tegyek hogy ne kelljen Biust egyfolytában tartogatni?hogy tudom leszoktatni arról hogy köztünk aludjon?(ami nem zavar csak mozdulni nem tudok tőle)és hogy tudom átszoktatni az éjszakai evésről a nappalira??minden válasznak őrülni fogok….kérem segítsetek…köszönöm

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Mivel most közöttetek alszik, ezért érzi az anyatejszagot, ezért is eszik gyakrabban. Költöztesd át a saját ágyába (ez mindenképpen jár majd némi sírással és hisztivel, de néhány nap után elfogadja majd) Segíthet, ha néhány napig este Apa fekteti és ő megy be hozzá éjjel. Valamint az éjszakai nyugodtabb alvásban segíthet este egy csésze Rooibos tea, vagy a Mesélő Hol illóolaj, amit éjjel a szobájában párologtathatsz.

  • Gizella

    2011. március 07. hétfő

    Szia Ági!

    Mit lehet egy 15 hónapos kishölggyel tenni, hogy átaludja az éjszakát? Kb. 3 óránként felkel, szopizik (elég sokat, tehát nem 1-2 kortyot) és most új szokásaként viszont nehezebben alszik vissza. Mi legyen a pontos menetrendje az átszoktatásnak?

    A védőnénink azt mondta, hogy estére etessük meg jól és kb. 2 hét után elhagyja. Eddig még nem…

    Köszönöm!
    Gizella

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      A megtömés nagyon ritkán válik be, akkor is inkább kisebb korban (pont most írtam erről). 15 hónapos korban az ilyesfajta rendszeres és jól kiszámítható éjszakai ébredések oka általában a szeparációs szorongás. Tesztelni akarja, megvagy-e éjszaka is, ezért minden 2. alvási ciklus után (egy ciklus ebben a korban kb. másfél óra), azaz pont 3 óránként felébred. Mivel azt szokta meg, hogy ilyenkor cicit kap, ezért ehhez a szokásához ragaszkodik.
      Amit lehet tenni: ezt a szokást valami másra kicserélni, leginkább valami olyanra, amiből megtanul önállóan visszaaludni, valamint azt, hogy anya ilyenkor nem tud jönni.
      Például hasznos szokott lenni, hogy néhány egymást követő estén Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka is. Ez elsőre nagyon nehezen szokott menni (te addig bújjál el, hogy ne lásson, ne hallja a hangodat és Apa se akarja feladni ;)), de 1-2 éjszaka alatt megtanulja a baba, hogy „felesleges felkelni, mert úgyis „csak” Apa jön”, és megtanul egyedül visszaaludni.
      A másik megoldás, hogy következetesen csak vizet kap éjszaka szopi helyett, ezért leszokik a szopiról és valami miatt a vízre nem szoktak rászokni, tehát nem cserélődik ki a két szokás egymással, hanem a víz miatt leszokik a sok szopiról is.

  • Ildikó

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam most 5 hónapos! Olvasva a tanácsaidat kialakítottunk egy napi rutint, szépen megtanult önállóan aludni, ami azt jelenti, hogy amikor eljön az alvásidő akkor elköszönünk töle, beteszem a kiságyba, betakarom, és ő szépen elalszik. Ám az utóbbi napokban teljesen megváltozott nem akar aludni, ha beteszem a kiságyba akkor rögtön sírni kezd. és vígasztalhatatlan. Nem szeretném ringatással altatni, mert sokáig az nem lenne megoldás meg nem is bírnám. Remélem tudsz adni valami tanácsot. Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Valószínűleg az lehet a gond, hogy már kicsit később akar már elaludni, lassan elhagyná az egyik nappali alvást. Tehát fektesd egy kicsit később, mint az eddigi alvásidők, 30-40 perccel legalább (figyeld meg, mikor álmosodik el).

  • Szvetek Ivett

    2011. március 07. hétfő

    Szia Ági,

    kislányom most múlt 17 hónapos. 16 hónapos koráig a nappali alvásokkal volt néha probléma, de az éjszakaival betegségek kivételével soha. Lujzi 16 hónaposan tanult meg igazán járni, akkor viszont azt tapasztaltuk, hogy éjjel nappal járni akart, de ezt értsd szó szerint. Így az elmúlt egy hónap elég viharosan telt. Nappal inkább babakocsiban tudtam elaltatni, de esténként a megszokott 8 órási, ÖNÁLLÓ alvás helyett átlagban 9 és 10 óra között kemény küzdelmek árán aludt/alszik el. A megszokottól eltérően bent kell lennem nála és akkor talán nincs hiszti és kb. 1 óra alatt elaszik. Nem tudom, hogy mi lehet a gond. Igazából nem fogzik (már 12 foga kint van). Az első 10 nap borzasztó volt, akkor volt, hogy reggel fél 5-ig fent voltunk… Most már talán konszolidálódik a helyzet, de akkor sem a régi, megszokott. Szerinted a járás okozhat ilyen jellegű és ilyen hosszú ideje tartó alvásproblémát?
    várom válaszod,
    üdvözlettel
    Szvétek Ivett

    • Hreskóné Pongor Adrienn

      2011. március 07. hétfő

      kedves Ivett!

      Mi is igy jártunk a most 11 hónapos kisfiammal, 8 hónaposan felállt, és éjjel- nappal állni akart. Nem tudtam egyáltalán elaltatni, fél- egy órákat aludt, volt olyan, hogy már hajnali 4- kor fel is kelt, mintha reggel lenne. Egybeesett a fogzással, 3 hónap alatt 8 foga jött ki. Aztán később változott a helyzet, egyáltalán nem tudtuk elaltatni, csak hajnali 4- kor, másnap pedig aludt volna délig is. Ekkor a védőnő tanácsára kipróbáltuk, hogy egy kicsit hagyjuk sirni, tanulja meg, hogy éjszaka van. Ekkor már nem volt fogzási gond, csak egyszerűen elcsúszott a napirendje. Első este fél órát sirt, második este 10 percet, a 3. este pedig gond nélkül elaludt. Másfél hónap után ezzel a módszerrel sikerült visszaszoktatni, hogy ismét átaludja az éjszakát.
      Most, 2 hónap után ismét fel- felébred éjjel és nehezen alszik vissza, de ez most a fogzás miatt van, megint megindult egy fogacska.

  • csodo

    2011. február 18. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 10 hónapos, örökmozgó, felfedező baba. Járókában egyszerre 15-20 percet játszott egyedül egészen múlt hétig. Azóta ha beteszem azonnal elkezd keservesen sírni, hiába próbálom felkelteni a figyelmét a játékkal, amivel korábban szívesen játszott egyedül is. Olyannal is próbálkoztam, amit egy ideig félretettünk, hogy újra érdekes legyen, de semmi nem számít neki. Mit tudnék tenni, hogy biztonságban magára tudjam hagyni egy-egy rövidebb időre?

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Próbálkozz meg valami egészen új tárggyal, ami a tiétek, ezt nagyon értékesnek szokták tartani (pl régi telefon – vezeték nélkül persze, vagy egy régi számítógép billentyűzet, vagy műanyag PET palackok, esetleg konyhai eszközök, fakanál, lábas). Amikor sokat mozogna a baba, akkor előfordulhat, hogy már nem akar a járókában lenni, mert ott pont sokat mozogni, felfedezni nem lehet, ezért egy bizonyos koron túl érdemes beszerezni egy biztonsági rácsot és valamelyik szobát kijelölni „járókának”

  • zoé

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 18 hónapos.Kb.1 éves kora óta ha valami nem tetszik neki akkor hiszti mellett (amiről már lassan kezd leszokni)harapdál és erről bárhogyan próbáltam nem akar leszokni.Tudom hogy már írtál már hasonló témában,de hátha van még valami tanácsod.
    Köszönettel:
    Zoé

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      A fiúk általában vadócok, hajlamosak a csípésre, harapásra, ütésre stb. ez a kicsi önállóságának, akaratának fejlődésével jár: szeretne már elérni dolgokat, és ha nem kapja meg, vagy nem tetszik neki valami, akkor így fejezi ki. Ha te ilyenkor nem csinálsz ebből nagy ügyet, nem szólsz rá stb. és tőled nem lát ilyesmit, hanem higgadtan kezeled, ha mondjuk dühös vagy, akkor hamar ki fogja nőni.

  • szilvia

    2011. február 14. hétfő

    Kedves Ági!
    Köszönöm ezt a témát,és hogy mind ezt leirtad.Ez a felyemben mind meg volt,csak összegezted és megerősitettél!!!:)
    Férjemmel is megpróbálom elolvastatni…

    Köszönöm és kelleme s hetet!