Elrontottam, rászokott, de hogyan szoktassam le róla?

Csak kakaóval alszik vissza éjszaka, csak akkor eszik, ha közben szórakoztatják, csak anya haját csavargatva alszik el, csak a kertben, a babakocsiban tud aludni… – egy sor olyan rossz szokása lehet a babának, ami számára sem jó, és anya számára is kellemetlen. Hogyan szoktassuk le ezekről?

A legtöbben tudják, hogy a baba magától nem szokik rá ezekre a dolgokra. Nincs olyan újszülött, aki „gyárilag” csak kakaóval tud elaludni vagy csak tévénézés közben tud enni. Ezekre mi szoktatjuk rá őket. Most ne legyen lelkiismeretfurdalásod, hiszen ez tökéletesen érthető. Mindenki elgyengül néha 🙂 Abban a pillanatban jó lehetőségnek tűnik: a tévé megy, a baba végre eszik, mindenki boldog. Gyors és kényelmes. Csak arra nem gondolunk, hogy a kicsi nagyon ragaszkodik a szokásaihoz és emiatt nehéz ezektől a kellemetlen szokásoktól megszabadulni. Szóval, ha egy mód van rá, akkor ne keresd az instant megoldásokat. Ne az legyen a cél, hogy végre csendben maradjon a baba, hanem az, hogy hosszú távon is működő szokásokat alakítsatok ki!

A „rossz szokás” fogalmát sok félreértés övezi, gyakran rossz szokásnak tartanak olyan dolgokat is, amik a csecsemők természetes viselkedéséhez tartoznak.

Mi az, ami NEM rossz szokás?
– az, hogy egy baba éjjel 3-4 óránként felébred enni, nem rossz szokás,
– az, hogy csak anyamellen alszik el, nem rossz szokás,
– az, hogy egy kis segítségre van szüksége az elalvás előtti ellazuláshoz, nem rossz szokás,
– az, hogy csak testközelben tud megnnyugodni, nem rossz szokás.

A rossz szokás olyasvalami, ami
– egészségtelen a baba számára (pl. cukros italok éjszaka, csak cukrozott ételeket eszik meg)
– későbbi rossz szokások alapja lehet (pl. csak akkor tud enni, ha megy a tévé, vagy ha szórakoztatják közben – ez még egészségtelen is!)
– kényelmetlen a számodra, fájdalmas (pl. ha csak a hajadat fogva tud elaludni, vagy harap)
– csak egy bizonyos életkorig/testhelyzetig tartható (pl. csak babakocsiban tud elaludni, csak hintában tud aludni)

Mi a megoldás?

1) Először is: ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha valamit elrontottál. Mindenkivel megesik. Annyi nehéz helyzet van a gyermeknevelésben, annyira fárasztó mindenért megharcolni, hogy olykor az ember kényelmesebb megoldásokhoz nyúl. Például odaadja a cukros tejet éjszaka, mert annyira fáradt, nincs ereje éjjel huzavonázni a kicsivel. Vagy beteszi a babakocsiba és tologatja, csak végre elaludjon. Mindenkivel előfordul, hogy aggódik a gyermeke miatt, ha nem eszik, és inkább bohóckodik neki, csak lenyelje a falatot.

2) A következő lépés: határozd el magad! Ha bizonytalan vagy, te sem tudod, jó döntés-e változtatni a szokásokon és félsz, hogy mi lesz, ha majd sír, hisztizik a baba és átkopognak a szomszédok, ezért legszívesebben inkább bele se vágnál, akkor a bizonytalanságodat a gyermeked is érezni fogja. És innentől kezdve nem leszel túlságosan meggyőző a szemében. Szóval a változtatásba csak akkor vágj bele, ha teljesen biztos vagy benne, hogy változtatni szeretnél, akkor is, ha ez hosszú időbe telik és hisztivel jár majd. Készülj fel a legrosszabbra és szorozd meg kettővel! Ha így is eltökélt vagy a változtatás mellett, akkor azt a gyermeked is érezni fogja.

3) Gondolkodj! Mi lehet ennek a szokásnak az oka? Mit lehet csinálni helyette? Például, ha a gyermek csak szórakoztatva eszik, annak a hátterében leggyakrabban az áll, hogy unatkozik evés közben. Valószínűleg már egyedül enne, a korának megfelelő darabos ételeket önállóan. Ha önállóan enne úgy, ahogy tud (elsőre nem fog kanállal enni), akkor az lekötné és nem unatkozna.

A csak babakocsiban elalvó gyermek azért tud ott elaludni, mert az kuckósabb, „anyaméh-szerűbb” a számára és, ha még tologatni is kell hozzá, akkor valószínűleg ennek az az oka, hogy ő igényli a mozgatást altatáskor (ahogyan anya járt, amikor a kicsi még a pocakban volt). Tehát a kiságyát is ki lehet alakítani hasonlóan kuckósra, puhára, és altatáskor lehet kicsit ringatni vagy a hasára fektetve a popsiját finomat ütögetni, ez segíthet az elalvásban. Az is lehet, hogy a kiságyba nem tud átszokni, viszont (1 éves kor után) már gond nélkül rászokik arra, hogy a családi ágyon aludjon napközben. Ettől semmi baja nem lesz, de könnyebben elfogadja a babakocsi után.

A türelem, a testközelség, a dédelgetés – mint minden más esetben – itt is sokat segíthet.

4) Tervezz! Gondold végig, pontosan milyen más szokással szeretnéd helyettesíteni a rossz szokást! Mit várnál el a gyermekedtől, pontosan hogyan kéne ennie? Pontosan hogyan kellene elaludnia? Mi az életkorának megfelelő elvárható viselkedés? (ha még nem érett meg rá, hogy átaludja az éjszakát, nem várhatod el, hogy átaludja)

5) Ne félj! Ha eddig a gyermeked csak úgy evett, hogy szórakoztatták, ne ijedj meg attól, hogy ha ezenetúl nem szórakoztatod, akkor kevesebbet fog enni. Igen, első alkalommal talán valóban kevesebbet eszik majd, de hidd el, hogy ha igazán éhes lesz, akkor a következő étkezésnél eleget eszik majd. Akkor sem történik semmi, ha elsőre csak nagyon hosszadalmasan alszik el az új módon vagy éjjel nem tud visszaaludni és hisztizik, mert a megszokott kakaóját követeli. Semmi nem történik, ha kicsit elcsúszik a napirend és később alszik el a baba, vagy ha éjjel csak másfél óra huzavona után tud elaludni. Ezek kellemetlenségek és jó eséllyel be is következnek. De ne feledd: te vagy a felnőtt, neked kell vezetned a kicsit, neked kell kitartónak és következetesnek lenned lenned.

6) Légy következetes! Ha már nekifogtál, akkor hajtsd is végre! Ne add fel az első alkalommal, hanem következetesen tartsd magad az új szokáshoz. Általában 3-4 nap alatt bármilyen új szokást elsajátítanak a babák, de fontos, hogy ne variálj állandóan, hogy könnyebb legyen! Ha folyton változtatsz, az összezavarja a babát.

7) Hagyj rá időt! Minél idősebb a gyermek, annál több időre van szükség ahhoz, hogy egy szokását megváltoztassa. Számára (anya személyén túl) a szokások jelentik a biztonságot a mindennapokban, ezért ragaszkodik hozzájuk annyira és ezért van az, hogy a szeparációs szorongás időszakában még inkább kapaszkodnak mindenbe. Ilyenkor még nagyobb türelemre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy új szokásokat vezess be. Sokat segít ilyenkor, ha nem csak a szokást akarod megváltoztatni, hanem ugyanakkor sok foglalkozással, szeretgetéssel, testközelséggel biztosítod a gyermekedet arról, hogy bízhat benned, akkor is, ha a szokások megváltoztak.

Hogyan kerüld el a rossz szokásokat és mit tegyél, ha már kialakultak? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

108 Comments

Comment navigation

  • Virág

    2014. január 18. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányunk 3 éves múlt októberben.
    Másfél éve költözünk új lakásba,ahol kezdetektől a szobájában aludt egyedül. Az esti rituálé kezdetektől ugyanaz,vacsi,fürdés7-8 között,mese olvasás,éneklés-összebújás,kimentem a szobájából,ezek után ő mindig szépen elaludt egyedül. Bár sose volt az az 5 perc alatt elalvó típus,mindig kellett neki fél óra,mig megtalálta a helyét. Ez mára van 1 óra is…
    A problémám, hogy kb 4-5 hónapja egyik napról a másikra nem akart kiengedni a szobájából,keservesen sírt,azt akarta hogy maradjak mellette,míg elalszik. Pár alkalommal maradtam, aztán próbáltam tőle kérdezni, hogy miért nem akar egyedül maradni,hisz eddig olyan ügyesen,szépen aludt el, de nem igazán válaszolt rá, nem beszél róla. Azt hogy fél e valamitől,vagy megijed e, nem akartam kérdezni,nem akartam a szájába adni. A szobájába amugy nincs vaksötét, nem is szerettem volna sokáig maradni,elkezdtem tőle egyre távolabb lenni,de csak az ajtaja elé jutottam, ott várom meg mig elalszik. Ezzel megelégszik,de igy is sokszor kiszól, hogy ott vagyok e…. A kimegyek a nappaliba,ő utánam jön,visszaviszem,megint kijön,megint visszaviszem,de nem szólok hozzá stb. módszer nem igazán vált be,üvöltött mint a sakál 🙂
    Ehhez még társult ezzel ezzel egyidőben, hogy rendre felkel éjfél-1 között, és vagy csendben átsétál közénk tovább aludni, vagy (ami gyakoribb) hangosan sír, amig oda nem megyek (az apukáját ilyenkor valamiért nem viseli el) és jönni akar az ágyunkba. Elég ritka hogy végig alussza az éjszakát a szobájában.
    Vajon már megszokásból kel fel, vagy tényleg van valami baja,rossz álom,félelem??
    Amugy édes,okos,ügyes,pici korától önállósodni vágyó kiscsaj. Ez a 2. éve a bölcsibe,ott is dícsérik. A változás ott annyi, hogy minden kisbarátja elment együtt szept-be oviba , csak őt nem vették fel (mert októberi), de már az új 2 éves gyerekekkel elvan.
    Mesét szokott nézni itthon általában reggelente,amig készülődünk,de semmi félelmeteset, semmi nem nekivalót!
    Talán megijedhetett valamitől,vagy életkori sajátosság, hogy elkezdett félni,megijedni? Majdnem minden este aranyosan elmondja, hogy szépen fog egyedül alduni, de mikor oda jutunk, keservesen kér hogy maradjak. Sok dologban nagyon következetes vagyok, de ez valamiért más, nem akarom hogy feszültségben teljenek az elalvásai, és természetesen azt szeretném, hogy ha szüksége van ránk, akkor tudja, hogy bármikor szólhat,jöhet,bújhat hozzánk!

    El tudom képzelni róla, hogy egyszer csak azt mondja, hogy ‘anya menj ki’ (ahogy teszi is a hétvégi délutáni alvásoknál), csak nem tudom meddig várjak erre, nem tudom hogy tényleg fél e valamitől, vagy csak egyszerűen már hozzá is szokott, hogy elalvásig ott maradok vele én vagy apuka. Mert ha fél,természetes, hogy segítek ha kell a jelenlétemmel, viszont ha nem erről van szó, szívesen csinálnék mást, mint 1 órán keresztül üljek az ágya mellet, vagy a szobája elött.. 🙂

    A másik kérdésem az lenne, hogy ha reggel korán kelünk, minden délután sétálunk,bicajozunk (ha az idő engedi), sokat foglalkozunk vele, „probáljuk lefárasztani”, akkor mért kell neki a bölcsiben is és este otthon is 3/4-1 óra míg nagy nehezen elalszik?

    Előre is köszönöm, ha lenne valami ötleted 🙂

    • Virág

      2014. január 18. szombat

      Elnézést, most küldi el sorra a rendszer a régi leveleimet,pedig már kaptam rá választ… nem tudom kitörölni!

  • Simonné M. Zsani

    2014. január 13. hétfő

    Üdvözlöm!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy a kis lányom(10 hós) sajnos csak cicin hajlandó elaludni vagy a kocsiba ha autózunk 🙂 Hogyan tudnám esetleg leszoktatni a cicin alvásról ugyan is áprilistól szeretném bölcsibe járatni. Próbáltam csak betenni a kis ágyba hami után de akár mennyire is álmos nem alszik csak sír (de nem is akárhogy)
    Nem szeretném a cicizésről leszoktatni mert hála égnek sok tejem van! Illetve a másik kérdés hogy az utóbbi egy hónapba ha elmegyek otthonról nélküle és az apjával van vagy mással akár akit ismer úgy ordít mintha nyúznák és nem lehet megnyugtatni csak ha meglát és fel veszem! Én rontottam el valamit vagy ez korral jár és kinövi ? Régen nem volt ilyen! Előre is köszönöm a válaszát!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Nem kell leszoktatni még róla, a bölcsiben szépen meg szokták tanulni, hogyan kell elaludni egyedül, mert látják, hogy a többiek is alszanak.
      Nem rontottál el semmit, a szeparációs szorongás időszakában van, most nehezebb elengedni anyát, idővel kinövi majd.

  • Tóthné Berecz Melinda

    2014. január 13. hétfő

    Kedves Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni az étkezéssel kapcsolatban. 16 hónaposak múltak az ikerfiaim. És igen rossz evőknek számítanak. Már a tápszer sem ment simán, nem sokáig ették csak pár hónapig és utána jött a tejpép majd a hozzátáplálás. Na az sem ment simán. Ment a válogatás. Joghurtot ettek sokáig reggeli tápszer helyett. De a mai napig nem isznak tejteméket.De nem részletezem, a lényeg, hogy alig akarnak elfogadni ételt és közben meg folyton éhesek. Nincs egyetlen egy olyan étel se ami tuti bejönne nekik. Én már a létező mindent kipróbáltam, de hiába. Tudom eszik a gyerek amennyi neki kell, de azért ez már kiborító helyzet. Óriási sírásokkal végződik az ebéd részükről is és részemről is. Kudarcként élem meg és nem tudok túl lépni rajta. Ha van valamilyen jó tanácsa azt szívesen fogadom!

    Üdvözlettel: T.B.M.

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Először magadban kell helyretenni ezt a dolgot: nem attól vagy jó anya, ha sokat esznek a gyerekeid. Nem kell sokat enniük. Ebben a korban negyed szelet kenyér reggelire elég. Nem kell tejtermék, se tej, ha enm szeretik, a kalciumpótlást megkaphatják kalcium tartalmú zöldségekből is, mint pl. a spenót, kelkápoaszta, saláta stb. Minél jobban szorongsz az evésük miatt, annál feszültebbek lesznek ők is és emiatt kevésbé esznek majd. Ehelyett főzzetek együtt, hadd nézzék meg, hogy készül az ételt, kevergessenek, kóstolgassanak stb. Terítsetek meg együtt! Hadd válasszanak ők terítéket és üljenek a nagyok asztalához! Egyél te is velük minden alkalommal, hadd lássák, hogyan is kéne enni. Egyenek önállóan és annyit, amennyire úgy érzik, szükségük van. Kezdetben talán még nem esznek majd türelmesen és nem esznek mennyiségeket sem, de ha nem erőlteted, sokkal nyugodtabbak lesznek és idővel élvezni kezdik az evést.

  • Reni

    2014. január 12. vasárnap

    Kedves Ági!
    A kisfiam 21 hónapos és csak a cikkben említett mese előtt evés próblémájával állok szemben 🙁 Talán a megváltozott életkörülmények miatt alakult ki minden.
    Amikor elkezdett mesét nézni, akkor szép lassan függő lett. Már hisztizett ha nem volt előtte a laptop. Amint meglátta nézni akarta. Ez időben nagyon nagyon nehéz időszakon mentünk át vele. Eleinte Apa külföldön dolgozott, aztán mi is külföldre költöztünk. Teljesen felborult a napirendje, nem volt hajlandó napközben aludni, sem éjjel. Enni sem akart, csak a mese előtt. Aztán szép lassan leszoktattam a kóros mesenézésről. De sajnos még mindig csak úgy tudom vele megetetni a tányér ételét, ha közben megy a mese, mert különben elmászkál, nem érdekli az evés. Képes reggeltől estig megcsinálni. Tudom, hogy én rontottam el és bűntudatom is van miatta, de mostmár tényleg véget szeretnék vetni ennek. Remélem nem késő!!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Soha nem késő 🙂 Először is neked kell megbarátkozni vele, hogy a kicsi sokkal kevesebbet eszik, ha nem nézi a tévét (a tévé előtt a gyerekek is, a felnőttek is túleszik magukat, de ez egyáltalán nem egészséges). A másik, hogy semmi nem történik, ha nem vagy csak egy keveset eszik. A legjobb, ha minden étkezésnél közösen megterítetek neked is, neki is, és együtt ültök le enni. És természetesen mindenki eszi a magáét önállóan, semmiképpen ne etesd. Az első pár napban talán keveset eszik majd, de aztán rájön, hogy mostantól neki ebbe nincs beleszólása és elkezd majd enni.

  • Zsuzsa

    2014. január 08. szerda

    Kedves Ági!

    A babám 9 hónapos múlt, de még semmit nem hajlandó enni, teljesen rászokott a cicimre, napközben is azon alszik el, ráadásul egyedül nem tud aludni, csak akkor alszik, ha vele vagyok, éjszaka is velem kell aludnia, amint berakom a kiságyba észreveszi és sír, ha éjszaka berakom, akkor 20 perc múlva felébred, kiveszem elalszik a cicimen mellettem, berakom a kiságyba és megint 20 perc múlva felriad. Kicsit kétségbe vagyok esve, mert nem tudom így mi lesz később, teljesen hozzám szokott, és sajnos van amikor beleharap a mellembe, az pedig fájdalmas.
    Fog majd önállósodni magától? Ráadásul nappal is állandóan vele kell lennem, nincs egyedül el a szobában.

    Köszönettel:
    Zsuzsa

    • Vida Ágnes

      2014. január 09. csütörtök

      Sok minden miatt lehet ez: jön a foga, és szeparációs szorongása is van. Vedd magad mellé éjszakára és aludjatok együtt, úgy sokkal jobb lesz mindkettőtöknek.

  • Annamari

    2013. december 16. hétfő

    Kedves Ági,

    7,5 hónapos a kisfiam. Két kérdéssel is fordulnék hozzád.
    Pici korában nagyon ritkán fogadta el a cumit, így nem erőltettem. Később kialakult nála az ujjszopás.Ezzel szépen nyugtatja magát, ügyesen elalszik egyedül nappal és ha nincs gondja éjjel csak felébred, akkor így vissza is altatja magát. Egy ideje azonban azt vettem észre, hogy nappal ahelyett, hogy érdeklődne a játékok iránt, forgolódna, játszana, inkább szopja az ujját. Mindegy, hogy fáradt, vagy nem, max. kicsi erőfeszítést tesz a játék eléréséért, ha nem sikerül, akkor már teszi is le a fejét és szopizik. Ha másik helyszínre viszem, mert esetleg uncsi lehet neki, kis idő múlva ott is ez van. vagy ha nem szopja az ujját, akkor nyavajog. De forogni, pörögni, másik játékért megtenni valamit is, hogy elérje, hát azt aztán nem. Pedig képed a forgásra most már minden irányba, e rettentő lusta, és nem csinálja. Úgy kell belőle kiprovokálni.
    Kérdésem az, hogy egyrészt mi miatt van ez az állandó ujjszopás? Vagy ez normális azoknál a babáknál, akik nem cumiznak? Hogy tudnám leszoktatni róla, mármint hogy kevesebbszer csinálja és játsszon inkább.

    A másik, hogy este 7.30-8 körül leteszem aludni (ez az egy alkalom, amikor szopin alszik el), éjjel jó esetben 1x szopizik. Reggel pedig 5 körül kel és nem alszik vissza már. A furcsa az, hogy az kb 3-4 héttel ezelőttig 6-ig aludt (egész pici kora óta) és vmi miatt már csak 5-ig. Nem az óraállítás óta van így, akkor még átállt ügyesen. Mintha azóta csinálná ezt hogy nappal nem 3x hanem csak 2x altatom. No de hogy van ez? Nappal elhagyunk egy rövid alvást, az éjjelit meg megrövidítjük? Ami furcsa még az egészben, hogy egy darabig rá sem jöttem, hogy ő 5 után nem alszik vissza, mert akár 6.30-ig is csendben feküdt a kiságyban és szopta az ujját, már én mentem be hogy mi van. Onnan kezdtem rájönni, hogy vmi turpisság van, hgy reggel 8 körül nyűglődni kezdett rendszeresen és tudom, hogy 3-3.5 órát már ébren tud lenni. Ezek után figyeltem ezt ki, hogy korán kel. No nem azt hiányolom, hogy 5-kor szirénázzon, hogy vegyem ki, csak nem értem miért van ez. Hogy lehetne leszoktatni róla, hogy ilyen korán kezdje a napot (pláne télen cseppnyi kedvem sincs még sokkal korábban kelni, apuka is csak 7.30kor indul munkába, szóval az 5 mindenféle szempontból állati korán van)
    Próbáltuk pár napig később fektetni, de hulla fáradt volt már és nagyon nehezen viselte az esti fél órás elcsúszást is. Vhogy ő nem tud este többet fent lenni, ahogy az írásaidban olvasom. na és ezen alkalmakkor ugyanúgy korán kelt. nem értem. Hogy lehet ebből kizökkenteni?
    Előre is köszönöm a segítségdet!
    Annamari

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Még nem tudja azokat a dolgokat elérni, és az ujjszopással nyugtatja magát. Ha cumis lenne, akkor ilyenkor cumizna. Nem kell aggódni az ujjszopás miatt, ha elkezd kúszni-mászni, alábbhagy majd ez a szokása. Ez a korai kelés lehet azért, mert hamarabb megéhezik (ahogy nő a baba súlya, nő a tápanyagigénye is, ezért hamarabb megéhezhet, mint eddig), de a kezdődő fogzás is okozhatja. Esetleg segíthet, ha este gyakrabban szopizik, és így jobban jóllakik, de gyakran csak a szilárd vacsora bevezetése segít ezen.

  • Virág

    2013. december 16. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányunk 3 éves múlt októberben.
    Másfél éve költözünk új lakásba,ahol kezdetektől a külön kis szobájába,ágyába aludt egyedül. Az esti rituálé kezdetektől ugyanaz,vacsi,fürdés7-8 között,mese olvasás,éneklés-összebújás,kimentem a szobájából,ezek után ő mindig szépen elaludt egyedül. Bár sose volt az 5 perc alatt elalvó típus,mindig kellett neki fél óra,mig megtalálta a helyét.
    A problémám, hogy kb 4 hónapja egyik napról a másikra nem akart kiengedni a szobájából,keservesen sírt,azt akarta hogy maradjak mellette,míg elalszik. Pár alkalommal maradtam, aztán próbáltam tőle kérdezni, hogy miért nem akar egyedül maradni,hisz eddig olyan ügyesen,szépen aludt el, de nem igazán válaszolt rá. Azt hogy fél e valamitől,vagy megijed e, nem akartam kérdezni,nem akartam a szájába adni. A szobájába amugy nincs vaksötét, nem is szerettem volna sokáig maradni,elkezdtem tőle egyre távolabb lenni,de csak az ajtaja előttig jutottam ott várom meg mig elalszik. Ezzel megelégszik,de igy is sokszor kiszól, hogy ott vagyok e….A kimegyek a nappaliba,ő utánam jön,visszaviszem,megint kijön,megint visszaviszem,de nem szólok hozzá stb. módszer nem igazán vált be,üvöltött mint a sakál 🙂
    Ehhez még társul ezzel egy idő óta, hogy rendre felkel éjfél-1 között, és vagy csendben átsétál közénk tovább aludni, vagy (ami gyakoribb) hangosan sír, amig oda nem megyek (az apukáját ilyenkor valamiért nem viseli el) és jönni akar az ágyunkba.
    Már megszokta vagy tényleg van valami baja,rossz álom,félelem??
    Amugy édes,okos,ügyes,pici korától önállósodni vágyó kiscsaj. Ez a 2. éve a bölcsibe,ott is dícsérik. A változás ott annyi, hogy minden kisbarátja elment együtt szept-be oviba,ő maradt egyedül, de már az új 2 éves gyerekekkel elvan.
    Mesét szokott nézni itthon általában reggelente,amig készülődünk,de semmi félelmeteset, semmi nem nekivalót!
    Talán megijedhetett valamitől,vagy életkori sajátosság, hogy elkezdett félni,megijedni? Majdnem minden este aranyosan elmondja, hogy szépen fog egyedül aludni, de mikor oda jutunk, keservesen kér hogy maradjak. Sok dologban nagyon következetes vagyok, de ez valamiért más, nem akarom hogy feszültségben teljenek az elalvásai.
    El tudom képzelni róla, hogy egyszer csak azt mondja, hogy ‘anya menj ki’ (ahogy teszi is a hétvégi délutáni alvásoknál), csak nem tudom meddig várjak erre, vagy hogy szoktassam le róla.

    Előre is köszönöm, ha lenne valami ötleted 🙂

    • Virág

      2014. január 18. szombat

      Elnézést, most küldi el sorra a rendszer a régi leveleimet,pedig már kaptam rá választ… nem tudom kitörölni!

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      A kicsi folyamatosan tesztel, megnézi, hol vannak a határok, megpróbálja áthágni őket, mert kíváncsi rá, hogy lehet-e. Ő is ezt teszi most, és rájött, hogy engedsz, tehát megéri nyafogni egy kicsit. Változtass kicsit az esti elalvási szokásokon, olvass neki mesét, aztán kapcsoljátok le a villanyt és mondj neki fejből is mesét a sötétben, ez segíthet abban, hogy a kicsi ellazuljon és el tudjon maga is aludni. A lényeg, hogy ne ő vezessen, hanem te legyél az, aki vezeti őt.

  • Fuzikné Sipka Katalin

    2013. december 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Az kimaradt az előző levelemből, hogy nappal kétszer alszik, délelött fél 10-10-től 11- fél 12-ig és délután 2-fél 3-tól 4-fél 5-ig.
    Köszönöm!

    Kata

  • Fuzikné Sipka Katalin

    2013. december 13. péntek

    Kedves Ági!
    Kislányom 8 és fél hónapos, és az éjszakai kelésről valamint a napirendről szeretnék kérdezni. Este olyan fél 8-8 körül szoktunk fürödni, utána rögtön tápszert kap és általában evés közben el is alszik. Éjjel egyszer kel, megetetem és alszik is tovább reggelig, ami fél 6-6. Ilyenkor eszik még tápszert és alszik 7-ig kb. A kérdésem az lenne, hogy nem baj e, hogy este tápszeren alszik el, valamint éjjel is csak úgy tudom visszaaltatni, ha megébred, hogy megetetem. Az hogy mikor kel fel éjjel teljesen változó. Van mikor fél 3 és 4 körül kel és ha akkor eszik már reggel nem igazán eszik. Este megeszik 2 dl tápszert és éjjel olyan 150 ml-t. Reggel változó hogy mennyit eszik. A napirendünk úgy néz ki, hogy 9- fél 10 körül kap gyümölcsöt keksszel, fél 1 körül főzeléket, délután 4-5 között tejpépet, gyümölcsöt keksszel, vagy ha marad főzelék akkor azt. És este 8-fél 9 körül az esti tápszert. Jó ez így? Attól félek, hogy ha már szilárd vacsorát fog kapni, akkor nem fog tudni elaludni. Valamint éjjel ha felkel hogy fogom tudni elaltatni. Próbáltam már itatni vízzel, teával, vagy csak ringatni de csak akkor aludt vissza ha kapott tápszert. Válaszod előre is köszönöm!
    Kata

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      Jó ez a napirend így. Majd amikor már szilárd vacsorát kap, el fog tudni aludni másként is, mint evés közben, pl. cumival, vagy meseolvasás után.

  • Magda

    2013. december 07. szombat

    Kedves Ági!
    ismét hozzád fordulok segítségért. Ez mostmár szokásommá vált, amint gondom van, rögtön te jutsz eszembe:-)
    Kisfiam 11hónapos,kb 1 hónapja adtam neki trappista sajtot, másfél hete joghurtot is. Kb 3 hete megjelentek az arcán apró,piros pattanások, néha szinte egybefüggő piros folt azon a helyen az arca. És száraz. Reggel, ébredés után még pirosabb.Nem vakarja, tehát gondolom nem viszket. Tegnap fürdetéskor észrevettem, hogy a combjain is van néhány pattanás, de nem pirosak.Lehetséges hogy a tejtermékektől jöttek elő? Vagy ez csak melegkiütés lehet? Villanykályhával fűtünk, laminált padlónk van, lehet hogy kicsit túlöltöztetem amikor lent görög, félek, hogy felfázik. Mosószerváltáskor az egész test kiütéses lenne?És allergia esetén is az egész testen látszódna? Ha a tejtermékektől van, akkor meddig ne adjam neki?
    Nekem allergiás rhinitiszem van, kiskoromban asztmám, bronchitiszem is volt. Tudnál abban is segíteni,hogy mely ételeket adjam később, és pontosan mennyivel később az allergiára való hajlam miatt.
    Válaszodat előre is köszönöm!Szép napot!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ha csak az arcán van, akkor lehet, hogy csak a hideg csípte ki, ez gyakori, amikor kint hidegebb van. Séta előtt kend be neki valamilyen zsírosabb krémmel (lehet kapni a DM-ben kifejezetten hidegre való védőkrémet), a meglevő foltokat pedig a Sudocrem meggyógyítja.

  • Magda

    2013. november 28. csütörtök

    Még csak annyit tennék hozzá, hogy ma cumisüvegből kínáltam neki a tejemet, nagyon örült neki, itta is szépen. Lehetséges akkor hogy a hasmenés, magasított fejjel való alvást is a fogzás okozta? Azért nem tud szopizni se, mert nagyon ingerli a fogínyét?Tudom hogy a mellből való szopi más technikát igényel mint a cumisüvegből való ivás. A sírás pedig azért lehetett mert szopizna de nem bir mert fáj? Remélem most kicsit lenyugszik ha kifejve adom neki a tejet. Köszönöm a választ! Szép napot!

  • Magda

    2013. november 27. szerda

    Kedves Ági!
    Újabb gonddal kereslek fel, alig várom, hogy válaszolj, mert mindig megnyugszok a válaszodtól.
    Kisfiam 11 hónapos, éjszakánként az ágyunkban alszik elejétől kezdve. Másfél hete kezdődtek a gondok, éjszaka 2x-3x felébred és sír, csak ringatva tud visszaaludni.Míg régen szopival aludt vissza vagy egy kis forgolódás után önmaga aludt el.Másfél hete elutasítja az éjjeli szopit,ami nem is baj, de keservesen sír,és fel kell kelnem ringatni.Tegnapelőtt este volt 1 hasmenése és tegnap reggel.Doktornő kiírt probiotikumot,azt monda hogy elkapott valamilyen vírust.Itta is,evett is szépen azzal nem is volt gond, hanem a nappali szopit is elutasítja,pedig imád szopizni.Éjszaka pedig végig csak kiskocsiban(nem teljesen vízszintesen, hanem döntve) hajlandó aludni, már nem sikerül áttennem az ágyunkba. Ma reggel már jó volt a széklete.Evett,ivott szépen,örült,hogy megyünk szopizni,de mire lefekszünk,elfordul és sír. Kint van 7 foga, nagyon folyik a nyála már 2 hónapos kora óta, rágcsál is mindent, nem tudom, hogy a fogakra fogjam-e ezt az egészet. Láza nincs, aceton szagú a lehelete, szépen szuszog, dokinő szerint füle,torka rendben. Néha vannak vidám pillanatai, de általában nyűgös, sírós, nem találja a helyét egész nap vagy pedig letört és bújik hozzám.2-3 napja. Emígy nagyon jó,vidám bébi.
    Köszönöm a választ!Szép napot!

    • Magda

      2013. november 28. csütörtök

      Még annyit tennék hozzá, hogy ma cumisüvegből kínáltam neki a tejemet, és úgy elfogadta, örült neki. Lehetséges, hogy mégis a fogzás az oka az egésznek? Tudom, hogy a mellből szívás más technikát igényel, és lehet hogy úgy jobban ingerli a fogínyét? Ez addig fog tartani amíg át nem törnek a fogak?:-(
      Köszönöm a választ.

      • Vida Agi

        2013. november 29. péntek

        Ez lehet a fogzás miatt, mert olyankor érzékenyebb az íny. Esetleg meg lehet próbálkozni fogzás könnyítő géllel, az enyhíti átmenetileg a fájdalmat, hátha akkor menne neki a szopizás.

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Az aceton szagú lehellet a kiszáradástól van, adj neki gyakran egy keveset inni (nem kell sokat, elég fél óránként pár korty is, de az rendszeres legyen)

      • Magda

        2013. november 29. péntek

        Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Szép napot!

  • Neirda

    2013. november 26. kedd

    Kedves Ági!

    16 hós kislányom alvásával kapcsolatban írok.A problémám az,hogy csak úgy hajlandó elaludni,ha mellette ülünk (bármelyikőnk) és a kezünket fogja,simogatja.Ez idáig nem volt “terhes” számunkra mert mindig hamar elaludt, éjszaka sem nagyon kelt fel.Az utóbbi időben viszont éjszaka többször kel(szemfogai jönnek),sokszor inni is kér,de nagysokára,többnyire csak 1-2 óra múlva alszik csak vissza.Addig ott kell lenni vele a szobában fogva a kezét.Ő nyugodtan fekszik a kiságyban ,nem akar felkelni és nem is sír.Hogyan tudnám erről leszoktatni,ha elveszem a kezem egyből sírni kezd.Sosem voltam híve a sírni hagyásnak.
    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      A legjobb ilyenkor, ha magad mellé veszed az ágyba és együtt alszotok tovább. Aztán később, ha már kijött az a fog és nem fog ébredni, alszik tovább a saját ágyában, de addig viszont biztonságban érezheti magát melletted.

  • Margó

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági! Tudom hogy nem itt kellene feltennem a kérdésemet, de máshoz nem tudok fordulni.
    Olyan problémával fordulok Önhöz, ami számomra nagyon fontos kérdéseket vett fel. Meg szeretném tudni, hogy milyen járandóságokra leszek jogosult szülés után? Nekem az a problémám, hogy 2013.08.01.-én kezdtem a munkahelyemen,mint kezdő ápolónő. De utána átmentem egy másik osztályra dolgozni, 08. 15.-vel. És elkezdetem dolgozni az új munkahelyen, és nem akkor még nem tudtam de nem sokára kiderült, hogy kismama vagyok. (1,5- 2 hónapot dolgoztam ott). Csak nem tervezett baba volt, mert gyógyszer mellett fogant meg. Én úgy gondoltam úgy korrekt ha tudnak róla, hogy várandós vagyok. A munkabeosztás miatt is. És a próba idő alatt derült ki a hír és nem hosszabbították meg a szerződésemet. És már betöltöttem azóta a 18.hetet. A baba hála az égnek egészséges, csak az nem tudom hogy milyen járandóságokra vagyok jogosult ezek után.

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Én ebben nem tudok segíteni neked, a dolgozomami.hu oldalon tudsz szakértőtől tanácsot kérni.

  • Noémi

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 7,5 hónapos és szörnyűek az éjszakáink!5 hónapos koráig átaludta az éjszakát, azóta felkel van hogy óránként felsír, nyugtalan 3 óránként megettem tápszerrel visszaalszik de a következő ébredés hamarabb jön mint 3 óra.Nincs még foga de egyáltalán nem nyálzik és semmi más nem utal arra hogy a fogzás lenne a baj.Napközben is nagyon nehezen alszik el van hogy csak egyszer alszik 1 órát, de próbálom altatni mindig mikor látom hogy álmos, van amikor napközben jól alszik 2×1,5 órát de éjszaka akkor sem alszik jól.

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Szerintem a foga jön és ezért ennyire nyűgös. A fogzás nem minden esetben jár nyálzással, de az jellemző tünet, hogy a szájába veszi a baba a dolgokat, ez is erre utalhat, ha tapasztalod. Fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb információt a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Niki

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági! Azal a kerdesel fordulok hozád hogy a honapos a kislányom.Csak a bal oldalon hajlando aludni és a fulecskejemar elál mert a feje alá gyuri.Hiába igazitom átforditom adig forgasa a fejét meg benemgyuri megint. Mit tehetek mert a másikfule szép

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nem kell foglalkozni ezzel, 1-2 hónap és megtanul átfordulni magától is, nem fog örökre úgy maradni a füle.

  • Tukacsné Török Edina

    2013. november 20. szerda

    Kedves Ági!
    A kérdésem a következő lenne, kisfiam 8 hónapos és kb. 2 hónapja majdnem minden nap hőemelkedése van. Voltunk már vizelet mintát adni, a fül-orr gégészeten de szerencsére minden rendben volt de nem értem hogy akkor ez miért lehet a dr.-nő mindig annyit mond ha még most is lesz akkor megyünk tovább. Már arra is gondoltam hogy lehet nem kellene mérnem minden nap vagy esetleg csak szimplán a hőmérő rossz( de direkt babáknak való digitális lázmérőt vettünk neki). Tanácstalan vagyok a kérdésben remélem tudsz segíteni. Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Ezt okozhatja a fogzás, de lehet a hőmérő hibája is, ha az orvos szerint normális, akkor nem kell miatta aggódni.

  • Virág

    2013. november 19. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányunk októberben volt 3 éves. Másfél éve költöztünk az új lakásba, ahol kezdettől külön szobában,az ágyában aludt. Minden este ugyanaz a menetrend: 7 körül vacsi, fürdés, meseolvasás, összebújás-éneklés és ezután 8 körül kimentem a szobájából és ő szépen egyedül elaludt.Igaz,sosem ment ez gyorsan,háromnegyed órát-órát még énekelgetett,dumált magában,de elaludt!
    Kb 3 hónapja pedig egyik napról a másikra keservesen sírva kérte hogy ne menjek ki a szobából,maradjak vele. Maradtam párszor az ágya mellett,aztán próbáltam vele megbeszélni, hogy milyen ügyes volt idáig mindig,és éneklés után ki fogok menni, ahogy eddig is. Ezután jöttek a kimászkálások a szobából. Én alkalmaztam a visszaviszem-elköszönök,megint visszaviszem-már nem szólok hozzá stb módszert, de Ő ilyenkor úgy behergelte magát,úgy üvöltött,sikított, hogy azt gondoltuk ránk hívják a gyámügyet 🙂 Miután a szomszédok is minden reggel „aggódó” arccal kérdezték hogy mi a baja ennek a kislánynak, ott tartunk most, hogy már nem az ágya mellett ülök 1 órát a vak sötétben, hanem az ajtaja elött. Gondoltam így egyre messzebb kerülök tőle és újra ‘elenged’. Így elvan,néha kiszól hogy nem mentem e el,de így is kell neki 1 óra mire elalszik. Gondoltuk,hogy bevisszük később lefeküdni,hátha akkor még fáradtabb,de akkor még később, 10 óra mire elalszik és reggel mikor bölcsibe kell menni,megszakad a szívem, mikor nyekereg hogy még aludni szeretne mert álmos.
    A másik új szokás, hogy rendre felkel éjfél és éjjel 1 között,sír utánam, és rohan át,fekszik be mellénk.Ez nem zavarna, csak nem értem mért vannak ezek a dolgai egy ideje.Nem változott semmi az életünkbe,kiegyensúlyozott,cserfes,nyitott,pörgös kiscsaj! Kérdeztük néhányszor hogy mi a baj, mért nem akar egyedül maradni, mért ébred sírva éjjel stb?? Nem válaszolt igazán, mi pedig nem kérdeztük többet, nem akartuk belebeszélni, hogy fél e valamitől, vagy megijed e?

    Nagyon megköszönném ha lenne valami ötleted! 🙂

    Üdvözlettel,
    Virág

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Ez egyfajta játszma: te le akarod fektetni, ő meg nem akar elaludni. Most ő győzött, mert az van, amit ő akar. Ezen úgy lehet változtatni, ha teljesen megváltoztatod a szokásaitokat. Éneklés helyett olvass neki mesét mesekönyvből, utána kapcsoljátok le a villanyt, mondj neki mesét a sötétben fejből (erre általában el is szoktak aludni a gyerekek). És az sem mindegy, mit mondasz neki ilyenkor: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/hogyan-beszelsz-a-gyerekkel

      Az éjszakai átszaladgálás normális, bölcsibe jár, szorong, szüksége van rátok, hadd bújjon oda. Majd, ha már nem fog szorongani, nem jön többé, és hidd el, nagyon fog akkor hiányozni 🙂

      • Virág

        2014. január 18. szombat

        Köszönöm a válaszodat!!
        A mese utáni éneklést összebújással ő is igényelte mindig(0-24-ben énekel), de köszönöm, megpróbáljuk a fejből mesélést.
        Arra valóban eléggé ráfeszültem, hogy időben aludjon el, de csak azért, mert reggel 7-kor úgy kell kiemelnem az ágyból, hogy felébredjen és nagyon sajnálom, hogy fel kell ébresztenem, hogy 2-3 évesen nem alhat addig, ameddig neki jól esne 🙁

        Az éjjeli átszaladgálás nem zavar,természetesnek gondolom hogy tudja, hogy ha szüksége van ránk, akkor jöhessen bármikor! És emellett imádom mikor összebújva alszunk, vagy mikor reggel úgy ébredünk, hogy „szeretlek anya” 🙂

  • Anna

    2013. november 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7,5 hónapos. A segítségedet szeretném kérni. Kb 1 hete már rendszeresen cicin alszik el délután és akkor persze 45 percet alszik. Pár hete a napirendünk felborult, azóta, hogy óraátállítás volt, illetve, hogy mióta előfordul, hogy átalussza az éjszakát. Este negyed8-fél8 körül alszik el (cicin). Ha hajnali 5-kor ébred, megetetem és visszafektetem, 7-fél8-ig visszaalszik. De ha 6-kor ébred, már nem lehet visszatenni. Délelőtt 2 órát bír ébren lenni, de délután egyszerűen nem tudom mikor fektessem le. És mivel 1-1,5 órás eltérések vannak a reggeli kelésében, napirendünk sincs jelenleg. Délután emiatt van, hogy nem tudom eldönteni azért sír mert éhes vagy azért mert álmos, így cicire teszem, és azon el is alszik. És azt is nehezen tudom eldönteni,hogy megetessem-e alvás előtt (mennyivel az előző evés után)vagy inkább alvás után. Egyenlőre egyszer eszik szilárd ételt, délelőtti alvás után, a többi még szopi. Illetve nem tudom, hogy lehetne visszaállítani a napirendet.
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Az normális, ha reggel néha így, néha úgy kel, attól még lehet napirendje, mert a jó napirendben a dolgok sorrendje egyezik meg. Nem gond, ha cicin alszik el, ha utána jól alszik, nyugodtan szoptasd meg ilyenkor. Egyébként, ha nem variálsz a napirenddel, hanem az ébredéséhez igazítod, idővel nagyjából ugyanakkor kezd el majd kelni.

  • Anna

    2013. november 18. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7,5 hónapos. A segítségedet szeretném kérni. Kb 1 hete már rendszeresen cicin alszik el délután és akkor persze 45 percet alszik. Pár hete a napirendünk felborult, azóta, hogy óraátállítás volt, illetve, hogy mióta előfordul, hogy átalussza az éjszakát. Este negyed8-fél8 körül alszik el (cicin). Ha hajnali 5-kor ébred, megetetem és visszafektetem, 7-fél8-ig visszaalszik. De ha 6-kor ébred, már nem lehet visszatenni. Délelőtt 2 órát bír ébren lenni, de délután egyszerűen nem tudom mikor fektessem le. És mivel 1-1,5 órás eltérések vannak a reggeli kelésében, napirendünk sincs jelenleg. Délután emiatt van, hogy nem tudom eldönteni azért sír mert éhes vagy azért mert álmos, így cicire teszem, és azon el is alszik. És azt is nehezen tudom eldönteni,hogy megetessem-e alvás előtt (mennyivel az előző evés után)vagy inkább alvás után. Egyenlőre egyszer eszik szilárd ételt, délelőtti alvás után, a többi még szopi. Illetve nem tudom, hogy nem lehetne visszaállítani a napirendet.
    Válaszodat előre is köszönöm!

  • Beatrix

    2013. november 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Végső elkeseredésemben írok. 3 éves kislányom mellé augusztusban kis tesó érkezett. Jól összeszoktak, szereti a tesót, kiegyensúlyozott, okos, aranyos, szófogadó kislány. Este azonban mindig hisztivel zárjuk a napot.
    Mese CD-re alszik el, sokszor kér még vizet elalvás előtt, és a legújabb mizériája, hogy akár hogy van rajt a takaró, az nem jó. Próbáltuk az esti ivásról leszoktatni, de sikertelen volt. A takarózási mizériája odáig fajult, hogy hálózsákban alszik újra, de lassan az is a „nem jó” kategória lesz. A pici 2 hósan végigalussza az éjszakát, a nagyobbik pedig 3-4 alkalommal sír, nyüszög az éjszaka folyamán, hogy szomjas, vagy hogy igazítsam meg a takaróját. Próbáltam plüss állatot alvósnak szoktatni, de mindig sír, hogy neki nem kell, tegyem el az ágyból is, így nem akarom erőltetni. Egyszerűen már nincs ötletem, és minden este lelkiismeret-furdalással fekszem le, hogy a tündéri gyerekemmel megint kiabálni kellett, meg hideg vizezni, mert a vége lassan midig ugyan ez. Próbálom szép szóval, nem egyszer, hagyom sírni, hogy nem törődöm vele, szeretettel, öleléssel, de semmi nem használ az esti ivás és takarózás kérdésben… Mit lehet tenni, hogy végre nyugodtan teljenek az esték, mert lassan belefáradunk az éjszakai ingázásba a gyerekszoba és a hálószoba között?!?
    Válaszodat előre is köszönöm!!!

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Ennek az az oka, hogy így akar figyelmet szerezni magának, ezzel húzza az időt, hogy ne kelljen elválni tőletek. A megoldás: mondd el neki nappal, beszéld meg vele, hogy ez így nem mehet tovább és mostantól, hogyan fogtok lefeküdni. És fektetéskor együtt „ellenőrizzétek”, minden rendben van-e, írjatok listát közösen a lefekvéshez szükséges dolgokról és fekvéskor játsszátok végig: kapjon vizet és pipáljátok ki, hogy ivott vizet, igazítsátok meg a takarót és pipáljátok ki, hogy jó a takaró, aztán sorold el, hogy minden megvan a listán, puszi és búcsú.

  • Hirvi

    2013. november 07. csütörtök

    Kedves Ági!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy táplálkozásban mi számít „rossz szokásnak”. A kislányom 15 hónapos, és uzsonnára újabban puffasztott rizset eszik vagy Dörmi kismackót. Ez utóbbit nem nagyon szeretem, mert édes, de úgy gondolom néha belefér. Mi az a határ (mennyiségigleg, rendszerességileg), ami már káros, rossz szokás alakulhat ki belőle később? Szeretném megelőzni a bajt, viszont a nagyszülők nálunk elég erős lelkiterror alatt tartanak bennünket, ha nem adunk édességet, nassolni valót a gyereknek, mondván mi is ettünk rengeteget gyerekkorunkban, ami ellen fogalmam sincs hogy lehetne felvenni a harcot, hogy ne az jöjjön le a gyereknek később, hogy a gonosz anya/apa megvonja a finomságot. Tudom nem idevág a kérdés teljesen, de nem találtam jobb helyet.

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Néha belefér, hogy egy kis nasit is egyen, mondjuk napi 1x.

  • koltai mlinda

    2013. november 06. szerda

    kedves agi

    a masfel eves kislanyomat az unoka tesoja raszoktatta arra hogy usson minden jatekot es azota nemcsak a jatekokat hanem engem es a mamajat is uti mit tegyek probaltam mar elmagyarazni neki hogy nem szabad utni de akkor jobban csinalja mit tegyek?

  • Barbi

    2013. november 05. kedd

    Szia Ági!

    Belevetettem magam a blogodba és a Suttogóba, de mivel ezek után több ok is felmerült, gondoltam, hátha tudod a mi esetünkben is a választ.
    Két hete ösztönösen elkezdtem az egyedül elalvást megtanítani kislányomnak, mondván lassan elérkezettnek látom az idejét és a szervezetem is jelzett, hogy kezdek kimerülni az éjszakai nyugodt alvásom hiányában.

    A „gondom” tehát az éjszakai alvás.
    Kislányom 1 éves, 8 foga van( felül, alul az első négy-négy), 9.5 kg, mozgékony, rendkívül kiegyensúlyozott és vidám baba. Naponta háromszor szopizik (reggel, délben-alváskor és este).
    A déli alvása nyugodt, egyhuzamban alszik akár 3 órát.
    Az esti rituálénk is megvan, ráhangolódás, lenyugvás, elbúcsúzás, mert megyünk csicsikálni stb.
    Viszont éjszaka még mindig felkel háromszor vagy négyszer (7-8 körül alszik el, kel egyszer éjfélig, majd utána sűrűbben, ami kb. 2 óránkénti kelést jelent), csak a cicin nyugszik meg, és úgy 3-4 perc alatt vissza is alszik azon. Legtöbbször ez cumizás, de néha jól tele is szopizza magát, majd mélyen szundít tovább.

    Megpróbáltam a rendes esti szopizás utáni, tehát a közvetlen elalvás előtti cicit, mint kelléket helyettesíteni simivel, nyugtatással, de hallani sem akar róla.. éjszaka sem 🙂 Ezek után mivel a cicin azonnal megnyugszik, viszont a cél, hogy ne azon aludjon be, rendszerint a harmadik szakasz kezdete előtt le is rakom az ágyába. Ez egyenlőre működik a 2. vagy a 3. próbálkozásra.

    Mindent eszik már, de az esti laktatóbb vacsik sem oldották meg az éjszakai felkelések számát.
    -Mostanában fogzik ismét, de egyenlőre még nem bújt ki a következő..lehet ez az oka a sűrű keléseknek?
    -Szeparációs szorongás biztos nem lehet, mert rendkívül jól elvan anya nélkül is, akár idegen ember kezében is, közvetlen baba, nem fél az ismeretlen dolgoktól.
    -Menjen be apa? Próbáltuk, ő sem elég a megnyugváshoz.
    -Adjak cumit (bár soha nem cumizott), hátha az orális ingerlés miatt kell csak az éjszakai cici?
    -Vagy egyszerűen csak a rosszul hozzászoktatott cicin-elalvás az oka és meg kell tanítsam leszokni róla éjszaka is?

    Nyugtass meg, hogy jó úton haladunk, csak ez ilyenkor még természetes 🙂

    Válaszod előre is köszönöm!
    Üdv,

    Barbi

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      A fogzás bizony lehet az oka a gyakori ébredéseknek. Nem azért kel, mert szopizik. Segíthet, ha apa megy be, bár elsőre nehezen szokott megnyugodni nála, ha anya konzekvensen nem kerül elő, akkor idővel megnyugszik a kicsi és legközelebb sokkal könnyebben megy a dolog.
      Egyébként ezek tényleg normális dolgok ebben a korban 🙂

  • Márti

    2013. november 05. kedd

    Kedves Àgi!

    Megint szeretnèk kérdezni. A 16 hònapos kisfiammal nem sok helyre , illetve nem sokàig lehet közlekedni babakocsi vagy hordozò vagy cipelés nélkül, mert àllandòan lefekszik a földre az utcàn, bàrhol. Mostanàban van intenziven ez a probléma. Ott szoktam hagyni, pròbàlok nem foglalkozni vele, de akkor is csinàlja. Nem sir, nem hisztizik közben, csak egy hanggal mutatja kia nem tetszését és elhagyja magàt és lefekszik. Nagyon nehéz igy mindig, de amikor kutyàt sétàltatunk akkor minden alkalommal kikészülnek az idegeim mind a kettőjüktől. Ès a màsik, hogy mindent eldobàl a földre, bàrhol vagyunk. Otthon is lefekszik, otthon is dobàl. Egyébként egyedül nevelem, semmilyen segitségem nincs. Ès Ő a mindenem, imàdom, pont ezért esik rosszul, hogy nem igen hallgat ràm vagy megüt. Tudom, hogy nem az Ő hibàja, hanem én rontok el valamit nagyon a nevelésben. De mit?
    Egyébként az előző üzenetemben leirtakròl: az éjszakai ivàs. Kipròbàltam, hogy vizet adtam neki natur tea helyett, hàtha akkor nem iszik annyit és közelebb kerülünk az éjszaka végig alvâsàhoz. De azt is ugyan ùgy megitta, ugyan olyan sokat. Ùgy hogy tanàcstalan vagyok minden itt felsorolt témàban.
    Vàrom vàlaszàt, a jò megoldàs reményében.

  • Luemy

    2013. október 19. szombat

    Kedves Ági!!

    Szerintem mi nagyon egyedi problémával küzdünk!Azt sem tudom,hogyan kezdjem….A kicsi fiam-aki lassan 5 éves lesz-néha hasra fekszik a földön,és súrolja magát,jobban mondva a kis nemiszervét a földhöz.Minden ott kezdődött,hogy elég későn indult el,majd 1 évesen állt fel,és kb. 9 hónapos korában kezdett el kúszni,annak rendje és módja szerint…”riszálta” magát előre-hátra,aztán „rák-üzemmódban”kúszott.A kúszás első fázisában(akkor még pelusban)kezdte el magát „súrolni”,nem nyílvánítottam neki különsebb figyelmet,kis duci baba volt,azt gondoltam nem bírja magát felemelni.Ilyenkor kipirult,volt h leizzadt,rövid idő alatt.Aztán kúszott,felállt!Egyik alkalommal,apával épp lovacskáztak,aztán elindult Bogyó a tv-ben,apa megállt a gyerek a hátán ülve nézte a mesét.egyszer csak elkezdett előre-hátra mozogni apa hátán(épp a Süni szállította Bogyóékat,ők ringtak a süni hátán),azt hittem csak a mesében láttotakat utánozza.Mikor ijjesztően sokat csinálta,leizzadt-félbeszakítottam,levettem a férjem hátáról,sírt-üvöltött(akkor még nem beszélt),a férjem kért tegyem vissza,biztos csak fáradt,azért csinálja.Úgy tettem…következett az esti fürdés,mikor a pelust kibontottam,megijjedtem,pár csepp vér volt a pelusban…..hívtam az egyik nővér ismerősömet,azt mondta biztos most szakadt fel” neki,ez természetes,az h „tornázott” csak rásegített.Ez volt az első alkalom.De azóta is NÉHA,rájön….újabban már szégyelli,és becsukja az ajtót,h ne lássuk,…ha észreveszem és rányitok,zavarba jön,tereli a figyelmet…..kérdeztem miért csinálja,nem válaszol csak különböző témát hoz fel,h tereljen.Kérdeztem,h azért csinálja-e,mert jól esik a fütyinek(persze tudom a választ,de tőle akarom hallani),biztosítottam róla,h nem haragszom,de nem szeretném,ha megfájulna a fütyije,és így csak a kis kutyák csinálnak!!nem így kellenne eljárnom,kedves doktornő?Mi a helyes megoldás?Vigyem pszichológushoz?Vagy majd „kinővi”?Hogyan járjak el?Nagyon aggódom,milyen következményei lehetnek ennek a dolognak?Tudom,h szexuális töltetű a dolog!Elfelejtettem megemlíteni,h a férjemmel SOHA nem voltunk együtt a gyerek közelében,…egy szobában!4Nem értem az egészet!Értelmes,igazi kis huncut kópé!!Kérem segítsen…teljesen kétségbe vagyok esve!!
    Válaszát előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Bár ez a szülő számára ijesztő, a kicsit ez megnyugtatja, ezért csinálja. Nemi vonatkozása ennek most még nincsen, egyszerűen csak sok idegvégződés van azon a helyen, és ezért kellemes érzés neki, ha ezt csinálja. Általában azért csinálják, mert unatkoznak, vagy akkor, ha fáradtak, álmosak, ha kevés figyelmet kapnak, ha szoronganak. Próbáljátok elterelni ilyenkor a figyelmét, ölelgetni, játszani vele, mert ezt igényelné.

  • Dóri

    2013. október 14. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 20 hónapos, és még mindig átlag 3-4-szer kell neki éjszaka tápszert adnom, de van, hogy 6-szor is kéri. Van egy nővére is, aki nemsokára 4 éves lesz, ő sem volt túl jó alvó kisebb korában, de 1,5 kora óta nagyjából végigalussza az éjszakákat. Kisfiam nem egészen 2,5 kilóval született, de szerencsére hamar összeszedte magát, fél éves koráig csak anyatejet kapott, 1 éves elmúlt, amikor abbahagyta a szopizást. Menet közben kellett neki kiegészítésként tápszert adnom, a gyerekorvos javaslatára, a viszonylag kis súlya miatt. 10 hónaposan elindult, az azóta eltelt majdnem egy év alatt összesen 1 kilót hízott. Étvágya van, csak mindent lemozog, és a tápszeren kívül hosszú ideig szinte semmit sem volt hajlandó meginni, most kezd végre nap közben szépen lassan átállni a teára. Elég súlyos atópiás dermatitise van (ezt tőlem örökölte, pontosan tudom, mennyire szenved szegény), és sajnos allergiás a poratkára is. Állandóan küzdünk a székrekedésével is, bár ez most, hogy kevesebb tápszert iszik, talán rendeződni látszik. Az általam ismert összes trükköt próbáltam már, hogy leszoktassam az éjszakai evésről, a kismamablog.hu-n talált ötleteket (pl. 1 hétig apa rendezte az esti rutint meg az éjszakai felkelést, aztán mikor ő kidőlt, 1 hétig a nagymama folytatta, de ha ez a 2 hét nem volt elég, gondoltam, nincs értelme tovább kísérletezni) is kipróbáltam, de sajnos eddig semmi nem használt. Próbáltam neki tápszer helyett vizet adni, még a legnagyobb nyári kánikulában sem volt hajlandó elfogadni, pedig azt is megpróbáltam, hogy szépen lassan egyre hígabb tápszert adok neki, de egy bizonyos mértéknél hígabbat nem hajlandó elfogadni. A bőrgyógyász annyit mondott a bőrére, hogy ha szerencsém van, 3 éves kora körül kinövi, addig ne is reménykedjek abban, hogy aludni fog. Vannak éjszakák, amikor órákat masszírozom krémekkel a bőrét, mert viszket neki, természetesen csak miután megitta a tápszerét, de amikor néha viszonylag tiszta a bőre, akkor sem alszik többet. Gondolom ennek már az az oka, hogy hozzá van szokva az éjszakai keléshez. Amúgy pici kora óta úgy alszik, hogy megszoptattam/megitta a tápszert, beraktam a kiságyába, és egyedül elaludt. Próbáltam mellette aludni, próbáltam bevenni magam mellé az ágyba, de olyankor nem aludt, hanem velem (hajammal, kezemmel, fülemmel, amit éppen elárt rajtam) játszott, aztán beraktam a kiságyába, kimentem, és 1 perc múlva aludt. Délután, este úgy alszik el, hogy megissza a nappaliban a teát/tápszert, aztán elviszem a szobájába, leteszem, és alszik. Éjjel is megissza a tápszerét a kiságyban, kiadja a cumisüveget, aztán hasra fordul és alszik. Lassan sajnos minden igyekezetünk ellenére vissza kellene mennem dolgozni, de addig amíg egy éjjel 4-szer kelek fel hozzá, nem fog menni, így most már muszáj lenne valahogy elérnem nála, hogy aludjon.
    Köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      A baba nem szokik hozzá az éjszakai keléshez, hanem azért kel fel mindig, mert valami baja van. Ez lehet a viszketés, de lehet a fogzás is, hiszen ilyenkor jönnek a hátsó fogak. Ha nappal nyálzik és mindent megrág, akkor éjjel is zavarhatja a fogzás. Fogzásra való homeopátiás szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz, vagy ha nagyon be van duzzadva az ínye, akkor lefekvés előtt egy kiskanál Nurofen is segíthet.

      • Dóri

        2013. november 17. vasárnap

        Kedves Ági, köszönöm a választ. Az összes foga kint van már, ami ilyenkor kell neki, úgyhogy sajnos nem az az oka. Arról nem beszélve, hogy 21 hónapja nem jöhet állandóan a gyerek foga. 🙂 Sajnos akkor is felébred, amikor tudom, hogy nem a foga jön és nem a bőre viszket, amikor látszólag semmi oka sincs. És nem is feltétlenül a felébredésekkel van a „baj”, hanem hogy csak tápszerrel hajlandó visszaaludni. Ha úgy megyek be hozzá, hogy nem látja nálam a cumisüveget, akkor olyan hisztéria tör ki, hogy azzal meg már semmit nem lehet kezdeni, illetve ez van akkor is, ha n nem tápszert viszek be, hanem bármilyen más innivalót. A nagyobbik gyerek is sokáig (1,5 éves koráig) felébredt éjjel, de őt viszonylag könnyen át lehetett szoktatni a vízre, utána meg viszonylag gyorsan le is szokott az éjszakai felébredésekről. (nagyon nem szeretem ezt a „szoktatni”-t…)

        • Vida Agi

          2013. november 17. vasárnap

          Az ébredésnek oka van, nem a tápszer miatt kel fel. Azért ragaszkodik hozzá, mert ezt szokta meg, és ebben a korban a szokások jelentik a kicsi számára a biztonságot. Ha mást kap, vagy nem kap, akkor nem érzi biztonságban magát. Segíthet, ha következetesen nem adsz tápszert. Ebből az első alkalmakkor biztosan nagy hiszti lesz, de minden alkalommal egyre jobb és jobb lesz, javulni kezd majd a helyzet, mert a tápszerrel visszaalvás helyett rájön, hogyan tudja magát visszaaltatni.

  • Szisza

    2013. október 13. vasárnap

    Kedves Ági!
    Az egy éves kisfiam sokszor felkel éjszaka.3-4 óránként eszik,de pár napja felébred hajnalban és aztán két óra nyöszörgés és sírás után alszik vissza újra.már próbáltam altatni,ringattam,de még eddig semmi nem vált be.aztán valahogy elfárad és elalszik.

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Amikor így éjjel felébred és fél éjszakát fentvan a baba, akkor muszáj a sarkadra állni. Nagyon sokszor az is a baj, hogy te mindenfélét kipróbálsz az ő visszaaltatására (éneklés, ringatás stb.) és ez őt jól elszórakoztatja, ezért nem alszik. Ilyenkor muszáj némi szigort gyakorolni, elmondani, hogy most alvásidő van, letenni az ágyba és neked is lefeküdni. Nincs lámpagyújtás, nincs beszélgetés vele. Mi úgy tettünk, mintha aludnánk (persze füleltem, hogy ő mit csinál 🙂 ), 2 alkalom után rájött, hogy unalmas éjszaka ébrenlenni.

  • Szilvia

    2013. október 10. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom 11 hónapos (80 cm és 10,5 kg) és még mindig eszik éjszaka. Az alkatán nem látszik, de nem valami jó evő. Nagyon nehéz etetni napközben, szórakoztatni kell közben. Éjszaka akkor adok neki tejet, ha már a víz és a cumi nem elég neki a visszaalváshoz. Le kellene szoktatnom erről vagy hagyjam, hogy magától szokjon le róla. Egyébként most komplikáltabb a helyzet, mert csak most jött ki az első foga és azóta általában 2-3 órát fent van éjszaka + rengetegszer ébred (5-10 alkalom). Szóval most ha adok neki tejet, ha nem akkor is órákig virrasztunk. Beszélget, felül, feláll, sír körbe-körbe. Használjam ki a helyzetet, mondván, hogy úgyis éjjelezünk és próbáljam leszoktatni?

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Ez természetes jelenség, idővel elhagyja majd az éjszakai szopit. Ne szórakoztasd evés közben! Helyette adj neki minél több olyan ételt, amit maga ehet meg önállóan, ez leköti majd és többet fog enni. Ha éjszaka ilyen nyűgös a fogzás miatt, homeopátiás szerekkel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Neirda

    2013. október 09. szerda

    Kedves Ági!

    16 hós kislányom alvásával kapcsolatban írok.A problémám az,hogy csak úgy hajlandó elaludni,ha mellette ülünk (bármelyikőnk) és a kezünket fogja,simogatja.Ez idáig nem volt „terhes” számunkra mert mindig hamar elaludt éjszaka sem nagyon kelt fel.Az utóbbi időben viszont éjszaka többször kel(szemfogai jönnek),sokszor inni is kér,de nagysokára,többnyire csak 1-2 óra múlva alszik csak vissza.Addig ott kell lenni vele a szobában fogva a kezét.Ő nyugodtan fekszik a kiságyban ,nem akar felkelni és nem is sír.Hogyan tudnám erről leszoktatni,ha elveszem a kezem egyből sírni kezd.Sosem voltam híve a sírni hagyásnak.
    Köszönöm a választ előre is!

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      A fogzás miatti gyakori ébredéseket azzal tudod elkerülni, hogy homeopátiás szert adsz neki a fogzásra, vagy ha nagyon fáj neki, nappal is piszkálja az ínyét, meg van duzzadva az íny, lefekvés előtt egy kiskanál Nurofent is kaphat.

  • thezeds

    2013. október 07. hétfő

    Kedves Agi!
    kisfiam nemsokara masfel eves, es korulbelul egy fel eve szokott ra arra, hogy elalvashoz kell neki az ujjunk. A masik kezen kozben az ujjat szopja.
    Az ujjunkat ilyenkor piszkalgatja, a korommel jatszik. Neha „belealszik” a jatekba, maskor viszont nem tud tole elaludni. Ha elvesszuk a kezunket, kiakad, es addig nem nyugszik meg, amig vissza nem adjuk neki az ujjunkat. (mindegy, hogy az en ujjam vagy az apukajae.). A bolcsi kezdese ota hajnalban annyira felebred, hogy at kell hoznunk a mi agyunkba, ahol viszont konnyen elalszik. De ott is egy par ora mulva ratalal az ujjunkra es elkezdi piszkalni. Igy nem tudunk mi sem es o sem pihenni. Nincsen alvosallata, igazabol nem nagyon ragaszkodik jatekokhoz napkozben sem, szoval nincs „kedvenc”, amit ilyenkor fel tudnank neki ajanlani. Milyen tipusu alternativat javasolnal? (a bolcsiben is ugy alszik el, hogy a pedagogus fogja az ujjat, szerencsere, ott ezt nem tartjak gondnak, altalaban 1-2 perc alatt elalszik.)

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ez egy rossz szokás. Vedd el tőle az ujjad és adj neki valami mást, amit piszkálhat. Igen, elsőre ez nagy hisztivel jár majd, de ha nem hagyod magad, akkor meg fog nyugodni és elalszik majd másként.

  • Pópa Ágnes

    2013. október 02. szerda

    Kedves Ágnes! 10 hónapos múlt a kisfiam. 3 hónapos kora óta tápszeres , mert nem volt hajlandó rendesen cicizni 🙁
    4 hónapos korában elkezdtük a hozzátáplálást a doktórnőnk tanácsára. minden nagyon izlett neki. szinte alig utasított valamit vissza. kanálal nagyon szeretett enni.kb 3 hete azt vettem észere hogy nem szeret kanálal enni 🙁 nő ugyan a 8.fogacskája. vajon tényleg csak ez miatt van ez a változás? mindig sikerül neki kisirni a cumisüveget 🙁 ez normális? előre is köszönöm a választ
    üdv: Ági

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Igen, ez normális. Fogzáskönnyítő géllel segíthetsz neki, hátha akkor szívesebben eszik megint kanállal is.

  • Nora

    2013. szeptember 30. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 és fél hónapos és csak szoptatom. Kezdetben 2-szer, max 3-szor kelt fel éjszaka enni. Az utóbbi 3 hétben, viszont legalább 4-szer, néha 7-szer kel fel éjszaka. Ilyenkor addig sír míg nem szopizhat. Egy-két korty után egyből elalszik, de max. 2 óra múlva megint kéri. Próbáltam már elaltatni ilyenkor szopizás nélkül, és ha sikerült is egy óra ordítás után fél óra múlva ismét fent volt.
    Napközben ha hordozóban, vagy babakocsiban viszem valahová akkor pillanatok alatt elalszik, különben csak cicin. Mivel ilyenkor nem lakik jól, mert elalszik evés közben hiába ébresztgetem, ébredés után nem sokkal ismét éhes. Így előfordul, hogy óránként eszik. A gyerekorvos szerint csak 4 óránként kellene neki enni adnom, de ez csak akkor menne, ha mindig babakocsiban aludna és közben sétálnánk. Persze azt is mondták már, hogy biztos kevés a tej és adjak neki inkább tápszert. Ezt meg sem hallottam, mert mikor elalszik folyik a szájából a tej és közel sem szívja ki az összeset.
    3 hónapos korától rutinosan forog hátról hasra és fordítva. Előtte előfordult, hogy magától elaludt játék közben. Azóta ezt nem sikerült elérni.
    Nem tudom, hogy ez csak a természetes cicin alvási igény, vagy egy rossz szokás. Elég fárasztó így, de ha ez még normálisnak tekinthető, akkor elfogadom. Ha viszont csak egy rossz szokás, hogyan tudnám erről leszoktatni, mielőtt még jobban elmélyülne a dolog?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Természetes igény az, hogy cicin alszik el, ez nem rossz szokás. Ha ő jókat alszik így és neki is jó, akkor nyugodtan altathatod cicin.

  • Pópa Ágnes

    2013. szeptember 22. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    10 hónapos múlt a kisfiam. 3 hónapos kora óta tápszeres , mert nem volt hajlandó rendesen cicizni 🙁
    4 hónapos korában elkezdtük a hozzátáplálást a doktórnőnk tanácsára. minden nagyon izlett neki. szinte alig utasított valamit vissza. kanálal nagyon szeretett enni.kb 3 hete azt vettem észere hogy nem szeret kanálal enni 🙁 nő ugyan a 8.fogacskája. vajon tényleg csak ez miatt van ez a változás? mindig sikerül neki kisirni a cumisüveget 🙁 ez normális? előre is köszönöm a választ
    üdv: Ági

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Igen, a fogzás okozhat ilyet, de ez csak átmeneti, magától rendeződik 1-2 hét után.

  • Kövesdi Anett

    2013. szeptember 19. csütörtök

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni Tőled! A kislányom, Lilla 2013.06.20-án született. (3810 g és 53 cm).
    Pénteken lesz 3 hónapos, jelenleg 60 cm és 6300 g. Csak anyatejet eszik, átlag 6-7* naponta.
    Nagyjából kialakult már egy napirendünk. Reggel 7-8 körül kel, felöltözünk közben gagyarászik, mosolyog, jó kedvű. Aztán evés, böfi, ha jó kedve van játszószőnyeg. Kb. 1-1,5 óra múlva elálmosodik és elkezd nyöszörögni. Ekkor felveszem és a kezemben ringatva elalszik. Ha nincs jó kedve, akkor evés után rögtön kézbe és szintén annyi idő után elalszik. A kézben altatásról próbáltam már leszoktatni, de olyan ordítva sírás lett belőle, hogy alig bírt megnyugodni és persze az alvásból sem lett semmi. A kézben altatással kevésbé van gondom, a baj az, hogy akár 20 perc akár 50 perc után próbálom meg letenni azonnal, max. 10 perc után sírva ébred. Még leülni sem nagyon tudok vele,mert akkor is ugyanaz a helyzet. Azt mondogattam, hogy pici még, igényli a közelséget, de azért már nagyon nehéz, mert 6,3 kg és nem tudok semmit csinálni tőle. 🙁
    A 12 órai evést fekve csinálom, hagyom, hogy belealudjon. Általában ilyenkor kb. 1-3 óra között van az alvásidő. De nem tudok felkelni mellőle, mert akkor sírva ébred.
    Az esti alvást egy kb. 30 perces babaolajos masszázs, fürdés előzi meg. Aztán evés közben cicin alszik el. Aztán beteszem az ágyba és alszik hajnalig, akkor kel enni és aztán akár, ha ébren teszem be az ágyba elalszik reggelig. Van. hogy csak azért kel fel, mert addig ficereg az ágyban, míg már nem tud tovább menni, de vissza sem tud aludni. Egy alkalommal már átaludta az éjszakát.
    Azt mondtam eddig, hogy amíg alszik ilyen ügyesen éjjel nem zavar a nappali cipelés, de már nehezem bírom, leszakad a derekam.
    Amúgy a mozgása nagyon ügyes, a fejét tartja, hason ügyesen „halad” előre. Alapvetően, ha nincs front, telihold, meleg, hideg stb…., akkor jó kedvű, vidám, kiegyensúlyozott baba. Sokszor pisilni is úgy tudok menni, hogy rajtam van, vagy sír amíg végzek. Sokszor akkor is ordítás van, ha leteszem. Megnyugtatni is én tudom legkönnyebben, nagyon „anyás”. Apa dolgozik, reggel 7-től este7-ig, ketten vagyunk egész nap, ezért érthető.
    A kérdésem, hogy milyen módon alakítsam a nappali alvásokat? Hogyan szoktassam le a kézben alvásról? Miért kel fel, ha leteszem, vagy megállok, leülök vele? Normális a napirendünk? Javasolsz valamilyen változtatást? Lehetséges, hogy ennyi idősen már manipulálni próbál a sírással? Mert, ha felveszem és ringatom mindig abbamarad a sírás?!
    Lehetséges, hogy jön a foga, mert tömi be a szájába az öklét, ömlik a nyála?
    Van, amit rosszul teszek, máshogy kellene csinálnom?
    A kézben alvás azóta van így, mióta a cukorbetegségemből adódó rosszullét miatt 4 napot kórházban töltöttem és a mamák, papák vigyáztak rá és magukon altatták, hogy ne érezze úgy a hiányomat. Ekkor 1 hónapos volt, előtte a kiságyban aludt éjjel és nappal is. Lehetez az oka a viselkedésnek?
    Bocsánat a sok kérdésért, de kezdő anyuka vagyok és tanácstalan! 🙁
    A levelet is félkézzel írtam, mert a Lilla most is rajtam csüng. 🙂
    Segítségedet nagyon szépen köszönöm előre is!
    Szép estét!
    Üdv.,
    Kövesdi Anett

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      A babának 20 perc kell, mire mélyalvásba kerül, addig, ha leteszed, felébred. A kéztömködés oka a 3 hónapos növekedési ugrás lehet, szoptasd pár napig gyakrabban, akár óránként, ettől megnő tejmennyiség és pár nap után minden visszatér a rendes kerékvágásba.

  • Dönci

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Ági!

    Két és fél éves kisfiam esetében az esti elalvásokkal van a gond. Hétkor fürcsi együtt az egy éves kistesóval, akit elöbb kiveszek a kádból, felöltöztetek, majd jön ö. Lefektetem kistesót, majd vele bemegyek a szobájába, meséskönyvet lapozgatunk, megbeszéljük a képeket, megkapja a cumisüveget a „jó éjt” tápszerrel. Ö fekszik az ágyban, én mellette a földön, és rendszerint több mint egy óra, míg elalszik. Én persze, így kb. egy év után feszült vagyok, mert este tudok mosogatni, vasalni stb, és eltelik azzal egy óra, hogy fekszem a földön, és várok, próbálok hatni rá, magyarázni, hogy este van, már mindenki alszik stb, de hiába. Már próbáltuk a férjemmel, hogy miután odaadtuk a cumisüveget, megpusziltuk, jó éjt kívántunk, és kijöttünk. De még be sem zártuk az ajtót, már kiabált, sírt, hogy „gyele anya! Csüccs anya”. Vagy ha kitudtunk menni, pár perc múlva nyílt a szobaajtó, és settenkedett ki. Sokáig jól múködött, hogy kiitta a cumisüvegét,hasra vágta magát, és aludt, de ez mostmár nagyon kimerítö.

    Kistesónál is kialakulóban van vmi furcsaság, aminek jó lenne mielöbb elejét venni. Ö úgy alszik el, hogy meg fogja a hüvelyk ujjunkat, és a körmöt birizgálja. Ha elveszem a kezem, nyúl utána, és sír ha nem adom vissza. De nála ez a déli alvásnál, vagy éjszakai ébredés esetén van így.

    Hálás lennék pár jótanácsért, hogy nagyobbik kisfiamat, hogyan tanítsuk meg, hogy este egyedül elaludjon, ill. hogy kisebbik fiamat, hogy szoktassam le a körökkapirgálásról.

    Köszönettel,
    Dönci

    • Vida Agi

      2013. szeptember 20. péntek

      Javaslom neked ezt a cikkemet a nem elalvás okairól, szerintem segíteni fog nektek: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/2-ok-ami-miatt-nem-tud-elaludni-a-baba

      A kicsinél az a megoldás, hogy nem adod neki oda az ujjadat. Valami mást (pl. alvósállatkát) adhatsz neki és akárhogy is nyafog, ne engedj az akaratának. Hidd el, ha következetesen nem kapja meg az ujjadat, akkor hamar leszokik erről a szokásáról.

      • Dönci

        2013. szeptember 22. vasárnap

        Köszönöm Ági! Egy dolog bevált, de nem tudom, mennyire helyes: mikor sokat fészkelödik, nem akar aludni, kopogtatok, hogy ne vegye észre, és azt mondom, hogy jön a bácsi, látja, hogy nem alszol, és el fogja mesélni mamának. Ekkor leteszi a fejét, és alszik. Pedig nem fél mamától, ritkán találkoznak, akkor pedig nagy az egyetértés, és még is. Csak az merült fel bennem, hogy nehogy félelem alakuljon ki benne, hogy öt figyeli vki. Mi a véleményed?

        • Vida Agi

          2013. október 15. kedd

          Ha ez beválik, baja nem lesz tőle, ez nem ijesztgetés, de ügyes praktika 🙂

  • Ildikó

    2013. szeptember 13. péntek

    Kedves Ági!

    3 éves kisfiam hamarosan kezdi az ovit. Erősen kötődünk egymáshoz, babakorától velünk alszik egy szobában, a kiságya a mi ágyunk mellett van, abban alszik, de ha szükségét érzi, átgurulhat. Soha nem hagytuk sírni, igény szerint szopott 2,5 évig, mindent megbeszéltünk vele, közösen megoldottuk a problémákat, nincs hisztéria. Nagyon barátságos, ismeretlenekkel azonnal barátkozó, nyitott, nagyon beszédes, kezdeményező gyermek.

    A gondom az, hogy ha beszélünk az oviról, akkor elkeseredetten mondja, hogy nem akar menni (mert már rájött, hogy ott anya nékül kell majd lennie). Ha nekem nagyritkán olyan intéznivalóm van, ahová őt nem viszem magammal, anyukámmal nagyszerűen elvan, de csak a déli elalvás közeledtéig. Akkor elkezd keresni, és a vége elkeseredett, vígasztalhatatlan sírás. Nem alszik el nélkülem, apával sem, sem délben, sem este.
    Én meg tudom oldani, hogy délben elhozom őt majd az oviból, de több okból is sokkal könnyebb lenne nekem, ha legalább egy fél évig ott aludna. (A valóság pedig az, hogy magam sem tudom elképzelni, hogy ne legyen velem a kisfiam, én magam is félek az ovitól, hogy másokra bízzam a legféltettebb kincsemet. Persze erről nem beszélünk.)

    Én nem tudom elképzelni azt, hogy ha majd sír a gyerek az oviban, hogy haza akar jönni, én rákényszerítsem, hogy igenis maradni kell, ott kell aludni, mert „ez a dolgok rendje”., és mert ez nekem könnyebbség lenne (munkám miatt, ill. kistestvére fog majd születni).
    Ugyanakkor, – bár már teljesen megszoktam, hogy igényli a velem való összebújást az elalváshoz -, kistestvére érkezéséig mindenképp jó lenne megtanulnia, hogy nélkülem is elaludjon. Én azt gondoltam, ez majd magától szépen kialakul, szép lassan leválik majd, de lehet, hogy ez a „spontán” leválás sokkal később történik meg, mint amire számítottam? Mi a teendőm?

    • Vida Agi

      2013. szeptember 20. péntek

      Először is neked kell leválnod róla, ha azt szeretnéd, hogy ő problémamentesen le tudjon válni. Ha van rá mód, akkor egyelőre ne aludjon az oviban, és nem is kell róla beszélgetni nagyon addig, amíg el nem kezdődik. Mesélni viszont lehet olyan meséket, amikben ovisok vannak, ami oviról szól, ez felkelti majd az érdeklődését a dolog iránt.

  • costa_brava_3

    2013. szeptember 10. kedd

    Kedves Ágnes,

    a 7 hónapos kislányomon kívul még van egy 3 éves kisfiam. Nagy gondokkal kuszkodunk az elalvás terén. Egyrészt nehezen viseli , ha a kicsit altatom , s nem vele foglalkozom.Ilyenkor tobbszor folébreszti, s aztán már nagyon nehéz elaltatni. O maga pedig semmi pénzért nem akar elaludni, pedig már esik le a feje, csukódik le a szeme. Képes 3 órán át is cirkuszolni a délutáni alvásnál, amit igyekszem mindig 11,30 és 12,30 kozott megoldani. Igyekszem hogy eggyutt aludjanak. Dehát a pici 2szer kialudja magát amíg a nagy el sem alszik. Ha nem alszik, akkor már egész este nem lehet vele bírni. S akkor is csak 21,30 korul alszik el. Néha reggel 6ig alszik, néha 8ig. Ha aztán 2 vagy 3 óra után sikerul elaltatnom, akkor meg alszik 3 órát is. Ígyhát nem tudom, hogy igényli-e vagy sem az alvást. Ha sok napon át nem alszik, akkor enni sem akar, s nyugos. De a 3 óra altatás már kibírhatatlan, s tudom nem is helyes. S ami a legrosszabb, hogy úgy ki tud hozni a sodromból, hogy néha kap a fenekére is. S én nem akarom így nevelni a gyermekemet, de hát másként meg nincs turelmem. Hogyan változtassak ezen? Persze próbáltam szép szóval is, kulonféle kanyarokkal ( hogy a kis tigris is fáradt s egyutt mennek aludni/ hozzá is bújok mindig /vagy hogy már nagyfiú s bizony milyen nagyszeru hogy egyedul is tud már aludni a saját ágyában stb.) De sajnos a cirkusz minden nap folytatódik. Már kivagyok teljesen…Kérlek segíts!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Próbáld meg egy kicsit később fektetni a nagyot, ne a kicsihez igazítsd az alvását, és adj neki egy kis privilégiumot, pl. hadd aludjon a ti ágyatokban, nem kötelező a saját ágyában aludnia nappal (ott ráadásul könnyebben el tudod altatni, mert melléfekszel, mesét olvasol neki)

  • dóra

    2013. szeptember 10. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam 9 hónapos és egész éjjel szopik.Napközben csak egyszer szoptatom, de az esti szoptatás kisebb megszakításokkal reggelig tart.Megpróbáltuk,hogy éjjel a férjem keljen fel hozzá,ő felveszi ringatja, de vigasztalhatatlan,ezért legutóbb feladtuk.Nagyon kiborul,ha átveszem akkor is még órákig szipog ,hüppög,még álmában is.Nem tudom,hogy mi lehet a megoldás…nem tudom,hogy azzal teszek jót ha hagyom,hogy cicin legyen egész éjjel (már nagyon fáradt vagyok)vagy ha nem hagyom neki és kiborul,de leszokik róla.(persze az esti és a reggeli szoptatás marad) Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Gondolom, azért szopizik egész éjjel, mert együtt alszotok. Ez nem gond, csak tudni kell, hogy az együttalvás ezzel jár 🙂 Valószínűleg a fogzás okozza a nyűgös alvást, a felső 4 metsző áttörése szokta a legtöbb galibát okozni az alvásban. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, hogy jobban aludjon, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf oldalon találsz.

  • Mia

    2013. szeptember 08. vasárnap

    Kedves Ági!!!

    Kislányom 5 és fél hónapos. 3 hetes kora óta átaludta az éjszakákat, ami nem volt meglepő,hisz napközben szinte alig alszik. 2 héttel ezelőttig minden rendben volt, kezdett beállni a rend, észrevettem, hogy lassan a fogzás is elkezdődhet, mert mindent rágcsál, ezen homeopátiás szerekkel próbálok segíteni. Megfázott picit, és akkor ébredt egyszer éjszaka. kivettem, megszoptattam, 10-15 percen belül aludt is, reggelig. De most már jól van, mégis ébred, nem sír, csak beszélget… rendre megetetem, alvás 10percen belül. Védőnő, ismerősök szerint elrontottam/elrontom, hiszen más most szoktatja le a gyereket az éjjeli evésről, én pedig rá??? mit tegyek?? m

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Nem rontottad el. Viszont, ha nem sír, nem hív, akkor nem kell kivenni és megetetni, csak akkor, ha szüksége van rád.

  • Betti

    2013. szeptember 08. vasárnap

    Kislányom 1 éves, 8 hónapos koráig mindig cicin aludt el, aztán hirtelen ez megváltozott és jó megoldásnak tűnt szoptatás után betenni mellé a kezem a kiságyba és becsukni a szemem. Természetesen sikerült rászoktatnom erre, ha már csak a szemem kinyitom, feláll és mosolyog, ha kitartóan fekszem mellette csukott szemmel és babrálhatja az ujjaimat akkor egy idő után (hol fél óra, hol 1 óra) elalszik. Éjszaka még minimum kétszer ébred szopizni. Próbáltam plüss játékot, szopi kendőt beadni neki, de elalvás előtt mindent kiad a kiságyából, még a takaróját is. Ha szeretném megtanítani neki, hogy egyedül aludjon el, kell keresnem valamit “magam helyett”, (játék, pelus stb) vagy csak egyszerűen fokozatosan vonjam meg tőle a megszokott rítust?
    Köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Igen, válassz ki valamit és add oda neki következetesen újra meg újra, amíg meg nem szokja, hogy így alszunk el.

  • Viki

    2013. szeptember 06. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most lesz 3 éves. 14-15 hónapos koráig szépen evett a tápszeres kiegészítés mellett, aztán elköltöztünk és azóta nem hajlandó másból enni, csak a cumisüvegből. Most kezdett el óvodába járni és ott nem is eszik mást csak a kekszet vagy a kenyeret, itthon is csak szalámit vagy kiflit magában, azon kívül fő étkezésekre kiköveteli a cumis „hamikáját”. Hogyan tudnám leszoktatni róla végleg? Már mindent megpróbáltam, de se kanál, se villa, semmit nem hajlandó megfogni, csak azt eszegeti amit a kezébe vehet. Segítségedet előre is köszönöm! Viki

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Adj neki olyasmit, amit a kezébe vehet, de egészségeset. pl. penne tészta zöldséges szósszal, zöldséges felfújtak felkockázva. Vajon párolt zöldségek. Az elején talán hiszti lesz, de semmi nem történik, ha nem eszik 1-2 alkalommal rendesen, ha megéhezik, megeszi ezt is. Az a gond, hogy most gyakorlatilag csak szénhidrátot eszik, függő lett tőle, és ez nem egészséges.

  • Greta

    2013. szeptember 06. péntek

    Az én kislanyom 9 és fél honapos most. Igen szerencsés vagyok vele, mert 2 honapos kora ota atalussza az éjszakat. Nem kellett szoktatni, semmit nem csinaltam ennek érdekében, magatol alakult ez igy ki. De ugy érzem azért volt, mert nappal megitta a szûkséges tej adagot. Nem szoptattam direkt, hanem fejtem 4 honapon keresztûl és ûvegbôl adtam neki az anyatejet. Igy mindig néztem a mennyiséget. Nappal is 3-szor alszik 1-1,5 orat. Szépen eszik, igaz mostanaban unatkozni kezdett evés kôzben, s feszengett az etetôszékben. Egybôl gondoltam, hogy mar enni akar egyedûl. Adok neki olyat, amit be tud egyedûl dugdosni a szajaba, kôzben meg adogatom a pûrét. Igy elfogadja. Aztan miota allni tud, elkezdôdôtt egy kis kabaré az altatas utan. Megvolt a szokasos ceremonia, befekûdt a kisagyba, szopizta az ujjat, a kutyus farkat morszolta. Aztan ahogy indultam kifele, felpattant, hatalmasakat nevetgélt és mokazni akart. Na, gondoltam, most mit tegyek? Igen vicces volt, imadnivalo, legszivesebben megdôgônyôztem volna. De csak odamentem a kisagyhoz, megsimogattam a hatat, csitigattam, mert ugy megelevenedett, hogy szinte ugralt. Semmi. Aztan kivettem, megint elénekeltem neki az altato dalt, betettem az agyba. Indultam kifele, megint felpattant. Faradt voltam, igy egyszerûen csak kimentem a szobabol. 5 percig még vidamkodott (hallottam a bébimontioron keresztûl) s elaludt. Ha sirt volna, persze nem igy cselekedtem volna. Masnap este megint probalkozott, de egyszer kivettem-visszatettem, s mar aludt is 🙂 Azota meg mar nem is probalkozik. Okosab am ezek a kis tôpôrtyû és nagyon huncutok! Minden tôkéletes, ugy érzem 100%-ra beleadok mindent, hogy szépen cseperedjen. De nekem nagyon segit ez a blog, Vida Agnes cikkjei és a tôbbi anyuka hozzaszolasa. Örülök, hogy létezik, kôszônôm! Emellett azt szeretném hozzaszolni, hogy ha egy anyukat a maximalis szeretet vezérel és nem idegeskedik ha valami nem ugy sikerûl, akkor elôbb-utobb megtalalja a jo megoldast.

  • Bogi

    2013. szeptember 05. csütörtök

    Kedves Ági!

    A gondom a következő: másfél éves fiam alvásával kapcsolatban kérdeznélek. A probléma egyrészt az, hogy (gondolom csak megszokásból) de felébred nagyjából éjfél, és 1 között mivel vacsorára újabban csak gyümölcsöt hajlandó enni, ezért éhes. Meg is eszik 250 ml tejitalt, majd legközelebb 3-4 között ébred, és mutatja, hogy éhes. A 2. éjjeli evés után általában nehezebben alszik vissza. Előfordul, hogy fél-1 óra múlva be kell mennem hozzá, és ki akar(na) jönni. Persze ha nem hozom ki. Rendszerint az egyik evésnél durcás, mint akinek nem tetszik, hogy bementem. Próbáltam már nem bemenni, hátha visszaalszik. NEm jött be. Amikor normálisan vacsizik akkor is eszik éjszaka! Próbáltam már minél laktatóbb kaját adni vacsira. Akkor is felkelt. Próbáltam vizet adni kaja helyett,az csak 10 percre oldotta meg a kérdést, többször is csak vizet adtam, akkor addig keltegetett, hogy beadtam a derekam. Még soha egyetlen éjszakát sem aludt végig!!!
    Önállóan alszik el, a saját ágyában.
    Hogyan tudnám leszoktatni az éjszakai evésekről, illetve arra, hogyan tudnám rávenni, hogy végig aludja az éjszakát?

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ne akard mindenáron, hogy végigaludja az éjszakát. 1-2 evés még ebben a korban is belefér, pláne, hogy vacsorára kevesebbet kér csak. A nehéz visszaalvás már érdekesebb, annak az életkorral járó általános élénkség az oka. Ezen egyrészt azzal segíthetsz, ha estefelé már nem néz tévét és úgy általában lassúak, csendesek az estéitek, másrészt lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy a Mesélő Hold illóolaj párologtatása is segíthet benne.

  • Vera

    2013. szeptember 05. csütörtök

    Alex 16 honapos, es meg mindig felebred ejszakankent inni (almale es viz, 1 a 8 aranyban) legalabb 2-szer, 3-szor. Mi a megoldas, hogy vegigaludja az ejszakat? Adjak neki csak vizet ejszaka, hatha vegigalussza az ejszkat? Nem tudom es nem is akarom sirni hagyni. Udvozlettel egy boldog, de faradt mama.

    • Vera

      2013. szeptember 17. kedd

      Azota mar leszoktattam az almalerol, es csak vizet kap ejszaka. De igy is felebred. A szemet nem nyitja ki, csak mondja: hamm, hamm, iszik nahny slukkot, es visszaalszik, ejszakankent 2-szer, 3-szor. Nem tudom mit csinaljak. Koszonom a segitseged elore is.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ez nem rossz szokás, hanem valószínűleg a hátsó fogai jönnek, azért ébred. Homeopátiával vagy ha nagyon duzzadt az ínye, napközben is fáj neki, akkor egy kiskanál Nurofennel tudsz segíteni rajta.

  • Ildikó

    2013. szeptember 05. csütörtök

    Szia Ági!
    Bocsi, az előző levelem nem tudtam befejezni, mert a lurkó rácsapott a billentyűzetre és vélhetően féligkész állapotban ment el a levelem.
    De ha mégsem ment volna el, akkor a főbb paraméterek:
    10 hónapos kisfiú,mászik, kapaszkodva megy, leül-feláll(állandóan úton van),jól eszik(a korának megfelelően szinte mindent), napi 2-3 alkalommal alszik (kis altató vers után önállóan saját ágyban,saját szobában), alul 2 kis fogacska van(7 hósan jöttek ki).
    A gondom az esti alvás, mivel minimum 2szer ébreszt. Visszaaltatás cicin(az esti, reggeli és az éjszakai szopcsi még megvan). 2 és 6 hónapos kora között végigaludta az éjszakákat, de 6 hónapos kora óta megy a huzavona.
    Mit tegyek, hogy az estéink is nyugodtak legyenek? Hiszen napközben el tud aludni egyedül is! Vagy túl nagy elvárás, hogy ezt este is „oldja meg”, ha valami miatt felriad? Keményítsek be és vonjam meg az éjszakai cicit? Lehet, hogy csak miattam kel fel, hogy kicsit idebújjon?
    Amúgy jókedélyű, kiegyensúlyozott kisember.
    Tanácsod előre is köszönöm!
    Ildikó

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      10 hónaposan két éjszakai ébredés még rendben van. Éhes, ezért felkel enni. Még másfél évesen is szokott lenni legalább 1 éjszakai evés. Most többet mozog, ezért éhesebb, mint eddig, ez így normális. Ha gyakrabban ébred 2-nél, abban viszont a fogzás lehet a ludas (a felső 4 metsző áttörése okozza a legtöbb galibát, homeopátiával tudsz segíteni rajta)

  • Nóri

    2013. szeptember 04. szerda

    Kedves Ági!

    A kislányom már 15 hónapos, nappal nem szopik,szépen alszik délutánonként kb 1,5 órát. Éjjel viszont még mindig gyakran kel, nyafogva hív hogy „anya-anya”, és csak cicin tud ellazulni. De ezt eljátsza olyan 2 óránként. Nagyon fárasztó, és már szeretnénk az ő kisszobájába átszokatni,de így nem tudunk belevágni.. 🙁 Miért csinálhatja? Még mindig a fogzás lenne? Van ötleted mivel lehetne leszoktatni erről?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Nóri

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Nem leszoktatni kell róla. Annak oka van, hogy ébred, ami gyakran a fogzás ebben a korban, hiszen ilyenkor jönnek a kisőrlők, a szemfogak. Homeopátiával tudsz segíteni rajta vagy ha nappal nagyon piszkálja az ínyét, esetleg meg vannak duzzadva a nyaki nyirokcsomói, az ínye hátul, akkor egy kiskanál Nurofent is kaphat lefekvés előtt.

  • Golán Ivett

    2013. szeptember 04. szerda

    A most 22 hónapos lányom nagyon sírós volt esténként, végül csak úgy tudott elaludni, ha valaki melléfeküdt és ott volt vele néhány percig. Ez a mai napig így van. Azt hittem ez egy rossz beidegződés nálunk, de ahogy olvasom a cikket, nem is annyira. Viszont jön a kistesó, így talán egy kicsit nehezebben kivitelezhető lesz az altatás, de úgy tervezem, a kisbaba napirendjét fogjuk a nagyéhoz igazítani, ugyanis ezek a délutáni és esti altatások nekem is jót tesznek, szeretek ott feküdni mellette.

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Pontosan erről van szó! Ha te is szereted, ő is szereti, akkor miért ne? A kisebbek pedig általában könnyebben alkalmazkodnak a nagy szokásaihoz.

  • Betti

    2013. szeptember 04. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 éves, 8 hónapos koráig mindig cicin aludt el, aztán hirtelen ez megváltozott és jó megoldásnak tűnt szoptatás után betenni mellé a kezem a kiságyba és becsukni a szemem. Természetesen sikerült rászoktatnom erre, ha már csak a szemem kinyitom, feláll és mosolyog, ha kitartóan fekszem mellette csukott szemmel és babrálhatja az ujjaimat akkor egy idő után (hol fél óra, hol 1 óra) elalszik. Éjszaka még minimum kétszer ébred szopizni. Próbáltam plüss játékot, szopi párnát beadni neki, de elalvás előtt mindent kiad a kiságyából, még a takaróját is. Ha szeretném megtanítani neki, hogy egyedül aludjon el, kell keresnem valamit „magam helyett”, (játék, pelus stb) vagy csak egyszerűen fokozatosan vonjam meg tőle a megszokott rítust?
    Köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Minden gyerek más. Van, akinél az a jó, ha valamilyen átmeneti tárgyat kap, amit újra meg újra visszaadsz neki, amíg el nem fogadja. Van, akinek az is elég, ha fokozatosan megvonod tőle a megszokott rítust. Mivel ő a tárgyakat kiadogatja, ezért a másodikkal próbálkoznék.

  • monik

    2013. szeptember 04. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam áprilisban volt 2 éves.10 hónapig szopizott.amikor a kezembe volt mindig szopta az ujját és közben belenyult a bluzomba és a cicim bimbóját piszkálta. 1 évesen bölcsibe adtam és ott persze nem volt „cicizés” nem tudott mit fogni (gondolom én)és helyette a fütyijét kezdte el fogdosni és azota is ezt csinálja.Erről hogyan szoktassam le??Szobatiszta egyébként.A bölcsibe nem csinálja de ha hazajön az az elsö hogy bekapja az ujját és „fütyizik”.Meg alvás előtt.

    • Vida Agi

      2013. október 15. kedd

      Nem kell ettől megijedni. Azon a területen sok idegvégződés van, ezért a kicsi számára kellemes érzés, így vezeti le a feszültségét, szorongását és nyugtatja magát. Nem szabad leszoktatni róla, inkább el kell terelni a figyelmét ilyenkor és megölelgetni, hiszen erre vágyik.

Comment navigation