Cumi, ujjszopás – Biztos a rossz szokás?

Sok anyuka tart attól, hogy a gyermeke menthetetlenül rászokik a cumira/ujjszopásra és „még 7 éves korában is szopni fogja”. Miért alakul át a cumizás/ujjszopás rossz szokássá? Miért tarthatja meg a gyerek akár kisiskolás korig ezt a szokását? Mit lehet tenni?

Az ujjszopás természetes reakció, sok baba már magzati korban is szopja az ujját, tehát nem kell megijedni, ha a néhány hetes baba is elkezdi, ez még nem jelent rossz szokást. Vannak erősebb szopási ösztönnel született gyerekek, akik szinte egész nap csak szopiznának, ők gyakran hamar megtalálják az ujjukat, de az is lehet, hogy kevésbé ügyesek (ilyenkor még nincs szem-kéz koordináció, sőt annak sincs tudatában a csecsemő, hogy a saját kezét szopizza), ilyenkor cumival lehet segíteni rajta.

A legjobb megoldás, ha igény szerint szophat a kicsi, így az ösztön kielégítésre kerül, ám azoknál a babáknál, akik nonstop szopizást igényelnek, ez különösen megterhelő lehet, ilyenkor szokott képbe kerülni az ujjszopás vagy a cumi.

Mind a cumi, mind az ujjszopás a megnyugtatás eszköze a baba számára. Természetes ösztöne, hogy ha álmos, jön a foga, fáj a hasa, rossz kedve van stb. akkor szopizni akar. Bizonyos nomád törzseknél akár 5 percenként is szopizhat a baba, de ez ott nem gond, hiszen hordozókendőben viszik mindenhova. Azonban a mi kultúránkban nem ez a megszokott, az anyákra sok feladat hárul, marad hát a „pótcici”, a kicsi ujja, vagy a játszócumi.

Le lehet szoktatni róla? Magától is elhagyhatja?

Teljesen normális dolog, ha egy gyerek korlátozott mértékben 6 éves korig cumizik vagy az ujját szopja elalváskor – ha az nappal egyébként nem jut az eszébe.

A legtöbb esetben a csecsemőkori ujjszopást/cumizást magától elhagyja a kicsi 3-4 éves korra. A cumi esetén, ha nappal nem kapja meg, nem cumival a szájában játszik, csak elalváshoz használja, egyszercsak már nem kéri többé (fontos, hogy ne te dugd a szájába minden elalváskor, várd meg, amíg ő kéri, így lesz lehetősége úgy dönteni, hogy már nem kéri többé)

Az ujjszopás esetében még egyszerűbb a helyzet: ha már sokat játszik a baba, eszébe sem jut játék közben szopni az ujját, hiszen így nem tud játszani.

Hogyan fordul rossz irányba?

Ha a kicsi számára az ujjszopás, a cumi lesz az önnyugtatás fő eszköze és a feszültségek oldására nem kap szülői segítséget, a cumi/ujjszopás berögzült szokássá válik, amihez makacsul ragaszkodik. Ennek gyakran az életében előforduló, számára nehezen feldolgozható változások állnak a hátterében. A leggyakrabban előforduló okok:

1. Feszültségek a családban: Kiabálás, haláleset, költözés, a kicsi számára feldolgozhatatlan helyzetek (verekedés, sok hangos vita, titkos feszültségek, pl. amikor a gyerek miatt a szülőkk titokban veszekednek)

2. Testvér érkezése: Ez még akkor is feszültséget okoz a kicsiben, ha látszólag minden rendben van, nem bántja, szeretgeti, segít stb.

3. Óvodai/bölcsődei feszültségek, szorongás, mert sok a gyerek, rá kevesebb figyelem jut az oviban, ezért így nyugtatja magát (a közösségbe szoktatás során felmerülő problémákról itt olvashatsz)

4. Nevelési problémák: túl szigorú nevelés, túl sok a határ, „mindent tilos”, vagy a kicsi nem tudja feldolgozni azt a korszakot, amikor egyszercsak a „mindent lehet” helyett korlátok léptek az életébe (1 éves kor körül)
A korlátok hatására tanult tehetetlenség lép fel, ilyenkor a kicsi játék helyett, pótcselekvésként kezd cumizni, így nyugtatja magát.

5. Ezt tanulta: ha hisztinél mindig cumit kapott, hogy lenyugodjon, azzal azt tanulta meg, hogy ez a megnyugvás eszköze és később is ezzel nyugtatja magát.

Ezek csak a kiváltó okok, amik tartóssá tették, felerősítették nála a szokást, lehet, hogy már régen elmúlta, vagy nem lehet tenni semmit ellenük. Amit tehetsz ezen a téren, hogy kiegyensúlyozott környezetet teremtesz a kicsinek, foglalkozol vele, őszintén megoszthatja veled az érzelmeit, bánatait, szorongásait, hogy megfelelő helyzetet teremthess a leszokáshoz.

Leszoktatás?

„Jaj, de nagy fiú vagy és még cumizol? Nekem adod a cumidat?” – szokták kérdezni nénik az utcán a kisgyerekektől. A régi felfogás szerint elvették a gyerektől a cumit valamilyen ürüggyel és ezzel véget is ért a leszoktatás. A gyerek pár napig sírt, nem tudott elaludni, esetleg felvett valamilyen más szokást alváshoz, pl. fogni kellett a kezét, vagy csak anya ágyában aludt el, adott esetben nagyobb nehézségeket okozva a családnak, mint amit a cumival altatás jelentett.

Az ujjszopással kapcsolatos praktikák tárháza is nagy: bekenni az ujját citrommal, paprikával, leszoktató folyadékkal, kesztyűben altatni… A legtöbb gyereknél ezek hatástalanok, de legalábbis sírással, nyugtalansággal járnak és éppen a probléma gyökerét nem orvosolják.

Mit tud az ujjszopós/cumizós gyerek? Talált egy módszert, amivel meg tudja magát nyugtatni, el tudja lazítani, és ehhez ragaszkodik. A megoldás tehát az, ha olyan módszert keresünk, amivel ugyanezt el tudja érni, de másképpen, elfogadottabb és kevésbé fogkárosító módon.

– Például kiválaszthat egy alvós állatot, ami ezentúl vigyáz az álmára.
– Kialakítotok egy olyan alvás előtti rutint, aminek a végén a kicsi teljesen ellazul és el tud aludni.
– Nappal lekötitek a figyelmét, sok közös programot teremtve, hogy kellő figyelmet kapjon és ne jusson eszébe unalmában szopni az ujját/cumizni.
– Ha látod, hogy így nyugtatja magát nappal, bevonod valamilyen közös feladatba, eltereled a figyelmét vagy odaadod neki az alvósállatkát, hogy az egyik szokás kiváltsa a másikat.
– Megszűnteted azokat a tényezőket, amik ezt kiválthatták nála és rajtad múlnak: olyan ésszerű határokat szabsz, amiknek a kicsi meg tud felelni, nem állítasz túl nagy elvárásokat felé (különórák, rengeteg program, ami miatt nem tud a kicsi szinte soha otthon szabadon játszani órákon át), túl sok nevelés, ami lebénítja a gyereket, ha amikor megemeled a hangod vele szemben, nem ijeszted-e meg túlzottan, nem bénul-e le a hangodtól (érzékenyebb gyerekeknél ez is okozhatja, hogy ilyenkor a szopizásba menekül)

Ha erőltetjük a leszoktatást, piszkáljuk a gyereket azért, mert szopja az ujját/cumizik, azzal erősítjük benne a tudatot, hogy ő ilyen „cumis” gyerek, ráadásul erősítjük a bizonytalanságát is. Megijed, hogy elveszítheti az önnyugtatás és a biztonság számára fontos forrását, ezért még jobban ragaszkodni kezd hozzá. Ha ehelyett segítünk neki más módon megnyugodni, ha magunkat, a figyelmünket, időnket adjuk oda a megnyugvás eszközeként, a szokás idővel egyre kevésbé lesz fontos a számára és megtanul másként is elaludni, megnyugodni.

Hogyan oldhatóak a szorongások játékos módszerekkel? Tudj meg többet itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Gabi

    2012. március 29. csütörtök

    Szia Ági!
    Kisfiam 2,5 éves, csak elalvás előtt cumizza az ujját és emiatt nem is aggódtam soha, örültem, hogy meg tudja nyugtatni magát, és ahogy írtad, úgyis elhagyja majd egyszer. Viszont tegnap láttam a tévében egy gyermekneveléssel kapcsolatos műsort, ahol elhangzott, hogy a cumizás miatt a gyerek az alsó állkapcsát előre tolva tarthatja, mintegy rossz szokásként. Ezt már megfigyeltük mi is a gyerkőcnél, de csak megmosolyogtuk, hogy megint kitalált valamit. Sőt most már beszéd közben is igyekszik az alsó állkapcsát a felsőhöz igazítani. Szerinted van ennek köze az ujjszopizáshoz, vagy valami egészen más az oka?
    Köszönöm,
    Gabi

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Kialakulhat ilyen rossz szokás, de ezek inkább csak az állandóan cumizó gyerekekre jellemzőek, akik nem csak alváskor szopják az ujjukat és erről leszoknak, amint elhagyják az ujjszopást.

  • Kinga

    2011. december 27. kedd

    Kedves Agi!

    Cumizassal kapcsolatban szeretnem kerdezni a velemenyed. kisfiam 10 hetes, egesz nyugodt baba(a noverehez kepest mondom, o hasfajos volt es nagyon siros babakent), viszont nem tud elaludni magatol. kizarolag anyatejes baba, szeretnem szoptatni lb 1 eves koraig(vagy ahogy alakul). mellen nem hajlando elaludni, szopizik kicsit(kialakuloban a napirendunk, de inkabb ebredes utan eszik, nem elalvas elott), beleszundit, de ha leteszem a kisagyba, felallok mellole vagy csak ugy felebred, ez nem megoldas. probalja szopizni a kezet, de „nem talalja” a megnyugtatast ha elaludni kellene, csak sir, egyre jobban belelovalja magat. jelenleg olben altatom el. nezve ot, ahogy szopizna valamit elalvashoz es ahogy kinlodik az oklevel(ugy sajnalom) a cumi lenne a legkezenfekvobb, DE a noverenek annak idejen (5 honapos volt, mar nem birtuk a sok sirast es adtunk cumit neki)cumizavara alakult ki, nem akart/tudott szopizni, elvettuk tole es utana meg sokaig szoptattam es persze meg sokaig sirt… en valamiert nagyon utalom a cumit, nem tudom megmagyarazni miert…de most olyan kezenfekvo lenne, csak nagyon felek a cumizavartol. ejjel alszik, de kb 3 orankent felkel szopizni.
    te mit tanalcsolsz, hogyan altassam a fiamat?koszonom elore is

    • Kinga

      2011. december 27. kedd

      vegulis az elozo kerdesem lenyege az lenne, hogy kixzarolag anyatejes babanal ajanlanad a jatszocumi bevezeteset? vagy ,milyen otleted lenne az elalvasra? koszi

      • Vida Ági

        2012. január 07. szombat

        Ha csak elalváshoz kapja, akkor nyugodtan megkaphatja a cumit, nem lesz tőle semmi baja.

  • p

    2011. december 05. hétfő

    Kedves Agi!
    Az en kislanyom cumifuggo – sajnos mi tettuk azza. Kisbabakent hasfajos, tobbemberes baba volt, 1 honap utan adtuk be a derekunkat, hogy csak egy kicsit kevesebbet sirjon. Az elejen mindig szoptatni probaltam, de nem fogadta el a mellemet, ha nem volt ehes. Nagyon mozgekony, elenk, ertelmes gyerek, utolag visszagondolva sokszor inkabb talan tul faradt volt, azert sirt annyit. Sosem aludt sokat, meg az alvascentrumot is megjartuk vele. 1 eves volt, amikor elkezdett a sajat szavaival kommunikalni, es egyre gyakrabban kerte a cumit, napkozben is. Kozben jottek a fogai, igy megkapta vigaszul, de ezzel nem volt megallas. Azota is a cumival nyugtatja magat, elkeri, ha valamit nem engedunk neki, vagy valami nem sikerul, ha rajta mulna, egesz nap a szajaban logna – most ket eves. Bokcsibe jar, ott is engedik a cumit, mas gyereknek is van, es idaig en se eroltettem a leszokast, hiszen nemreg szuletett a kistesvere. Ket szabaly van: cumival a szajaban nem beszelhet, es az udvarra-utcara nem viheti. Kerlek, adj tanacsot, hogyan es mkor szoktassam le rola. A nem zavar, hgy alvashoz hasznalja, de nappal ideje lenne lassan elhagyni. Ne gorcsoljek rajta, es majd leteszi magatol, vagy lepjek kozbe? A dackorszak kellos kozepen van, idaig azzal is probalkoztunk, hogy amiko a szobajaba kuldtuk lenyugodni, es azonnal a cumijat kerte, nem adtuk oda neki, hogy hisztizessel ne tudjon celt erni, es megtanuljon maskepp is lehiggadni, csak akkor kapta meg, amikor lehiggadt es szepen kerte, de kmoly ketsegim vannak hogy nem teszem- me frusztraltabb ezzel. Mitevo legyunk, hogyan kezeljuk ezt a helyzetet?

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Nem kell emiatt aggódnod, a legtöbb cumis kisgyerek magától elhagyja ezt a szokását 3-4 éves kor között. Ha vannak rá szabályok hol és hogyan használhatja és ezeket betartja, akkor már jó úton jártok.

  • edinalokkos

    2011. november 25. péntek

    Kedves Hozzászólók!
    Én a csak a cumizással kapcsolatos pozitív tapasztalataimat szeretném veletek megosztani.
    Nem vagyok cumi, cumizás párti, de a szükség néha törvényt bont, és az ember beadja a derekát.
    Kisfiam január végén lesz 2 éves, 3-4 hónapos korában néhány hétig lucsizott, de nem kellett neki sokáig, hiszen ott voltam én, mint cumi. Mindvégig igény szerint szoptattam, amit igényelt is. Egészen kb .20-21 hónapos koráig, amikor is tejem elfogyott (második terhésségem miatt). Gondolom ha lenne tejem még most is folytatná e kedvenc tevékenységét. Természetesen a legvégén már csak este volt cici, de ez volt neki a nap egyik fénypotja.
    Egy-egy cumi mindig volt itthon, szokott vele „bohóckodni”, játszani, de egy hete elkezdte aktívan használni, elalváshoz, vagy ha fáradt. Marci babám azóta nyugisabb, könnyebben elalszik, alvási szokásai pozitív irányba teljesen megváltoztak. Nyugodtabban, és hosszabban alszik éjszaka. Korábban úgy kellett ebéd után megerőszakolni, hogy akkor most a pihi következik, fel-le ugrált az ágyról, szinte minden elterelte a figyelmét.(Hozzáteszem a családi légkör nyugodt, saját testi épsége védelme esetén tiltok, és már hónapok óta van alvópárnája, amit a cumi mellett is használ. Persze azt tudja, és látja, hogy a kistesó a pocakban van). Szó ami szó én nem bánom, hogy rátalált a cumira, amit csak többnyire elalváskor, és estefelé használ. Mielőtt elalszik a szájából sokszor kiveszi.
    S a leszoktatás? Lehet hogy csak egy ideiglenes állapot, és ahogy rászokott, úgy fog le szokni is.

  • Timi

    2011. november 15. kedd

    Szia!
    Kislányom 1éves 1hónapos múlt, 2hete hagyta el a szopizást és azóta csak úgy hajlandó elaludni, ha mézet teszek a cumijára. Félek, hogy ez a fogai romlásához fog vezetni. Tudnál javasolni valamit amit rárakhatok a cumijára méz helyett? Egyébként nagyon keveset kell rakjak épp csak egy cseppet, de ha nem rakok akkor nagyon sír, és éjszaka nem alszik vissza nélküle, ha felébred. Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. november 20. vasárnap

      Ez mindenképpen rontja majd a fogait, ha mézzel alszik vissza, a legjobb az lenne, ha enélkül is elfogadná a cumit, ezt úgy tudod megoldani, hogy addig adogatod neki vissza cukor nélkül, míg el nem fogadja, hogy mostantól enélkül kell elaludni. Vagy ha nagyon nem megy másként, akkor tehetsz rá xilitet, az is édes, természetes alapú és nem rontja a fogakat, DM-ben kapható dobozban (sütéshez is jó egyébként, sokkal kevesebb kell belőle, mint a cukorból, mert édesebb és nem hízlal)

  • Eniko

    2011. október 26. szerda

    Szia!
    Kislányom 18 hós múlt, 16 fogacskája van és elkeseredve vettem észre nemrég, hogy a fölső 2 mettszőfoga kezd feketedni…sőt a tegnap már egy alsó zápfogon is elszíneződést láttam. Édeset szinte egyáltalán nem iszik/eszik, éjszaka a folyadékot cumisügevből issza és nappal is néha cumizik, de keveset. A fogmosás bár nem kedvelt foglalkozása, de átesünk rajta rendszeresen. És akkor mi lehet mégis az oka a fogromlásának?
    1 hónapja Béres cseppet adok neki és valaki azt mondta, hogy annak a vastartalma okozhatja. Igaz lenne ez?
    Kérlek segíts egy jótanaccsal, mert elkeseritő a helyzet.
    Köszi

    • Vida Ági

      2011. november 01. kedd

      Szerintem mutassátok meg mihamarabb gyermekfogásznak azokat a fogacskákat, úgy tudom, hogy a hagyományos vascseppek tényleg okozhatnak elszíneződést, de a Béres csepp nem.

  • Császár Bernadett

    2011. október 24. hétfő

    Az én fiam áprilisan töltötte a 6. évét. Kicsi kora óta szopizza az ujját. 8 hónapos koráig kapott anyatejet és mindig az ő igénye szerint tettem mellre. A ciciről saját magát választotta le, egy idő után már nem kérte. Most még minden elalvásnál, illetve ha fáradt (és más nem látja), bekapja az ujját. Próbáltam beszélgetni vele, hogy már nagy fiú, jövőre iskolába megy, most már nem kellene szopiznia az ujját. De teljesen hiábavaló. Mesemondásnál is szopizik. Ha ránézek, akkor kiveszi a szájából, de egy idő után nem tudja megállni és befordul a párnájába és ott folytatja. Én sok mindenben engedékeny vagyok vele (ő a harmadik gyermekem) és megvárnám, amíg magától leszokik róla, de az anyukám és a szűkebb család folyamatosan ostromol, hogy én minél hamarabb tegyek róla, hogy leszokjon a ujjszopizásról. Most már kissé tanácstalan lettem.

    • Vida Agi

      2011. október 31. hétfő

      Ne hallgass a családra, a gyerekekben 6-7 éves korig megvan a szopásra való igény, ha egyébként kiegyensúlyozott a környezete, akkor szépen le fog róla szokni magától is.

  • Klárika

    2011. október 17. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam 19 hónapos és kb. 2 hónapos kora óta cumizik. Ez nagyon jól jött nekünk, mert ezzel mindig elhallgatott – pld. templomban, vagy ha nyügi volt – de most úgy érzem szeretném leszoktatni, mert éjjel legalább 3-4szer felébred, csak azért mert kiesik a szájából és nem találja. Ez nekem már nagyon kényelmetlen, meg úgy gondolom elég nagy is ahhoz, hogy leszokjon róla. Másrészt 4 hónap múlva érkezik a kistesó is, és ha őt is látni fogja talán még nehezebb lesz leszoktatni. Mit tanácsolsz? Köszi előre is,
    Klárika

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      Ez egy tévhit, hogy azért ébred fel a baba, mert kiesik a szájából a cumi. Nem ezért ébred fel. Azért ébred fel, mert valami már problémája, de amikor felkel, akkor a cumit keresi, mert azzal tud visszaaludni. A cumit a baba a saját megnyugtatására használja, ha összezavarod azzal, hogy elveszed tőle, az csak tovább ronthatja az éjszakákat. Inkább próbáljátok meg, hogy amikor felkel, akkor Apa megy be hozzá, ez gyorsan szokott segíteni, mert ebben a korban általában a szeparációs szorongás miatt ébred a baba, azaz téged keres. Ha viszont Apa megy, akkor azzal megtanulja, hogyan altassa vissza saját magát.

  • Veronika

    2011. szeptember 09. péntek

    Kedves Ági,

    kisfiam születése óta szopja az ujját. Alvásnál , ha fáradt, vagy ha mesét néz.
    Igazából engem nem zavarna, de már az orvosnál és a védőnő is megjegyezte, hogy talán nem kellene (nem állandóan szopja). Ha megijed, akkor az alvós, kedvenc állatával gyorsan hozzám bújik. Ez megnyugtatja. Tényleg ekkora gond lenne az, hogy szopja az ujját, hogy tenni kell ellene?
    Csak azért kérdezem, mert normális a légkör a családban, se túl, se alul nincs szabályozva a gyerkőc. Nem volt nálunk „vigasz szoptatás” sem, pedig 15 hós koráig anyatejes volt.
    Köszönöm Válaszod!
    Vera

    • Vida Agi

      2011. szeptember 10. szombat

      Egyáltalán nem olyan nagy gond, ha szopja az ujját, 6 éves korig ez természetes, ha kiegyensúlyozott környezet veszi körbe, nem szorong, akkor elhagyja majd (a legtöbb gyereknél ez 4 éves kor körül történik meg)

  • Kriszti

    2011. augusztus 27. szombat

    Szia Ági!

    Nem teljesen ide vág, de azért biztos tudsz segíteni.

    Kisfiam az első naptól kezdve nem, vagy csak nagyon nehezen tud közvetlenül ciciből szopizni. Mellbimbóm befelé forduló, igaz szoptatás közben, vagy hideg hatására némileg kidudorodik, de nagyon nehezen talál rá. Próbálkoztunk egy darabig, aztán a kórházban a csecsemős adott egy bimbóvédőt és azzal könnyedén ment.

    Én is vettem egyet, amivel szuperül megy az evés, de mivel rá van írva, hogy időleges kiegészítésként javasolt, így megfordult a fejemben, hogy esetleg okozhat-e a hosszan tartó használata Neki valami kárt? Most 12 hetes és nagyon szépen fejlődik, sokat eszik, nekem sok tejem van nagyon. Lehet ezt akármeddig használni?

    Próbáltam a napokban is sima cicire rakni, de nehezen tudja csak bekapni és csak pár másodpercre, aztán kiesik a szájából és olyan ideges lesz ettől, hogy nem talál rá újra!

    Köszönöm a válaszodat előre is.

    Kriszti

    • Vida Agi

      2011. augusztus 29. hétfő

      A bimbóvédő nem okoz a babának semmilyen kárt, bármeddig használhatjátok, ha ezt szereti ő is és te is.

    • d.eszter

      2011. szeptember 14. szerda

      Kedves Kriszti!

      Az én babámnak is kezdetben sok problémája volt a szopizással. Én is bimbóvédőt használtam. Nekünk ez teljesen bevált. Nekem is -Ágihoz hasonlóan- azt tanácsolták, hogy ha így szopizik gond nélkül, akkor nyugodtan használjuk ameddig szükséges.
      Egyszer aztán nem volt kéznél a bimbóvédő a kislányom pedig már nagyon éhes volt. Megpróbáltam anélkül mellre tenni és sikerült. Azóta gond nélkül szopizik (lassan 8 hónapos) a bimbóvédő nélkül is.

      Néha próbáld meg anélkül mellre tenni, ha nem sikerül, az sem katasztrófa, akkor használd továbbra is a bimbóvédőt. Nekem volt olyan ismerősöm, akinek 5 hónapos volt a babája, amikor elhagyták a bimbóvédőt, de volt olyan is, aki még a 13 hónapos babáját is azzal szopiztatta.

      Sok sikert a szopiztatáshoz!