A baba lelki fejlődése 3 éves korig 1. Újszülöttkor

Új sorozatot indítok itt a Kismamablogon a gyermekek lelki fejlődésével kapcsolatban, erről ugyanis nagyon keveset tudnak általában az anyukák és úgy látom, gyakoriak a félreértések is. Elsőként az első 6 hét lelki történéseiről lesz szó.

A baba lelki fejlődése 3 éves korig 1. ÚjszülöttkorAz újszülöttkor teljesen felhőtlen a baba számára: 6 hetes korig szinte úgy érzi, mintha egy lenne az édesanyjával. Gyakorlatilag úgy éli az életét, mint azt odabent a pocakban tette, ennek köszönhető, hogy a nappalt összetéveszti az éjszakával és igen rosszul visel mindent, ami eltér a bent megszokottól. Odabent állandó hőmérséklet és tompa zajok vették körül, idekint erős zajokat, fényeket és hirtelen változó hőhatásokat kell elviselnie. Ráadásul ezeket még nem tudja elkülöníteni a belső ingereitől, a szervezete jelzéseitől, ezért kerülhetünk néha olyan helyzetbe, hogy nem tudjuk eldönteni, vajon az éhség miatt sír vagy pedig valamilyen külső tényező zavarja. Esetleg fáj valamije? Vagy fázik?

Nagyon fontos, hogy amikor valami hozzáér azonnal kiváltja nála a keresőreflexet, tehát szopni kezd, mert az az ősi ösztön munkál benne, hogy csak így maradhat életben.

Az első 6 hétben a kicsi számára ő és a világ még egyek, szimbiózisban élnek, ezért teljesen lefoglalja a saját működése és nem érdekli a külvilág (tehát hiába adsz neki játékokat, még nem fogja érdekelni).

Alig telik el 4-5 hét azonban és a kicsi felismeri, hogy ő meg a világ két különböző dolog: rámosolyog anyára, ami a társas kapcsolatok iránti igény első látványos megnyilvánulása is egyben. Felismeri, hogy anya mindig ott van vele és ez határozza meg élete következő hónapjait. De erről majd a következő cikkben írok majd (2 nap múlva)

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • VARGA BALÁZSNÉ

    2010. január 04. hétfő

    Az lenne a probblémám ,hogy vissza kell mennem dolgozni amikor 1 éves lesz a fiam.
    Jelenleg 8 hónapos. Éjszakáznom is kell majd. Még szoptatom és mellettem alszik.
    A mama fog rá vigyázni mikor nem leszünk otthon a férjemmel. Havi 4 max. 5 alkalomról van szó. Természetesen akkorra leszeretném választani a ciciről ( nem szívesen).
    Jelenleg el van a mamával és egyébkét bár kivel szinte 2-3 órán keresztül is.
    Az lenne a kérdésem ,hogy még mit tehetek ,hogy könnyebben átvészelje nélkülem azt a pár alkalmat, hogy ne sérüljön a kisfiam lelke. Kérem adjon tanácsot. Ugyanis muszáj dolgozni mennem a pénz miatt.

    Válasz: Havi 4-5 alkalomtól nem lesz semmi baja, emiatt nem kell aggódnod.

  • Baja Annamária

    2009. augusztus 23. vasárnap

    Kedves Ági!
    Annamari vagyok és most egy hónapos a kisfiam(második),de nem tudom mit kezdjek vele olyan téren,hoy mikor ébren van sír!Sokszor még az se jó neki ha kezben van,de persze mikor felveszem mindig csönd lesz.Viszont nem szeretneém ha azt szokná meg hogy any kezében vagyok ébrenlét alatt.Már szinte mindent próbáltam.Beszéltem hozzá,énekeltem neki,de semmi nem jön be csak a kézben lét és az se mindig!Már a sírni hagyás is megvolt de akkor kifáradásig tólja,vagy a következő kajcsiig.Kérlek sgíts ha tudsz,mert borzasztó tanácstalan vagyok!Köszönettel:
    Annamari

    Válasz Az lehet a gond, hogy amikor evés után ébren van, akkor kezd el emészteni. Tehát fontos, hogy evés után legalább 10 percet büfizzen. Ezután valószínűleg rövid időn belül kakilni is fog, vagy próbál nyomni, de nem megy neki. Adj neki evés előtt Gripe Watert (patikában kapható), ez segíthet, valamint amikor sír, próbáld meg a térdét óvatosan a pocakja felé húzva tornásztatni, illetve a köldökétől kb. 1 centire a köldök körül körkörösen masszírozni a hasát az óramutató járásával egyező irányba.

  • Tünde

    2009. április 28. kedd

    Vida Ági!
    Nem gondoltam volna hogy találok egy ilyen oldalt.De örülök ,hogy megtaláltam mert ez lett a kedvenc oldalunk.A baba csak 10.21.e körül születik szóval még csak 15 hetes vagyok de elötte is nézegedtem az oldalt.Igazábol ezeknek a jó tanácsoknak köszönheetem hogy most a törpémet hordom a szívem alatt.Remélem sokmindenkinek fog segíteni még és még többen csatlakoznak ehez az oldalhoz.
    Gratulálok.

  • Vida Agi

    2009. április 07. kedd

    Bee, köszi az ötleteket, majd írok róla.

    Kelengyelistáról már írtam többször itt találod őket (az alsó 4-5 cikket nézd végig): http://www.kismamablog.hu/tag/kelengye

  • soltész herietta

    2009. április 05. vasárnap

    hát én még nem szűl te de van test véreim és én néz tem afel lődésűket na gyon furcsadolog mart év ről évre nőnek nőnek és nagyob nagyob rúhát kel veni nekik és job ra okosabak hát én ezt álitom anővésűk ről!

  • bettibea

    2009. április 05. vasárnap

    Szia Ági!

    Nagyon boldog névnapot kívánok a fiacskádnak, ma van Vince nap! Isten éltesse sokáig!:-)

    Válasz: Januárban tartjuk (Ágnes nap után van pont :)), de azért köszönöm 🙂 A kicsi viszont tegnap volt 2 éves :o)

  • Bee

    2009. április 05. vasárnap

    Szia Vida Ági!
    Nagyon jó sorozat cikknek való témát találtál. Minden nap alig várom, hogy feltegyél egy új sikket,mert annyit lehet tanulni tőled. Ha jól emlékszem volt egy olyan sorozat is, hogy mit lehet játszani az 1, 2, 3 stb… hónapos babábal, de mintha véget ért volna. Ja és lehet, hogy a különböző cikkek jelennek meg,unásig a babakelengyéről, de talán te is megoszthatnád a saját tapasztalataidat ezzek kapcsolatban. Tudom, hogy van egy videód erről a témáról, de sokkal kézzelfoghatóbb ha van egy lista az ember kezében, mint visszaemlékezni egy videóra. Azt vettem észre, hogy hiába keresek ezzel kapcsolatban cikkeket a neten, mintha mindehova ugyanazokat a cikkeket rakták volna,mert még a megjegyzések is sokszor ugyanazok. Ilyenekre is gondolok, hogy mit kell adni pl. egy nyári babára,amikor haza hozza valaki a kórházból és egyáltalán miben lehet hazahozni, csak vízszintesen fekhet a baba, vagy bébihordozóban is lehet. Szép napot!