Babakocsi-undor

Vannak olyan babák, akik kezdettől berzenkednek a babakocsitól, mások egy bizonyos korban kezdenek el tiltakozni ellene. Vannak olyan babák is, akik csak aludni szeretnek benne, vagy csak ébrenlétben fogadják el, de nem tudnak elaludni. Mi lehet ennek az oka? Mit lehet tenni ellene?

Az okok, mint a legtöbb probléma esetében most is az életkorral változnak:

1. Ha egy újszülött sír a babakocsiban, annak legtöbbször az az oka, hogy bizonytalanul érzi magát a kocsiban, nem érzi magát biztonságban a zötykölődő kocsiban fekve. Segíthet, ha az első időkben olyan kocsit használtok, amiben mózeskosárban vagy hordozóban feküdhet, így szűkebb a tér és biztonságosabban érzi magát benne, de sok baba számára az első időkben csak a hordozókendő a megoldás, így érzik jól magukat séta közben. Idővel aztán nekik is meg lehet mutatni újra a babakocsit.

Hasonalvós babáknál előfordulhat, hogy háton nem tudnak elaludni a babakocsiban sem, őket, ha a kocsi teljesen vízszintesre állítható, hason is le lehet tenni aludni a babakocsiba.

2. Fél éves kor előtt: Ha a korábban babakocsiban rendszeresen alvó, nézelődő baba sírni kezd a kocsiban, annak gyakran az az oka, hogy unatkozik. Ilyenkor segíthetnek a kocsi fölé fellógatható játékok, illetve lehet egyéb játékokat is a kocsiba tenni, de érdemes őket a kocsihoz erősíteni, mert idővel a baba elkezdi őket kidobálni a kocsiból.

Amikor a baba már stabilan tartja a fejét, 4-5 hónapos kort követően a babakocsi háttámláját meg lehet dönteni 150 fokban, így jobban kilát a baba, illetve, ha van babakocsira tehető hordozó, abban is lehet sétáltatni, mert ebből is jól kilát a kicsi.

A babakocsiban való sírás oka az is lehet, hogy a baba nem látja az anyukáját, ezért nem érzi magát biztonságban, ezért célszerű átfordítható karos babakocsit vásárolni (illetve a hordozós babakocsiknál a hordozó általában az anya felé néz, a babakocsi viszont kifelé, így amíg kisebb a baba, addig a hordozóban lehet úgy sétáltatni, hogy lássa anyát)

3. Fél éves kor után a „babakocsi-utálat” fő oka általában az szokott lenni, hogy a kocsiban ülni kell, ő pedig mozogni szeretne. Gyakran a babakocsiba ültetés ellen még nem szól a baba, hanem csak bizonyos mennyiségű séta után zendít rá. 9-10 hónaposan azonban már az is előfordulhat, hogy abban a pillanatban hisztiben tör ki, ahogy a kocsi felé közelítesz, kifeszíti magát, láthatóan nem akar beleülni.

Megoldásként ilyenkor szóba jöhet a hordozókendőben vagy hátihordóban való sétáltatás, vagy ha már tud állni a baba, akkor ebben a korban már ki lehet próbálni a szülőkormányos tricikliket is sétához.

4. 1 éves kor után általában amikor már megtanulnak járni a babák, szívesebben sétálnak saját lábon, és előfordulhat, hogy jó darabig egyáltalán nem lehet őket babakocsiba tenni séta idején, inkább ők szeretnék tolni a kocsit. Idővel azonban rájönnek, hogy ha elfáradnak, akkor nem is olyan rossz dolog ám a kocsi és másfél-2 éves kor között újra szívesen ülnek bele.

Babakocsihoz szoktatás: Ha első alkalommal nem kedveli a kicsi a babakocsit, akkor úgy lehet hozzászoktatni, hogy először a lakásban pár percre bele lehet tenni, és ha már elfogadja, akkor először csak 5-5 percet sétálni vele, és ha sírni kezd, felvenni megnyugtatni, és a kocsiba visszatenni. Ha már ebben az 5 percben nem sír, akkor lehet hosszabb útra indulni vele.

Ha egész napos kirándulást terveztek babakocsival, akkor is számítani lehet rá, hogy menet közben elunja a baba a kocsiban üldögélést, ilyenkor jó szolgálatot tehet a hordozókendő vagy a kenguru, amit a babakocsival felváltva lehet használni.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

9 Comments

  • Sz.Éva

    2013. június 17. hétfő

    Kedves Ági!

    Barátnőm lánya 7 hónapos és egy rövid idő után (kb. 20perc) iszonyúan sír a babakocsiban. Ha ölben van nézelődik, mosolyog. 5 hónapos koráig nem volt ilyen probléma. Az lenne a kérdésem, hogy miért sírhat, illetve hogy az én öt hónapos fiamnál is számíthatok-e ilyenre vagy ez nem törvényszerű? Egyetlen megoldás a kendő lenne?

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      Ez lehet azért, mert ebben a korban sokat mozogna a baba és a kocsiban ülni kell. Lehet azért, mert nem lát ki jól a kocsiból, ezért unatkozik. És lehet azért is, mert kifelé van fordítva a babakocsi és nem látja anyát. Mindhárom problémára megoldás a kendő.

      Nem minden babánál jelentkezik ez a probléma, van, akik akár 2-3 éves korban is szívesen elüldögélnek a kocsiban.

  • Niki

    2013. május 17. péntek

    Kedves Ági!

    Réka most 2 hónapos. Régóta visszük babakocsiban, bébihordozóban. Vittük kendőben is és mostanában kenguruban.

    A mózesben szinte sosem aludt el. Se autóban se buszon, villamoson, se séta közben.

    Kipróbáltuk, hogy kenguruval és bébihordozóval sétálunk, hogy valamennyire kilásson. Az utóbbi időben állandóan ordít, ha a bébihordozóval sétálunk. Illetve amint az autó elindul ordítani kezd. Ha kivesszük és ölben van, akkor nézelődik. De ugye így meg nem utazhatunk. Utaztunk már rövidebb és hosszabb távon is, csak azért ordított, mert éhes lett. De az utóbbi időben rögtön ordít és nagyon keservesen.
    Mitől lehet? mit próbáljunk meg tenni? Elég sokat kell vidékre utaznunk a nagyszülőkhöz. egyenlőre hanyagoljuk?

    köszönöm a válaszát.
    niki

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Az autóban bizonytalanul érzi magát, ezért ordít. Ez hamarosan változni fog, ahogy ő is egyre nagyobb lesz és egyre többet lát a világból, valószínűleg pár hét múlva már nem fogja zavarni a babahordó és az autózás. Addig vagy azt tehetitek, hogy egyáltalán nem használjátok a babahordót, vagy megpróbálhatjátok kis adagonként használni, elterelni a figyelmét benne, mindig csak 1-2 percre beletenni, amíg meg nem szokja.

  • Nati

    2012. szeptember 28. péntek

    A kisfiam most 14 hónapos, tavasz óta már szívesen utazik babakocsiban. De volt egy 4-5 hónapos időszak (kb. 5,5 hónapos kortól), amikor ő is üvöltött a babakocsiban. Az elején én is cipeltem őt meg toltam a babakocsit, aztán vettem csatos hordozó. Amikor, kb. 5 perc babakocsizás után, kezdett üvölteni, akkor kivettem, betettem őt a hordozóba és így sétáltunk, amíg a fiam nem aludt el. Aztán betettem ismét a babakocsiba és sétáltunk tovább… Szerintem unatkozott, de a játékok nem foglaltak le egyáltalán és a háttámla emelés sem segített. Csak amikor már színesebb lett a táj és ő is egy kicsit jobban tudta elfoglalni magát, akkor jobb lett a helyzet. Úgy hogy akinél hasonló a helyzet, kitartás.
    Most már csak rá kéne szoktatni valahogy az autóban utazáshoz. Ez nálunk még eléggé nagy hisztikkel jár, akár mit csinálok. Aludni az autóban meg egyáltalán nem tud. De remélem ezt is kinövi valamikor 🙂

  • ANDRÁSNÉ B.MÓNI

    2012. július 10. kedd

    KISLÁNYOM 16.-ÁN LESZ 5 HÓNAPOS.KB.5HETE KÜZDÜNK A BABAKOCSIS KÖZLEKEDÉSSEL.HA ELINDULUNK KB 5-10 PERCIG ELVAN BENNE,DE UTÁNA ORDITÁS VAN,MÍG KI NEM VAN VÉVE BELŐLE!KEZDETBEN,HA MEGITTATAM,VAGY ETTETEM UTÁN ELVOLT EGY DARABIG.DE HÚZAMOSABB IDEJE MÁR EZ SEM MŰKÖDIK!2 HÉTIG ÚGY KÖZLEKEDTÜNK,HOGY ÖLBEN VOLT ÉS TOLTAM A KOCSIT,DE HOSSZÚ TÁVON EZ NEKEM NEM VOLT JÓ(6KG A LEÁNY).KITALÁLTUK,HOGY EMELÜNK AZ ÜLÉSEN,TETTÜNK BELE POLIFOM MATRACOT,ÉS CSÖRGŐ JÁTÉKOKAT,DE HOSSZÚTÁVON EZ SEM JÖTT BE!MI TÉVŐ LEGYEK?HOSSZABB ÚTRA,ÜGYET INTÉZNI ÍGY NEM TUDOK ELMENNI!VAGY HAGYOM HAGY ORDÍTSON,MAJD ELALSZIK,DE NAGYON BEPÖRGETI MAGÁT ÉS ANNÁL ROSSZABB!DE ELKÉNYEZTETNI,KÉZBEN VALÓ CIPELÉSHEZ SEM SZERETNÉM SZOKTATNI.KÉREM SEGÍTSEN!

    • Vida Agi

      2012. július 21. szombat

      Használj hordozókendőt. Amikor megunja a kocsit, tedd át a kendőbe és vidd úgy, és váltogasd a kocsival, így nem kell kézben cipelni és tudod intézni az ügyeidet is.

  • Orsi

    2012. június 25. hétfő

    Az én kislányom közel 9 hónapig ordított a babakocsiban, ezért kizárólag kendőben hordtam. Most kezd vele kicsit megbarátkozni, mióta ülhet benne. A kendőzés szuper dolog egyébként, közlekedni is jobban lehet vele, mint babakocsival, főleg akkor, ha a baba az autós ülésnek is hadat üzen (mint nálunk: akár 50 km-es utat is kisebb szüneteket leszámítva végig tud ordítani- ez is jobb már, mióta ülhet).
    Aki a hordozás mellett dönt: kengurut NE használjon, mert káros a babának, kényelmetlen a mamának. Ülő baba utazhat már csatos hordozóban (SSC) vagy Mei Tai-ban is, ami ázsiai típusú hordozó. Amíg nem tud ülni, rosszat teszünk neki, ha ez utóbbiakban visszük. A kendőzástől nem kell megijedni mindenki meg tudja tanulni, én kétbalkezesként is boldogultam vele:))

  • Tigyiné Görög Veronika

    2012. június 22. péntek

    Kislányom most 5 hónapos. Jelenleg épp nagyjából szereti a babakocsit, de egész eddig küzdöttünk. A hordozókendővel is, szóval én olyan hibrid megoldást alkalamazok, hogy batyuban indulunk (hátamon a kislányom). Ezt kb 10-20 perc után megunja/kényelmetlen neki, és reklamál (elég erősen). Ekkor leteszem a babakocsiba. Itt egy darabig háton elvan, ha már nincs, akkor hasra teszem, és ki tud kukucskálni. Ha fáradt, így néha el is tud aludni.. Ha nem fáradt, lehet, hogy ezt is megunja, ekkor van még nálam egy karikás kendő, hogy ha a sétánk még nem ért véget, akkor a maradék időt ebben húzom ki vele (csípőn). Elég gyakori, hogy az egész repertoáromat be kell vetni. Holott én legszívesebben csak a hátamon hordoznám őt.. 😉