Babák nagy hidegben

Lehet-e sétáltatni a babát ilyen nagy hidegben (-10 fokban vagy azalatt)? Mit adjak rá? Mennyire kell felöltöztetni kint és mennyire a lakásban? Lehet-e kint altatni? Ezekre a kérdésekre adok most választ.

Újszülötteket (6 hetes korig) téli hidegben nem szabad kivinni, csak a lakást szellőztessük rendszeresen, illetve minden nap 2-3x 10 percet oda lehet menni vele a nyitott ablakhoz (felöltöztetve persze). 4 hetes kortól 10-10 percre ki lehet vinni már a kicsiket.

Babák nagy hidegbenHa már elmúlt 6 hetes, akkor nyugodtan ki lehet menni vele a levegőre, akár hosszabb időre is, de jól fel kell öltöztetni és betakarni. Nyugodtan kint is lehet altatni, akár órákat kintlehet, de nagyon alaposan kell öltöztetni, a keze, füle is legyen védve. Nagy hidegben takaróként a legjobb szőrme, a báránybőr pl., ha téli, késő őszi babád van, akkor praktikus a báránybőr babazsák, mert ez nagyon jól szigetel. (Svédországban a legnagyobb télben is kint altatják a kicsiket szőrmébe csomagolva)

A lakásban is hidegebb lehet ilyenkor a padló, ezért a csúszó-mászó kicsiket melegebben kell öltöztetni, túlzásba vinni ezt azonban nem kell: elég a rövidujjú póló fölé hosszú ujjút adni rá, vastag zoknit és melegítőnadrágot, nem szükséges alá még harisnyát is adni. A padlóra lehet habtapit tenni, mert a polifoam jól szigetel, így nem a hideg padlón kúszik a baba.

A még nem csúszó-mászó babákat nem kell vastagabban öltöztetni bentre, csak azért, mert kint hidegebb van.

Amíg babakocsiban sétáltok addig az otthoni ruha fölé overallt vagy babazsákot kell adni, és betakargatni a kicsit. A kesztyűt nem minden baba szereti, a kicsiket még nem zavarja, de amikor már nyúlkálnak, akkod idegesítheti őket, ilyenkor a kezét a takaró alá kell betenni, és mindig újra betakargatni, ha ez is zavarja, az overall ujját hagyd kicsit hosszabbra, ez is védi a kezét a hidegtől.

Ha már totyog, akkor hóban vastag hótaposó bakancs (ebből is van olyan, ami a bokát fogja) és overall legyen rajta. Praktikus a fülvédős és a pilótasapka, mert ez biztosan védi a fülét is. Sál helyett jobb a háromszög alakú nyakvédő, mert az pont azt a területet védi, ami kilóg a kabát alól. A kesztyűkérdés náluk is mindig téma. A kisebbek nem mindig szeretik, de nem is panaszkodnak, ha fázik a kezük. 2 éves kor után sok babát elkezd zavarni a hideg kéz, ilyenkor maguktól kérik a kesztyűt.

A még csak járni tanuló babák teljes téli menetfelszerelésben nehezebben járnak és borulékonyabbak, ezt kalkuláld bele a sétába 🙂

Még egy kérdés: Lehet-e szánkózni vinni a babát? Amikor már szépen ül, olyan szánkóban, aminek van háttámasz része és kétoldalt tud kapaszkodni benne, nyugodtan húzhatod, támasz nélküliben csak 2 éves kor felett ajánlott, mert addig nem tud megkapaszkodni benne.

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • kocsis szilvia

    2011. február 01. kedd

    3 honapos a kisfiam es mindennap kiviszem a minusz fokokba de a nagyszülok mindig mondjak h ne vigzem ki mert nem szabad ilyen hidegbe kivinni mit tegyek?kivihetem vagy sem????

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Kiviheted, semmi baja nem lesz tőle.

  • Judit

    2010. március 22. hétfő

    Szia Ági…megint én irok.
    A picike hamarosan 3 hónapos lesz….noss azt fogjátok gondolni, hogy hencegek, de az az igazság, hogy úgy veszem észre, hogy a korához képest sokkal fejlettebb. Ez abban nyilvánul meg, hogy bár kis súllyal született 39 héten, mikor haza jöttünk már elég ügyesen tartotta a fejét befele forditva. Most nagyon akar ülni, hátrafektetve…felügyelet nélkül, nagyon erölteti magát, hogy felüljön..nem beszélve mikor ölbe van. Nem nagyon engedem, hogy üljön mivel mindenki szerint nagyon korai. Sokszor sirni is kezd ezért, és mikor megfogom a két kezét elhallgat és próbálja kinyomni magát. Mi a véleményed?

    Válasz: Direktben felültetni nem szabad még, de ha húzza magát, akkor lehet neki hagyni, hogy próbálkozzon. Viszont még megtámasztva se üljön ebben a korban, legfeljebb ölben.

  • ZsófiNné

    2010. március 11. csütörtök

    Sziasztok!
    Én már kivittem a babát hordozókendőben és nagyon jól érzi magát, ha így megyünk sétálni. Kérdés, hogy mennyire kell felöltöztetni?
    Kell-e kiskesztyű?
    válaszodat köszönöm:üdv Zsófi

    Válasz: Ha nagy hideg (fagy) van, akkor kell kiskesztyű. A hordozókendő maga is öltöztet, tehát nem kell dupla rétegben aláöltöztetni a babát, nagy hidegben elég, ha az otthoni rugija fölé kap egy overallt és úgy teszed be a kendőbe.

  • Judit

    2010. március 09. kedd

    Szia Ági!
    Egy kérdésem lenne…mikortól hordozhatom kenguruban a kicsikémet?Amit a kengururól tudni lehet, hogy keményitett a hátrész.
    Válaszodat köszönöm

    Válasz: Arccal befelé fordítva onnantól, hogy tartja a fejét. Kifelé fordítva akkor, ha már tud megtámasztva ülni (kb. 5-6 hónapos kor)

  • Balogh Zoltán

    2010. február 21. vasárnap

    Helsinkinben született a kislányunk. Ott azt mondták, hogy cirka 2 hetes kortól ha már biztos elérte a születési súlyát úgy -10 foknál melegebb akár órákon át is ki lehet rakni.

    Szerintem a finnek csak tudják. Szóval ordas marhaságnak tartom a cikket.

    Válasz: Köszönöm a véleményedet. A cikk -10 foknál hidegebbről szólt. Ezzel kezdődik a cikk.

  • Noémi

    2010. január 15. péntek

    Kedves Ági

    Kisfiam 5 és fél hónapos, fordul jobbra és balra, és egyre stabilabban ül ölben, mostanába szörnyen telnek a kint eltöltött idők. Beteszem a kocsiba, jól van de kb 5 perc után elkezd sirni és addig nem hagyja abba mig ki nem veszem, amikor kivettem elhallgat és nézkelődik, amikor újra visszateszem egyből sir. Próbáltam hogy sétáljunk hátha elhallgat de nem, egye jobban sirt. Megnéztem keze meleg, sapkája alatt meleg, háta meleg, tehát nem fázhat. Közben meg sokat nyáladzik a sála csupa nyál lesz.Ha felültetem újra elhallgat, a kocsit úgy állitottam be, hogy majdnem ülő helyzetben van, ugyhogy jól kilát belőle, jobban nem tudom előre tenni, mert előrebukna, és amúgy is még nem tud egyedül ülni. Egy nap volt úgy hogy nem voltunk kint, lehetséges, hogy a hideg levegőtől szokott el??
    Mivel igy csak fél órát tudunk kint lenni és többet szeretnénk, kérlek segits….

    Mit tanácsolsz mit tegyek? Mitől lehet ez???

    Köszönöm,
    Noémi

    Válasz: Nem fázik: unatkozik. Most van abban a korban, hogy már leginkább mozgással töltené az időt, nem mászkálással. Próbáld meg, hogy vagy alvásidőben sétáltok, vagy kenguruban viszed sétálni, vagy pedig valamilyen játékot teszel neki a kocsiba, amivel bíbelődhet séta közben. Segíthet az is, ha arccal befelé van és téged lát (vagy ha eddig befelé volt, akkor fordítsd kifelé, hátha úgy érdekesebb neki)

  • Gabi

    2010. január 06. szerda

    Sziasztok!

    Az én kisfiam 11 hónapos, naponta 2x alszik. A délutáni alvás rendszerint babakocsiban sétálva történik. Én már a végére teljesen ledermedek, de ő nagyon jókat alszik. 🙂 A körülöttem lévő tapasztalt szülők, és a háziorvosunk is azt mondta, hogy KELL levegőzni minden nap, ezzel is tudom segíteni az immunrendszerének a megerősödését. Ezt akkor mondta, amikor épp torokgyulladás miatt kerestük föl.

    Mi egy kis műanyag babahintát erősítettünk a szánkóra, és így nem tud eldőlni semerre sem a baba, és nem kell folyton azt nézni, hogy mikor nem kapaszkodik éppen.

  • csilla

    2010. január 05. kedd

    Sziasztok! Nekem 9 hónapos babám van,és minden nap órákat alszik kint a levegőn.Bent a házban nem is hajlandó aludni napközben.

  • Éva

    2009. december 30. szerda

    3 hónaPOS kislányom van. Rendszeresen kiviszem minden nap sétálni,vagy a teraszon altatom. Akérdésem az,hogy meddig szabad kint hagyni télen mínusz fokok esetén?

    Válasz: Nyugodtan hagyhatod kint akár több órát is aludni, ha jól fel van öltöztetve.

  • Dortje

    2009. december 23. szerda

    Én kendőben, kabátban beburkolva már kivittem 6 hetesnél fiatalabb babámat. Persze nem a -12 fokban, de 2-4 fokban…

  • barbi

    2009. december 22. kedd

    Köszi, köszi. Mindig kapok tőled egy-két jó ötletet! Kellemes ünepeket!