Az a fránya napirend

A napirend az a dolog, amit mi szeretnénk, a baba meg nem úgy gondolja 🙂 Ha egyszer végre úgy érezzük, most végre beállt és már így is marad, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a következő nap meg is változik. És, ha azt hitted, az első 6 hétben a legrosszabb, akkor jó, ha tudod, hogy később még rosszabb lesz :o)

A napirend az egyik levitatottabb téma a csecsemőkkel kapcsolatban. Nem is olyan régen 15-20-30 éve még úgy tartották, pontos napirendet kell tartani. A baba 3 óránként éhezik meg, tehát kapjon 3 óránként enni, ha előbb éhes vagy még nem éhes (ez a ritkábbik eset), akkor ne kapjon enni, húzzuk ki az időt teáztatással, nyugtatással, tanulja meg, hogy még nincs etetési idő. Ha 3-kor kell felébrednie délután és még nem kelt fel, fel kell ébreszteni, ha hamarabb kel fel, vissza kell altatni. Az akkori (20-30 éves) könyvekben több helyen tudományos magyarázatot is találsz arra miért így a jó. Persze az ok egyáltalán nem tudományos volt: valójában az anya dolgát könnyíti meg, ha kiszámítható a baba napirendje, illetve akkoriban sok anyuka hamar visszament dolgozni, a babák egészen kicsi korban bekerültek a bölcsődébe, és mivel egyformán voltak szoktatva, kevesebb volt a gond velük. Az ilyen típusú rendhez szoktatás hátránya, hogy letöri a kicsi akaratát, és megszünteti a világba vetett bizalmát, hiszen ő nem azért sír, hogy minket bosszantson, hanem mert bízik benne, hogy segíteni fogunk.

Ha nem kap segítséget, amikor sír, ha éhes és helyette cumit kap, mert még nincs itt az ideje az evésnek, akkor ugyan idővel elhallgat majd, de egyre kevésbé fog bízni a világban, ahonnan nem kap segítséget, ha kéri, pedig az ösztönei azt diktálják, hogy bízzon. Ez az egész életére rányomja a bélyegét: felületes kapcsolatokat alakít ki, önzővé válik, nem bízik az emberekben.

Ha egy kicsit durvának érzed ezt a módszert, akkor jobb ha tudod, hogy a mi generációnk többségét, akik ma vagyunk kismamák, bizony eszerint neveltek. Talán az akkori „babanevelés”, erőszakos napirendre szoktatás, alvásra szoktatás az egyik oka annak, hogy a mi generációnkban annyian nem találják meg a párjukat, ilyen sok a szakítás, a válás, kevés a házasság és nem szívesen vállalnak gyereket?

A mai szemlélet szerencsére egészen más. A legtöbb anyuka igyekszik a baba igényeit, ösztöneit figyelembe venni, és megtalálni az arany középutat a normális életvitel és a baba bioritmusa között. Ami nem egyszerű, hiszen ehhez nincsen pontosan leírt vezérfonál, csak a saját megérzéseidre hagyatkozhatsz.
Mindeközben meg kell küzdeni a régi típusú elvárásokkal is: „Mikor alussza már át az éjszakát?”, „Miért nem adsz neki cumisüveget?” és „Nem kell mindig felkapkodni, ha sír.”

A családok mostanában sokkal mozgalmasabb, kiszámíthatatlanabb életet élnek, mint 30 évvel ezelőtt. Ismerek olyan családot, ahol a vállalkozásba a kismama is besegít, könyvel, ha kell, kiszállítja a megrendelőknek az árut, és bizony ilyenkor a babát viszi magával. De ha nincs vállalkozás, akkor is ott a bevásárlás, a hivatali ügyintézés, a posta, a testvérek napirendje és mindennek a baba ritmusához, napirendjéhez is igazodnia kell.

Hogyan lesz rugalmas, de mégis kiszámítható a napirend?

A régieknek igazuk volt abban, hogy a babának szüksége van kiszámítható napirendre. A csecsemő azonban még nem ismeri az órát, az időérzéke pedig meglehetősen szubjektív. Nem arra van szüksége, hogy délután 3-kor kapjon uzsonnát hanem, hogy akkor kapjon, amikor éhes (és ahogy fejlődik, idővel kialakul, hogy nagyjából ugyanazokban az időpontokban lesz éhes és álmosodik el, persze mindig a korának megfelelő mértékben és néha eltérésekkel, pl. ha fáradtabb, hamarabb álmosodik el, ha többet mozog, hamarabb lesz éhes stb.)

A jó napirendben tehát nem az időpontok a fixek, hanem a teendők sorrendje. Alvás után mindig evés jön, evés után játék, este lefekvés előtt anya megfürdet stb. Az, hogy mennyi időt tud a baba ébren tölteni minden életkorban nagyjából kiszámítható (érdemes vezetned egy naplót, amibe feljegyzed, hogy nagyjából mennyi idő után álmosodott el a babád az egyes napokon és utána mennyit aludt, pár nap után fogod látni a rendszert benne, ehhez érdemes igazodni).

Ha megfigyeled a gyermeked saját ritmusát, az első hetek zűrzavara után nagyjából 6 hetes korra kezd rendszeressé válni az etetések és alvások ritmusa: a babák egy része ritkábban hosszabbakat alszik, mások többször kevesebbet, de estefelé már hosszabban tud ébren lenni a kicsi, mint nappal két alvás között, már tudja, hogy jön az esti „hosszú” alvás.

3 hónapos korra nagyjából másfél órát képes két alvás között ébren lenni nyűgösködés nélkül, utána már álmosodik, sírdogál.

5-6 hónapos korra már 2-3 órát is ébren tölthet és nem álmosodik el. Persze lehetnek közte olyan napok is, amikor egész nap csak alszik, vagy amikor nem alszik annyit, mint szokott.

6-9 hónaposan már 3-4 órát is simán ébren van, este akár 4-5-öt is, 1 évesen pedig már 5-6 óra is eltelhet két alvás között.

Közben az etetési idők is változnak, az újszülött még másfél-2 óránként éhezik meg, 2 hónapos korra ez már 2-3 óra is lehet (tápszeres babáknál inkább 3, anyatejeseknél az is lehet, hogy 1,5-2 óránként éhezik meg még a 2 hónapos baba, ez az emésztési sebességétől is függ, nem szabad erőltetni, hogy mindenképpen átálljon a 3 óránkénti etetésre, ha magától még gyakrabban kéri). 3 hónapos korra általában már kialakul, hogy a kicsi 3-4 óránként eszik (növekedési ugrásoknál gyakrabban) és ez a későbbiekben is így marad.

Ebbe a rendszerbe belefér a rugalmasság is: talán alvás után néha még nem éhes a kicsi és csak 1 óra múlva akar enni, egyik nap hamarabb elálmosodik játék közben, a másik nap később.

Az esték rendje ettől kicsit eltérően alakul, hiszen este a baba hosszabb ideig van ébren, és a lefekvés előtt kap vacsorát, de ez nem is baj: abból, hogy a dolgok sorrendje megváltozik, tudni fogja, hogy jön az éjszaka és a hosszú alvás, ezért van nagy jelentősége az esti rutinnak.

Jelentős változás a napirendben, amikor a kicsi áttér a napi kétszeri, majd az egyszeri alvásra. Ilyenkor már nem feltétlenül jelzi azt sem, ha éhes, lekötik a világ dolgai, ezért néha nehéz kitalálni, hogyan is szervezzük a napot: elalvás előtt ebédeljen vagy inkább utána? Fontos, hogy itt is a baba igényeit vegyük figyelembe. Nem kell mindenáron ahhoz ragaszkodni, hogy délben ebédeljen, ha akkor még nem éhes, sem ahhoz, hogy mindenáron este 8-kor feküdjön le, ha akkor még nem álmos.

1-2 éves kor között, amikor a baba egyre inkább kisgyermek, egyre önállóbb és egyre akaratosabb, sokkal nehezebb kordában tartani a napokat. A pici már nagyon ügyesen tudja húzni az időt és hát annyi minden érdekli, annyi mindent kéne felfedezni: egyre többször van, hogy felélénkül, túlpörög, egyre később sikerül az ágyba kerülnie, egyre nehezebb elérni, hogy időben megkapja az ebédet. Azt hihetnénk, most már nincs is szüksége a napirendre, hiszen ő akarja mindig átvariálni a dolgokat. Ezzel szemben az igazság az, hogy éppen ilyenkor van igazán szüksége arra, hogy rendszer legyen az életében, mert ebben a korban utánzással tanul a gyerek, most tanulja meg, hogyan is működnek a hétköznapok, mikor mit csinálunk és hogyan csináljuk, mik a szokások. Most a legfontosabb számára, hogy megértse, hogyan működik a világ.

Ellenáll néha? Akaratoskodik? Csak azért teszi, mert ezzel „teszteli”, mennyire fontos neked az adott dolog, mennyire szigorúak a szabályok. Ha azt tapasztalja, hogy mindig engedsz neki, akkor szétborul a napirend, a csemete pedig átveszi az irányítást. Ha néha nemet mondasz, ha látja, hogy egyes dolgokban nincs vita, ha megérti és megérzi, mi a fontos, azt elfogadja majd.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field