Az a fránya napirend

A napirend az a dolog, amit mi szeretnénk, a baba meg nem úgy gondolja. Ha egyszer végre úgy érezzük, most végre beállt és már így is marad, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a következő nap meg is változik. És, ha azt hitted, az első 6 hétben a legrosszabb, akkor jó, ha tudod, hogy később még rosszabb lesz :o)

Az a fránya napirendA napirend az egyik levitatottabb téma a csecsemőkkel kapcsolatban. Nem is olyan régen 15-20-30 éve még úgy tartották, pontos napirendet kell tartani. A baba 3 óránként éhezik meg, tehát kapjon 3 óránként enni, ha előbb éhes vagy még nem éhes (ez a ritkábbik eset), akkor ne kapjon enni. Ha 3-kor kell felébrednie délután és még nem kelt fel, fel kell ébreszteni, ha hamarabb kel fel, vissza kell altatni. Ezt anno nagyon ügyesen elmagyarázták tudományosan is az anyukáknak, hogy miért így a jó. Persze az ok egyáltalán nem tudományos volt: sok anyuka hamar visszament dolgozni, a babák egészen kicsi korban bekerültek a bölcsődébe, és mivel egyformán voltak szoktatva, kevesebb volt a gond velük. Az ilyen típusú rendhez szoktatás hátránya, hogy letöri a kicsi akaratát, és megszünteti a világba vetett bizalmát, hiszen ő nem azért sír, hogy minket bosszantson, hanem mert bízik benne, hogy segíteni fogunk. Ha nem kap segítséget, amikor sír, ha éhes és helyette cumit kap, mert még nincs itt az ideje az evésnek, akkor ugyan idővel elhallgat majd, de egyre kevésbé fog bízni a világban, ahonnan nem kap segítséget, ha kéri, pedig az ösztönei azt diktálják, hogy bízzon. Ez az egész életére rányomja a bélyegét: felületes kapcsolatokat alakít ki, önzővé válik, nem bízik az emberekben.

Ha egy kicsit durvának érzed ezt a módszert, akkor jobb ha tudod, hogy a mi generációnk többségét, akik ma vagyunk kismamák, bizony eszerint neveltek. Talán az akkori “babanevelés”, erőszakos napirendre szoktatás, alvásra szoktatás az egyik oka annak, hogy a mi generációnkban annyian nem találják meg a párjukat, ilyen sok a szakítás, a válás, kevés a házasság és nem szívesen vállalnak gyereket?

A mai szemlélet szerencsére egészen más. A legtöbb anyuka igyekszik a baba igényeit, ösztöneit figyelembe venni, és megtalálni az arany középutat a normális életvitel és a baba bioritmusa között. Ami nem egyszerű, hiszen ehhez nincsen pontosan leírt vezérfonál, csak a saját megérzéseidre hagyatkozhatsz.
Mindeközben meg kell küzdeni a régi típusú elvárásokkal is: “Mikor alussza már át az éjszakát?” “Miért nem adsz neki cumisüveget?” és “Nem kell mindig felkapkodni, ha sír.”

A családok mostanában sokkal zűrösebb életet élnek, mint 30 évvel ezelőtt. Ismerek olyan családot, ahol a vállalkozásba a kismama is besegít, könyvel, ha kell, kiszállítja a megrendelőknek az árut, és bizony, a babát viszi magával. De ha nincs vállalkozás, akkor is ott a bevásárlás, a hivatali ügyintézés, a posta és ezt mind a baba napirendjéhez is hozzá kell igazítani – vagy éppen a kicsi napirendjét kell mindehhez hozzá passzintani.

Hogyan lesz rugalmas, de mégis kiszámítható a napirend?

A régieknek igazuk volt abban, hogy a babának szüksége van kiszámítható napirendre. A csecsemő azonban még nem ismeri az órát, az időérzéke pedig meglehetősen szubjektív. Nem arra van szüksége, hogy délután 3-kor kapjon uzsonnát, hanem, hogy a délutáni alvás után.

A jó napirendben tehát nem az időpontok a fixek, hanem a teendők sorrendje. Alvás után mindig evés jöjjön, evés után játék. Az alvások hossza, az ébrenléti idők hossza minden életkorban nagyjából azonos (de persze lehetnek egyéni eltérések). Ebbe a rendszerbe belefér némi rugalmasság is: talán alvás után néha még nem éhes a kicsi és csak 1 óra múlva akar enni, egyik nap hamarabb elálmosodik játék közben, a másik nap később.

Az esték rendje ettől kicsit eltérően alakul, hiszen este a baba hosszabb ideig van ébren, és a lefekvés előtt kap vacsorát, de ez nem is baj: abból, hogy a dolgok sorrendje megváltozik, tudni fogja, hogy jön az éjszaka és a hosszú alvás.

Egészen addig lehet ezt a sorrendet tartani, ameddig nem áll át a kicsi napi egyszeri alvásra, ilyenkor megtarthatjuk a délelőtti étkezést, a tízórait, majd lefekvés előtt kaphat a kicsi ebédet, de az is előfordulhat, hogy az ebéd az alvás utánra csúszik, előtte ugyanis még a baba nem éhes – nem dől össze a világ, ha nem délben ebédel a kicsi 🙂

1-2 éves kor között, amikor a baba egyre inkább kisgyermek, egyre önállóbb és egyre akaratosabb, sokkal nehezebb kordában tartani a napokat. A pici már nagyon ügyesen tudja húzni az időt: egyre később sikerül az ágyba kerülnie, egyre nehezebb elérni, hogy időben megkapja az ebédet. Azt hihetnénk, most már nincs is szüksége a napirendre, hiszen ő akarja mindig átvariálni a dolgokat. Ezzel szemben az igazság az, hogy éppen ilyenkor van igazán szüksége arra, hogy rendszer legyen az életében, mert ebben a korban utánzással tanul a gyerek, most tanulja meg, hogyan is működnek a hétköznapok, mikor mit csinálunk és hogyan csináljuk, mik a szokások. Most a legfontosabb számára, hogy megértse, hogyan működik a világ.
Ellenáll néha? Akaratoskodik? Csak azért teszi, mert ezzel “teszteli”, mennyire fontos neked az adott dolog, mennyire szigorúak a szabályok. Ha azt tapasztalja, hogy mindig engedsz neki, akkor szétborul a napirend, a csemete pedig átveszi az irányítást. Ha néha nemet mondasz, ha látja, hogy egyes dolgokban nincs vita, ha megérti és megérzi, mi a fontos, azt elfogadja majd.

Nálatok hogyan működik a dolog?

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

118 Comments

Comment navigation

 • Reni

  Reply Reply 2017. február 01. szerda

  Igazából kíváncsiságból írok ide a védőnőnk szerint minden rendben van a picivel és egészséges de megdöbbent mikor megtudta hogy annyit eszik mint egy másfél éves gyerek…
  Azt mondta 4-5x kéne ennie naponta.
  A babám most volt 3 hónapos és éjjelente már egyáltalán nem kel fel nagyon jó alvó volt mindig is talán csak a két legelső héten volt fent többet aztán egyre kevesebbet és aztán 2 hónaposan már kezdte átaludni fokozatosan többet az éjszakát..
  Jelenleg a babám 1 evésre megeszik 260ml.
  Tápszeres baba + kap anyatejet de nem tőlem és akitől kapjuk (persze ingyen és a védőnői segítséggel,bevizsgáltatott)annak a gyereke már van legalább 6 hónapos biztos és a teje a mi babánknak nem elég tápértékű de mégis a védőnő szerint kapnia kell azt is…De ha csak azt kapná 1 óra múlva éhes lenne…Igy a védőnővel megbeszélve felesbe kapja nagyon régóta fele tej fele tápszer persze külön készítve..Fokozatosan haladtunk és mostanra elértük a 260ml…
  De a kicsi csak 4x eszik egy nap persze van hogy kevesebbet eszik napközben meg este de ált.ban megeszi a 260ml (anyatej – 80 ; tápszer -180ml)
  Am.pedig elég kis súllyal született (2770g) és hamar elapadt a tejem…:/
  Jelenleg 6 kg a pici:)és a védőnőnk is elégedett
  Eleinte volt csak hasfájós kapta az Infacolt aztán később az Espumisant.

  Hogyan etessen hogy többször egyen egy nap mondjuk 5x?Biztos jó ez így?Nem etetem túl?Hogyan alakítsam ki a neki való napirendet?

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. február 27. hétfő

   Nem kell aggódnod emiatt. Ha ő 4x kér és akkor ennyit eszik meg, hadd tegye! A babák ösztönei jól működnek, annyit esznek amennyire szükségük van és nem követik a táblázatokat 🙂 Ha túletetnéd, nem fogadná el vagy nagyokat bukna és fájna a hasa, tehát nem eteted túl.

 • Lívia

  Reply Reply 2017. január 10. kedd

  Kedves Ágnes!
  Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy van egy 7hónapos kisfiam (császárral született a kiírt napra)a hazajövetelt követően 2hónapos koráig végig aludta az éjszakákat a saját ágyában nappal nem nagyon akart aludni (kifekezetten úgy viselkedett mintha direkt kínoznánk azzal,hogy aludjon közben nyügős volt mert fáradt)napirendet is folyamatosan változtatni akarta aztán az egyik napról a másikra nem volt hajlandó aludni az ágyában és az éjszakákat sem aludta át probáltunk elég sok módszert ringatás fehérzaj stb. nem segítettek később köztünk altattuk el de így sem aludta végig fél óránként kell fel sírva csak cicin nyugszik meg aztán hagytuk köztünk aludni elalszik de mindig éjfélkor felkel és utána reggelig kell fel fél óránként,így nappal fáradt és félek hogy nem fog rendesen fejlődni mert még nem kúszik mászik az üléssel és az állással probálkozik inkább. Mostanában nappal alszik kétszer. A napirendet folyamatosan változtatja. Mit tehetnénk a manónkért hogy az éjszakai alvásai is meglegyenek,mert már 5hónapja nem alusszuk ki már mi sem magunkat.
  Előre is köszönöm válaszát és segítségét!

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   Mivel a problémátok hamar jelentkezett és folyamatosan tart, valószínűleg nem csak egy átlagos alvászavarról van szó. Érdemes lenne ezzel a problémával mihamarabb alvásambulanciához fordulni és kivizsgáltatni a babát. Gyakran észre nem vett reflux vagy megnagyobbodott orrmandula áll az ennyire gyakori ébredések hátterében.

 • Csilla

  Reply Reply 2017. január 04. szerda

  Kedves Ági!
  Nem hagy nyugodni a napirend kérdése (illetve főleg a környezetem nyugtalan, hogy még nincs). Babánk 12 hetes lesz, és mostanra szinte teljesen kinőtte a hasfájást. Eddig a sok sírás miatt nappal csak ad-hoc aludt, főleg ha teljesen kimerült már a sok sírásban (persze nem hagytuk magára, kézben nyugtattuk, igény szerint evett és komfortszopizott). Az éjszakai alvással szerencsére sosem volt gond, az esti fürdés után elaludt, és nagyon szépen minden éjjel ugyanakkor kel enni, majd minden további nélkül visszaalszik. Nappal, ha elalszik (most már ügyesen megtanulta elaltatni magát pár perc nyöszörgéssel kézben), minden további nélkül le tudom tenni az ágyába, viszont 20-30 perc után konzekvensen felébred (akkor is, ha nem közvetlenül előtte evett). Az ébrenléttel nincs gond, 60 perc után elálmosodik, és ezt szépen jelzi is. Azonban ezek a rövid alvások nem hagynak nyugodni, főleg, hogy néha sikerül 1-1.5 órát is aludnia.
  Most, hogy elmúltak az órákig tartó sírások, szeretnék rendszert is hozni az életünkbe, és az alvását is picit “tankönyviesebbre” venni. Nagyon inspiráló, amit és ahogyan írsz, holnap reggel kezdjük is az ébrenléti ritmust megtanulni.
  Kérdések merültek fel bennem, és remélem, tudsz benne segíteni.. 🙂
  Először is cca mennyi idő lehet, amire egy ilyen korú kislány megszokja az újat?
  Ha plusz napi tennivalókat is bevezetnék, mint pl. séta kint, azt is kezdjem ezzel együtt, vagy előbb a ritmus legyen meg?
  Mennyit árt, ha a folyamatot megszakítja pl egy hétvégi mamánál alvással? Várjunk azzal is egy kicsit?
  Van esetleg valami, amire figyelmen kell így, hogy kvázi utólag próbálom kialakítani a napirendet?
  Előfordulhat,hogy tényleg elég neki a 30 perc alvás alkalmanként? Néha egészen kipihentnek tűnik ébredés után, ritkábban álmoska.
  Válaszodat előre is köszönöm szépen! Csilla (és Izabella)

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 14. szombat

   Új napirendet megszokni általában 4-5 napig tart. Természetesen a napirend része a séta is, ezért kezdettől fogva tervezd bele és csináljátok. A mamánál is aludhat nyugodtan, a lényeg, hogy ott is a megszokott napirend legyen.
   Ha pihenten ébred, elég neki a 30 perc.

 • Hajni

  Reply Reply 2016. december 28. szerda

  Kedves Ági!

  Először is köszönöm, hogy legutóbbi kérdésemre olyan gyorsan reagáltál. Időközben újabb kérdések merültek fel bennem a napirenddel kapcsolatban, és nem tudom, mitévő legyek.

  1. Valamelyik kommentben olvastam, hogy jó, ha a baba megtanulja a nappal és az éjszaka közti különbséget. Nálunk sincs megkeverve, de valahogy úgy érzem, többet is kellene tennem, hogy ez nyilvánvaló legyen. Kisfiam 7 hetes,34+1 napra született császárral és az első perctől a kiságyában alszik, féláomban teszem le, kivárva, hogy ellazul, és az esetek 98 %-ban el is alszik. Napközben egyedül vagyok otthon, nem tudok olyan nagy zajt csapni, rádiót, tévét kapcsolok, hogy “hangzavar” legyen nappal. Ki kellene hoznom a babát a szobából, amikor alszik? Van egy bölcsőm a lakás kellős közepére állítva, de még soha nem aludt benne… Vagy csak etetni hozzam ki? Esetleg büfizni? Sajnos, mostanában még csak ott tartunk, hogy büfi után, ha nem közben, el is alszik, így nem nagyon részesül a nappali életből. A hordozóban csak ideig-óráig van el, a hintában szintúgy. Valójában ugyanúgy zajlik a nappal és az éjszaka, ha az alvás-evés-büfi dolgot nézzük. Nappal félhomályt kell csinálnom, mert a nap pont besütne a szobába, akkor az meg az alvás rovására menne. Igyekszem addig nem lehúzni a redőnyt, amíg kellemesen világos van, és nem szikrázó napsütés+meleg. Ha a nap már ott van, akkor sem húzom le teljesen a redőnyt. Mit tehetnék, hogy jobban elválasszam neki a nappalt az éjszakától?

  2. A következő gondom a fürdetés. Hogyan jó a sorrend? Eddig úgy csináltuk, hogy alvás-fürdés-evés-büfi-alvás. Egyszer sikerült játék után elfáradva fürdeni, de többször nem. Holott éreztem, hogy így lenne a helyes. Ráadásul eddig pár napig kimaradt a késő délutáni alvás, ennek 2 napja vége, most végig alszik, igazából nagyobb szünetek nélkül.

  3. Emellett éjjel még legalább 4x felkel, egész napra elosztva kb. 9-10x eszik. Ez attól függ, hogy kimarad-e valami miatt az alvás (hasfájás, játék).
  2 napja írom az evés-alvás időpontjait:
  00.00-00.30 között ébred, majd evés (szinte minden etetés, büfi, altatás majdnem 1 óra időtartamú)
  02.30-03-00 ébredés, majd evés-büfi
  05.30-06.00 ébredés, majd evés-büfi
  08.00-08.30 ébredés, majd evés-büfi
  Itt kihozom a babahordozóban, de hamar elunja vagy elalszik. Általában ha ügyeket intézek, akkor ezután az evés után megyünk ki. Általában átalussza.
  10.30-11.30 ébredés, majd evés-büfi
  13.00-14.00 ébredés, majd evés büfi
  16.00-17.00 ébredés
  Itt szokott kimaradni a következő alvás, de újabban megint elalszik evés után. Ha alszik, akkor megvárom, amíg felkel, és megyünk fürdeni. Ha fennvan, akkor eszünk, büfi, játék és utána fürdünk.
  19.30-20.30 ébredés, majd evés-büfi
  22.00-22.30 ébredés, majd evés-büfi

  Nagyjából 2, 2 és fél óránként eszik. Jól van ez így? Bele kellene szólnom a napirendbe vagy hagyjam, hátha magától átáll?

  4. Mi a helyes sorrend? Alvás-peluscsere-evés-büfi-alvás, így mutatták a kórházban. Igazából azért nem hiszem, hogy ez jól van, mert evés után elalszik, így nincs játékidő, hosszabb ébrenlét. Megtehetem, hogy nappal csak büfi után pelenkázok, éjjel meg evés előtt? (Mindig van valami a pelusban, minden étkezésnél csere van). Így nappal aktív lesz egy kicsit, éjjel meg evés után úgyis elalszik 🙂

  Egyelőre ennyi kérdés feszeget belülről…
  Remélem, másoknak is segítek vele, mivel az én bajomra még nem találtam meg a választ a hozzászólásokban 🙂
  A választ előre is köszönöm!
  Hajni

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2017. január 03. kedd

   1. Semmi gond nincs ezzel, vannak olyan nyugodtabb babák, akik akár 3 hónapos korig is inkább csak esznek és alszanak, nem kell kihoznod őt a kiságyból. Hidd el, ha majd ébren akar maradni etetés után, azt észre fogod venni 🙂

   2. Jó ez így, majd akkor lehet változtatni rajta, ha már többet van ébren és evés után magától is ébren marad és játszani szeretne.

   3. Mivel ő korababa ezért nyugodtan ehet gyakrabban, később, majd magától is ritkulni fog ez, ahogy nő a gyomor űrtartalma.

   4. Sok baba pont evés közben vagy közvetlenül utána kakil, ha ő is így csinálja, akkor jobb evés és büfi után pelenkázni. Ha inkább alvás közben szokott megjönni a “termés”, akkor evés előtt is pelenkázhatsz. A másik ok, ami miatt esetleg érdemesebb lehet evés után pelusozni, ha a baba nagyon nyugtatlan, éhes és teli torokból sír alvás után a szopiért, ilyenkor jobb inkább megetetni.

 • Timi

  Reply Reply 2016. október 01. szombat

  Kedves Agi!

  Nekem az lenne a kérdésem hogy gond az ha ritkán nem ragaszkodunk a napirendjehez? Ezt ugy ertem hogy a 1,5 éves kisfiam néha csinál olyat hogy ebéd előtt alszik el de nekem mégis azt mondják hogy keltsem fel es egyszer kétszer ezt így csináltam de nagyon sírt es azóta nem keltem fel ha ebéd előtt alszik el mert mondjuk reggel 6-kor kelt fel akkor szerintem néha lehet hagyni hogy előbb aludjon el utána ha felkelt majd eszik… hozzáteszem mindig egy fel órával a megszokott előtt alszik el. Nem tudom mennyire teszek ezzel rosszat neki ha nagyon néha aludni? Vagy ragaszkodnak még jobban a napirendjet és keltsem fel akkor is ha fel ora múlva kéne mennie aludni? Előre is koszonom a valaszat! Udvozlettel Timi 🙂

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. október 14. péntek

   Nem kell ezen a téren túl merevnek lenni. A kisgyerek nem ismeri az órát, neki fontosabb, hogy a napi teendők a megszokott sorrendben történjenek. Ha tovább alszik vagy korábban kel, ott kezdődik a nap, ahol felébredt.

 • Mónika

  Reply Reply 2016. augusztus 11. csütörtök

  Kedves Ági.Nekem az a kérdésem lenne,hogy a kisfiam aki 5 hónapos nem egy időbe kell fel reggel.Hogy állítsam be neki a fix napirendet?Sajna tápszeres és így a tízórai is mindig csúszik.Mindig költsen fel reggel hogy meg legyen a napi rutin?Előre is köszönöm a választ.

  • Vida Ágnes

   Reply Reply 2016. augusztus 14. vasárnap

   Nem gond, hogy nem mindig ugyanakkor kel. A napirendnek nem fix időpontokra kell épülnie, hanem az ébredéstől számítva a nagyjából azonos sorrendre. Pl. ébredés után evés, aztán büfi, játék, aztán alvás, ébredés után evés, büfi, játék, alvás stb. A napi rutin ettől lesz meg, nem attól, hogy minden ugyanakkor ébred a kicsi és ugyanakkor eszik.

 • melinda

  Reply Reply 2016. február 05. péntek

  Bocsánatot, még egy dolgot kérdeznék. A séta nem mindig ugyanabban a napszakban van. Ez befolyásolja a napirendet? Koszonom. Melinda

Comment navigation

Leave A Response

* Denotes Required Field