A szobatisztaság útvesztői

A szobatisztaság gyakran az egyik legtöbb fejtörést okozó kérdés a szülők számára. Kérdéses az, mikor érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást, mint ahogyan az is, mikorra kéne teljesen szobatisztának lennie a kisgyereknek, és mit tegyünk, ha visszaesést tapasztalunk. Most 8 olyan problémát mutatok be, amit leggyakrabban említenek a szülők a szobatisztasággal kapcsolatban.

1. Nem akar ráülni a bilire

Ez általában azt jelenti, hogy a kicsi nem érett még meg a szobatisztaságra. Ez egyrészt egy idegrendszeri érési, másrészt egy tanult folyamat eredménye. A tanulás azonban itt nem azt jelenti, hogy direkt tanítani, trenírozni kellene a gyermeket arra, hogyan bilizzen. A legjobb szülői eszköz itt a példamutatás: hagyd, hogy a kíváncsi totyogó utánadmenjen a fürdőszobába, kíváncsiskodjon, figyeljen.

Nagyon gyakran tapasztalom azt, hogy a szülők nem értik, miért nem szobatiszta még a gyermekük, miért fél a kakilástól, miközben ők maguk is „cikinek” érzik, hogy a kisgyerek utánuk menjen, rászólnak, ha megzavarja őket a mellékhelyiségben, és ebből a kicsi is azt érzi, ez olyasvalami, amitől tartani kell.

De nem csak ezzel lehet elvenni a kisgyerek természetes érdeklődését a „dolog” iránt. Másfél éves kor körül erőteljesen elkezdi érdekelni a totyogókat a „kaki”-téma. Például az utcán megáll a kutyagumi mellett és hosszasan tanulmányozza, esetleg magyarázza is, hogy „kaka, kaka”. A legtöbb szülő ilyenkor ösztönösen rászól, hogy „pfúj, kaki büdös” és ezt gyakran nem csak a kakira, hanem minden más koszos dologra is használja. Ezzel öntudatlanul is elülteti a kicsiben a gondolatot, hogy a kaki nem jó dolog – nem csoda hát, hogy amikor aztán a saját kakijával szembesül, arról is azt gondolja, hogy az valami rossz dolog. Ezért inkább bent tartja. Vagy csak az asztal alá bújva és csak pelusba hajlandó „beletenni”. Szorongás alakul ki benne. A tanítás és a bilire ültetés helyett tehát a természetes viselkedés a legtöbb, amit tehetsz a szobatisztaság érdekében.

Előfordul az is, hogy magával a bilivel van a gond. Hiszen a kisgyerek azt látja, hogy a szülei is a wc-n ülnek, ezért szívesebben ülne ő is oda, meg lehet próbálni váltani a biliről a wc-re (és természetesen fordítva is igaz ez, előfordulhat, hogy a wc-től fél a kicsi, és a bilit meg szívesen használja)

2. Megint bepisil

Jópár oka lehet annak, ha a korábban már szobatiszta gyerek bepisil.

– 3 éves kora előtt ennek leggyakrabban az az oka, hogy még nem elég érett a szobatisztaságra (a szobatisztaság érettség jeleiről itt olvashatsz). Gyakori, hogy nyáron, jó időben, átmenetileg szobatiszta lesz a gyerek, szól, ha pisilni kell, aztán a rosszabb időben megint bepisil.

– Az is gyakori, hogy annyira leköti a játék, hogy elfelejt szólni, vagy csak későn jut az eszébe, ezt idővel kinövi majd.

– Testvér érkezése, óvodakezdés, a szülők válása, költözés, illetve az óvodával/bölcsődével kapcsolatos szorongások is gyakran okoznak ilyen problémát.

– Gyakori ok a felfázás is, hiszen a kisgyerek leül a földre hidegben is, még akkor is felfázhat, ha egyébként alaposan fel volt öltöztetve.

3. Kaki csak pelusba

A kakilás intim dolog a kicsi számára. Nem teljesen érti, hogyan lehet, hogy valami, ami az ő része, az kijön belőle és elveszíti, ezért ragaszkodik sok kisgyerek a pelusba kakiláshoz. Ilyenkor nem szabad erőltetni, alkudozni vele, ajándékot ígérni, ha a bilibe kakil. Nem szabad, hogy úgy érezze, a kakilás olyan terület, ahol neki teljesíteni kell, mert az további szorongást eredményez.

Minél természetesebben viselkedsz ezzel kapcsolatban, minél kevésbé helyezel rá hangsúlyt, hogy már ideje lenne megválni a pelustól, annál hamarabb fog bekövetkezni az az idő, amikor már maga elmegy a wc-re. És természetesen ilyenkor is tartsd tiszteletben azt a kérését, hogy esetleg szívesebben kakil magában, bezárkózva, ne nyisd rá ilyenkor az ajtót, ne zavard meg, ha ezt igényli (ha nálatok is ez a probléma, itt részletesen leírtam, mit lehet tenni).

4. Néha bilibe, néha pelusba

Ha hagyják a kicsit a maga útján fejlődni, akkor egyik napról a másikra szobatiszta lesz. Ha viszont az anyuka, megörülvén annak, hogy száraz a pelus, egyszercsak úgy dönt, hogy mostantól bilibe kell pisilni, akkor olyan átmeneti időszakok alakulnak ki, amiben néha odafigyel a bilizésre a kisgyerek, néha becsurran. Ilyenkor érzi a kicsi az elvárást, hogy teljesítenie kéne, ugyanakkor nem mindig sikerül neki – jobb ezt elkerülni azzal, hogy nem sietteted a bilizést.

5. Éjjeli pisigondok

A nappali szobatisztaság érési és tanult folyamat, azonban az éjszakai szobatisztaságot egy hormon szabályozza, ami besűríti a vizeletet. Ez a hormon valamikor 6 éves korig jelenik meg a szervezetben. Ameddig nincs jelen, addig a kicsi éjszaka bepisil. Persze lehet, hogy ha az anyuka annyira lelkiismeretes, hogy kimegy vele hajnalban pisilni, akkor elkerülhető a baj, de nem szabad csak azért kevés vizet adni neki estefelé, hogy éjjel ne pisiljen be. Teljesen normális, ha 6-7 éves korig bepisil éjszaka egy kisgyerek és még később is előfordulhat akkor, ha nagyon fáradtan feküdt le aludni, felfázott, vagy valamilyen ok miatt szorong.

6. Kakiláshoz elbújik

Sok kicsi már 1 éves kor körül elbújik, amikor kakilnia kell. Bemászik az asztal alá, bemegy a szobájába vagy a kanapé mögé bújik. Ez nem gond önmagában, azt jelzi, hogy már tisztában van vele, hogy a kakilás intim dolog. Ilyenkor nem szabad megzavarni, sem erőltetni, hogy jöjjön ki, tartsd tiszteletben ezt a szokását. Amit lehet tenni, hogy felajánlod neki, hogy a fürdőszobába bújjon el ilyenkor (nem kell bilit felajánlani, csak a helyszínt), de erre idővel rájön magától is.

7. Az oviban nem kakil, nem pisil

Idegen helyen kakilni gyakran még a felnőttek számára is gondot okoz, legyél hát türelmes az oviban való kakilás tekintetében. Szorongást jelez, ha pisilni sem hajlandó az oviban, vagy ha otthon már nem pisil be, de az oviban mindig. Egy 3-4 éves kisgyereknek még szüksége van rá, hogy az óvónénihez kötődhessen. Az óvónők viszont nem tudnak minden gyerekkel külön foglalkozni a nagy csoportlétszám miatt, és az érzékenyebb gyerekeket ez bizony megviseli. Az is szorongást válthat ki, ha gyakran változnak az óvónők a csoportban, vagy ha az egyik óvónénit szereti a kisgyerek, a másikat nem. (a beszoktatást követő szorongásos tünetekről és a tennivalókról itt írtam)

Ilyenkor néha csak az óvodaváltás a megoldás, de első körben meg lehet kérni az óvónénit is, hogy foglalkozzon egy kicsit többet a szorongó kisgyerekkel, és sokat segíthet egy alvósállatka is, akit a kicsi magával vihet az oviba, aki „vigyáz rá”, amíg odabent van. És persze otthon mindenképpen adjunk sok szeretetet, figyelmet, törődést a kisgyereknek, ez az, ami ellensúlyozni tudja az óvodai élményeit.

8. Este mindig pisilnie kell

Sok családban telik azzal az esti altatás, hogy amikor már lefeküdt a kicsi, akkor rákezdi, hogy „anyuuu, pisilni kell”. Gyakran mindezt pár perccel azután, hogy pisilni volt a kisgyerek. Ez bizony nem szobatisztasági probléma, hanem arról van szó, hogy a kicsi felismerte, egy kis időhúzással még ott lehet tartani anyát a szobájában. Persze a pisi-témára anya azonnal ugrik, mert fontos neki a szobatisztaság, a gyerek pedig látja, hogy ezt az eszközt be lehet vetni, ezért be is veti.
A játszmából úgy tudsz kilépni, ha lefektetés előtt elviszed pisilni, majd lefekteted, olvastok mesét, és búcsúzás előtt kezeled a kifogást, pl. „Ittál vizet, voltál pisilni, olvastunk mesét, most már lehet aludni. Jó éjszakát!”

Akár tanítod neki, akár nem, akár hamar kezdted a szoktatást, akár nem, a legtöbb kisgyerek 3 éves kora körül lesz nappalra megbízhatóan szobatiszta. Legyél vele türelmes és engedd, hogy a saját érdeklődése vezesse, így kerülhetőek el biztosan a problémák!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

114 Comments

  • Bojtiszilvi

    2013. október 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Lányom két éves lesz e hónap végén, és ma először belekakilt a bilibe. Szólt, hogy szeretne, azt hittem csak játszik, de legyen, csüccs! És néhány perc múlva már együtt örültünk, hogy milyen ügyes. Amíg „trónolt”, adtam a kezébe egy könyvet, amivel jól elvolt, motyogott, olvasgatott, közben pedig elvégezte a dolgát.

    A férjem szerint viszont rosszul tettem, hogy odaadtam a könyvet, mert szerinte nem szabad a gyereket rászoktatni, hogy olvasson, vagy játsszon a bilin, wc-n.

    Erről szeretném a véleményedet kérni!

    Válaszodat köszönöm, üdvözlettel:
    Szilvi

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Nyugodtan adj neki könyvet és játékot is, most az a fontos, hogy megtanulja és megszeresse a bilizést, később majd elhagyja ezt a szokását, de ha megmarad, akkor sem történik semmi, hiszen a felnőttek is könyvvel mennek a vécére.

  • Kissné Juhos Ágnes

    2013. október 10. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam nemrég lett két éves.Beszélni még többnyire a saját kis nyelvén beszél,de mindent megért és megértett.Kb 1 hete egyre jobban érdeklődik a Wc és a bili iránt.Ennek nagyon örülünk mert erőltetni nem akarunk semmit.Mindig húzza le a nadrágját és ráül a szükítőre és bilire.Eddig nem volt még semmi pisi bele de tetszett neki, nem akart felöltözni csak ott szeretett volna ülni.4 nappal ezelőtt reggel mikor felkelt mondta, hogy Pissss!!! és indult a bili felé.Ráültettem erre hangos tapsolásra és ha-ha-ra lettem figyelmes és mutatta, hogy belepisilt. Aznap még 4x.Együtt elvittük a Wc-re és Ő húzta le ami nagyon tetszett neki. De azóta nem akar felöltözni és egész nap a bilin akar ülni se kis alsóneműt semmit se lehet ráadni üvőlt, hogy pissss, pisss és rohan a bilire.Azóta nem pisilt bele ez nem is lenne gond, de egésznap csak a bilin ülne és pucéron rohangálna. Mit tegyek, hogy ne vegyem el a kedvét a bilizéstől? Mármint nem akarom a szobatisztaságot erőltetni de a kedvét se akarom elvenni.A másik kérdésem, hogy mikor belepisilt a bilibe akkor pisilt egyet kb 2-3 perc múlva szól megint hogy piss és megint belepisilt.Ez normális, hogy ilyen sűrűn pisil volt mikor több volt volt mikor kevesebb.Köszönöm a válaszát előre is!
    Üdvözlettel:Ági

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      Még nem teljesen érett a szobatisztaságra, ezért nem mindig érzi, mikor kell menni, viszont mivel meg akar felelni az elvárásoknak, ezért inkább többször megy, mezítelenül rohangál, mert úgy érzi, mikor kell mennie. Légy türelmes vele, hagyd, hogy ő irányítsa a folyamatot és szépen ki fog ez alakulni.

  • Vad Vica

    2013. október 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1 éves,már egy pár hete észre vettem hogy reggel mindig ugyan abban az „időben” végzi a dolgát.Gondoltam veszünk egy bilit és kipróbáljuk mit szól ha reggel mikor „dolga” van ráültetem,de előtte érdeklődtem az ismeretségi körbe kinek hogy ment…hát eléggé érdekes válaszokat-még minek?-és-még csak most?!Hát gondoltam a neten is körbe nézek,de ott sem lettem okosabb hogy most jó vagy rossz amit szeretnék csinálni!Volt aki már fél évesen rátette volt aki még 2 évesen se,és amin igazán megakadtam az az volt hogy egy ‘szakértői’ oldalakon egyenesen károsnak ítélték ezt a’látom hogy nyom gyorsan ráültetem’ módszert,mondván még nem elég érett az agyuk 1,5 éves kor előtt hogy össze kapcsolják a két dolgot.Persze nem azt várom hogy ha megmutatom hogy oda kell csinálni azonnal szoba tiszta lesz,csak gondoltam hogy ha Ő is benne van a dologba miért ne!Számomra a 2éves korban való elkezdés azért is fura mert szülők elmondása szerint a testvéreimmel ebben a korban szinte teljesen szobatiszták voltunk!Nem akarom siettetni vagy erőltetni,ha nem akarja nem csináljuk!A kérdésem az lenne hogy egy 1 éves még tényleg kicsi hogy próbálkozzunk a bilizéssel,és ezzel én ártok neki hogy ráültetem mikor látom hogy nyom?!
    Válaszodat/véleményedet előre is köszönöm!!

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Károsnak nem káros, de nem feltétlenül lesz ettől hamarabb szobatiszta. Régen valóban hamarabb szobatiszták lettek a gyerekek, mert sokkal hamarabb elkezdték a szoktatást, viszont ez sok pszichés gondot is okozott (pl. székrekedés, szorongás). A szobatisztasághoz 3 területen kell a kicsinek fejlődnie:
      1. szociális érettség (látja, hogy mások is a wc-be végzik a dolgukat, és magának is igénye van arra, hogy ő is utánozza ezt)
      2. hormonális érettség
      3. fizikai érettség (érzi az ingert, és képes időben elmenni, visszatartani addig a vizeletét, székletét)

      A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek 2,5-3 éves koruk körül maguktól is szobatiszták lesznek. Persze hamarabb is meg lehet tanítani, elérni a részleges nappali szobatisztaságot, de ez nem feltétlenül jelent egyben érettséget is. A kislányok pl. nagyon szeretnének megfelelni, szociálisan hamarabb érettek, ezért hamarabb elkezdenek odafigyelni a szobatisztaságra és ez az akarat elég ahhoz, hogy már akkor nagyjából szobatiszták legyenek, amikor még nem teljesen érettek rá. De pl. az is gyakori (és régen ezért volt sok kisgyerek hamar szobatiszta), hogy a kicsi még nem érett, de rendszeres időközönként elviszik pisilni, ezért gyakolatilag pelenkamentes lesz, de ettől még nem szobatiszta teljesen, mert ha nem figyelmeztetik rá, magától nem megy el.

  • Kovács Ildikó

    2013. szeptember 29. vasárnap

    Kedves Ági,

    Segítséget sezretnék kérni 3 és fél éves kisfiammal kapcsolatban. Sajnos nem hajlandó, csak pelusba pisilni kakilni. Mindig szól ha kell neki, akkor kér pelust, utána meg leveszem róla. 1 éve már oviba is jár, addig visszatartja, és amint hazaér kéri a pelust. Félek, hogy tönkremegy a veséje. Próbálkoztam már mindennel, autós bilivel, ajándék beígéréssel, bilis mesék olvasásával. Próbáltam, hogy csak azért sem adok rá pelust, de volt hogy 21órán át visszatartotta, ha meg ugye bepisil ilyenkor akkor sír megijed és még jobban tartja legközelebb. Próbáltam egész nyáron minél többet pucéron hagyni alul, de csak medencébe, kádba pisil peluson kívül, még fűre bokorba sem. Sokat beszélgettem már vele, de mostanában azt ismételgetni, hogy majd szülinapján lesz „nagyfiú” és azután fog wc/bili-be pisilni, de az csak ápr-ban lesz, nekem meg kéne mennem dolgozni, de így csak fél napra tudom oviba adni. Egyedül nevelem pket, 1éve elváltam, nem tudom ez-e hat rá így, de úgy tűnt nagy gond nincs Nála emiatt, Apukájával gyakran találkozik, neki sem sikerült semmit elérnie ebben az ügyben. Van egy 5és fél éves nővére, akinél látja a jó példát, de semmiképp nem tudom rábeszélni, hogy elhagyjuk a pelust…
    Tudna esetleg tanácsolni vmit, milyen módszerrel próbálozzak? Erőltetni nem akarom, de ez a pisivisszatartás eléggé aggaszt, és a munkábaállás is sürgős lenne, hogy el tudjam őket tartani.
    köszönöm!
    Ildikó

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ne aggódj, nem megy tönkre a veséje. Minél inkább erőlteted, annál rosszabb. Inkább hagyd egy kicsit a dolgot, adj rá pelust, ne is említsd az egészet. Aztán majd egy kis szünet után lehet újra próbálkozni. Pl. lehet olyan játékos megoldást alkalmazni, hogy ha elment pisilni, utána jutalomból egy matricát felragaszthat egy kis táblára, amit jól látható helyre kitesztek a lakásban. Mivel ez az egész szorongásból adódik és írtad, hogy nehéz volt a család élete mostanában, érdemes az ügyben nevelési tanácsadó segítségét is kérni.

  • Anett302

    2013. szeptember 26. csütörtök

    Kedves Ági!
    A kislányom most töltötte a hármat, de semmi hajlandóságot nem mutat a szobatisztaságra. Az a baj, hogy beszélni is nemrég kezdett el, nemhogy előtte, de utána sem szól, ha pisil, hanem kétségbeesik. A bilit csak hordozza magával, mint egy játékot, nem hajlandó mostanában ráülni. Nyáron volt rá sok példa, hogy csücsült rajta egy ideig, de eredmény benne nem volt. Megmagyarázni nem lehet neki a folyamatot, mert összetett mondatokat még nem ért meg, vagy pedig nem érdekli.
    A wc ajtót mindig nyitva hagyom, ha bemegyek, abban a pillanatban viszont hozza a bilit, ráül, és két wc papírt is, de ezen kívül magától nem képes erre.
    Sajnos a környezetemtől (kivéve a Páromtól) csak azt kapom, hogy az én hibám, elrontottam a nevelését, de már kétségbe vagyok esve, és nincs semmi más ötletem. Veszünk neki zenélő bilit is, hátha az segít valamennyit. Mi a megoldás ilyenkor? 3 hét múlva megy bölcsibe (a beszédkészség fejlesztése miatt tolódik az óvoda jövőre), és szeretnénk egy kis előrelépést.
    Előre is hálásan köszönöm a segítségét!

    • Anett302

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Elnézést, még annyit kifejeltettem, hogy ha tele van a pelus, illetve nagy dolog volt, akkor szól, hogy „csere csere”.

    • Vida Agi

      2013. december 05. csütörtök

      Nem rontottál el semmit, minél jobban erőltetik, annál inkább szorongás alakul ki a kisgyermekben és annál lassabban lesz szobatiszta. Dicsérd meg, ha bilizik, de nem kell letolni, ha mégsem. A bölcsi sokat fog segíteni ezen.

  • Andrea

    2013. szeptember 23. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam nov. 30-án lesz 3 éves. Bölcsödés, de december 02-án óvodába „kellene” mennie. Hónapok óta küzdünk a szobatisztasággal mert a bölcsöde erőlteti. Hiába mondtuk hogy ezzel csak ártunk de ők mindenképpen erőszakoskodnak. Már ígértünk mindent, (persze be is tartottuk) ha sikeresen szólt a pisi vagy a kaki miatt. Most ott tartunk hogy reggel ébredés után elintéz mindent a WC-be aztán napközben néha szól hogy pisilni kell de 2-3 bepisilés mindig előfordul. Én otthon leveszem a pelenkát és próbálkozunk. Rendszeresen elmegyünk pisilni alváshoz pedig még kap pelust. De a bölcsiben mindig vissza adják a pelenkát rá mert „nehogy összekenjen nekik valamit”. Amit én hétvégén haladok azt ők már hétfőn visszafordítják.:-( Nem jutunk egyről a kettőre közben pedig sürgetnek hogy minél hamarabb oldjam meg hogy szobatiszta legyen mert „oviba kell menni”. Teljesen kilátástalannak érzem már a helyzetet. Szeretném kérni a tanácsodat hogy lépjünk tovább. Köszönöm

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Nem kell se siettetni, se erőltetni. Kapjon pelust, ha balesetek vannak, aztán majd magától, egyik napról a másikra szobatiszta lesz, amikor megérik rá.

  • Gabi

    2013. szeptember 03. kedd

    Kedves Agi!
    A tanacsodra lenne szuksegem. Novemberben lesz a kislanyom 3 eves. Mar 2 honapja tobbnyire bilibe pisil. A problemam az, hogy nem akar bugyit felvenni. Ha ra akarom adni a bugyit, azonnal raul a bilire es addig uldogel rajta amig el nem rakom a szekrenybe. Nadragot meg kizarolag pelenkaval vesz fel. Mar probaltam rahuzni mikozben uvoltott es ahogy elkeszultunk le is vette magarol.
    Ma kicsit huvos van es pelenkat kellett adnom ra a nadrag ala. Teljesen tanacstalan vagyok, mit tehetnek? Minel jobban eroltetem, annal nagyobb ellenallasba utkozok. Elore is koszonom a valaszodat.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ez egy átmeneti időszak a szobatisztaságban. A kicsi már tudja, mikor kell menni, de nem akarja elengedni a „produktumot”, mert azt hiszi az az ő része. Ne aggódj, ha nem erőlteted, hanem türelmesen vársz, pár hét és magától el fogja fogadni a bugyit.

  • Marianna

    2013. szeptember 02. hétfő

    Kedves Ági,

    A kislányom lassan 3 éves. Nyár eleje óta a pisiléssel a wc-be semmi gondunk nincs, szól, hogy mennie kell vagy ő maga ül már rá a wc-re a kis szűkítőjével. Mivel rengeteget iszik éjszakára még pelust adunk rá.
    Pont ma kezdük el az ovit, de sajnos a kakilással még gondjaink vannak. Nem tudom mit tegyek. Van, hogy szól, hogy kell neki hosszú-hosszú perceket ülünk a wc-n de semmi. Pelust nem akar felvenni ragaszkodik a bugyihoz, pont ezért többnyire ebbe kakil bele. Az emlúlt két hétben sikerült már kétszer a wc-be kakilni, ennek nagyon örülünk és persze nagyon megdícsérjük. Utána napokig azt mondja még, hogy Ő belekakilt a wc-be! 🙂 Mit tegyek? Mivel tudok neki segíteni? Előre is köszönöm. Üdv. Marianna

    • Vida Agi

      2013. október 15. kedd

      Ez egy átmeneti időszak. Már érzi az ingert, de nem mindig sikerül pont oda pont akkor, amikor kéne. Nincs ezzel semmi gond, ha megdicséritek, amikor sikerül és az óvodában is látja a jó mintát a többiektől, egyre kevesebb lesz a „baleset” és egyre több a siker 🙂

  • Kismókus

    2013. szeptember 01. vasárnap

    Kedves Ági,

    Tanácsodat szeretném kérni éjszakai bepisiléssel kapcsolatban. Kisfiunk 3,5 éves, most nyáron 1-2 hónap alatt alakult ki nála a nappali szobatisztaság. Pisi és kaki is megy a bilibe és éjszakára is levettük róla a pelust. Mindig elvisszük pisilni lefekvés előtt. Mostanában éjjel többször is bepisilt. Volt hogy felébredt kérdeztem kell -e pisilnie, azt mondta nem, majd állva ruhástul a padlóra pisilt. Jövőhéten kezd az ovi. Kérdésem az lenne, adjunk rá éjszakára pelust vagy nem szükséges? Kb. 3 hete nem adunk már rá egyáltalán pelust, éjszakai bepisilés pedig heti 1x fordul elő. Mi a jobb, hagyjuk hogy bepisiljen éjjel, vagy adjuk vissza a pelust? Ha visszaadjuk nem lesz visszalépés? Gondolom az ovikezdés miatt elképzelhető lesz a visszaesés.

    Köszönöm szépen a válaszod.

    • Vida Agi

      2013. október 15. kedd

      Az éjszakai szobatisztaságot egy hormon szabályozza, ami legkésőbb 6-7 éves korig szokott megjelenni a szervezetben, addig a kisgyerek bepisil. Amíg bepisil éjjel, addig kapjon pelust, ha majd azt tapasztalod, hogy napokon át folyamatosan száraz reggel a pelus, akkor lehet levenni.

  • Zsuzsa

    2013. augusztus 30. péntek

    Szia.
    Kérdésem lenne. Kislányom 27 hónapos. Kb. 1-2 hónapja nappali szobatiszta.. DE: nem ül rá sem a bilire,sem a wc-re. Egész nap bugyiban van,szól,ha pisilnie kell,vagy kakilnia,de csak pelusba. Nem értem,hogy miért nem ül rá egyikre sem. Pedig nagyon ügyes,a bölcsiben is bugyiban van. Időben szól,kivárja míg ráhúzzuk a pelust.Amint végzett,szól és már veszi is le magáról. Ha megkérdezzük,mi mire való,azt is elmondja,és hozzá teszi,hogy de ő akkor is csak a pelusba!Alvásnál még pelust viselünk. Miért kerüli annyira a bilit,wc-t ? Köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Ez egy átmeneti időszak a szobatisztaság fejlődésében. Még nem szobatiszta. Felismeri már, mikor kell mennie, de nem akarja kidobni a vécébe. Ez egy átmeneti időszak, nem kell semmit erőltetni, 1-2 hét és magától le fog szokni róla.

  • Bea

    2013. augusztus 29. csütörtök

    Kedves Ági!

    Októberben lesz 3 éves a kisfiam. Már fél éve nem viselünk pelenkát nappal, és kb. 1 hónapja éjjel sem kell. Megmondja a pisit és a kakit is, viszont kakilni csak a pelenkába hajlandó. Pedig már sikerült belekakilni a wc-be, örültünk neki.
    Mit javasolsz, tegyek-e valamit, vagy bízzam az időre?
    Köszi
    Bea

    • Vida Agi

      2013. október 15. kedd

      Bízd az időre. A kakilás bizalmi dolog, sok kisgyerek egyszerűen fél elengedni. Ha nem erőlteted, magától is kinövi ezt az időszakot.

  • Marcsi

    2013. augusztus 25. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisfiunk 3,5 éves. Tavaly nyáron megpróbáltuk levenni a pelust és hagyni ruha nélkül kánikulában rohangálni, de mindent össze vissza pisilt és kakilni csak pelusba akart.
    Idén nyáron vettünk bilit, ami tetszett is neki, de csak a kedvünkért ült rá és teljesített bele. Amint az újdonság érzete elmúlt, mindig bepisilt, bekakilt.
    Elkezdtük óránként elvinni pisilni a WC-be (állva, mert ez tetszett neki), a kaki pedig mindig a bugyiba megy.
    Ha kérdezzük, hogy kell-e mennie, mindig NEM a válasz és rá 2-3 perccel bepisil és bekakil.
    Ha nem kérdezzük, csak kézen fogva elvisszük pisilni, nincs gond a pisivel, de a kaki továbbra is csak bugyiba megy.
    Most kezdjük az ovit és teljesen tanácstalan vagyok, mit tegyek.
    Adjam vissza rá a pelust? Vegyem ki az oviból? Mit tudnék tenni, hogy sikerüljön a szobatisztaság legalább nappalra?
    Volt hogy elutaztunk és 3,5 órát kibírt.

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Játékos módszerekkel lehet próbálkozni. Pl. a Csöpp és Potty könyv sokat segíthet.

  • Anyuci

    2013. augusztus 16. péntek

    Kedves Ági!

    A kisfiunk nem soká 4 éves lesz. 2 éves kora óta jár bölcsibe, akkor kezdődtek a problémáink: addig minden nap kakilt, teljesen normális volt minden. Azután szépen lassan leszokott a kakiról, amikor már 4-5 napja nem kakilt, a doktor nénink tanácsára glicerines kúpot kapott. Mindenféle dolgot kipróbáltunk már: széklelazító, rostdús táplálkozás, sok gyümölcs stb stb. Semmi sem segít. A doktor nénink szerint el fogja ezt nőni, de már lassan két éve tart ez az egész. Van olyan, hogy magától kakil a bilibe 4-5 nap után, de olyan is, hogy 10 napig nem hajlandó kakilni és akkor már tényleg glicerines kúpot kell adnunk neki. A nappali szobatisztasága teljesen kialakult már. Januárban elvittük gyermekpszichológushoz, aki igazából rá sem nézett, csak velem foglalkozott, a lelkembe mászott, hogy túlságosan szeretem a gyerekem, s ő ezért nem kakil. A tanácsára minden nap ugyanakkor bilire ültettük a fiunkat, s ott ültünk vele, mesét olvastunk stb. 2 hét múlva szinte minden másnap kakilt a bilibe fürdés után! 🙂 De ez az idill kb egy hónapig tartott, azóta is csak heti egyszer megy a kaki, elég gyakran csak és kizárólag glicerines kúppal. Mit tegyünk? Vigyük újra gyermekpszichológushoz? Kérlek, adj nekünk tanácsot!
    Nagyon köszönjük előre is!
    Aggódó anyuka

    • Vida Agi

      2013. szeptember 26. csütörtök

      Ezt általában az okozza, hogy a kicsi nagyon meg akar felelni, jó gyerek akar lenni és emiatt szorong. Sok-sok szeretgetéssel, dédelgetéssel, közös játékkal tudtok rajta segíteni. És utána kéne nézni annak is, mi történik a bölcsiben, milyen a kapcsolata az óvónénikkel, a gyerekekkel, mert ez is lehet a szorongás forrása.

  • Lilla

    2013. július 16. kedd

    Kedves Ági!
    Második lányom 4,5 éves. Hároméves kora körül szépen kialakult a nappali szobatisztaság, de az éjszakai a mai napig nem. Jelenleg lelkileg elég nehéz időszakban van, ügyeletes oviból ügyeletes oviba megy, ráadásul költözés előtt állunk. Fogalmam sincs, melyik óvoda fogja bevenni, bennem is van ezzel kapcsolatban jó adag szorongás. Biztosan hatással vannak rá ezek a dolgok, mert a kb. 40 százalékos éjszakai szobatisztaság most állandó bepisilésbe ment át. Próbáltam azt is, hogy nem adtam rá pelust, de semmi értelme nem volt, reggelre úszott az ágy, sőt, volt, hogy emiatt felébredt éjszaka, mert zavarta. Mivel félek, hogy felfázik, most visszaadtam rá a pelenkát. Mit tegyek, hogy oldjam a feszültségét? Biztos, hogy nehezen éli meg a fenti dolgokat, mert a korábbinál is jobban igényli a testi kontaktust, állandóan azt rajzolja, hogy ő anya hasában van, és kéri, hogy ebéd után menjek érte az oviba (de mivel dolgozom, ez nem lehetséges). Apa vidéken dolgozik, de már talán ehhez hozzászokott, bár még mindig trauma minden elutazása. Nagyon várom a válaszod, előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Sok most a változás körülötte, egyelőre hagyd rajta a pelenkát, ne is foglalkozz vele. Legyetek együtt, amennyit tudtok, dédelgesd, babusgasd, töltődjön fel „anyailag”, aztán majd ha túlvagytok ezen a változós időszakon, leveheted éjszakára a pelust megint.

  • Bea

    2013. július 09. kedd

    Kedves Ági!
    Azért írok,mert tönkre tettem a fiam eddig jól működő székelési szokásait,azzal hogy erőltettem a bilizést. 2.5 éves és gondoltam kb 3 hete,hogy itt a jó idő,most elég időt tudunk szánni a bilizésre,ezért elkezdtem tanítgatni. Hamar rá is ült,a pisi azóta is abba megy éjszaka még pelus van rajta,de napközben még ha el is visszük valahová,akkor is mindig szól hogy pisilnie kell. De a kakilás az kész rémálommá változott. Eddig mindig elbújt a spájzba ami engem igen csak zavart hogy pont azt szemelte ki magának ahol az élelmiszereket tartjuk,de a pelusba naponta volt kaki így ,sosem volt kemény és nem is küzködött vele. Aztán rábírtuk hogy menjen inkább a fürdőbe kakilni,már ott sokkal nehezebben kakilt a pelusba,aztán még erre olyan buta voltam hogy elkezdtem neki mondogatni hogy a pelus az már szeritnem nem kell neked,mindenféle disney-s bugyikat vettem neki,hogy ez is ösztönözze,hogy a bilibe kakiljon. Most ott tartunk hogy nem hajlandó a bilibe kakilni 4 napig is tartogatja,sír ordít hogy fáj a hasa,meg hogy szedjük ki a kakit,a bilire ráülni nem akar hogy megpróbálja,mosndtuk neki akkor menjen ahova szeretne a pelusba kakilni akár a spájzba is,de a pelust sem hajlandó felvenni. Teljesen kétségbeestem!!!!!Nem tudom mit tegyek,tudom hogy én rontottam el,iszonyatos látni ahogy szenved,már hashajtót,kúpot mindent kipróbáltunk ez alatt a 3-4 hét alatt…..Olvastam hogy a sajátjának érzi,de valahogy mégis csak ki kell jönnie….Attól tartok bélcsavarodása lesz….

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      Javaslom a kakivonat módszert: ezt úgy kell csinálni, hogy azt mondod a kisgyereknek, hogy ha kakilni kell, az olyan érzés, mintha a pocakjában jönne egy vonat és még tülkölne is (ez a puki ), a végállomása pedig a bili. Játékos módszer és oldja a feszültséget az elengedés körül.

  • Anita

    2013. július 01. hétfő

    Szia!A problémám a következő:két hónapja töltöttük a 2évet és már olyan 2-3hónapja bilibe és néha a wc-be pisiltünk,kakiltunk.Mindíg szól,ha kell neki.Nem eröltettük,ő szerette volna és tetszett is neki.Nappalra szobatiszta lett.De kb. 2,5 hete csak kakilni hajlandó a bilibe,wc-re már nem akar ülni, és pisilni is ritkán akar a bilibe,de szokott.Most az a szokása,hogy szól,ha pisilnie kell-és most idézem:”én ide akarok pisilni”és már pisil is a parkettára,mindíg ugyanoda(két hely).Nem tudjuk rávenni,hogy a bilibe pisiljen;amikor pedig a pelust akarjuk ráadni akkor sír,menekül és azt mondja,hogy a bilibe akar pisilni,de nem teszi,hanem elszalad és ismét a parkettára pisil vagy vár hogy elmenjünk és akkor teszi.Úgy érzem,bár nem vagyok benne biztos,hogy szándékosa csinálja,de hogy miért,nem tudom!Nincs kistestvére és nem is várható,nem bölcsis és csak jövőre megy oviba,a családban semmi változás nem történt.A délutáni alváskor nem pisil be,még,ha közben felkel inni is,éjszaka még pelusban van,ami tele is lesz reggelre.Néha nappal az ágyra is jut a pisiből,de az a mesének és a játéknak tudható be,mivel az jobban leköti.A játszótérre és a boltba is pelus nélkül megyünk,és nincs gond.Előre is köszönöm válaszod.

  • Cseppely Mária

    2013. június 19. szerda

    Szia Ági!

    Sajnos elég nehezen megy nekünk a szobatisztaságra való átállás, idáig nem volt hajlandó se a bilibe se a wc-be pisilni és kakilni. Bölibe jár és most, hogy itt a jó idő, megbeszéltem a gondozónénikkel, hogy vegyük le napközben a pelust itthon is és ott bent is. Este és reggel még pelusba van, de azon kívül már bugyiban. Volt már eredmény, mert kétszer a bilibe, egyszer pedig a bokorba pisilt saját akaratából és egyszer a bölcsiben is belepisilt a wc-be, de nem mindig akar és van egy dolog ami nagyon aggaszt. Csak ritkán pisil be,inkább visszatartja a vizeletét, volt olyan eset, hogy a bölcsiben 11 óra körül volt pisi és utána csak délután 5 óra körül pisilt itthon. A kakit is inkább visszatartja, máskor délelőtt kakilt és előfordult, hogy este is, de mióta levettük a pelust van hogy egész nap nem kakil csak este amikor már ráadom alváshoz a pelust és már elég kemény bogyósakat, gondolom azért, mert visszatartja. Nem okozhat ez egészségügyi problémát, hogy ilyen sokáig visszatartja a vizeletét és a kakit? Vagy csak én aggódom ennyire és meg fog oldódni idővel a dolog?
    Egyébként mindig megdicsérem ha ügyeskedik és soha nem szidom meg ha bepisil, hanem mondom neki, hogy legközelebb majd sikerülni fog!
    Előre is köszönöm válaszod! Marcsi

  • Anna

    2013. június 18. kedd

    Kedves Ági,
    2 éves 2 hónapos kislányom bilire-WC-re szoktatásával kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni.
    Nagyon szépen fejlődött a mozgás szempontjából és értelmileg is, nagyon intelligens kislány, lehet már vele beszélgetni (rengeteg verset és mesét fúj kívülről, a mindennapi közös játszás során tanulta, semmit nem erőltettünk). Rendkívül aktív, mindig is az volt. Már szól pisi és kaki után is, hogy cseréljünk pelust, mossuk meg a popóját.
    Próbáltuk bilire ültetni, de annyira izgő-mozgó, hogy nincs türelme csak úgy leülni. Hiába adunk neki játékot, könyvet, olyan nincs, hogy ő egy helyben üljön, főleg nem úgy, hogy diktálják neki, rögtön menne is rohangálni, legfeljebb 1 percet ül.
    Már szóltunk neki, hogy jelezze, mielőtt kell, de eddig csak mindig közvetlenül „post factum” szólt, hogy valami lett a pelusba.
    Egyszer bilire ültettük volna éppen a „dolog” előtt, amikor látszott rajta, hogy készül, de annyira megzavarta a beavatkozásunk, hogy akkor visszatartotta és utána pár napig nem is szólt, hogy van kaki.
    Egy ilyen örökmozgót hogy lehet bilire ültetni és bátorítani, hogy ott is üljön, amíg kell? Próbáljuk egyenesen a felnőtt WC-re szűkítővel, az talán érdekesebb? Azt tudja, hogy a fürdőszobában mi történik, sosem zártuk ki, bátran jön utánunk, amikor érdekli, kommentálja is, hogy anya, apa, sőt mama is néha, ezt vagy azt csinálja ott.
    Előre köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      Még nem érett a szobatisztaságra. Nem kell bilire ültetni, ha nem akar, nem kell erőltetni. Ha szól, hogy van pisi, kaki, az már jó, az az első lépés a szobatisztaság felé, de ez nem azt jelenti, hogy most akkor gyorsan el is lehet érni, hogy szobatiszta legyen. Itt írtam erről a problémáról: http://www.kismamablog.hu/szobatisztasag/visszaesesek-a-szobatisztasagban

  • Vica

    2013. június 17. hétfő

    Kedves Ági!

    A kisfiam 2 éves és 3 hónapos. Most, hogy itt a meleg idő, elkezdtük nála komolyabban a bilizést, nemcsak esténként a fürdés előtt. Ez azt eredményezte, hogy itthon, napközben nem hajlandó semmilyen kisnadrágot elviselni magán, mert ha rá szeretném adni, akkor el kezd sírni, hogy pisilni-kakilni kell. Ha nagy nehezen ráadom (beleegyezik, hogy ok, akkor vegyük fel), akkor pár perc után mégis lerángatja magáról. Tegnap este pedig órákon keresztül remegve hisztizett, mert nem akart lefeküdni, a bilin akart ülni. Nagy nehezen sikerült az ölemben elaltatni, kapálózva ellenkezett, legalább egy órán keresztül nyugtattam, végül elfáradt, és elaludt.
    Elég ijesztő ez az egész, mert örülök, hogy szépen bele pisil és kakil a bilibe (a kakilás még nem mindig megy, korábban volt, hogy a kisnadrágba sikerült), de egész nap a bilin ül, nem hajlandó leszállni róla, vagy legalább mindig a közelében kell hogy legyen…Az az érdekes, hogy a déli alvásnál engedi, hogy ráadjam a pelust, és szépen elalszik, ahogy szokott. De ébredéskor egyből lerángatja a pelust.
    Valamit rosszul csináltunk? Tudom, hogy még kicsi, és kialakul, de nem szeretnék rosszul reagálni a dolgokra, nehogy később még nagyobb gondot okozzak.
    Sokat dicsértük, ha sikerült a bilibe pisilni-kakilni, ugye nem ez vezetett ide?? Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vica

      2013. június 17. hétfő

      Még az jutott eszembe, hogy mikor bepisilt vagy bekakilt (ez 2-2 alkalom volt összesen), sosem kiabáltunk vele, csak nyugodt hangon mondtuk neki, hogy semmi baj, ne ijedjen meg, minden rendben van… stb. Lehet, hogy mégis ez a pár alkalom váltotta ki nála ezt?

      • Vida Agi

        2013. július 11. csütörtök

        Vannak gyerekek, akiknek az alkalmazkodás, a megfelelés nagyon fontos. Valószínűleg ő is ilyen. A dicséret, amikor sikerült és az, hogy azt mondtad, ne ijedjen meg, nála azt váltotta ki, hogy túlságosan is kontrollálni akarja ezt a folyamatot. A „ne ijedj meg” azt sugallja, hogy ez olyan dolog, amitől meg kellett volna ijednie, ezért meg is ijedt tőle. Ne legyen lelkiismeretfurdalásod emiatt, de tudd, hogy ő ilyen „rendes” gyerek, aki meg akar felelni az elvárásoknak, akinek fontos a teljesítmény, és erre majd az iskolában, óvodában is figyelni kell, hogy ne várjon el túl sokat magától.

    • Vida Agi

      2013. július 11. csütörtök

      Abban a korban van, amikor a gyerekek nagyon ragaszkodnak a szokásokhoz. Ő szeretne megfelelni nektek és látja, érzi, hogy a szobatisztaság elvárás. Ugyanakkor még nem érett meg rá teljesen, szorong miatta, mert szeretne teljesíteni, de tudja, hogy ha felöltözik, vagy ha nem ül folyton a bilin, akkor elrontna valamit. Amit tehettek, hogy nem foglalkoztok különösebben most a szobatisztasággal. Ne adj rá pelust és ne akard mindenáron felöltöztetni se otthonra, és mindig legyen neki látótávolságon belül a bili, akár az ágy mellé is odatehetitek, hogy megnyugodjon. Emellett pedig magadban próbáld elengedni most a szobatisztaság dolgot, mert ő most azt érzi, hogy te ezt nagyon akarod, és ez okoz feszültséget benne is.

  • ani

    2013. június 07. péntek

    Szia Ági!

    Teljesen tanácstalan vagyok, kislányom két hét múlva lesz 3 éves és még nem szobatiszta. 1 múlt mikor kapta a bilit, akkor reggelente szépen bele is pisilt, majd egy idő után teljesen elutasító lett. Tavaly nyáron 2 évesen kint kis bugyiban volt, mellette a bili, de egyszerűen képtelenség volt ráültetni, akkor hagytuk, hogy jött rossz idő. A tavasszal újra előkerült a dolog, ősszel menne oviba, tudja mire való, oda kellene, hajlandó is ráülni, van hogy fél órát is ül rajta eredmény nélkül, aztán feláll és a bili mellett nevetve pisil és kakál be a bugyiba, próbáltuk elmagyarázni, jutalmazni, fenyegetni, zsarolni, oktatófilm stb. de továbbra is poénnak veszi, ha bepisil vagy bekakil, ilyen helyzetben mit lehetne tenni?
    Előre is köszönöm a válaszod!

  • Adry

    2013. június 05. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 hónapos és nem szeret hason lenni, ebből kifolyólag még hason nem tolja ki magát. Ez nagy baj? erőltessem a hasonfekvést?? vagy várjam meg amig átfordul magától??

    köszönöm a segítséget

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      4-5 hónaposan kell kézre támaszkodva kitolni magát, 2 hónaposan még csak annyit kell tudnia, hogy hason fekve felemeli a fejét. Minden nap tedd kis időre hasra.

  • zsuzsa

    2013. június 03. hétfő

    Sziasztok!
    A kislányom 15hónapos !Elmentünk egy hétre nyaralni ott sose volt pelus rajta,mert nagyon meleg volt.Mikor haza értünk a nyaralásból már nem viselte el magán a pelust.Mindig leszedte magáról.Így úgy gondoltam lehet,hogy itt az ideje a szobatisztaságnak.Általában a bilibe pisil,de van néha amikor sajnos nem jutunk el odáig és akkor bepisil.Ami neki nagyon nem tetszik,de néha elfelejt szólni,hogy neki pisilnia kell.Mit tegyek?Ha a városba megyünk akkor adjak rá pelenkát??Nem zavarja össze ha pelenkát adok rá néha?

    • Vida Agi

      2013. június 05. szerda

      Nem zavarja össze, ha elfelejt szólni, akkor adj rá nyugodtan pelenkát.

  • zsuzsa

    2013. június 03. hétfő

    Sziasztok!
    A kislányom 15hónapos !Elmentünk egy hétre nyaralni ott sose volt pelus rajta,mert nagyon meleg volt.Mikor haza értünk a nyaralásból már nem viselte el magán a pelust.Mindig leszedte magáról.Így úgy gondoltam lehet,hogy itt az ideje a szobatisztaságnak.Általába a bilibe pisil,de van néha amikor sajnos nem jutunk el odáig és akkor bepisil.Ami neki nagyon nem tetszik,de néha elfelejt szólni,hogy neki pisilnia kell.Mit tegyek?Ha a városba megyünk akkor adjak rá pelenkát??Nem zavarja össze ha pelenkát adok rá néha?

  • Tímea

    2013. május 28. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 4 éves múlt áprilisban, a nappali szobatisztaságával semmi gond, már két éve nem pelusos, viszont az éjszakai úgymond ágytisztaságra való szoktatással van némi dilemmám. Ébresszem fel éjszaka mondjuk kétszer, vagy hagyjam amíg reggelig nem lesz többször száraz a pelusa, esetleg ő maga nem kéri azt, hogy ne legyen éjjelre pelenka??! Mit tegyek, olvastam az interneten, hogy nem jó felébresztgetni, igaz-e?? Köszönöm válaszát! Timi.

    • Vida Agi

      2013. június 02. vasárnap

      Az éjszakai szobatisztaságért egy hormon felelős, ami besűríti éjjel a vizeletet, így éjszaka nem kell pisilni a kisgyereknek. Ez nagyjából 6-7 éves korig valamikor jelenik meg a szervezetben, ezért addig előfordulhat éjszakai bepisilés. Éjszakai felébresztgetéssel valóban el lehet érni, hogy ne pisiljen be éjjel a kisgyerek, kérdés, hogy utána vissza tud-e ő aludni és ti nem lesztek-e fáradtak emiatt. Én azon a párton vagyok, hogy várjuk meg, amíg magától szobatiszta lesz éjszakára, addig viseljen pelust. Neki se jó, ha fel kell kelteni éjszaka, nektek sem, az olyan trükkök pedig, amiket szoktak még csinálni, hogy estefelé nem adnak inni a kisgyereknek, hogy ne pisiljen be éjszaka, kifejezetten károsak.

  • Márta

    2013. május 18. szombat

    szia!

    szeretném a segítségedet kérni.3éves kisfiamat most szoktatjuk le a pelusról.pisi,kaki wc-be és bilibe egyaránt jó irányba haladunk.szól hogy anya jön kaka ill. pisi.nekem viszont egy olyan gondom van és itt nem olvastam vagy csak nem vettem észre,hogy amikor kaki van megnézi és a látványtól rögtön hány.többször mondtam,hogy ne nézzen oda,de ugyebár a kíváncsiság!próbálom elterelni a figyelmét kisebb-nagyobb sikerrel de a vége ugyanaz.kérdeztem a védőnőt is ,de nem tudott segíteni mondván még ilyenről nem hallott.mit tudok tenni ebben az esetben?válaszodat köszönön

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      A kicsik megtanulják, hogy a kaki nem jó dolog, „pfuj”, büdös stb. – és van egy olyan időszak, amikor írtóznak tőle, mert koszos, büdös stb. Nála ez így nyilvánul meg, ami nagyon kellemetlen, de szerencsére ártalmatlan dolog. Lehetőség szerint ne mondjátok neki, hogy milyen rossz, koszos dolog a kaki (de gondolom, ezen már túlvagytok). Segíthetnek az olyan mesék, amik erről a témáról szólnak, pl. a Csöpp és Potty, a Sesame Streetből is van ilyen mese, de ti is kitalálhattok.

  • Németh Klaudia

    2013. május 14. kedd

    Kedves Ági!

    Látom, több anyuka is aggódik, hogy gyermeke még nem szobatiszta, én is ebbe a csoportba tartozom. Már egy halom cikket, könyvet elolvastam. Védőnéninkkel is beszéltem a témáról, ő azt javasolta, hogy legyen a szobatisztaság napi téma, de ne erőltessük a dolgot.
    Vettünk bilit és wc-szűkítőt is. A bilivel csak játszik, a szűkítőre hajlandó csak ráülni.
    Kisfiam július elején lesz 3 éves, és még mindig nem szobatiszta. Este fürdetés előtt mindig ráültetjük a wc-re, de néha nem oda, hanem fürdés közben a kádba pisil.
    Már eljutottunk odáig, hogy néha szól, ha tele a pelus, de ha nagyon belemerül a játékba az sem zavarja, hogy a pelus megtelik pisivel és már a nadrágja is nedves. Azért furcsa, hogy nem zavarja, ha „nyakig” pisis, mert közben, ha este véletlenül fogmosás közben kicsit vizes lesz a pelusa, akkor azt azonnal le kell venni és újat feladni rá.
    Amikor kakilnia kell mindig bezárkózik a szobájába, pedig soha nem mondtunk neki, hogy fúj büdös vagy hasonlót. (Párom nem szereti, ha rányitja az ajtót, ezért bezárja, de engem nem zavar, így már többször benyitott.) Amikor bekakil, akkor után a szól. Én mindig megdicsérem, hogy szól, de megkérem, legközelebb előtte szóljon, amikor érzi, hogy kakilnia kell. Ő mindig megígéri, de legközelebb is csak utána szól.
    Ma sikerült észrevennem, hogy kakilt. Gyorsan ráültettem a wc-re, de nem kakilt. Mondtam neki, hogy most nem adok rá pelust, ha kakilnia kell szóljon. 2 perccel később szólt, hogy pelust adjak rá, mert kakilnia kell. Mondtam neki, hogy próbálja meg a wc-be, de ő csak a pelusba volt hajlandó kakilni. (Persze megint bezárkózva a szobájába.)
    Ismerőstől kaptunk bilire szoktatóst pelust, de nem tudom, hogy érdemes-e használni.
    Igazából két dolog miatt zavar, hogy kisfiam még pelusos:
    1.) Szeptembertől ovis lenne, és oda nem vihetem be, ha még pelusos.
    2.) Környezetünkben minden hasonló korú gyerek már szobatiszta. Néha olyan lesajnálóan néznek ránk, amikor kisfiam nadrágja a nagy játék közben pisis lesz, vagy ha bekakil és pelusozni viszem.
    Néha azt gondolom, hogy talán mi rontottunk el valamit, vagy nem tettünk meg valamit.
    Valahol azt is olvastam, ha a gyerek 3 éves koráig nem lesz szobatiszta, akkor kivizsgálják. Milyen orvosi vizsgálatokat jelent ez?
    Szeretném megtudni a véleményedet. Elrontottunk valamit? Ha igen, mit tehetnénk?
    Válaszodat, segítségedet előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. május 27. hétfő

      Normális, hogy a szobatisztaság nem megy azonnal. Leggyakrabban pont az szokott lenni, amit te is írsz, hogy a játékba belemerülve nem megy a pelusba pisilés, ez normális. Az is normális, ha a kakilás alatt elbújik. Segíthetsz neki azzal, hogy ezt támogatod, ha nem a szobába bújik el ilyenkor, hanem megengeded neki, hogy a fürdőszobába bújjon, esetleg még valamilyen könyvet vagy játékot is adsz neki, amit magával vihet a kakiláshoz. Nem rontottatok el semmit. Most más fontosabb neki, eltereli a figyelmét, de ez heteken belül magától is változni fog, ha nem erőlteted, nem várod el, hogy sikerüljön, hanem hagyod, hogy magától alakuljon. Ami segíthet, ha játék alatt többször (félóránként) rákérdezel, nem kell-e pisilni, ezzel segítesz neki tudatosítani, hogy játék alatt is kell néha pisilni menni.

      • Németh Klaudia

        2013. augusztus 22. csütörtök

        Köszönöm a választ.
        Sajnos, nekünk a szobatisztaságot nem hozta meg a nyár, így kisfiam szeptemberben nem mehet oviba. (Egy megjegyzés: Én most a kisebbik fiammal vagyok itthon gyeden, de ha dolgoznom kéne menni, hova tehetném a nem szobatiszta, de 3 éves elmúlt gyerekemet? Reménykedtem, hogy legalább délelőttre bevihetem az oviba, hogy társaságba legyen és részt vehessen a foglalkozásokon. Szerintem – bár nem vagyok pszichológus -, jót tette volna neki, amikor látja, hogy a többiek is elmennek wc-re.)
        Szeretném megkérdezni, mitől lehet, ha belemerül valamilyen játékba, képes fél órát is akár pisis pelusban ülni?
        Lehetséges, hogy több, mint 3 évesen nem érzéskeli, mikor kell pisilnie. (Ha megkérdezem tőle, nem kell, de ha megkérem menjünk el pisilni, akkor pisil.)
        Az is igaz, hogy szerintem valamennyit visszatarthat. Ma is a játszótérre bugyiba mentünk le. Óránként vittem el pisilni a bokorba. Mindig pisilt egy kicsit. Az egyik ilyen pisilés után 10 perccel bepisilt, de akkora mennyiséget, hogy a nadrágjából csavarni lehetett a pisit.

  • Lya

    2013. május 07. kedd

    Kedves Ági!
    A véleményedet szeretném kérni. A kisfiam 32 hónapos. Szavakat mond csak, viszont mindent megért és megérteti magát teljesen. Nem szobatiszta még, ami miatt rettentően sokan elítélnek a környezetemben. Igaz, hogy már szól, hogy pisi, de még nem mindig érünk el a wc-re. A környezetem szerint már réges régen szobatisztának kellene lennie, és valami baj van vele. Felkerestem a védőnőtől elkezdve, gyerekorvost, és persze olvasva a cikkedet kicsit meg is nyugodtam, hogy nem vagyunk elkésve még semmiről.
    Viszont sajnos nem volt más lehetőségünk, amikor megszületett, haza kellett költöznünk a szüleimhez, egy kisebb faluba (főleg munkalehetőség miatt). 3 hete úgy alakult, hogy kaptam munkát a helyi oviba, mint gazdaságis. Szüleim itthon vannak, mert rokkantnyugdíjasok, 3 hétig ők vigyáztak a kisfiamra, de nagyon kifárasztotta őket, másrészt teljesen máshogy akarják nevelni a gyerőcöt, mint amit én szeretnék. (semmibe veszik, amit mondok, pl főleg vacsi előtt ne adjanak csokit neki stb. Amivel nem is lenne baj, ha nem együtt laknánk) Apuka 2 műszakban, folyamatos 12 órázik, plusz sajnos szombatonként el kell járnom egy továbbképzésre is. Ezen okok miatt úgy döntöttünk, hogy mivel sajnos nincs más lehetőség (bölcsi nincs a közelben), hogy beadjuk oviba. Igazából az ovivezető ajánlotta fel nekem, hogy próbáljuk meg szerinte, mivel oviba most már nem kötelező a szobatisztaság.
    Tegnap kezdtük az ovit, kisebb sírás volt, ma már kicsit nagyobb.
    A kérdésem az lenne, hogy szerinted nem korai még neki ez az ovis dolog? Mivel hogy nem szobatiszta még, plusz pár szót mond csak. Igazából munka azért lenne fontos, mert ha ezt nem vállalom el, ki tudja, hogy mikor jön újabb lehetőség. Most csak 4 órában vagyok még egyenlőre, viszont szeptembertől már 8 órás lesz. (ő augusztus 22-edikén tölti a 3-at.)
    Igazából nagyon lelkiismeret furdalásom van miatta. 🙁
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. május 31. péntek

      Az óvoda önmagában nem nagy probléma, pláne, ha még csak napi 4 órát van ott, de fontos a beszoktatásnál a fokozatosság. Először csak 1-2 órát legyen ott és úgy, hogy te vagy esetleg a nagymama, ottvan vele, amíg ismerkedik az új környezettel. Ez menjen az első 2-3 napban. Ha már megbarátkozott a környezettel, akkor ott lehet hagyni fél órára, aztán visszamenni érte. Ha a fél óra jól ment, akkor legközelebb 1 órára lehet otthagyni és így tovább fokozatosan, amíg össze nem barátkozik az ovival. A beszoktatás legalább 1 hétig tartson, de érzékenyebb gyerekeknél 2-3 hét is lehet, mire teljesen megbarátkoznak a helyzettel.

      • Lya

        2013. június 27. csütörtök

        Kedves Ági!
        Sajnos a fokozatosság nem jött össze, mivel nálunk az oviba nincs beszoktatási idő. ( Ami nekem nagyon fura, mert több anyukával is beszéltem, akik végigsírták az egész procedúrát a gyerkőccel együtt). Ráadásul sajnos olyan óvónőt kaptunk, aki a szó szoros értelmében letépte a nyakamról a kicsit. Olyan fájdalmat még nem éltem át. Plusz folyamatosan ítélkezik az óvónő is felettem, hogy miért pisil/kakil be a gyerek, miért nem beszél még. Rákiabál a gyerekre, amikor bekakil (pelus van rajta még az oviba). Próbálom főleg melegben levenni a pelust róla, és szépen szól is, hogy pisi (kakinál nem), de abban a pillanatban már be is ment. A bilire egyáltalán nem akar ráülni, a wc-re (szűkítővel) nagyon néha.
        Ma már azt is megkaptam, hogy nem tud normálisan enni. Itthon eddig szépen evett, úgy egy hónapja, amikor elkezdte az óvit, akkor kezdte el, hogy pl a főzijét belerakja a pohárba, ráragasztja a kuglófot az óviban az arcára stb. Gondolom egy krízishelyzeten mehet keresztül, azért vannak nála ezek a megnyilvánulások, vagy én rontottam el valamit?

    • Zsuzsi

      2013. június 23. vasárnap

      Kedves Lya!

      Ági érdemben, és csak anyukaként szeretnék a kérdésedhez hozzászólni.
      Nagyon szerencsés az a szülő (mint pl. én is), akinek a gyereke 10 hónaposan már sziázott, azóta 22 hónaposan összetett mondatokban beszél, viccel…stb.
      A szobatisztaság nálunk még csak a napokban merült fel, de a Kicsinek még nem emlegetjük. Ott a szoba sarkában a bili, de nem ül rá max. fél percre…
      Én mindig is azt mondtam, hogy ne akarjuk agyasan nevelni, erőltetve irányítani a gyereket, és hogy a szobatisztaság lesz az a dolog, amit soha nem fogok kifejezetten forszírozni! A gyerekek (mint ahogy a felnőttek sem!) NEM EGYFORMÁK!
      Én magam pl. nagyon érzékeny voltam mindig is, óvodásként is, természetesen. A du-i altatásnál hetente egyszer biztos, hogy bepisiltem. Rettentő megnyugtató volt, ahogy a dajka nénim megpuszilt, rám mosolygott, és századszor is azt mondta, hogy: „Semmi baj, gyere, gyorsan átöltözünk!” 🙂
      Reméljük, a Te kisfiad is ilyen pedagógusok és „technikai alkalmazottak” (ilyen hülyén hívják Őket, akik pedig mennyit tesznek a gyerekekért helyettünk is!) kezei közé kerül, és ki tudja, az óvoda talán még meg is gyorsítja a fejlődését mind mentális, mind fizikai értelemben egyaránt. Édesanyám majdnem negyven éve óvónő. Volt már nem egy olyan gyereke, aki háromévesen egy szót sem szólt, csak mindenre bólogatott, szociálisan teljesen éretlen volt, és láss csodát, egy év alatt mintha kicserélték volna!
      Aranyos vagy, hogy így aggódsz, de ha ráadásul Te is ott dolgozol, „háztáji” gyerekként biztosan még több figyelemben lesz része!
      Az meg külön végtelenül szimpatikus Benned, hogy ilyen lelkiismeretes anyuka vagy, hogy süt a leveledből a gyermekedért való aggódás, a szorongás, hogy a lehetőségeidhez mérten a legjobbat add neki! 🙂
      Csak ilyen Anyáknak lenne érdemes gyermekeket a világra hozni…
      Ne aggódj, a Te Kicsikéd is behozza a „lemaradását”, sőt!!! MÁR MOST valamiben Ő A LEGJOBB mindenki között! 😉

      • Lya

        2013. június 27. csütörtök

        Kedves Zsuzsi!
        Nagyon köszönöm a válaszod, aranyos vagy nagyon!
        Sajnos nálunk más a helyzet óvi-ügyben. Elég kiabálós, fiatal óvónénit kaptunk, aki mindenért kiabál. Egyik nap azért kiabált rá a gyerkőcre, mert bekakilt (pelusba). Gondolom pont ezért is ment ennyire nehezen eleinte az óvibajárás. Nem csak mi vagyunk így vele, van egy kislány is, aki fél év után is mindig sírva megy az óviba (amit nem is csodálok). Ilyen korban még ki kéne alakulnia a kötődés az óvónő és a gyerekek között.
        Ma odajött az óvónő hozzám, hogy igaz még etetjük a gyereket, mert úgy eszik, mint aki életében nem fogott kanalat. És ezen nagyon meglepődtem, mert ezt itthon nem tapasztaltam még. Nagyon fejlett a finommotorikája, pont azért meglepő annyira. Rajzolni is szeret nagyon, méreteket(kisebb dolgot kicsinek, nagyobb dolgot nagyobbnak rajzolja) eltalálja már. Az alapszíneket is ismeri. (kék, piros, sárga, zöld). Szóval igazából az óvónő viselkedése aggaszt, vagy nem tudom, lehet mi rontottunk el valamit.
        Igazából a mai nap után jó volt olvasni a kommentedet, mert tiszta gyomorgörcsbe jöttem haza, hogy mennyire elronthattam vmit.
        Szóval köszönöm a kedves szavakat, nagyon jólestek! 🙂

  • Kriszta

    2013. május 07. kedd

    Kedves Doktornő!!
    Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,hogy van egy 3 éves kisfiam márciusban töltötte a 3.évét,a pisilés megy a wc be,de a kakival gondban vagyunk nagyon nehezen rászokott hogy a bilibe kakil,akkorsem volt tökéletes,de 2 hónapig azért többnyire oda sikerült a kaki,de most olyan 3 hete megint bekakil,mint mikor elkezdtük 1 évvel ezelőtt,teljesen tanácstalan vagyok,mindent kipróbáltunk,ő nekem az 5. gyerkőc,de a többi gyerekkel nem volt ilyen problémánk.Normális ez,hogy bekakil? Vagy esetleg valami gond lehet? Gondoltunk arra is,mivel elég mozgékony,szeret játszani és eljátsza az időt? de mindíg? Kérem segítsen!! Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. május 27. hétfő

      A kakilás bizalmi kérdés, a kicsik ebben a korban gyakran tartogatják, nem akarnak bilibe kakilni, ez sokszor valamilyen szorongással is összefügg (pl. bölcsőde, óvoda miatt) vagy a figyelemfelkeltés eszköze is lehet. Ne foglalkozz vele különösebben, ne erőltesd a bilit, de dicsérd meg, ha mégis oda sikeredik. Idővel kinövi majd ezt a korszakot.

  • Crystal

    2013. május 01. szerda

    Kedves Ági!
    Olvasva a cikkedet most megnyugodtam :)))
    Kislányom 1 hónap múlva tölti be a 3at.. tavaly nyár elején kezdtük el a „szaladgáljunk pelus nélkül” időszakot, 1-1 udvari pisiléssel.. de a bilibe pisilés csak rá 2-3 hónappal következett, eleinte be-bepisilt néha, de amúgy ügyesen rá szokott a bilire… télen jött 1 újabb pelusos időszak, de többnyire csak az utcán,de volt ,hogy otthon sem akart megszabadulni tőle.. de ráhagytam.. csak próbáltam alkalmanként lebeszélni róla, sikerrel 🙂 Mára viszont nappalra abszolút elhagytuk, csak éjszakai alváshoz van rá szükség. Én mindig úgy tartottam, ha megérik rá, akkor majd bilizni fog, és lám, sikerült 🙂
    Viszont kb. másfél éves kora óta próbálták anyósomék ráültetni a bilire, ő meg sírógörcsöt kapott szó szerint. Meg állandóan azt hallgattam, hogy az ő gyerekeik 2 évesen már szobatiszták voltak… és hallgattam, hogy túl elnéző vagyok a gyerekemmel, stb.
    De most úgy érzem, hogy még sem hibáztam.
    Megnyugodtam, hogy az éjszakai szobatisztasággal pedig még nagyon ráérünk 🙂
    Köszönöm!

  • Marcsi

    2013. május 01. szerda

    Szia Ági!

    Kisfiam április elején volt 3 éves és egyáltalán nem akar leszokni a pelusról.Bölcsibe jár ,ott is ráültetik minden nap a wc-re, de sajnos soha nem pisilt vagy kakilt bele, mindig csak a pelusba, pedig a társai már szépen rászoktak a wc-re és dicsérem is neki őket, hogy milyen ügyesek és anya is hogy örülne neki, ha ilyen ügyes lenne. Az is egy gond, hogyha van kaki a pelusban, akkor sem szól és sokszor csak akkor veszik észre a bölcsibe, ha már kakis lesz a ruhája. Most, hogy jó idő van ,itthon is rendszeresen leveszem a pelust, felajánlom neki a bilit vagy a wc-t , kérdezgetem időnként, hogy kell e pisilni, de van hogy szól, de már pisil is a bugyiba és mindig azt mondja, hogy majd legközelebb, ami persze soha nem következik be. A minap ráültettem a bilire többször is, ami szintén nem megy könnyen, mert ellenkezik és az lett a vége, hogy fél délelőtt visszatartotta a pisit és a kakit és a végén adtam rá pelust, mert mentünk el itthonról és akkor egyből jött a sok pisi és kaki.
    Elég öntörvényű, uralkodó típus, sokszor megmakacsolja magát ezért nehéz vele, egyébként nagyon okos és ezt a bölcsiben is mondták. Próbáltam már vele megbeszélni ezt a pelus dolgot, hogy ő már nagyfiú és mennyivel kényelmesebb így pelus nélkül és hogy anya és apa is a wc-re jár, sőt be is jött már velünk és mutattuk, hogy mit kell csinálni, de egyszerűen minden hatástalan. Nagyon el vagyok már keseredve, lassan jön az ovi és addigra szobatisztának kell lennie. Kérlek adj valami ötletet, köszönöm előre is a segítséged!
    Marcsi

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      A nyár sokat fog segíteni ezen, mert kevesebb ruhában jobban érzi majd mikor kell pisilnie. Soha nem szabad erőltetni, ettől csak szorongani fog és még később lesz szobatiszta. Helyette tanítsa meg apa állva pisilni (ezt nagyon szokták élvezni). Kérdezgesd óránként kell-e pisilni, dícsérd meg, ha sikerül és ne dorgáld, ha becsurog. Vannak olyan bugyipelusok, ami mosható és betét van benne, az is sokat segíthet, mert egy kicsit megfogja a pisit, ha becsurog, de egyébként meg bugyi helyett hordható, sokat szokott segíteni.

  • Kismókus

    2013. április 29. hétfő

    Kedves Ági,

    Kisfiam elmúlt 3 éves, nyáron jön az ovi.
    Kérdésem: milyen módszerrel tudnánk leghatékonyabban leszoktatni a pelusról a nyáron?
    Van bili, wc szűkítő, időnként használja is, de ő kerek perec kijelentette hogy neki jó a pelus, és nyilván kényelmes hogy kicseréljük.
    A nyár nyilván jó alkalom arra hogy kicsit meztelen legyen, mégis tartok attól hogy nem lesz elég az idő hogy leszokjon a pelusról.
    Egyébként ügyes, értelmes, folyékonyan beszél, és már túl vagyunk a kaki közben elbújunk fázison, most ott tartunk hogy egyből szól hogy kaki van és jelzi, hogy ő azt hol végezte el.:)

    Köszönöm válaszod,

    • Vida Agi

      2013. május 27. hétfő

      Ha már elmúlt 3 éves, akkor általában a nyári mezítelenkedés, pelus helyett bugyi ráadás segíteni szokott. Ezenkívül lehet kérdezgetni, hogy kell-e pisilnie és ha jelzi, akkor elmenni vele. Fiúknál sokat segít, ha apa megmutatja, hogyan lehet állva pisilni, innentől kezdve szeretni szokták a dolgot.

  • Krisztina

    2013. április 29. hétfő

    Szia Ági!

    Kisfiam most lesz 1.-én 31 hos. Bölcsibe jár. Fürdés elött állva pisil a wc-be, de a poén kedvéért annyit visszatart, hogy a fürdövizbe is tudjon. Én is ezt csináltam, gondolom ezzel nincs gond. Kakilni egyáltalán nem akar a wc-be. Itthon a bilire rá sem ül. A bölcsibe szokták bilire ültetni öket, de sokszor Ö nem akar. Most, hogy jön a jo idö, lekapom rola itthon a pelenkát, de kb percenként kérdezem töle: kell pisilni? válasz nem. aztán egyszercsak pisis a rövidnadrág. Most itt olvasom, hogy nem vagyunk lemaradva semmiröl, de azt nem értem, bnöm kisfia, 2 éves kora ota nappalra szobatiszta, a nappali alváshoz sem kell neki pelus, csak éjszakára. Ö a 3. gyermeke, és a 2 nagyobbal ugyanez volt.

    Van hogy reggel alig pisis a pelenka, de van hogy nagyon az. És nem iszik sem kevesebbet sem többet. Ha megkérem tartsa vissza mig ki nem érünk a wc-re, megteszi. Tehát ugy érzem itt lenne az ideje, én készenállok, föleg a kaki témára, mert már össze kell szednem mindent, hogy kivakarjam a büdiböl. Nem birom a büdöset, sose birtam. Ez természetesen más, de ugy érzem egyre nehezebb 😀

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      Nem szabad másokhoz hasonlítani a gyermekedet. Van, amelyik gyerek 2 évesen szobatiszta lesz, van, aki még korábban. Régebben azért lettek a kicsik már másfél évesen szobatiszták, mert óránként bilire ültették őket és megtanulták ott és akkor elintézni. Ennek ellenére a gyerekek 3 éves kor körül érnek meg arra, hogy szóljanak. A leírásod alapján úgy tűnik, hogy a kisfiad már tudja mikor kell neki, csak néha még a játék érdekesebb és olyankor megfeledkezik magáról. Ez természetes jelenség, idővel megtanulja majd.

      • Krisztina

        2013. április 29. hétfő

        Köszönöm a gyors választ 🙂

  • andi

    2013. április 24. szerda

    Szia Ági !
    Tanácsodat szeretném kérni .A kislányom 2 éves most kezdi a szobatisztaságot , nem birja a pelust leszedi magáról ,vetközös korszakába van 🙂 mindent levesz magáról.Nem birom rávenni hogy a bilibe pisiljen vagy kakiljon ráül de nem produkál semmit ülhetünk rajta akár 140 percet is akor sem de ha felál fél percen belül pisil de nem a bilibe .Nincs valami tanácsa mit lehet tenni ?
    Köszönettel Andi

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      Még kicsi a szobatisztaságra szoktatáshoz. A gyerekek 3 éves korra maguktól is szobatiszták lesznek, nem kell bilire ültetni, ha nem akar, mert még nem érzi igazán, mikor kell neki. Elég, ha megkérdezed tőle félóránként-óránként, hogy kell-e pisilni, és ha sikerül a bilibe, akkor nagyon megdicséred.

  • Timi

    2013. április 22. hétfő

    Kedves Ágnes a problémám a következö kisfiam 3 éves elmult a bilizést soha de soha nem eröltettem es nem kényszeritettem semmire ugy gondoltam jön az majd magátol igy is volt_ megtanult hamar bilizni’ de az utobbi idöben nem tudom mi jött rá gyakran levetköxik meztelenre és oda pisil
    kakil ahová csak kedve van.tehetetlenül állok és nem tudom mi is játszodik le a gyermekemben hiszen minden jo volt.utána néztem a neten azt irják figyelemfelkeltés! Én itthon vagyok vele és minden idöm az övé’ kérem tanacsoljon valamit nagyon aggodok’! Válaszát elöre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      Testvére van? Történt mostanában valami változás az életében?

      • Timi

        2013. május 06. hétfő

        Nem nincs testvére és nem is szeretnénk egyenlör…Nem nem történt semmi.. én nem tudom mire gondoljak már.

        • Vida Agi

          2013. május 07. kedd

          Ezt az állapotot szekinder enuresisnek nevezik, főként fiúknál fordul elő.

          Több minden okozhatja:

          – A szülők túlzott elvárásai, szeretnék, ha a gyermek 3 évesen szobatiszta lenne, azonban ebben nagy egyéni eltérések vannak, a gyerekek egy része 5 éves korig néha bepisil még nappal, és ez teljesen normálisnak tekinthető.
          – A hólyag vizeletmegtartó kapacitása kicsi: ezek a gyerekek napközben is gyakrabban járnak pisilni, nehezebben tudják tartani vizeletüket.
          – Pszichológiai okok is vezethetnek bepisiléshez: kistestvér érkezése, környezetváltozás, iskolakezdés, válás, haláleset a családban.
          – Tea, kávé, kóla fogyasztása.
          – Székrekedés, bélférgesség szintén állhat a háttérben, a végbélben található nagy tömegű széklet nyomja a húgyhólyagot, és ez eredményezi a bevizelést.
          – Vesefejlődési rendellenesség vagy húgyúti fertőzés.

  • Anita

    2013. április 22. hétfő

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 2 éves és 3 hónapos. Egyáltalán nem beszél, már amit 1 éves korától mondott már azokat se nagyon. Csak babanyelven szeret halandzsázni, valamint mindenre dodo-t mond. Ha megkérdezem az mit jelent, babanyelven beszél és mutogat. Így azt sem mondja, ha pisilni vagy kakilni kell. Eleinte bilizéssel próbálkoztunk általában fürdetés előtt, amikor leöltöztetjük. Mindig szépen magától hozta a bilit, s nagyon sok ideig képes volt rajta ülni, de sosem történt semmi. Most átálltunk szűkítőre, volt hogy mutatta a pelust, s oda ment a wc-hez, olyankor feltettem a szűkítőt, s ráült. Alig lehet még fél óra elteltével is elrángatni onnan, de semmi nem történik. Észrevettük, fürdés után pisil, de mindig megvárja, míg felkerül a pelus. Volt, hogy fürdetés után ültettem a szűkítőre, ott ült jó pár percet, de addig tartogatta, míg fel nem került rá a pelus. Mostanában az a szokása, hogy ha bekakil, nem engedi, hogy átpelenkázzuk. De már kezd pisinél is ez a helyzet fennállni, volt hogy sehogy nem volt hajlandó megengedni, hogy levegyük a pelust, s amikor már teljesen átázott kétségbeesett arccal jött hozzám és magától feküdt fel az ágyra. Van h kergetve veszem le a pelusát, de nagyon megszenvedünk így a pelenkázással.
    Mi panellakásban lakunk, így a nyári meztelenkedést se tudjuk megoldani, mert nincs udvar. Ilyen esetben lakásban is meg lehet oldani? Ha igen, azt hogyan lehetséges? Férjem nem nagyon meri ezt megcsinálni, mert fél, hogy mindent összepisilne a gyerek.

    Köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2013. május 30. csütörtök

      A szobatisztaság magától kialakul 3 éves korra. Nem szabad elvárni, hogy szóljon, ha pisilni, kakilni kell, még korai lenne. Nyáron magától is elkezdi majd. Nem kell mezítelenkedni, elég, ha nyáron bugyit adsz rá nagy melegben és óránként megkérdezed, kell-e pisilni, így a balesetek egy része kiküszöbölhető. Az első gyerekek és főként a fiúk később kezdenek el rendesen beszélni, mert enélkül is megértik őket. Minél többet viszed közösségbe, esetleg pár órára néha más vigyáz rá, annál nagyobb lesz a késztetés, hogy rendesen beszéljen.

  • Kriszta

    2013. április 22. hétfő

    Kedves Ági!
    A segítségedet kérem, a kisfiam 2 éves 10 hónapos, nappal már szobatiszta, a WC-be pisil, de csak a bilibe kakil. Szeptemberben menne oviba, de az ovoda jelezte, hogy ha nem tanul meg a WC-be kakilni, akkor nem veszik fel. Mit tehetnék?
    Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      Nem teljesen értem, miért várja el az óvoda, hogy wc-be kakiljon az amúgy szobatiszta gyerek és ne bilibe. Az oviban egyébként is más a WC, mert kicsi, ezért azzal még a bilis gyerekeknek se szokott gondjuk lenni. Nem kell erőltetni a WC-t, ha elkezd oviba járni, ott simán elfogadja majd a méretére szabott WC-t.

  • Szekeres Emese

    2013. április 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam elmúlt 2 éves, de még nem beszél egyáltalán és mivel jön a nyár, érdemes lenne megpróbálnom a szobatisztaságra való szoktatást. A bilit kihagynám a bölcsi miatt (ott is wc-k vannak), a wc eddig is érdekes hely volt, szereti tépegetni a wc papírt, nézi, ha lemegy a víz lehúzás után és engem is szívesen felkeres ott, én pedig engedem az érdeklődést. Mivel nem tudja jelezni az igényét, érdemes elkezdeni vele valahol, pl. reggel rögtön a wc-re ültetéssel? Van szűkítő és fellépő is, de attól tartok, a gyermek még nem tudja, mit is kéne neki ott csinálnia. Vagy inkább várjak ezzel, amikor beszélni tud majd? A kakilást elbújva végzi, a pisilést nem tudom, mikor intézi. Várom válaszodat, üdvözlettel: Emese

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      2 évesen még nem igazán érett a gyerek a szobatisztaságra. Nyáron, melegben, amikor kevesebb ruha van rajta, felajánlhatod neki, hogy üljön bilire, főként étkezések után lehet megpróbálni, mert akkor szoktak többségében pisilni. De nem kell erőltetni. Majd amikor kánikulában mezítelenül szaladgál, akkor úgyis rá fog jönni, milyen az állva pisilés (fiúknál ez gyorsan szokott menni :)) A kakit még nem kell a bilibe próbálgatni, főként, ha még elbújik addig, ez érzékeny terület és idővel magától is lesz rá igénye.

  • VBernadett

    2013. április 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 5 éves (középsős), szoba- és ágytiszta 3 éves kora óta.
    Oviban sosem kakil, csak itthon; itthon pedig még mindig bilibe. Egyszerűen nem akar ráülni a wc-szűkítőre, sem a wc-re. Kérdezzük, hogy miért, amire azt a választ kapjuk emelkedett hangon, hogy „mert nem akarok” és közben megy a vinnyogás, hiszti…
    Próbáltuk elraktam a bilit többféle mesével is (pl. azzal a szöveggel, hogy elvitte a kukás), de akkor sem kakilt a wc-be, hanem inkább nem kakilt. Aztán elővettük, mert nem akartuk, hogy más eü-i probléma legyen ebből.
    Pisilni már 1,5 éve a wc-be pisil.

    Ági, a kérdéseim a következők, melyekre a tanácsodat szeretném kérni:
    — Hogyan lehet a bilibe kakilásról átszoktatni a wc-be kakilásra?
    — Hogyan lehet rávenni, hogy oviba is kakiljon, ha éppen kell(ene) neki és ne tartsa vissza, ne szorongassa..?

    Előre is köszönöm javaslataidat.
    Bernadett

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      A kakilás bizalmi ügy. A kisgyerek úgy érzi, az az ő „része” és nem akarja akárhol otthagyni, ez természetes. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy nem bízik igazán az oviban, nem tekinti a saját terepének. Akkor fog az oviban is kakilni, ha meri ott is elengedni magát, ehhez viszont nem a kakilás-dolgon kell változtatni, hanem az ovin: ha kötődik az óvónénihez, vannak kis barátai, akiket szeret, akkor idővel a kakilást is meri majd az oviban.

      A bili sokkal kényelmesebb, mint a WC, főként, ha a WC-ről még nem ér le a kicsi lába. Nálunk a nagyobbik fiam ragaszkodott hozzá nagyon, 5 éves kora után hagyta el. Mi azt a mesét találtuk ki, hogy a fóka (fókás bilink volt) visszaköltözött az Északi-Sarkra 🙂 Mivel azonban a te kisfiad kicsit szorong a kakilás miatt, ezért nála egyelőre ne próbálkozzatok ilyesmivel, kicsit várjatok, ne is foglalkozzatok vele, megjegyzés-szinten se, hogy még bilibe kakil. 1-2 hónap múlva, a nyári szünetben, amikor nem lesz ovi, ami nála szintén kaki-problémákat okoz, akkor térjetek vissza a vécé-témára.

  • Olga

    2013. április 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nálunk is nagy probléma ez a szobatisztaság téma. Kisfiam márciusban töltötte a 3 évet, szeptembertől oviba szeretném íratni, de egyelőre szinte semmi jele a szobatisztaságnak. Sajnos engem már nagyon frusztrál a dolog, ezáltal ő is elvárásnak érzi szerintem. Nagyon jól tudja, hogy el kellene már dobni a pelust. Egy időben mondogatta is, hogy majd a szülinapja után (addig nem is erőltettük a dolgot, főleg hogy kistesó is született fél éve). Sohase akart magától bilizni, wc-zni. Viszont most hogy bejött a jó idő, d.e. és d.u. bugyit, kisgatyát adok rá, és csak alváshoz kap pelust. De v. becsorog a pisi v. egyszerűen visszatartja a pisit és a kakit is. Ha ráül a wc-re, de ott is visszaszorítja, és semmit nem hajlandó beleprodukálni. Amikor érzi, hogy jönne a kaki, akkor kérdezi, hogy „anya, pelus van rajtam?” és ha azt mondom igen, akkor kinyomja, ha nem és ráülünk a wc-re, csak azért is visszatartja. Nem tudom mi lenne a helyes és jó megoldás, de úgy érzem soha nem lesz szobatiszta, teljesen tanácstalan vagyok… 🙁

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      A pisi és a kaki két külön dolog. A pisi egyszerűbben szokott menni, főként fiúknál (kérd meg apát, mutassa meg neki, hogyan kell állva pisilni, ez gyorsan meg szokta oldani a pisigondokat). A kaki viszont bizalmi kérdés, sok kisgyerek elbújik, amíg kakil, nem meri kinyomni stb. Nem kell erőltetni, ha csak pelusba szereti, akkor egyelőre kapjon pelust, aztán, ha már a pisi terén megbarátkozott a vécével/bilivel, akkor lehet megpróbálni a kakit is.

      • Olga

        2013. április 22. hétfő

        Köszönöm gyors válaszod!
        Sokszor mutatta már neki apa, hogy hogyan kell állva, de őt semennyire se érdekli. Próbáltam már kint is, hogy locsoljuk le a fát, de az se ment sajnos. 🙁 Sajnos csak úgy meztelenül sem tud rohangálni a szabadban, mert társasházban lakunk, és nagy közös játszóteres udvar van, tehát ki kell menni az utcára, ha el akarja végezni a dolgát. Szerinted akkor próbálkozzam napközben nyugodtan a bugyival, és ha kéri adjam rá a pelust, hogy elvégezze a dolgát?

        • Vida Agi

          2013. május 27. hétfő

          Igen, nyugodtan add rá fel a pelust, ha kéri.

  • Farkasné Vera

    2013. április 21. vasárnap

    Szia Ági!

    A gondom a következő: a kislányom most lesz 3 éves másfél hónap múlva és bölcsődébe jár. A bölcsődében is próbálják már a szobatisztaságra szoktatni, de csak ráül a wc-re, és nem jön semmi,itthon már 1-2-szer belepisilt a wc-be, meg is tapsolta magát, hogy milyen ügyes, de azóta (kb. 1 hónapja) nem akar felülni rá. Mi lehetne a megoldás?

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      A legtöbb gyerek 3 éves korra érik meg a szobatisztaságra. Most nyári időszak jön, kevesebb lesz rajta a ruha, ez magától is sokat fog segíteni. Amit megpróbálhattok, hogy otthon először bilibe pisiljen, sok kisgyerek jobban szereti a bilit, mint a vécét, mert leér a lába, kényelmesebb, és látják benne a „végeredményt” (ez nekik fontos, mert a kisgyerek még nem érti, hogy van valami, ami belőle kijön, az ő része és az utána hova kerül)

  • Zsebi Ani

    2013. április 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam már szépen szól, ha pisilnie kell, meg ha kakilnia kell, egy problémám van: nem akar a bilibe kakilni (illetve csak úgy, ha az esti fürdésnél a feneke alá tartom a bilit.). Hogyan lehetne rászoktatni, hogy üljön rá a bilire, vagy wc-re? (3,5 éves)

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      A kakilástól sok kisgyerek fél egy kicsit, tartogatja, nem mer kakilni stb. Ennek részben az az oka, hogy sokat mondogatjuk nekik, hogy „a kaki koszos, ne nyúlj hozzá stb.” másrészt, hogy nem érti, hogy ez az ő része és bele kell dobnia a vécébe. Ráadásul ők még nem is mindig érzik, mikor fog jönni, vagy csak későn jut az eszükbe. Ha este sikerül már neki néha bilibe kakilni, akkor dicsérd meg nagyon. Más alkalmakkor meg kapjon egyelőre pelust. Minél kevésbé erőlteted, annál kevésbé fog szorongani emiatt és annál hamarabb fog magától eljárni a vécére.

  • Gitta

    2013. április 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítségedet kérném. Van egy 4 éves kisfiam, aki 2 éves kora óta szobatiszta…Vagyis elméletileg az. Gyakorlatilag kakilni csak pelusba hajlandó. Mindig szól, hogy anya, kakálni kell, bemegy a wc-be, én ráadom a pelust és elvégzi a dolgát. Amikor családi napközibe járt, ott ráült a wc-re, itthon amikor hasmenése van akkor is, de soha máskor, és oviból is haza hozza. Ha azt mondom, hogy elfogyott a pelus, visszatartja akár napokig is. Ilyenkor mindig megsajnálom, és a vége újra pelus lesz. Mára már nem tudom mi a helyes megoldás. Eddig azt vallottam, hogy hagyni kell, majd ő érzi mikor jön el a pillanat. De sokszor az is megfordul a fejemben, hogy lehet végre határozottnak kell legyek, és nem venni több pelenkát, és akkor előbb utóbb sikerül neki. Nem tudom, hogy mi a helyes út, ha tudsz nekem ebben segíteni, akkor azt megköszönöm.
    A történethez lehet hozzá tartozik, hogy egészen kicsi korában voltunk kirándulni a Mátrában, és a bob pályánál van egy kiülős „vicces” wc. Úgy kell elképzelni, hogy érzékeli ha elmennek előtte, ekkor kinyílik az ajtaja, és benne ül egy bábu, aki mély férfi hangon „vicces” dolgokat mond. Ettől megijedt anno a kisfiam. (nem csodálom) Lehet ez is benne van. Nem tudom.

    Várom válaszodat! Köszönettel, Gitta

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      A csak pelusba kakilás oka, hogy szorong a kicsi. Félti a kakiját, meg akarja tartani magának, nem akarja „kidobni” a vécébe. Idővel ez magától is rendeződni szokott, minél inkább erőltetik, annál kevésbé szokott sikerülni. Segíthet, ha megengeded, hogy amikor kakilni kell akkor elbújjon a mellékhelyiségbe, vigyen magával újságot, játékot, magára zárja az ajtót, ez kicsit oldhatja az ezzel kapcsolatos szorongásait is.

  • pál zsuzsa

    2013. április 17. szerda

    Szia Ági!

    most írom a második kérésem ,hogy n legyen minden össze zavarva!

    a kicsi fiam 2 éves és 4 hónapos esze ágába sem jut bilibe vagy WC végezni a dolgát.Rá ül de nem történik semmi,ha kell ott üldögél 2o percet eredmény nélkül…..
    Ősszel szeretném adni napközibe ,ha letudom szerelni a pelust a fenekéről????
    köszönöm válaszod
    szép estét

    Pál Zsuzsa

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      A gyerekek nagyjából 3 éves korban lesznek szobatiszták nappalra. A nyári időszakban, amikor sokat mászkál ruha nélkül, vagy rá tudsz adni csak kisnadrágot pelus nélkül, hamarabb rá fog jönni, milyen is pelus nélkül pisilni és jobban érzi majd, mikor kell neki. Sokat segíthet, ha az apukája megmutatja neki, milyen állva pisilni, ezt a kisfiúk nagyon szokták élvezni és utána lelkesen gyakorolják.

  • pál zsuzsa

    2013. április 17. szerda

    Szia Ági!

    A véleményed szeretném kérni 2 dologban !
    van nekem egy 4 éves fiam ő nagyon későre kezdett beszélni (kb 3.5 éves) amire elkezdett beszélni.januárban töltötte a 4 évet és most kezdett mondatokat is mondani adtam neki orvosi utalásra a „tanakan” és az „encsefabol ” szirupot,nem áll módunkban logopédushoz járatni,így hát azzal kell maradjon amit a napközis logopédus foglalkozik vele. fog tudni beszélni rendesen????
    mi a te véleményed? Amiket nem mond helyesen javítsuk e? szeretném ha leírnál pár taktikát ezzel kapcsolatban!
    köszönöm előre is a válaszod

    • Vida Agi

      2013. április 22. hétfő

      Az teljesen normális, hogy kezdetben nem mondja helyesen a szavakat, nem kell javítgatni, most fontosabb, hogy minél többet beszéljen, utánozzon. Olvassatok sok mesét neki, beszélgessetek vele sokat, játsszatok olyan játékokat, amihez hangot kell utánozni (pl. állathangokat), énekeljetek, mondókázzatok játék közben, ezeket szívesen leutánozza majd. Ha 5 éves korban sem beszél tisztán, akkor az iskolakezdés miatt egyébként is kell majd logopédushoz járnia (ezt az óvoda feladat biztosítani), mert iskolába csak akkor mehet, ha tisztán beszél.

      • pál zsuzsa

        2013. április 23. kedd

        SZIA ÁGI !
        NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM A VÁLASZOD

  • Moncsi

    2013. április 07. vasárnap

    Kedves Ági!

    A segítségedet kérném kaki ügyben, kislányom most 16 hónapos, kb. 10 hónapos korában vettünk egy bilit azzal a céllal, hogy ” szokja a látvány” nagyon tetszett neki és rá is ült sőt sokszor oda is ment a bilihez és mutogatott rá jelezve, hogy bekakált és pelust kell cserélni. Sajnos az anyósom túlságosan belelendült a bilizésbe és állandóan nyomta a bilire egy ideig úgy mond tűrte is a lányom, ráült néha még pisilt is kakált is, egy párnapot náluk töltött és miután haza jött már nem volt hajlandó a bilire ülni és nem is jelezte a kakit. Ezek után én nem is erőltettem néha megkérdeztem szeretne e ráülni, majd el is tettem, hogy ne lássa a bilit. ( úgy voltam vele majd a nyáron könnyebb lesz a bilire szoktatás). Úgy másfél hónappal ezelőtt ismét jelezni kezdte ha bekakált, oda bújt hozzám és mondta, hogy kaka ( én mindig megdicsértem érte) pár napot a mamánál aludt és mikor haza jött már nem szólt ha bekakált, megint ott tartottunk, hogy vissza fejlődött valami ami kialakulóban volt nála. Azóta eltelt egy hónap, azt gondoltam egy pár nap és ismét minden a régi lesz, de nem így történt. Nem értem miért történik ez a vissza esés és mit tehetnék, hogy ezek ne történjenek meg. Ne engedjem máshol aludni? Mit tehetnék, hogy ismét szóljon ha kaka van?

    Válaszod előre is köszönöm!

    Moncsi

    • Vida Agi

      2013. április 29. hétfő

      Sajnos a mamánál rossz élményeket szerez a bilivel kapcsolatban, és utána ezért kerüli a dolgot, de az is lehet, hogy csak arra reagál így, hogy pár napig nem alszik otthon, ezt a gyerekek rosszul szokták viselni ebben a korban. Nincs miért aggódnod, kicsi még, a gyerekek 3 éves kor körül érnek meg a szobatisztaságra, addig csak ismerkednek a dologgal, néha sikerül, néha nem, néha hosszabb időkre is visszaeshetnek.

  • Anna

    2013. március 07. csütörtök

    Kedves Agi!
    A problemam a kovetkezo. Kislanyom 3 eves.tavaly majustol probalkozunk a szobatisztasaggal. Szepen le is szokott a pelusrol – kiveve ejszaka. Szeptemberben jott a kisteso-eleinte nem volt gond. Most, hogy mar tobb figyelmet igenyel a pici (amugy meg folyton kezen lenne), ujra visszaesett a nagylanyom. Par hete szinte folyton bepisil – nem tisztara, de neha az is elofordul. Mar nagyon tanacstalan vagyok, nem tudom mit tegyek, hogy reagaljak. Sokszor.mar nalam is kiborul a bili, ideges vagyok, nem latom a kiutat. Mit tegyek? Meddig tart ez az allapot?
    Elore is koszonom a valaszt.

    • Anna

      2013. március 08. péntek

      Meg annyit, hogy o nem akar menni pisilni, hiaba mondok barmit, direkt bepisil.

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      A kistestvér születése után teljesen normális, ha a kisgyerek átmenetileg megint bepisil, hiszen a testvér születése szorongást okoz és kisgyermekkorban a szorongás szinte mindig a szobatisztasággal kapcsolatos problémákban mutatkozik meg. Ez normális. Legyél vele türelmes, ne szídd meg, ki fogja nőni.

  • Csonka Krisztina

    2013. március 05. kedd

    Kedves Ági!

    Segítségedet szeretném kérni mit tehetek a szobatisztaság érdekében. Lányom május végén tölti be a 3. életévét. Volt idő 2 éves korában amikor teljesen szobatiszták voltunk és időben szólt mind a kaki és pisi miatt is, sőt a délutáni alvásnál sem pisilt be és este is csak elvétve történt baleset. Azt tudni kell, hogy közben párom középső lányai is hozzánk költözött. Feszültségek is voltak. Jelenleg ott tartunk, hogy van amikor akkor szól a pisinél, amikor már kicsit bepisilt a kaki pedig 99%-ban vagy bugyiban van, esetleg a pelenkában amikor már megfürödtünk és mese olvasás alkalmával elvégzi a dolgát. Itt tudni kell, hogy látszik a gyereken előtte is, jönne már az a kaki, de egyszerűen visszatartja. Kérem menjünk a wc-re, mert bilire nem hajlandó ülni, mert nagy lány, de ha nagy nehezen sikerül is rákönyörögnöm akkor 15 perc alatt sem sikerül neki. Próbáltam magára hagyni (volt már rá példa, hogy kiküldött) hátha sikerül, de akkor vagy elszórakozik, vagy egyszerűen ül 1 percet és közli nem kell kakilnia. Az is érdekes, hogy akkor ha már belekakilt egy adagot akkor olyan mintha menekülne és mivel tudom, hogy ennek még nincs vége le kell húznom a wc-t és újra ráültetnem.
    Remélem tudsz segíteni, mert már tényleg nem tudom mit tegyek, hisz látom rajta is, hogy ez így neki sem jó!
    Köszönöm szépen!

    Krisztina

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Amikor 2 éves volt, akkor nyár volt, kevesebb ruha volt rajta, ezért jobban érezte, mikor fog jönni a pisi-kaki. Közben jött a téli időszak, ilyenkor szokott ez a dolog kicsit visszafejlődni. A legjobb az, ha nem erőlteted most egyelőre, hagyod, hogy ha akar, akkor a pelusba kakiljon, mert számára ez nagyon intim dolog és láthatóan kicsit szorong is miatta. Májusra, mire betölti a hármat, újra itt lesz a jó idő és addigra ő is megérik majd rá, hogy tényleg szobatiszta legyen. Ha viszont erőlteted, bilire ülteted stb., akkor még jobban fog szorongani emiatt és még később lesz teljesen szobatiszta.

  • Henna

    2013. március 01. péntek

    Kedves Ági!

    Nagy rajongója vagyok a blogodnak, sokszor, és sokat segítettél már írásaiddal, és személyes problémával kapcsolatban is. Most újra hozzád fordulok segítségért.
    Kislányom 22 hónapos, és a kakival van egy kis gondunk. Szinte amióta hozzátáplálom (9 hónapos kora óta, addig csak anyatej), állandó székrekedéssel küzdöttünk. Nem részletezném az elmúlt időszak kálváriáját, a lényeg az, hogy az összes létező székletlazító természetes gyógymódot megpróbáltam, végül több mint egy év után azt mondhatom, hogy végre nem kemény a babám széklete (valószínű kevés folyadékot ivott, de mostanra rendeződött).
    Egy hete azt veszem észre, hogy kislányom elvonul szokás szerint, ha kakilnia kell, de általában egy babszemnyi puha kaki kerül csak a pelusba, vagy be van ragadva a popójába. Olyan, mintha nem akarná elengedni. 🙁 Utána még mondja, hogy kaki, kaki, látom, hogy erőlködik, de aztán meggondolja magát, és nem is akar már foglalkozni az egésszel.
    Sajnos elég központi téma volt nálunk az elmúlt több mint egy évben a kaki, és én a mai napig szorongok attól, hogy lesz-e kaki, és puha lesz-e, de ezt nem osztom meg vele (tudom, hogy ettől függetlenül érzi mi játszódik le bennem). Ha kakil, megdicsérjük, megnézzük együtt, megbeszéljük, hogy milyen szépet kakilt, ő dobja ki a kukába. A pisi már megy szépen a bilibe este fürdés előtt, és reggel pelus csere után, néha napközben is már, de kakilni még nem akar bele, de ezt nem is erőltetjük. Eddig kb. kétszer mondta a bilin, hogy kaki, mondtuk neki, hogy ha szeretne belekakilhat, de nem akart, és nem is erőltettük.
    Igazából a kérdésem az lenne, hogy mi történik most vele? Soha nem tartotta vissza a kakit, akkor sem, amikor nagyon kemény volt, és nehezen jött ki neki. Az elmúlt 1-2 hónapban már szépen kakilt, és pont most kezdi el visszatartani? Mit gondolsz, mi lehet az oka?
    Tisztelettel megköszönöm, és várom válaszodat!

    Üdvözlettel:

    Henna

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nem kell megijedni 🙂 Most kezdi kapisgálni mi az a kaki, honnan jön, mi történik vele, és most van abban a korban, amikor felismeri azt is, hogy az az ő része és nehezen válik meg tőle. Azt is érzi már, hogy ez egy intim dolog, azért vonul el vele. Nyilván a te aggodalmaidból őrá is átragadt és kicsit tart a kaki témától, de minél kevésbé aggódsz ezen, annál hamarabb elmúlik nála is ez az időszak.

      • Henna

        2013. március 04. hétfő

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen megnyugtató, gyors válaszod. Előző levelemből kimaradt, de szeretném még megkérdezni, hogy hogyan segíthetném át kislányomat ezen az időszakon. Azt szoktad tanácsolni, hogy rajzoljuk le az adott problémát, meséljük el. Rajzoltunk neki egy kaki családot, akik boldogan labdáznak, mert kijöttek a popóból (a popóban nem tudnak labdázni, ezért szeretnének kijönni). Jó ez így? Gondoltuk, hogy költünk egy kaki dalt is. Vagy ez a téma túlzott erőltetése már?
        És mi van akkor, ha mondjuk 4-5 (akár több) napig nem hajlandó kakilni, csak piciket. Gondolom a glicerines kúp ilyenkor csak ront a helyzeten. Székletlazító ételeket adok neki, nem is kemény a kaki, amit ilyenkor produkál, nem ez a gond.
        Annyit romlott a helyzet az elmúlt napokban, hogy mondja, hogy kaki, kaki, és rögtön rá is vágja, hogy nem. Ilyenkor biztassam, hogy kakiljon nyugodtan, vagy ne is foglalkozzak vele? Ha tisztába akarjuk tenni, összeszorítja már a combjait is. 🙁
        Próbálok nem aggódni emiatt, de nagyon nehéz.
        Válaszodat nagyon megköszönöm!!!

        • Vida Agi

          2013. március 13. szerda

          Elsőként azzal próbálkoznék, hogy egyáltalán nem foglalkoznék a témával. A gyerek érzi, ha aggódtok, ha azért erőltetitek (még, ha játékosan is a dolgot), mert változtatni szeretnétek, megérzi a feszültséget és nem lesz partner a dologban. Inkább legyetek vele türelmesek, ne emlegessétek a dolgot, ne foglalkozzatok vele, hagyjátok, hogy a saját módján és tempójában intézze a „kaki-ügyet”.

  • Lányosanyu

    2013. február 26. kedd

    Szia! A problémám az, hogy a kislányom 3 és fél éves és bár nappal bugyit hord, de csak pelusba hajlandó vécézni. Ha vécére, vagy bilire ültetem, visítva zokog akár fél órát is, de nem engedi el magát. Inkább elviseli a fájdalmat amit a visszatartás okoz, de olyan mintha jobban szorongana attól, hogy bilibe pisil mint ha akár bepisilne. Kértem tanácsot már többgyerekes anyuka ismerőseimtől, védőnőtől, nevelési tanácsadóban, de kifogytunk az ötletekből. Jelenleg az a hivatalos álláspont, hogy hagyjam a gyereket, ne erőltessem. Alapvetően nem kényszerítem, csak 2-3x fordult elő(tavaly nyáron egy hétig csak bugyit kapott és csak éjszakára adtam rá pelust), amúgy csak bátorítottam és próbáltam meggyőzni, de kiborult és szó szerint bepánikolt a bilitől. Amúgy eléggé lelkizős, szorongós gyerek, és olykor nehéz megtalálni az egyensúlyt a kezelésében, mert könnyen behúzza a kéziféket. Neked mi a véleményed a dologról?

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nekem is az a véleményem, hogy türelem, várjatok, ne erőltessétek. Most jön a jó idő, a nyár, hamar rá fog szokni a bilire magától is.

  • Krisztina

    2013. február 18. hétfő

    Szia Ági!

    Véleményedet szeretném kérni.Kislányom márciusban lesz 4 éves(koraszülött baba volt 33. hétre született),tavaly szeptemberben kezdtük a kiscsoportot.Azt szeretném kérdezni,hogy nagy gond e ,hogy éjszakánként néha még bepisil,nem sűrűn fordul elő,van amikor egy hónapig sem,aztán van olyan is amikor kéthetente egyszer-kétszer.Az oviban is volt már rá példa,hogy alvás közben bepisilt.Napközben nincs gond vele ,az oviban is szépen szól.Előre is köszönöm válaszod.

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Az éjszakai szobatisztaság 6-7 éves korra alakul ki, egy hormon szabályozza, ami addig nincs jelen a szervezetben. Ha nagyon fáradt a kisgyerek, akkor előfordulhat, hogy alvás közben bepisil, nem tudja szabályozni magának, ez normális.