A mamánál aludni

Aludhat-e a mamánál (rokonnál) a gyerek? Mennyi időt tölthet nála? Nem lesz-e gond, ha 2 hetet van ott? Mennyi idősen mehet el vidékre a mamához? Mit csináljak, ha búcsúzáskor sír?

Ha rendszeresen találkozik egy rokonnal a kicsi, azaz közel lakik az illető és hetente legalább egyszer találkoztok, akkor már akár 1 éves kora előtt nála aludhat. Először persze nem ezzel kell indítani, hanem néha 1-1 órára, majd fél napokra, végül 1 teljes napra otthagyni és ezután következhet az ottalvás.

A mamánál aludniHa szopik a baba, akkor csak néhány órát tud a mamánál tölteni, a két szoptatás közötti időt. Amikor azonban már mást is eszik, akkor elő kell készíteni az ennivalóját (ha nem szeretnéd, hogy olyasmit kapjon, amit magad nem adnál még neki, akkor mindenképpen előre készítsd el a püréket, vagy vásárold meg a bébiételt és külön kérd meg a babafelvigyázót, hogy ne adjon mást neki, mint amit te összekészítettél).

Ha még csak anyatejet kap a baba és mindenképpen távol kell töltened tőle (iskola vagy munka miatt) több időt, mint a két etetés közti idő, akkor lefejt tejet kaphat egy etetéskor. Ha a cumi elég széles és kislyukú (az Avent felel meg erre a célra legjobban), akkor nem okoz majd gondot a babának a belőle való evés. Ha mégis, akkor kiskanállal vagy pohárból lehet megetetni vele a tejet. A legtöbb baba gond nélkül elfogadja, hogy egy etetésnél nincs szopizás és szépen megissza cumisüvegből a tejet.

Ha már elmúlt 1 éves és csak néha, leginkább alváshoz szopik a baba, akkor gond nélkül elfogadja, hogy a mamánál nincs cici és anyatej és elalszik enélkül, legfeljebb az első alkalom tarthat kicsit tovább, de a kicsi ennyi idősen már pontosan tudja, hogy szopit csak anya tud adni, a mama nem és gond nélkül elalszik enélkül is.

Mennyi időre maradjon?

Közel élő rokonnál 1-2 napot és éjszakát gond nélkül ottmaradhat, a több éjszaka sem gond, de készülj fel rá, hogy utána kell majd néhány nap, mire visszaszokik a megszokott kerékvágásba. Mivel a kicsinek még nincs időérzéke, ezért nem tűnik fel neki, hogy 2-3 napot vagy 1 hetet maradt a mamánál, de elsőre nyilván érdemesebb csak 1 éjszakával próbálkozni. Ha például valami miatt a szülőknek 1-2 hétre el kell utazniuk, előtte érdemes legalább 1 próbaéjszakát tartani.

Az ottalvás valójában szoktatás kérdése, ha a kicsi megszokja, szereti és megtanulja, hogy anya mindig visszatér, akkor akár minden héten egy napot a mamánál tölthet.

Ha nehezen marad ott: ha nincs hozzászoktatva a kicsi, hogy más vigyázzon rá, akkor 1-2 éves kor között különösen nehéz lehet a szoktatás. Ilyenkor az a taktika, hogy búcsúzz el tőle, mondd el mikor jössz meg (valamilyen eseményhez kösd) és bármit csinál utána, menj el (ne fordulj vissza, ne akard megvigasztalni). Ha megtapasztalja, hogy „anya elmegy, de aztán mindig visszajön, amikor mondja”, akkor a probléma 1-2 alkalom után enyhül, majd teljesen megszűnik.

Az első „nyaralás”

A távol levő rokonoknál való néhány napos vagy hetes nyaralással legalább 5 éves korig érdemes várni. Ha közelebb laknak és legalább havonta 1-2 alkalommal találkozik velük a gyermek, akkor már 2-3 évesen meg lehet próbálni egy néhány napos nyaralást, de ha csak évente néhány alkalommal találkoztok és nagyon messze laknak, akkor érdemes kivárni az 5 éves kort, ekkorra már a távolabb élő, ritkábban látott rokonokra is emlékszik a kicsi, meg tudja mondani, hogyan érezte magát náluk, mit szeret csinálni náluk, lehet vele beszélgetni róla. Semmiképp ne tervezz az első nyaralás idejére rögtön külföldi utazást, mert lehet, hogy nem sül el jól az első alkalom és a kicsiért kell menni.

Ha így történik és a gyermek sír, vigasztalhatatlan, duzzog a rokonoknál huzamosabb ideig, annak általában az az oka, hogy nem készült fel teljesen a szülőktől távol töltött napokra. Ha előre beszélgettek róla, mi fog vele történni, ha várja a nyaralást és szívesen megy és a rokonok is értenek a gyerekekhez (a legjobb, ha ott is vannak gyerekek, 5 évesen már sokat számít a gyerektársaság), akkor az első önálló vakáció élmény lesz a számára.

Napközis táborba 5-6 éves kortól már mehet a kisgyermek, „ottalvós” táborba 6-7 évesen, de csak akkor, ha ismerős társasággal (óvodás csoporttal, osztálytársakkal, megszokott óvónénikkel, tanítónénikkel) mehet.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz…Tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

15 Comments

  • homo

    2011. május 04. szerda

    Kedves Ági!

    Én az első hosszabb távolléttel kapcsolatban szeretném megkérdezni a véleményed.
    4 éves fiamatól eddig 1 napnál és 1 éjszakánál többet nem töltöttem távol. Most viszont egy 5-6 napos útra mennénk a párommal, külföldre, ami alatt a nagymamára bíznánk.
    A nagymama egyébként szinte naponta vele van, és már aludt is a gyermek nála, tehát jól összeszokott páros. 🙂
    Mégis, kicsit aggódom, hogy nem lenne-e ez hirtelen túl hosszas távollét neki tőlem és az apjától.
    Köszönöm előre is a választ

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Semmi baja nem lesz tőle, nyugodtan menj el. Én sem voltam soha távol tőlük 1 éjszakánál többet, de most pár hete elutaztam egy teljes hétre (a kisebbik fiam most 4 éves) és nagyon jól elvoltak nélkülem a mamánál.

  • Éva

    2011. március 17. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kislányom édesapjával megromlott a kapcsolatunk. 5 hónapos volt a kislányunk, amikor elköltöztünk. Azóta az apuka két hetente látogatja, 4×2 órában a gyermek lakóhelyén.
    A kislányom most múlt egy éves, és gyakorlatilag még most is az anyatej az elsődleges tápláléka. Igény szerint szoptatom a gyermekem. Van, hogy 2 óránként szopzik, amik között persze nagyon sok a komfort szopi is. Az alvási ritmusa még a következő: délelőtt és délután alszik 1,5-2 órát. Felkeléskor igényli a szopit, utána még a következő alvás előtt is 1 órával. Kb. 3 órát tud fenn lenni, igényli is az alvást már akkor. A kislányom nagyon anyás, én sem bíztam nagyon eddig másra, csak a szüleimre 1-1 órára.
    A volt párom most kétszer egyben 4 órára akarja elvinni magukhoz, ami szerintem ártana a kislányom testi-érzelmi világának.
    Kérem ossza meg a vélemyényét velem, s ha lehetséges csdak az email címemre írjon.
    Köszönöm szépen.

    • Vida Agi

      2011. március 24. csütörtök

      Szerintem 1 évesen nem árt neki, ha egy fél napot az édesapjával tölt, de itt sok múlik azon is, hogy mennyire tud egyébként a kicsi másokkal ellenni, mennyire mozog biztonságban emberek között, új környezetben. Ha egyébként jól elvan az édesapjával otthon, és rendszeresen látja, akkor új helyen is szívesen lesz majd vele. Az altatást pedig nyugodtan bízd rájuk, a kicsi ilyen korban már elfogadja, ha nem a megszokott módon alszik, illetve pontosan tudja, hogy ha anya nincs ott, akkor nincs cici.

  • Anett

    2011. március 16. szerda

    Kedves Ági!
    8 hónapos kisfiam van. Idén októberben, mikor 15 hónapos lesz a fiam, el szeretnénk menni az apukájával külföldre 10-12 napra. De ha ez neki törést okozhat, akkor inkább nem mennénk (a baba a legfontosabb).
    A kérdés az az, hogy el merjünk menni? És mi a jó, ki vigyázzon rá és hol? Mi Pesten lakunk, anyósomék 30 km-re, így ők gyakrabban láják, de rövid időkre (pár óra); az én szüleim 200 km-re, így ők ritkábban látják, de hosszabb időre (pár nap). Mi a jobb a babának (ha mi elutaznánk), ha a nagyszülő jönne Pestre és ott vigyázna rá (akkor a saját környezetében lenne), vagy ha a baba megy a nagyszülőhöz.
    Ha a baba menne a nagyszülőhöz: anyósoméknál kutya lakik a házban, és mindenhova bemehet: ágyba is, kanapéra is. Így ott csak pár órát szoktunk tölteni, mert nem tudjuk hova letenni a babát (nagyon mozgékony a fiam, most már mászik, és nem merjük a kutya mellé letenni a földre).
    Még 7 hónap múlva utaznánk, addig tudnánk szoktatni. Mire kéne? (Jelenleg nagyon anyás a fiam, hisz én vagyok vele mindig).
    Előre is köszönöm a választ és a tanácsokat!

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      A 15 hónapos kor pont az az időszak, amikor már jól elvan a kicsi a mamánál is (tehát nyugodtan mehet hozzájuk), de előtte mindenképpen legyen néhányszor a mamánál fél-1 napra, és próbáljátok ki mindenképpen milyen, ha nála alszik (1 évesen, mondjuk a nyár folyamán már aludhat 1-1 éjszakát nála). De: amit tudnod kell, hogy pont abban a korban nehéz szokott lenni az elválás, még ha meg is szokta a mamát, akkor is előfordulhat, hogy nehezen enged el téged, viszont az, hogy néhány órára mész el vagy 10 napra, az kevésbé viseli meg, tehát nyugodtan elmehettek.

  • V. Katalin

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!

    Zsófi lányom 3 éves lesz márciusban és nagyon anyás!Amit nyilván én is elrontottam,mert sokáig nem adtam ki a kezemből…Volt már 1-1 napot nélkülem.Az a gond,hogy Apával nem akar elmenni sehova!Mostanában egyre jobb a kapcsolatuk,de nem akar elmenni vele!Csak ha én is megyek!Sír.Erőltessük ezt,hogy akkor is vigye el vagy várjuk meg míg magától szeretne!
    Nehéz megoldani,hogy sűrűbben legyen másokkal,mert dolgoznak a nagyszülők,másra meg nemigen számíthatunk.
    Most vasárnap is elmentem otthonról 1 órára és már előre mondta,hogy cirkuszolni fog,meg beteg,fáj a torka,akkor is elmentem és tök jól el volt,sőt még azt mondta,hogy máskor is elmehetek!
    Szóval látom,hogy ha megszokná ezt akkor nem lenne gond!
    Erőltessük,hogy Apa elviszi pl.:piacra?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Kati

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Egy kicsit lehet erőltetni a dolgot, mert láthatóan csak az elválás nehéz neki, utána jól elvan már Apával, tehát csak azt kell újra meg újra átélnie, hogy elváltok, de aztán megint találkoztok. Ez azért is fontos, mert erre a „tudására” az óvodai beszoktatásnál is nagy szüksége lesz.

  • Bereményi Réka

    2010. október 21. csütörtök

    Szia Ági!

    Három napos tréningre mennék vidékre, kicsi fiam akkor majdnem 9 hónapos lesz. Apukájával maradna itthon, akivel sok időt tölt. De éppen most, két hete csak velem akar lenni, apukájától is átkéretszkedik, idegeneknél sír.
    Mi lenne jobb neki? Ha velem is jönnek, naponta háromszor látna csak rövid időre – ez lehet, hogy rosszabb – és én sem tudnék pihenni (főleg hogy éjszaka rengeteget ébred).

    Köszönöm: Réka

    Válasz: Mindkettőtök szempontjából jobb, ha 3 napra elmész. Mivel a babának még nincs igazán időérzéke, ezért nem viseli meg különösebben, ha 1 vagy pedig 3 napra mész el, viszont az elválás nehezebb a számára.

  • doxa

    2010. szeptember 24. péntek

    Kedves Ági,
    Most várom a második gyermekemet, 21 hetes vagyok. A kislányom 19 hónapos.
    Az orvosom azt mondta, nyílik a méhszáj, ezért szigorú fekvésre ítélt. A nagyszülők 250 km-re laknak,kicsit bonyolult lesz megoldani a hátralévő hónapokat.
    A következő 4 hétben anyukám és a férjem tud itthon segíteni, de aztán el kellene küldenem őt a nagyival egy hétre. Már többször is voltunk ott együtt, volt amikor otthagytuk velük egy éjszakára és nem volt gond.Nagyon szereti a mamát és abban bízok, hogy a következő hetekben még itthon jól összeszoknak. Okozhat lelki sérülést, ha elengedem a nagyival egy hétre 20 hónaposan?

    Válasz:Egyáltalán nem, nyugodtan engedd el vele, hiszen ismeri, szokott vele lenni, aludt már nála. Semmi baja nem lesz tőle.

  • M. Szilvia

    2010. szeptember 07. kedd

    4 hónapos a kisfiam.Dél Afrikában született és apuka Dél-afrikai. 2 hónapos volt a baba, amikor utoljára látta az apját, ugyanis szétmentunk, és vissza kellett Magyarországra költöznöm. Az apukának igénye van rá, hogy a gyereket időnként kivigye magához nélkülem pár hétre esetleg hónapra, aminek én nem örülök. Apuka nem beszél magyarul, a gyerek pedig egy darabig nem fog angolul. Arrol nem is beszélve, hogy nem valószínű, hogy emlékszik az ottani családjára. A kérdés, hogy ez ártana e a gyerek személyiség fejlődésében? Mennyi idősen engedjem ki először és mennyi időre? Mi lesz, ha nem érti az ottani nyelvet, és én nem leszek ott mellette?
    Apuka nem hajlandó lemondani a láthatásról, és nem érdeklik az érveim. Mit tegyek?

    Válasz: Ilyen nagy távolságra egyáltalán nem jó, ha teljesen idegen környezetbe, idegen emberek közé kiengeded a gyereket. Jobb lenne, ha együtt mennétek, tehát ottlennél vele, amikor megy, vagy pedig ha rendszeresen találkozik itthon az apjával, tartják a kapcsolatot, akkor 3-4 évesen már kimehet vele néhány hétre. De nagyon fontos, hogy a kicsi tanulja az angolt, vagy az apjával beszéljen angolul, vagy járjon babaangolra, mert az nagyon megviseli, ha kimegy és nem tud kommunikálni.

  • Durda Katalin

    2010. augusztus 24. kedd

    Szia Ági!Kisfiam 16 hónapos,és mostanában nem akar nappal máshol aludni,ha alvásra kerülne a sor mindig keservesen sír hisztizik.Nem tudom hogyan vegyem rá az alvásra,eddig könnyen ment a dolog mostanában nem hajlandó sehol aludni.De ha kimarad az alvás neki akkor meg nagyon nyűgöske ,hiányzik neki.Kinövi ezt a korszakot,és megoldódik ez a probléma??Ebben szeretném segítségedet kérni!Eddig bárhol elaludt,percek alatt,nem tudom mostanában miért nem hajlandó rá.Pedig sűrűn van a ezeken a helyeken ,nem idegeneknél vagyunk.Mi lehet a probléma oka???Válaszodat előre is köszönöm:Kata

    Válasz: Ez átmeneti probléma, amit az okoz, hogy a kicsi ilyenkor nagyon ragaszkodik a szokásaihoz, a megszokott helyekhez és emellett alváskor nehezen kapcsolja ki a külvilágot, ezért ragaszkodik hozzá, hogy a megszokott helyen tehesse azt. Segíthet, ha pl. kap egy párnát vagy alvósállatkát, amivel alszik, így idegen helyen alváskor is gond nélkül el tud aludni, mert ott a megszokott állatka, de ehhez is kell egy kis idő, amíg először otthon hozzászokik, utána pedig elviszitek máshova is.

  • barb

    2010. augusztus 21. szombat

    Kedves Ági!

    17 hónapos a lányom, az apja nem lakik velünk. Szeretném megkérdezni, hogy mikortól hagyhatom a babát az apjánál aludni. Este még szopizni szokott. Az apja rendszeresen elviszi, és a gyerek szeret vele lenni.

    Válasz: Ha rendszeresen vele van, akkor nyugodtan nála is aludhat néha.

  • Lea16

    2010. augusztus 12. csütörtök

    Kedves Ági!
    Két éves múlt júliusban a kisfiam és még mindig nagyon anyás.Ha bárhova el kell mennem és elköszönök tőle nagyon sír de ugyanígy sír ,ha a férjem viszi el sétálni vagy bicózni ,mert épp dolgom van
    .A férjemen kívül a nővére szokott rá vigyázni,de nála is ugyanez a helyzet pedig minden nap együtt vannak.Néha a keresztanyukája is vigyáz rá ,ott van az ötéves unokatesó is,de ott is állandóan figyel bár nagyon jól érzi magát.Ha náluk hagyom,,legtöbbször úgy lépek le,hogy nem szólok neki,de ezt nem szeretem ,bár akkor nem sír.
    Mivel ilyen nehezen válik el tőlem még soha nem hagytam el éjszakára pedig most már jó lenne legalább egy hónapban egyszer -egyszer kikapcsolódni.Mindenki mondja,hogy hagyjam csak el,nem baj ha sír, majd megvigasztalódik,és azzal riogatnak,hogy majd nem tudom beszoktatni az óvodába.Valóban így van?Mit tehetnék,hogy ne sírjon az elváláskor,mert így a szívem szakad meg érte.Vagy idővel változik ez is?
    Bocs ,ha kicsit hosszú voltam.Köszi a választ:Lea

    Válasz: Idővel ki fogja majd nőni ezt. Néha nyugodtan elmehetsz, de mindig búcsúzz el tőle, inkább sírjon egy kicsit, mert csak így tanulja meg, hogy „ha Anya elmegy, akkor vissza is jön”. Ha csendben mész el, akkor nem tanulja meg és később is sírni fog.

  • Szabó Eszter

    2010. augusztus 11. szerda

    Kedves Ági!

    17 hónapos lányomat az apja el szeretné vinni a rokonokhoz, a nagymamájához – nélkülem. Egy napos kirándulás lenne, gyakorlatilag idegen helyre (eddig 3x találkoztak), ahol nehézkes a délutáni alvás is. Az utazás kocsival 1,5 óra oda és 1,5 óra vissza. A lányom még nem volt tölem távol idegen helyen ilyen hosszú idöre.
    Elengedjem?

    Válasz: Igen, nyugodtan elengedheted vele.