A kisgyermekkor nem katonaság

„Elcsúszott a napirendünk, mi lesz most???” – kérdezi tőlem sok anyuka kétségbeesve. És már jönnek is a megoldási javaslataik: „Erőltessem vissza mindenképpen a megszokott napirendet, ha reggel később/korábban ébred?”, „Ébresszem fel, ha tovább alszik?”, „Altassam el, ha hamarabb kelt fel?” – a válasz: NEEEEEM!!!

A kisgyermekkor nem katonaságMint, ahogy minden felnőttnek is, úgy a babáknak is lehetnek jobb és rosszabb napjaik. Van, amikor nagyon elfáradnak és rengeteget alszanak, miért ne aludjanak tovább? Máskor pedig nyugtalanok, jön a foguk, fáj a hasuk – és ezért alakul másként a napirend. Ez önmagában nem gond. A babának nem arra van szüksége, hogy minden nap pontosan délben kapja az ebédet, hanem arra, hogy amikor éhes akkor kapjon enni, amikor álmos, akkor aludhasson – és az, hogy ebben van némi nagyjából időben is azonos és számítható állandóság csak a hab a tortán: segíti az anyukának az eligazodást a baba napirendjében.

Ami azonban folyamatosan változik, ahogy a kicsi fejlődik.

Az első 6 hétben még nagyon változékony, éppen ezért felesleges pánikolni, ha 1-2 nap viszonylagos nyugalom, kiszámítható alszik-eszik üzemmód után teljes káosz következik és az aluszékony baba hirtelen nyűgös és 10 órát ébrenlevő csecsemővé változik, hiszen 1-2 nap után ez is elmúlik. Ha sokat alszik, ebben a korban még bizony ébresztgetni kell, napközben 4 óránál tovább sose aludjon egyhuzamban, mert ez mindig az éjszaka rovására megy. Éjjel viszont nem kell 3 óránként felkelteni, hogy egyen, lehet hagyni aludni, ameddig magától fel nem ébred (hacsak nem koraszülött és nincs besárgulva, vagy nem beteg)

Az első 6 hét arról szól, hogy a kicsi tanulja, mikor van éjszaka, mikor van nappal, leginkább ebben kell neki segíteni, és semmiképpen nem szabad napirendet, kötelező 3 (vagy 4) órás evéseket ráerőltetni: ilyenkor az ösztönei még pontosan megsúgják neki, mikor van szüksége evésre és alvásra, neked csak rá és a jelzéseire kell figyelned.

6 hetestől 6 hónapos korig A babának kiszámítható menetrendje van, és ragaszkodik a szokásaihoz. Ebben a korszakban többnyire azonos időpontokban eszik és alszik, kezdetben naponta 4 alkalommal, később már csak 3 alkalommal, és a kezdeti 2 óránkénti szopizásokat lassan felváltják a 3 és a 4 óránkénti etetések.
Napirendi káosz akkor szokott kialakulni, ha mindenáron ráerőltetnek olyan szabályokat és körülményeket, amik nem neki valóak (pl. egész napos autókázás, rossz altatási szokások (lefektetés, amikor nem álmos, vagy amikor már túlfáradt, altatás csak babakocsiban, autóban, udvaron stb.)

6-10 hónapos korig Ebben a korban a fogzás, a mozgásfejlődés és a vele járó idegrendszeri fejlődés és a baba folyamatos önállósodása, valamint az alvásigény csökkenése miatt a napirend, mint olyan általában kérészéletű dolog a család életében: néhány hétig érvényes egy-egy megszokás, majd új jön helyette. Amire vigyázni kell, hogy ne alkalmazkodjunk mindenáron a baba hirtelen jött „szokásaihoz”, hanem ebben az egyébként is gyorsan változó időszakban mi biztosítsuk számára az állandóságot azzal, hogy biztosítjuk a pihenését, a táplálását, a megfelelő környezetet és pszichikai biztonságot a fejlődéséhez.

Ahelyett, hogy azt várnád „most már nagyobb, többet kéne aludnia”, ebben a korszakban neked kell biztosítanod az alvás előtti ellazulást, és az alváshoz szükséges körülményeket (más néven: altatni kell a babát). Lehetnek a kicsinek nehéz napjai, amikor máskor ébred, rövidebb ideig alszik, ez azonban nem azt jelenti, hogy mostantól így is lesz, és nem kell ilyenkor mindenáron a megszokott napirendhez alkalmazkodni, hanem csak ahhoz tartsd magad, hogy akkor aludjon, amikor álmos és akkor egyen, amikor éhes: ha így teszel, a következő nap a megszokott rendben zajlik majd. Ha alkalmazkodni próbálsz, megkevered a kicsit és már a következő nap sem lesz olyan, mint az előző volt.

Kisgyermekkor felé haladva 10 hónapos kor után a baba már nem csecsemő többé, hanem egyre inkább kisgyermek: biztosítanod kell számára a nyugodt pihenést, ugyanakkor hozzá kell szoknod, hogy egyre ritkábban sikerül minden napot épp ugyanolyan katonás rendben „megtartani”, mert magától nem képes rá, hogy betartsa a napirendet: a napirendet neked kell betartanod. Minden délután legyen egy olyan időszak, amikor megpihen és lehetőség szerint alszik, de ha nem jön össze, akkor is gondoskodj egy kis pihenésről vízszintes testhelyzetben, nem kell mindenáron altatni, ha nem tud elaludni.

A jó napirend titka, nem a katonás fegyelem, hanem az, hogy a kicsi számára kiszámíthatóak a nap eseményei, az idő, ki tudja pihenni magát, van ideje nyugodtan enni és játszani, és a család élete is tud haladni közben: mindenki jól érzi magát. Anya is 🙂

Napirend, Szervezés és Időmenedzsment kismamáknak Ismered azt a néhány alapszabályt, amelynek révén a napirend számodra és a baba számára is tökéletesen átlátható és követhető lesz? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

24 Comments

  • Lica

    2011. április 12. kedd

    Kedves Ági,

    Jövő héten lesz 6 hónapos a kisfiam és a napirendje úgy néz ki (nagyjából) hogy 8-9 körül kel, rengeteget szopizik (300ml körül), majd valamikor 11 körül elalszik. 45percet, 1 órát vagy 2-2,5 órát alszik, ettől függően ébredéskor szopizás vagy ha előbb ébred kicsit később (ilyenkor 120-150 ml-t eszik). Kb. 1-1,5 óra múlva kap almapépet (kb. 50ml), általában az egészet megeszi, majd megint alszik egy rövidebbet és 4-5 körül szopizik (itt kb. ugyanannyit eszik mint a 2. szopinál, vagy kevesebbet). Aztán sétálunk, közben is alszik egy 1/2 órát vagy 45percet és 7körül hazajövetelkor szopizunk (itt még kevesebbet eszik, 100 ml körül). Majd játék és 21h körül fürdetés, utolsó szopizás, ami már 100ml vagy kevesebb. A védőnő szerint reggel fel kellene ébresztenem 7 körül és este korábban kellene lefektetnünk, hogy jobban igazodjon a mi napirendünkhöz(?)…Valamint azt mondta, hogy a reggeli mennyiség túlterheli a gyomrát és hogy csak egy ciciből szoptassak ilyenkor (közben pedig néha jobb cici-sztrájk van és kisfiam lassan hízó típus – te is ezt írtad, nem fogja megkétszerezni a súlyát jövő hétig : 7 kg kellene legyen és most 6,20 körül van).Szerinted ébresszem reggel és csak egy ciciből szoptassam akkor?
    (

    • Vida Agi

      2011. április 19. kedd

      Nehogy változtass ezen a napirenden! Tökéletes úgy, ahogy van. Nyugodtan etesd, amennyit kér és elfogad (reggel általában ez nagyon sok, estefelé kevesebb – ez így normális, az esti tej ugyanis zsírosabb, laktatóbb). Ébreszteni pedig vétek lenne, hagyd aludni, ameddig nem ébred magától, ugyanez vonatkozik az egy ciciből szoptatásra is, hiszen ha egy ciciből szopik, kevesebb lesz az inger, és csökken a tejmennyiség.

  • Szabina

    2011. március 25. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom elmúlt 6 hónapos és 2hete szinte felborúlt nálunk minden. Teljesen megváltozott az alvási és evési rendszere is ami még nem is lenne baj ha minden nap egyforma lenne de minden nap más. Este fél8körül fürdik majd szopizik és lerakom az ágyba. Eddig az elalvással sem volt probléma ment magától de mintha egyik napról a másikra elfelejtette volna,most lerakom és 45 perc küzdés árán elalszik. Folyton forgolódik majd sír ha visszafordítom újra kezdi. De ugyan ez van napközben is.

    Eddig hajnali 4kor kelt enni, most 2.30kor vagy2 kor majd eszik visszalszik és kel 6kor frissen üdén 7felé eszik majd játszik és 8körül alszik most 9-9.30 körül kap gyümölcsöt meg kekszet a glutén miatt, majd 12körül ebéd ami még szopizás ebéd után séta és alszik kb.4-ig majd uzsi szopizás játék.

    Eddig nem így voltak a dolgok hanem betartotta 4 órákat hajnali 4 reggel 8 12 délután 4 este 8.
    Mi lehet a baj hogy egyik napról a másikra minden felborúlt. A gyümit is azért kezdtem el 5 és fél hónaposan mert úgy éreztem nem elég neki a tejci mert 11 óra körül már mindig nyűgös volt és csak kézben bírta ki délig. Most elkezdem a főzeléket is mert lehet hogy már a vacsira nem elég a tejci és azért ilyen? Gondolom hogy a fogai is zavarják úgy látom több is jön. mit tegyek hogy ha nem is a régi de egy új rendszer alakuljon ki nála?

    A másik gondom pedig az lenne hogy mióta felborúlt minden egyre nyafogósabb hisztis. Semmi nem jó neki sehol nem jó örökké a kézben lenne hogy mindent lásson de így meg én nem tudok csinálni semmit. Ha lerakom sír ha játszok vele elvan egy darbig majd nyafog. Ez mitől van?

    Remélem nem írtam eléggé össze vissza csak sok minden van ami most más.

    Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Ebben a korban a legtöbb baba, mintha felkapcsoltak volna benne egy kapcsolót: hirtelen elromlik 🙂
      Tiltakozik az elalvás ellen, mert nagyon érdekli a világ, többet szeretne fentlenni még akkor is, amikor már holtfáradt. Ebben a korban térnek át a babák a 3szori alvásról a kétszerire, többet szeretnének fentlenni, lehet, hogy nálatok is ez a gond. Két alvás között legalább 3 órát már ébrenvannak, este akár 4-et is. Az esti elalvás talán pont azért nem megy neki, mert többet szeretne fentlenni, mint eddig.

      Ennyi idősen már mindenképpen gondolnod kell a fogzásra is, mint az alvásgondok okára. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      Az nem gond, ha éjjel hamarabb felkel enni, mert ahogy nő a súlya nő a tápanyagigénye is, és ezért hamarabb megéhezhet éjjel, ez nem gond.

      A felkapatással kapcsolatban egyszerű a teendő: ne vedd fel. Nem az a baja ugyanis, hogy kézben akar lenni, hanem hogy az eddigi tevékenységei már untatják, már programra vágyik, unatkozik. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

      • Szabina

        2011. április 03. vasárnap

        Köszönöm szépen a válaszodat. Talán most kialakult nála egy új rendszer és remélem be is válik mert már nagyon fáradt vagyok. Most reggel 6 6.30kor kel 7kor eszik majd 8.30kor alszik kap tízóraira gyümit olyan 9.30körül majd 10.45kor újra alszik délben ebéd cici majd egy kis főzelék. és délután olyan 2körül újra alszik 4ig majd uzsi cici és estig fenn is van 8után fürdés majd cici és most elkezdte az egyedül elalvást. Már két napja éjjel nem kel fel talán a mozgás is zavarta mertz már forog álmában.

        Az nembaj hogy ennyit alszik napközben és nincs fenn 3-4 órát két alvás között?

        • Vida Agi

          2011. április 19. kedd

          Egyáltalán nem, ha ő jól érzi magát így, és magától alszik ennyit, akkor nyugodtan aludhat.

  • nellcsy

    2010. december 28. kedd

    Kedves Ági! A segítségedet szeretném kérni. Kisfiam 7 és fél hónapos, és az utóbbi időben teljesen felborult az alvása. 7 hónapos koráig elég szépen tartotta a napirendet: fél 6 kor reggeli(szopi), 9-kor tízórai, 10-1/2 11-kor alvás, 12-kor ebéd, 3-kor uzsi(szopi) utána alvás, 6-kor elővacsi, fél 9-kor vacsi(szopi). Így aludt este 9-től 7- 1/2 8-ig. Kb. 2 hete nem akar aludni az eddigi időben, max. ebéd után, néha a 6 órási után is akar, de nem szeretem, mert ilyenkor éjszaka nem alszik egyfolytában. Az utóbbi pár napban pedig éjszaka 3 körül felkel, és nem is alszik vissza csak 1 vagy 2 óra múlva. Gondolom a fogzása sokat nyom a latban, vagy ez teljesen annak a számlájára írható? Az alsó első foga már kibújt, a második pedig 3 napja. Szoktam neki kenegetni Dologel-lel, de van amikor az sem segít. Fájdalomcsillapítót meg nem akarok adni neki amíg nem muszáj. Kérdésem: mennyit kéne aludnia napközben ennyi idősen, és az éjszakai ébredéseit hogy tudnám orvosolni. Válaszodat köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 02. vasárnap

      Ebben a korban napközben általában 2×1 óra alvás szokott lenni, tehát összesen 2 óra egy nap. Próbáld meg, hogy délelőtt kicsit később fekteted és délután is (mindig legyen alvás előtt legalább 4 órát ébren. Ha délután nem akar már aludni, akkor menj el ilyenkor sétálni vele, hogy legalább egy kicsit aludjon. Pár hónap múlva úgyis átáll az egyszeri alvásra, akkor ez az alvás elmarad majd. De az sem gond, ha már most is csak egyszer alszik, ha az az alvás legalább 2 órás és utána kibírja ébren estig.
      Az éjszakai felkelést ebben a korban még okozhatja az éhség is, mert a növekvő súllyal párhuzamosan megnő a kicsi tápanyagigénye, próbáld meg, hogy amikor megébred, megszoptatod, és úgy teszed vissza aludni, ha ez volt a gond, akkor ez segíthet. Ha nem alszik vissza azonnal, ne akard altatgatni, hagyd ott, és próbáljon maga elaludni. Ha megtanulja, hogy ilyenkor nincs szórakoztatás, akkor 1-2 nap után magától vissza fog aludni ilyenkor, sőt az is lehet, hogy az ébredés is elmarad.

  • Eni

    2010. október 07. csütörtök

    Kedves Ági!!!

    Az én kisbabám,másfél hónapos,és eléggé hasfájós. Napközben 2óránként igényli a szopizást,a súlya 5kgm,amit a dr nő sokall és kéri ,h 3-4 óránként etessem,amit egyszerüen nem birunk elérni,hiszen 2 és fél óra volt a rekordunk eddig. Szerinted is túl kövér? egyébként éjszaka jól alszik 3-4 óránként ébred fel,napközben nézelődik és kevesebbet alszik. A másik dolog,h sokak szerint elrontottam azzal,hogy egész nap rajtam lóg,ez nekem igy jó én szeretem őt és szopizás után rajtam szokott elaludni,utána beviszem az ágyába. Ő ezt igy megszokta már és próbáltam másként csinálni de üvöltött. Mennyi ideig lehet ezt igy csinálni,h ne nőjön a fejemre? ha beteszem ak iságyába lilára üvölti a fejét,és ez kinek jó? adj tanácsot meddig lehet hagyni a sirást? mikortol érdemes ugymond (nevelgetni)? én nem tudom már kire halgassak,de mindenki túl okos. köszönettel

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha 2 óránként eszik, sem az, hogy 5 kiló, örülj neki (az én fiam is ekkora volt, most 5 éves és zörögnek a csontjai) Amin változtatni lehet az az, hogy megtanulod, mikor sír azért, mert éhes és mikor azért, mert már álmos. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog. Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd. Ezáltal ritkábban fog enni, illetve nem az lesz, hogy minden nyikkre cicire teszed, akkor is, ha nem éhes, hanem álmos.

    Nem szabad sírni hagyni a babát, hanem meg kell tanulni, mikor miért sír és válaszolni a kéréseire.

  • Orsi

    2010. szeptember 22. szerda

    Nekem is lenne egy problémám. A kislányom most tölti a három hónapot. Két hónapos korától este 9-10-től alszik reggel 6-7-ig, visyont nap közben alig aludt. Kb 3-4 hete meg elkezdett sokkal tobbet aludni, de éjszaka ugyanúgy alszik. Ez nem probléma? A masik ami nagyon aggaszt, hogy egy hete nem eszik rendesen. Pl most is már eltelt négy óra, úgy láttam mindtha éhes lenne, de csak a felét edte meg utána meg kacarászik, meg bámészkodik. Félek hogy valami baja lesz. Az egyik nap hagytam, hogy éhes legyen, és már nem evett csak négyszer.

    Válasz: Ez egyáltalán nem probléma, örülj neki, hogy megtanult nappal is aludni.
    Az, hogy nézelődik evés közben, normális ebben a korban. Szoptasd félhomályos szobában fekve, úgy kevesebb a látnivaló.

  • kittianyu

    2010. szeptember 10. péntek

    És még elfeledtem leírni hogy császáros baba volt.

  • kittianyu

    2010. szeptember 10. péntek

    Kedves Ági!Az én kislányom most töltötte az 1 évet.Visszahúzódó gyerekek közé tartozik.Fél az idegenektől és a vele egykorú gyerekektől.Mindent későn kezdett csinálni.Még nemrég állt fel és most jönnek az első fogai.Kérdésem az lenne hogy árt e a babának a sok zene.Imádja a klippeket nézni táncol is rá rendszeresen.Azt vettem észre hogy nem is nagyon érdekli más.Ez baj?Hasznos lenne ha inkább kikapcsolom a tv-t és saját magam kezdem fejleszteni?A tv következménye az is hogy csak halandzsázik és még nem mond szavakat?A mammát mondja meg apa.De szerintem nem tudatosan.Folyton aggódom a fejlődésével kapcsolatban mert az 1 perces apgárja 5 volt.A 10 perces pedig 9.Esetleg ez kihathat a későbbi fejlődésben?Mászni mászik rendesen, csak későn kezdte azt is!El kell már ilyenkor kezdenem a színek tanítását esetleg?Tanácstalan vagyok mert első babám!Köszönöm szépen válaszod!

    Válasz: Egyáltalán nem gond, ha zenét hallgat a baba, de ebben a korban még ne nézzen tévét rendszeresen. Ha szereti a zenét, tegyél be neki gyerekdalokat a CD-lejátszóba. A beszédfejlődése és a mozgásfejlődése rendben van, emiatt nem kell aggódnod.

  • Éva

    2010. augusztus 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Lehet, hogy furcsa kérdést teszek fel, de előre is köszönöm a választ. A kislányom 4 hónapos, este fél 9 – 9 körül elalszik, végig alussza az éjszakát etetés nélkül. Szoktam hallani hogy néha felébred, de pár perc múlva magától vissza alszik reggel 6 -fél 7-ig. Akkor eszik, és vissza alszik még legalább 9-ig. Jó hangulatú , jól fejlődő kislány. Nappal háromszor alszik félórákat. Nem erőltetem a nappali alvást,csak ha már látom rajta hogy nagyon álmos. Nem gond hogy reggel még ilyen sokáig alszik ?Bár így a család is kipihent. Esetleg már ne tegyem vissza az ágyba, vagy ez így normális hadjam aludni?

    Köszönöm
    Éva

    Válasz: Ez így teljesen normális, hagyd aludni.

  • nmlss

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági,

    Újabb problémám van.. 🙂
    Értem, hog most 6,5 hónapos babám fogzik és nyüzsög és fejlődési ugrása is előfordulhat és vélhetően ettől van az, hogy nem, vagy nagyon keveset alszik nap közben, de nagyon-nagyon fáradt lesz estére így, és a vacsi szopi közben bealszik.
    Este fél 9-től reggel fél 7-ig alszik, de utána már egíáltalán nem ilyen megbízhatóan.
    Napközben 3x aludt eddig (6 hónapos koráig), délelőtt, délben, és kora délután, majd 4-5-től ébren volt lefekvésig.
    Ez szinte egyik napról a másikra megszűnt így lenni.
    Mindig csak akkor teszem ágyba, ha ásít, csavargatja a fülét, vagy csak simán zúg., általában nem is ellenkezik. Elkezd játszani, rágja a rágókáját, elvan. Egy órán keresztül megy ez kb., majd nyűglődni kezd. Ha 20 percnél tovább nyűglődik, akkor már nem is alszik el, de ilyenkor még túl korai etetni (mert kb. 3 óra telik el az előző óta) és ő 3,5-4 óránként eszik.
    Ez így most normális?
    Mit csináljak? Ha fáradt, de nem alszik el, az miért van? Eddig tudott egyedül, most meg elfelejtette? Mi a baj? Túl sok inger éri a kiságyban? Próbáltam már úgy is, hogy csak 1-2-t hagyok bent neki.
    Én nagyjából a suttogó szerint jártam el eddig, és teljesen jól működött, de most nem tudom, mi legyen, mit rontottam el..

    Köszönöm előre is válaszod!

    Válasz: Sötétíts be a szobában és legalább 3 órát (vagy akár 4-et, ha bírja) legyen ébren, mielőtt lefekteted. Most az a gond, hogy még csak álmosodik, de nem elég fáradt, amikor lefekteted. Ebben a korban térnek át a babák a kétszeri alvásra, ez így normális.

  • BogyoApu

    2010. augusztus 04. szerda

    Meg egy kiegeszites… persze a lanyom majd egy honapja ma eloszor ahogy feltettem a kerdest aludt egyfolytaban majdnem 2 orat… 🙂

  • BogyoApu

    2010. augusztus 04. szerda

    A lefekves 6 helyett 8 bocs:)

  • BogyoApu

    2010. augusztus 04. szerda

    Kedves Ági!

    Nálunk egészen kb 2-3 héttel ezelőttig (tegnap volt 1 éves a kiscsaj) reggel 6-fel7 korul kelt, aztan 8-fel9 korul szunditott fel-egy orat, majd delben fel1-1 korul aludt 1-1,5 neha 2-3 orat is, aztan delutan is szunditott neha fel-1 orat. Ezek fuggtek fronttol, attol, hogy mikor ebredt, mennyit aludt mar ma stb.
    De este fel8-negyed9 korul mar alvas volt.
    Aztan hirtelen jott egy tores es mostanaban mar az a jellemzo, hogy delelott del korul es gyakran, de nem mindig delutan is 20-40 percet, de ennel sosem tobbet alszik. Nem ertem miert. Reggel felkel 6-7 korul, este lefekszi 6-fel9 korul, estere mar nagyon nyugos lesz.
    Ejjel alszik 9-10 orat, napkozben 1,5-et. Ez szerintem keves egy 1 eves kislanynak…

    Raadasul porog egesz nap, maszkal, pakol, egyre kevesebbet van meg az utcan seta kozben a babakocsijaban es allandoan porog, egyedul nem nagyon van el. TV ugyan megy a hatterben, de nem erdekli nagyon ritkan figyel fel a BEBE TVre…

    Tevedek es eleg neki ez az alvas? Vagy hogy lehetne tobbet altatni? (A delelotti alvas elhagyasa eseten a delelotti seta kozben tuti bealudna… a seta fel11-11tol kb delig tart nagy melegben napsutesben fel-egy oraval korabban szoktunk lemenni)

    Elore is koszonom a segitseget!

    Válasz: Ennél többet nem kell altatni, hiszen 2x alszik, és ez jó. Az, hogy most ez a két alvás rövidebb, átmeneti dolog, a melegtől kezdve a járástanuláson keresztül a fogzásig sok minden okozhatja. Segíthet, ha a nagyágyban alszik napközben (itt eleve hosszabban alszanak a gyerekek) és ha felébred és még álmos, akkor melléfeküdve könnyebben vissza lehet altatni.

  • Nóra

    2010. augusztus 03. kedd

    Szia!

    Elbizonytalanodtam, ezért a tanácsodat szeretném kérni! Babám 6 hetes, igazából csak minimális gond van vele, az is csak a hasfájása miatt, egyébként kiegyensúlyozott, tündéri baba. Nálunk a napok nagyon hasonlóan telnek, kb mindig ugyanakkor alszik, eszik, és van ébren, ugyanakkor megyünk sétálni, és még a hasfájás is jellemzően hajnalban jelentkezik leginkább. A kérdésem az, hogy a napirend sorrendje nálunk nem azonos az általad ajánlottal: nálunk szopi ELŐTT van peluscsere, nem pedig utána. Ennek egyrészt az az oka, hogy alvásaiból gyakran a kakilás kelti fel, és nem akarom evés idejére piszokban hagyni, ráadásul éjjel gyakran szopi után, büfiztetés közben el is alszik, ilyenkor a peluscsere csa felébresztené. A másik ok, hogy a lábát tornáztatni kell, amihez a pelust le szoktam venni,és ezt nem túl jó ötlet teli pocakkal végezni. Úgy látom, a babának nem okoz gondot ez a sorrend, pelenkázás közben az esetek 90%-ában türelmes, bár jelzi, hogy éhes.

    Röviden: a napirend sorrendje nagyon fontos? Vagy csak az a lényeg, hogy mindig azonos sorrendet kövessünk?

    Üdvözlettel: Nóra

    Válasz: A lényeg, hogy azonos sorrendet kövessünk, de minden baba más, tehát van, akinél más sorrend lehet a jó.

  • dalex

    2010. július 30. péntek

    Szia!
    7 hetes kislányunk kb hetente váltogatja az evések időpontjait és ezzel borul a napirendünk, vagyis inkább az időbeosztásunk, ami leginkább az esti fürdetés időpontját befolyásolja. Egyik héten fél 8-8 órától kezdődően nagyjából 2,5-3,5 óránként eszik, másik héten pedig fél 6-6 órától, attól függően, hogy éjszaka mikor ébred! Este nagyjából ugyanakkor alszik el, fél 9-9 körül (és fél 3 vagy fél 5 körül kel), ezért az utóbbi „időbeosztás” lenne ideálisabb nekünk! Nem keltem, illetve nem eröltetek rá semmit! A kérdésem az lenne, hogy az gondot okozna, ha megpróbálnám tartani az utóbbi időpontokat? Vagy várjak amig magától beáll valamelyik és azt alakítsuk ki úgy, hogy mindenkinek és a fürdés és esti alvás szempontjából is jó legyen?
    A napirendet követjük, ami eddig tökéletesen bevált!
    Előre köszönöm!
    üdv
    dalex

    Válasz: Ebben a korban még gyorsan változik a napirend, mert a hasfájás és az éhség is befolyásolhatja, mikor ébred a kicsi. Gondot nem okoz, ha az előbbit szeretnéd tartani, de magától is beáll majd 1-2 héten belül.

  • szilvia

    2010. július 22. csütörtök

    Üdvözletem!
    Nekem a napirendben egy gondom akadt,az is úgy kb 2hete,mikor a 20 hónapos fiam reggel 6kor ébred és nem akar visszaaludni,miközben hatalmassakat ásit és mondja is,hogy „Flóri álmos”,de esély nincs rá az ágyában tartani!9kor már elkezdődik a nyafizás és semmit sem akar játszani,semmi sem érdekli,csak a NEM szócskát hallani tőle.11-11:30tájt ebéd és akkor megy aludni.
    Ilyenkor mit tegyek?Hogyan vegyem rá,hogy kicsit tovább aludjon,vagy min változtassak,hogy fájdalom mentesebb legyen mindkettőnk számára?
    Várom a válszod!
    Üdv Szilvia

    Válasz: Vedd magad mellé az ágyba és aludjatok tovább együtt.

  • Évi

    2010. július 21. szerda

    Még esetleg ha fontos, így néz ki egy átlag napunk:
    6:30 kelés, szopi
    9:00 gyümi
    09:30 alvás 11:00-ig
    12:00 ebéd főzelék
    14:00 alvás 15:00-ig
    15:00 szopi
    18:00 vacsi főzelék
    19:45 alvás szopival
    04:00 szopi

    Évi

  • Kriszta

    2010. július 21. szerda

    Én teljesen elkeseredtem. Öt hónapos babámnak nincs napirendje.Soha nem ébred azonos időben, nem azonosak az etetési idők sem.
    A sorrend a biztos, eszik, tisztába teszem, egyedül játszik, együtt játszunk, alvás.Sajnos nem alszik el egyedül,ringatni kell, cicit követel.Valamikor az esti alvás is kitolódik 11 órára.A fürdés időpontját is az utlsó délutáni alváshoz igazítjuk.Napközben általában 2-3-szor alszik a kisfiam, egy max. másfél órát.
    Mit rontottam el?
    Köszönöm a válaszod:Kriszta

    Válasz:Semmit, ez a jó napirend. A sorrendnek kell stimmelnie, ebből igazodik ki a baba, és ez alkalmazkodik rugalmasan a változó szokásaihoz, igényeihez. Ebben a korban két alvás között 2,5-3 órát tudnak ébren lenni a babák, utána kell lefektetni. Amikor nagyon álmos, akkor fektesd le, kicsit ringasd meg, szeretgesd meg, és félálomban fektesd le, ha sír, simogathatod a hátát, de ne vedd ki, amíg el nem alszik.

  • Évi

    2010. július 21. szerda

    Szia Ági,

    Köszönöm előre is, hogy újra válaszolsz,mindig segítesz nekem..:)
    Most az a gondom,hogy 10 hós babám többször eljátsza, hogy hajnal 3 körül feláll, bemegyek, mert sír, és ha megszoptatom, ha nem, 2 órán keresztül éber, vagyis addig csend van amíg ott vagyok, de ha ki akarok jönni a szobájából, sír. Próbáltam hagyni is pár percig sírni, de csak belelovalja magát. Látszik, hogy éber, esze ágában sincs aludni, néz a nagy szemeivel. Nem tudom ilyenkor mi a megoldás, felvesz-leteszezek vele..de egyik nap így alszik, másik nap meg csak megébred egyet szopizni és alszik is vissza fél 7-ig általában. Ha meg ez a 2 órás fentlévős éjszaka van, akkor fél 8-ig visszaalszik. MIt akar nekem jelezni? Este szépen elalszik, 4-5 órát ébren van kb mielőtt lefekszik, itt nicns is baj. Nappal is egyre hosszabbakat alszik, délelőtt másfél-2 órát, délután egyet. Kellene valamit változtatnom, vagy hagyjam, majd elmúlis ez az időszak is.

    Köszi
    Évi

    Válasz: Ezt minden baba eljátsza egy ideig, aztán kinövik, nem kell foglalkozni vele.

  • kismamatitkok

    2010. július 12. hétfő

    Igen, én ezt úgy foglaltam össze, hogy a „mindig ugyanakkor” helyett jobb a „mindig ugyanúgy”.
    Mert a napirend van értünk, és nem mi a napirendért..
    Egyébként szerintem a „napirendi pontok” közül talán az altatási rituálé bevezetése és betartása a legfontosabb.