A baba és a költözés

Mit tegyünk, ha babával szeretnénk költözni? Megviseli-e a kicsit az új hely, a költözés?

Valljuk be. minket felnőtteket is megvisel a költözés, az új hely, miért ne viselné meg akkor a babát? Fél éves korig viszonylag egyszerűbb dolgunk van, ilyenkor szinte semmit nem vesz észre az egészből (de itt is lehetnek egyéni eltérések, vannak érzékenyebb babák, akiket az utazás is megvisel már ebben a korban)

A baba és a költözésFél éves és másfél éves kor között a babák nagyon rosszul reagálnak minden változásra, legyen az testvér érkezése, utazás vagy költözés. Ilyenkor ismerkednek a környezetükkel, az őket körülvevő tárgyakkal és nagyon fontos nekik az állandóság, mind a napirend, mind a helyszín terén. Ha megváltoztatod a környezetét, akkor nehezen igazodik el, szorongás alakul ki benne, nem érti az egészet. Nagyjából 5-7 nap kell neki az átálláshoz, az új hely elfogadásához, ha bonyolultabb helyről van szó (sok új tárgy, sok szoba stb.) akkor még több időre lehet szükség.

A költözéssel összefüggő szorongás alvászavar formájában jelentkezhet: nem akar elaludni, felszínesen alszik, gyakran felsír éjjel vagy nyugtalanul, sokat mocorogva alszik. Ennek az áll a hátterében, hogy az idegrendszere igyekszik feldolgozni az új helyről szerzett rengeteg új információt.
A másik „tünet”, hogy jobban ragaszkodik anyához, hiszen ő egy állandó pont számára a sok változás közepette.

A legfontosabb dolog ebben a helyzetben, hogy ne térjetek el a korábban bevált szokásoktól, igyekezzetek tartani a napirendet és az altatási szokásokat. Ha ugyanis engedékenyebb vagy ebben a helyzetben néhány napig, mert megsajnálod őt, akkor leszoktatod őt a meglevő alvási szokásairól és rászoktatod az éjszakai tutujgatásra, amiről később megint csak nehéz lesz leszoktatnod.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Fülöp Tímea

    2010. december 14. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam születésétől fogva anyósoméknál lakunk. A páromnak januárban egy pár hétre külfödre kell mennie a munkája miatt. Addig én szeretnék az anyukámékhoz költözni, akkor a kisfiam 7 és fél hónapos lesz. Hetente egyszer egy napot szoktunk ott tölteni, tehát nem ismeretlen neki a hely, ott is jókat szokott aludni napközben. Éjszaka még csak egyszer aludt máshol, amikor elmentünk egy hétvégére kikapcsolódni. De az sem viselte meg. Uyanúgy aludt, evett, játszott. Szerinte mennyire fogja megviselni őt az a pár hét, főleg ugy hogy az apukáját sem fogja látni?

    Köszi
    Timi

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Nem lesz semmi gond, 7 és fél hónaposan nem szokta őket az ilyesmi igazán megzavarni.

  • Niki

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 6 és fél hónapos. KÉrdésem az lenne, hogy okozhat e bármilyen traumát a gyereknek, ha havonta egyszer 3-4 napra az Anyukáméknál üdül? 🙂 Anyukám egyébként születése óta minden áldott nap itt van velünk egészen du ig, míg a férjem haza nem ér a munkából!
    kedves válaszodat előre is köszönöm4

    Niki

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Egyáltalán nem okoz ez nála traumát, ha ilyen kis korban hozzászokik, akkor könnyebben el fogja fogadni, mintha később vezetitek be.

  • Szabó Alexandra

    2010. október 11. hétfő

    Kedves Ági!

    A következő kérdésem lenne,és szeretném véleményedet kérni.
    Van egy 8 hónapos fiú babám Bence!
    Ugy néz ki hogy kifogunk költözni Németországba( munka miatt).Szeretném megkérdezni hogy ez a babában kelthet e majd szorongást,később lehet e bármilyen lelki problémája ebből,hogy idegen országba megyünk és majd később idegen nyelven isfog beszélni,hallani.Nem lehet e ebből neki gond?Illetve megfog e tudni tanulni beszélni más nyelven is?Vagy ez ilyenkor hogyan oldható meg,hiszen mi magyarul beszélünk hozzá.
    Kicsit aggódom ez miatt!Szükségem van a tanácsodra!
    Köszönöm előre is neked!!
    Szandra

    Válasz: Egyáltalán nem kelt ez benne szorongást, a babák nagyon rugalmasak, gond nélkül tudnak több nyelvet is elsajátítani, megérteni. Ajánlom figyelmedbe a http://www.ketnyelvugyerek.hu oldalt ebben a témában.

  • Viki

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!
    Sajnos elég rossz helyzetbe kerültem, a férjem miatt kénytelen voltam a lassan 6 hónapos babámmal elköltözni (ne hangos balhékra gondolj…), most anyuéknál lakunk (a babám kicsit nyűgösebb, mint lenni szokott), de úgy néz ki, pár hét múlva a végleges helyünkre kerülhetünk. Ez a dupla költözés duplán megviseli majd (tehát még nyűgösebb lesz az új helyen az első időkben), vagy csak a kb. mostani helyzetre számítsak? Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: Nem feltétlenül a költözés miatt lett nyűgösebb, 6 hónaposan eleve nyűgösebbek lesznek a babák. De attól, hogy mégegyszer költöztök, nem lesz dupla olyan nyűgös.

  • Baba

    2010. június 29. kedd

    Szia Ági!

    Nekem egy olyan problémám van,hogy elköltöztünk vidékre pár hete. Tehát teljesen új hely semmi ismerös se rokon…
    És 16 hónapos lányomon most kezdem észre venni az alvászavarokat. Nappal alszik ugyan ugy mint eddig de este nem akar elaludni 🙁 akármilyen fáradt. Probáltuk a meseolvasást éneklést de semmi. Szopizik és már mászik le az ágyról és fut játszani. Utána vissza jön értem hogy fogjam meg a kezét és ugy járjuk körbe a lakást vagy ahova éppen menni akar. Ha nem megyek vele elkezd sirni! Tegnap annyira elfajult hogy már siró görcsöt kapott. Alig tudtam megnyugtatni.(de ekkor már 23-ora elmult)
    Teljesen tanácstalan vagyok 🙁
    Nem tudom mi a jobb ha ráhagyom vagy ha megprobálom valahogy elaltatni ha akarja ha nem! Egyre fáradtabb vagyok egyre nehezebben viselem az estéket a lányommal együtt!
    Költözés elött legkésöbb 21 orakor aludt reggel 7-kor kelt most meg örülök ha 23 orakor elalszik és reggel 9-kor kel.
    Ha másnak is voltak hasonlo gondjai szivesen várom a tapasztalatokat!
    Meg persze Áginak is köszönöm elöre a segitséget!

    Válasz: A költözés néha megviseli a gyerekeket. Próbáld meg, hogy este játszhat, ameddig akar, és feküdjetek le együtt, egy időben, tehát mondd azt, hogy most már te is lefekszel, kapcsolj le minden villanyt, így nincs más választása és elfogadja, hogy ilyenkor már alvás van, a többiek is alszanak és kész.

  • Csilla

    2010. május 25. kedd

    Szia!
    Sajnos költöznünk kell,anyósom betegsége miatt magunkhoz kell vennünk,most a szüleimnél lakunk Hanna 18 hónapos és imád itt lenni,ide született,és a nagyszüleit is imádja,mindent,ami itt körülveszi,most társas házba megyünk,a másik nagyit nem is igazán ismeri,szóval nagyon sajnálom őt ki mozdítani innen! De sajnos muszáj! Mire számítsak? Hogy fog reagálni? Vagy vmi trükk amivel enyhíthetek ezen a hirtelen változáson?

    Válasz: Nem kell emiatt aggódnod. A legtöbb gyerek könnyen szokta venni a változást, előfordulhat, hogy az első napokban ragaszkodóbb. Mesélni kell neki az új helyről, hogy hogyan fog kinézni, mit fogtok ott csinálni, ki fog veletek lakni stb., ha beszélgettek róla, az segít majd könnyebben megszoknia az új helyet, ha azt látja rajtatok, hogy nektek se jó ez az egész, akkor ő is feszültebb lesz.

  • Kőrösi Timea

    2010. április 07. szerda

    Sziasztok!

    Mi is költözés előtt állunk és nem csak maga a költözéstől tartok, hanem sokkal inkább attól, hogy a kislányomat aki most 20 hónapos mennyira fogja megviselni az, hogy hirtelen el kell szakadnia a nagyszülőktől?
    Csecsemő kora óta az anyósomékkal lakunk…reggel hozzájuk szalad először, este lefekvés előtt velül szokott játszani még 5-10 percet. És ez már szertartás szerű dolog lett és valóban nagyon szereti Őket:).

    Ez igy vajon mennyire fogja megviselni???

    Szivesen olvasnék hasonló esetről.
    Köszönöm!

    Válasz: Kicsit meg fogja viselni, de elfogadja majd. Az első 1-2 hétben lehet, hogy keresni fogja a mamát, de ez a kicsi személyiségétől is függ.

  • egy apuka

    2009. augusztus 25. kedd

    Help!

    Mi -kényszerű munkahelyváltás miatt- egyik vidéki nagyvárosból a másikba költöztünk. Régebben egy tégla építésű jó klímájú társasházban laktunk majd onnan egy 1,5 szobás télen hideg-nyáron meleg panellakásba mentünk. A kislányunk 3 hónapos. Első napokban nem volt gáz: evett, aludt, nevetgélt, csak akkor sírt ha éhes volt- de Anyu megszoptatta és nem volt gáz. Kb. a 3-ik naptól kezdve azonban filmszakadás! Folyamatosan sír, de nagyon hangosan! Éjszaka nem alszik, sír és sír! Szopni nem akar. Tápszert csinálunk: kiköpi. Ringatjuk, babusgatjuk- ugyanúgy sír és vergődik.
    Mi lehet a baj?
    Talán az új hely?
    S miért csak 3 nap múlva balhézik?

    HELP! HELP!

    Válasz: A panellakás levegője száraz, párologtassatok, ez megoldhatja a gondot. A költözés ennyi idősen még nem szokott gondot okozni, de a száraz levegőtől kiszárad a nyálkahártyája, bedugulhat az orra éjjel, szomjasabb is lehet, ez zavarhatja.
    Érdemes panellakásban párologtató géppel párologtatni, az hatékonyabb, de ideiglenesen egy vödör víz is segíthet, amit a kiságy mellé tesztek. Ha bedugul az orra, éjszakára és nappali alváshoz BabyLuuf balzsammal kenheted be a hátát, ez segít tisztán tartani a légutakat.

  • Dokimami

    2009. augusztus 19. szerda

    Mi 15 hónaposan költöztünk és nekünk is már az első éjszakát átaludta. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy előtte hónapokig szinte minden nap mentünk (ellenőriztük a munkásokat) és nagyon szeretett ott lenni már akkor is, alig lehetett hazahozni.

  • Bdetti

    2009. augusztus 18. kedd

    Sziasztok!
    Mi is költözni készülünk, kisfiam 2 éves, talpraesett, vagány kölök, aki mindenhol hamar feltalálja magát, vele talán nem lesz gond. De a kislányom 3 hónapos, mire ténylegesen a költözésre kerülhet sor, akár 6 hónapos is lehet. Félek, hogy megviseli majd a dolog, ő annyira más a fiú testvére….

  • kriszti

    2009. augusztus 18. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam 1 éves, és pár hónapon belül költözünk, Anyukámhoz. Ismeri a helyet szoktunk ott lenni együtt és szokott egyedül is, 7 hós kora óta havonta 2szer biztos ott alszik.
    Itthon 1szer minimum ébred éjjel, ott viszont alszik reggelegig.
    Kicsit tartok a dologtól, nem szeretném, hogy azt gondolja hogy a Nagyihoz passzolom. Bár ott leszek én is meg az Apukája is , mégis félek…
    Mit gondolsz?
    Köszönöm Kriszti

    Válasz: Szerencsére csak te félsz, és ő nem, ráadásul szokva van a helyhez, úgyhogy nincs miért aggódnod.

  • bettibea

    2009. augusztus 18. kedd

    Sziasztok!

    Én erre csak azt tudom mondani, hogy az én fiamnak akkor kezdődött a nagy alvási rekordok felállítása, amikor elköltöztünk és külön szobát kapott. 15 hónapos korában történt a dolog, most majdnem másfél éves.
    Már az első éjszakát átaludta, igaz, ezzel előtte sem volt gond, de ezen én is csodálkoztam, hogy új lakás, új környezet lévén, milyen jól alszik. Egész éjjel füleltem, mikor sír fel, mikor kell átmennem hozzá, de semmi sem történt. Aztán egyre jobban és mélyebben aludt, napról napra, este 10-től, volt úgy, hogy másnap fél 12-ig is. Már benéztem hozzá, hogy lélegzik-e még…? Úgy hogy nálunk ez nem volt probléma, de biztos ez is egyedi dolog…