8 módszer, amivel a gyerekek megtanulhatják kontrollálni az indulataikat

A dackorszak legnagyobb nehézsége, hogy a kicsi még nem tudja kontrollálni az indulatait, nem tud mit kezdeni velük. Nem csak megnyugodni tud nehezen, ez szinte lehetetlen is önerőből akkor, amikor kialakul az ún. distressz hiszti, hanem megelőzni sem tudja őket. Hogyan segíthetsz neki? 8 hasznos technika következik:

Mire jók ezek a technikák? Ha eközül a 8 technika közül kiválasztasz 1-2-t és megtanítod a gyermekednek, akkor: megtanulja időben felismerni, amikor dühös, képes lesz kontrollálni az érzelmeit és ritkább lesz a dühkitörés, a hiszti.

Némelyik technika abban is segít, hogy megnyugtasd őt, amikor magán kívül van, ilyen például a mély lélegzés technikája: amikor a kicsi hisztizik, öleld magadhoz és lélegezz mélyeket! Ha nem hagyja ilyenkor az ölelést, egyszerűen csak maradj mellette és lélegezz mélyen, ez nem csak neki, de neked is segít a megnyugvásban.

A kisebbeknél az a fontos, hogy megtanulja felismerni, mikor jön indulatba és kialakuljon a szükséges önkontroll, a nagyobbaknál, ovisoknál pedig olyan helyzetekben lehet hasznos ez, amikor pl. egy másik gyerek bosszantja fel őket és nem tudnak mit kezdeni a dühükkel. Ezáltal megelőzhetőek a veszekedések, verekedések társas helyzeketben.

Hogyan tanítsd meg neki? A legjobb, ha példát mutatsz, tehát amikor te vagy dühös, ugyanezeket a technikákat alkalmazod. Tudom, szülőként néha nehéz higgadtnak maradni, de hidd el, a gyermeked is hamarabb önuralmat tanul, ha látja, hogy te képes vagy rá.

Fontos: ez nem fog elsőre menni, kell néhány hét gyakorlás, mire a kicsi megtanulja használni, addig sokat segítesz, ha a kritikus pillanatokban figyelmezteted rá és elmagyarázod neki, mi következik most.

A technikák:

1. “Számolj ötig!”
Nem csak a felnőtteknél, a számolni már tudó gyerekeknél is működik, hogy mielőtt cselekednének ötig számolnak.

2. “Vegyél mély levegőt!”
Ez segít szabályozni az indulatok miatt felgyorsult légzést. Kisebbeknél is jól alkalmazható technika.

3. “Tedd zsebre a kezed!”
Segít emlékezteti rá magát, mire kell most figyelnie. Óvodásoknál már jól alkalmazható.

4. “Szorítsd ökölbe a kezed, aztán engedd ki! Ismételd meg háromszor!”

5. “Tapsolj egy nagyot!”
Kisebbek is könnyen megtanulják. A tapsolás általában játék, pozitív érzések kötődnek hozzá, ezért a rossz kedvet jóvá fordítja át, ráadásul közben az indulatot is kiadja a kicsi.

6. “Mondd el a düh-versikét!”
Találjatok ki közösen egy kis mondókát, amit elmondhat, amikor dühös, pl.

Hú, de mérges ez a medve,
nincsen neki rózsás kedve!
Hú, de nagyon haragszom,
a dühömet kiadom!
Brumm-brumm-brumm!

Ez óvodásoknál különösen jó lehet arra, ha az oviban vannak konfliktusai, amikor kontrollálnia kellene magát.

7. “Szkenneld át a tested!”

“Gondolj a fejedre, az arcodra, a nyakadra, a mellkasodra, a karodra, a kezedre, a pocakodra, a combodra, a lábadra!” Kisebbeknél, miközben mondjuk , végig is simogathatjuk ezeket a testrészeket, így tudatosul, miről van szó.

8. “Szaladj ide egy nagy ölelésre!”

Ez különösen bújósabb gyerekeknél és a kisebbeknél hasznos technika. A kisgyerekek érzelmeit még az anya érzelmei is szabályozzák, ha odabújik hozzád, az őt is megnyugtatja.

További hisztikezelő módszereket és ötleteket itt találsz >>


Hisztikezelés

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Leave A Response

* Denotes Required Field