Két ok, ami miatt nem tud elaludni a baba

Sztrájkol az elalvás ellen? Fél aludni? Nem vagyok elég szigorú? – a szülőkben sok minden felmerül, amikor arra próbálnak rájönni, vajon miért nem akar elaludni a babájuk. Következzék most 2 olyan ok, ami a nehéz elalvás hátterében állhat.

1. Nem elég álmos

baba altatás, kisgyerek altatásÚgy örülünk neki, amikor végre látszik valami napirend-féle a napokban, olyan jó, hogy kiszámíthatóan este fél9-kor megy aludni a gyerkőc. De aztán egy szép napon úgy gondolja, már nem akar este fél9-kor elaludni. Megkapja az esti szopit vagy az esti vacsorát és utána élénken nézelődik az kiságyban. Vagy éppen hatalmas szívszaggató bömbölésbe kezd, amikor az ágyba teszed. Gyakran ilyenkor az a baj, hogy ő még nem álmos.

A baba hétről hétre, hónapról hónapra egyre hosszabban tud ébren lenni két alvás között, és ahogyan alkalmazkodik a napszakok váltakozásához, megtanulja azt is, mikor van este, és az esti időszakban hosszabban tud ébren lenni, mint nappal két alvás között. 6 hónaposan már akár 4-5 órát is ébren tud lenni az esti időszakban, 1 éves korra pedig ez 5-6 órára nő.
De a nappali altatásnál is lehet ugyanez a probléma. Gyakran épp a nehézkes elalvás annak a jele, hogy a kicsi lassan elhagyná a 3 nappali alvásból az egyiket, vagy átállna a kétszeri alvásról a napi egyszerire. Ebben természetesen lehetnek átmeneti időszakok, amikor a baba kétszer alszik napközben, de késő délután még szundítana egy rövidet.

2. Túlpörgött

Talán felnőttként is ismerős az az érzés, amikor tele vagy élményekkel, stresszel, gondolatokkal, tennivalókkal és lefekvéskor ezek dörömbölnek a fejedben – nem hagynak elaludni. Gyakran a baba, a kisgyerek is ugyanezzel a problémával küzd: az ő idegrendszere ráadásul állandó „ON” üzemmódban van. Ha még ehhez hozzátesszük azt a rengeteg fölösleges ingert, ami egy átlagos lakásban minden egyes nap éri, akkor nem csoda, hogy túlpörög, túlságosan éber:

– tévé, számítógép (még, ha nem ülteted le mellé a babát, de be van kapcsolva háttérzajként akkor is hat a kicsire),
– a sok játék, amivel körbevesszük, a sok tárgy, ami úgy általában a lakásban van (és ha gyerekek vannak egy családban, akkor természetes jelenség, ha nagyobb a rendetlenség, mint általában – ergo több tárgy van elől, a baba számára is látható helyen, mint kellene),
– a rengeteg plusz inger pl. bevásárlás közben (mi már észre sem vesszük, hogy a boltban halkan szól a zene, és fel sem tűnik, hogy több tízezer árucikk mellett haladunk el, csak azt vesszük észre, hogy halálosan fáradtak vagyunk a nagybevásárlástól, pedig alig csináltunk valamit).

A babára ez a rengeteg hang, fény, kép, illat, hőhatás, ami körülveszi kettős hatással van: egyrészt túlpörgeti, túlságosan éberré teszi, ugyanakkor halálosan lefárasztja – de az éberség miatt nem tud elaludni. Előbb utóbb még az is előfordulhat, hogy a krónikus kialvatlanság miatt nem fog aludni a baba.

Igyekezzünk legalább az estéket nyugodtabbá tenni a számára: a lefekvés előtti időszakban ne menjen a tévé, csökkentsük a fényeket (játsszunk a kislámpa fényénél is egy kicsit), a fürdetésnél nem kell telepakolni a kádat játékok garmadával, elég 1-2 kedvenc kis játék a pancsoláshoz. Utána jöhet az öltözés (szintén a kislámpa fényénél), egy kis meseolvasás, dúdolás, dédelgetés (amelyiket szereti), és lefekvés (természetesen az ágynak sem kell tele lennie kedvenc plüssökkel, rászerelt zenélős játékokkal. Ha a kicsi el tud aludni a zenélő forgó hangjára, akkor használhatjuk, de bizonyos kor után inkább csak arra jó a forgó, hogy a kicsi figyelmét elvonja az elalvásról.

Az elalváshoz nyugalomra, befelé fordulásra van szükség: így tud a kicsi ellazulni, kikapcsolni, kizárni a külvilágot. Ezt – vagyis a külvilág kizárásának képességét – tanulnia kell. Természetes, ha kisgyermekkorban ehhez még egy kis segítségre van szüksége: meseolvasás, fejből mesemondás, éneklés stb. Ezt úgy kell kialakítani, hogy a végén el is aludjon a kicsi. Nem kell mindenáron arra törekedni, hogy még éber legyen, amikor elbúcsúzol tőle, ha elég fáradtan került ágyba és sikerült kikapcsolnod számára a „világot”, akkor el fog tudni aludni. Ha viszont azt érzi, hogy te mindenáron el akarod altatni, túl akarsz lenni az egészen, akkor ő is feszültebb lesz és bármit teszel, nem fog tudni az elalváshoz szükséges ellazult állapotba kerülni.

A gond az, hogy ebből hosszú távon játszma alakul ki: te ragaszkodsz az alváshoz, ő pedig nem akar aludni, te erőlteted, ő juszt sem akarja – és közben szép lassan megtanulja, hogy az elalvás feszültségekkel teli rossz dolog. Holott aludni jó!

Mi a megoldás? Vedd te is kényelmesre az esti altatást! Az este legyen nyugodt, hangulatos, amikor már nem rohanunk sehová, amikor van időnk egymásra, az összebújás, a lassú tempó pedig a kényelmes, csendes este része. Ha ugyanis aggódsz és stresszelsz, azzal te magad teszed nehezebbé az elalvást. Ugyanez vonatkozik a nappali elalvásra is. Nem kell siettetni, nyugodttá, ráérőssé kell varázsolni a nappali altatásokat is – és a baba megtanulja, milyen jó dolog is elaludni.

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

108 Comments

  • Viki

    2014. január 28. kedd

    Kedves Ági!
    Kisfiam két hét és egy éves. Egészen két héttel ezelőttig nagyon jól ment az esti elalvás. Vacsi, egy óra múlva fürdés, esti szopi, amibe bele is aludt. Ez mostanra annyiban változott, hogy esti szopiba nem alszik bele, hanem vígan elvan még este 11ig. Olvasgatva az alvással kapcsolatos írásaid arra esetleg gond lehet, hogy kétszer alszik még, egyszer délelőtt 10-11-től két órát, illetve délután újra elálmosodik 4-5 óra körül, itt egy órát hagyom aludni. A délutáni már későn lehet. Ez azért is alakult így, mert elkezdett reggel fél9-kor felkelni. Ezt esetleg megbolygathatjuk, ha felkeltjük őt reggel 7 körül?
    Illetve eddig sajnos úgy szoktattuk, hogy kézben alszik el, ami napközben nem gond, mert akkor kerül ágyba, amikor már nagyon álmos és öt perc alatt elalszik a kezünkben. Este viszont nyílván így hosszabb idő… Az átszoktatást önálló elalvásra a nappalinál kezdjük és ugyanaz legyen este is a rutin?
    Előre is köszönöm válaszod!
    Üdv,
    Viki

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      1 éves kor körül van olyan baba, aki még 2 alvást igényel, ez nem gond. Rászoktathatod a korábbi kelésre úgy, hogy felébreszted reggel. Nagyjából 3-4 nap kell, mire teljesen átáll a bioritmusa és elkezd majd este is mindig korábban feküdni.

  • Rácz Hajnalka

    2014. január 28. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 hónapos, és általában este 8-9 órától alszik éjfélig, hajnali 1-ig. Ekkor szopizunk. A gond az, hogy utána viszont nagyon éber, 2-3 óra hosszat is fenn van, azt akarja, hogy beszélgessünk vele, és nézhesse az arcunkat. Ha lekapcsoljuk a lámpát, sírni kezd. Próbáltuk, hátha elalszik a sötétben, de ellenkezőleg, egyre dühösebben sír. Eleinte csak kiáltozik, aztán egyre jobban belehergeli magát, ezért ezt nem is erőltettük. Mire végre elalszik(egy újabb szopizás után), már 3-4 óra van, ráadásul utána óránként felébred és mindig csak keveset szopizik, és ez így megy egészen 9-10 óráig. Akkor szopizás után egy jót alszik, kb. délig. Délután egyet alszik, kb. 3 óra hosszat. Hogyan lehetne elérni, hogy éjfél után, reggelig többet aludjon?
    (Nem a hasa fáj, azt tudom, mert akkor más a sírása. Meg ha az van, amit ő akar -beszélgetés, játék-, akkor vígan mosolyog, gagyarászik.)
    Előre is köszönöm a választ!
    Hajnalka

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Úgy tűnik a kislányod összecseréli a nappalt az éjszakával. Pár napig ébreszd fel nappal 2 óra alvás után, játssz vele, és elkezd majd éjjel hosszabbakat aludni, nappal pedig rövidebbeket, ahogy kell.

  • Ági

    2014. január 26. vasárnap

    Kedves Ági!

    Segítségét szeretném kérni! ,,Szakemberként” padlón vagyok, és a férjem néz rám, hogy most mit csináljuk, hiszen nekem kéne tudni. Egy 10 hónapos kislányunk van, aki turbó fokozaton él. Október közepétől mászik, rá egy hétre kapaszkodva felállt és azóta rohan végig a lakáson kapaszkodva és mászva.
    Az elalvással lenne gondunk. A napunk úgy néz ki,hogy reggel felkel 8 és 10 között, majd elalszik dél és kettő között egy órára, majd öt és hat között ismét elalszik egy órára, és innentől van gond. Fürdik nyolc fél kilenckkor majd eszik végül az elalvás 23:40-re tehető kézben ringatással, ami egy vergődés, mert ahogy fogom, és elkezdem ringatni, énekelni, ő rugdos, kapálózik, üvölt, mindez a nappaliban történik, mert ha mindez a szobájában van, akkor dupla hangerőn üvölt és dupla erővel lök el magától. Ha leteszem a földre, akkor is sír de elkezd játszani és megnyugszik. Ha nehezen elalszik, akkor utána csak reggel kel, nagyon ritka hogy éjjel még felébred. A nappaliba megy a tévé, de nem nézi annyira, a zenélős reklám köti le 20 másodpercre. Ha fürdés után a szobájába viszem, üvölt. Ha hagyom sírni, addig erőlködik, amíg nem hány, hiába megyek be hozzá rövid időközönként. Ha korán felkeltem 7 óra körül, hogy egy órát nyerjünk az esti elalvásból legalább, akkor képes harmadik alvást beiktatni reggelre 9-re, de szinte összeesik olyankor a fáradtságtól. A déli alvásnál könnyen elalszik, de a délutáni, van hogy sétát igényel, mert ha kicsúszik este nyolcig az alvás felkelését tekintve, akkor még kettőig is képes tombolni.
    Előre is köszönöm segítségét és elnézést a levél hosszáért, de tényleg tanácstalan vagyok.

    Ági

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      A gondot az okozza, hogy akkor még nem álmos. Ebben a korban este 4-5 órát ébren tudnak már lenni a babák. Ha ő 6-ig alszik, akkor legkorábban 10 órára lesz annyira fáradt, hogy el is tudjon aludni. Ezért felesleges is ez előtt próbálkozni az altatással. 10 körül vigyétek fürdetni, és utána feküdjön le. Később, ha áttér a nappali egy alvásra, elhagyja majd ezt a késői fekvést és helyreáll a napirend. Addig légy türelemmel.

  • Viki

    2014. január 19. vasárnap

    Kedves Ági,
    Kisfiam 2, 5 éves . Szeretnénk a saját szobájába szoktatni éjszakára, eddig velünk, velem aludt . Éjjel többször felébred, iszik , majd visszaalszik. kb 13 órát alszik éjjel, nappal már nem igényli az alvást, csendes pihenőt tartunk, illetve a közösségben is pihi van ilyenkor.
    Sajnos fogalmam nincs, hogyan álljak neki az átszoktatásnak, tanácstalan vagyok,. Pár hete új berendezést kapott, van nagy tágas szobája, ahol a barátai ( 2-3 állatka) laknak és jókat játszanak ” együtt”. Mégis amikor eljön az este, akkor 2-3 rövidebb mese olvasása után elalszik úgy, hogy az arcomat simogatja. Csecsemő kora óta ez az érintés megmaradt nála, muszáj annak az arcát simogatnia, aki altatja ( legtöbbször én , de apa vagy a mama is szokta altatni )
    nagyon el vagyok keseredve, mert nincs számomra elfogadható irány, amerre indulhatnék. Az esetek 90 % -ban következetes vagyok és határozott, de nem tudom elviselni és kezelni a sírását ( nem a hisztit , hanem az igazi sírást ). És olyan okos, értelmes kisfiú , tudom, hogy megérti és felfogja, amire kérem, de képtelen egyedül aludni.
    Amennyiben tud nekem valami irányt mutatni , tanácsot adni, megköszönöm .

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Az teljesen normális, hogy szüksége van egy kis segítségre az elalvás előtti ellazuláshoz, ezt a saját ágyában is meg tudjátok csinálni. Ott is mellé tudsz ülni vagy feküdni, amíg a mesét olvasod. Segíthet, ha nem kiságyban, hanem saját „nagyfiús” ágyban alszik vagy egy matracon a földön, ott könnyebb melléfeküdni is altatáskor.

  • Balla Angelika

    2014. január 15. szerda

    Kedves Ági!

    Szombaton lesz 6 hetes a kislányunk. Első baba, ezért is fordulok hozzád segítségért. Pár hete az esti elalvásnál vannak gondjaink. Néha a napközben is, de az nem olyan egetrengető, mint este. Leírom, hogy néz ki egy esténk. 18 óra körül eszik, ahogy mindig is szokott, várunk egy kicsit, játszunk, beszélgetünk, majd fürdés van, ezután újra adok neki cicit, kb. 2 óra óra telik el a két evés között. Na és akkor jön a probléma. Ilyenkor is eszik rendesen, majd mintha elaludna, de 5-10 perc múlva összerezzen és felébred, majd hadonászik kézzel-lábbal, mint aki ideges és újra kéri a cicit és ez megy elég sokáig. Tegnap például éjfél után tudtam végleg elaltatni. Ha ringatjuk, akkor is ez a helyzet, miután elaludt, letesszük a kiságyába és pár perc után felébred. Ez napközben is előfordul. Pedig néha magától is elalszik, nem igényli a ringatást, ilyen az is, amikor éjjel felébred enni, befejezi az evést és visszaviszem a kiságyába és békésen alszik tovább minden ringatás nélkül. Mit tanácsolsz, mi lehet a baj?

    Segítségedet előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Most kezd benne kialakulni mikor van este és mikor jön a nagy éjszakai alvás. Ezelőtt általában hosszabban vannak ébren a babák. A délutáni utolsó alvás után várj kb. 1,5-2 órát és akkor vidd fürdeni a kicsit! Ha előtte éhes, akkor ebben az időszakban ehet gyakrabban, így tele lesz éjszakára a pocak. Fürdés után sötét szobában szoptasd, ne legyen már zaj körülötte, hogy érezze, itt az éjszakai alvás ideje.

  • Netti

    2014. január 11. szombat

    Szia Ági!

    Segítségedet szeretném kérni 4 éves kislányom altatásával kapcsolatban. Próbálom megbeszélni vele, hogy mostantól anya csak bekísér a szobába (esti mese és tejci után), és ügyesen el kell aludnia. Nappal még egyet is ért ezzel, de estére mindig olyan heves tiltakozásba kezd, hogy végül mellé fekszem és együtt alszunk el. Annyira nem nagy teher ez, a baj csak az vele, hogy éjszaka mikor megébred engem keres, óriási sírásban tör ki amivel a kistestvérét is felébreszti. És ez a program minden éjjel. Szerinted mit kéne tennem hogy változzon a dolog? Ragaszkodjak az egyedül elalvásához a nagy tiltakozása ellenére? Vagy meg lehet ezt oldani kíméletesebben is? Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    • Erika

      2014. január 13. hétfő

      Szia Netti!
      Ne haragudj de szeretném megosztani veled hogy ezt mi hogy oldottuk meg.
      Az én lányom most 5 éves múlt igaz, de 4 éves volt amikor megszületett a kistestvére. 3 éves korától aludt egyedül addig mellettünk egy szobába de külön ágyba. Utána bekerült a szobájába mellé ülve altattuk. Én már az elején elmondtam neki hogy anya elmegy a szobájába aludni amikor ő elalszik. Kapott egy kis elemlámpát így amikor felébredt átvándorolt közénk. Testvér születése után vagyis a mostani helyzet hogy tesó velem alszik a nagy szobába rácsosba. Ő pedig apával. Apa matracon a földön. Ő az ágyába. Így mindenki alszik.Aztán apának támadt egy jó ötlete hogy egyik nap velem és tesóval, másnap vele alszik. Ellenkezés nélkül elfogadta. Ma pedig óvodába menet azt mondta az édes, hogy apa nyugodtan aludhat velem kettőt vele egyet. Mi kivártuk azt hogy a helyzet megérjen, lassan haladva fokozatosan.
      Köszönöm hogy elolvasod, sok sikert és türelmet.

  • Barbara

    2014. január 06. hétfő

    Szia Ági!
    A segítségedet szeretném kérni 2 ügyben. Lányom 7 hónapos és gondjaink vannak az alvással.
    Délelőtt hiába álmos, nyűgös nem igazán tud elaludni, ha beviszem az ágyba rögtön csak állna fel. Már próbálkoztam azzal, hogy ott maradok, simizem,de hát mindig felállna, akkor lefektetem és ez így megy hosszan.Múltkor már megunta a felállást 40 perc után , csak addigra már átlendült a holdponton és azért nem aludt.
    Ahogy napközben is, mindig mindenbe kapaszkodva csak a felálláson jár az esze. Nem tudom hagyhatom e neki?? (nem szoktam) mert még csak kúszik, mászásba csak 2-3 ‘lépést’ tett.
    Így ha nem alszik délelőtt délre már olyan álmos , hogy nem tudjuk a főzeléket kanállal megenni, mert nincs türelme már hozzá, nyűgös. Így ilyenkor marad a szopizás, cumisüveg.Majd utána indulunk le sétálni, ami alatt viszont alszik 1,5-2 órát. Persze ezután már estig megint nem.
    Az éjszakát egy időben átaludta, de már vagy 2 hónapja nem. Fogacskája nem bújt még ki. Éjszaka néha nagy üvöltés közepette ha kiveszem a kezemben hátra dőlve feszíti magát , ilyenkor alig lehet megnyugtatni. Ínye már meg van dagadva és kicsit érződik is a foga. Mitől ébred fel? A fogzás vagy mozgásfejlődés miatt? (az evésen kívül)
    Köszönöm a segítséged

    • Vida Ágnes

      2014. január 29. szerda

      Ha nagyjából 3 óránként vagy annál ritkábban kel fel, akkor az evés miatt ébred. Ha 3 óránál kisebb időközöket alszik át, akkor a fogzás miatt ébred.

  • Norka81

    2013. december 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 8 hónapos lesz január 1-én,kb. két hete mászik és fel is áll. Ezenkívül kitört rajta a szeparációs szorongás is. Egy hónappal ezelőttig nem volt semmi gond az alvással,legalábbis az elalvással semmiképp. Egyedül aludt el,egy hang nélkül.Ha 3/4 óra után fel is ébredt,vissza tudott aludni magától,most már az sem megy,ha felébred sír.. Mostanra azonban keserves minden altatás,nem akar egyedül elaludni,csak nagy sírások közepette,az éjszakáink is nagyon rosszak,átlagban négyszer felkel,most épp a felvesz/letesz módszerrel próbálkozom nála ilyenkor. Sajnos csak én vagyok jó neki,már próbáltuk,hogy apuka megy be,de csak engem akar,néz ki az ajtón.. Szerintem most tér át a napi kétszeri alvásra is,ebből kifolyólag és az éjszakai nem alvások miatt az eddig megszokott napirendünk is teljesen felborult.Más időpontokban alszik el,igyekszem az első jeleket észlelve időben ágyba tenni,mégsem alszik el vagy csak kínkeservesen.
    Most így néz ki egy napunk:
    reggel fél7-kor kelés,szopi
    9-kor gyümölcs
    fél 10-10 körül alvás kb másfél óra
    1-2 körül ebéd(főzelék)
    fél 3-3 felé alvás fél-3/4 óra
    5 körül tejpép/főzelék vagy gyümölcs
    este fél 8 felé szopi
    Mit tanácsolsz,mit tehetnék,hogy jobb és kiszámíthatóbb napjaink legyenek?
    Köszönöm előre is,
    Norka

    • Vida Ágnes

      2014. január 21. kedd

      A napirendetekkel nincs semmi gond, csak éppen ő nem akar/tud elaludni akkor, amikor te altatni szeretnéd. Valószínűleg a fogai is jönnek, ezért nyűgösebb most. Homeopátiás alkati szerrel tudsz segíteni neki, hogy ne zavarja ennyire a fogzás, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Edina

    2013. december 08. vasárnap

    Kedves Ági!

    6 hónapos kisfiam egy hete éjszakánként 3-4 alkalommal felébred és rettentően, szinte vigasztalhatatlanul sír. Eddig jó alvó volt, és ha fel is ébredt, cumival egy kis vízzel rögtön vissza is aludt, ringatni, altatni se este, se éjszaka nem kellett. Menetrendszerűen fél nyolckor alszik, ezzel továbbra sincs gondunk. A fogzásunk már megindult, a fogak viszont még nem bújtak ki, Viburcolt használunk, amit eddig szupernek is éreztünk (egyet reggel, egyet este, fürdés után kap). Azonban most rettentően sír éjszaka, ha felébred, löki el az eddig bevált cumit, cumisüveget, sőt, ha felvesszük, egy pár percig még minket is. Majd dúdolászva, ringatva, kb. 20 perc után visszaalszik. Először arra gondoltunk lehet fáj a hasa, vagy feje, vagy bármije, mert elég sok front volt, ráadásul előző héten kicsit betegek voltunk (orrfolyás). Megpróbáltuk egyszer, hogy fájdalomcsillapítót adunk neki, de semmi nem változott. Segítségedet szeretném kérni, mi állhat a háttérben és mit tehetünk, hogy ne boruljon ki ennyire éjszaka. A nappalaink továbbra is jókedvűek. Nagyon aktív babánk van, már elkezdtünk mászni, rengeteget mozgunk, játszunk.

    Segítséged előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Ha ilyenkor nincs teljesen ébren, hanem csukott szemmel álmában sír, akkor ez nem ébredés, hanem az ún. pavor nocturnus nevű jelenség, ami kisgyermekkorban nagyon gyakori és idővel ki fogja nőni majd. Addig az segíthet, ha figyeltek rá, hogy ne fáradjon nagyon túl a kicsi esténként, mielőtt lefekszik.

  • Betti

    2013. november 28. csütörtök

    Kedves Ági!Kislányom 6hónapos,csak kint a babakocsiban hajlandó aludni,délelőtt 2-3órát,délután 1-2órát.Most viszont a nagy hideg és szél miatt nem vittem ki.Bent viszont nem hajlandó aludni.Próbáltam összebújva,világosba,félhomályba,ringatva,énekelve,bent babakocsiba,kiszellőztettem jól hogy friss levegő legyen,de semmi.Délután már nagyon nyügős,és mégsem alszik el.

    • Vida Ágnes

      2014. január 11. szombat

      Kint sokkal nagyobb a levegő oxigéntartalma, és a babakocsi sokkal kuckósabb, ezért tud ott jobban aludni. Szellőztesd ki alaposan a szobáját altatás előtt és altasd mózesben, bölcsőben vagy egy nagy szivacsdarabbal szűkítsd be a kiságyát, hogy kuckós legyen és bent is el tud majd aludni.

  • Wohlné Anna

    2013. november 21. csütörtök

    Kedves Ági!

    Alvás problémánk kezelésével fordulok bizalommal Hozzád, amely igen speciális. Egy hónappal ezelőttig minden tökéletes volt. Megvettem az Álomba ringató praktikákat tőled, betartunk mindent, de a 6 hónapos gyermekem este nem alszik el, csak 2-3 óra alatt kb 1 hónapja! Foga nem látom, hogy jönne, napközben jókedvű, nevet, boldog, fejlődési ugrás nem lehet 1 hónapig!
    Önálló szobában alszik és aludt mióta megszületett. A szobájában csend van,nincs hideg, nincs meleg, esti kislámpa ég, ágyában játék nincs, esti rutin van: fürdés, függöny elhúzás, etetés, fix zene böfi apa vállán, hálózsákba és ágyba rakás. Nap közben alszik 3-szor, kb 5-15 perc alatt elalszik az ágyában, más rutinnal:énekelek, ágyba teszem, fogom a cumit neki és simizem a popsiját. Néha ekkor is sír, de általában ez simán megy. (Hason alszik kizárólag). Este az altatás 2-3 órát vesz igénybe kb egy hónapja. Azelőtt fürdés, etetés, böfi és 20 perc után elaludt, cumit kellett visszaadogatni neki és kész, nyugodtan forgolódott és aludt. nem tudom, mi történhetett, de ez áldatlan állapot, hogy 2-3 óra altatás, felvesz-letesz, énekelünk, kiborulva sír, popsit felnyom, simizzük,játszik a cumival, böfizik, mindent csinál, de leginkább sír. Nehezen nyugszik meg mindig. Ha letesszük, 2-5 percig nyugodt és utána megint sír fél órát ha felvesszük, ha az ágyban próbáljuk megnyugtatni. Nem változtattunk semmin, mégis „elromlott” valami. Próbál aludni de csak 1-2 percig és mintha feladná és forog, nyög…Próbáltam este tápszert adni, hátha éhes marad, megeszi a tápszert, tehát nem lehet éhes (egyébként anyatejes), próbáltam kihagyni a délutáni 30 perces alvást, de még rosszabb lett, próbáltam még egy alvást beiktatni közvetlen fürdés előtt, de nem tudtam elaltatni. Próbáltam az utolsó etetést kettészedni, hátha egyszerre sokat eszik, az a baj, de nem hozott javulást. Nap közben 1.5-2 órát bír ébren, utána nagyon elfárad és altatni kell. A könyvek szerint többet kéne már bírnia, de sikít és ordít ha túlfárad. Este alszik 30 percet kb 6.30ig és fél8-kor fürdünk, max fél9-kor végzünk az etetéssel és 9-kor kéne aludnia. Ehelyett este 11-kor alszik el a tortúra után (az utolsó órában már hulla fáradt ez biztos). Már nem tud a férjem altatni, ketten váltjuk egymást, mert nem lehet 3 órát kibírni síró-üvöltő gyerekkel, ezért besegítek neki 2 óra után általában. Próbáltuk, hogy nem vesszük fel, az ágyban próbáljuk megnyugtatni, de ez nem működik, akár 1-2 órát sír az ágyban, ha mellette vagyunk simizzük, beszélünk, énekelünk, ssssh-gunk, bármit, az ágyban nem nyugszik meg és kész. Nála ez nem megy. Sírni nem hagyom, mert így is néha rá kell fújni, mert nem vesz levegőt.
    Kérlek, ha bármilyen ötleted lenne, hogy mit rontunk el, nagyon hálás lennék érte!
    Az esti etetéseknél mellen elaludt, visszatettem és aludt is. Sose beszélek, nem gyújtok villanyt, nem cserélek pelust, csak ha átázott. Most etetek éjszaka, felállok vele, sír 1 percet (böfi nem jön), visszateszem az ágyba és altatom 20 percet az éjszaka közepén, csendben, cumit visszaadogatva, popsit simizve. Ha nem segítek neki, sír és egy óra míg visszaalszik. Eddig ezzel sem volt probléma, de most mivel 2-szer eszik éjszaka, ezért ezzel is elmegy egy óra.
    Az Álomba ringató praktikák nagyon hasznos volt, olvastam a Babapszichológia könyvedet és a Suttogót is. Sajnos erre az érthetetlen problémára nem találtam sehol megoldást.
    Köszönettel: elsőgyermekes anyuka, Anna

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Az a helyzet, hogy a babád növöget és már nem akkor álmosodik el este, mint eddig, hanem később. A délutáni utolsó alvás után 1 óra ébrenlét utána még nem álmos, ebben a korban az utolsó alvás után legalább 3 óra kell, mire elálmosodik a baba. Vagy hagyjátok el azt az alvást és fürödjetek a megszokott időpontban, vagy fektesd le 10 óra körül. Valószínűleg az éjszakai nyűglődés hátterében is ez a plusz egy, délutáni alvás áll.

    • Barbi

      2013. december 26. csütörtök

      Kedves Ági, én is elalávási problémával fordulok HOzzád!
      8 hónapos a kislányunk, nappal alszik kb. 2-3 fél/ egy órát, ez nagyon változtó, este fürdés, evés, eddig fent volt 23:00-ig, az utóbbi időkben már éjjel fél 12kor teszem le aludni, mit tudnék tenni ellene? Vagy hogy változtathatnék? A baj az,hogy hiába teszem le hamarabb,felébred és utána nagyon sokáig fent van, köszönöm!

      • Vida Ágnes

        2014. január 21. kedd

        Ilyenkor az egész napirendjét meg kell változtatni, el kell csúsztatni, hogy estére tényleg fáradt legyen. Reggel keltsd fel hamarabb, és onnantól kezdjétek a napot. Nagyjából 4-5 nap alatt átáll a kicsi bioritmusa és már el tud aludni majd korábban is.

  • Niki

    2013. november 21. csütörtök

    Szia az én fiam 7 hónapos és nappal csak babakocsiban alszik addig amíg megyünk ha meg áll felébred! A lakásban sehogy nem lehet elaltatni hiába ringatom éneklek neki ciciztetem kendő kengurú semi inkább sír és csak kézben akar lenni nézelődik ha el is alszik 10 perc csak ha mellete vagyok akkor alszik tovább! éjszaka 1 óránál többet nem alszik mindig fel sír vagy nyöszörög és tapogat felém és cicit kér de nem eszik csak cumizik pedig van cumija de nem kell neki!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Minden baba elalszik valahogy. De mivel ő a babakocsihoz szokott, ezért ő most ehhez ragaszkodik. De ha nem vinnéd le, hanem kifigyelnéd, mikor álmosodik el igazán (ebben a korban ez kb. 3-4 óra ébrenlét után van), akkor le tudnád tenni aludni. Természetesen egy kis segítségre szüksége van ehhez. Dédelgesd, ringasd, adj neki cumit, és legyél türelmes vele, amíg el nem alszik.

      Éjjel azért kel fel, mert jönnek a fogai, ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan ez a helyzet. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Eszter

    2013. november 16. szombat

    Kedves Ági!

    Kisbabánk lassan 4 hónapos,nagy nehezen kiharcoltan anyatejes baba. Eleinte az alvás nem volt problémás,napközben is aludt a kiságyban,evett,kakilt,nézelődött,játszottunk,aludt. Közben sok stresszes időszak volt,megbetegedtünk,hasfájós is volt,küzdöttünk a szoptatással…egy idő után azt vettem észre hogy nappal csak cicin alszik,összevissza mikor mennyit…kiságyba letettem,felkelt. Aztán eljött az is hogy esti etetés után sem lehetett kiságyba tenni csak ha már nagyon mélyen elaludt. Végül már úgy sem. Most ott tartunk hogy csak cicivel tud elaludni és cicivel a szájában aludni. Kiságy már a tàvolban sincs,velünk alszik. Aludni cici nélkül max kendőben tud. Felületesen alszik nappal,ha alszik,emiatt persze sokszor kimerült és sírós,ahogy én is. Hiszen amikor alszik,akkor jöhetne az hogy pisilek,eszem,tusolok,takarítok,de így esélyem nincs. Ráadásul 2-3 hete azt csinálja hogy fürdés után alszik 20-30 percet,majd felkel és 11ig ébren van akkor is ha majd meghal az álmosságtól. Egyszerűen nem értem..adom neki a cicit,kendőzöm,simizem,mindent bevetek és ő leghamarabb 10kor alszik el,hulla kimerülten.
    Amúgy egy mosolygós,nevetős baba de ez az alvàs dolog kicsinál mindkettőnket. Egyedül az éjjelek jók. De a nappalok és az este az horror. Mit tegyek szerinted? Mit rontok el? Úgy érzem,valami elrontottam…én fekszem mellette,szájában a ccimmel,ha ez neki a jó de láthatóan sokszor ez is kevés. Köszönöm a segítsèged!!!!!!!

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Ezt azért csinálja, mert nappal sincs rendszer a napjaiban, ezért este, amikor te úgy gondolnád, már aludnia kéne, ő még úgy gondolja, nincs este és csak egy rövidet alszik, aztán felkel és tart még egy ébrenléti szakaszt magának. Először a nappali alvásokat kéne kicsit rendszerezni, hogy az életkorának megfelelő mennyiséget aludjon, akkor, amikor álmos. Ezt a cikkemet ajánlom a témában: http://www.kismamablog.hu/baba-alvas/a-baba-alvasigenye

      • Eszter

        2013. november 30. szombat

        Kedves Ági,
        Nagyon köszönöm,hogy válaszoltál!
        Kis változás történt mióta a kérdést megírtam.
        Ébredünk kb 8-9 között,peluscsere,szopi,böfi,ha kell,ismét peluscsere,játék,majd kb 1-1.5 óra után nyűgösködni kezd,pár napja a hintájában is elalszik,de max 30 percet. Akkor felébred,játszunk,aztán séta. Újfent a babakocsiban is hajlandó néha aludni. De ritka,ha többet,mint fél óra. Ilyenkor,ha felkelt hamar,már éhes,adok cicit és utána el is alszik rajta,folytatja az alvást még 1-1.5 órán át. És innentől megint zavaros a dolog,nem érzem hogy kipihent,mert hamar nyűgös lesz,de kitartóan játszom vele.
        Azt megfigyeltem hogy neki jobban fekszik ha később,fél9 körül fürdik,utána ha elaltattam,jó eséllyel már úgy is marad.
        Azt nem tudom hogy ha békésen elalszik a hintában-babakocsiban,miért kel fel 20-30 perc után? Mire mélyen elaludna,valami ebben megakadályozza és látom hogy nem kipihent,hiszen sírva kel.
        Tudom már ez is haladás,hiszen nem kell mindig cici azbaltatáshoz,de szeretném kialakítani a rendszert,ehhez viszont olyan jó lenne tudni,miben segíthetnék neki. Kiadós,nagy alvás csak cicin/kendőben történik,de azt meg egy idő után fizikailag nehezen viseltem,hiszen amint nincs cici a szájában,felkel..

        • Katalin

          2013. december 05. csütörtök

          Kedves Ági!
          Kisfiam 6 hónapos és 3 hete az esti alvásokkal kezdödtek a gondok, de most már nappal is nagyon nehezen alszik el.
          Este 8körül fürdünk, vacsora (tápszer), majd fél 9- 9 körül alvás.Mellé fekszek, megölelem, dúdolok neki amíg elalszik (ez pár perc), és beteszem a kiságyába. Majd még egyszer fel kel hajnal 2-3 között és eszik, majd semmi gond nélkül vissza alszik kb reggel 7-8 óráig.
          Ez 3 hete változott meg.Minden ugyan az, csak miután elaludt kb 20-30 perc múlva fel kel és vidáman játszik úgy 22 óráig, majd min.fél órát nyüglödik, mert ugye fáradt nagyon, de valamiért nem tud elaludni.A szeme már csukva van, de még is nyöszörög, csapkod.Majd egyszer csak megnyugszik és akkor mondom azt, hogy elaludt.A nappali alvásával pár napja van probléma.Úgy veszem észre a napi 3 alvást most csökkenti 2-re, de nagyon nehezen alszik el és többször elöfordult a napokban, hogy pár perces alvás után kegyetlenül felsír, mintha fájna valamilye.Nap közben összesen 2-3 órát alszik.
          Mindig megvártam, megvárom azt, hogy jelezze, hogy álmos szemdörzsöléssel vagy olyan „altatós nyögdécseléssel”.Eddig szuperül müködött, nem tudom mi történt, történik most.
          Kérem adjon tanácsot, hogy mit tehetek, min változtassak.
          Köszönettel: Katalin

          • Vida Ágnes

            2014. január 11. szombat

            Valószínűleg a kezdődő fogzás miatt alszik el most nehezebben, ezt kell kezelni (homeopátiával) és akkor könnyebben fog majd menni.

        • Vida Ágnes

          2014. január 14. kedd

          Azért kel fel 20-30 perc után, mert akkor ér véget a mélyalvási szakasz és valami megzavarja, ezért a felszínes alvási szakaszban felriad. Ez nagy valószínűséggel a kezdődő fogzás.

  • Zsuzsa

    2013. november 13. szerda

    Kedves Ági! Kislányom 11 hetes. A nap nagy részében semmi gond nincs, majd jön a délután 5-6 óra. A napirendünk nagyjából kialakult. Délután eszik 1-2 óra között, majd alszik 3-4 óráig. Akkor felébred, ismét eszik és ilyenkor ébren van 2-3 órát is. Ekkor már nagyon nyűgös, mintha sehogyan sem tudna elaludni. Mindent kipróbáltam. Ringatom, járkálok vele, lerakom az ágyra, simogatom, takaróba csavarom (ez 5 percig hatásos, de utána folytatódik az ordítás), babakocsiban tologatom, próbálom etetni, de általában ilyenkor már enni sem kér, pelust cserélek, büfiztetem. Sajnos semmi sem használ. Végső elkeseredésemben beleteszem a hordozóba, ott szinte azonnal megnyugszik, majd kb fél óra ringatás után elalszik. Ilyenkor már kb 4-5 órája nem evett.(3 óránként eszik). A hordozóban alszik 2-3 órát, de amint kivenném, felébred, így hagyom, aludja ki magát. Csak félek, nem tesz túl jót neki, ha naponta 2-3 órát alszik a hordozóban. Nem hasfájós. Segítségét szeretném kérni, hogyan tudnék segíteni a babámnak? Előre is köszönöm a válaszát

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Ezt egyszerűen a kicsi éretlensége okozza. Tudja, hogy már jön a hosszú éjszakai alvás, ráadásul ilyenkorra elfárad, de már nem tud elaludni, túlpörgött. Ha a hordozóban jól alszik, maradhat ott, de lehet babafotelban/pihenőszékben is altatni, az jobb a hátának, mert nem olyan merev.

    • Dajka Flóra

      2013. november 18. hétfő

      Kedves Ági!

      Babám most töltötte a 3.hónapot.Sajnos csak első pár hétben tudtam anyatejet adni neki,úgyhogy majdnem az elejétől tápszeres.Hasfájós is volt,most már úgy veszem észre,hogy az kezd megszűnni,mert nem húzogatja már annyit a lábát sem.Viszont a kezdetektől nagyon rossz alvó,nehezen tud aludni,és van amikor reggeltől egész estig nem is nagyon alszik.Ritka mikor tud aludni 1-2 órát.Mikor látom ,hogy elfáradt nyugodt környezetet teremtek neki az alváshoz.Kéri a cumiját,ott vagyok mellette,simogatom.Látom,hogy becsukja a szemét,így biztosra veszem,hogy tényleg elálmosodott.Kijövök,van amikor eltelik 10 perc és már sír,kiesik a cumi és onnantól kezdve már a szemét se csukja be.Van olyan mikor sikerül fél órát pihenni,de azt is úgy hogy közben cumizik,és nem alszik.Próbáltam kiságyban altatni,ringatni,a francia ágyon,szoptatós párnába,pihenőszékbe,de sehogy nem jobb,már együtt is próbáltunk aludni,de sajnos az sem járt sikerrel.Délutánra már annyira nyűgös a nem alvástól,hogy ordít,és alig lehet megnyugtatni.Ilyenkor a játék se nagyon köti le,és mosolyogni is kevesebbet mosoly,mert már teljesen kimerült.Az este viszont simán megy,persze néha vannak rosszabb esték,de az ritka.Fürdés után,vacsora,aztán általában egyből elalszik,kb. 8-tól olyan hajnal 1-ig.
      Nem tudom mit tegyek,hogy legalább egy kicsit tudjon nyugodtan aludni!
      Mit tudna nekem ajánlani,milyen praktikákat vessek be?
      Válaszát előre is köszönöm
      Flora

      • Vida Ágnes

        2014. január 08. szerda

        Ha háton alszik, próbáld meg hason altatni. Háton ugyanis nehezebben tud ellauzlni a baba, főként most, amikor már annyi minden érdekli.

  • teszti

    2013. november 05. kedd

    Szia. Olasom regota a blogodat de nem talalok megoldast. Tegnap voltegy honapos a fiam az elmult 2 hetben azt jatszuk h a nappali alvasok kimaradoznak magatol mar elsem alszik csak ha cicin „ajulasig” eszik. Berakom a kisagyba el-el van de x ido utan ami nem haladja meg az egy orat sirba kel sajnos nagyon hasfajos az elmult 3 napba reggel mar visszasem tud aludni rengeteget pukizik hol fajdalasan hol konnyeden. Lehet az eros hasfajas mindennek a forrasa? Telesen ketsegbe vagyok esve. hasfajasra kap babycalmot este infacolt es mecsekteat. Egyedul az infacol valt be. De a tobbi csak ideig oraig…. tudnal segiteni? Vagy tanacsolni? Napjaink nagy reszevmar csak siras es is kimerult vagyok nagyon esxegyre idegesebb feszultebb… koszonom.

    • Vida Ágnes

      2014. január 08. szerda

      Ezt nem a hasfájás okozza, hanem az, hogy már nem akar minden elalvás után azonnal aludni. Ne altasd el azonnal evés után: büfiztesd meg, legyen veled, tedd le játszani, de ne a kiságyba, hanem valahova máshova, aztán amikor álmosodni kezd, akkor tedd le a kiságyába aludni. Így álmos lesz, mire lefekteted és nem a saját emésztése fogja felébreszteni, mert addigra már ébrenlétben túl lesz a hasfájáson is.

  • kovacs krisztina

    2013. november 04. hétfő

    szia Ági!
    első kislányomnál többször segitettél ezért fordulok ismét hozzád.
    a nappali alvásokkal van egy kis gondunk.4 hónapos a kislányom aki a déli(második)alvása után 25-35 perc múlva sirva ébred és nem tudjuk vissza altatni:-(
    reggel 8kor kel,fél titől alszik kb tizig majd délben ismét le kell tenni mert már nagyon álmos.a napirendünk az,hogy reggel 8kor,11,kor,2kor ,6kor és este fél nyolckor szopik(anyatejes,jól hizik) reggel délben és délután alszik.
    reggel letesszük a kiságyba,cumi és alszik,délben szintén ,délután általában babakocsiban mert megyek a nagyért oviba.a gond az hogy délben nem tudom hogy miért ébred és miért nem alszik vissza mert látom h nagyon nyűgös.pont akkor lenne jó ha aludna legalább egy órát mert a nagy is akkor alszik ha itthon van de pont akkor sir nagyon..próbáltuk a felvesz letesz módszert de egyre jobban hergeli magát,éhes nem hiszem h lenne,pelust elalvás előtt cserélek és hát amikor leteszem már nagyon fáradt.próbáltuk kihagyni a reggeli alvását de annyira álmos már 9 után h sir amig le nem tesszük aludni és próbáltam a déli alvását is kitolni egyig de szintén annyira álmos h le kell tenni.mindig a kiságyban aludt el cumival,kivéve a délutáni alvást az babakocsiban megy.
    gondoltam elég neki ez a hisz perc alvása de nyűglődik.hátha van valami ötleted h min tudnánk változtatni.ez kb 2 hete megy igy minden nap.
    válaszodat előre is köszönöm!

    • Ölbei-Nagy Mónika

      2013. november 14. csütörtök

      Kedves Ági!

      Kisfiam 12 hetes. Már kezdett szépen kialakulni a napirendünk,megvoltak az alvási időpontjaink,nappal 3x 2 órát aludt,este pedig ált. fél 11 kor elaludt és már szinte minden éjjel 5-6 7 órák mentek is egyhuzamban. 2 hete viszont,óraállítás után,felborult az egész.Majd 3 nap alatt rendeződött is.Viszont rá 3 napra újra felborult minden,azóta az éjjeli alvások lecsökkentek 2-3 órásra,és nappal is csak max. 30-50 percet alszik,és mindig sírva ébred.
      Eddig általában mi altattuk,vagy cicin aludt el,és 2 hete kezdtem el az Ön módszerével,hogy ágyban,saját maga aludjon el. El is alszik,de a fenti probléma jelentkezett.A legjobban az zavar,hogy sírva ébred,és nappal is 1 óra után már hulla fáradt.

      Segítségét köszönöm: Móni

      • Vida Agi

        2013. november 16. szombat

        Ez a 3 hónapos növekedési ugrás, amikor átmenetileg többet akar enni a baba. Szoptasd nappal gyakrabban, akár 1-2 óránként, ettől megnő a tejmennyiség és helyreáll a rend.

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Ezt gyakran az okozza ebben a korban, hogy amikor a felszínes alvási szakaszba ér valamilyen hang vagy fény megzavarja, ez általában átmeneti dolog, ami magától elmúlik. Segíthetsz neki azzal, ha ilyenkor besötétítesz a szobájában és egy takaróba bugyolálva altatod, mert úgy mélyebben alszik majd.

  • Schmidt Nóra

    2013. november 03. vasárnap

    Kedves Ági!
    13 hónapos kislányom alvása mindig problémás volt, de az utóbbi napokban annyira kétségbeejtő a helyzet, hogy szeretném a segítségedet, tanácsodat kérni. Olívia már csecsemőkorában jóval kevesebbet aludt, mint a „normális” (nappali fáradtságából kiindulva valószínűleg neki is a könyvek szerinti mennyiség lett volna az optimális), de ezt a kólikája megakadályozta; napközben és esténként is mindig órákig kellett járkálni vele, ringatni, hogy végül álomba sírja magát. Pár hónap múlva, mikor ezt az időszakot kezdte kinőni észrevétlenül átcsúsztunk a most is részben fennálló rossz szokásunkba; elkezdett cicin elaludni, ami akkor nagy megkönnyebbülést jelentett, mármint hogy inkább álomba eszi magát, mint sírja, ekkortól kezdve együtt is aludtunk és alszunk a mai napig is. Ez 6-7 hónapos kora táján kezdett problémás lenni, amikor minden éjszakai felébredéséhez elkezdte kérni a szopit, aminek sajnos beadtam a derekam mindenféle kényelmi és aggodalmi okokból. Ez 10-11 hónapos kora táján lett tarthatatlan, mert már az óránként-másfél óránként aktuális szoptatás leszívta úgy éreztem, mindkettőnk erejét, ezért elkezdtem erről leszoktatni, első lépésként sikerült hozzászoktatni, hogy ne cicin aludjon el, igaz szopik elalvás előtt, de mikor már kellően álmos, akkor még önállóan forgolódik, de már nem lóg a cicin. Persze éjjel ettől még ugyanúgy felébred másfél óránként, így a következő lépés az lett volna, hogy az éjszakai szopást abbahagyjuk, de sajnos közbejött egy nátha, amiből teljesen kigyógyulva meg észrevettem, hogy beindultak az őrlőfogai, így ez azóta is várat magára. Viszont az utóbbi 4-5 napban katasztrofálisak az éjszakák, hajnalok; a szokásos alvásperiódusából teljesen kizökkenve 40 perc alvás után hangosan sírva ébred, nehezen megnyugtatható, cici nem kell neki, járkálva kell ringatni, énekelni, és mikor megnyugodna és letenném, 5 perc alvás után kezdődik az egész előröl és ez órákig tart, míg végül sikerül aludnia 1,5-3 órát, aztán megint nagyon nyugtalan. Próbáltam neki két éjszaka nurofent adni, semmi hatása nem volt, egyszer pedig homeopátiás chamomillát a fogzásra, de az sem használt- persze valószínűleg még kellett volna próbálgatni, de annyira rossz volt utána is és nehezen is sikerült beletuszakolni, úgyhogy végül nem erőltettem. Nem tudom ezt az egészet mire vélni, nagyon aggasztó és fárasztó is a helyzet, Olívia is egész nap álmos, de ennek ellenére sokszor jókedvű, nem tűnik úgy, hogy bármi problémája lenne. Persze gondoltam arra is, hogy a mozgásfejlődés miatt ilyen vacak a helyzet, de már jópár hete járkál magabiztosan, nem most kezdte el.
    Nagyon várom, hogy valami tanácsot kapjak Tőled! Köszönöm! Schmidt Nóra

    • Vida Agi

      2013. december 31. kedd

      Nem a szoptatás miatt ébred, hanem azért, mert jön a foga. Ha nappal is jelentkeznek a fogzás tünetei, azaz nyálzik, masszírozza az ínyét, mindent a szájába vesz, akkor homeopátiás alkati szerekkel próbálkozz nála (erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). 4 napig kell őket adni, mire hatni kezdenek (néha már hamarabb is)

  • Ági

    2013. október 30. szerda

    Kedves Ági,

    Alvás problémával kapcsolatban szeretném a segítséged kérni. Kisfiam 10,5 hónapos. Cicin alszik el, 9 hós koráig éjszaka 1-2x kelt (kivéve a fogzásos időszak, 8 foga van).9 hónapos korában kezdett el mászni, 2 hét múlva felállt és az elmúlt 1 hónapban ezt gyakorolja illetve oldalazva lépeget. Ahogy elkezdett mászni, az éjszakai alvása nagyon felborult, alszik egyben 2-3 órát, aztán pedig 1-2 óránként nyöszörgős sírással kel. Nyugtalanul alszik, pörög, forog, dobálja magát, ez gondolom a mozgásfejlődés miatt van.?Ritkán sikerül hátsimogatással visszaaltatni, de legtöbbször a nyöszörgős sírásból egyre erősebb sírás lesz. Cicizés közben rövidebb-hosszabb idő alatt alszik vissza. Az elmúlt két hétben már csak egyszer tudom elaltatni napközben ,az éjszakai alvás is rosszabb lett, emellett reggel is korábban ébred sírva és a szeparációs szorongás jellemzői is megjelentek. Olvasva a blogodat tudom, hogy a fentiek + a fogzás zavarják be az alvást, viszont elbizonytalanodtam amiatt, hogy az elmúlt 1,5 hónapban a helyzet fokozatosan rosszabb, hogy biztos nincs-e még valami, amire nem gondoltam. Illetve hogyan tudnék segíteni a jelenlegi helyzeten?

    Előre köszönöm a segítséget!
    Ági

  • Anett

    2013. október 30. szerda

    Kedves Ági!
    Én is alvás problémával kapcsolatban fordulok Hozzád.A problémám az hogy 4 és fél hónapos fiam már másfél hónapja óránként 2 óránként kel fel éjszaka szopizni.Az eslő foga egy hete kibújt de még mindig 2 oránként kel éjszaka de vannak rosszabb éjszakák is amikor óránként kel fel.Próbáltam szopi nélkül vissza altatni de nem sikerül.Egyébként önállóan alszik el a kiságyban.Napközben segitek neki ellazulni mert egyébként ordit mikor tudja hogy menni kell aludni de ha ellazult akkor még ébren a kiségyba teszem és szépen elalszik.Viszont éjjel nem tudom miért kel ennyiszer.Már nagyon fáradt vagyok és van egy 7 évesem is akivel jó lenne foglalkozni de rettenetesen fáradt vagyok már.Mit tehetnék hogy jobban aludjon a fiam éjszaka?Probáltam a cumit a teáztatást ,már vacsira a tejpépet is adom neki hátha azért kel éjszaka mert annyira éhes de eddig semmi nem használt.Köszönöm válaszodat

    • aranka

      2013. november 01. péntek

      Szia Ági nálunk az a baj hogy 5hónaposak vagyunk és kábé 3hete nem alszik jól éjszaka. 2oránként felkel mi tápszeresek vagyunk most már adok neki gyümölcsöt is meg fözeléket is és sajnos még mindig hasfájosak vagyunk és még ráadásként fogzik is de 4hónapos koráig aludt 5-6ora hosszát.Napközbe meg tulsokat alszik 1-2 órát fent van utána alszik 3-4orát ez normális?

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      A fogak általában párban jönnek, ez okozhatja a gondot. Homeopátiával tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Mara

    2013. október 27. vasárnap

    Kedves Ági!
    Lányunk 5,5 hónapos a kislányunk!Az alvási szokásai hajmeresztőek!Az éjszakákkal soha nincs gond,de a nappal….nos,úgy vettem észre ,hogy ebben is mint minden másban korszakok vannak nála!Volt már kezdetekben válon büfi közben elalvós, aztán alvás előtt félórás üvöltős vagy fél óra dumálós, aztán rájöttem,hogy le kell vinni őt előtte „alfába”, nyugtatni és kialakítottam neki egy szertartást nappalra,hogy hogyan is aludjon el.Mint mindegyik ez is csupán ma. 2-3 hétig működött.Most elkezdett fogzani és minden elölről kezdődik.Pedig már azt hittem,hogy ez a szertartásos rögzült benne és szuperül beválik.(nem csak 2 hétig!Ezzel a módszerrel 5 perc alatt elaludt!)Most az a sikk,hogy ásítozik,dörgöli a szemét sokat úgy,hogy 1,5 órát ébren volt vinném aludni és olyan szinten bedurállja magát,hogy 1,5 órát képes úgy visítani, sírni, kiabálni,hogy nem lehet megnyugtatni.Ilyenkor vagyok gondban,hogy most a foga miatt sír, vagy nem volt elég álmos,de akkor miért ásítozik és dörgöli a szemét?!Egyébként napi 3-4-et alszik.Ez is hektikus nála.Ha sikerül délelőtt nagyot aludni,akkor elég csak a 3 alvás,ha nem akkor szundi is van.Nagy alvás az egy óra egyébként mellette még van 2 kicsi ami 20-40 perc.Kérlek,adj valami tanácsot,hogy mi baja lehet?!Miért képtelen elaudni, úgy ahogy már hetekkel ezelőtt bevált.Én segítenék neki ebben,de amikor vígasztalhatatlanul sír, még a szemét is becsukja és csak bömbizik, mintha semmit meg sem hallana és kis sem lehet zökkenteni belőle,nemhogy levinni alfába!Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      A gondot az okozza, hogy a baba nő, ezért egyre hosszabban tud ébren lenni, és már nem 1,5 óra után fárad el, hanem 2-3 óra után. Altasd az eddiginél fél-1 órával később (figyeld meg, mikor álmosodik el, ez nem akkor van, amikor először ásít, hanem utána még felélénkül, felpörög, érdeklődővé válik és ha valami új programot kap, még simán ébren van 1-1,5 órát is).

  • Barbi

    2013. október 25. péntek

    Kedves Ági!

    Az én kicsim nem elaludni nem tud. Nálunk az altatás, főleg most már a második gyereknél jól megy. A kiságyba szoktattuk, ott alszik el magától. A kicsi ágya, aki 10 hónapos, a miénk mellett van (helyszűke miatt, én saját szobába tenném, ha tehetném). Este már alszik, mikor mi aludni megyünk. Az utóbbi pár napban felsír (gyakran előfordul, bár inkább hajnalban), visszaadom neki a cumit, de nem nyugszik és elkezd üvölteni, nyugtatgatjuk mindketten a férjemmel, de nem nyugszik, dobálja magát, magyaráz, mint nappal, de olyan, mintha nem lenne észnél. Ijesztő számomra. Aztán 15-20 perc után nagy nehezen megnyugtatja a cumi (addig azt sem hagyja betenni). Végül hirtelen beájul közöttünk. Először azt hittem, valamitől fáj a hasa. De aztán egyszer sem sírt fel aznap éjjel. Foga már 8 van, de most nem gondolom, hogy újabb jön, nem nyáladzik, nem nyűgös napközben. Sőt, napközben kiegyensúlyozott, nyugodt, mosolygós baba. Mi lehet a gond az ilyen sírásoknál? Csak fejlődési ugrás esetleg? Elég ingerült, ideges vagyok mostanában (amit nagyon szégyenlek és igyekszem leküzdeni, nem a gyerekek idegesítenek), ez csapódik le rajta és jön elő éjszaka?

    • Vida Agi

      2013. november 16. szombat

      Ez az úgynevezett pavor nocturnus, kisgyermekkorban gyakori jelenség. Ilyenkor a kicsi nincs magánál teljesen, álmában sír, beszél, csapkod, aztán visszaalszik. Ilyenkor nem lehet felébreszteni és nem is kell. Legyél ott vele, nyugtasd, aztán majd megnyugszik. Az oka egyébként általában az, hogy túlfárad a kicsi napközben.

  • Andrea Gyarmati

    2013. október 21. hétfő

    Szia Agi! Kislanyom 3 eves mult, soha nem volt jo alvo,meg most is ritkan alussza at az ejszakat. Minden este legalabb egy ora meg elaltatjuk,magatol sosem aludt el, simogatni kell vagy fogni a kezet. Nem engedi, hogy kimenjunk a szobabol. Jatszani akar,egyfolytaban beszel es mi egyre turelmetlenebbek leszunk,hogy miert nem alszik mar vegre. Mire elalszik kb 21-22 ora. Meg nappal is alszik egyszer deltajban,de az is hosszadalmas. Szerintem meg igenyli a nappali alvast,mert akkor jobban birja a delutant. 8 honapos terhes vagyok a masodik kislanyunkkal es attol tartok egy ujszolott mellett nem lesznek oraim,hogy kerleljem ot aludjon mar vegre el. Mit tanacsolsz?

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Ne akard elaltatni! Fektesd le, olvass neki mesét, aztán kapcsoljátok le a villanyt, mondj neki fejből mesét, aztán búcsúzz el és menj ki a szobából. A gond az, hogy most érzi, hogy bizonytalan vagy, ezért „játszik” veled, mert úgyis engedsz. Ha nem hagyod magad, és határozott vagy, akkor leszokik róla.

  • Andrea

    2013. október 17. csütörtök

    Kedves Ági!
    Én is alvás problémával kapcsolatban fordulok Hozzád.
    Kislányom 3,5 éves. Mindig is keveset és rosszul aludt.
    A nyár folyamán két, nagy dolog történt vele:
    – kivették az orrmanduláját. A műtét óta nagyon jól kap levegőt, és megszűntek a légúti panaszai is.
    – A nyárból 5 hetet a nagymamával töltött úgy, hogy minden hétvégén és hét közepén egy napot vele töltöttünk (apa és én) nagyon élvezte a nagyi társaságát, nem akart haza jönni velünk, csak az utolsó héten kezdett igazán hiányolni.
    Sajnos a nagymamánál nem tudták megoldani másként, így egy ágyban aludt a gyerekkel.

    Augusztus vége óta, amióta otthon tölti az éjszakákat, a lányom nem alszik végig egy éjszakát. Vagy sír, hogy menjek át hozzá és akkor mellette vagy a fotelban „kell” aludnom, vagy ő jön át hajnalban közénk és ott alszik tovább jó esetben.
    Az esti fektetésnél mellé kell feküdni. Duruzsulok a fülébe (mesélek), így kb 40 perc alatt elalszik. Délutánonként az oviban ritkán, otthon egyáltalán nem alszik.
    Ráadásul épp a dackorszak kellős közepén vagyunk, mindenre nemet mond és próbálgatja a határainkat. Általában sikerül következetesnek lenni vele szemben, de kezdem nehezen viselni a kevés és rossz minőségű alvást.

    Tudnál tanácsot adni ezzel kapcsolatban, hogy mi befolyásolhatja a gyereket, esetleg hogy tudnám az ágyában marasztalni, mit tegyek, hogy végig aludja az éjszakát? Gondolom, neki sem jó, hogy nem alussza ki magát…

    Nagyon köszönöm segítséged!
    Andrea

    • Vida Agi

      2013. november 29. péntek

      Ez egyértelműen egy felvett rossz szokás, amiről le lehet szoktatni. Javaslom a Ki az úr a háznál? c. könyvet, sokat fog segíteni a megoldásban.

  • lutz kinga

    2013. október 08. kedd

    szia.nekem olyan kérdésem lenne hogy a kislányom 4 éves,mikor 1 orakor hazajön az oviból lefekszik és fél 5-ig alszik,este meg este 10 orakor fekszik és reggel fél 6-kor már fönt van,szerinted ez normális.4 éves korban menyi a napi alvásszükséglete egy gyereknek?előre is köszönőm válaszod.üdv.kinga

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Ez normális, ebben a korban 12-13 óra az átlagos alvásigény, de vannak gyerekek, akik ennél többet, van akik kevesebbet igényelnek.

  • Dorcsi

    2013. október 08. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 16 hónapos, sem a nappali, sem az esti elaltatással nincsenek problémáink. Mindkét esetben egy kis simogató ellazulás után magától elalszik, este általában 20órakor fekszik le.
    Viszont éjjel 2óra környékén rendszeresen megébred (közel két hónapja csinálja ezt), jobb esetben pár perc és egy kis simogatás után visszaalszik, rosszabb esetben sírva igényli, hogy vegyem ki. Visszaaltatás után másfél órával ismét ébred, majd reggel 6órakor felébred és nem alszik tovább. A korai felkelés miatt délelőtt le kell fektetnem, mert nagyon fáradt.
    Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja az éjszakai ébredést?
    Gond az, hogy még 2x alszik napközben?
    Gondot jelenthet az, hogy mindig simogatom a hátát elalvás előtt?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      A hátsó fogak áttörése okozhatja ezt a jelenséget.

  • Böbe

    2013. október 07. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam 21 hónapos. Az alvás soha nem volt nálunk egyszerű. A napirend a következő: Este 1/2 9-9 között fürdés, utána kicsit még együtt játszunk, aztán jön az esti tejcsi, amit már az ágyában, a szobájában iszik meg. Itt is alszik el, annyira van szüksége, hogy ott üljek mellette amig el nem alszik, és időnként feláll, hogy megöleljem, aztán visszafekszik, és egyszercsak becsukja a szemét, elalszik. Ez általában este 10-ig eltart. Utána éjszaka sajnos felébred egyszer, sírva, bemegyek, és újra az esti procedúra (tej kivételével), de most már nem akarja becsukni a szemét. Ha be is csukja, ahogy kimegyek a szobából feláll és sír. Olyan hajnal 2-3 körül zajlik mindez, és kb 1,5-2,5 órán keresztül tart. Sokszor mellettem fejezzük be az éjszakát (mivel kisbabát várok, és már nagyon nehéz nekem mellette ülnöm, decemberre várjuk), ahol azonnal elalszik, és alszik reggel 10-ig. Napközben egyszer alszik, kb 2-2,5 órát délután 3-tól 5-ig,fél 6-ig, általában sírva ébredve. Introvertált gyermek, mostanában nappal is nagyon sokszor kéri az ölelést, adja ő is, puszilgat, nagyon értelmes gyermek, szófogadó, de azért hiszti nálunk is előfordul nagyon ritkán, amikor már fáradt. Hogyan tudnám ezt az éjjeli ceremóniát elkerülni, hogy visszaaludjon egyedül, és reggelig a kiságyában aludjon?
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Böbe

    • Vida Agi

      2014. január 04. szombat

      Sok minden okozhatja ezt, de leginkább az, hogy rád van szüksége. Vedd nyugodtan magad mellé és aludjatok együtt, ne kínlódj órákat a visszaaltatással. Ez neki is jó lelkileg, biztonságban érzi magát, és neked is kényelmesebb, mint órákat altatni éjszaka.
      Ha ez nem megoldható, segíthet az is, ha pár napig este apa fekteti le és ő megy be hozzá éjszaka is altatni, sok kisgyereknél ezzel lehet elérni, hogy megtanuljon magától visszaaludni.

  • Krisztina

    2013. október 06. vasárnap

    Szia,jaj de jo ,hogy lehet tanacsot kerni.Az a helyzet ,hogy ikerlanyaim vannak,nagyon jo sulyal a 38ik het utan termeszetesen szulettek,most 3 hetesek es mar kb fel kgot gyarapodtak,csak anyatejesek.3ora45percenkent szoptatom oket,kb igy is kerik 10percel ide vagy oda,az egyik csecsemogondozo azt mondta a korhazban,hogy fel ne ebresszem oket ejszaka ha alszanak,nappal volt,hogy 5es fel orat is ataludtak,aggasztott,hogy felcsereltek a nappalt az ejszakaval,mert ejszaka meg pontos idoben kertek.Na most este 11 orakkor etettom oket majd 4.30kor ujra,kicsit cumiztattam oket,hogy birjak,bele-bele aludtak,nem volt siras.Ugyanigy szeretnem tovabbra is ha kibirnak ezt a par orat ejszaka,meg fogjak szokni par nap alatt ha kitartoan ulok az agyuk mellett es tartom a cumikajukat,hogy huzzuk 4.30ig????Persze tudom,hogy sokan 1 nyoszorgesre is bedugjak a cicit a szajukba de ok 1 gyerekesek,olyan nem tud tanacsot adni 1 ket gyerekes anyukanak,itt fele annyi a pihenes es ketszer annyi a feladat.Valaszodat elore is koszonom!!!!Kriszti..

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Még csak 3 hetesek, ne akard őket az éjszaka átalvására szoktatni. Még nagyon kicsik, szoptasd meg őket, amikor csak felébrednek, aztán majd lassan beáll a maguk evési ritmusa.

  • Angi

    2013. szeptember 30. hétfő

    Kedves Ági! Olyan problémával fordulok hozzád, hogy a 9 hónapos kisfiam már több mint egy hónapja minden nap a nappali alvásból sírva riad fel és kb. fél, egy óráig nyűgösködik, de van amikor a következő alvásig. Napközben kétszer alszik. Pár hete már az elalvás is nehezen megy napközbe. Sokszor egy óra alvás után felriad és sír, ilyenkor egy kis teával vagy tápszerrel visszaaltatom, mert semmi nem jó neki, aztán alszik egy órát még és megint sír, de visszaaludni már nem akar. Mitől lehet ez? Éjszaka is áll a kiságyba és sír,általában kétszer háromszor egy éjszaka. De van hogy hajnalig fel sem ébred. Ha hagyom sírni teljesen magához tér és órákig nem alszik vissza. Mit tegyek, hogy ez megváltozzon? Két gyerekorvosnak is említettem, az egyik azt mondta ez egy átmeneti időszak nála, a másik pedig hogy valamitől megijedt és próbáljam kizárni azokat a körülményeket, amitől megijedhet. Ez szerintem lehetetlen, mert egyik napról a másikra még a mosógéptől is megijedt, vagy egy idegentől,stb… Válaszodat előre is köszönöm.

    • Angi

      2013. szeptember 30. hétfő

      Még annyit elfelejtettem, hogy csak cumisüvegen hajlandó elaludni, máshogy nem.

      • Vida Agi

        2013. október 03. csütörtök

        Valószínűleg valami felriasztja ilyenkor, ami zavarja. Ez leggyakrabban a fogzás szokott lenni, de ha mostanában kezdett el mászni, vagy felállni, akkor a mozgásfejlődés miatt is lehet.
        A fogzás biztos jele, ha nappal nyálzik, mindent a szájába vesz és még nincs kint legalább 6 foga. Homeopátiás alkati szerrel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a a http://www.kismaamblog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Bogi

    2013. szeptember 30. hétfő

    Kedves Ági!

    A 8 hónapos kisfiam már egy jó ideje nagyon rosszul alszik. Az elején betudtam annak, hogy hasfájós volt, jöttek a frontok, meg a két alsó foga. Most elkezdett a felső kettő is kijönni, de szerintem nemcsak ez lehet a baj. Este 9 órakor már aludni szokott, és egy éjszaka alatt minimum 3-4szer felkel (volt olyan is, hogy óránként). Éjszaka még egyszer szopizik (ugy is alszik el), a többi alkalalommal iszik egyet, vagy csak ringatnom kell egy pár percig. Azt nem értem, hogy hogy nem fárad el, hiszen regggel már 6 órakor fent van, déletőtt és délután alszik összesen kb 1-1,5 órát és egyfolytában pörög, nagyon aktív. Tanácstalan vagyok, hogy mit próbáljak ki, kezdek én is kimerülni az éjszakázástól. Tanácsodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Ennek leggyakrabban a fogzás áll a hátterében, mivel a fogzás az első 6 fog áttöréséig zavarja a kicsit (nem csak akkor, amikor már áttörik a fog, hanem folyamatosan). Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, ez lehet az oka. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Gabcsi

    2013. szeptember 28. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom, Noemi 2 hete töltötte be az egy évet, pontosan a születésnapján kezdtük el a családi napközibe való beszoktatást, ahol heti 2×6 és 2×9 órát kellene töltenie 4 (néha csak 3) másik gyerekkel együtt.
    A probléma ott kezdődik, hogy Noemi kb. 4-5 hete erős szeparációs szorongással küzd. Ordít, ha WC-re megyek, vagy bárhová, ahová nem viszem magammal, sőt, ha ébredéskor az apukája megy be hozzá, akkor is elkezd sírni és keres engem a szemével, ha meglát, kéreckedik hozzám. Egyedül a nagymamájával van szívesen az én jelenlétem nélkül.
    A gond pedig ott folytatódik, hogy a beszoktatást rögtön az elején elrontottuk. Az első két nap (pontosabban kétszer 2 óra) remekül sikerült: csak a nevlőnő volt ott, Noemi, meg én. Noemi örült a sok újdonságnak, önfeledten mászkált, játszott. Én nyugodtan átvonulhattam másik szobába, nem hiányolt. Sőt, egyszer 3/4 órára ki is mentem sétálni, ő pedig nem keresett, hagyta magát etetni és pelenkázni is. Én biztos vagyok azonban, hogy a sok új inger lekötötte, és csak egyszerűen nem jutott eszébe engem keresni, viszont ha tudatosult volna benne, hogy én „leléptem”, biztos sírt volna. Aztán a 3. napon következett be a baj: Noemi boldogan kezdett el játszani, akkor már a többi gyerek is ott volt, a nevelőnő pedig azt javasolta, hogy menjek haza. Én pedig sajnos így tettem. Fél óra múlva jött a telefonhívás, nem is hallottam mást, csak a lányom ordítását. Gyorsan odaértem, maximum összesen 10-15 percet ordíthatott, de a nevelőnő képtelen volt megnyugtatni, bármit is vetett be. Akövetkező napon, mikor megérkeztünk, mintha kicserélték volna a lányom: kapaszkodik belém, erősen magához szorít, arcát a vállamra hajtja. Fél óráig nem is tudtam letenni, mert ha megpróbáltam keservesen sírt. Nagy nehezen egyszer csak sikerült letennem, de azóta egy méternél távolabbra nem mehetek tőle, ha ott vagyunk. A nevelőnőtől fél, sír, ha felveszi, vagy ha a közelébe megy. Máshol, más társaságban ugyanolyan vidám és közvetlen, barátságos baba maradt, mint amilyen mindig is volt. Más emberekre mosolyog, kommunikál idegenekkel is, de a nevelőnőt azóta egyértelműen elutasítja.
    Ezenkívül még a következő is hátráltatja a beszoktatást: Németországban élünk, rajtam kívül szinte csak németek veszik körül Noemit, én viszont kizárólag magyarul beszélek hozzá. A nevelőnő már négyszer(!) kért meg, hogy amíg ott vagyunk nála, beszéljek németül Noemihez, hol arra hivatkozva, hogy az könnyítene a beszoktatáson, hol arra, hogy rossz neki és a többi gyereknek, hogy nem értik amit mondok. Én erre mindannyiszor elmondtam neki, hogy nem tudok, és nem is akarok Noemihez németül beszélni, az „anyanyelv” az anyanyelv. Szívesen lefordítok bármit, de képtelen vagyok az egyéves lányomhoz németül beszélni. A gyerekek közül pedig az én meglátásom szerint mindössze egy kisfiú az, aki felfigyelt az idegen nyelvre, és ő kérdez engem gyakran h mit mondtam, én pedig mindent lefordítok. A probléma viszont az, hogy mióta ezzel nyaggat, azóta iszonyú feszült vagyok, mikor ott vagyunk. Szinte alig merek Noemihez magyarul szólni, mintha megtiltották volna…Emiatt feszült a légkör, és ezt gondolom Noemi is érzi.
    És még egy apróság: a nevelőnő olyan kérésekkel bombáz, mint pl.: Dolgozzak azon, hogy Noemi megkedveljen egy plüssállatot, mert az biztonságot nyújtana a számára, mikor nem vagyok vele. Vagy: vigyek Noeminek egy általam viselt ruhadarabot, az illatom miatt. Vagy pl. többször lérdezte, hogy hogyhogy Noemi nem cumizik, mert hogy az milyen jól megnyugtatná. Én elmondtam, hogy Noemi szereti a plüssállatokat, de nem ragaszkodik hozzájuk. Meg hogy az illatom még újszülött korában sem nyugtatta meg. Cumit pedig már vagy ezerszer nyomtam a szájába, de maximum fordítva bekapja és rágja…A legjobb barátnőm, aki pszichológus, és az anyósom, akivel nagyon jóban vagyok, azt mondják, hogy a nevelőnőnek jólbevált „sablonai” vannak, és az a gond, hogy Noemi ebbe nem passzol bele.
    Legutóbb pár napja szüneteltetnünk kellett a beszoktatást, mert Noemi egyből összeszedett a gyerekektől valami vírust. Mikor felhívtam a nevelőnőt, hogy nem megyünk, bizonytalanságot éreztem a hangján és rákérdeztem, hogy ugye nem azon töri a fejét, hogy esetleg nem fog működni Noemivel a dolog és fel kell bontanunk a szerződést. Erre őszintén bevallotta, hogy ő maga is kételkedik a sikerben.
    Én Noemit látva, abszolút reálisan úgy ítélem meg, hogy kizárt, hogy ő elfogadja a napközit. Bennem jelenleg két ellentétes érzés motoszkál:
    – Egyrészt szeretném, ha Noemi „szocializálódna”. Tudom, hogy ebben a korban még nincs erre szükségük a gyerekeknek, de félek, hogy ha nem megy most napközibe, és még évekig ő van a középpontban, úgymond minden kívánságát lessük, akkor annál nehezebb lesz később közösségbe beszoknia.
    – Másrészt valami, amit én anyai ösztönnek nevezek, azt mondja, hagyjam inkább az anyósomra Noemit, mert ott arany élete lenne: Noemi megbízik benne, imád vele játszani, én pedig ugyancsak 100%-osan bízom az anyósomban. Jó a viszony köztünk, a neveléssel kapcsolatban minden egyes lépésemet tiszteletben tartja, minden egyes darab keksznél megkérdez, hogy odaadhatja-e Noeminek. Szeretem, ha Noemi vele van, mert mi a párommal inkább csendesebb, visszahúzódóbb emberek vagyunk, az anyósom viszont hangosabb, imád beszélni, sokkal temperamentumosabb, és úgy gondolom, jó ha Noemi ilyet is tapasztal. Sokszor úgy érzem, tanulhatok is az anyósomtól pár dolgot, ami a nevelést illeti. Ő csakis arra törekszik, hogy Noemi rengeteg szeretetet kapjon, biztonságban érezze magát, minden tulajdonságát és szokását őszintén elfogadja és a pozitív oldalukat nézi. Amikor kell, bátorítja, amikor kell, vigasztalja, ha dühös, vagy hisztis, vagy képtelenség bepelenkázni vagy felöltöztetni, nem húzza fel magát, hanem azt mondja, hogy megérti, hogy most dühös, és jó dolognak tartja, ha Noemi nem fojtja el az indulatait, hanem kiadja magából. Ezekkel én is mind egyetértek, csak nálam azért néha betelik a pohár.
    A szívem azt mondja, hagyjam az anyósomra, hogy így továbbra is egy boldog, derűs, kiegyensúlyozott kislány anyukája lehessek.
    Ezen kívül a szeparációs szorongással kapcsolatban szeretnék kérdezni: mindenhol azt olvasom, hogy a 8 hónapos és a másfél éves kor a durva. Hogyhogy Noeminél a 12. hónapban kezdődött? Vagy egyszerűen ennyire anyás lett és ez már így is marad? Remélem nem rontottam el azzal semmit, hogy mindig felvettem ha sírt.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    U.i.: Gratulálok a blogodhoz, állíthatom, hogy 80 millió németnek még nem sikerült ehhez foghatót alkotnia! 🙂
    Üdv: Gabi

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      A beszoktatás mindig nehéz dolog. Szerintem hallgass a szívedre 🙂 3-4 éves kor előtt minden kisgyereknek jobb családi körben, elég utána közösségbe menni.
      A szeparációs szorongás azért kezdődhetett később, mert addig jól érezte magát és biztonságban. Utána önállósodni kezdett és csak akkor kezdett el szorongani, ez normális. Nem rontottál el semmit, inkább valamit nagyon jól csináltál, mert nem kezdődött el hamarabb 🙂

  • Erika

    2013. szeptember 27. péntek

    Kedves Ági az én babám minden alvás előtt sírva alszik el miért?délelőtt alszik 10 11ig és egészen este 8ig fent van néha becsúszik egy két 10 perces alvás!miért alszik el sírva?mit tegyek?

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Valószínűleg azért, mert túl fáradt már addigra és nem tud magától kikapcsolni elalvás előtt. Segíts neki egy kicsit az elalvásban és megszűnik a sírás.

  • Zsuzsi

    2013. szeptember 27. péntek

    Kedves Ági!

    Nagy szükségem lenne a segítségedre. Fél éves kisfiam két óránként ébred éjjel, és csak úgy tud visszaaludni, ha mellre teszem. Egyszer eszik is éjjel, a többi csak „altatás”. 2-3 hónaposan végigaludta az éjszakát, aztán egyre csak sűrűsödtek az ébredések. Nappal is csak mellen alszik el, ami nem lenne gond, de akkor meg kb. fél óra múlva ébred fel, és sír (hasra fordulva ébred, amúgy oldalt, vagy hanyatt fekve alszik), és gyakran látszik, hogy még aludna, olyankor mellre teszem, és visszaalszik. Hogy tudnék segíteni azon, hogy visszaaludjon szépen? A felveszem-leteszem módszert próbáltuk, nem vált be, egyre jobban belehajszolta magát a sírásba és a fél óra hamar eltelt, és a pár perces ölben létek alatt kialudta magát. Az éjszakai evésnek sem örülök igazán, nappal sokszor eszik keveset, nagyon fogytán a tejci, de a tápszert csak akkor fogadja el, ha nagyon éhes, jellemzően csak este és éjjel. Mellétáplálni nehezen tudok, két hét alatt alig jutottunk el 4-5 kiskanál barackpüréig..Szóval több fronton is gondban vagyok, de a visszaalvás a legsúlyosabb.
    üdvözlettel:
    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2013. december 05. csütörtök

      Jön a foga, ezért kel ilyen gyakran, tehát a fogzáson kell segítened most elsősorban. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, akkor biztosan a fogzás zavarja éjjel is. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz rajta segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Nelly

    2013. szeptember 25. szerda

    Nalunk most kezdödött el a probléma. Az esti altatasi probléma mar megoldodott, viszont éjjel megébred egyszer és kezdödik a 2 oran at tarto cirkusz. A 10 hos kislanyom eddig ataludta az éjszakakat. Ha megébredt, elég volt egy kis hatsimi, 1-2perc alatt visssaaludt, nem vettem ki a kisagybol. Kb.2 hete kezdödött, hogy rendszeresen felébred éjjel fél2 fele. Bemegyek hozza, megölelgetem, puszilgatom, visszagombolyodik és probal aludni. 1-2 perc mulva ujra kezdi, ujra bemegyek. Ez a huza-vona megy 2 oran keresztül, de a végén mar nem csillapodik el, mindenhogyan ordit. Azt is megprobaltam, hogy vele maradok mar az elsô megébredésénél. Ez segitett ugyan, nem sirt, s 5 percenként nézte, hogy ott vagyok-e, s ez megnyugtatta. Viszont igy sem tudott visszaaludni, pedig probalta, szépen feküdt csendben, de nem tudott elaludni. HA kimentem, ha bent maradtam, nem tudott aludni. Tegnap kinomban adtam neki tapszert, s attol visszaaludt. Most akkor raszokik az éjjeli evésre? Eddig soha nem evett éjjel! Ugy érzem, hogy ez all a hattérben, mert nappal korabban jo evö volt, mostanaban sajnos nem akar szilardat enni, csak a tapszert. De azt dupla mennyiségben (900ml nappal, 200ml éjjel) Azt szeretém kérdezni, hogy ezzel raszokott az éjjeli evésre? Le lehet szoktatni rola? Vagy ez természetes és majd elnövi? Még csak 2 éjjel adtam neki tapot. Probalok nappal kiados ételeket adni neki, de par kanal utan becsukja szajat, elforditja fejét és innentôl beleimadkozni sem tudom az ételt. Tapszerrel kell kiegészitsem minden étkezését, holott par honapja a tizorais és uzsis tap ki volt valtva teljesen. Mit lehet most tenni?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ahogy a baba nő, nő a tápanyagigénye is, ezért a korábban éjjel nem evő baba megint megéhezhet. Ez 10 hónaposan még egyáltalán nem gond, 1,5 éves korig egy éjjeli evést a legtöbb baba megtart. Idővel majd, ahogy egyre több szilárdat eszik, el fogja hagyni az éjjeli evést.

  • Györgyi

    2013. szeptember 25. szerda

    Kedves Ági,
    Nekünk is gondjaink vannak az elalvással. Kisfiam 5 hónapos, és az esetek többségében túlpörög, majd keservesen sír az álmosságtól. A külső ingereket megpróbáltam már minimálisra szorítani, ezen felül próbálkoztam kiságyba, hintába stb. az altatással, persze énekléssel, dúdolással kísérve, de legtöbbször csak az válik be, ha felveszem, és a karomban elringatom. Próbáltam „ráhagyni”, de 2 perc múlva még keservesebben sírt. Kérdésem lenne, hogy hogyan lehetne ezeket sírásokat kezelni? Félek, hogy ha a karomban altatom el, akkor elkényeztetem…annyit kell tudni a kisfiamról, hogy nagyon érdeklődő, érzékeny a külvilág ingereire, de amúgy egy nyugodt baba, sokat eljátszik magában, ébredés után is elvan a kiságyba, amíg be nem megyek hozzá. Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ha sír, mindenképpen nyugtasd meg. Ez nem elkényeztetés, hanem megnyugtatás. Még kicsi, nem képes megnyugtatni magát, neked kell megtanítanod ezt neki.

  • Tóth Kata

    2013. szeptember 23. hétfő

    Kedves Ági!

    20 hónapos a kislányom és másfél hónapja nem akar este elaludni időben.Egyre rosszabb a helyzet 11 és éjfél között alszik el úgy hogy szinte összeesik.Mindig úgy indul hogy mindjárt elalszik aztán jön egy pont kipattan a szeme és felkel és játszani akar.Ha nem engedjük hogy felkeljen akkor jön a hatalmas ordítás.Hétkor vacsorázik utána fürdés, kakaó és alvás jönne.eddig jó volt ez a menetrend aztán egyszercsak nem.már sokmindent kipróbáltunk,nem nézhet tv-t csak reggel,fürödtünk előbb,könnyűt kapott vacsorára,nem ivott este kakaót.esti mesét mondok neki már egy éve arra alszik el,de most már az sem érdekli.megcseréltük a fürdést és a vacsorát hisz délben olyan könnyen elalszik ebéd után.Minden csak egy napig vált be.nem tudom már mit tehetnénk, hogy mitől nem tud elaludni esténként.

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      A kakaóban koffein van, ne add neki este és könnyebben fog menni az elalvás.
      Ezenkívül meg legyél nagyon határozott, sok kisgyerek órákig képes húzni az elalvást, mert látják, hogy anya mennyire érzékeny rá.

  • Szilvia

    2013. szeptember 21. szombat

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos és gondok vannak az altatással. Nappal kb 3-4 órát tud ébren lenni, de általában 2 óra után már nagyon kezd nyŰgösködni és csak kézben hajlandó lenni, ami nagyon fárasztó. Van, hogy ilyenkor inkább elviszem sétálni , ott mégjobban elfárad, és utána gond nélkül elalszik cicin. A reggel a legrosszabb, olyankor már 1 óra elteltével kezd nyŰgösködni, ásítozik, de nem hajlandó elaludni kb 3 óra eltelte előtt. Éjjel kb 9-10 órát alszik, de kb 4-5 x kel cicizni. Foga még nincs, az éjszakai ébredseknél nem sír fájdalmasan, csak jelez, és ha nem reagálok gyorsan, akkor túlpörög, és 1 órába is telik, míg vissza tudom altatni. Megszokásból ébredhet? Közel azonos időkben ébred. Van, hogy 1,5 van, hogy 3 óránként.. Az esti altatás is rémálom, 9-10 között alszik el, de akkor is nagy nehézségek árán. A régi rutinra már rég nem alszik el, ezért fürdés után hagyom még játszani, aztán amikor fáradt ringatás, hogy ellazuljon, és cicin alszik el. Zavarhatja a TV és a számítógép ? Napközben 3x alszik,(ezek összesen kb 3 órát tesznek ki) és sajnos van, hogy az utolsó 7-kor kezdődik kb 8-ig. Ha nem hagyom aludni nem lehet vele bírni,nem eszik, és sír, ezért is hagytam meg ezt az utolsó alvást. Ha valamiért 4,30-kor ébred az utolsó alvásból, akkor sem alszik el 9,30-nál előbb. Mit és hogyan kellene tennem, hogy előbb elaludjon este, és ne kelljen ennyiszer? Reggel lehet azért nyŰgös, mert nem aludta ki magát? Már nagyon kezdek kimerülni, ezért lenne szükségem a tanácsaira..
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. december 05. csütörtök

      Többféle oka is lehet annak, ha nem alszik a baba. Nálatok valószínűleg több ok is jelen van egyszerre: a fogzás, a mozgásfejlődés és az altatási szokások hiánya (itt nem csak arról van szó, hogy a szokás hiányzik, hanem a következetesség és az elhatározás a te részedről is fontos).

      Ebben a cikkemben mindent leírtam erről a témáról, megtalálod benne a megoldást magatok számára is: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/nem-alszik-a-baba

  • Ági

    2013. szeptember 21. szombat

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni.
    19 hónapos kisfiamnak nem volt még olyan éjszakája amióta megszületett, amit át aludt volna. Nappali alvásokat sem viszi túlzásba, de úgy veszem észre az elég neki. (Egyszer alszik kb. 1-1,5 órát)
    Viszont vannak olyan éjszakáink, amik borzalmasak. Felébred és nem bír vissza aludni és csak sír, vagy kéri hogy ringázzam vagy adjak neki szopit. Ez eltart két órányi ideig is. Akkor annyira elálmosodik, hogy elalszik, de akkor is csak segítséggel. A másnapunk is ilyenkor elég nyűgös.
    Mit kellene tennem? Mi okozza ezt a rossz alvást? Választ előre is köszönöm. Ági

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Gyakran az okozza ezt, hogy a kicsi nappal nagyon túlpörgött. Ilyenkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek homeopátiás szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Dia

    2013. szeptember 20. péntek

    Kedves Ági!
    Nem biztos, hogy a témához kapcsolódik a problémánk, de mindenképpen az elalváshoz. Kisfiam 24 hetes. Kb. 2 és fél hónaposan már átaludta az éjszakát este 8-tól általában reggel 5-ig, 6-ig. Aztán kb. 2 hónapja ez megszűnt. 2-szer mindenképp, de van hogy 3-szor is felébred éjszaka. Ilyenkor rendesen szopizik is. Van, hogy akár 20 percig. Pár nappal ezelőtt bújt ki az első fogacskája. 2 hete elkezdtem etetni is, mivel több mint 2 heti próbálkozás után sem sikerült sajnos szaporítani a tejemet és nem vagyok a tápszer híve. Az esti elalvás sajnos mostanában nem túl vidám. De már az is a hozzátáplálás előtt kezdődött. Délelőtt és este már csak szopizás közben alszik el. Ha megpróbálom csak úgy letenni az ágyba, nagy sírás következik. Este miután elalszik, kb. fél óra múlva felsír, aztán van hogy utána még egyszer-kétszer. Olyankor már nem szopizik, amint felveszem visszaalszik. Legalább is úgy tűnik, mert ha azonnal visszateszem, természetesen megint sír. Aztán az éjszakai ébredéseknél sokat pukizik. Lehet, hogy a pocakjával lehet gond? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Nem a pocakjával van a gond, ezt a fél órával az esti lefekvés utáni felsírást ebben a korban a kezdődő fogzás szokta okozni, általában a Chamomilla alkatú gyerekek sajátja. Homeopátiás alkati szerrel tudsz segíteni neki, erről bővebb leírást a a http://www.kismaamblog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • Évi

    2013. szeptember 20. péntek

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretnénk kérni.
    A kisbabánk 3,5 hónapos és még mindig nem sikerült napirendet bevezetni nála. A nappali alvással vannak nagy problémák, az éjszaka viszonylag rendben van. Fél 9 körül fürdik, utána vacsora és alvás, kb. fél 5-ig. Reggeli után nem tudom rögtön visszafektetni, mert nem álmos. Ilyenkor fent van 1,5-2 órát, utána altatom. Kb. 3/4 órát alszik. Amikor felébred elvileg még nincsen itt a következő étkezés ideje (4 óránként szeretnénk etetni), és még nem is éhes. Már itt megdőlt a napirend, miszerint alszik, utána eszik. Ha megvárom az etetési időt, ami 9 óra, akkor viszont utána rögtön aludni fog, mert nagyon fáradt. De nem fog 13 óráig aludni, amikor újra megetetném. És így tovább. A legnagyobb baj az, hogy össze vissza alszik, van, amikor fél-3/4 órát és nem tudom visszaaltatni, van amikor meg 3 órát. A délután már teljesen káosz, késő délutánra már nem bírunk vele. Van amikor annyira fáradt, hogy 1 órába is beletelik, mire elaltatjuk.
    Nála nem létezik mély alvás, hiába telik le a 20 perc. Minden apró zajra felriad.
    Azt mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy nagyon sokat bukik. A tápszerbe sűrítőt kap, homeopátiás szereket is adunk neki, az ágya meg van emelve a fejénél, büfizés után nem tesszük rögtön vízszintesre, de még így is. Van amikor alvás után felvesszük és akkor is jön belőle.
    Azt sem értjük, hogyan lehet az, hogy nem tud cumizni. Igényli az elalváshoz, de nem tudja a szájában tartani, nem szívja be, fogni kell.
    Tudnál nekünk tanácsolni valamit?
    Előre is köszönjük szépen a segítségedet!

    • Évi

      2013. október 31. csütörtök

      Közben megoldódott. 🙂

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Nem kell a babának mindig ugyanannyit aludnia, általában délelőtt hamarabb fáradnak el és hosszabban alszanak, délután pedig egyre hosszabban tudnak ébren lenni és csak 20-30 percet alszanak. Ha altatod, azzal az a gond, hogy olyankor is elalszik, amikor még nem igazán álmos, ezért riad fel olyan könnyen. Ebben a korban általában 3 nappali alvást igényelnek a babák. Ha még nem éhes ébredés után, az nem gond, nem kötelező a 4É sorrend, a lényeg az, hogy valamilyen sorrend legyen.

      Cumizás: a babák egy része nem tud még ebben a korban hatékonyan cumizni, ez normális. Esetleg más formájú cumival lehet próbálkozni, vagy kisebb (esetleg nagyobb) mérettel.

  • Enikő

    2013. szeptember 18. szerda

    Kedves Ági!
    5 hetes a babánk, éjjel jól alszik (még felkel2x), de nappal nem tudom elaltatni. Reggeli után még alszik egy nagyot,és délután 15 órától is, az ágyában, de a nap többi részében nem.Több válaszban leírtad már a probléma megoldását, de nálunk az a gond, hogy sokat bukik a baba, ezért a büfiztetést vállon 25-30 percre is elhúzzuk, többnyire alszik közben, de ha utána pelusoznánk vagy letennénk játszóra, bukik, ezért úgy alakult a rendszerünk, már ha lehet rendszerről beszélni, hogy szopizás előtt pelusozzuk. Ha a játszóban bukik, vagy a kiságyban, felvesszük, különben még több tej visszajönne. Hogy tudnék így egyáltalán evés-ébrenlét-alvás ciklusokat kialakítani? Egész nap rajtam lóg így szinte, etetés után nem nagyon merem már letenni. Szépen gyarapszik egyébként, nem sír amikor bukik. Sétálni se tudunk menni, mert végig sírja mert nem álmos. Amikor pedig egyébként is aludna, akkor nem viszem sétálni, mert pihennem kell nekem is, különben nincs elég tejem. Gonndolom előbb-utóbb át kell állnunk tápszerre, de ha le tudnám tenni nap közben időnként, tudnám szoptatni rendesen, így viszont ki kell egészítenem sokszor, korábban lefagyasztott vagy lefejt tejjel. Előre is köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Valóban az a gond, hogy a vállatokon kipiheni magát és mivel ő még felszínesebben alszik, ezért neki ennyi is elég. De még nagyon kicsi. 2-3 hét múlva, amikor már kicsit nagyobb lesz, be fog állni a nappali alvásritmus. A bukástól egyébként nem kell félni. Ez természetes jelenség. Ha kicsit túleszi magát, akkor nagyobbakat bukik. Csak emiatt nem kell kivenni játék közben a kiságyból. De ha nagyon aggódsz emiatt vagy nem csökkenne a nagy bukások száma, érdemes kivizsgáltatni, hátha reflux áll a háttérben.

  • Ivett

    2013. szeptember 17. kedd

    Amikor megszületett a babám, azt hittem megy majd minden mint a karikacsapás. Nos nem ment. Az első dolog, amire rá kellett jönnünk, hogy a mi babánk nem az az alvós típus. Hiába írta Spock doktor a könyvében, hogy az átlagos kisbaba kb. 20 órát alszik, mondtam is viccesen, hogy ennek nincs gyereke! 🙂
    Gréti lányunk nem aludt túl sokat napközben, de szerencsére éjszaka igen, csak szopizni kelt fel, ami azért kényelmes volt számomra. Nappal feküdt a játszószőnyegen, nézelődött, ha megéhezett szopizott, keveset szundikált, de mélyalvás nem volt sosem. Mivel téli baba volt, ha az idő engedte, nagyokat sétáltunk a Dunaparton, de ott is inkább nézelődött, semmint aludt. Megszoktuk, hozzá idomultunk. Most 22 hónaposan is csak egyszer alszik /nálunk nem volt három- illetve kétszeri alvás/ kb. 1,5-2 órát, többet nem is hagyom, mert akkor túlalussza magát és estére nagyon felpörög. Este 3/4 9-kor vonulunk be a szobájába 1 üveg kakaóval, azt behúzza, az oldalára fordul és már alszik is, reggel 7-8-ig! Idő kellett, míg erre rájöttünk, kiismertük a gyerekünket!!!
    Novemberre várjuk a második lánykánkat, kíváncsiak vagyunk, ő milyen lesz, pont az ellentéte és rekordokat fog aludni, vagy ő is az éberbaglyok táborát fogja erősíteni? Nos, majd kiderül. 🙂

  • Greta

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Agi! De jo ez a cikk! Nalunk éppen most kezdödöt az esti cirkusz 4 napja. 1 hét mulva lesz 10 honapos a kislanyom. Eddig minden este elaludt, mint a kisangyal. Fürdés elött egy kis jaték apaval amig én elkészitem a fürdövizet. 8-kor fürdés, tapszer, mese, fél9-9 fele betettem az agyba és mar aludt is szépen. A ceremonia minden este ugyanaz mar 3 honapos kora ota. Kb.1 hete kezdett felborulni minden. Ugy kezdôdött, hogy a nappali 3 alvasrol attért 2-re. Aztan egy borus, hideg napon ujra 3-szor aludt, s olyan hosszakat (1.5 ora mindharomaszor) hogy este nem volt még annyira almos. De mégis ugyanugy jartam el, gondoltam hatha mégis elalszika megszokott idöben. Itt kezdödött minden. Amint kijöttem a szobabol, elkezdett sirni. Azt hittem, faj a foga, mert hete ota kinlodunk vele és nem akar attörni. Adtam fajdalomcsillapitot, de nem hozott valtozast. Megismételtem a szokasos ceremoniat 3-4-szer és fél 11 lett, mire elaludt. Persze reggel emiatt késöbb is kelt, s a jol bevalt napirend jol elcsuszott. A masodik este is ugyanez történt, amint kijöttem volna a szobajabol, felallt a kisagyban és sirt. (Menni még nem tud, csak allni). Kivettem, ismételgettem a ceremoniat, ö meg provokalt, hogy csikizzem meg, a szememet bôkötte, mert azon minden elnevetem magam. A faradtsagtol beajult fél 11-kor, de ekkor mar hiszti volt, mert akkor is sirt ha az ölemben volt, barmit csinaltam, barhova vittem, sirt. Ugyanez a 3. éjszaka. Arra gondoltam, itt a szeparacois szorongas ideje, plusz a fogzas. Napközben is odajön hozzam egy kis ölelésre, allandoan a nadragomat huzkodja és a labam alatt téblabol a draga kis maszatom. De 6 hét mulva sajnos el kell kezdenie a bölcsit és éppen most kezd reggel 9-kor kelni! Pedig eddig a 7 oras kelés éppen jo lett volna a bölcsi szempontjabol, mert az 8-kor kezdôdik. Amugy is egy baba ne fél 11-kor aludjon, ez szerintem nem természsetes. Hiszen mi is hulla faradtak vagyunk mar arra. Mit csinaljak most? Mit csinaljak, hogy ne hiszti legyen az elalvas elött? Elmulik ez magatol? A ceremonia ismétlése nem segit semmit. Nem akarom, hogy ezt megszokja, szeretnék idejében közbelépni. Nagyon kôszönöm a valaszat elöre is.

    • Greta

      2013. szeptember 19. csütörtök

      Megtalaltam am a megoldast 🙂 még nem volt faradt, ezért ugy intéztem a nappali alvasat, hogy estére elegendöen faradt legyen. 2 perc siras utan mar aludt is.

      • Vida Agi

        2013. szeptember 20. péntek

        Örülök, hogy megoldódott a probléma 🙂

  • Ági

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Ági!

    Segítséget szeretnék kérni.
    19 hónapos kisfiamnak nem volt még olyan éjszakája amióta megszületett, amit át aludt volna. Nappali alvásokat sem viszi túlzásba, de úgy veszem észre az elég neki. (Egyszer alszik kb. 1-1,5 órát)
    Viszont vannak olyan éjszakáink, amik borzalmasak. Felébred és nem bír vissza aludni és csak sír, vagy kéri hogy ringázzam vagy adjak neki szopit. Ez eltart két órányi ideig is. Akkor annyira elálmosodik, hogy elalszik, de akkor is csak segítséggel. A másnapunk is ilyenkor elég nyűgös.
    Mit kellene tennem? Mi okozza ezt a rossz alvást?

    Választ előre is köszönöm.

    Ági

    • Vida Agi

      2013. november 06. szerda

      Ennek 3 oka lehet:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak “anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.

      3. Sok nappali élmény éri és ezért riad fel éjszaka. Ha azt tapasztalod, hogy ez az alvásproblémák oka, az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este.

  • erzsike

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Agi! Kisbabam 7 honapos. Eddig nem volt baj az elalvassal. Lattam rajta hogy almos, letettem a kisagyba elinditottam a zenelo forgot az agy folott es ujjat szopva el is aludt. 4 napja mikor leteszem, elkezd sirni es nem akar elaludni, pedig latom rajta h almos. Mi lehet az oka? Mit tegyek? Koszonom

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Valószínűleg már nem a megszokott időpontokban álmosodik el, hanem kicsit később. Próbáld meg 5-20 perccel később fektetni, mint eddig.

  • Timi

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Ági!
    Az én Fiam 13hónapos,és még egyetlen egy éjszakát sem aludtunk át.Fürdés után azonnal cici,és olyan 1/4 10körül már alszik is.Beteszem az ágyába,de nagyon hamar megébred.Az a legnagyobb problémám,hogy ő olyan típusú gyerek aki nem szereti ha simogaják.Értem ezalatt azt,hogy éjszaka ha sír odamegyek hozzá,és próbálom simogatni hogy aludjon nyugodtan tovább,de nem állja,tolja el a kezemet.Ezután kiveszem a mi ágyunkban,de ott sem működik,mindenképpen cici kell neki ilyenkor,mindegy hogy ha 10x kell fel,akkor 10x cicizik.Erről hogyan tudnám leszokatni?Még napi 3szor cicizik,plusz éjjel.Csak cicivel tud elaludni.Ezen hogyan segíthetek?
    Illetve az érdekelne még engem,hogy hogyan lehetne neki segíteni,hogy nyugodtabban aludjon.Olyan gyorsan szuszog,nyugtalanul alszik,nagyon sokat forgolódik.Délben is mikor alszunk,egy fél óra alvás után felpattan,elkezd beszélgetni,majd elborul és ott is marad,visszaalszik.
    Nem tudom mitévő legyek,nagyon nehéz ez az alvás,én már sokszor nagyon fáradt vagyok,ehhez nem lehet hozzászokni.
    Előre is köszönöm a segítségedet

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Nem a szoptatással van a probléma, számára ez megnyugvás, ezért ragaszkodik hozzá, és ezt szokta meg, ezért hisztizik, ha nem adsz neki visszaalváshoz cicit. De nem ezért ébred fel. Azért ébred fel, mert valami más baja van, csak a szopihoz ragaszkodik, mert azt szokta meg.

      Miért ébredhet fel? Ennek 2 oka is lehet ebben a korban:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak “anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

    • Vida Agi

      2013. december 01. vasárnap

      Nem a szoptatással van a probléma, számára ez megnyugvás, ezért ragaszkodik hozzá, és ezt szokta meg, ezért hisztizik, ha nem adsz neki visszaalváshoz cicit. De nem a szoptatás miatt ébred fel. Azért ébred fel, mert valami más baja van, csak a szopihoz ragaszkodik, mert azt szokta meg.

      Miért ébredhet fel? Ennek 2 oka is lehet ebben a korban:
      1. Fogzik Az őrlőfogak és a szemfogak áttörése sokkal fájdalmasabb, mint a metszőfogaké. 2 éves korig 16 fog szokott kibújni, 2-3 éves kor között még 4. Ha nappal nyálzik, esetleg duzzadt az ínye hátul, vagy látványosan rágja a kezét-játékait, akkor ez a helyzet. Adj neki éjszakára egy kanál Nurofent, ez segíthet.

      2. Szeparációs szorongás: tesztelni akarja, hogy éjszaka is megvagy-e. Segíthet, ha éjszakára alvósállatkát kap, vagy akár a te kispárnádat, mert annak “anya-szaga” van, de az is megoldás lehet, ha éjjel pár napig Apa megy be hozzá, ez általában 1-2 nap alatt megoldja a gondot. Azt is lehet, hogy az első ébredés után magad mellé fekteted, de csak akkor, így ha kinövi ezt a korszakot, nem fog beszokni az ágyatokba, addig viszont jól alszotok. Persze mindez csak akkor segíthet, ha külön szobába költöztetitek, mert ha együtt vagytok és lát titeket, akkor kérni fogja a segítséget és átköltözik az ágyatokba.Ha nagyon túlpörgött és nehezen alszik el, akkor az afrikai Rooibos gyümölcstea segíthet, két csészével igyon egyet napközben, egyet este. Az állandóan nyüzsgő, nehezen lenyugvó gyerekek szere a Coffea tosta 15CH, ebből 2×5 golyót lehet adni (homeopátiás szer, patikában kapható).

  • Tündi

    2013. szeptember 17. kedd

    Kedves Ági.5honapos kislányom kb. egy honapja alig akar aludni nappal.Szinte egyik naprol a másikra történt.Most max. 3-4*20percet alszik napközbe.Vidáman ébred.Mindig akkor probálom elaltatni amikor látom rajta,hogy fáradt,álmos,de igy is van hogy félórát sír mire elalszik.Az éjszakáink viszont szuperok,fél nyolckor általába alszik,egyszer kér cicit és reggel 7ig,fel nyolcig alszik.Az esti elalvas simán megy.Miért nem akar nappal aludni?
    Köszönönöm

    • Gina

      2013. szeptember 17. kedd

      Szia, nekünk ugyan ez volt olyan 4 és 6 hónapos kora között. 2 óránként kidőlt 20 maximum 30 percre és végig aludta az estét, de utána kezdte elhagyni ezeket a rövid alvásokat, eleinte délben a 2. alvásnál aludt nagyot(1-2 órát), de azután ugyan úgy elszunnyadt 2 óra múlva 20 percre, majd délután is bejött egy nagy alvás és végül nem akart 2 óránként aludni, megtartotta a 2 hosszút 🙂

  • Moncsi

    2013. szeptember 17. kedd

    Ez a cikk soha jobbkor nem jöhetett. Tegnap este nálunk is lezajlott, az aludj már – de én még nem akarok. Apa bevitte a nagylányunkat a helyére. Nem akart elaludni, ment a huza-vona. Kis idő múlva engedtem, hogy kijöjjön mellém a kanapéra, ahol beszélgettünk, és kb
    perc múlva aludt is a combomra borulva. Tudom, hogy ez sem jó, de valamelyest példa a fenti erőszakos altatás következményeire 🙂