Lepkehimlő

Új járvány ütötte fel a fejét, egyre több anyukától hallom, hogy a kicsi elkapta a lepkehimlőt (más néven: pillangó vírus), ezért úgy gondoltam, összeszedem az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A lepkehimlőt (más néven „ötödik betegséget”) a papovírus B19 nevű vírus okozza (amit pillangóvírusnak is neveznek), a bárányhimlőhöz hasonlóan vírusos fertőző betegség, ami főként a 4-12 éves gyerekek körében terjed, de kis mértékben a felnőttek is fogékonyak lehetnek rá.

lepkehimlős kiütés

Így néz ki a jellegzetes lepkehimlős kiütés

A betegség ismertetőjele, hogy lázzal vagy anélkül, nátha-szerű tünetekkel indul, ezért megfázásnak vagy influenzának tűnhet, különösen, mivel a lepkére emlékeztető kiütések csak a 14.-17. napon jelennek meg. Először az arcon, majd a törzsön és a végtagokon is megjelennek a nagyméretű, viszkető foltok.

A lepkehimlő kiütései néha pirosak, néha csak durva a felületük, ezért össze lehet téveszteni az ekcémával. A foltok kezelése a bárányhimlős kiütésekhez hasonló: elsősorban arra kell törekedni, hogy a kicsi ne vakarja el őket.

Hasonlóan a bárányhimlőhöz, a lepkehimlő esetében is igaz, hogy felnőttkorban szövődményeket okozhat, főként izületi fájdalmakat, valamint a terhesség első harmadában vetélést.

A lepkehimlő első jellegzetes tünete: a kiütés

A lepkehimlő első tünetei inkább náthához hasonlítanak, csak napokkal később jelentkeznek az első kiütések.

A betegség lappangási ideje 10-14 nap, ezalatt fertőz (cseppfertőzéssel terjed), viszont a kiütések csak ezután jelentkeznek. Ha a kicsi tünetmentes (nem lázas), akkor nyugodtan mehet közösségbe. A kezelés a tünetek csillapításából áll (lázcsillapítás stb.)

Amennyiben várandós vagy az első harmadban és a gyermeked környezetében felütötte a fejét a járvány, célszerű a lappangási időre kihagyni a közösséget vagy a cseppfertőzés ellen maszkkal védekezni.

Várandós vagy? Vajon mit történik most a pocakodban? Mekkorának kéne lennie a babának és mit tud?
Itt megtudhatod >>

Már anyuka vagy? Jól fejlődik a gyermeked? Megfelelően fejlődik a mozgása? És a beszéde? És a viselkedése?
Innen megtudhatod >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

8 Comments

  • Andi

    2011. augusztus 24. szerda

    Kedves Ági!

    21 hetes kismama vagyok. Van egy 1,5 éves kislányom. 1 hónappal ezelőtt rokon kislánynál jártunk, aki akkor makk egészséges volt, másnap kijöttek rajta a pillangóvírus tünetei pont aznap mikor külföldre utaztak. 1 hét elteltével csináltattak vérvételt neki, mikor hazatértek a nyaralásról, ekkor már tünetmentes volt. Vérvétel eredményét úgy értékelte az orvos, hogy nem pillangó vírussal fertőződött. De az anyuka elvitte egy másik orvoshoz a leletet és ő azt mondta ez bizony pillangó vírus volt.
    Abban az időben amikor mi találkoztunk vele, ő már fertőzhetett. Rá 2 hétre a 1,5 éves kislányom lebetegedett (persze ekkor még nem tudtuk, hogy ez a rokon kislány a pillangó vírussal fertőződött) kapott a lányom augmentint, mert csúnya volt a torka és be is lázasodott 2 napra, de a gyerekorvosunk meg sem említette, hogy esetleg a lányom ezt kaphatta el.
    Most kicsit félek, mert pár nappal később nekem is fájt a torkom, ennek kb 1 hete. Azóta semmi. De félek mi van akkor ha mindketten a lányommal beleestünk ebbe a vírusba. Hiszen olvastam, hogy kismamákra illetve a magzatra nagyon veszélyes.
    Ez a pillangó vírus minden esetben olyan tünetekkel jár, amikor az arcon kiütéses folt jelenik meg? MErt nekünk ilyenünk nem volt.
    Ha vérvételt csináltatok az ki tudja mutatni, hogy átestem-e ezen a víruson most vagy akár korábban?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Andrea

    • Vida Agi

      2011. augusztus 26. péntek

      Igen, a kiütések kis idővel a náthás tünetek után mindig jelentkeznek.

  • Kornélia

    2011. július 13. szerda

    Szia Ági!
    Bevallom és már tul vagyok atz 5X-en , demég életemben nem hallottam erről a lepke himlőről!!! A kis unokaöcsém kapta meg igy most ismerekedem vele, de nem nagyon szeretném közelről megismerni, mivel 3 unokám van 3 és fél hónapos, 9 éves és 12 éves!
    De milyen betegség ez és mennyire fertőző? Az tudom, hogy ven lappangási ideje, de meddig fertőz? Abárányhimlőt tudjuk, a rózsát is , de ezt nem. Kérnálek arra, hogy még egy kicsit részletesebb leirást adnál a fentieken
    kivól! Nagyon köszönöm és várom a választ! Üdvözlettel:Kornélia

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      A fenti cikkben minden információt megtalálsz, amit kérdeztél: 10-14 nap a lappangási idő, ezalatt fertőz, vírusos betegség, főként 4-12 éves kor közöttiek kaphatják meg, ritkán felnőttek is.

  • Anna

    2011. május 25. szerda

    Én kb. 26 hetes terhes vagyok, és sajnos ma derült ki, hogy a két nagyobb ovijában lepkehimlő van. Együtt játszottak kis lepkehimlős barátnőjükkel.
    Ha kiüt rajtuk, mit tegyek? Okozhat ez magzati károsodást? Ha igen, csak akkor, ha nálam is jelentkeznek a tünetek? Ebben az esetben hogyan kerülhetném el? Inkább ne nagyon érintkezzek a gyerekeimmel legalább két hétig? (Ezt el sem tudom képzelni… 🙁 )

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      A lepkehimlő vérszegénységet okozhat a magzatnál, ha te is megfertőződsz. A lappangási idő alatt te nem fertőződhetsz meg a gyerekektől, de ha elkapták, akkor igen, ezért ebben az esetben érdemes maszkot hordanod, amíg nem múlik el a betegség. Ha elkapod tőlük, akkor vérátömlesztésre lehet szükség a magzat megmentése érdekében.

  • ircsi

    2011. május 18. szerda

    Szia Ági!

    Épp terhes voltam, mikor 3 éves kicsi lányom is talán ezt a vírust kapta el. 12 hét előtt lehettem és nagyon megijedtem, de nekem a nőgyógyászom, védőnőm illetve a gyerekorvosunk azt mondták, hogy ez nem veszélyes rám.Jelenleg 16 hetes vagyok és minden ok. Csak vetélést okozhat vagy betegséget is a magzatra?

    köszönöm:Ircsi

    • Vida Agi

      2011. május 30. hétfő

      A pillangóvírus vérszegénységet okozhat a magzatnál, ezesetben a kismamának vérátömlesztésre van szüksége, így meg lehet menteni a magzatot.