Húzogassunk vagy ne húzogassunk?

Megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy kell-e, szükséges-e a fiúgyermekek nemiszervén az előbőrt húzogatni vagy sem. Néhány orvos a mai napig azt javasolja, hogy már 3-4 hónapos kortól minden nap vagy heti egyszer húzzuk hátra az előbőrt, mások azt tanácsolják, 2 éves korig egyáltalán ne huzigáljuk és akadnak olyan orvosok is, akik azt mondják, csak próbálgassuk a vízben fürdéskor hátrahúzni, de ha nem megy, nem kell erőltetni. Kinek van igaza és mikor jelent gondot a letapadás?

Húzogassunk vagy ne húzogassunk?A jelenlegi álláspont szerint 2 éves korig nem kell húzogatni az előbőrt, mert az berepedhet és emiatt fertőzés vagy hegesen gyógyulhat be a seb, ami miatt később műtétre lehet szükség. 2 éves korig az előbőr tapadása kifejezetten hasznos, védi a gyermeket a kórokozókkal szemben.

2 éves korig csak akkor van szükség orvosi beavatkozásra, ha a vizeletürítés nehézkes: a vizelet nem legalább gyufaszálnyi vastagságban jön, hanem annál vékonyabban, a fitymazsák pisiléskor nagyon megduzzad, vagy a vizelet csak csepeg. Ezesetben orvoshoz kell fordulni és ha ő szükségesnek tartja, akkor van szükség műtétre.

2 éves kor után akkor kell orvoshoz fordulni, ha vizelési nehézség áll fenn, valamint ha az előbőr még mindig nem visszahúzható. Amennyiben ténylegesen letapadás áll fent, vagy másodlagos fitymaszűkület alakult ki, akkor itt is műtétre van szükség, amelyet altatásban végeznek az urológián.

Veleszületett fitymaszűkület esetén csak akkor kell 2 éves kor előtt műtétet végezni, ha a szűkület vizeletürítési problémákat is okoz.

Miért sír a baba? Megtanulhatsz-e az ő „nyelvén” beszélni, vagy várnod kell egymás teljes megértésére addig, amíg meg nem tanul beszélni? Katt ide a válaszért! >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

31 Comments

  • Fatime

    2011. április 08. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 8 hónapos,3 hónapos koráig húzogattam neki és elég jól ment,majd kis szünet következett és már nem lehet neki hátrahúzni,azért fürdéskor a meleg vízben amennyire engedi húzogatom neki.Volna egy kérdésem.Hallottam róla,hogy Bp-en,valahol nem műtéttel,sem kézzel,hanem vakummal húzzák hátra a bőrt,és ez nem is fáj.Meg tudnád mondani,hogy hol van ez a kórház?
    És mi a te véleményed a vakumról?
    Köszönöm válaszodat

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Hallottam már én is erről a módszerről, azonban nem tudom, hol végzik.

  • Török Erika

    2011. április 04. hétfő

    A kis fiam most 16 hónapos,a fütyijén meg sem mozdul a bőr, kis korától folyamatosan próbálgatom de erőltetni sose mertem,a gyerek orvos is próbálta sikertelenül,azt mondta másfél éves korában vigyem vissza,hátha enged addig és ha nem meg kell műteni.A tanácsodra és véleményedre lennék kíváncsi,előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      A jelenlegi ajánlás szerint 2 éves korig kell várni vele, és ha akkor sem lehet felhúzni, akkor van szükség műtétre.

  • Mimi

    2011. március 04. péntek

    Kedvs Ági!

    Kérdésem az lenne, hogy 19 hónapos kisfiamnek kb 4mm jön hátra, de nm engedi, hogy nála járjak, sir is és én nem kinoznám ezzel, még a fürdését is megzavarom.. ha nincs vizeleti problémája, és hagyom, akkor majd csak orvos nézze meg, vagy hogyan tehetem, hogy engedje, esetleg fáj neki ?

    lehet fura kérdés, de ha nem tudok hozzá jutni, csak sirás árán, akkor inkább nem teszem.

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Nem kell erőltetni nagyon, elég, ha csak egy picit húzod hátra, ameddig engedi. Sok kisfiú nem szereti egyébként, ha piszkálják neki. 2 éves korig nem kell teljesen hátrajönnie az előbőrnek, a 2 éves státuszvizsgálaton az orvos meg szokta nézni, hogy hátrajön-e már, és mivel neki gyakorlottabb a keze, elképzelhető, hogy te nem tudod hátrahúzni, ő pedig igen.

  • Andi

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Agi,
    engem is erdekel ez a tema, mert egy 4 es fel honapos kisfiam van.Eddig nem huzogattuk neki az elobort,de amikor a dokinal voltunk azt mondta hogy eddig is kellett volna.Nem tudom, hogy kinek a tanacsara hallgassak,mert mindenki mast mond.A piselessel nincs gondja a dragamnak,szepen ivben tortenik. Mikor kell akkor elkezdeni huzogatni?azt sem tudom mennyire kell felhuzni,nem faj neki?

    • Vida Agi

      2011. január 30. vasárnap

      Az idősebb orvosok valóban gyakran azt tanácsolják, hogy húzogatni kell már egészen kis korban, azonban a legújabb kutatások szerint 2 éves korig nem kell húzogatni, mert berepedhet. Olvastam egy gyermeksebész beszámolóját, amiben elmondta, mennyi olyan babával találkozott már, akinél az otthoni huzigálás miatt berepedt és össze kellett varrni.

  • Andrea

    2011. január 23. vasárnap

    Szia Agi!
    Nagyon erdekel engem is ez a tema, mert egy 4 honapos kisfiam van.Eddig nem huzogattam neki az elobort, de mar nem tudom mit csinaljak, hiszen ahany velemenyt hallok mind kulonbozik.Tobb orvos tanacsat kertem, de az osszes mast mond.Anyukakkal is beszelgettem errol, itt is megoszlik a velemeny.
    nem tudom, hogy ha eddig nem huztam ezutan se tegyem, varjak 2 eves korig, vagy kezdjem el?
    Nincs gondunk a pisilessel, sosem gyulladt be a futyije.
    Mit tanacsolsz?
    Valaszodat elore koszonom.

    • Vida Agi

      2011. január 29. szombat

      Mint a cikkben is olvashattad: 2 éves korig ne húzogasd.

  • Éva

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!
    Mi születésétől kezdve hátrahúztuk a bőrt, csak amennyire engedte(pici lyuk látszott 2-3mm). Aztán valahogy elhagytuk egy kis ideig, és legközelebb mikor próbáltuk, már épp hogy volt egy picike lyuk(tehát összébb szűkült 1mm). Azután ismét próbáltuk, de nem erőltetve, így maradt a picike lyuk, nem tágult. Most kilenc hónapos és 1-2 hete, elkezdte a kukiját, herezacskót,- gyúrni, húzni. Elég furcsán nézzük, hogy nem fáj neki? Szinte dupla olyan hosszúra húzza a bőrt. Azóta hogy így gyakorlatozik, mintha feloldódott volna a bőr, nagyobb a lyuk kb.:3-4mm. Mindig csak addig húztuk amíg a bőr engedte, de most jobban engedi. Az a kérdésem, hogy amit Ő csinál attól lehet e baja? Ha hosszúra kihúzza az nem okoz berepedést? Illetve azért csinálja mert ismerkedik vele, vagy mert valami baja van(viszketés esetleg?). Első baba ezért nem tudom, hogy ez természetes e, vagy szóljak orvosnak? Köszönöm. Éva

    Válasz:Nem, ettől nem lehet baja, ahol már fáj neki, ott úgysem húzza tovább. Ezt csak kíváncsiságból csinálja, most fedezi fel a testét, teljesen természetes.

  • Meva

    2010. október 03. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem lányom van, de a blogon a kérdésemhez ez a téma áll a legközelebb.
    Kislányomnak (7 hónapos) és sosem piszkáltam bele a puncijába, max ha kakis, vagy belegyűlt a krém orvos, védőnő tanácsára. Viszont észrevettem, hogy hüvely bemenetet (lyuk:)), mintha egy hártya fedné. Épp egy anyuka ismerősöm volt nálam az ő lány 1 hónappal idősebb, és megnéztük neki milyen, hát neki van lyuk, szépen mint a nagyoknak. Neki a védőnője tanácsolta, hogy húzza szét erősebben néha a punciját. Na nekem ilyet senki nem mondott és most olyan mintha összenőtt volna a bőr rajta. Ez probléma? Húzogatnom kellett volna? A védőnőm tanácsa nem mindig a legjobb…Lehet orvoshoz kellene vinnem? Kíváncsi vagyok a véleményedre. Előre is köszönöm!

    Válasz: Nem szükséges húzogatni, de ha elváltozást látsz rajta, akkor mutasd meg a gyermekorvosnak.

  • L.Szilvi

    2010. május 27. csütörtök

    Sziasztok! Jelenleg 4 hónapos a kisebbik fiam és már gyönyörűen teljesen feljön neki a bőr. Már az első itthoni fürdetésnél amennyire engedte a bőr felhúztuk, és napról napra jobban feljött. Kb a végleges formáját 2 és fél hónaposan érte el. Baja biztos, hogy nem lesz a kicsinek, a nagyobbik fiammal is ugyan ezt tettük. 35 évet dolgozott anyósom bölcsődében, így az ő, illetve a védőnőnk tanácsára a bőr felhúzását minden fürdetés alkalmával megismételtük. A 4 éves fiam csoportjában, elég sok kisfiúnak orvosi segítséggel kellet szobatisztaság után felhúzni a bőrt, nem lehetett kellemes neki. Én ennek nem tenném ki a fiaimat. Szilvi

  • milananyu

    2010. május 16. vasárnap

    Egyetlen mondat még a témához.Nekem kiskorától fgova a férjem csinálja, én se tudtam hogyan kell, de ő ugye tudja, hiszen mindnnap mossa maga is.
    Szóval ez talán segíthet ha apura hagyjuk.ÉN kb két éves korában mertem először hozzá nyúlni, most 3,5 éves s még szoktam most is szerencsétlenkedni::)))-na persze az egész apu művelt akkor lép érvényben ha megtehetjük, mármint ha apu otthon van fürcsire.

  • Babydream

    2010. május 14. péntek

    Szeretnék én is hozzászólni a témához. Az én kisfiam most volt áprilisban 1 éves és nekünk is mindig modta a házi orvos, hogy húzogassam addig amíg engedi a bőr. Hát én úgy is tettem, de nem sokat engedett. Aztán egy másik doktornőnél jártunk és ott Ő rákérdezett a fütyi húzogatás megy Anyuka, hát mondtam neki, hogy mindig fürdésnél próbálom, de nem igazán megy hátra.Mondta akkor nézzük meg, természetesen Ő teljesen hátra húzta , egy kicsit be is repedt .De azóta mindennap csinálom este fürdetésnél előtte nem tudtam, hogyan kell, mert mindenki csak annyit mondott, hogy húzogatni kell, de hogyan? Főleg akinek első gyerek az honnan tudja? olyanról is hallottam aki szintén úgy mint én , hogy nem tudta és nem is erőltette és aztán műtét lett a vége ,2 évesen vitte először orvoshoz és ott meg már le is tolták, hogy miért csak most jött. Aztán kanállal kellett felszedni a bőrt.Akkor kinek kell hinni annak aki azt mondja ráér 2 évesen vagy annak aki már javasolja, hogy korábban elkezd. Az biztos ha korábban elkezded és talán bereped a bőr arra biztos nem fog emlékezni, de ha későn kerül orvoshoz arra már biztosan emlékezni fog.Az biztos, hogy teljesen ki voltam bukva, hogy nekem ez nem megy, mert sehogy nem sikerült hátra húznom a bőrt, de amikor először sikerült, komolyan nagyon örültem, mert remegő kezekkel csináltam féltem, hogy nehogy ,fájjon neki. De már teljesen megszokta és biztos, hogy nem fáj neki, mert akkor valószínű ellenkezne.:-)

  • Bernadett

    2010. május 07. péntek

    Kedves Ági!
    Ma olvastam válaszodat. Köszönöm.
    Nem vettem észre a ,,válaszolási-időtartam-megjegyzés-t,, , valahogy összefolynak a betűk.. Ugyanakkor régebben nem volt ilyen megjegyzés az oldalon, ezért is kerülhette el figyelmemet.

  • Mimi

    2010. május 07. péntek

    Kedves Ági,
    Írtad, hogy ha húzogattam és szépen jött akkor tegyem ezt tovább. Az, hogy szépen jött az azt jelenti, hogy egy kicsit kilátszik a makk teteje, de nem egészen jön ki. Így érted ezt te is???

    Köszönöm

    Válasz Igen.

  • milananyu

    2010. május 07. péntek

    Ági, nekem egyetlen kérdésem lenne még ezzel a témával kapcsolatban, amit kérdezett más is, de választ nem láttam-lehet én vagyok bamba…szóval:2 éves korban mi változik, h akkor már lehet húzogatni?Tehát miért érdemes várni addig?
    Köszönöm előre válaszodat.

  • Mimi

    2010. május 07. péntek

    Kedves Ági!

    Az lenne a kérdésem, hogy ha már a 9 hónapos kisfiamnak húzogattam (mert úgye itt mindenki azt mondta) de nem szeretném, hogy emiatt ártsak neki, de ha most abbahagyom a húzógatást, azzal jót teszek, vagy folytassam, ha már elkezdtem…. Mit tanácsolsz?

    Türelemmel várom válaszodat!

    U.I : Nem csoda, hogy azonnal nem jön a válasz, hogy is birod mindezeket a kérdéseket megválaszolni…Na de nagyon jó hogy vagy nekünk!!! Kellemes hétvégét!!

    Válasz: Ha húzogattad és szépen jött, akkor huzogathatod tovább, mert most már úgysincs letapadva. Ha nem jött még, akkor viszont ne húzd tovább, nehogy megsérüljön.

  • Vida Agi

    2010. május 06. csütörtök

    Bernadett, a kérdésedre válaszoltam, hetente egyszer szoktam végignézni a kérdéseket és megválaszolni, ezt a hozzászólás mező előtt le is írtam és kértem a türelmeteket is, mivel nagyon sok kérdés érkezik.

  • milananyu

    2010. május 04. kedd

    Szia, Kata eliszem, én is kíváncsi vagyok Ági véleményére is.Igazad van gyerekorvosok is a „biztosra „mennek, nekünk is rögtön antibiotikumot írnak fel, kisfiamnak orra folyt s antibiot írt fel neki, 2, ill 4 hetesen….:(
    Na de várjuk a választ Ági:)

  • kata

    2010. május 04. kedd

    Kedves Milianyu!
    Valószínű azért lett műtét 2 ill 2-5 évesen műtét, mert a gyerekorvosok ezt biflázták be. Én mindig alternatív megoldást választok akár betegségről akár ilyen témáról legyen szó. Sajnos azt tapasztalom, hogy a legtöbb gyerekorvos mást se tud, gyak gyógyszert felírni, beparáztatni a szülőt, antibiotikumot adni meg szteroidot. Ezeknél van sokkal finomabb módszer is, én annak a híve vagyok. Épp ezért várom, hogy Ági mit reagál a kérdésemre.

  • Bernadett

    2010. május 04. kedd

    Sajnálom, hogy nem kapok választ kérdéseimre…. Mikor jön el az idő a válaszadásra??

  • Bernadett

    2010. május 04. kedd

    Sajnálom, hogy nem kapok választ kérdéseimre….

  • Bernadett

    2010. május 03. hétfő

    Ágitól várom kérdéseimre a választ!
    Köszönettel: Bernadett

  • milananyu

    2010. május 02. vasárnap

    Kata s bernadett, na ez az amit én is írtam ha nem kezdi vki időben sajnos így játr, műtét, lesz ami elég fájdalmas, ismerőseim gyerekének is, volt, s aztán visszatartotta pisit stb úgy fájt neki utána is…én sem értem miért ne lehetne húzogatni hamarabb, én az urulógus ismerősömre hallgatok, kicsinél is elkezdem, látom tényleg sokaknak baj lesz ha nem kezdik, ha kicsin kezdjük/kezditek(mint én a nagynl, teljesen természetes lesz nem, s nem lesz az h nem engedi)nekünk nagy mondja mindi füörcsinél, h akkor mosssuk a most a fütyit, semmi fájdalommal nem jár….

  • kata

    2010. május 02. vasárnap

    Szia Ági!
    Nagyon jó a téma. Sajnos nálunk is a gyerekorvos azt mondja h huzogatni kell, és 2 éves korig legyen meg a műtét. Ami érdekes, hogy a magán homeoopátiás gyerekorvosunk megnézte, azt mondta hogy ne huzogassuk, sőt, elég ha 10 éves kor körül visszük, ha még akkor se megy hátra. Szerintem amúgy úgyis jelez a gyerkőc, ha gond van. Vagy fáj neki, vagy jön belőle valami v. hasonló. A kérdésem: mi történik 2 évesen? Magától átalakul a bőr és hátrahúzhatóvá válik? Miért 2 éves kor? Mi változik?

    Válasz: Nem pont 2 éves korban változik, de a lényeg az, hogy 2 éves korra megvastagszik a bőr és nem tapad már le annyira, mint korábban. Gyakorlatilag ez a kórokozóktól is véd.

  • Bernadett

    2010. május 01. szombat

    Szia Ági!

    Köszönöm, hogy írtál erről a témáról.

    Sok helyen utánanéztem én is, ahol olyan dolgokat olvastam, hogy 1 éves kor után (valahol már 6 hón. kortól javasolják) kell elkezdeni a bőr huzogatását, sőt, a gyerekorvosunk és védőnőnk is ezt javasolta. Megmondom őszintén, hogy mi ezt nem csináltuk 1 éves, hanem kb. másfél éves kortól, viszont gyermekem alig engedi, így ritkán kerül erre sor.
    A bőr alatt látható váladékkal nincs semmi gond, nem okoz gyulladást!

    2 éves volt áprilisban. Megnézte a gyerekorvos, s azt mondta, hogy le van tapadva a bőr (ezt látjuk mi is), és mesterségesen fel kell oldani (kezével lehúzza róla a bőrt), altatás, érzéstelenítés nélkül.
    Ilyen fizikai beavatkozás esetén ugyanúgy beszakadhat a bőr, sőt el is repedhet…..

    Ági, szerinted ez jó megoldás?? Ez iszonyat fájdalommal jár, főleg egy kisgyermeknél!!!!
    Vagy vigyük urológushoz? Vagy a letapadást is műtéti úton (altatásban) meg lehet oldani?

    Olvastam Emla krémről, ami állítólag elzsibbasztja, érzésteleníti az adott területet, így fájdalommentesen, vagy kevés fájdalommal lehúzható a bőr.
    Ági, erről mit tudsz?

    Ha 2 éves kor után sem lehet lehúzni a bőrt a kukiról, akkor további ,,tornáztatással,, (rendszeres otthoni húzogatás mellett) 4 éves korig a probléma megoldódik???

    Várom kérdéseimre a mielőbbi választ. Előre is köszönöm!
    Bernadett

    Válasz: Általában pénteken vagy szombaton szoktam válaszolni mindenkinek, aki az adott héten kérdezett. A letapadást először tényleg kézzel próbálják megszüntetni és ha nem megy, akkor jön csak a műtét, hiszen ez utóbbi sokkal macerásabb és azért az altatásnak kockázatai is vannak. A hozzáértő kezű orvos le tudja úgy húzni, hogy ne fájjon. Valóban szoktak vele várni 1-2 évet, hátha a huzogatás hatására leoldódik, különösen, ha vizelési problémát nem okoz. A krémes megoldást én is hallottam, ez orvostól függ, hogy van-e benne tapasztalata és ezért megcsinálja-e úgy. Szerintem ezt a dolgot semmiképpen ne próbáljátok házilag megoldani, ha 2 éves és még le van tapadva.

  • milananyu

    2010. április 30. péntek

    Sziasztok, hát nagyon érdekes téma, két kisfiam van.
    A nagyobbik, 3,5 éves….6 hetes kora körül jött az urulógus főorvos barátunk aki megnézte a fütyijét(szakmai ártalom::)S fel is húzta kicsit az előbőrt, mondta, h csináljuk, míg majd teljesen hátra nem jön, mert ha másfél éves korig nem megy hátra akkor műtét, sok ilyet csinál azt mondja, akik elhanyagolják.
    Nem tudom most mi legyen, kisebbik fiúnk 3 ,5 hónapos, nála is kezdenénk, de akkor ezek szerint mégse??
    Nagyibbiknál soha semmilyen kellemetlenséget, fájdalmat nem okoztunk, mindig fürcsi közbe „tornáztattuk” sose repedt be vagy ilyesmi…
    Most nagyon megzavarodtam, kinek higyjek?Ha két éves korában kezdjük el, s akkor már annyira letapad nem akkor kell műtét??nekem elég sok ismerősöm van aki nem csinálta, s végül műtét lett 2, 2,5 éves korban…

  • B.Szilvi

    2010. április 29. csütörtök

    Szia Àgi,

    engem picit más szemszögből érdekelne ez a téma: nem árt a gyereknek lelkileg a huzogatás? Nem frusztrálja, nem lesz később emiatt bármilyen szexuális problémája?
    Nálunk a férjem fürdeti a fiunkat, így a húzogatást is ő intézi…
    17 hónapos és már érdeklődik a „cici” ill. a nemiszerveink iránt (öltözéskor látja) és látszik rajta, hogy kíváncsi, zavart nevetgéléssel mutogat és mondogatja a nevüket. Mi természetesen reagálunk, mondom neki, hogy „igen, ez anya cicije, ez meg a pocija, köldöke” és aztán szépen témát váltunk.
    Ha például apukájával átöleljük, megpusziljuk egymást, akkor is egy mindentudó mosollyal néz ránk, majd odafurakszik hozzánk, közénk.
    Ez a zavartság természetes egy kisgyereknél? Honnan tudja, hogy ez a téma más?
    Köszönettel: Szilvi

    Válasz: A kisgyerek nem tudja, hogy ez a téma más, őt ez is érdekli és kíváncsi rá, a többit csak ti gondoljátok oda 🙂 Nagyjából 4-5 éves kor között kezdi el őket jobban foglalkoztatni ez a kérdés, de akkor is inkább csak a csókolózás, szerelem és ilyesmik, a szex maga nem. Jellemző az is, hogy a lányokat jobban érdekli mindez, mint a fiúkat. A cicinél inkább azért szokott lenni nevetgélés, mert a kicsi emlékszik még a szoptatásra, ezért nevetgél, illetve észreveszi azt is, hogy neki olyan nincs, mint neked, ezért is kíváncsiskodik.
    A húzogatás szexuális problémát nem okoz még ebben a korban, de a fájdalmas élmények azért kerülendők, ezért nem szabad erőltetni.

  • Durda Katalin

    2010. április 29. csütörtök

    Szia Ági!Örülök neki,hogy erről a témáról írtál.Engem is érdekel ez a dolog.A kisfiam 1 éves,és a tanácsadáson a gyerekorvos azt mondta,hogy húzogassam neki nagyon az előbőrt.Pedig nincs neki semmi vizelési problémája,írtad hogy az okozhat problémát.most nem tudom jó e az ha én húzogatom neki,vagy kárt okozok vele.teljesen tanácstalan vagyok nem akarok neki rosszat.Segíts ha tudsz,kérlek!Előre is köszönöm:Kata

    Válasz: Mint a cikkből is kiderül: 2 éves korig nem kell húzogatni. Egyszer olvastam egy riportot egy gyermeksebésszel, aki elmondta, hetente több műtétet is végeznek olyan piciken, akinek berepedt az előbőr és mennyire veszélyes dolog is az avatatlan huzigálás.