Hasfájás az első hetekben – Van megoldás?

A legtöbb szakkönyv szerint az újszülött csak eszik és alszik az első pár hétben, éppen ezért az anyukák többsége nagyjából erre is számít. Vannak azonban babák, akik nem csak esznek és alszanak, hanem a fennmaradó időt sírással töltik, sok fejtörést okozva ezzel a családnak.

baba hasfájás, infacolA sok sírást okozhatja egyszerű alkalmazkodási zavar: a kicsi számára az állandó hőmérsékletű anyaméh után a „külvilág” éles fényei, zajai, a mozgások zavarhatják, kiszolgáltatottnak és emiatt feszültnek érezheti magát, ezért sírdogálhat többet a kelleténél. Gyakran emellé még egy másik kellemetlenség is társul: míg az anyaméhben a kicsit a köldökzsinóron át a méhlepény táplálta, most magának kell megszereznie a táplálékát és az emésztőrendszere is megváltozik, és ez bizony hasfájáshoz vezet.

Mi okozhat a születés utáni 6 hétben hasfájást?

1. Az anyatej összetétele

Ha az anya puffasztó ételeket eszik, tejet iszik, sok tejterméket fogyaszt, túlságosan fűszeres ételeket eszik, ezek az anyatejbe átkerülve érzékenységet okozhatnak a babánál. A szoptatás elején nem kell mindenáron szigorú diétát tartani, de hasfájás esetén meg kell nézni, mit eszel és egyenként megpróbálni elhagyni a problémásnak tűnő ételeket.

2. Levegőt nyel a baba

Szoptatás közben a baba levegőt nyel, ami légbuborék formájában feszíti a hasfalat, bélgörcsöket okoz. Ez általában ilyen kis korban még zavarja a babát, szokatlan a számára, később megszokja, legkésőbb 3 hónapos kor után ez már nem zavarja őt, nem érzi fájdalmasnak, erre szokták tévesen azt mondani, hogy „elmúlt a hasfájása”, holott az ok nem szűnik meg, csak éppen már nem zavarja a babát, illetve az emésztőrendszere is sokat fejlődik erre a korra. A levegő nyelésen segíthet, ha szopi után alaposan megbüfizteted úgy, hogy a válladra veszed, a két karja hátadra lóg és a válladon van a pocakja, te pedig sétálsz vele, így a vállad mozgása segít a légbuborékok távozásában.

3. Nehezen kakil a baba

Az anyatej rosttartalma kicsi, ami székelési nehézségeket okozhat a babánál, ilyenkor a baba általában a szoptatás megkezdése után nyomni kezd, erőlködik, abbahagyja a szopizást és sírni kezd. Ilyenkor segíthet, ha hanyatt fekteted és a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, ez segíti a bélmozgást, a szelek és a széklet távozását is.

4. Egy kakukktojás: Túletetés

Gyakran tanácsolják hasfájás esetén az anyukának, hogy etessen ritkábban, vagy határozott időközönként, hogy „ne keveredjen az megemésztett és a még emésztetlen anyatej”, azonban a valóságban a hasfájásnak nem oka a kétféle anyatej összekeveredése. A baba számára az anyatej természetes étel és ital, nyugodtan lehet igény szerint, akár másfél óránként is etetni az újszülöttet, ha úgy kéri – idővel az anya is egyre rutinosabb lesz és észreveszi, ha a baba nem éhes, hanem más miatt sír és a baba is egyre nyugodtabb lesz majd.

A túlságosan ritka, időre etetés még ronthat is a hasfájáson: a baba túlságosan mohón kezd enni, ezért levegőt nyel, és ettől még jobban fáj a hasa.

5. Tápszer?

Tápszeres baba esetén (akár pótlásként, akár anyatej helyett kap tápszert a baba), hasfájásnál több tényező is felmerülhet:

1) Le kell cserélni a tápszert: ha nem HA tápszer, akkor felmerülhet a tejérzékenység gyanúja, ezért speciálisan tejfehérje-érzékeny babák számára készített tápszerre lehet váltani, de az is lehet, hogy más márkára kevésbé érzékeny a baba, vagy ha nagyon bukós, akkor AR tápszerre van szüksége.

2) A cumisüveget nem megfelelően szopizza, nem képződik megfelelő vákuum, ezért túl sok levegőt nyel a kicsi. De gondot okozhat az is, ha túl nagy a lyuk a cumisüvegen (túl gyorsan eszik a baba) vagy ha túl kicsi (túl sokat kell dolgoznia az ételért, és közben sok levegőt nyel)

6. Szoptatós tea

Az anyukák tejszaporításra gyakran isznak szoptatós teát, amik édeskömény és ánizs tartalmúak. Mindkét hatóanyag okozhat érzékenységet a babánál, ezért ha hasfájást tapasztalsz, érdemes másik szoptatós teára váltani, vagy homeopátiás szert alkalmazni tejszaporításra.

Mit lehet adni az első hetekben a hasfájásra?

Az 1 hónapos kor előtt jelentkező hasfájás oka gyakran a levegőnyelés, amire olyan szert kell adni, ami segít a pici pocakjából a légbuborékot eltávolítani. A baba beleiben a gázok sok kis buborék formájában vannak jelen, ezeket a szer egy nagy buborékká alakítja és segít a szelekkel együtt távozniuk.

Erre a célra többféle praktikát szoktak bevetni az anyukák. A különféle teák (Mecsek baby, édeskömény-tea) hátránya, hogy az édeskömény tartalmuk miatt a babánál érzékenységet és további hasfájást okozhatnak, valamint a teáztatás elveheti a kicsi étvágyát, éppen ezért célszerűbb különféle hasfájásra való szerekkel próbálkozni.

Kevés olyan szer kapható a patikában, ami már újszülött kortól is adható. A legismertebb ezek közül az Infacol, amely a légbuborékok okozta hasfájásra lehet alkalmazni már az első hónapban is.

Minden használat előtt fel kell rázni (mivel szuszpenzió, ezért ha nem rázod fel, a hatóanyag az üveg alján marad) és minden evés előtt 0,5 ml-t kell adni belőle a babának (a felszívott mennyiséget a kicsi nyelvére kell csepegtetni). Ha 3-4 nap után nem hat, akkor lehet növelni a mennyiséget, és etetésenként 1 ml-t adni a kicsinek. Mivel a hasfájás gyakran hajnalban jelentkezik, ezért az Infacolt ilyenkor célszerű az éjszakai etetések előtt is adni.

Mivel az Infacol úgy működik, hogy segít a légbuborékok összegyűjtésében, majd a szelek távozásában, ezért evés után alaposan büfiztesd meg a babát (legalább 10 perc), valamint, ha azt tapasztalod, hogy ilyenkor erőlködik, pukizni próbál, de nem sikerül neki, akkor hasmasszázzsal (a köldök mellett kb. 1 cm-re az óramutató járásával megegyező irányban körkörösen) segíthetsz a szelek távozásában.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

21 Comments

  • Berta Lászlóné

    2012. március 08. csütörtök

    Kedves Ági!
    Nagymama lettem kb 1 hónapja, ennek minden boldogságával együtt. Gyönyörű az unokám (kislány), jól van a lányom is, csak egy problémám van.
    Nagy tapasztalatom van a Cégem egyik termékével (nem írom le a nevét, – nem akarom itt reklámozni!), ami nagyon jó a hasfájós babáknak, de a lányom nem akarja adni a babának. Én meg nem akarok erőszakoskodni.
    Mit tegyek?

    • Vida Agi

      2012. március 11. vasárnap

      Gratulálok az unokához 🙂 Szerintem bízd ezt a lányodra. A legtöbb anyuka maga akarja megoldani a gondjait, és ha ő úgy gondolja, nem bízik meg a szerben, nem akarja adni, akkor felesleges erőltetni. Ennyit nem ér meg, hogy összevesszetek rajta.

  • pm

    2011. szeptember 07. szerda

    Kedves Ágnes!
    A babám 2.5 hetes és hasfájós kezdett lenni az utóbbi napokban. Nem látszik mindig, hogy a hasa miatt sírna, de sokat nyűglődik „ok nélkül”, meg nem tudja szerintem magát kipihenni, mert felkeltik a szelek. Óriásiakat és sokat pukizik, mindig álmában. Eleinte cicifüggő volt az igény szerinti szopcsi miatt, nem lehetett semmi mással vigasztalni, testkontaktussal sem, csak cicivel. Aztán adtunk neki cumit, hogy le tudjam rakni és ne csak rajtam aludjon. Ez 2 napig működött, szépen elaludt magától, kipihente magát, egy tündér volt. Azóta viszont nem akar sehogysem elaludni. Igyekszem az itt olvasottak szerint rendezni a napját, mármint szopcsi után büfiztetni és fent lenni vele, de csak nyűglődik. Mindig belealszik a szoptatásba, elálmosodik, sokat ásít és aztán nem lehet szórakoztatni. Sose tudom büfiztetni sem, ha felkeltem se büfizik. Napközben nem alszik semmit, 5 órákat van fent és hiába álmos, hiába ringatjuk, hiába tesszük ágyába cumival, nem tud elaludni, szerintem túlfárad. Aztán ha nagy nehezen elalszik, akkor fél-1 óra múlva felkel, mert fáj a hasa. Milyen típusú hasfájás lesz az, ami mindig alvás közben tör rá? Néha húzza magát cicin is, de ez ritka. Alvás közben görnyed, emeli a lábát, torzul az arca, vörösödik, nagyokat nyög és hangja is van a pukinak.
    Nem tudom, hogy azért változott meg, mert esetleg a cumi miatt, vagy a ritkább evés miatt (értem ez alatt a negyed óránként cicin lógas helyett 1.5-2 órás etetést) másképp szopik és sok levegőt nyel, vagy egyszerűen a gyomra éretlen és azért bántja a puki álmában? Az a gond, hogy eleve nem akar sokat aludni, aztán nehezen elalszik, de 1 órán belül felkel, majd megint nyűglődik órákat, rengeteget sír és nem lehet megvigasztalni, csak 1-1 percre, mert ilyenkor már túlfárad. Amikor belelovallja magát, cumit se veszi észre. A lábát emelgetem, az használ neki, ha fáradtabb, akkor nem is kel fel, illetve visszaalszik magától, ha segítek neki kitornázni a szeleket. Viszont sokszor képtelenség visszaaltatni. Nem tudom, hogy a régebbi folyamatos szopcsi segített neki emészteni, vagy több kaki volt és kevesebb szél, vagy mindez nem függ össze a változásokkal. Egyébként lassan eszik, bele-belealszik, lassú szopcsis. Viszont rengeteget hízik, tündéri baba, ha kipihent.
    Elkezdtem édeskömény teát inni, hátha ér valamit. Vajon én eszek valami rosszat, vagy ő nyel sok levegőt, vagy honnan eredhet ez a fajta hasfájás? Hogyan segíthetek?

    • Vida Ági

      2011. szeptember 10. szombat

      Ez nem hasfájás, hanem az emésztése zavarja: most még éretlen az emésztőrendszere, ezért egy sima kakilás is kellemetlen érzést okozhat neki, amitől élénk, nyűgös, nem tud aludni, felriad álmából. Ez látszik abból is, hogy ha sikerül a puki, utána megnyugszik.
      Visszaaltatni nem kell, ha felébredt, inkább arra kell ügyelni, hogy amikor lefekteted, előtte kijöjjenek a szelek, ezen hasmasszázzsal segíthet vagy úgy, hogy a két térdét felhúzod a pocakjához és lassan kifelé körözteted, ez segít pukizni és kakilni is.

  • Adrienn

    2011. június 08. szerda

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni!
    Kisfiam szombaton lesz 3 hónapos. 1 hete kb. szájpenészt vettem nála észre, azonnal vettem rá boraxos ecsetelőt, popsikenőcsöt, sőt a doktornénink tanácsára a fenekét Canesten krémmel is kenem. Viszont szintén kb. 1 hete székletürítési problémái vannak. 3 naponta tud csak kakilni, azt is nagyon nehezen, állaga olyan mint a magzatszuroknak, csak a színe normális. Esténként már nagyon szenved, látszik rajta, hogy fáj a pocakja. Pukizgat, de az is fájdalmas neki. A dokinéni javaslatára elkezdtük a gyümölcsöt, tegnap óta kap azt is. Alma-barack péppel kezdtem, ma pedig még egy kis baracklevet is adtam neki. Amúgy anyatejes és tápszeres baba. Eddig semmi gond nem volt ilyen téren. Próbálok neki folyadékot is adni, de a víz nem tetszik neki, és egyelőre a babatea sem annyira. Mitől lehet a székletrekedés és hogyan tudnék segíteni rajta? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Semmiképpen nem szerencsés elkezdeni a hozzátáplálást, amikor egyébként is székletproblémái vannak a kicsinek, ez csak tovább ronthat a dolgon. A Gripe Water is segíthet a nehezebb kakiláson, valamint, ha amikor erőlködik a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted. Ha ez nem oldja meg a dolgot, konzultáljatok az orvossal.

  • anikó

    2011. június 06. hétfő

    kedves Ági
    Csenge babám 1 hónapos és hasfájós a széklettel is probléma van 2-3 naponta van neki nagyon sokat erölködik fájdalma van espumisan cseppet használunk a következő lenne a kérdésem teáztathatom vagy csak anya tejet kapjon ezt a cseppet meddig lehet használni?normális ez a széklet űrítés?

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Nem kell teáztatni, az anyatej elég neki, oltja a szomjat is. A cseppet addig használjátok, ameddig hasfájásos tünetei vannak, utána el lehet hagyni.

  • Reka

    2011. június 05. vasárnap

    Kedves Agnes!
    A napokban alaposan igyekeztem atolvasni az osszes cikket, ameleyet a hasfajassal kapcsolatban irtak Neked es irtal Nekunk.
    Sajnos , minket is meggyotor ez a problema.Kislanyunk 4 hetes 3 napos, s ugy az elmult 2 hetben kezdodtek a panaszok.A tejet es tejes dolgokat mar elhagytam, s nagyon odafigyelek, hogy mit eszek, mivel anyatejes, szoptatott baba.Ugy erzekelem, hogy nem sokat valtozik a helyzet.Mar egy hete az Infacolt is adom, most mar minden etetes elott kapja.A szeklete sargas, normalis allagu, de rettentoen kinozza a produkalasa.A hajnali orak a legrosszabbak, de a mai nap egyfolytaban erolkodik, kisebb kihagyasokkal.
    Mi Angliaban elunk es itt nem sok tanacsot kapunk…..Kredesem az lenne, hogy mivel es hogyan tudnank neki meg segiteni a konnyed kakilast?Az elso 2 hetben naponta 3-4 szeklete volt, mindenfele erolkodes nelkul…..mi tortenhetett?Valaszodat elore is koszonom

    • Vida Agi

      2011. június 11. szombat

      Amikor kakilni próbál, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít neki a kakilásban.

  • kisterc

    2011. április 26. kedd

    Nálunk a normaflore bélflóra javító vált be,és a kendőzés! 🙂

    • Ildiko

      2011. május 17. kedd

      Halihó Kisterc, milyen kendőzés? Mi Hollandiában élünk, és itt a „pólyázás” a szokás, de nem igazi pólyáról van szó, hanem két kendőről… nálatok hogy működött?

  • Tope

    2011. április 26. kedd

    Szia Noémi! Tudnál esetleg többet mondani erről a Dr. Pelle által felírt szuszpenziorol? Nekünk sem ártana valami hasonló csodaszer. Köszi előre is!

    • Virág Noémi

      2011. május 04. szerda

      Szia!Hát tulajdonképpen ö írja össze a hozzávalókat,hogy miböl hány gram vagy miligramm szükséges és igy tuják kikeverni a gyógyszertárban.De nagyon jó és hatásos,nem tudom,hogy hol laktok?!Mi heves megyében(Gyöngyös),ö itt gyermekorvos.Van neki minden nap magánrendelése is Naponta délután 1/4 5-1/4 7-ig a Sárhegyutcában.(Ez ott van ahogyan gyöngyöstöl megyünk kifelé gyöngyössolymos felé)ha te is heves megyei vagy akor ajánlom neked,elég nagy üveggel szokott csináltatni,és napi 2-3 szor 1,5ml lehet belölle ha nem hat akkor fel lehet emelni az adagot egésszen 3,5 ml re.Remélem tudtam segiteni.szia

  • ági

    2011. április 25. hétfő

    Nálunk még a pocakra helyezett melegített cseresznyemag párna nagyon hatásos volt. (az infacol NEM)
    A meleg párna segített a szelek távozásában, és a babát is ellazította. DM-ben kapható, kábé 1000 Ft. Később is hasznosnak bizonyult!

    • Márti

      2011. június 05. vasárnap

      Kedves Ági!
      Nálunk az is bevált, hogy sima textilpelenkát vasalóval felmelegítettünk és azt tettük a pocijára.
      üdv,
      Márti

  • Virág Noémi

    2011. április 24. vasárnap

    Sziasztok!
    A picu fiam most 4 hónapos,mi is sokmindet kipróbáltunk hasfájásra espumisan,infacol,de szerintem ezek sajnos csak un „édes pancsok!”Sajnos nem sokat segítettek.Hál istennek csodálatos gyermekorvosunk van Dr.Pelle István személyében(akihez még engem is vitt az édesanyám)neki van egy szuszpenziója amit fel szokott írni,több összetevője van és a gyógyszertárban szokták kikeverni.Evés előtt vettük be és mire megette a babám a hamikáját mintha elfujták volna a hasfájást!nekem sajnos nem jöttek be ezek a szerek csak ez,de hát nem vagyunk egyformák!Mindenkinek jó egészséget és kellemes Húsvétot kívánok!
    Noémi

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ezt okozhatja egy kisebb méhszájseb, vagy hormonális okok is.

      • Kasas Anita

        2011. május 26. csütörtök

        Mar bocsanat, de a hasfejast okozhatja mehszajseb?:)

        • Vida Agi

          2011. május 26. csütörtök

          Bocsi, ezt a levelet szerintem elkeverte a rendszer, ezt nem neked válaszoltuk 😀