Füles gondok

A középfülgyulladás nemcsak az óvodások betegsége, hanem sajnos az arra hajlamos babák csecsemőkorban még könnyebben szedik össze. Egyfajta öröklött hajlam is megfigyelhető: ha az anya vagy az apa gyermekkorában gyakran küzdött középfülgyulladással, akkor gyermekük is könnyebben elkapja azt.

Füles gondokA középfülgyulladás előzménye mindig egy megfázás. A gyerekek még nem tudják hatékonyan kifújni az orrukat, ezért a bentmaradt váladék felgyülemlik. Kisgyermekkorban a fülkürt tágabb, ezért ennek sokkal nagyobb az esélye (de az erre hajlamos embereknél akár még felnőttkorban is jelentkezhet a betegség). A gyulladás úgy alakul ki, hogy a fülkürt lezáródik, vákuum jön létre és emiatt folyadék reked a belső fülben. Ha ez befertőződik, kialakul a középfülgyulladás.

A középfülgyulladáson 3 éves korig a gyerekek 20%-a átesik. A tünetek minden esetben láz, és erős nyilalló fülfájás, hallászavar.

Csecsemőkorban a gyengébb immunrendszer miatt egy közönséges megfázásból, illetve akár tünetek nélkül is kialakulhat súlyos középfül-gyulladás. Ha a baba a szokottnál nyűgösebb, alvászavarai vannak, a füléhez kapkod, lázas, étvágytalan, hány (különösen, ha mostanában meg volt fázva, vagy a közelmúltban beteg volt) akkor mindig gondolnunk kell középfülgyulladásra és orvoshoz kell fordulni.

Ismétlődő középfülgyulladásnál az orrmandula is megnő, ami tovább rontja a helyzetet, a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, ezért könnyebben alakulnak ki szövődmények. Ilyenkor szokták az orvosok az orrmandula eltávolítását javasolni, de sok esetben ez sem oldja meg végleg a helyzetet.

Kétféle eset lehetséges középfülgyulladásnál: az első esetben kevés folyadék van a középfülben (ún. Serozus gyulladás), a második esetben sok folyadék, illetve genny található a középfülben.
Az első esetben nem szükséges antibiotikum kúra, hanem fülmelegítéssel, orrcseppel, orrszívással, nyákoldóval és gyulladáscsökkentővel enyhítik a kicsi állapotát.
A második esetben antibiotikumra és akár a fül felszúrására is szükség lehet.

Mikor kell még antibiotikum? Csecsemőknél hamarabb adnak antibiotikumot az orvosok, mert az immunrendszer fejletlenebb, valamint akkor is hamarabb kap a kicsi, ha viszatérő betegségről van szó.

Miért kell felszúrni? A felszúrás nagyon kellemetlen, de ha a fül magától fakad ki, az sokkal fájdalmasabb és nagyobb heg keletkezhet a dobhártyán, ami végleges halláskárosodáshoz is vezethet.

Mindkét típusnál előfordulhatnak átmeneti hallászavarok is, az első esetben kevésbé, a második esetben erősebben. Ha gyakran visszatér a középfülgyulladás akár tartós hallászavar is kialakulhat. A hallászavart gyakran nem a betegséggel összefüggésben, hanem annak elmúltával vehetjük észre: ha a gyereknek mindent hatszor kell elmondani, csak a hangos szóból ért, kisebb zajokra nem figyel oda, akkor feltétlenül gyanakodjunk.

Nem csak télen Középfülgyulladás nyáron is kialakulhat. Bár az őszi-téli hónapok, amikor a kicsi fűtött szobában, másokkal összezárva játszik, könnyebben összeszed bacilusokat és a megfázás esélye is nagyobb, az arra hajlamosaknál bizony könnyebben kialakulhat ilyenkor is gyulladás.

Ha hozzányúlok és fáj Meg kell különböztetni a középfülgyulladást a külső fül gyulladásától, ami gyakran nem jár lázzal, viszont a fül érintésre érzékeny. Ilyenkor szükséges a gennyes hallójárat tisztítása steril fültisztító pálcikával, valamint a fülcsepp használata. A fület a betegség alatt nem érheti nedvesség.

Melegen kell tartani? Vitatott, hogy a melegítés jó-e a fülnek, hogy szükség van-e rá. Az egyik orvos kifejezetten javasolja, a másik nem. A tüneteket, a fájdalmat enyhíti a meleg, ezért a fülmelegítő sapka vagy a meleg sópárna jótékony hatású lehet, de ha a gyerek nem szereti, akkor csak a meleg miatt nem kell erőltetni ezt a megoldást.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

7 Comments

  • Judit

    2010. december 15. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam most egy éves. Eddig még csak négy foga bújt ki. Napközben csak ritkán fogja a füleit, éjjel viszont van, hogy óránként ébred sirdogálva, és nyomkodja őket. Ilyenkor mindig iszik, megnyugszik, és alszik megint egy picit. Ez megy lassan egy hónapja. Nincs láza, csak néha enyhe hőemelkedése. Tudom, hogy a fogzás velejárója is lehet fülfájás, de már aggódom, hogy esetleg gyulladás van a háttérben. Chamomillát adok neki. 3×5 golyócskát, de van úgy, hogy hajnalban már feladom, és hozzányúlok a Nurofenhez.

    • Vida Agi

      2010. december 19. vasárnap

      Javaslom, hogy nézesd meg orvossal, mert fülgyulladás is állhat a háttérben, ami egészen enyhe is lehet. Illetve még az lehet, hogy esetleg az őrlőfogai próbálnak áttörni, ez is okozhat hasonló tüneteket.

  • Lné Évi

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági!

    6 és fél hónapos kisfiamnál tegnap vettem észre, hogy a bal füle érzékeny, fáj és 1-2 napja kicsit büdös is. Mi lehet ez? Gyulladás? Fürdetésnél beleérnek a fülei a vízbe. Ez okozhatja? Szabad beleérniük a vízbe? A másik, hogy a 2 éves nővérkéje 2 hete nagyon náthás volt, rendszeresen szívtuk az orrát. Öcsiét is szívtuk, de nem jött ki semmi. A torka picit piros volt. Esetleg ráhúzódótt a nátha a fülére?
    Kérlek szépen, adj nekem tanácsot, nagyon aggódom.
    Köszönöm Évi

    Válasz: Szabad beleérni a fülének a vízbe, kivéve, ha korábban középfülgyulladása volt. Mielőbb menjetek el orvoshoz.

  • Andy

    2010. augusztus 02. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 11 hónapos lesz, és kb. 2 hónapja vakarja a fülecskéit.Egyszer az egyiket, egyszer a másikat.És ez elég sűrűn ismétlődik.Már többször megnyomkodtam a fülecskéje körül, hogy nem-e fáj neki, de nem reagált rá, sőt még jól is esett neki.Ezért gondolom, hogy nem fáj neki, csak viszkethet.Fürdés után mindig kitisztítom neki.Van amikor már rángatja,elveszem a kezét utána ugyanúgy visszanyúl a fülecskéjéhez és vakarja,piszkálja tovább.Annyira viszkethet neki?Mitől lehet ez a viszketés?
    Engem nagyon aggaszt már a dolog nem tudom mi tévő legyek.
    Kérlek adj nekem tanácsot!
    Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:Andy

    Válasz: Ha kívülről a fülén nem látszik semmi és nem volt még középfülgyulladása, akkor ezt a fogzás okozhatja, a fogfájás kisugárzik a fülbe, ezért játszik vele a kicsi (emellett az álmosság is fülfájással járhat együtt). Ha a fül bőrén látsz valami elváltozást, akkor fordulj bőrgyógyászhoz.

  • Borika

    2010. április 28. szerda

    Kedves Agi!

    A lanyom 6 eves es nagyon sokszor van fulgyulladasa. Minden alkalommal, ha megfazik a betegseg ramaegy a fulere. Ha a medencebe uszik es nem hasznal fuldugot, akkor utana belazasodik.

    Mi Amerikaban elunk, es minden alkalommal antibiotikumot kap, ami hasznal is. Az aggaszt, hogy egy evben minimum 3-szor, 4-szer van fulgyulladasa. Ez normalis? Mar javasoltak, hogy vigyem el ful-orr-gegeszhez, mert szerintuk tubust kell belerakni a fulebe. Nem tudom, hogy az antibiotikumos kezeles utan a fulesz latna e valamit? Es szukseges e tubust rakni a fulebe? Ha igen, elviszem.

    Mit csinaljak? Legyszives adj tanacsot.

    Nagyon koszonom.

    Pozsgai Helga

    Válasz: Szerintem mindenképpen lássa szakorvos is, ha hajlamosabb a fülgyulladásra. Sajnos ez hajlam kérdése. A tubus akkor szükséges, ha másként nem megoldható a dolog.

  • B Ági

    2009. szeptember 28. hétfő

    Kedves Ági!

    Négy hónapos a kisfiam és a napokban azt vettem észre, hogy a bal füle „büdös”, a jobb nem. Mindig ki szoktam tisztítani a füleit fürdés után. A bal füle nem zsírosodik jobban mint a jobb.
    Véleményed szerint utalhat -e ez valamilyen betegségre?
    Vigyük emiatt orvoshoz?

    Köszönöm.

    Ági.

    Válasz: Önmagában az nem gond, ha koszosabb az egyik füle, mint a másik, de ha büdös is, az gyulladásra utalhat, ezért érdemes lenne megmutatni orvosnak.

  • bettibea

    2008. szeptember 30. kedd

    Kedves Ági!

    Az esti fürdésnél a fiam belefekszik a vízbe, tehát mindkét füle benne van a vízben. Okozhat-e középfülgyulladást?