A csecsemő széklete

A csecsemő széklete olyan kérdés, ami minden anyukát foglalkoztat. Eleget kakil-e a baba? Nem túl híg-e? Nem túl kemény-e? Miért ilyen a színe? Összeszedtük a leggyakoribb problémákat.

 A csecsemő székleteAz újszülött széklete közvetlenül a születés utáni néhány napban sötét színű és sűrű, ez az úgynevezett magzatszurok, amit naponta 2-3 alkalommal vagy akár minden szopizás után is ürít a baba.

Ahogy a baba egyre többet szopizik, kiürül a beleiből a magzatszurok és felváltja az aranysárga színű anyatejes széklet. Ez kezdetben akár minden étkezés után, de még gyakrabban közben jelentkezik, majd egyre ritkul. Ha a baba csak anyatejet kap 3-4 hónapos korban már nem ritka és teljesen normális jelenség a heti egy kaki. Ennek az az oka, hogy az anyatejet eddigre már szinte teljesen feldolgozza a kicsi szervezete.

Ha a baba tápszeres, akkor napi egy kakinak mindenképpen kell lennie, náluk nem érvényes az mint az anyatejes babáknál, hogy heti egy is elég. Ha nem tud eleget kakilni a baba, vagy nagyon erőlködik közben és mégsem sikerül neki, akkor érdemes kevés kamillateával lazítani a székletet, ha gyakran előfordul ilyesmi, akkor át lehet térni bifiduszos tápszerre, ami elősegíti az emésztést.

Szoptatott babáknál néha előfordul zöld színű széklet, ez semmi rosszat nem jelent, nem kell megijedni tőle. Nem igaz az a tévhit, hogy a túletetéstől alakul ki, a hátterében az áll, hogy a tej zsírosabb, de okozhatja fogzás, vagy betegségek kísérőjelensége is lehet.

Ijesztő jelenség a véres széklet is. Ennek az oka nagyon gyakran csak az, hogy a baba szoptatás közben megsebesítette a mellbimbót, azonban ha ilyesmi nem áll fenn, akkor azonnal forduljunk orvoshoz!

A hozzátáplálás kezdetén előfordulhat, hogy a megevett étel szinte teljes egészében „visszaköszön” a pelusban, ez azt jelzi, hogy a kicsi emésztőrendszere még nem érett meg a szilárd táplálékra, nem tudja feldolgozni azt. Ebben az esetben hagyjuk abba a kanalzást és 1-2 hét múlva próbálkozzunk újra vele.

A hozzátáplálás egyéb kakilási zavarokat is okozhat a picinél: nehezen nyom, erőlködik, a hasa felpuffad. Ilyenkor édesköményteával segíthetünk a kicsinek, a panaszokat okozó gyümölcsöt pedig egy darabig ne adjuk neki, néhány hét múlva kóstoltassuk meg újra.

A vizes széklet mindig gyanús! Különösen, ha gyakran van ilyen, és kicsípi a kicsi popsiját. Ebben az esetben hasmenésről van szó. Ha a baba eleget iszik, akkor nincs gond, ha nem, akkor próbáljuk minél többet itatni a kiszáradás elkerülése végett. Ha a hasmenéshez láz és hányás is társul: irány az orvos! Ha csak magában jelentkezik és 1-2 napon belül megszűnik, és a gyerek eleget iszik, akkor valószínűleg csak futó gyomorrontásról van szó – a kicsik mindent a szájukba vesznek, hajlamosak titokban belenyalni a kutyakajába, a játszótéri homokba, a virágföldbe…

A nyúlbogyónyi széklet csak akkor gond, ha nehezen jön ki, és ez fáj a babának. Ha ilyet tapasztalunk, az annak a jele, hogy a kicsi nem evett elég rostot, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, kölesgolyóval segíthetsz a helyzeten.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

275 Comments

Comment navigation

  • Györgyi

    2011. május 26. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 6,5 hónapos. Már hozzátáplálok, eszik szinte mindent. Viszont, naponta 3-4 alkalommal kakil. A széklete teljesen normális.
    Nem sok ez a mennyiség? Nem azért kakil ennyit, mert nem tudja megemészteni az ételt?
    Amíg nem tápláltam hozzá (tápszeres baba volt), addig is napi 2x kakilt.

    Köszönöm,
    Györgyi

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Nincs miért aggódnod, ez normális, vannak gyorsabb emésztésű babák, akik gyakrabban kakilnak.

  • Béla

    2011. május 10. kedd

    Jó reggelt.
    Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy babánk,aki 46.napos,már 2 napja nem kakilt.Két nappal ezelött viszont,egyszerre nagyon sokat.le rendezett két pelust is!Az elsőt tele rakta annyira,hogy kicsordult belőle a kaka.A második nem volt sok,de kevés sem.Pocak fájós már az első naptól.Adunk neki édesköményt tea formájában,eleinte,azaz még most is használ hiszen pukizik nagyokat,viszont kaka nincsen,és szenved szegényke.Ha a pocakot masszírozom az jó neki,,de itt ki is merül a történet.Nem kakál,csak vigyorog.Ha abba hagyom,meg sír.A nyugi cici is csak kevés ideig jó. Azt szeretném kérdezni,mit is tehetünk még érte,hogy megkönnyitsük dolgát.Anyatejcsit kap főleg,de ha kiürültek a források,tápszert is.nem régen váltottunk tápot.ez is gond lehet??

    üdv:Béla

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Anyatejes babáknál akár 7-10 napig is kimaradhat a széklet, mert az anyatej rosttartalma kicsi. Hozzátáplált babánál is előfordulhat ez, amennyiben még több anyatejet kap, mint tápszert, itt is kimaradhat néhány nap két kakilás között. Ha tud pukizni és nem erőlködik, akkor nincs gond. Ha viszont erőlködik és fáj a hasa, akkor próbáld meg, hogy a két térdét a pocakjához felhúzva kifelé körözteted a combjait, ez segíti a bélmozgást és beindítja a székletet. Ha ez nem segít, akkor konzultáljatok az orvossal a tápszerváltásról, illetve a szükséges kezelésről.

      • Béla

        2011. május 20. péntek

        Szia .Azóta meg oldódott a probléma,ajánlották az infacol-t,és segített.:)Tápszert is váltottunk,és hála az égnek,már kevesebb gond van a Poconk,pocakjával.köszönöm a választ.
        üdv:Béla

  • Sz.Veronika

    2011. május 06. péntek

    Kedves Ági!
    Gyermekem 3hónapos, és(sajnos)tápszeres.Idáig a beba pro start ha-t adtuk,de 1hete váltottunk.Idáig nagyon büdös,nagyon zöld egybe széklete volt, most meg mustár sárga és iszonyat híg.Minden egyes kakilásnál,teljes ruházat csere,fürdetés.A hasa nem fáj,étvágya megmaradt.Ez jelent gondot,vagy lehet valamit ellene tenni?

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Ezt a tápszerváltás okozza, nem kell foglalkozni vele.

Comment navigation