Csecsemő orrdugulása

Csecsemő orrdugulásaKülönösen anyatejes babáknál okozhat gondot az orrdugulás, hiszen ilyenkor nem tudnak rendesen szopizni, de nem szoptatott csecsemőknél is a nyűgösség forrása lehet a bedugult orr, akár már újszülött korban is.

Közvetlenül a megszületés utáni napokban gyakori fűtési szezonban, hogy az újszülött orrnyálkahártyája kiszárad, emiatt alig kap levegőt, ezen párologtatással segíthetünk. A későbbiek során is, ha azt tapasztaljuk, hogy a kicsinek bedugult az orra, az első és legfontosabb teendőnk a párologtatás legyen akár párologtatóval, akár egy vizes tálkát vagy vizes rongyot a fűtőtestre helyezve (persze, ha tudjuk, hogy a mi lakásunk levegője nedves, akkor ne párologtassunk).

Ha éjjel folyton bedugul az orra és emiatt alig kap levegőt, szipog, felébred, akkor a patikákban és illatszerboltokban is kapható Babyluuf balzsammal kenjük be lefekvés előtt a hátát, ez segít tisztán tartani a légutakat és a köhögést is csillapítja.

Orrcseppet nem szerencsés alkalmazni a babánál, mert ezek a nyálkahártya duzzanatát is csillapítják, így könnyen hozzászokhat a baba és akkor kell majd használni, amikor már nem is náthás. Helyette a tengervízből készült Fluimare és Sterimar orrsprayket használhatjuk az orr tisztulásának elősegítésére, valamint anyatejet csöpögtethetünk a kicsi orrába, ez is igen hatékony.

Az orrszívás kötelező. A porszívós orrszívó a legcélravezetőbb, de használhatunk elemeset is, csak azzal tovább tart a művelet. Az orrszívás egyáltalán nem fáj a babának, viszont biztosan alaposan kitisztítja a légutakat, így az ottmaradt váladékban nem tudnak meglepedni a kórokozók, melyek további kellemetlen betegségek (pl. középfülgyulladás) okozói lehetnek.

Az orrdugulás hatékony ellenszere a SAMBUCUS NIGRA nevű homeopátiás szer, amiből 5 CH-s higításban napi 3×5 golyót adhatunk kis vízben feloldva, műanyag kanálból.

A nátha ellen a CORZALYA komplex homeopátiás készítmény is szedhető, napi 3-5 tabletta. Ez többféle nátha elleni homeopátiás szert tartalmaz. Tüsszentés, orrdugulás vagy orrfolyás kezelésére alkalmas. Te sem alkalmazod ezeket a bevált gyermeknevelési praktikákat?

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Baktai Nóra

    2011. február 27. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3 és fél hónapos és azt szeretném kérdezni, hogy a tápszeres babának mit lehet orrszívás után az orrába csöppenteni.

    Segítségedet előre is köszönöm,
    Nóri

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Orrszívás után nem kell orrcsepp, előtte kell csepegtetni, ha be van dugulva az orra, hogy felszakadjon a váladék és ki tudd szívni. Tengervizes sprayt érdemes használni (Sterimar pl.)

  • Évi

    2011. február 22. kedd

    Szia Ági!

    3 hónapos lesz a kisfiam nemsokára. Rengeteget tüsszög (eddig is tüsszögött), de most egymás után többször is. Én beteg voltam igaz de használtam maszkot, mostmár nem mert már jól érzem magam csak néha köhögök picit. Nem hiszem, hogy elkapta volna vagy mégis? Orrszívás majdnem minden reggel van mert hallom, hogy van benne valami (száraz a levegő de raktam ki edénykébe vizet). Jön is belőle egy kevés mindig. Az orrspray nélkül is lehet használni orrszívó porszívót? Egyszer nagyot bukott, még az orrán is jött. Utána kiszippantottuk és jött egy rózsaszínes, pirosas darabka is. Azóta az orrán felül a homlokánál van egy halvány kék folt. Mi lehet? Nem probléma?

    Tudom, hogy nem idevág a téma de TV-t nézhet a babám? Nagyon szereti van amikor csak a TV előtt marad csendben és figyeli még mosolyos is olykor

    Köszi válaszod
    Anya

    • Vida Agi

      2011. március 03. csütörtök

      A sok tüsszögés lehet kezdődő influenza vagy megfázás tünete is.
      Igen, ha nagyon folyik az orra, olyankor orrspray nélkül is ki lehet szívni.
      Ezt a kék foltot mindenképpen említsd meg az orvosnak is.

      3 hónaposan még semmiképpen ne nézzen tévét: túlterheli az idegrendszert, ami később alvászavarokhoz vezethet, a tévét néző babák kevesebbet mozognak, ezért lassabb a mozgásfejlődésük, egyáltalán nem javaslom.

  • Szőke Edit

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Segítségedet szeretném kérni, kisfiam (3,5 hónapos) 2 napja szipog, szívogatom az orrát meg adom neki a homeos bogyót (ma már szinte alig jön belőle valami, tegnap is csak 3-4szer kellett).Szerintem a jógán kaptunk el valamit mert nekem is folyik az orrom!Nem lázas nincs rossz kedve az éjszakát is végig aludta! Viszont ma volt a védőnő és azt mondta miért nem hívtam hozzá orvost? szerinted? Lehet ebben a járványos időszakban orvoshoz kellett volna rohannunk? Köszönettel: Edit

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Mindenki más ebből a szempontból, ha csak az orra folyik, nem lázas akkor szerintem nem kell vele orvoshoz rohanni azonnal legfeljebb akkor, ha hetekig eltart, súlyosbodik, hurutos lesz, nem múló köhögés társul mellé, ilyenkor nyilván látja az ember, hogy szükséges az orvosi segítség.

  • Gulyásné Barkovics Klaudia

    2011. január 03. hétfő

    Kedves Ági!
    Marci kisfiam 6hetes,és nem akar napközben aludni,csak ha babakocsiban van kint a levegőn este pedig órákig kkell altatni,mire nagynehezen elalszik.
    Idáig napközben is aludt,etetés után megböfiztettem,mellkasomon elaludt,letettük és aludt 3-4órákat. Most már ez sincs. Mi este 7kor fürdetünk,utána etetés,és altatjuk,de volt már arra példa,hogy 3óráig altattuk,akkor sem aludt el,pedig látszik,hogy fáradt,mert ásítozik,le-lecsukja a szemét,de hirtelen megriad és újra kinyitja,ok nélkül felsír,amikor kézben van….És ez akár etetés után is előfordult már,pedig böfizett,tisztába lett téve,kapott egy kis teát is,hátha szomjas,hasa nem fájhat,mert nem úgy sír,nincs se túl meleg,se túl hideg a szobában,nem szorítja a ruhája…Szóval nem tudjuk már mi lehet a megoldás. Én már hulla fáradt vagyok,majdnem bealszok éjjel etetés közben,szeretnék valami megoldást. Ez a homeopátiás készímény,ami segít az alvásban,nem káros a babának?

    Köszönöm előre is válaszát.

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

      Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Orsi

    2010. október 02. szombat

    Sziasztok!
    Az én kislányom 3 hónapos. Már kb. 2 hetes kora óta használjuk a porszívós orrszívót, mert bár még nem volt megfázva, szinte minden nap összegyűlik az orrában egy kis száraz váladék. Eddig még egyszer sem volt panasza rá. Előtte mindig befújjuk egy kis tengeri sós orrcseppel, és utána még szinte kacag, ahogy szívjuk. Az lenne a kérdésem, hogy ha egy kicsit sipol az orra, de ő békésen alszik, akkor ébresszem fel, hogy kiszívjam, vagy ha alszik, azt jelenti, hogy őt nem bosszantja? (Eddig hagytam aludni, csak nem tudom, hogy jól tettem-e).
    Előre is kösz a választ!

    Válasz: Ha alszik és kap levegőt, nem kell felébreszteni emiatt. Alvás előtt be lehet kenni a hátát BabyLuuf balzsammal, így nem fog bedugulni az orra (vagy csak később dugul be, mint egyébként)

  • ildikó

    2010. január 29. péntek

    Sziasztok kérem a segitségeteket.A kislányom 6.5hónapos most náthás köhécsel hapcizik és bevan dugulva az orra nekünk van otrivin baby orrszivó meg orrcsepp.Nagy harc és ordítás árán talán tudok cseppenteni és kiszivni az orrából valamennyit mit csináljak hogy könnyebb legyen meg hogy ne sírjon hanem megengedje a kiszívást az orrából?

    Válasz: Nem tudsz mit tenni ellene, ha minden nap rendszeresen szívjátok, megszokja. Esetleg kipróbálhatod, hogy ő kapcsolhatja be a porszívót, vagy a kimosott orrszívót a kezébe veheti, megnézegetheti, de általában ettől még ijesztő nekik az orrszívás.

  • Kardos Edina

    2008. november 21. péntek

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 4 és fél hónapos, és sajnos nagyon náthás. A hét elején voltunk vele orvosnál, ő Fluimare orrspray és orrszívó használatát javasolta. Ezen kívül kanalas köptetőt kapott a picúr. Szerencsére nem nagyon köhög, viszont az orrát még mindig nagyon sűrűn kell szívni. Ma kb. óránként.:-( Nagyon utálja, mint ahogy én is. Sikít, kapálózik, nehéz utána megvígasztalni. Nem okozhat nála maradandó lelki traumát az orrszívás? Annyira sajnálom, de tudom, hogy muszáj kiszívni. Utána énekelek neki, dúdolok, ringatom stb… éppen mire vágyik.De így is tartok tőle, hogy nagyon megviseli.
    Úgy tudom, mindenre „engedélyt” kell kérni a babától pl. masszázs, és csak utána lehet hozzáfogni. Nálam ez a körömvágásnál be is vált.:-) Az orrszívásnál már kevésbé.:-( Arra is gondoltam, hogy érzi rajtam, hogy görcsben a gyomrom amikor csinálom és ez befolyásolhatja a reakcióját. Na persze tudom, hogy nem lehet túl kellemes érzés….
    Remélem inkább csak túlaggódom a dolgot!

    Előre is köszi a válaszod!

    Edina

    Válasz: Az orrszívás nehéz dolog, ha nem szereti a baba, és -tapasztalatból mondom- ha te izgulsz miatta és nem szívesen csinálod, akkor ő is feszültebb lesz ilyenkor. De maradandó károsodást ezzel nem fogsz szerezni neki, ha folyamatosan kell használni, idővel meg fogja szokni. Egyébként egyáltalán nem fáj és nem is kellemetlen, én (miután a fiam is mindig sírt) kipróbáltam magamon és kifejezetten jó érzés volt, hogy az eldugult orrom kitisztult.
    Lehet, hogy a porszívó zaja is zavarja, a kisebbik fiam pl. csak emiatt nem szereti az orrszívást, az elemes orrszívó egyáltalán nem zavarja, csak a porszívós. Csak az meg nem olyan hatékony és tovább tart vele kiszívni.
    Ha te türelmes vagy vele, és nem aggódsz miatta, akkor ő is jobban viseli majd.

  • Pachingerné

    2008. június 01. vasárnap

    Sziasztok!
    Mi most egy új tengervizes orrspray-t próbáltunk ki:Kamillosan Ocean orrspray.Nekünk használ.

  • Kata

    2008. március 14. péntek

    Kedves Mindenki!
    Ezúton szeretném felhívni figyelmüketa tengervizes orrsprayk közötti nagy különbségekre.Mivel régóta foglalkozom ezekkel a termékekkel, ezért merem leírni ide, hogy mi a különbség az egyes fajták között, mellyel szeretnék segíteni mindenkinek!A jelenleg kapható tengervizes orrspray-k, mint Sterimar, Izomar, Marimer mind izotóniás oldatok, azaz kifejezetten az orrtisztításra szolgálnak, de NEM szüntetik meg az orrnyálkahártya-duzzanatot!Azaz, átmenetileg kipucolják az orrüreget, de a náthából, allergiából adódó orrdugulást nem szüntetik meg. Az orrcseppekkel pedig az a gond, hogy érszűkítő anyagot tartalmaznak,melyet nem szabad sem csecsemőknek,sem kismamáknak alkalmazni!Valamint az orrcseppek esetében a túl gyakori használat a visszájára fordíthatja a javulási fázist, azaz teljesen kiszárítja az orrnyálkahártyát, és kisebesedhet az orr.
    Európában már nagyon népszerű, nálunk most új termékként jelent meg a piacon a tengervizes orrsprayk új generációja, a Sinomarin orrspray. Ez egy ún. hypertóniás tengervizes oldat, amely érszűkítő hatóanyag nélkül, csak természetes hatóanyagot alkalmazva szünteti meg az orrdugulást, miközben megnyitja az orrmelléküregek járatait, és segít távozni a felgyülemlett orrváladéknak!Ezzel megelőzhető az esetleges felülfertőződés, és arcüreg-gyulladás kialakulása.
    A hypertóniás sóoldatban magasabb a sókoncentráció, mint az emberi testnedvekben, így amikor érintkezik az orrnyálkahártyával a hypertóniás oldat,mint a Sinomarin, a magasabb sótartalom kivonja a váladékot az orrnyálkahártyából!
    Tehát, a mondandóm lényege, hogy bár nagyon sokféle tengervizes orrspray létezik a piacon, de a jelenlegiek nagy része csupán tisztít,mint a víz, de nem szünteti meg az orrnyálkahártya duzzanatát.
    Ha jó, és hatékony megoldást keresünk kicsikéinknek, érdemes kipróbálni a kifejezetten bababarát, és csak természetes hatóanyagú Sinomarin orrsprayt!3-féle kiszerelésben található meg,kapható a patikákban, a gyógynövény boltokban, és bionagykerekben is!
    Bővebben: http://www.sinomarin.hu