Csecsemő hasmenés

Ijesztő jelenség, ha egy csecsemőnél hasmenés jelentkezik, különösen, ha ahhoz hányás és láz is társul. Ilyenkor elsősorban vírusfertőzésre kell gondolnunk, és számolnunk kell vele, hogy a baba a felnőtteknél sokkal hamarabb szárad ki, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékpótlásról is. De hasmenés jelentkezhet más formában is, kérdés, hogy mikortól beszélünk hasmenésről és hogyan kezeljük azt.

Csecsemő hasmenésHa a baba még csak szopizik és hasmenéses, hányásos, lázas állapot jelentkezik, akkor mindenképpen vírusfertőzésre kell gondolnunk. Ilyenkor a babát nyugodtan lehet tovább szoptatni és kell is, hogy a folyadékhiányát pótoljuk, sőt ajánlott gyakrabban szoptatni a megszokottnál. Ha azonban nem akar szopizni, vagy szoptatás után azonnal mindent visszahány, akkor feltétlenül szükséges orvosi segítséget kérni és infúzióval pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget és ásványi anyagokat.

Honnan tudom, hogy megy a hasa? A csak anyatejes babák naponta akár 6-7 alkalommal is kakilnak, de normális a heti 1 széklet is. a széklet színe általában sárga (vagy néha zöldes), az állaga krémszerű. Hasmenés esetén nemcsak gyakoribb lesz a megszokottnál a székelés, hanem a szaga is megváltozik (gyakran bűzös) és az állaga is más lesz (folyósabb, gyakran vizes).
A hozzátáplált csecsemőkre ugyanez vonatkozik, náluk is a gyakrabban történő székletürítés jár együtt a széklet állagának fellazulásával, azonban az ő esetükben az okok szerteágazóbbak lehetnek.

A hozzátáplálás kezdetén gyakran az étrend megváltozása, 1-1 gyümölcs vagy zöldségféle okozza a hasmenést. Gyakori hiba például, hogy a baba bolti gyümölcslevet kap, amiben tartósítószerek, édesítőszerek, magas szorbit és fruktóztartalom lehet, ami pocakfájást, puffadást és hasmenést okozhat a babánál. Ha egy adott gyümölcs (gyakran a cseresznye, a szőlő, a szilva vagy a dinnye a hibás) okoz hasmenést, néhány hétig szüneteltetni kell a kóstolgatását és helyette mást adni.

Hasmenést okozhat még a mosatlan, vagy nem megfelelően megmosott gyümölcs is, de az is állhat a háttérben, hogy a kicsi mindent a szájába vesz, és kíváncsiságból még akkor is belekóstol, amikor egyébként már kinőtt ebből a korszakból, ezért még 2-3 évesen (sőt: óvodáskorban) is előfordulhat, hogy a hasmenés hátterében egy a kertben vagy a játszótéren megkóstolt bogyó, falevél, a szájába vett homok, vagy a kútvíz áll. Ha van kutyánk vagy macskánk akkor arra is érdemes gondolni, hogy a baba hajlamos belekóstolni a kutya-macska ételébe…

A csecsemő hasmenésének hátterében állhat a fogzás is, ilyenkor gyakori a lazább, gyakoribb és a megszokottnál bűzösebb széklet, ami kimarja a kicsi popsiját. A fog áttörése után ez a jelenség magától megszűnik.

Enyhe hasmenésnél, elegendő, ha megfelelő folyadékutánpótlást biztosítunk a kicsinek, mégpedig víz formájában (a gyümölcslé, a tea és a többi szükségtelen). Hasfogót semmiképpen nem szabad adni, azzal csak elnyújtjuk a betegséget. Ha a kicsinek 1-2 napig nincs étvágya a hasmenés alatt, az teljesen normális jelenség, ne akarjuk erőltetni az evést. Szerencsére a kicsiknek még működnek az ösztöneik, ezért annyit úgyis fognak enni, amennyi jólesik. Nem szükséges a diétás koszt, egyen nyugodtan, ami jólesik neki, lehet, hogy meg fogja enni a főzeléket, de az is lehet, hogy csak kiflicsücsköt majszol két napig. Ha még csak a hozzátáplálás kezdetén vagytok, akkor előfordulhat, hogy a hasmenés alatt a baba néhány napig csak szopizni akar és nem kér szilárd ételt, de a hasmenés elmúltával visszatérhettek a megszokott ételekhez.
Ha az állapota 2-3 nap után sem javul, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz még akkor is, ha nincsen láza és nem hány, mert ételallergia, vagy enyhébb fertőzés is állhat a háttérben.

47 Comments

  • Andrea

    2011. június 02. csütörtök

    Meg csak annyit fuznek hozza elobbi kerdesemhez hogy ejjel nincs a kicsinek szeklete, kozerzete jo, laz, hanyinger nem volt.
    Koszonom valaszat.

  • Andrea

    2011. június 02. csütörtök

    Kedves Agi!
    A kisfiam 8 es fel honapos es elegge aggaszt egy dolog amiben a valaszat szeretnem kerni.
    3 napja nagyon piros a popsija es a melegre gondolva nem aggodtam annyira hiszen megfeleloen kezeltem es azt hittem visszahuzodik (volt meg ilyen es 2 nap alatt eltunt a pirossag).Most azonban mar a 3.napja ugyanolyan voros a popsija, mi tobb azonnal eves utan (mar nem anyatejes) kakilik egy keveset, inkabb a pukival jon ki, enyhen hig de a pelus felszivja (eddig pasztas volt).Es ma delben vettem eszre hogy enyhen zoldes es nyalkas de nincs kellemetlen szaga.
    En 3 dologra gondolok hogy lehet a kivalto ok, espedig: a fogzas, vagy az hogy 6 napja egymas utan harom napig adtam neki itthon facsart narancslevet, vagy az hogy ket alkalommal adtam neki dietas tehenturot amit most vezettem be.
    Mi lehet az ok? Remelem nem fertozes es foleg nem allergia.
    Valaszat nagyon koszonom.

    Válasz: A narancslé és a túró is okozhatja a dolgot. Mind a kettőt vedd ki az étrendjéből és ha javulni kezd a hasmenés, akkor ez lehetett a gond. Lassan kezdd el bevezetni, először a túrót, 3-4 napot várva, hogy okoz-e bármilyen tünetet, majd ha nem, akkor a narancsot is megpróbálhatod megint (nagyobb eséllyel a narancs lehetett a ludas a hasmenésben)

  • Kovács Mária

    2011. május 27. péntek

    sziasztok!!

    Olyan problémával fordulnék hozzátok hogy a kisfiam 8 hónapos és4 napja hasmenése van,minden kijön belőle még víz is. Az első 3 napban 38,4 volt a láza de szerencsére az lement.A doktornőnk mondta adjunk neki protexin restoret( már az első nap adtunk neki) és normolyt( 1napja kapja),sajnos enni nem akar se diétás ételeket se mást,egyedül a milupa ha rizspépet eszi meg,+ szopizik és vizet kap.De még mindig ugyanúgy kijön minden. Mit tehetnék hogy valami megfogja a kis székletét??? Nem kellett volna már használnia a protexinnek??
    Előre is nagyon köszönöm a segítséget

    • Vida Agi

      2011. június 03. péntek

      Ha 4 nap alatt nem hatott az előző kezelés, akkor sürgősen menjetek vissza az orvoshoz, ebben a korban nagyon gyorsan kiszáradhat a baba.

  • Vica

    2011. április 10. vasárnap

    Kedves Ági!
    Gyermekem 13 hetes anyatejes baba. Székletproblémái vannak (szerintem). Naponta 3-szor van kakis pelus, ami nyálkás, zöldes, este habos, van mikor hasmenéses. Éjszaka arra ébred, hogy csikarja a hasát, és óriásikat pukizik. Ez kb. egy hete tart. Emellett jól gyarapszik, közel van ahhoz, hogy megduplázza a születési súlyát. (mondjuk tegyem hozzá, napi 7-8-9-szer szopizik)

    Elvittem a kakis pelust doktornőnknek, és azt mondta, hogy lehet valami vírusfertőzés, és Normaflore-t és Smecta-t javasolt. A Smecta után nagyon nehezen kakilt, úgyhogy azt abba is hagytam.
    Egyébként nagyon sokat nyáladzik, állandóan a szájában van a keze, ezért én már a fogzásra gondoltam, de doktornőnk szerint ez még korai.

    Nagyon tanácstalan vagyok. Kérjek székletvizsgálatot? Kérjem ki más orvos véleményét? Próbáljak meg kevesebbet adni neki? Vagy kezdjek valamilyen diétába én?

    Előre is köszönöm válaszodat,
    Vica

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ha a te étrended nem változott, a vírusfertőzésnek más tünete nincs (láz stb.), az étvágya ugyanolyan, akkor valószínűleg inkább a kezdődő fogzás tünetéről van szó, erre utal az is, hogy a kezét rágja. De ha mostanában kapta meg a 3 hónapos oltást, akkor attól is lehet.

  • Viktoria

    2011. március 14. hétfő

    Kislanyon 3 honapos mult, 1 honapos kora ota tapszert kap csak. Kanadaban elunk, igy mas tapszert kap mintaz otthoni babak. A tapszereben kevesebb a laktoz es a tejprotein le van torve reszben. De 6 napja elkezdett menni a hasa, vizes, hig sargasbarna szinu, minden 3-4 oraban sokszor ketszer egymas utan. Laktoz erzekenysegre gyanakszok. Virus, bakterium nem mutathato ki a szekletben. Mit Tudna nekem javasolni? Koszonom elore is

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Ebben a korban a hasmenés komoly dolog, forduljatok mihamarabb orvoshoz.

  • Melánia

    2011. március 11. péntek

    Kisfiam 12hetes.5nappal ezelött jelentkezett nála hogy csökkent az étvágya minden nap egyre kevesebbet evett volt mikor 6oránként evett 60ml 130helyett,most viszont vissza tért az étvágya viszont sugárba kakil és rengeteget ami először nyálkás volt most pedig olyan mintha habos lenne és büzös is,kutacsa egy kicsit be van esve tápszert és anyatejet is kap.Viszont kb 5-6hetes kora óta nyálzik most pár napja viszont elég sokat van a keze a szájába (amit még nem igazán ismert fel)Voltam orvosnál aki azt mondta hogy piros a torka és vírusos fertőzés.de csak tippel ő se tudja igazán.mi lehet a baj?Jön a foga??Vagy tényleg vírus fertőzés?Meddig tart ez ha a foga jön,vagy ha vírusfertőzés??

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      A fogzás nem okoz ennyire komoly hasmenést, ez vírusfertőzés, ahogy az orvos is mondja.

  • Jobbágyné

    2011. március 01. kedd

    Üdv!
    Kisfiam most 14 hónapos , lassan másfél hónapja küzdünk a hasmenéssel , az elején voltunk a László kh-ban 3 napot ott tenyésztettek Camphylobactert a székletből , itthon Rulidot szedtünk újabb tenyésztés de csak ezt szűrték le újból és neg. lett , de nem javult majd Cefzilt, folyamatosan kapta a Normaflort majd Lactív babyt és Smecta port , már nem szedünk antibiotikumot egy pár napig jól volt most megint jön a napi 7-8 vagy még több hasmas , már mindent eszik bár most alig valamit… Mi lehet a baj a doktornő is tanácstalan ettől meg pláne nem vagyok nyugodt!!! Segítsetek!!!

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      Érdemes lenne gasztroenterológushoz fordulnotok és kivizsgáltatni.

  • szilvia

    2011. február 17. csütörtök

    Szép napot mindenkinek!

    A kislányom 16 hetes. Sajnos a kezdetektől tápszeres baba, mert sajnos nem volt tejci. Észrevettem hogy az utóbbi egy hétben 2-szer van naponta széklete,eddig naponta egyszer volt vagy kétnaponta, az első széklet a reggeli órákban normális állagú, de ha aznap másodszor is kakil akkor a második széklete higabb. Azt is észrevettem hogy nagyon folyik a nyála és a keze állandóan a szályába van.Étvágya van és jó kedvű baba, láza nincs és nem hány. 5-6 eszik naponta. Mi lehet a higabb széklet háterében? Előre is köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. február 25. péntek

      Valószínűleg a kezdődő fogzás okozza ezt, ezért van a keze is mindig a szájában.

  • Csillag Zita

    2011. február 09. szerda

    Sziasztok!
    9 hónapos kislányom hozzátáplálása óta gondok vannak a székletével. Mindig szopizik evés előtt, mert szeretné még sokáig szoptatni. Ötször szopizik és eszik már reggelit, ebédet, uzsonnát és vacsorát.
    Eddig egy két naponta volt széklete és többször kemény volt, de magától kakilt.
    4 foga van, most jött ki a felső fogacskája.Pár napja, mióta csak villával összetöröm a főzeléket, kétszer, háromszor kakil és látni benne az étel darabkákat.Nem folyós, de lágy, olyan mintha végigfutna rajta. Ma az ebéd, cékla már este a pelusban volt.
    Mosolygós, nincs láza, jó kedvű, sokat mozgó, nem hány. Ma megmértem és hízott is.
    Ez normális, hogy olyan a széklete, mint az aznapi főzelék?
    Válaszát előre is köszönöm:Zita

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Igen, ez azért van, mert a darabkákat nem rágja még meg teljesen, egyben lenyeli, ez nem probléma.

  • Timcsi 0309

    2011. január 21. péntek

    Szia Ági!
    10 hónapos Fiamnak 3. napja van hasmenése(napi 6-7 pelusban) és éjszaka is 2-3-szor. Éjszaka sír nagyon és amint tud kakilni,akkor megnyugszik,elalszik.
    Első 1-2 nap nagyon bűzös,hol nyálkás,hol zöldes-sárgás volt,aztán a 3. napon(ma) már inkább csak zöldes kicsit,de nem büdös.
    Nem tudta megmondani a dokinéni,h fogzás okozza-e ezt,de túl soknak tartja a hasmenés mennyiségét ezért kapott Normaflore-t(napi 1) és Smecta-t(napi 2-szer fél zacskó). Ma péntek van,ha hétfőig nem múlik,akkor vinnem kell mintát.
    Szerinted okozhat fogzás ilyet? Vagy valami baktérium lehet?
    Láza nincs,kedélye is csak akkor rossz,ha épp fáj a hasa,ha nehezebben jön a kaki.
    Köszönettel:Tímea

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      Ilyen hasmenést nem okoz a fogzás, ennél sokkal enyhébbet okoz csak, tehát ez inkább valamilyen vírusfertőzés lehet.

  • Szandra

    2011. január 10. hétfő

    Kedves Ágnes!
    A kislányom 13 hetes, lefejt anyatejet eszik, már születése óta (nem ment a szopizás) jól fejlett baba 6000g, 58 cm (szül: 3240g, 50 cm) Napi 2-3 széklete van, de olyan vizes forma, nem bűzős, a színe sárga, csak elég vizes, már régebb óta. Kb.2 hete már nagyon nyáladzik is. Egyébként kiegyensúlyozott, vidám babó és jó evő. Lehet valami probléma vizes széklet miatt?

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Nem, ez teljesen normális anyatejes babánál.

  • Kecskésné Magdi

    2010. december 12. vasárnap

    Sziasztok.
    Kislányunk 13hónapos,5 nappal ezelőtt narancsot evett ami anagyon tetszett neki éjjel arra keltünk,hogy erősen hány,de ez egész éjjel tartott.Reggel megpróbáltam a szokásos tápszert adni neki de azt is kihányta,délben már keveset evett,de vacsorára bagettet kocka sajtot és sonkát jóízüen megette.Másnaptól erős,bűzös hasmenése volt ami a mai napig tart.Enni nem fogad el semmit,de szerencsére inni sokat iszik.Természetesen elvittük orvoshoz aki azt tanácsolta forraljak fel 7UP szénsavas üdítőt és lehűtve adjam neki.Ja elfelejtettem mondani Írországban élünk.Kaptunk valami port is amit szintén az üdítőbe kell feloldani.Már 2* vissza mentünk vele,hogy nincs javulás,láza nincs enni semmit nem eszik,ha adok a szájába főtt rizst kiköpi,de ugyan ez van az összetört főtt krumpli és répával is.Tápszert is nagyon keveset 60-70ml.eszik csak.Ma fedeztük fel,hogy a kicsinek megvan dúzzadva a felső inye ha hozzá érek fáj neki,de alul csak 3 foga van még.Mi lehet ez vírus?De láza nincs.A foga? Nagyon aggódunk.A nagylányom épp ennyi idős volt mikor elkapta a roota vírust és kiszáradással ő korházba volt,igy ettől rettegek.
    Nagyon köszönöm a mielőbbi választ.
    Aggódó szülők Írországból.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Nekem ez úgy tűnik, hogy a foga jön. A hányás biztosan nem emiatt volt, de az étvágytalanság egyértelmű.

  • Keczkó Szilvia

    2010. november 18. csütörtök

    Szia!
    Kisbabám lassan 7 hónapos. 10 napja hasmanése van. Ez napi 5-6-7 kakit jelent, híg vagy nagyon laza állagú. Színe zöld, néha nyálkás de nem mindig. Már két hónapja elkezdtük a hozzátáplálást, gyümölcsöt és zöldséget kap, néha csecsemőteát. A hasmenés előtt 2 héttel kezdődött a bárányhimlője, ami akkorra már begyógyult, leestek a sebek. Nem mértem, de láthatóan beesettebb lett az arca. Étvágya van, most főként almát, krumplit és banánt kap. Sokat szoptatom. Mindent rág, erősen nyálzik, foga még nincs. Azért aggódom, mert korábban inkább székrekedéses volt, kb 3 naponta volt széklete, nehezen kakilt, szinte csak barack vagy sütőtök segített. Korábban soha nem volt zöld színe. Se a védőnő, se a doktornő nem tud kielégítő választ adni, mitől lehet, és főként miért zöld??
    Válaszát nagyon köszönöm.
    Szilvia

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Ennek valószínűleg a kezdődő fogzás az oka és a fogzás teljes időtartama (5-6 hónap) alatt eltarthat. ha nem lázas, nem hány, jó kedélyű, van étvágya, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Réka

    2010. november 14. vasárnap

    Sziasztok!
    9 hónapos a kisfiam beteg volt a héten 1 napig lázas is rossz kedélyű sírdogálós. Folyt az orra nehezen vett levegőt éjszaka szörcsögött. Szerencsére ezek elmúlóban vannak viszont most meg megjelent a hasmenés 3 napja ami vízszerű, néha méregzöldes, máskor világoszöldes. Már a posit is kicsípte hiába cserélem a pelust amint bekakil. A dokinéni javasolta a Sodioralt amit kap de nincs változás. Csak nehezen fogadja el a vízben oldott Sodioralt. Hozzáteszem hogy napi 5-6 alkalommal szopizik és 3-4 alkalommal kap hozzátáplálásként gyümölcsöt-zöldséget, főzeléket. Már van 8 foga is, amikor kibújtak nem volt hasmenés, láz, csak enyhe nyűgösködés, ezért nem gondolnám h ez lenne a baj. Egyébként jó kedvű ennek ellenére, nem fáj a hasa sem de a popsiját csípi a kaksi. Vírus fertőzés lehet??? Kérlek írjatok ha van ötletetek a köszönöm a választ.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Ha nem lázas, akkor nem lehet vírusfertőzés, de a betegségére kapott gyógyszer okozhatja ezt a gondot, érdemes lenne Normafloret kipróbálni.

  • Yvette

    2010. október 19. kedd

    Sziasztok!

    Az én Babám csütörtökön lesz 7 hetes,ma vettem észre,hogy kicsit nyűgös és a széklete sárgás-zöldes kicsit hígabb és nyálkás a szaga átlagos,láza nincs,nem hányt és enni is elég jól eszik.Anyatejet kap elösször és utána kiegészítésként tápszert.Azt mondták,hogy nem ihat teát sem,de én adok neki egy kis édeskömény Hippes teát.Ettől is lehet?Úgye ez nem a rota vírus?Ez a tápszertöl lehet?

    Köszönöm a választ előre is!

    Yvette

    Válasz: A rota vírus ennél súlyosabb hányásos-hasmenéses tünetekkel jár, tehát nem az. A zöld székletet okozhatja a tápszer, a tea, de akár az is, ha kicsit zsírosabb az anyatej. Ha nincs mellette más tünet, akkor nem kell foglalkozni vele.

  • Kitty

    2010. szeptember 26. vasárnap

    Kedves doktornő,

    kicsi lányom 3 hónapos és már két hete hasmenése van. széklete sárgás, néha zöldes, nyálkás és büdösebb a szokottnaál. az orvos rizslevet javasolt, amit minden szoptatás előtt megitatok a babával.de semmi javulás. láza nincs, mosolygos baba. viszont mostanában egyre gyakrabban fáj a pocija is, tekereg, fesziti a lábacskáit.a szoptatás mellett napi kétszer kap tápszert. laktózérzékenységre gyanakodnak. nem lehet, hogy egyszerűen csak a fogacskai jönnek?
    másik probléma, hogy nagyon gyakran tüsszög. két két három tüszi is van egymás után. ezt mi okozhatja?
    köszönöm válaszát

    Válasz: Ha az étrendje nem változott (új tápszer pl.) és nincs láza, nem hány stb., akkor vagy a tápszer okozta laktózérzékenység (érdemes HA tápszerre váltani és ha ez megoldja a dolgot, akkor az volt a bűnösz) vagy a kezdődő fogzás lehet az oka. A tüsszögést megfázás okozhatja.

  • Bné Gitta

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Sziasztok!
    Kisfiam most a hónap végén lesz 1 éves. Foga még nincs. Napi 1-2 szer van neki széklete, híg és bűzös. 3-dik napja áll fent ez a probléma. Olyannyira, hogy kicsípte a popsiját is. Láza az 1. nap volt, és a mai napon kezdett egy kis hőemelkedése lenni. Lehet a foga jön? De semmi nem látszódik neki az ínyén!!!
    Előre is köszönöm a választ!

    Gitta

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában már korábban megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés stb.) és csak utána pár héttel törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Fermi

    2010. augusztus 22. vasárnap

    sziasztok,
    kisfiam 16 hetes (csak anyatejet kap) és kb. 3hete megváltozott a kakija, azóta szinte mindig nagyon híg, a színe és a szaga nem változott, nem kakil gyakrabban, kedve jó, szépen fejlődik. Kezdtem beletörődni, hogy ez akkor nála most ilyen (esetleg a fogzás miatt…), de ma néhány vérfolt volt az egyik kakijában, láza nincs. nagyon megijedtem és nem tudom, hogy ez mitől lehet.
    vigyem gasztroenterológushoz, vagy mit tegyek? mi lehet ez??
    előre is köszönöm a választ!

    Fermi

    Válasz: Ha véres a széklete, akkor mindenképpen vidd el orvoshoz, több dolog is okozhatja, de az is lehet, hogy csak ártalmatlan apróságról van szó, mindenesetre a véres széklet komoly dolog, utána kell járni az okának.

  • Dori

    2010. augusztus 20. péntek

    Tanácsra lenne szükségem!
    Kisfiam pár napja múlt három hónapos, és három hete fogy, eddig 300 grammot sok stagnálás mellett. 3550 grammal született, szinte semmit nem vesztett a súlyából a kórházban, utána pedig hetente 250-300 grammokat hízott, három héttel ezelőttig. 6400 gramm volt akkor, most 6110, de nem folyamatos a fogyás, egy-egy hétig állandó a súlya, vagy ha picit hízik is, visszaesik hamar, 50-100 grammok hintáznak rajta. Gondoltam, hátha nyúlt hízás helyett, de a védőnő szerint ennek nincs jelentősége, így le sem mérte. Anyatejet eszik, és ugyancsak három hete egyik napról a másikra megváltozott a széklete is: sárga-világoszöld, nagyon folyós, és az eddigiekhez képest úgy 3-4-szeres mennyiség. Nincs láza. Eddig minden nap többször volt széklete, ez nem változott, csak egy-egy adag mennyisége. Sokat pisil, ahogy eddig is. Rengeteget szellent. Néha jóval evés után bukik túrósat, volt olyan nap, hogy 4-5-ször hányt is. Olyan, mintha csak átfutna a szervezetén a tej, és alig szívódna fel valami belőle a javára. Sokat és igény szerint eszik, minimum három óránként, sajnos sokszor cumizik a mellen, sőt, elalszik rajta. Hasfájás jobbára elkerült minket, de három hete még annyi sincs, mint néha eddig, hogy kakilás előtt fél-egy órával kezd sírdogálni, lábat húzogatni, majd a pelenkatöltés után megkönnyebbül. Nem sokat alszik napközben, éjszaka pedig ebben a három hétben volt olyan is, hogy hajnalban két óránként ébresztett, és olyan is, hogy nyolc órát aludt át. Úgy egy hónapja sokat nyálzik, az ínyét masszírozza. Jó kedélyű, okos, erős gyerek, de lassan eltűnnek a hurkái…
    A hasmenésre kapott homeopátiás szer nem vált be. A gyerekorvos és a védőnő csak találgatnak, mi okozza ezt az egészet. Csak a legvégső esetben adnék tápszert, mert tejem van elég, ő egy étkezésre 60-tól 240 grammig, bőségesen eszik, nem sír éhesen, igaz, gyakran kéreckedik mellre.
    Talán lényegtelen részleteket is leírok, de nem tudom, mi lehet fontos. Hátha ebből segítene valaki, mi lehet a baj, találkozott-e már ilyen esettel?
    Előre is nagyon köszönöm a választ!

    Válasz: Szó sincs arról, hogy a tejed lenne kevés, hiszen eleget eszik a baba, csak éppen hízni nem akar. Ilyen egyébként a kezdetben gyorsan hízó babáknál előfordul 3 hónapos kor táján, láttam már ilyen gyereket, akinél 3-4 hétig szinte állt, sőt még kis mértékben csökkent is a súlya, majd megint beindult.
    A másik, hogy a leírtak alapján a kisfiad fogzik, a széklet megváltozása, a nyálzás, az ínymasszírozás egyértelműen erre utal. A fogzás menete többnyire örökölt dolog, talán ha utánakérdezel a nagymamáknál, kiderülhet, hogy valamelyikőtök is ilyen korán fogzott.
    Emellett, ha továbbra is fentáll a heti 80-100 grammos fogyás, akkor mindenképpen konzultálj az orvossal.

  • Betty

    2010. augusztus 17. kedd

    Sziaztok!
    1,5 hós babám kakilás és pukizás előtt nagyon sír és tekereg!Eddig sárgás,nyálkás szerűt kakil,most teljesen habosat.Mégis erőlködik vagy sír,tekereg.Eddig npi 2-3 kakis pelusa volt,mostanában volt hogy 2 naponta 1- vagy 2 van.Kórház haza jövetel után elkezdett buborékokat fujdogálni kifele,most nyál is van hozzá néha több.Lehet ettől habos a kakija?Jönni fog a foga?Nem kicsi még ehez?Néha többet eszik egy hétvégén lett mérve.De viszont gyorsan mohón eszik az elején és nem mindig van büfi.Úgy sajnálom mikor tekereg,és sír már könnybe lábad a szemecskéje is.Kipróbáltuk az infacolt,de evés után kevés idővel sugárba kihányta.Azt mondták és írják,hogy egy cseppentőnyit kell adni,de egyszerre?Vgay minden étkezés előtt egy cseppet,mert régebben az utóbbi volt azt mondják.Most az angol vizzel próbálkozunk.Masszirozni szoktuk a pocakját,és a lábát felhuzzni,tornáztatni.
    Mit tehetnénk hogy ne fájjon neki ennyire?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Válasz: A habos kaki oka, hogy evéskor sok levegőt nyel, ezzel nem kell foglalkozni. Minden étkezés előtt egy kávéskanál Gripe Watert adj neki. A hasfájás oka az emésztőrendszer éretlensége, 8 hetes korra a babák többsége teljesen kinövi ezt, de még az éretlenebb babáknál is elmúlik 12 hetes korra.

  • Horváthné

    2010. június 30. szerda

    Szia!
    18 hónapos kisfiamnak megy a hasa de nagyon sok foga jön orvosnál is jártunk kapott bizmutos kanalast ,de ennek ellenére is továbbra is hasmenése van .Nem hány ,nem Lázas ,de egy hete megy a hasa és tud-e ajánlani valami hasfogót?A folyadékot szívesen fogadja reszelt almát kap,kekszet.

    Válasz: Hasmenésnél nem szabad hasfogót adni, mert így ha vírus okozza a hasmenést, nem tud tisztulni a bélrendszer. Ha a fogzás okozza, akkor sincs rá szükség. Viszont adj neki homeopátiás szert a fogzásra, ez segíthet a tünetek enyhülésében – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Gabi

    2010. május 22. szombat

    Sziasztok!

    Kislányom most lesz 5 hónapos lassan 2 hete hasmenése van, a fogzásra gyanakodtunk mert folyt a nyála mindent rágott és ki is van fehéredve 2 dudor a z ínye belsején, és a védőnő szerint a mivel sok nyálat nyel ezért normális a hasmenése, viszont néha már zöldes is és volt hogy szinte vízszerű volt.
    A védőnő most normaflore-t javasolt, amiből felet adtam neki délelött, viszont délutánra bedagadt a jobb lábfeje és a talpa és a jobb vádliján ks lilás pirosas foltok jelentek meg kb 10 db.
    Nagyon megijedtem, a normaflore okozhatta?

    Még csak anyatejes baba, esetleg vmi olyat ehettem ami átment és allergiát okozott?De mi okozhat ilyen allergiát?

    Tanácstalanul várom mielöbbi válaszotok.

    Köszi

    Gabi

    Válasz: Igen, ez allergiás reakció a Normaflore-ra. De erre nincs is szüksége, mert a tüneteit egyértelműen fogzás okozza.

  • Katica

    2010. május 17. hétfő

    Sziasztok!
    Kislányom 5 hetes, 3220 g-mal született, most 4170 g. Kizárólag anyatejes. Kb. 1 hetes korától „hasfájós”, ami kezdetben időszakosan, nagyjából 5 perc szünetekkel jelentkező egyperces görcsökkel kezdődött. Ekkor elkezdtünk rá mindenfélét kipróbálni: meleg cseresznyemag-zsák, finom masszírozás és lajhárpózos ringatás, majd Infacol, végül újabban egy homeopátiás szert is kipróbáltunk DIOSCOREA 9CH. Kísérleteztem az étrendemmel is (változást nem tapasztaltam), végül néhány napja a tejtermékektől is megváltam teljesen (bár ennek hatását talán még nem érezzük, érezhetjük).
    Időlegesen talán mindegyik módszernek/szernek volt hatása (legalábbis az „általános” görcsök enyhébbek lettek, vagy én veszítettem el a fonalat, hogy végül is mikor és mitől is fáj a pocakja).
    Sajnos azonban vagy ezek hatására, vagy ettől függetlenül a széklete folyamatosan nagyon híg (az első héten láttam nála utoljára tömörebb állagút), sokszor vizes, sokszor nyálkás. A színe rendben: mustársárga, és a fehér túrószerű képződmények is jelen vannak benne, de az utóbbi időben feltűnően büdösebb lett. Szinte minden pelusban van széklete (ez min. napi 6-7), s talán egy-egy pelus naponta, amelyikbe csak egy-egy kisebb „foltnyi” jut a pukikkal.
    Az utóbbi időben úgy tűnik nekem, mintha a hasfájását már egyértelműen a hascsikarás okozná, hiszen minden fájdalmas sírás-tekergőzés után bekakil (nagyon nehezen tehát, annak ellenére, hogy a széklete ilyen híg). Sokszor azonban 30-40 perces fájdalmas tekergőzés is eredménytelen, ilyenkor viszont a szélcső alkalmazásával szintén híg széklet folyik belőle.

    Ettől a problémánktól eltekintve nagyon békés kislány, sokat és intenzíven szopik (viszont nehezen böfizik, sokszor 10-15 percet is várni kell egy-egy böfire). Éjjel mindig jól, nappal változóan alszik, jól gyarapszik. Láza nincs, nem hány, ritkán bukik. Az anyatej mellett mindössze 1-1 kiskanálnyi forralt és hűtött babavízet kapott 4-5 napig (a homeobogyókat ebben oldottuk fel).
    Talán ennek köszönhető, hogy amióta kapja a bogyókat, azóta erősen nyáladzik (mint egy fogzásos csecsemő, de ugyebár ő ehhez még nagyon fiatal), és cuppogva nyújtogatja a nyelvét. Ezt a tünetet én a bogyók cukros bevonatának tudtam be, nem tudom, hogy jól gondolom-e, vagy ez mással lehet összefüggésben?

    Ez a széklet-kérdés meglehetősen nyugtalanít. Mint látszik, próbálok mindent bevetni, hogy neki a legjobb legyen, lehet, hogy mégis rosszat teszek ezekkel a szerekkel, amit a szervezete a székletével „jelez”? Mit tegyek? Vagy ez a híg széklet teljesen normális?

    Előre is köszönöm a segítséget!

    Válasz: Rosszat nem teszel vele, emiatt ne aggódj. Mivel jóétvágyú, jól gyarapodó babáról van szó, simán az a helyzet, hogy még nagyon picike és nem tudja tökéletesen megemészteni azt a sokat, amit megevett (kicsit túleszi magát). Ennek ellenére semmiképp se etesd ritkábban, de nem kell erőltetni a homeopátiát. Ami segít: amikor evett és 20-30 perc múlva erőlködik a kakilással, a térdeit húzd fel a pocakjához és lassa körözz velük kifelé, ez segít kakilni.

    Büfi: mivel ő jó evő, ezért nem nyel annyi levegőt, ami rögtön utána ki is jönne, ezért nem arról van szó, hogy ő „nehezen büfizik”, hanem, hogy neki erre nincs szüksége. Ha 5 percen belül ninc büfi, akkor nem kell tovább büfiztetni.

    Segíthet a Gripe Water is, ez a leghatékonyabb szer hasfájásra. A cuppogás valóban az édes íz miatt lehet, ízlik neki 🙂

  • Edina

    2010. március 25. csütörtök

    Sziasztok!

    Mi két hete kaptuk meg a 2 hós védőoltásokat, köztük a Rota vírus ellenit is. Az oltást nem viseltük túl jól, borogatás ellenére bedagadt, láz volt, és hasmenés is társult hozzá. A gond az, hogy a hasmenés a mai napig nem múlt el, sőt, rosszabb lett. Szegénykéből szabályosan priccel a kaki kifele, annak ellenére, hogy nutritont kap, ami sűríti a tejet, mivel refluxos.
    A drnénink szerint ez lehet még mindig a rota miatt is, mondta, hogy adjak neki normaflore-t, a védőnéni pedig még javasolta hozzá a smecta port is, mondván, hogy az megállítja a túlzott hasmenést. Amúgy jól van, csak néha vannak neki hascsikarásai, akkor viszont szegényke sír, illetve az éjszakáink sűrűbbek lettek, mert többször kell fel enni. A kaki színe világos okker sárga, amiről azt olvastam, hogy megfelelő. Nekem az állagával van gondom, mert olyan híg, mint a víz, és szabályosan folyik ki belőle. Amúgy a védőoltások előtt nem volt ilyen gondunk.
    Mit tegyek? Szerintetek tényleg a rota injekció tehet róla?

    Válasz: Igen, ezt az oltás okozta. Nem csak a rota, hanem a másik is (a nagyobbik fiamnak minden oltás után zöldes hasmenése volt). Ha rendesen eszik mellette és nem hány, akkor a hasmenés önmagában nem gond és pár nap alatt javul majd a helyzet.

  • Katrin Amanda anyukája

    2010. március 12. péntek

    Sziasztok!

    Az én babácskám még nagyon picike!Mindössze csak 10 hetes!születési súlya:2380 g és mostmár 3820 g!A próblémánk az lenne,mint a többieknél,tüneteink is megegyeznek:hasmenés,mustársárga néhol zöldes és nyálkás széklet és majdnem minden pelusban található.:S:(Éjszakánként nyűgős,sírós,az étvágya eléggé jó láza nincs nem hány!Csak tápszerezik mostmár sajnos!Tápszere mellé csecsemő teát is kap!Ma beutalta a doktornője a korházba,de a korházba a vizsgálat után hazaküldtek minket és csak annyit mondtak hogy ez sok mindentől lehet,vigyük vissza ha hányna nem enne rendesen vagy véres lenne a széklete!A nagymamája azt mondja hogy a fogacskái fejlődése is megindult szerinte ez már a fogzás kezdete mégis aggódóm nem tudom hogy ilyen picike babánál is normális-e vagy mindenképpen vigyem be a korházba???Hogyan tudom megszüntetni a hasmenést?Meddig normális a zöldes széklet?
    Előre is köszönöm a segitséget!

    Válasz: Teljesen normális is ez a széklet, nem kell foglalkozni vele. Ha eszik, iszik, nem lázas és nem hány, akkor valószínűleg tényleg a kezdődő fogzás vagy enyhe vírusos fertőzés okozhatja.

  • anita

    2010. február 15. hétfő

    sziasztok 2honapos babam van es tapszert eszik ma 1honapja es mar 1hete hasmenese van majd nem minden eves utan ha valaki tudja hogy mitel lehet akor irja meg koszonom

    Válasz: Milyen formában jelentkezik ez a hasmenés?

  • Berci

    2010. február 06. szombat

    Kedves Ági

    Gyerköcöm 5 és fél honapos.Több mint 1 hete hasmenése van.Nyálkás-zöld-itt ott habos.Napi 4-5 kakis pelus van.
    A közérzete jó mosolyog,viháncol jó étvágya van.3 óránként szopizik, csak anyatejet kap.
    A Dr.nönk Laktase tablettát és subsal-t irt fel.Megkapta a napi adagot az 1. nap csak 1 kakis pelusa volt ami olyan volt mint az addigiak viszont ma sötétbarnás méregzöld színü a kaki .Ez a gyógyszerek hatása vagy súlyosbodott?

    Válaszát nagyon köszönöm.

    Válasz: Ez valószínűleg a gyógyszer miatt lett ilyen.

  • koszegi andi

    2010. február 02. kedd

    Hát én nagyon sokat aggódom emiatt,egyszer híg a széklet,máskor normális,
    nagyon rágja a kezét,mintha jönne a foga,de állítólag nem jön,lázas,köhög,és hasmenése van.Nagyon nehezen szopizik,és semmilyen más folyadékot nem fogad el.Aggódom,mit tegyek??

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Anikó

    2010. január 29. péntek

    Sziasztok!

    3 és fél hónapos kislányom anyatejes baba.A „problémám” az ,hogy szerintem túl gyakran kakil.Vannak napok,amikor nappal minden pelusban van kaki,de az átlag 2-5 kakis pelenka.
    A széklet aranysárga v. mustársárga színű(néha zöldes),de szerintem kissé folyósabb az átlagnál,és gyakran nyálkás.Egy hónapja volt egy hét,amikor egyáltalán nem hízott,ekkor a doktornőnk javaslatára széklettenyésztést kértünk,aminek az eredménye NEGATÍV lett.Azóta folyamatosan hízott,jelenleg 6130gr(14 hetesen).
    A kérdéseim tehát:1.Normális,hogy ilyen gyakran van széklete?2.Előfordulhat,hogy 6 hónapos koráig(amíg anyatejet kap)ilyen gyakran kakil egy csecsemő?3.Esetleg nem jól hasznosítja a szervezete az anyatejet?4.Lehet ezt is a fogzásra fogni?(már látszik is alul a két kis csík)
    Egyébként mosolygós baba,nem különösebben nyűgös,csak ha fáradt,vagy unatkozik.
    A választ előre is köszönöm:Anikó

    Válasz: 1. Igen, normális, hogy 5-6 széklete van, ez a jó. 2. Igen, előfordulhat, ez teljesen normális. 3. De jól hasznosítja. Lehet, hogy kicsit többet eszik, vagy több a rostanyag a tejben, ezért kakil gyakrabban, de az is lehet, hogy ilyen jó az emésztése. 4. Nem, a fogzástól ugyan szokott hasmenés lenni, de az általában kicsípi a popsit és bűzös.
    Szerintem szimplán alkati kérdésről van szó. A nagyobbik fiam 10 hónaposan már csak napi 1x kakilt, a kisebbik 2,5 éves és még 3x kakil.

  • Teri

    2010. január 25. hétfő

    Sziasztok van egy 5 hetes kisfiam szopik de 3 hete vizes hasmenése van és budösis elég nyugtalan este nagyon sirdogál mert nagyon fáj a hasa , mi lehet ez?Elöre is köszönöm a válaszokat!

    Válasz: Ez hasfájás. Adj neki Gripe Watert minden étkezés előtt. Ha fáj a hasa a pocakját a köldökétől kb. 1 cm-re az óramutató járásával megegyező irányban masszírozd, ez segíti a bélműködést.

  • Földi Erika

    2010. január 05. kedd

    Földi Erika
    Sziasztok!
    Az ikrek 28-án voltak 6 hónaposak és két napja hasmenésük van lázuk nincs az egyik fiúnak nagyon étvágya sincs. Nappal elég jó kedvük van,de két napja éjszaka nagyon nyűgösek sokszor felébrednek. Az egyik fúnak az arca is kivan pirosodva. Még fogunk nincs. Segítséget kérnék .hogy mi lehet ez.

    Előre is köszönöm a választ!

    Erika

    Válasz: Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Petra

    2009. november 30. hétfő

    Sziasztok

    Olyan gondom van hogy a 14 hónapos kislányomnak hasmenése van de 3 héten belül másodjára. Semmi más baja nincs, jó kedvű eszik iszik játszik ugyanúgy mint eddig. a dr. nénink azt mondta nem gondolná hogy komolyabb a baj , de azért engem idegesít hogy egyik héten megy a hasa másik héten meg nem.

    Nem merek másra gondolni csak hogy jhet a foga.
    Okozhat ilyet a fogzás?

    Válasz: Igen, okozhatja a fogzás, különösen, ha azt tapasztalod, hogy ilyenkor a popsija is jobban pirosodik, mint egyébként.

  • Gazdag Anita

    2009. november 24. kedd

    Sziasztok!

    Kisfiam 5 hónapos, és 2 hete hasmenése van. Napi 3-4 – szer telerakja a pelenkát sárgászöld van hogy méregzöld széklettel, ami furcsa orrváladékszerű az anyaga.
    Csak anyatejet evett eddig, és 3-4 naponta kakilt csak.
    Láza nincs, hányás nincs, jókedvű. Éjszaka viszont gyakran felkel mióta ez van.
    A doktornő tanácsára egy hétig adtam neki két kiskanál sárgarépapürét napi 2x és Normaflórt. Miután nem változott, tegnap óta kell adnom neki napi 3×1/2 tabletta Bolus adstringenst. Még ennek sincs hatása.
    Mindent rág ami a szájába kerül, nyálazik, de a doktornő azt mondta, nem látja, hogy jönne a foga.
    Normális-e, még, ha jönne is a foga, hogy 2 és fél hete hasmenése van?

    Válasz: Igen, ezek egyértelműen fogzásos tünetek. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Bercianyu

    2009. április 27. hétfő

    Szép napot Mindenkinek!

    Kisfiam 5,5 hónapos, kizárólag szopizik, se teát, se vizet nem adok neki.

    Két héttel ezelőtt valami vírusos gyulladása (feltételezhetően) volt, amire „jobb híján” antibiotikumos kezelést kapott a kórházban, ettől jobban lett, elmúlt a magas láz és „aszthmatikus” köhögés. Az antibiotikum miatt és a bélflóra helyreállítására elkezdtem neki a Normaflore-t adni.

    Az antibiotikumos kezelés óta szinte minden szopizás után kakil, sárgás-zöldes, folyós, néha bűzös a kakija.

    Most azért már kezdek aggódni. Több helyen próbáltam utánanézni, érdeklődni, van aki fogzásra gyanakszik, hogy ez is állhat a hátterében, ez nem látszik igazolódni, nem fehér és púpos az ínyecskéje még.

    A doktor nénink azt mondja biztos laktóz-intoleranciája van…és kezdjem el neki a Lactase tablettát adni.
    Nem igazán szeretnék ehhez nyúlni, mert szerintem gyógyszer szedetése egy közel 6hónapos babával nem indokolt. Annál is inkább, mert a súlygyarapodása jó, most 7,2kg (születési súlya 3,73kg volt), szépen fejlődő, kiegyensúlyozott baba. Én rendszeresen eszem, mindent a szoptatásnak megfelelően. Se túlzott tehéntej, se puffasztó dolgok.

    Kérlek Benneteket adjatok tippetek, mit próbáljak még, szívesen venném véleményeteket.

    Előre is köszönöm! Bercianyu

    Válasz: A fogzás nem akkor kezdődik, amikor fehér lesz az íny. Az első jelek a nyálzás és az, hogy mindent a szájába töm, masszírozza a saját ínyét, ha ezt tapasztalod, akkor a fogzás az ok.
    Emellett az antibiotikum miatt a bélflóra szétesése is okozhatja a gondot, ennek hetek kellenek, mire helyreáll.
    A zöld széklet anyatejes babánál annak is lehet a jele, hogy túl zsíros az anyatej, ez egyáltalán nem jelent gondot, a hozzátáplálás kezdetével magától el szokott múlni, hiszen ilyenkor az anyatej összetétele is megváltozik.

  • Seres Anikó

    2008. szeptember 10. szerda

    Sziasztok!

    Az én babám két hét múlva lesz 1 éves,és nem tudom eldönteni hogy most hasmenése van-e vagy sem.
    Mikor megszületett és kb egészen 7-8 hónapos koráig székrekedős volt,utánna ahogy elkezdtük enni a főzelékeket egyre lazább lett a széklete először egy jó darabig krémes formálható volt a széklete,utánna lazább,de mostmár ott tartunk hogy enyhén folyós és és világos barnától a sárgás színűig változik a színe.
    Viszont napi 1 alkalommal kakil,de azt mindíg betartja.
    A széklete nem vizes nem véres nem nyákos nincs felpuffadva nem látom rajta hogy fájna a hasa.
    Tejet még nem iszunk,tejterméket nagy ritkán eszünk(vaj,joghurt).
    Tojást 1-2 falatnál többet nem eszik,lisztes ételt szokott enni mint pl.kenyér,kifli,rántásos ételek,tejbegrízt persze nem tejjel csak tápszerrel.
    A fogai jönnek ezerrel már 3 hónapos korában kibújt az első azóte folyamatossan jönnek már az első 8 metszőfogai kint vannak most a jobb alsó szemfog és a mellette lévű rágófoga van beduzzadva már vagy 1,5 hónapja.
    Na azt hiszem mindent leírtam!
    Szóval a kérdésem az lenne most akkor megy a hasa vagy nem,aggódjak vagy ne?

    Majd el felejtettem még.Az utóbi két napban felment a láza 38 fokra de napközben semmi és nem látszik rajta semmi,jókedvű játszik,csintalan…

    A súlya:6 hónapossan:9000g a 6. hónap végén 9400g és 10 hónapossan 9770g azóta nem mértek minket!

    Előre is köszönöm a választ!

    Anikó

    Válasz: Ha van némi hőemelkedése, akkor elképzelhető, hogy elkapott valami enyhe hasmenéses vírust. Ebben a korban kevés betegség jár valós levertséggel, gyakoribb, hogy egész nap viháncol a baba betegen is, és csak akkor lesz nyugisabb, ha magasra felmegy a láza. Ügyelj rá, hogy sok folyadékot igyon, és ha nagyon felmenne a láza (38 fok fölé), akkor csillapítsd csak. Orvoshoz akkor menjetek, ha 3 napon túl elhúzódnak javulás nélkül a dolog, vagy ha a hasmenéshez hányás társul, illetve a kicsi nem iszik.