Besárgulás

A kismamákat szülés után a kórházban általában azzal szokták ijesztegetni, hogy ha hazamennek hamarabb, akkor “jaj, mi lesz!”, mert be fog sárgulni a baba és vissza kell majd jönni a kórházba. De vajon mi az a besárgulás és mit tehetünk ellene?

Az újszülöttnek születésekor több vörösvérsejtje van, mint amennyi szükséges. A megszületés után elindul egy lebontási folyamat, ennek folyományaként a bilirubin szint magasra szökkenhet és sárga színanyag képződik, ettől lesz sárga színű a baba. Az ilyen csecsemők általában aluszékonyak, ami pedig probléma, mert a színanyag kiürülését a szervezetből éppen az emésztés gyorsításával, azaz szoptatással lehet elérni. Sok kórházban emiatt elkezdik vízzel vagy tápszerrel itatni a babákat, mondván, az anyatej az első napokban még kevés ahhoz, hogy elegendő legyen a sárgaság ellen, de ez nem igaz. A természet jól kitalálta a dolgot: az a néhány kortynyi előtej bőven elég szokott lenni.

Ha nagyon besárgul a baba (sőt egyes kórházakban már a sárgaság gyanújának felmerülésekor is) kék fény alá teszik, ami szintén meggyorsítja a lebontási folyamatot. A sárgaság gyakrabban lép fel kis súlyú újszülötteknél és koraszülötteknél.

Egy ismertető videó minderről:3 hozzászólás

  1. Ildikó szerint:

    Kedves Ági!
    2 hónapos kisfiam sajnos még mindig sárga. A gyerekorvos antibiotikumot írt fel neki, mert szerinte húgyúti fertőzése van. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen homeopátiás szert lehetne alkalmazni nála? Ha nem muszáj, akkor nem szeretnék antibiotikumot adni neki. Előre is nagyon köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: Ildikó

  2. […] felülni, akkor biztosan sikerülni fog. A kórházi napok gyorsan elrepülnek, csupán a besárgulás réme lebeg folyton a fejed fölött, ezzel ijesztgetik a kismamákat a csecsemősök. Erről tudni […]