Besárgulás

A kismamákat szülés után a kórházban általában azzal szokták ijesztegetni, hogy ha hazamennek hamarabb, akkor “jaj, mi lesz!”, mert be fog sárgulni a baba és vissza kell majd jönni a kórházba. De vajon mi az a besárgulás és mit tehetünk ellene?

Az újszülöttnek születésekor több vörösvérsejtje van, mint amennyi szükséges. A megszületés után elindul egy lebontási folyamat, ennek folyományaként a bilirubin szint magasra szökkenhet és sárga színanyag képződik, ettől lesz sárga színű a baba. Az ilyen csecsemők általában aluszékonyak, ami pedig probléma, mert a színanyag kiürülését a szervezetből éppen az emésztés gyorsításával, azaz szoptatással lehet elérni. Sok kórházban emiatt elkezdik vízzel vagy tápszerrel itatni a babákat, mondván, az anyatej az első napokban még kevés ahhoz, hogy elegendő legyen a sárgaság ellen, de ez nem igaz. A természet jól kitalálta a dolgot: az a néhány kortynyi előtej bőven elég szokott lenni.

Ha nagyon besárgul a baba (sőt egyes kórházakban már a sárgaság gyanújának felmerülésekor is) kék fény alá teszik, ami szintén meggyorsítja a lebontási folyamatot. A sárgaság gyakrabban lép fel kis súlyú újszülötteknél és koraszülötteknél.

Egy ismertető videó minderről:1 hozzászólás

  1. [...] felülni, akkor biztosan sikerülni fog. A kórházi napok gyorsan elrepülnek, csupán a besárgulás réme lebeg folyton a fejed fölött, ezzel ijesztgetik a kismamákat a csecsemősök. Erről tudni [...]

Szólj hozzá!

Kérdeznél? Kérdéseidet a Facebook oldalon vagy kéthetente az online fogadóórán tudod feltenni, a blogban, a hozzászólások között nem.
Teherbeeséssel kapcsolatos kérdésekre Gabi kolléganõm hetente válaszol, ehhez klikk ide.