A lázcsillapítás módszerei

Amikor a kicsinek első ízben szökik magasra a láza a legtöbb anyuka megijed, azt se tudja hova kapjon, nekik szeretnék most segíteni.

A lázcsillapítás módszerei38 fokos láz alatt nem kell csillapítás, kúpot, kanalas orvosságot elsőként 38 fokos láz felett kell adni a kicsinek, 39 fok felett azonban már érdemesebb hűtőfürdőt alkalmazni.

Ennek kivitelezése, hogy kézmeleg vizet engedünk a kádba, abba ültetjük (fektetjük a babát) és 2-3 percenként hideg vizet engedünk hozzá 1-1 fokkal csökkentve a víz hőmérsékletét, míg végül 32-33 fok körüli lesz. A hatékony hűtőfürdő legalább 10 percig (de inkább 15 percig tart). A nedves törülközővel való hűtés korántsem ilyen hatékony, felesleges vele időt pazarolni. A fürdő után megelőzésképpen kapjon lázcsillapító kúpot, kanalas orvosságot a baba.

Önmagában a magas láz
miatt nem érdemes ügyeletet hívni (csak ezért általában nem is jönnek ki), de ha más ijesztő tünetekkel (erős szédülés, vészes hányás, más azonnali ellátást igénylő tünetek) társul a magas láz, akkor mihamarabb orvost kell hívni, vagy ha ők nem jönnek ki, be kell menni az ügyeletre.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

12 Comments

  • Hencibonci

    2010. október 31. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom 17 hónapos. Hétfőn a kislányom megnáthásodott, majd csütörtökön este belázasodott. Csütörtökön „patakokban” folyt a nyála, ami azóta megszűnt. Aztán hasmenése lett. Két napig 38-39 fok között volt a láza, és sokszor bekakilt. Vasárnap délelőtt már csak hőemelkedése volt, aztán estére megint belázasodott. A hűtőfürdő jó, de aztán újra felszökik a láza. Szerencsére sok folyadékot iszik, enni nem sokat eszik.Azt nem értem, hogy a végtagjai hidegek, a feje viszont meleg. Mitől van ez? Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Betegség alatt a hőháztartás megváltozik, ezért lehet, hogy a keze-lába hideg, a feje pedig meleg, ennek nincs jelentősége. Ha azonban 3 nap után nem múlik a láz, orvoshoz kell fordulni.

  • agneska

    2010. október 29. péntek

    Szia.Nekem 8 hónapos lesz a kisfiam,kedden voltunk szurirra és azóta nagyon nyugtalan,nagyon bágyadt,csak aludni akar,le hajtja a fejét a vállamra.Igy soha nem voltunk mindig minden oltás után vidám volt,vagyis nem voltak mellékhatásai.Láza is van,éjjel is rosszul alszik azota.Hányt kétszer is.Beszéltünk a gyerekorvosunkkal,es azt mondta több mint valószinü,h az oltástol ilyen.De én nagyon nyugtalan vagyok mégis.Vajon tényleg attol ilyen?Koszonom elore is.

    Válasz: Igen, az oltásnak valóban lehetnek ilyen tünetei.

  • Gulyás Andrea

    2010. július 05. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 7 hónapos és hajnalban 38.2 volt a láza, egyébként jó kedve volt. Magamhoz szorítottam mert azt olvastam, hogy így le lehet húzni egy kicsit a testhőjét és le is ment 36.9-re de később hányt (még anyatejes).Lehetséges, hogy amiatt, hogy cicizett de nem volt éhes? Ezután elaludt 37.1-el. Reggel 37.8-at mértünk de továbbra is jókedvű, jó étvágyú volt így nem mentünk orvoshoz.
    BE tudható esetleg annak, hogy nagyon meleg volt éjszaka? A 37.8 után is le tudtam húzni a saját testhőmmel.
    Ez az első eset hogy ez előfordult. Rosszul tettem, hogy nem csináltam hűtő fürdőt?
    Köszönöm a segítségedet előre is!!!
    Andi

    Válasz: Ha csak egyszeri hányásról volt szó és utána jókedvű és eszik, akkor nem kell foglalkozni vele. Hűtőfürdőt 38.5 felett lehet csinálni, én 39 fok felett szoktam.

  • Fru

    2010. március 16. kedd

    Kedves Ági,

    Fiam most múlt 1,5 éves. Szinte minden fogacskánál előre tudtuk, hogy hamarosan megjelenik, mert minden alkalommal igen magasra szökik fel a láza és ezt megelőzően nyálzik és nem igen hajlandó (az amúgy habzsolháp) enni. Sajnos most is ez a helyzet, de mégis minden alkalommal megilyeszt. Ma reggelre is 39,5 lett a testhője… nyűgös és bágyadt, látni már a szájában, hogy az egyik rágó foga majdnem kibújt, de normális ez így? Sorra jönnek a fogai és emiatt sokszor van hőemelkedése és láza, tudom, hogy a fogzás során legyengül az immunrendszere és be is náthásodott, de normális ez? Kezdő anyukaként kellően tudok aggódni 🙂 Kérlek adj tanácsot mit tegyek, hogy jobban át tudja picikém vészelni ezeket az időszakokat. Köszönöm!

    Válasz: Szerintem nem a foga miatt van ilyen magas láza, hanem beteg. Fogzástól maximum egy kis hőemelkedése lehet. Az viszont előfordul, hogy a lázas állapot miatt törik át az amúgy is kibújni készülő fog, tehát a betegség váltja ki. Ez kellemetlen, de nem tudsz mit tenni ellene.

  • Gabi

    2009. október 19. hétfő

    Szia Ági!

    A kisfiam most 8,5 hónapos és vírusos torokgyulladása van. Tegnap este ügyeletre mentünk vele, mert 39,1 fokos volt a láza. Nurofent adtam neki, de sajnos elég sokára hatott (2,5 óra múlva). Az orvos azt mondta, hogy egyenlőre nincs teendő, a lázát kell csillapítani, ha fölmegy 38 fok fölé. (ahogy Te is írtad). Éjfélkor és hajnal 5-kor kellett neki kúpot adnom (Germicid -C) mert addigra ismét fölszökött neki. A problémám az, hogy valószínű, hogy nagyon fájhat a torka, mert ha fölvan egyfolytában sír, és a keze a torkáig ér, és nem eszik semmit. Mi az amit ilyenkor enni adnak a babáknak, amit esetleg elfogad? Vizet iszik, és szopizik, bár már nem sok tejem van.
    És mégegy kérdés: Ki lehet ilynkor menni a levegőre vagy ezzel ártok neki és maradjunk benn egy pár napig?

    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

    Válasz:Ha lázas, ne vidd sétálni, ha már nem lázas, mehettek. Ha fáj a torka, nem kell etetni, inkább szopizzon, vagy kapjon tápszert és teát vagy vizet, hogy ne száradjon ki. A Germicid és a Nurofen fájdalomcsillapító is egyben.

  • Vica

    2009. április 22. szerda

    Kedves Ági!

    Ismét nagyon köszönöm a gyors segítséget! Jó tudni, hogy mindig van kihez fordulni a kérdéseimmel, sajnos a háziorvosnál megszabott 5 perc/gyerek az vetkőzés-öltözésre is alig elég.
    Üdv,
    Vica

  • Vica

    2009. április 21. kedd

    Kedves Ági!

    Hasonló gonddal fordulok hozzád, mint Ibolya. Mi is elkaptuk a három napos lázat, túl vagyunk a lázon, és tegnap megjöttek a kiütések – szerencsére az orvosunk jól diagnosztizálta a dolgot, így nem tömtük feleslegesen antibiotikummal. A gondom az, hogy két napja nagyon furcsa „szokást” vett fel a picink – mikor éjjel felriad, hiába veszem fel, nem nyugszik meg, csak keservesen sír és egész megfeszíti magát, hogy alig bírom megtartani. A cicit is eltolja magától ilyenkor. Mikor végre megnyugszik – ez volt hogy egy órába telt – és azt hiszem elaludt, alig teszem le az ágyába megint ordít. Ez a betegségtől lehet? Vagy fogzás? Lassan kilenc hónaposak lesz, de még nincs foga… Ma már mikor a nappali alvásra próbáltam ágyba tenni, akkor is ezt csinálta, alig győztem megnyugtatni.
    Kérlek írd meg, hogy találkoztál-e már ilyesmivel.
    Előre is köszönöm,
    Vica

    Válasz: Valószínűleg a betegség utóhatása ez. Legyél vele türelmes, el fog múlni.
    A fogzás is lehet az ok, a láz ugyanis elősegíti a fogak áttörését. Ha nappal nyálzik és mindent megrág, akkor ez lehet a helyzet. A http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz bővebb leírást a fogzás tüneteire való szerekről.
    Az antibiotikum is állhat a háttérben, mert tönkreteszi a kicsi emésztését. Normaflore-t lehet neki adni, hogy rendbejöjjön megint a szervezete.

  • Ibolya

    2009. február 26. csütörtök

    Köszönöm a segítséget!

  • Ibolya

    2009. február 25. szerda

    Válaszodat köszönöm. Még egy kérdésem lenne, többször is elkaphatja, vagy az első után immunis lesz?

    Válasz: Igen.

  • Ibolya

    2009. február 24. kedd

    Kedves Ági!

    Már sokszor kértem segítséget tőled, és mindig sokat segítettél már, úgyhogy ismét hozzád fordulok. Valahogyan sikerült a 6 hónapos kislányomnak elkapnia a „3 napos láz” vagy roseola nevű betegséget. Bár a háziorvos bárányhimlő kezdetnek nézte, nem mondta biztosra, mivel nem hólyagosodnak a pici piros foltok.
    Az lenne a kérdésem, mi ez a betegség, mert a háziorvosok többsége – szerintem kicsit félelemből mindig a legrosszabbtól tartva – nem ezt diagnosztizálja, hanem próbálja valami másra fogni a tüneteket. Pedig a kismama ismerőseim – akiknek a gyermeke átesett ezen – elsőre felismerték a tünetegyüttesből. A vicces az egészben, hogy a pici kedélyállapota kiváló, még a 39 fokos láz alatt is csak mosolygott, gőgicsélt. Már nem lázas, egyik napról a másikra elmúlt, most piros pöttyöset játszunk, a hasán a hátán a nyakán és a homlokán. Doktor bácsink antibiotikumot írt fel és fenistil cseppet, meg hintőport.

    Segítségedet előre is köszönöm!

    Válasz: Ez a háromnapos láz, amit egyféle herpeszvírus okoz. A babák általában a szülőktől kapják el a vírust, amely náluk nem okoz tüneteket. A lázcsillapításon kívül más kezelésre nincs szükség, a betegség a kiütések elmúlásával véget is ér.

  • Vida Agi

    2009. február 11. szerda

    ko.da, elvileg az a lényeg, hogy ugyanaz a hatóanyag ne legyen kétszer. a Germicid-Nurofen-Panadol lehetett, amit az orvos mondott. De én őszintén szólva nem javaslom, hogy félóránként adjál neki gyógyszert. Ha lázas, akkor hűtőfürdő (legalább 10 percig) és utána lázcsillapító, ez mindig leviszi.

  • ko.da

    2009. február 10. kedd

    Szia Ági! Nekem most 3 hónapos a kicsim, igaz van tesvére kettő, de ők már idősebbek. Annak idején mondta az orvosunk, hogy van három lázcsillapító, amit ha nem használ az egyik, akkor lehet adni akár fél óra elteltével a másikat, mert nem azonos az összetevőjük. Sajnos már elfelejtettem, hogy melyek ezek. Nem tudod véletlenül? A Germicid és a Nurofenre emlékszem, de nem vagyok benne egészen biztos. Köszi!