Fogzás mégegyszer és nem utoljára

A fogzásról már rengetegszer, sokféle formában írtam. Mégis mindig vannak olyan tévhitek, amikkel újra és újra találkozom és még mindig nem sikerült eloszlatni őket. Vajon te is teljesen félreérted gyermeked tüneteit?

Fogzás mégegyszer és nem utoljára1. tévhit „Nincs megduzzadva az ínye, tehát biztosan nem fogzik”
A metszőfogak áttörése általában nem jár duzzadt ínnyel. Sokáig nem is látszik az ínyen semmi, csupán azt veszed észre, hogy a baba nyálzik, mindent megrág, esetleg enyhe hasmenése van. Ezt követően az áttörés előtt néhány héttel kifehéredik az íny, az áttörés előtti napokban pedig már jól látható az ínyen az a bizonyos fehér csík.
Az őrlőfogak és a szemfogak kibújásakor már jól láthatóan duzzadt lehet a baba ínye (csak ezt nehezebb észrevenni, mert nem olyan jól látható helyen van)

2. tévhit „Már 4 foga van, de még mindig nem alszik”
A metszőfogak áttörése úgy történik, hogy kibújik a két alsó metszőfog, aztán néhány hét múlva szinte egymásután a felső 4. Ezután általában 1-2 hónap szünet után törik át a két szélső alsó metszőfog. Tehát ha 4 foga van, az azt jelenti, hogy még nem tudtátok le a fogzás nehezét.

3. tévhit „Már 1 éves és még mindig nincs egy foga sem”
Ez gyakran előfordul. Tévhit, hogy ha nincs foga, akkor ne kaphatna darabos ételt, ezeket nyugodtan adhatod neki. Ha 13 hónapos koráig nem jön ki egyetlen foga sem, forduljatok gyermekfogászhoz.

4. tévhit „Már kipróbáltuk a Chamomillát, de nem hatott”
A Chamomilla alkati szer. Van olyan baba, akinél hat, van, akinél nem. A homeopátiás szerek nem úgy működnek, mint a többi gyógyszer, mert ezek nem a tünetekre hatnak, hanem a probléma forrását szüntetik meg. Ehhez viszont nem jó akármilyen szer, hanem a kicsi tüneteinek és alkatának megfelelő szert kell választani. Érdemes megnézni a fogzásra való alkati szerek leírását a www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt.

5. tévhit „Még csak 4 hónapos, biztosan nem fogzik”
Általában az első fogacska 5-6 hónapos korban jön ki, és 1-2 hét eltéréssel követi a második. A fogzás első tünetei (nyálzás, rágás) viszont már jóval korábban elkezdődnek, sok babánál már 4 hónaposan jelentkeznek.

6. tévhit „Géllel kenegettük, de semmi hatása nincs”
Az ínyre való gélek tulajdonképpen fájdalomcsillapító zselék, Lidocaint tartalmaznak. Próbáld ki a saját ínyeden, milyen hatása van. Nagyjából 4-5 percig elzsibbasztja az ínyt egy kicsit. Arra jó, hogy ha nagyon fáj a baba ínye napközben, akkor bekenheted vele, de elaludni ettől biztosan nem fog.
A gond az, hogy a fogzás nem csak a fájdalom miatt kellemetlen, hanem általános nyűgösséget is okoz, illetve nem csak maga az íny fájhat, hanem az állkapocs is (gondolj csak rá, milyen érzés volt, amikor a bölcsességfogad kibújt – nem túl kellemes és nem 2 napig tartott)

7. tévhit „Szerintem a szemfoga fog kibújni legközelebb”
Becsapós dolog, hogy a babának már 3-4 hónaposan megduzzad a szemfogánál az íny, és így is marad jó ideig, ugyanis csak másfél éves kor körül törnek át a szemfogak. Addig azonban folyamatosan úgy néz ki, mintha éppen kezdene áttörni, csak éppen nem teszi meg.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

79 Comments

Comment navigation

  • Ilona

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam épp 4 hónapos, valószínüleg fogzás okazza a nyűgösségét, elolvatam Dr. Csiszár Róbert írását az alkati szerekről, de nem találtam olyan jellemző tünetet, ami alapján el tudnám dönteni, hogy melyik az ő szere.
    Próbálom összeszedni, hogy milyen a természete, és hol tartunk most ( elnézést, ha túl részletes, csak igyekszem átfogó képet adni ):
    Nagyon barátkozós, eleven fiúcska. Kb. egy hónapja megfordul a hasáról a hátára. Hátról még nem fordul hasra, csak oldalra. Most a négykézlábra emelkedéssel próbálkozik A maga módján kúszik, mászik, állandóan mozgásban van. Ha az ölembe veszem, a hónaljánál fogva, azonnal kinyújta a lábát, és rugózik.
    Evés: 3260g-mal született, most 6790 g. Jó húsban van, ennek ellenére én néha azt gondolom, hogy keveset eszik, de biztosan ő tudja, hogy mennyire van szüksége. Sokszor leizzad evés közben, gondolom jól meg kell dolgoznia érte. Néha sírva is fakad. 3- 4 óránként eszik napközben, éjszaka 4-5.
    Széklete általában 2-3 szor van naponta. Néha 4-5 ször is. Ez rendszerint szép aranysárga, csak ritkán fordul elő, hogy zöldes és/vagy hasmenéses jellegű, beülős.
    Azt már észrevettem, hogy a hidegfrontra, a szeles időre nagyon érzékeny. Az utóbbi napokban szinte csak ezt kaptunk. Ezért is vagyok bizonytalan, hogy miért a nyűg, fogzás, front, vagy kombinált? Kb. 2 hónapos kora óta tömködi a szájába az öklét, ez most már folytonos, vagy az ujjacskáival masszírozza az ínyét, vagy, ha elkapja a kezem, rögtön ráharap. Erősen nyálzik. Az ínyén nem látok semmi változást. Az elmúlt napokban szinte csak kézben volt el, altatni is csak ringatva tudtuk. Volt 3-4 nap, amikor sűrűbben evett éjszaka is,sokszor sírva ébredt, ez most már visszaállt, az esti altatás sem vészes. ( Vagy magától elalszik, vagy ha nem megy, cumival, a fenekét finoman mozgatva.) Napközben viszont erősen megritkultak az alvások, és nagyon rövidek lettek ( fél óra kb. ), és szinte csak ringatással, vagy kendőben friss levegőn sétálva. Így én azt látom, hogy egész du.fáradt, nyűgös, nem tudja kipihenni magát. Ha sokat játszom vele, akkor jobb a helyzet, de van, amikor ez sem jó. Vagy köhécselős sírás jön, vagy kiabálás. Sokszor csak a „hasfájós pozíció„ jön be. Épphogy kijött élete második náthájából, oltást kapott. Ez volt a második (7-én), az első szintén nátha, majd bronchitis miatt csúszott.
    Most már úgy érzem, tennem kell valamit, mert nem lehet egész nap a kezemben, egyrészt nem is bírom, másrészt ha valami problémája van, szeretném megoldani, segíteni neki.
    Frontérzékenység, fogzás, növekedési ugrás?
    Tanácsát előre is köszönöm!
    Ilona

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      A nyűgösséget okozhatja fogzás, de az is lehet, hogy egész egyszerűen csak unatkozik. Ebben a korban gyakran a megszokott játékok már nem kötik le, emiatt is nyűgösebb lehet. Bevált módszer, hogy a lakás minden helyiségében legyen neki egy játszósarka és mindegyiknél legyen el 10-10 percet, ha megunja vidd át máshova. Házimunkánál hordozóban vidd magaddal, beszélgess vele, adj játékokat, tárgyakat a kezébe. Max. 10 percet szoktak ebben a korban kibírni egy helyben, utána elunják. Váltogasd a 10 perc önálló játékot és a 10 perc közös játékot, vond be őt is a „házimunkába”, mutasd meg neki mit főzöl, mit csinálsz éppen, mesélj róla. Mivel már 5 hónapos, kaphat etetőszéket is, amiben megtámasztva ülhet, ebbe is teheted a hordozó helyett, mert itt magasabban van és többet lát.

      Mivel azonban ő a fogzás tüneteit is produkálja, ezért homeopátiával segíthetsz rajta, a leírtak alapján a Chamomilla CH15 lehet az ő szere.

      • Ilona

        2011. április 24. vasárnap

        Kedves Ági!

        Köszönöm szépen a válaszod, de amiket javasolsz, az nálam az alap. Igaz, hogy ezt nem írtam le, mert azt gondoltam ez természetes. A problémák ott kezdődtek, hogy nemhogy 10 percet, 5 percet sem bírt fekve, játszva, mondókázva, egy ideig az ölemben játszok vele, vagy a lábszáraimon röptetem, de nagyjából abból áll a napunk, hogy elérjem, hogy ne sírjon, szenvedjen. Egy rövid ideig azért jól elvagyunk, ilyenkor mosolyog, jókedélyű. Valóban olyan, mintha unatkozna, de ezt eddig tudtam orvosolni azzal, hogy beszélgetünk, játszom vele, lefoglalom. Most viszont ingerülten nyűglődik, és nem találok megoldást, csak ha kézbe veszem. Etetőszékünk egyelőre nincs, úgyhogy ezt még nem próbáltam, a hordozóban is csak úgy érzi jól magát, ha folyamatosan megyek vele, a lakás kis tere nem is elég neki. És most már csak és kizárólag ringatással alszik el. Az éjszakáink viszonylag nyugodtak ( az esetleges zavart, sírást valóban a hidegfront okozza ), én ezért nem gondoltam a Chamomillára. Viszont észrevettem, hogy gyakran dörzsöli az orrát. Ezek alapján én a Cinára gondolok.
        Szerinted? És ha igen, akkor milyen potenciában? És hogyan vezethetném vissza az alvásra? Most már nincsenek jelek, nincsen fáradtan le-lecsukló, szemhéj, vagy lebillenő fejecske. De van rituálé, csak ha beteszem a kiságyba, szenvedés, és küzdelem jön, míg végül sírásba és nem álomba hajszolja magát.
        Köszönettel:
        Ilona

        • Vida Agi

          2011. május 06. péntek

          Igen, ezt valószínűleg a fogzás okozza. A Cina CH15 6×1 golyós (amikor ébren van óránként 1 golyó) adagolásban lenne a jó.

  • Adrienn

    2011. április 12. kedd

    Kedves Agi,

    A kisfiam 12honapos es 4napja nagyon megy a hasa. Naponta 6-9x kell legalabb pelust cserelni. Felul 4 alul 3foga van mar es kb. 2hete folyik a nyala, mindent rag, tehat valoszinu ujabb fog van a tunetek mogott. A problemam, hogy eddig soha nem volt ien csunya a feneke..Hiaba kenem barmivel, naprol-napra csunyabb neki.. Az elozo fogaknal nem volt ien problemank, a hasa se ment ennyire es ien sokaig.. Enni almat, repat krumplit rizst adok csak neki, de nem nagyon segit most ez sem..Amugy jokedvu, csak pelus cserenel sir nagyon a feneke miatt..
    Kerdesem, hogy meddig tarthat ez a hasmenes, es ha mas tunete nincs kell-e orvoshoz fordulnom.
    Valaszod elore is koszonom!

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Mivel már 4 napja tart, mindenképpen fordulj orvoshoz.

  • Gabó

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 16 hónapos, 10 fogacskája van. Az első 4+4 és 2 alsó kisőrlő. Úgy látom, most egyszerre nő neki a jobb felső kisőrlője a mellette lévő szemfoggal.
    Ami aggaszt, hogy sosem tűnt túl jó evőnek, de már 2-3 hete – a kisőrlők óta – napi 3 joghurton és a reggeli 1 dl macikávén él. Se husi, se gyümölcs, se főzelék…. Sír, ha azzal kínálom.
    Nyugtatom magam, hogy persze a foga miatt van. Hiszen, amikor nem nőtt a foga éppen, evett májat, csirkecombot, pitát magában, almát is rágcsált… De az az igazság, hogy fogy a türelmem… Rossz anyának érzem magam.. félek, sosem fog rendesen enni már.. A kenyérféléket korábban is elutasította, főzelékből is még mindig a sütőtökhöz ragaszkodik… ha elfogadja egyáltalán.
    Olvastam, hogy aki későn kezdi a hozzátáplálást, annak válogatós lesz a gyermeke. Már 4 hótól javasolják… Nem értem. Én kivártam a 6 hónapot, addig szopizott, utánna kezdtem a kínálgatást, ahogy akkor ajánlották, hogy helyes… és most tényleg ezért ilyen nehéz ez az evés dolog nálunk? Mégis korábban kellett volna elkezdeni?
    Vagy legyek türelemmel, és ha kinőtt a foga, újra fog husit, főzelékeket és még kenyeret is enni?
    Egyébként még napi 3x szopizik. 9,2 kiló.
    Kérdezném még, hogy ha már 16 hós, lehet már fogyókúrázni, vagy csak akkor, ha már egyáltalán nem szopizik?

    Köszönettel:
    Gabó

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Nem kell aggódnod, ez nem igaz, hogy aki 6 hónapos korban kezd hozzátáplálni, annak válogatós lesz a gyereke, a kettőnek semmi köze egymáshoz (a fiaim 6 hónaposan kezdték és mindent megettek mindig).
      Valószínűleg most fáj az ínye, ezért nem esik jól neki a darabosabb étel. Kenegetheted fogzásra való zselével evés előtt, de segíthetnek a homeopátiás szerek vagy ha nagyon fáj neki, akkor a Nurofen is. Egyébként is vannak ilyen átmeneti időszakok, amikor csak bizonyos ételek ízlenek nekik, ezt pl. a kisebbik fiam is csinálta pár hétig (csak 4-5 féle étel kellett), aztán elmúlt, emiatt ne érezd rossz anyának magad.

      Igen, elkezdhetsz fogyókúrázni mozgással, egészséges étrenddel, de koplalni, nulldiétázni nem szabad.

  • Edina

    2011. február 14. hétfő

    Szia Ági!

    Teljes a pánik, ezért a segítségedet kérem. Kisfiam pénteken lesz 6 hós. Ma kihagyta az ebédet, vacsira pedig 30 ml. Nem nyűgös, nem láza, mosolygós és eddig jól alszik. Ínyén nem látszik semmi. Pár napja a popsija kipirosodott (eddig soha), és ma még rosszabb lett (kenjük). A szája körül piros pöttyök vannak. A széklete inkább hasmenés jellegű lett, és sárgás. És a szokásos:nyáladzás, rágás… Ha holnap is ilyen rosszul eszik, vigyük dokihoz? Ez most a foga lehet? Egyébként a hozzátáplálást elkezdtük 1 hónapja, reggel és este pedig tápszer.

    Köszi!

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ha nincs láza, akkor ez a fogzástól lehet, minden tünet erre utal.

  • Timi

    2011. február 09. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam 7 hónapos a fogzás jelei 3 hónapos kora óta látszanak rajta.most 2-3 napja nagyon nyűgös,sír,estére belázasodik,6-7 felkel éjszaka,rág mindent,csak ölben hajlandó aludni és megy a hasa is.Mi már próbáltuk a Viburcol-t de nem enyhíti a tüneteket.Kérlek segíts.Köszönöm Timi

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Mivel nappal látni rajta a fogzás jeleit, mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). A leírtak alapján a Chamomilla vagy a Cina lehet az ő szere, de mindenképpen nézd meg a leírást is, melyik illik rá leginkább.

  • Rea

    2011. február 08. kedd

    Kedves Ági!
    Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit csináljak.. Kisfiam 4 hónapos múlt, és hosszú hetek óta folyamatosan nyűgös napközben. Egész álló nap csak vele foglalkozom, mindig új helyre megyünk, új játékkal játszunk, de 2-3 percnél tovább semmi nem köti le. Ha felveszem, akkkor kb. 5-10 percig elvan de aztán az se jó már neki…. Eddig aludt éjszaka, most már kel kb 2-szer megint és eszik, aztán vissszaalszik… Félek hogy megszokja a felkeléseket…
    Lehet ez a hosszú hetek óta tartó nyűgösség a fogaktól??? Külsőleg nem látszik semmi, de egész nap mérgesen tömi az öklét a szájába és rágja az alsó ajkát, nyáladzik, felriad álmából, nyugtalan,…. ez már kb 6 hete tart… Nem tudom mit csináljak? Ez a fogzás? Más baja nincs, nem lázas, eszik rendesen… De nagyon nem kiegyensúlyozott… Kérlek segíts! Tudsz homeopátiás szert ajánlani??? köszönöm szépen!!!!! Munkádhoz továbi sok sikert kívánok!

    • Rea

      2011. február 08. kedd

      Még annyit szerettem volna hogy széklete sárgásabb lett (tápszeres baba, eddig zöld volt a széklet) és sokkal erőteljesebb szagú, néha ragacsos, nyúlós…

    • Vida Agi

      2011. február 13. vasárnap

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Mivel nála elsősorban a nyűgösség a tünet, de emellé bűzös széklet is társul, ezért az ő szere a Kreosotum lehet, de nézd meg a leírást, mert lehet, hogy van olyan jellegzetes tünet, amit most nem írtál le, de mégis fontos lehet.

  • Sebestyén Andrea

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 5 és fél hónapos. Meg kezdődött nála a fogzás. Azzal a kérdéssel fordulok hozzád hogy az ő tüneteire milyen homeopátiás szer a megfelelő? Napi 4-5-szőr kakil, egész nap az ujjával a fogínyét piszkálja ,mindent megrág , néha nyűgös éjszaka nagyon nyugtalanul alszik 2 óra alvás után elkezd mocorogni dobálja magát „mászni” próbál és ez reggelig így megy. A Viburkol kúpot ajánlották de én nem tudom hogy az jó-e ezekre a tünetekre. A dentonix zselé és a dologélről már hallottam de azt mondják azok nem olyan jók mert csak pár percig hatnak. Várom válaszod!
    Köszönettel!
    Üdv Andi

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

      A Viburcolt is lehet adni, ez egy komplex homeopátiás szer, többféle szert tartalmaz, itt írtam róla bővebben mikor érdemes használni: http://www.kismamablog.hu/fogzas/komplex-homeopatias-szerek-fogzas-idejere

  • Kriszti

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam most 10 hónapos, és nálunk a két felső szemfog bújt ki először 9 hónaposan, ráadásul abban a 2 hétben 6 foga lett hirtelen, de már 3 hónapos korától duzzadt volt az ínye. Most megint fogzik, csak cumisüvegből hajlandó enni (zöldség v. gyümölcs turmix, gabonával), pedig már igen szépen evett kanállal, és használta a poharat. 🙁

    • Vida Agi

      2011. január 27. csütörtök

      Nem kell aggódni, átmenetileg lehet ilyen időszak. Arra kell figyelni, hogy naponta kínáld meg szilárd étellel is, legalább a próbálkozás szintjén, ne szokjon le róla teljesen.

  • Kanizsai Orsi

    2011. január 07. péntek

    Kedves Ági!

    Hozzád fordulok, mivel nem tudom eldönteni kisfiamnak milyen homeopátiás szert adjak, mindegyiknél van valami tünet, ami illik rá. 6 és fél hónapos, kb. 2 hónapos kora óta látom rajta a fogzás jeleit. Mostanra azonban nagyon nyűgös, kb. 3 napja folyamatosan sír, nagyon anyás, indok nélkül elbőgi magát, hisztizik, kiabál. Az alvással is gondok vannak. Éjszaka többször felébred, enni nem kér, cumival megnyugszik,és visszaalszik. Nappal sem alszik, olyan mintha attól félne, hogy lemarad valamiről, kínok kínja elaltatni, ordít, feszíti magát. Kicsit mintha hasfájós lenne mostanság, de lehet hogy csak a hozzátáplálás miatt, hasmenése nincs. Arca gyakran piros, orrát dörgöli. Estére sokszor leizzad. Ezeken kívül egy rendkívül mosolygós, jófej kisfiú.
    Előre is köszönöm válaszod: Orsi

    • Vida Agi

      2011. január 14. péntek

      A piros arc jellegzetes tünet, az ő szere ennek megfelelően a Belladonna D30, amiből óránként 1 golyót kaphat napközben, max. naponta 8-at.

  • Gyorgyusz821

    2010. december 29. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 4 hónapos. Már kb 10 hetes korától jelen vannak a fogzás tünetei, az erős nyáladzás, a kis ökle folyamatosan a szájában van, mindent rágna. Kb 1 hete nagyon sokat iszik napközben (anyatejes baba, éjjel is 2x szopizik), nyűgös, sokszor felsír nagyon fájdalmasan, majdnem mindig beszívja az alsó ajkát és azt is szopogatja, az arcocskája hideg,de néha piros, és hígabb a széklete, van amikor zöld színű és nagyon keveset alszik nappal. Segíts kérlek, hogy melyik homeopátiás szer lehet jó neki? És ezek a tünetek megjelenése után még sok idő szokott lenni az első fogacska kibújásáig? Az ínyén nem látok semmilyen változást.

    Köszönöm a válaszodat!
    Györgyi

    • Vida Agi

      2011. január 07. péntek

      A leírtak alapján az ő szere a Chamomilla D30, amiből óránként 1 golyót kaphat napközben, max. 8 golyót naponta.

  • Ildi

    2010. november 05. péntek

    Kedves Ági!

    A segítségedet szeretném kérni,a kislányom 9 hónapos múlt,és alul kettő, felül négy fogacskája van ami nem a „szokásos” sorrendben bujt ki.Sajnos úgy néz ki,hogy neki a hatodik fog után nem lesz egy kis szünet,mert már megint kezdődnek a tünetek.Viszont nemigazán tudom eldönteni,hogy melyik hoeopátiás szert adjam neki.Napközben csak néha nyűgös,este elég nyugtalanul alszik,sokat mozog álmában is,2-3 alkalommal felébred,de vissza alszik ha adunk neki cumisüvegben teát(csipkegogyót kap ízesítetlenül).Viszont kicsinek hasfájós volt,ami ilyenkor megint előjön,napközben többször megrászkódik (mint amikor bebisil vagy kirázza a hideg,) ilyenkor úgy csinál mintha legyezné a fülét,összeszorítja az ínyét,mindent megrág,ilyenkor alig akar kanállal enni,minden nap van széklete,de sokszor kemény darabos,független attól,hogy székletlazító gyümit kap-e vagy sem.Az arca nem piros,inkább hideg mint meleg,láza,hőemelkedése nem szokott lenni,feneke nem piros,nem kiütéses.Használtuk a chamomillát,mikor még az első fogak jöttek,meg a belladonnát,a viburcol kúpot ritkán,az szokott használni igaz folyamatosan nem szoktam adni neki.Ha tudnál segíteni,hogy milyen homeopátiást szert adjak neki,és milyen adagolásban azt megköszönném.Üdvözlettel:Ildi

    Válasz: Mivel székrekedésre hajlamos, az ő szere a Silicea D30, 3×3 golyós adagolásban lehet adni.

  • Judith

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom most 6,5 hónapos és már kibújt a 2 alsó fogacskánk; a 2. kb 1,5 hete törte át a fogínyt. Kb 1 hete ha kimegyek mellőle a szobából rettentő sírásba kezd. Ha felveszem, akkor lassan megnyugszik, de onnantól már nem tudom letenni, mert azonnal újra krokodilkönnyes sírásba kezd és az ölemben nyugszik meg ismét. Ha bekenem a fogínyét kamillás krémmel, akkor ez segít a megnyugvásban, de letenni így sem lehet, mert sírás lesz. Azonban, ha ott vagyok vele, de mást csinálok ő nyugodtan játszik, semmi baja míg ki nem megyek. Sajnos az alvással is gondjaink lettek: korábban, ha a kiságyába tettem, nyugodtan elaludt, esetleg pár percig ott kellett üljek vele. Most már nem tudok kimenni a szobából, mert azonnal sírás lesz. Lehet, hogy szeparációs gondjai/gondjaink vannak?? vagy csak a következő fogacskával kínlódunk és a közelségem enyhíti a fájást? Próbálom nem azonnal felvenni, hogy „ne szokjon hozzá”, hogy az ölemben van, simogatom a hasát, minden mással próbálom megnyugatatni, de kevés kivételtől eltekintve nem sikerül, csak karbavétel a nyerő. Kérem segítsen, mi lehet a „gond”, hogy tudnánk megoldani a dolgot? Köszönöm!!!

    Válasz: Ez a sírás még nem a szeparációs szorongás, de a kicsi már tudja, hogy ha kimész, akkor nem vagy ott, és ezt jelzi a sírással. Legyél következetes abban, hogy nem mindig veszed fel azonnal, ha dolgod van, akkor beszélsz hozzá, megnyugtatod, de nem veszed fel mindig azonnal, mert meg kell tanulnia, hogy nem tudod mindig azonnal felvenni. Alváskor se altasd mindig ölben, hanem próbáld meg egy 20-30 perccel később fektetni, hátha akkor már fáradtabb és következetesen ragaszkodj az önálló alváshoz.

  • Timi

    2010. szeptember 27. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiam október 5.-én lesz 5 hónapos.
    Azzal a gondal fordulok hozzád, hogy agusztus 20.-án nyaralni mentünk és ott nagyon nyügi volt az éjszaka ami már több mint egy hónapja tart, éjjel többször fel kell van, hogy 4-5X is.Szopik egy kicsit, elalszik a mi ágyunkban és 2-3 óra múlva megint tépi a melltartómat.(2 hetes koráig ébredt meg éjjel kb. azóta kap tápszeres pótlást is, mert nem elég a tejem)agusztus 23.-án elkezdte enni a Milupa HA rizspépet 2-3 napig, mert úgy gondoltam fáj tőle a pocija.Ezután Hippes sütötökös burgonyát kapott ebédre.Agusztus 27.- én(Péntek) kis pöttyök jelentek meg a segge egyik oldalán. Hétfőre elég csúny lett, de csak a pelussal takart részen.(de mindenhol elöl-hátul egyedül a kukac nem)H.orvos tanácsára sudocremmel kentem, mert állitótta, hogy pelenka kiütés.Szerdára már elkezdett a háta és a mellkasa is olyan lenni igy elvittem a bőrgyógyászhoz.(Aki megint csak mást állitott, hogy nem pelenkak. hanem piros a torka és a vírus csaphadta ki)Irt elocomos krémet és egy rázó keveréket amitől 1-2 alk. után szebb is lett.Ahogy nem kentem megint elkezdtem látni a pöttyöket.Most abbahagytam minden ennivalót a cici és a táp kivételével és várok.Mindemellett a széklete elég híg zöldes és nagyon büde.Akkor volt csak normál álagú és színű amikor a sütötököt ette krumplival ill. még az elején kb. 2-3 hónapos koráig. Van amikor evés közben a cumin is elkezd sírni,azután eszik tovább.Van amikor kinyújtja a lábát és megfeszűl.Kb. 2,5 hónapos korától nagyon nyálzik és mindent rág szájába vesz lehet, hogy ez lenne a fogzás?
    Kérdésem az lenne nincs-e összefüggés a szilárd étel és a nem alvásközött illetve a pöttyök között?Nyaralás és azóta nem alvás között?
    NIncs-e valami homeos bogyó mert a chaomillát már próbáltuk és nem igazán jött be.Tanácsát előre is köszönöm.

    Válasz: Valószínűleg az ételek valamelyikére allergiás, ez okozhatta a kiütéseket. Gyanús, hogy a tejpép vagy a tápszer volt a bűnös, mert a többi nem okoz allergiát, amit kapott. A székletproblémákat is okozhatja ez.
    Emellett ilyen korban már valóban elkezdődik a fogzás is. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Rita

    2010. szeptember 06. hétfő

    Kedves Agi!

    Koszonom a valaszodat, a fogzasra valo cumit minden keppen beszerzem. De megint a segitsegedet kernem, hogy milyen homeopatias alkati szert adjak a kicsinek. Nemsokara 4 honapos a babam, ejszaka jol alszik, inkabb nappal nyugtalan. A nehezebb napokon csak olben van el. Imad buborekoket fujni ezert folyamatosan tocsog a nyaltol vagy az oklet eszegeti. A vegtagjai hidegek, a kis feje melegebb, de nem lazas. Egyszer volt hasmenese, de inkabb a szekrekedes a jellemzo, miota kiegeszites keppen SMA lactose free formula tejet kap, mert hasfajos volt es meg 4 honapos koraig javasolt ezt kapnia. Szoval lehet, hogy miutan valtok a tapszerrel mar mas tunet lesz jellemzo ra. Alltalaban harom orankent eszik es nagyon sokat iszik melle. Az izzadsaga savanyu szagu es elesen sir ha nyugtalan.
    Szerencsere nem minden napja nehez vaamikor nagyon kiegyensulyozott es vidam.
    Koszonom a tanacsodat es szep napot.

    Válasz: A leírtak alapján az ő szere a Calcium Carbonicum D30, amiből amikor nyugtalan félóránként 1 golyót kaphat, naponta max. 8 alkalommal.

  • M. Mónika

    2010. szeptember 03. péntek

    Kedves Ági,
    kérem segítsen kislányomnak, aki augusztus 31-én volt 10 hetes, és valószínűleg a fogzás miatt lett nyugtalan, sírós. Korábban többnyire mosolygós, nyugodt, kiegyensúlyozott volt. Csak anyatejet kap, az emésztéssel csak kisebb gondjai voltak eleinte, de ma már egyáltalán nincs.
    1 hete jelentkeztek a fogzás tünetei: nyálzás, rágja az öklét, a nyelvével masszírozza az ínyét. Eleinte napközben -amíg nem kezdtük el szedni a homeopátiás szert -nyugtalanság, szomorúság, céltalanság jellemezte, panaszosan, csendesen sirdogált, nehéz volt lekötni a figyelmét, de azért kézben többnyire el volt. Nem volt láza, hasmenése, székrekedése, nem volt piros, sem forró az arca, viszont egyik nap savanyú szagot éreztem körülötte, de csak a tünetek jelentkezését követő második napon. Nem izzadt. 4 napja Chamomilla CH15-öt kap: első és második nap délután kapott 3-szor 1 golyót (ezt javasolták a gyógyszertárban, ahol úgy tűnt, nem nagyon értenek hozzá, pedig több helyen is jártam). Harmadik nap először még 1 szemet kapott, majd a blogban végigolvasottak alapján még 2×3 szemet. Harmadik nap, azaz ma 3×3-at. Nem tudom, hogy a bogyók hatására erősödtek-e fel a tünetek, de a 2. napon napközben még egészen jól elvolt, sokat aludt, estére viszont nyűgösebb lett, sírt szoptatás közben is, nehéz volt megnyugtatni. A 3. napon még egyensúlyban volt a nyugtalanság-nyűgösség és a jókedv, de ma egész nap szinte csak sírt, többször szinte hisztérikusan, alig-alig tudtuk megnyugtatni, és lekötni egy kis játékkal.
    Alvás közben napközben nyugodt – bár a nyűgössége miatt nehéz napirendet tartani, 4-5-ször alszik fél-másfél órát, de olykor délután alszik 3-3,5 órát is – szinte már örülünk, ha elalszik, és nem szenved. Éjszaka eddig még nem volt gond. Korábban az esti kb. fél 8-as szopizást követően cumival elaludt, és éjjel 1 körül, majd 2,5-3 óránként evett, majd vissza is aludt rögtön. Az elmúlt 3 napban csak éjjel fél három – három körül ébredt először, majd 2-3 óránként, és többször cumira volt szüksége, hogy visszaaludjon. Napközben még annyi változott, mióta kapja a bogyókat, hogy sűrűbben eszik, inkább 2 óránként, míg korábban inkább 3 óránként evett.
    Kérdéseim: megfelelő szer lehet-e a Chamomilla CH15 napi 3×3? Lehetnek-e a fokozódó tünetek, a szer hatásosságának jelei? Meddig szedjük még ebben a formában, mennyi idő után kell javulást eredményeznie? Azért kérdezem ezeket, mert kicsit „össze-vissza” szedtük ebben a 4 napban a golyókat, és elbizonytalanodtam, hogy valóban a megfelelő golyókból esszük-e a megfelelő mennyiséget a megfelelő időközönként.
    Ha nem ez a megfelelő alkati szer Flórának, akkor mit javasol, mire térjünk át? Szeretnénk „visszakapni” az aranyos, mosolygós, kiegyensúlyozott kislányunkat.
    Válaszát előre is hálásan köszönöm, tisztelettel:

    M. Mónika

    Válasz: A kislányod nem fogzik, hanem éhes. Ebben a korban van egy növekedési ugrás, amikor gyakrabban szeretne enni pár napig a baba, mert a megnövekedett súlya miatt már nagyobb tejmennyiségre van szüksége. Szoptasd pár napig igény szerint, akár kétóránként és helyreáll a rend.
    Ha ezek után úgy látod, mégis fogzik, akkor nem biztos, hogy a Chamomilla az ő szere. Általában ezt szokták javasolni, de nem mindenkinek jó, mert a homeopátiás szereket alkat szerint kell kiválasztani, a tüneteknek megfelelően. A leírtak alapján az ő szere a Silicea D30, amiből 3×2 golyót lehet adni. Egyébként homeopátiás szereknél az első 2-3 napban tényleg erősödhetnek a tünetek.

  • Rita

    2010. szeptember 01. szerda

    Kedves Agi!

    Mindig a te honlapodon keresem a megoldast es az olvasottak alapjan ugy tunik hogy, befejezodott a hasfajos korszak es elkezdodott a fogzas. A kisfiam meg nem toltotte be a 4 honapot sem, de mar felfedezte a kis oklet. Mindig cupakolja. Vettem neki ragokat, de szerintem meg nehez neki tartani, igy cumit kap ha nyugtalan, de nem mindig nyugtatja meg. Minden napunk valtozo, nem mondhatnam, hogy allandoan nyugos. Neha borzaszto nyugtalan, sir nem alszik csak olben van el. Maskor pedig egesz nap alszik. Hasmenese is volt az elmult napokben, de meg csak egyszer tapasztaltam nala. Sok vizet iszik es jo evo.

    Válasz: Próbáld meg esetleg a fogzásra való cumit, aminek a felületén kis barádák vannak, ezzel tudja masszírozni magának az ínyét, a kisebbik fiam nagyon szerette 🙂 Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

Comment navigation