Miért nem alszik el a baba? 3 oka lehet:

Mi kell ahhoz, hogy a baba, a kisgyerek elaludjon? Mindegyik életkorban egy kicsit másra van szükség. Ha ezt megérted, könnyebben fog menni az altatás.

1. Nem elég álmos

Akkor fog tudni elaludni, ha álmosan fekteted le. Ez persze becsapós lehet, mert ahogyan az alvásnak is vannak szakaszai, az ébrenlétnek is vannak:

1. Közvetlenül ébredés után a baba még kicsit álmos lehet (sok baba ilyenkor sír, különösen, ha az éhség, hirtelen zaj vagy fogzási fájdalom ébresztette fel)

2. Aztán felélénkül, éber lesz egy darabig (újszülöttkorban ez a szakasz szinte még nincs is vagy csak nagyon rövid, 3 hónapos korban már nagyjából 30-45 perces, 6 hónaposan 1-1,5 órás)

3. Ezután elkezdi az álmosság jeleit mutatni, ásít, a szemét, a fülét dörzsöli. A kisebb, 4-5 hónaposnál fiatalabb babákat, ha ilyenkor lefektetik, el is alszanak, a nagyobbak már tiltakozni szoktak ellene.

4. Rövid álmosság után ismét felélénkül.

5. Elálmosodik, de most már nagyon álmos, kézben sem nyugszik meg, nyűgösködik, semmi nem köti le a figyelmét. Ilyenkor lehet aludni vinni.

6. Ha nem tud elaludni, vagy túl hosszúra nyúlik az altatás, ismét felélénkül, éber lesz, a „túlpörgés” jeleit mutatja (hangulatingadozásai vannak, hol nevet, hol sír, nem tud elmélyülni a játékokban, nyűgös stb.), aminek az az oka, hogy fáradt, de nem tud „kikapcsolni”. Ilyenkor nem tud elaludni, nem is érdemes erőltetni, meg kell várni, míg ismét lelassul, elálmosodik.

Ez az ébrenléti ciklus egyébként a felnőtteknél is megvan, csak míg a babáknál kezdetben 45 perc, majd pedig életkortól függően néhány óra alatt meg végbe, addig a felnőtteknél nagyjából 6-7 óráig tart, utána következik el a mélypont (a mediterrán országokban a szieszta ideje), majd az ismételt felélénkülés.

2. Nem tud ellazulni

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, el kell lazulni elalvás előtt. A felnőttek ilyenkor könyvet olvasnak, tévét néznek, zenét hallgatnak, meditálnak és hasonló praktikáik vannak, addig a babák nem tudják hogyan kizárni a külvilágot és az elalvás előtti ellazult állapotba kerülni. Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, biztonságban kell érezni magunkat. Az állatvilágban is azok az állatok alszanak hosszan és mélyen, akik tudják, hogy nem eshet bajuk. Pl. rágcsálók a föld alatti lyukakban sokkal mélyebben és hosszabban alszanak, mint a szabad ég alatt alvó ragadozók. Ezért van az, hogy a felnőttek is felszínesebben alszanak stresszhelyzetben, idegen helyen, ahol kevésbé érzik magukat biztonságban.

A baba is akkor tud könnyen ellazulni, ha biztonságban érzi magát. Az újszülöttek ehhez leginkább testközelséget igényelnek, vagy olyan állapotot, ami leginkább hasonlít az anyaméhhez (pólya, bölcső, rugalmas pólya, testközelség-szerű szűk helyek), de még a nagyobbak is könnyebben alszanak el úgy, ha „kuckósabb” a kiságyuk.

A biztonsághoz hozzátartozik az is, hogy a baba tudja, mi történik vele, azaz legyen valamilyen altatási rutinotok, ami minden egyes alkalommal hasonlóan alakul, így a kicsi már az előkészületekből tudni fogja, mi következik most, mi fog történni vele.

Minden babánál kicsit más az a mód, ahogyan el tud lazulni:
– Vannak olyan babák, akik mozgatva tudnak a legkönnyebben ellazulni (ringatás, hinta, sétálás, babakocsiban tologatás, kendőben altatás stb.) Náluk segíthet, ha cipelés helyett inkább leteszed a kiságyba és simogatod, finoman paskolod a popóját vagy mellette a matracot (ez szokatlan megoldásnak tűnhet, de van olyan baba, aki pont ezt a rázkódó mozgást szereti)
– Vannak olyan babák, akiknek a külvilág kizárásában valamilyen monoton hang (ún. fehér zaj: zúgás, tengermorajlás, susogás, ventillátor hangja) vagy éneklés, mesélés, dúdolás segít.
– És vannak olyanok is, akiknek kifejezetten a szopómozgás kell az ellazuláshoz (anyamell vagy cumi).

Az ellazulásban a zavaró ingerek kizárása is szerepet játszik. 5-6 hónapos kortól a baba nagyon élénk lesz, mindenre figyel, nézelődik, és sokszor a kíváncsisága felülírja az álmosságát. Segíthet, ha kicsit besötétíted a szobát a nappali alváshoz is és igyekszel kizárni a fölös fényeket, zajokat, ingereket a kicsi környezetéből az altatás idejére, mert akkor ezeket fogja figyelni elalvás helyett. Amikor elaludt, akkor természetesen már nem kell lábujjhegyen járni a lakásban.

3. Nem tud elválni

10-12 hónapos kor után az elalvást még egy probléma nehezíti: az elválás feldolgozása. Ilyenkor a baba már pontosan tudja, hogyan kéne neki elaludnia, az anya is pontosan tudja, mikor álmos a baba, azonban a kicsi nem akarja, hogy anya kimenjen a szobából és magára hagyja őt.
A nagy sírás oka ilyenkor nem az, hogy a kicsi ne tudna ellazulni, vagy ne tudná, hogy most alvás következik, egyszerűen csak eszébe jut, hogy ő egyedül marad a kiságyban és fél.
Ez is a biztonságérzettel van összefüggésben: nem bízik benne, hogy ha anya nincs ott vele, akkor biztonságban van.

De eddig olyan szépen elaludt…

Nagyjából 6 hónapos kor körül kezdi a baba felismerni, hogy anya nincs ott mindig vele. De még nem minden helyzetben ismeri fel ezt, csak fokozatosan ébred rá, hogy ő és anya két külön személy és megijed, hogy ha anya nincs ott, akkor neki valami baja eshet.

Ez jellemzően 10-12 hónapos kor körül kezdődik, néha csak kicsit később. Azt tapasztalhatod, hogy a baba nem akar a megszokott időpontban elaludni, pedig álmos, felriad, amikor ki akarsz menni a szobából vagy nem akar elengedni, sír, amikor letennéd a kiságyba.
Látszólag, mintha a kisággyal lenne problémája, pedig valójában csak téged nem akar elengedni.
Van olyan baba, akinél csak az oldja meg ezt a helyzetet, ha a szüleivel együtt aludhat, de segíthet az is, ha pár napig este Apa fekteti le (tőle könnyebb elválni), de meg is lehet vele beszélni: akkor, amikor ébren van, nem álmos, elmondani, hogy anya is nagyon álmos este, szeretne lefeküdni, ezért mostantól meseolvasás után kap egy kis puszit és elbúcsúztok egymástól.

Segíthetnek az olyan szokások is, amiknek a kicsi is részese, így nem csak úgy történik vele a dolog, hanem ő is tehet valamit, kevésbé fog ellenkezni. Például lekapcsolhatja ő a lámpát, kiválaszthatja két mesekönyv közül, melyikből olvass neki, választhat alvótársat éjszakára, lefektetheti a plüssmackókat aludni stb.

És lehet játékos megoldásokkal is próbálkozni: kijelölni egy „anya mackót”, akit minden este „megkérsz”, hogy vigyázzon a kicsi álmára és mesélje el reggel, mi történt, amíg a baba aludt 🙂

És, ha még mindig gondot okoz az altatás, ez az, ami segíthet >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

170 Comments

Comment navigation

  • Edina

    2016. június 23. csütörtök

    Kedves Ági!
    Van egy 4,5 éves és egy lassan 7 hónapos Lányom.Eddig a Nagy ugye oviba járt,így a Kicsivel nagyon jól kialakult napirendünk volt,ami megborulni látszik.Szükségem lenne a tanácsodra.
    Az eddigi napirendünk:
    *6-6:30 ébredés,reggeli
    *8 körül fél óra szundi a pihenőszékben
    *10 körül tízórai
    *10:30-11 nagy alvás az ágyában(1-2-2,5 óra)
    *14 körül ebéd
    *15 körül séta,baba kocsiban alvás (kb.1 óra)
    *18 uzsi
    *20:30 körül fürdés
    *21 vacsora,lefekvés,alvás reggelig.
    Na most a reggeli ébredés,evés maradt.Az utána lévő 8 órás szundit kiszokta hagyni,amivel nem is lenne gond,csakhogy nem bírja ki a tízóraig úgyhogy beájul 9-1/4 10 körül.Ebből adódik,hogy a tízórai utáni nagy alvás elcsúszik későbbre.
    Ébredés után 2 körül ugye ebédel.3 körül nem tudom már levinni,mert itt a hőség…4 körül már kénytelen vagyok lemenni,mert a Pici álmos,a Nagy menne játszótérre,de 6 előtt már jönni kell haza az uzsi miatt.Átakar állni a 3 alvásról 2-re?Vagy próbáljam meg,hogy a 6-6:30 reggeli után egyből vissza fektetem,hátha vissza alszik,így kimarad a 8 körüli alvás és így kibírná tízórait követő nagy alvásig?A délutáni baba kocsis alvás helyett szoktassam az ágyába azt az alvást is?Egyébként fogzik,nyűgös is,meg itthon a Nagytesó valószínű ezek is közre játszhatnak..
    Te min változtatnál a napirendünkön?Hogy lenne a legjobb vagy állna vissza?
    Várom válaszod.
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2016. június 25. szombat

      Úgy tűnik, át akar már állni a kétszeri alvásra, ami ebben a korban lassan aktuális is. Figyeld meg, hogy délután mikor álmosodik el és az az alvás legyen a saját ágyában, de ha úgy jön ki a lépés, lehet séta közben is.

  • OrbÁn-Horváth Éva

    2016. június 03. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam 9 hónapos. Igény szerint szoptatom még mindig. Nagyon kedves mosolygós, érdeklődő kisfiú.
    Az alvás körül vannak igazából kérdéseim. Éjszaka ha 2 óránként ébredünk jó éjszakának mondanánk.:) Napközben 2 szer alszik: de fél óra, délután 2-5 ig úgy alszik, hogy legalább 3 szor felébred, szopizik és ringatással vissza alszik. Nagyon gyakran elalvás után fél óra múlva felébred sírva. 2 hónapos kora óta fogzik. Összesen 7 foga van. Az előző alkalommal összesen 5 fog jött egyszerre. Gyanítom, hogy most is több fog jön egyszerre. A hozzátáplálás folyik a szopizás mellett. Mi az ami miatt így alszik éjszaka? Köszönöm segítségét!

    • Vida Ágnes

      2016. június 25. szombat

      Valószínűleg folyamatosan a fogzás zavarja, hiszen viszonylag hamar kibújt 7 foga. Általában ezt követően gyorsan beindulnak a kisőrlők is, ezért még egy jó darabig zavarhatja a fogzás éjszaka. Fogzásra való homeopátiás alkati szerekkel tudsz segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

  • MZita

    2016. június 01. szerda

    Kedves Ágnes!

    A kislányom nagyon önálló, kiegyensúlyozott boldog 16 hónapos baba. Közepesen jó alvónak mondanám, de az elalvással enm volt gond, 8 hetes kora óta egyedül alszik el a saját ágyában, nem kellett semmit sem csinálni.
    Sajnos hajnalban még mindig eszik, ha kap 4-6 között valamikor, akkor ugrik vissza az ágyába és alszik tovább.
    Eg hete viszont nehezebben alszik el este, nyüsszög, sír és felsír éjszaka is, valamint hajnalban ismét, amikor eszik.
    Én nem ugrok hozzá egyből, megvárom hátha visszaalszik, de ha nem akkor sem ringatom, csak megsimogatom.
    Mit lehetne tenni, hogy a hajnali evésről leszoktassam, valamint miért kelhet fel most újabban?
    Családi napközibe jár 5 hónapja, amit imád, soha nem sírt, hogy ott hagytam és ott szó nélkül lefekszik du és alszik általában 2 órát!

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Üdv, Zita

    • Vida Ágnes

      2016. június 02. csütörtök

      Sok baba igényli még a hajnali evést 18 hónapos korig, ez teljesen normális, ha már nem lesz éhes ilyenkor, nem fog felébredni majd. Valószínűleg a fogai jönnek (ebben a korban kezdenek bújni a kisőrlők), ezért a nyűgös ébredés. Ha nappal is tapasztalod, hogy masszírozgatja, fáj neki, este nyugodtan adhatsz neki a korának megfelelő fájdalomcsillapítót az alváshoz (pl. Nurofen)

  • Orsolya

    2016. május 11. szerda

    A lényeget lehagytam, a fiam utál hason aludni, így nem megoldás, hogy hason altassam, oldalt szintén, csak a hanyattfekvés jöhet szóba.

  • Orsolya

    2016. május 11. szerda

    Kedves Ági!

    Hátha te tudnál nekem segíteni. Kisfiam 3 hónapos, óriási gondjaink nincsenek, kivéve egyet. Ha ágyban alszik akkor csak és kizárólag bepólyálva képs aludni, de nem egyszerűen simán bepólyálva, hanem takaróba kell tekerni, után pedig jön a rugalmas pólya, így 10 alkalomból csak 2 szer dugja ki a kezét. Ami azért gond, mert azonnal felébreszti magát vele, elkezd sirni és nagyon nehéz visszaaltatni. Napközben 3szor alszik, leginkább rajtam vagy az autósülésben, mert ha nem muszáj nappal nem pólyálom be. Este 8-tól reggel 6-ig alszik, kétszer kel enni. A visszaalvással nincs gond, csak mindig így be kell bugyolálni. Jön a meleg, meg egyébként is olyan küzdelmes minden alkalommal ez az egész, ő is küzd ellene, nekünk sem könnyű. Ami viszont furcsa, hogy az autósülésben gond nélkül alszik, és ritkán a mózesben is képes aludni pólya nélkül. Egyedül az ágyban hanyattfekvés esetén van a pólyára szükség. Sajnos még nem tudja a kezeit tudatosan használni, nem tudja, hogy azok a kezek az övéi, de mindig jön az inger a részéről, hogy kiszedje a pólyából. Kérdésem, hogy tudnám erről leszoktatni? mikor jön el az az idő, hogy tudni fogja a kezeit használni, és nem csak a reflexek mozgatják? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2016. május 14. szombat

      Hanyatt alvós babáknál ez gyakori probléma, mert a kicsi nem érzi magát biztonságban, ha hátradobja a kezeit. 4-5 hónapos korra ezt ki szokták nőni, addig a pólyálás az egyetlen megoldás. Az ággyal az a gond, hogy széles a tér és ez is félelmet vált ki a babából. Ezen úgy tudsz segíteni, ha egy kicsit beszűkíted a kiságyat (pl. egy nagy stabil szivacsdarabbal), mintha mózesben vagy bölcsőben feküdne, így nyugodtabban tud aludni a baba. Autósülésben ez azért nem jön elő, mert ott nem tudja széttárni a karjait.

  • Viki

    2016. április 22. péntek

    Kedves Ági!
    Sokat olvasom az írásaidat és próbálom alkalmazni az általad leírt módszereket. Azonban van egy olyan gondom,hogy a 16 hetes babám már jó pár hete sírva alszik el. Én igyekszem kialakítani nála egy rutint. Kicsit ölben ringatom,mindig ugyan abban a testhelyzetben,de mintha már tudná,hogy elalvás következik és hevesen tiltakozna ellene,holott fáradt. Ő sem a babakocsit,sem az autót nem szereti,a kendőt viszont imádja. Néha,ha más már nem müködik,abban alszik el,de alapvetően törekszem rá,hogy kis ringatás után a bölcsöben aludjon el. A gond az,hogy ölben és a bölcsőben is sír,hergeli magát. Úgy veszem észre,hogy néha az a jó,ha a hátára teszem a kezem és sss-egek neki,máskor meg inkább az,ha békén hagyon és álomba dünnyögi magát. Aggódom,hogy esetleg elrontottam valamit. Elkezdtem 3 hónaposan átszoktatni a kiságyába,ott is ugyanúgy alszik,mint a bölcsőben,de azt gondoltam,hogy esetleg az elalvását ez zavarhatta meg. Viszont a bölcsőt hamarosan kinövi és már nagyon zavarja az is,hogy járkálunk körülötte.
    Van esetleg tipped,vagy tanácsod,hogy mit csináljunk másképp,hogy nyugodtan aludjon el? Amúgy jó alvó!
    Nagyon köszönöm előre is a segítséget!
    Üdv, Viki!

    • Vida Ágnes

      2016. április 25. hétfő

      Nem rontottál el semmit. Még csak 16 hetes, néha már el tud aludni segítség nélkül is, máskor igényli a testközelséget, ez így van jól. Az sem gond, hogy már kiságy van a bölcső helyett, esetleg azzal segíthetsz neki, hogy a kiságyba rugalmas pólyában vagy egy takaróba pólyaszerűen becsomagolva teszed be (ha hanyattfekve alszik, ha hason, akkor erre nincs szükség, de olyankor meg segíthet, ha egy nagy stabil matracdarabbal beszűkíted a teret a kiságyban, hogy kisebb legyen a hely, hasonló a bölcsőhöz). Ha igyekszel mindig ugyanolyan módon altatni és kizárni az ingereket (besötétítés stb.), egyre könnyebben fog menni az elalvás.

  • Agnes

    2016. április 12. kedd

    Kedves Ági!
    A segítségedet szeretném kérni éjszakai alvás problémával.
    Kislányunk 6 hetes múlt. Napközben sokat van ébren, van olyan, hogy két etetés között – 3,5-4 óránként – szinte nem is alszik csak 20 percet, de van hogy többet.
    Napközben pihenőszékben van, néha itt alszik el, de többnyire a mózesben, a levegőn.
    Enni eszik, alkalmanként 110-170 között.

    Korábban az utolsó etetésre ébresztettem 11 utan, majd elaludt és aludt is kb 3.30-4-ig. Kb egy hete ez megborult, elalszik de 15 perc múlva kel es kezdődik a cumi kint / cumi bent játék 🙁 mindez a férjemmel felváltva, ma például nem is töltöttünk közösen időt az ágyunkban. Elalszik, kiköpi, sikít, visszakapja és elölről.

    Ezzel kapcsolatban tudsz-e nekem segiteni? Korabban olyan jol szépen aludt, illetve a mellkasomon most is szepen alszik…

    Nagyon köszönöm!
    Ági

    • Vida Ágnes

      2016. április 25. hétfő

      Ahogy a kicsi nő, változnak az alvási szokásai is. Mivel ő már 6 hetes, lassan kezd kialakulni a maga kis ritmusa, de mivel hol így, hol úgy alszik, még nincs benne állandóság. Most azzal tudsz segíteni neki, ha elkezded kialakítani az alvási rítusokat, szokásokat és kifigyeled a saját ritmusát (mikor álmosodik el, mikor pörög túl és már nem tud elaludni stb.) Ebben segíthet a 4É módszer: http://www.kismamablog.hu/gyermekneveles/4e-modszer

  • Ibó

    2016. április 10. vasárnap

    Szia!
    Kisfiam 6 hónapos, egyre rosszabbul alszik éjszaka.
    3 hónapos koráig éjszaka 2x kelt (2-kor és 5 órakor), aztán elkezdett 3x kelni (11-kor is), most pedig ott tartunk, hogy 1,5-2 óránként kel szinte minden alkalommal szopizik.
    8 órakor alszik el és már fél 10-kor kel, eszik és alszik tovább, de szinte minden éjjel legalább egy szopi után ébren marad legalább 1 órát, jó kedvű, nem sír, csak gagyog, játszik.
    Próbáltam már magam mellé venni, elringatni, de ilyenkor nem hagyja magát.
    Anyatejes baba, 1 hete kezdtünk kóstolgatni.
    Ausztriában élünk, itt vettem neki Gute Nacht homeopátiás golyócskát, de az sem segített.
    Első éjszaka aludt fél 12-ig (fél 10 helyett), de azóta ugyanúgy kel.
    Foga még nincs, nyálazik és mindent a szájába vesz már hónapok óta. Egy időben azt gondoltam, hogy a fogzás miatt ébred, akkor kapott Chamomillát és Mercurius Solubilist, de az sem segített.
    Napközben egyébként jól alszik, 3x, összesen kb. 5 órát.
    Napközben alváshoz cumizik, de éjszaka cumi nélkül alszunk, csak hajnalban adom neki oda.
    Esti rituálé megvan.
    Amíg 3x kelt éjszaka, addig abszolút nem voltam fáradt emiatt, mert 5 perc alatt letudja az evést, de mióta ilyen sűrűn kel és emellett még legalább 1 órát fent vagyunk,így már elég fárasztó.
    Szeretném a segítségedet kérni, hogy mi okozhatja az éjszakai ébrenlétet illetve a sűrű ébredést? Mit tehetnék a babám nyugodtabb alvása érdekében?
    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségedet!

  • Ibó

    2016. április 10. vasárnap

    Szia!
    6 hónapos kisfiam egyre rosszabbul alszik éjszaka.
    3 hónapos koráig éjszaka 2x kelt (2-kor és 5 órakor), aztán elkezdett 3x kelni (11-kor is), most pedig ott tartunk, hogy 1,5-2 óránként kel szinte minden alkalommal szopizik.
    8 órakor alszik el és már fél 10-kor kel, eszik és alszik tovább, de szinte minden éjjel legalább egy szopi után ébren marad legalább 1 órát, jó kedvű, nem sír, csak gagyog, játszik.
    Próbáltam már magam mellé venni, elringatni, de ilyenkor nem hagyja magát.
    Anyatejes baba, 1 hete kezdtünk kóstolgatni.
    Ausztriában élünk, itt vettem neki Gute Nacht homeopátiás golyócskát, de az sem segített.
    Első éjszaka aludt fél 12-ig (fél 10 helyett), de azóta ugyanúgy kel.
    Foga még nincs, nyálazik és mindent a szájába vesz már hónapok óta. Egy időben azt gondoltam, hogy a fogzás miatt ébred, akkor kapott Chamomillát és Mercurius Solubilist, de az sem segített.
    Napközben egyébként jól alszik, 3x, összesen kb. 5 órát.
    Napközben alváshoz cumizik, de éjszaka cumi nélkül alszunk, csak hajnalban adom neki oda.
    Esti rituálé megvan.
    Amíg 3x kelt éjszaka, addig abszolút nem voltam fáradt emiatt, mert 5 perc alatt letudja az evést, de mióta ilyen sűrűn kel és emellett még legalább 1 órát fent vagyunk,így már elég fárasztó.
    Szeretném a segítségedet kérni, hogy mi okozhatja az éjszakai ébrenlétet illetve a sűrű ébredést? Mit tehetnék a babám nyugodtabb alvása érdekében?
    Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségedet!

  • Szèphelyi Mária

    2016. március 27. vasárnap

    Kedves Ági !
    Vègső elkeseredèsemben fordulok önhöz! Kisebbik lányom 10 hónapos ès nem tud aludni èjszaka. Van hogy 20 percenkènt van hogy 1,5-2 óránkènt kel fel, èjjelente kb 10-12 alkalommal. Felveszem a karomba ès rögtön vissza is alszik, de amikor leraknám azonnal felkel! Vagy ha sikerül is lerakni 10 perc elteltèvel ismènt fent van, feláll az ágyában ès sír! Ez már 3-4 hónapja így megy, elöszőr betudtuk a fogzásnak aztán annak hogy rossz helyen van a kiságy. Már a szoba minden szegletèben próbáltuk altatni,próbáltuk teleetetni,kitakarni-betakarni ,ill.minden olyan taktikát, praktikát amit ajánlottak kipróbáltunk! Mivel ez miatt èn sem tudok pihenni,aludni sürün fáj a fejem, egyre feszültebb ,agresszívebb vagyok a gyerekekkel, pedig nincs szándèkomban . Nagyon rossz anyának èrzem magam ès tehetetlennek is! Az összeomlás szèllèn állok!Kèrem adjon tanácsot hogy mit tegyek !
    Köszônettel Mária

    • Vida Ágnes

      2016. március 27. vasárnap

      Ilyen esetben meg kell nézni, vajon mi is állhat a háttérben. A babák alvási ciklusa ebben a korban kb. 50-60 perces, ekkora szakaszt alszik át mélyen a baba és utána, ha valami megzavarja, felriad. De vajon mi lehet az a zavaró ok?

      1. Ha veletek egy szobában (vagy ágyban) alszik, akkor a ti zajaitok is zavarhatják. Illetve emellett az is okozhat gondot, hogy amikor ő megébred és forgolódik, te rögtön meghallod, odamész hozzá, pedig ilyenkor a legtöbb baba képes magától is visszaaludni. Ha mindig is együtt aludtatok, mostanra kialakult a rutin, hogy „ha ébredek, segítséget kapok a visszaalváshoz”, ezért magától nem tud visszaaludni. Ezesetben azzal segíthetsz neki, ha saját szobába költözik és csak akkor mész be hozzá, ha sír. Segíthet az is, ha pár napig Apa megy be hozzá éjszakánként, ez kicsit kizökkenti őt a megszokott játszmából és általában ahhoz vezet, hogy a kicsi inkább magától visszaalszik. Azt is lehet csinálni, hogy amikor bemész hozzá, nem veszed ki, csak megsimogatod.

      2. Éhes is lehet. Gyakori hiba, hogy a szülők azt hiszik, a kicsi már nem lehet éhes éjszakánként, ezért nem adnak neki semmit. Ilyenkor a kicsi rövid időre visszaalszik, de aztán újra ébred hamarosan, mert még mindig éhes. Ezen szokott segíteni, ha az első ébredésnél kap enni. Ha ez volt a probléma, utána már csak később ébred fel, mint eddig.

      3. Az is segíthet, ha az ébredés okát próbálod megoldani. Ebben a korban ez általában a fogzás. A fogzás akár hónapokon át is kínozhatja a kicsit éjszakánként, egészen addig, amíg az első 6 fog át nem töri az ínyt. Utána kis szünet következik, egy nyugodtabb időszak. A fogzás biztos jele, ha nappal nyálzik és mindent a szájába töm, de emellett más tünetek is lehetnek, ezeknek megfelelően kell kiválasztani a homeopátiás alkati szerét, ami csökkentheti az ébredések számát, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találsz.

      4. Ha a fentiek ellenére megmarad a gyakori (3 óránál gyakrabb) ébredés, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen szervi ok is állhat a háttérben (pl. megnagyobbodott orrmandula), illetve alváslabor is segíthet az okok feltárásában.

      Ha nagyon fáradt vagy és nem igazán találod a megoldást, néha az is segít, ha szimplán csak elkezdtek együtt aludni. Úgy tűnhet, ez ellentétes az 1. pontban leírtakkal, de minden baba más. Van olyan baba, aki pont attól kezd el nyugodtabban aludni, hogy a szülei közelében lehet, ez nyugtatja meg. De még, ha nem is lesz sokkal jobb alvó ettől, legalább nem kell éjszaka mászkálnod és így jobban tudsz pihenni. Ha eddig nem aludtatok együtt, az első éjszaka még furcsa lehet, de néhány alkalom után a baba és te is megszokjátok az együttalvást.

  • Fülöp Márta

    2016. március 19. szombat

    Tisztelt Ágnes!
    Eléggé kétségbeesett anyukaként fordulok Önhöz. Kisfiam 10 hetes és nem tudok rendszert kialakítani nála. 3 hetes koráig olyan gyerek volt, amilyen a „nagykönyvben” meg van írva, evett és aludt. Aztán elkezdődött a hasfájás, kipróbáltunk minden csodaszert, de szerintem igazán semmi nem használt. A mohó evéstől középfülgyulladást kapott 7 hetesen és erre fogtuk az álmatlan nappalokat, a sok sírást…vannak nagyon jó napjaink amikor egyszer legalább alszik 3 órát mélyen és nyugodtan, de ez kb csak hetente egyszer…máskor napi két három alkalommal elszenderedik, 20-30 percekre és sír naphosszat…fesziti magát, fejét hátraveti, alig tudom tartani a kezemben…amikor a hasa fáj rugkapál, összegömbölyödik, de ez a feszitő sirás teljesen más…probáltuk az autózást, kiskocsikázast, ölben ringatást, hajszárító hangot (ez néha segít) de volt már olyan nap is hogy reggeltől estug nem aludt…mikor felöltöztetem és kiviszem a levegőre ott is csak sír és sír, már a szomszéd is átkiabált mit csinálok a gyerekkel? Szomorú vagyok nagyon, mert a sok nyügi miatt van hogy egész nap alig tudok enni…vészesen fogy a tejcsi, emiatt muszaly tapszerrel is pótoljam…kérem adjon valamilyen tanácsot 🙁

    • Vida Ágnes

      2016. március 26. szombat

      Próbáld meg néhány napig teljesen igény szerint szoptatni, akárhányszor csak kéri! Addig és annyit szopizzon, amennyit csak akar! Ettől a tejmennyiség is megnő és ő is biztonságban érzi majd magát, megnyugszik, kiszámíthatóbbá válik, mikor álmosodik el és mikor alszik, a cicin még pihenni is tud, de pár nap után te is észreveszed majd, mikor álmos igazán, mikor lehet letenni, és így a tápszert is el tudjátok hagyni majd.

  • Renáta

    2016. március 15. kedd

    Kedves Ágnes!

    Szeretném a segítségét kérni! A kislányom most lesz 9 hónapos. 2 hónapos korában végigaludta az éjszakát. 3 hónapos korában kezdtem észrevenni, hogy nyugtalanabb és rosszabbul alszik. 4 hónapos korában kibújt az alsó kettő foga. Azóta nagyon nehéz elaltatni mióta jönnek a fogacskái.
    Jelenleg felül 4 foga van, alul 2. Ha lerakjuk a kiságyba egyfolytában feláll nem akar aludni akármilyen álmos, fáradt és addig nem nyugszik meg míg el nem ringatom. Szinte csak ringatva és cicin tud csak elaludni. Mióta jönnek a fogacskái sokszor ébred éjszaka, nagyon éberen alszik. Próbáltunk adni neki Nurofent is, ez szokott segíteni, de ugyanúgy felébred többször is éjszaka és csak cicin nyugszik meg. Jobban alszik ha köztünk alszik, viszont ha visszatesszük az ágyába hamar észleli anya hiányát és igényel. Kérdésem az lenne, hogy megpróbáljuk most leszoktatni arról hogy köztünk alszik? Mennyire fog ez a későbbiekben problémát okozni? Most nagyon anyás lett, tudom hogy ez normális, de így el fog tudni aludni magától később ha nagyobb lesz? A nappali alvásaink úgy zajlanak hogy reggel 6 és fél7 között általában mindig ébred majd olyan 9-10 óra körül már álmos, nyűgös, de nem mindig akar elaludni akkor sem ha álmos, délelőtt alszik kb. 1 órát 10-11 körül). délután olyan2-3 körül alszik levegőn általában 1 órát, ha hidegebb van csak fél órát. Estére olyan 6-7 körül már nagyon nyűgös. már előbbre hoztuk a fürdetést mert nagyon álmos szokott lenni. Fürdetni mostanában olyan fél8körül szoktunk. Szeretném tanácsodat kérni, mit javasolsz nekünk. Az normális hogy éjszaka egyfolytában cicin akar lógni. Néha elég neki ha kicsit cicizik és megnyugszik alszik tovább.

    • Vida Ágnes

      2016. március 27. vasárnap

      Ez nem a legjobb időszak arra, hogy leszoktasd az együtt alvásról. Pont ebben a korszakban amúgy is nyűgős a baba, most csak nagy sírás árán tudnád kiszoktatni. Azért szopizik gyakran, mert az anyatejnek fájdalomcsillapító hatása is van. Később, amikor már nem fogzik és túlvan a mozgásfejlődés intenzív szakaszán, sokkal nyugodtabban fog aludni.

  • Krisztina

    2016. február 05. péntek

    Kedves Ágnes!
    A kisfiam 8 és fél hónapos. 6 hónapos kora óta a saját szobájában alszik. Az éjszakáink nagyon rosszak. Már az előtt kezdődött, hogy külön alszik. Cumis, és más fél két óránként kel éjszaka, amikor is elég a cumit be tennem a szájába, aztán 4 óra körül kéri az első tápot. Este 7 kor fürdetem,utána tápot kap és alszik. Az első cumi olyan 9 körül kezdődik, amikor jobb az éjszaka akkor éjfél után csak 3 kor ébred. Amúgy rendszerint 6 ébred reggelente ezek mellett. A nappali alvásaink:mivel 6 kor kel, így 8 kor már nagyon álmos, ezért tea és alvás. Ilyenkir kb. egy órát alszik. Majd Majd fél12 körül a levegőn alszik kb.másfél órát, majd du.3 kor egy rövid fél óra alvás következik, utána már csak a fürdés. Mindig akkor altatom, amikor már nagyon fáradt, igényli ezeket az alvásokat. Vashiányos ezért kap maltofer cseppet. A kérdésem, hogy változtassak e a napirendjén, vagy normálisak e a napközbeni alvásigénye, ill.hogyan tudnék az éjszakáinkon változtatni, mert nagyon kimerítő! A cumi okozza ezt? Az alsó két foga és a felső 4 is kint van már. Ill.már áll is, és ül és mászik is. Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2016. február 07. vasárnap

      Mivel nagyon gyorsan fejlődik, ezért lehetséges, hogy ez a nagyon gyors fejlődés zavarja a nyugodt alvásban. Nem a cumi okozza, hanem a gyors fejlődés és a fogzás miatti éberség. Az is lehet, hogy már kicsit korábban éhes, mint eddig, hiszen ahogy a baba súlya nő, a tápanyagigénye is nő, így előfordulhat, hogy a korábban éjjel már nem ébredő baba újra megéhezik éjszaka. Próbáld meg, hogy az első ébredéskor megeteted, ha utána hosszabban alszik, akkor ez volt a gond. Segíthet még az is, ha éjszaka vizet adsz neki, illetve a fogzást is érdemes kezelni alkati homeopátiás szerrel.

  • László

    2016. január 28. csütörtök

    Kedves Ági! Kislányunk hét hónapos, Talpraesett baba. 3 hónaposan fogadtuk örökbe, addig csecsemőotthonban volt. Mióta mozogni tud, nem tudjuk elaltatni, mert nem bírja abbahagyni a mozgást, jár keze-lába, forog, nem tud ellazulni. Ha felveszem, az is csak idegesíti, azt akarja, hogy tegyem vissza. Ha mégis elpilled a karunkban, utána nem lehet letenni, mert kezdődik elölről. Úgy sikerül csak elaltatni, hogy hagyjuk vergődni, hosszú idő után el kezd hangosan sírni, ebből már meg tudjuk nyugtatni, innen már elalszik. Rettenetes idegtépő ez az egész, ráadásul a nagyobb fiúnk is csak 2,5 éves, nem könnyű így, mert a kicsinek olyan hangja van, hogy csodájára járnak… Már mindenféle ellazító technikát próbáltunk, de ebből a görcsös vergődésből nem lehet kizökkenteni. Gyakorlati tanácsot kérnénk, mit lehet ilyenkor tenni?

    • Vida Ágnes

      2016. február 16. kedd

      Ezen rugalmas pólyával lehet segíteni (pl. a Minimo Baby gyárt ilyet) vagy úgy, hogy egy takaróba csomagoljátok pólya-szerűen. A baba hanyattfekvő helyzetben a mozgásával ébren tartja magát, ráadásul ilyenkor meg is ijed kicsit, mert ebben a korban még nem igazán tudja kontrollálni a mozgását. A másik lehetőség, ha megpróbáljátok hasonfekve altatni, úgy kevésbé tud kapálózni.

  • Erika

    2016. január 28. csütörtök

    Kedves Ágnes!

    Fiam 15 hónapos és nagyon fél minden új helyen, a gyerekektől is. Az első 10 percet sírással töltjük és utána is váratlanul sírva fakad, ha már kicsit úgy tűnt hogy bemelegedett. Alvás és evés szempontjából minden rendben van, mozgása egy kicsit késik az átlagtól, még nem jár egyedül. Szeretném a segítségedet kérni, hogy mi okozhatja a félelmét és hogyan tudnám feloldani.
    Előre is köszönöm: Erika

    • Vida Ágnes

      2016. február 19. péntek

      Ebben a korban a kicsik eléggé félhetnek a többiektől, mert a velük egykorúak elég kiszámíhatatlanul viselkednek. Legyél vele türelmes új helyen! Ne küldd a többiek közé rögtön, hanem először maradj vele, az öledből figyelgesse az új helyet, ha sír, nyugtasd meg és csak akkor menjen játszani, amikor már feloldódott. Minél gyakrabban mentek gyerekek közé, annál hamarabb meg fog békélni a helyzettel és egyre gyorsabban oldódik majd fel.

  • Dora

    2016. január 28. csütörtök

    Kedves Agi!
    Gyermekem most lesz ot honapos. Eddig eleg jo alvo volt,ejszakankent ketszer, max. haromszor kelt fel,csak enni. Az utobbi par hetben viszont mar minden ejjel orankent kel. Eddig megnyugtatta,ha megetettem,es visszaaludt,de mostmar koveteli,hogy vegyem fel,es ha lerakom,azonnal sirni kezd. Eloszor a fogara gyanakodtam,de mostmar kezdek attol felni,hogy ez csak rossz szokas,es azert csinalja,hogy olben legyen,es foglalkozzak vele. Kerlek ird meg,hogyan szoktassam le errol,hogy vegre ataludja az ejszakat.
    Koszonettel:
    Dora

  • Edina

    2016. január 27. szerda

    Szia!
    Köszönöm a választ.
    Igyekszem evés és büfi után ébren tartani,pici pihenőszékezés után(muszáj bele tenni kicsit,mert a ficánkolástól bukik) ráteszem a játszószőnyegre.Tetszik is Neki.Amikor elfárad(ébredéstől kb.1-1,5óra) leteszem aludni.És akkor is fél óra max. 40 percig alszik.Viszont nem elég Neki,ébredés után egy darabig el van(újra játszószőnyeg..együtt játszunk..)aztán nyűglődik a következő evésig.
    Üdv:Edina

  • Szilvi

    2016. január 25. hétfő

    Szia Ági,
    A segítségedet szeretném kérni. Kisbabám – 5 hetes – nagyon hasfájós, többször voltunk már kórházban, tejérzékeny. Most hogy már kizártunk minden lehetséges okot a hasfájásnak még mindíg este nagyon nehezen alszik el, görcsöl. Én arra gondolok most már hogy az is lehet nála a probléma hogy 4. hónapos terhesen elhagyott a férjem és emiatt sokat stresszeltem végig a terhesség alatt meg most hogy egyedül vagyok is, – persze segítségem az azért van. Amiatt hogy nehezen tudom megnyugtatni a babámat sokszor sírok – megpróbálom ilyenkor átadni a babámat másnak hogy ő ezt ne érezze rajtam – meg stresszelek hogy biztos én nem csinálok valamit jól. Tudnál segíteni valahogy hogy ezen a problémán hogyan tudnék segíteni? Hatással lehet ez a babára, az ő pocakfájására, nehéz alvására? Kineziológuson gondolkoztam hátha tudna ezen segíteni, valahogy rajtam keresztül a baba oldásában vagy az n problémámat ha megoldja lehet akkor a baba állapota is javulna. Tudnál valamit javasolni ami segíthet? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségedet!
    Üdv,
    Szilvi

    • Vida Ágnes

      2016. február 18. csütörtök

      A baba érzi a te feszültségedet is, tehát ha magadon segítesz, azzal neki is segítesz. Bármilyen módszer jó, ami oldja a feszültségedet: meditáció, autogén tréning, jóga vagy akár a kineziológus is.

  • Linda

    2016. január 25. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 15 hónapos és 7 hónapos kora óta nem alszik jól.Ez azt jelenti,hogy éjjel többször fent van igaz csak iszik (vizet)és alszik tovább, de van hogy felébred és 1,1.5 órát is ébren van.Ezalatt nem sír, nem nyűgös csak nem tud vissza aludni.Olyan is volt már hogy leraktam 8-kor és fél vagy egy óra múlva felébredt.Ilyenkor engem keres,bemegyek és vissza is alszik.Van hogy ébredés után már nem engedi magát vissza tenni a kiságyban csak mellettünk alszik el és akkor egész éjjel ott van de ott is felébred.Én a fogzásra gondolok,ki próbáltunk már több mindent (gélek,homeopátia)van hogy jobb de még így is fel ébred.Szerinted is a fogzás a probléma vagy valami más is lehet?A kiságya velünk egy szobába van,esetleg rakjam át másik szobába lehet hogy mi keltjük fel éjjel ahogy apa elmegy? Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. február 16. kedd

      Általában a fogzás szokott lenni a nyűgös, éber alvás hátterében ebben a korban, de persze meg lehet próbálni a kiságy másik szobába költöztetését is, hátha segít. Ha napközben azt látod, hogy duzzadt az ínye hátul vagy mindent töm be a szájába, masszírozgatja az ínyét, akkor jó eséllyel a fogzás az ok. A hátsó fogak áttörésekor azonban a homeopátia általában már nem segít, ilyenkor Nurofent vagy más fogzási fájdalmat csillapító szert lehet adni.

  • Tóth Zsanett

    2016. január 23. szombat

    Szia Ági!
    Nekünk 6 hónapos a kislányunk.. 20perceket alszik,3xor a napközben!
    Elkeztünk a hozzátáplálást!
    -az éjszakák kimerítőek,2óránként felébred a cumi nem nyugtatja meg csak a cici…igy kb 4.5x etetem éjszaka is..
    valami jó tanácsod van számomra?
    köszönöm..

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Először is meg kell nézni, milyen régóta tart ez. Ha mostanában kezdődött, akkor a kezdődő fogzás vagy a növekedési ugrás lehet a gond. Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, mindenképpen gondolni kell a fogzásra, akkor is, ha semmi nem látszik még az ínyén, ilyenkor homeopátiás alkati szerekkel lehet segíteni rajta, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.
      Ha ezt nem tapasztalod, de gyorsan végez az evéssel, nézelődik, fészkelődik evés közben, elképzelhető, hogy nem eszik már eleget, mert a világ jobban érdekli, viszont 6 hónapos kor körül van egy növekedési ugrás, amikor a baba átmenetileg többet enne. Ha ezt tapasztalod, kínáld meg gyakrabban szopival akár 1-2 óránként is napközben, így jobban jóllakik és a tejmennyiség is megnő.

      Ha régebb óta húzódik a probléma, nem mostanában alakult ki, lehet az is az ok, hogy túl száraz a lakás levegője, ami fűtési időszakban nagyon gyakori. Ennek a fő jele, ha éjjel álmában néha nyitott szájjal veszi a levegőt, esetleg néha levegővételkor „zörgő” hangot hallasz, pedig nincs megfázva. Ilyenkor a párásítás segíthet.
      Ha már volt megfázva és alváskor néha nyitott szájjal veszi a levegőt, megnagyobbodott orrmandula is állhat a háttérben, ezesetben fordulj orvoshoz.

      Amire még figyelj oda:
      – Az új ízeket mindig délelőtt kóstolgassátok! Így délután kiderül, ha valami gondot okoz és nem ez fogja éjjel felébreszteni,
      – Minél kevesebb inger legyen a környezetében: tévé, számítógép stb., a napirend nagyjából állandó legyen és minél többet legyetek a friss levegőn, mert a túl sok mesterséges inger és a kicsi számára kiszámíthatatlan, mindig változó (nem az, amikor ő változtat, hanem amikor ti) napirend is okozhat alvászavarokat.

  • Edina

    2016. január 21. csütörtök

    Szia Ági!
    Szeretnék tanácsot kérni.
    Kislányom 6 hetes.Így alakul a napunk általában:kezdem a fürdéstől,mert az sima ügy.Szóval 7 körül fürdik,fél 8 körül vacsorázik(tápszeres baba) 8 körül elalszik.Egyedül,kiságyba.Az elején kimentem a szobából és felváltva rohangáltunk be Apával,mert cumi ki,cumi be,nyekergés…úgyhogy változtattam,addig nem jövök ki amíg el nem alszik.Elég Neki a tudat,hogy ott vagyok.Kb. 20 perc alatt elalszik,2x-3x cumi ki be,fejsimi és alszik is.Eddig éjjel Én keltenem kellett,mert kis súlyú volt.De pár napja már hagyom,hogy Magától keljen.Fél 2 körül mocorog,köhécsel,kap egy pelust,enni,büfi nincs,mert szinte azonnal vissza alszik.Kb.5 körül megint mocorog,fészkelődik,adok pelust,enni.Ilyenkor szokott lenni egy kis cumi ki cumi be,de vissza alszik kb.1,5 órára.Fél 8-8 között kel,felöltözünk,eszik.Evés után bele teszem a pihenőszékbe,hogy üllepedjen a pocak,Én meg addig ágyazok,pakolászok,dumálok Neki.Vagy egyből elalszik benne vagy nézelődik kicsit és azután.Kb. fél órát alszik.Ébredés után megint nézelődik,énekelek Neki,játszunk.Aztán jön a kínlódás,nyafogás.Kb.11kor kellene ennie,de már fél 11kor adok Neki,mert már hulla fáradt.Evés után megy a mózesba,bebugyolálom,be az ablak alá(nincs erkély) alszik 2-2,5 órát.Fel kel eszik.Itt is megy a pihenőszékbe.Van,hogy egyből vissza ájul,de ez is rövid.Ilyenkor viszem le babakocsizni.A babakocsiban is csak fél órát alszik.Haza jövünk fél4-4 között.Játszunk,énekelek.5 helyett fél 5kor adok enni,mert megint elkezd már kínlódni,nyűgösködni.Még tart az evés vagy épp büfizünk haza ér Apa a nagy Tesóval.Büfi után pihenőszékben üllepedés.Most is vsgy elalszik fél órára,felébred és sír vagy altatni kell.Apával próbálkozunk felváltva.Simi,ringatás,pihenőszékben hinta…de csak sír,sír.Ha sikerül akkor ez is csak max.fél óra.Ébredés után üvöltés,hulla fáradt.A kezembe köt ki.Ilyenkor próbálok játszani a Nagylánnyal.Szóval van,hogy a kezemben a Kicsi és úgy társasozok.Aztán lassan fürdés.Ahogy a pelenkázóra kerül megnyugszik.Tudja,hogy mi következik.
    Kérdéseim:
    Miért csak fél órákat alszik amikor nem elég Neki?
    Sok Neki a két levegőzés?
    Nem lenne Neki még korai ajátszószőnyeg?
    Hogyan tudnék kicsit többet játszani a Nagyobikkal?
    Amikor tudnék,akkor van ez a húzavona..
    Mit csinálok rosszul,segíts!
    Vagy ez így jó?
    Köszönöm

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Most kezd beállni az éjszaka-nappa ritmusa nála és tudja, hogy este már jön a nagy alvás, ezért már nem tud aludni, viszont azért még fáradt, álmos. Nem kell altatgatni este, viszont legyen sokat testközelben, akár hordozókendőben, ölben, úgy játsszatok közben a naggyal is. Lehet, hogy kicsit hasfájós is, ebben a korban ez normális, esetleg egy kis pocakmasszírozás, tornásztatás is segíthet, hogy kevésbé fájjon a pocak, kijöjjön a puki (estére megemészti a baba, amit napközben megevett, ezért fáj mindig estére a pocak).

      Azért alszik fél órákat, mert evés után fekteted le, ezért a saját emésztése felébreszti. Ehelyett mindig ébredés után egyen, után büfi, játék (nyugodtan mehet már játszószőnyegre, kaphat játékhidat is, ebben a korban már szívesen elnézegetik a babák). ADdig játsszon, ameddig nem kezd el álmosodni, ha unatkozik, játssz vele te is egy kicsit, aztán lehet pihenőszékezni is kicsit és amikor már kézben is láthatóan nyűgös, álmos, akkor fektesd le, így ritkábban, de hosszabbakat fog aludni majd. Mivel még kicsi, előfordulhat, hogy hamarabb megéhezik, altatás előtt, ilyenkor evés után még kicsit büfiztesd, legalább 20-30 percet legyen még ébren, hogy távozzanak a szelek, ne a pocakjára ébredjen fel az alvásból.

      Ez csak átmeneti állapot, 1-2 hét és elmúlik a hasfájós korszak és akkor több időd jut majd a nagyobbra is.

  • Beáta

    2016. január 20. szerda

    Kedves Ági.

    Tanácsodat szeretném kérni.
    Fiam most töltötte be 13.hónapját, s fél éves korától egyedül aludt el, nappal is éjszaka is.Nem kellett tanítani, ő igényelte, befejezte a szopizást, s mintha nem lenne kényelmes a karomban, jelezte, betettem ágyába, s elaludt.
    KB. 8-9hónapos korban elkezdett felébredni éjszaka, s már nem tudtam visszaaltatni, ha ágya felé kózeledettem,már sírt. Betettem mellénk, reggelig aludt.Azóta velünk alszik. Felébred éjszaka, de csak cumiért, s néha babrálja a fülemet.A velünk alvás kezdésével volt folyamatos az elválasztás, s a fogzás is.A véleményedet szeretném kérni, hogyan tudlom leszoktatni a velünk való alvásról?

    köszönöm

    Bea

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Őszintén szólva, ha veletek jól alszik, én nem szoktatnám most ki a közös ágyból, mert ebben a korban a kicsik nagyon igénylik a szülői közelséget és ha kiszoktatnád, fennáll a veszélye, hogy nagyon gyakran ébredne éjjel. De ha elviselhetetlen számotokra, hogy veletek alszik, akkor egyszerűen csak kezdd el este kis altatás, dúdolás, esetleg meseolvasás után következetesen az ágyába letenni. Ne hagyd magában sírni, simogasd, add vissza a cumit, ha feláll, fektesd vissza, de ne vedd ki. Az első alkalommal ez akár 1-2 órát is tarthat, de ha következetesen csinálod, néhány alkalom alatt megszokja majd. Még jobb, ha este mindezt néhány alkalommal apa csinálja végig vele és éjszaka is ő megy be, tőle könnyebben el tud válni a baba és hamarabb megtanul magától elaludni.

  • Evelin

    2016. január 20. szerda

    Kedves Ági!
    A kérdésem nem biztos hogy ide valo de nemtaláltam ehez hasonlot.tehát azt szeretném megkérdezni, hogy árt a baba gerincének ha az én vastag vánkosom alszik? Csak mer együtt alszunk és hiába veszem le őt a vánkosonról mindig visszajön.10 hós kislànyról lenne szó. Kb. 1 hónapja kezdte el h mindig az én válkosomon alszik eddig vánkos nélkül aludt. Válaszod előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. január 20. szerda

      A gerincének nem árt, inkább balesetveszély miatt nem javasolják, hogy a baba párnán aludjon (éjszaka alákerülhet).

  • Szőke Rita

    2016. január 18. hétfő

    Kedves Ági! Tanácstalan lettem, szeretném a segítségedet kérni.
    Kisfiam 14 hónapos, összességében jó alvó baba, napközben már csak egyszer alszik 1,5-2 órát délután, este 8 körül gond nélkül alszik el, igaz az ölemben, de pár perc alatt és általában reggel f8-ig is alszik. Van sok átaludt éjszakánk, hogy egyáltalán be sem kell menjek hozzá. Néhány hónapja viszont egyre gyakrabban fordul elő, hogy valamikor felébred, akár éjfélkor, akár f4-kor és teljesen ébren van 2 órán keresztül. Láthatólag semmije nem fáj, csak akkor sír, ha kimegyek a szobából, de akkor nagyon. Ha magam mellé fektetem, ha ringatom akkor sem tud előbb elaludni, de volt, hogy ez 3 órán keresztül is tartott. Ha a mi ágyunka vesszük, akkor senki nem alszik, így ez nem túl jó megoldás. A fő bajom, hogy ez egyre gyakoribb 2x egy héten már biztosan előfordul és nem szeretném, ha ezt teljesen természetesnek venné, hogy néhány naponta hajnalban együtt ücsörgünk órákon át.
    Mi lehet az oka szerinted és mi lenne a legjobb megoldás?
    Köszönöm, Rita

    • Vida Ágnes

      2016. január 24. vasárnap

      Ebben a korban a babák „ingerkereső” üzemmódban vannak, ezért amikor éjjel felébred, néha „bekapcsol” és nem tud ellazulni és elaludni megint. Ezen segíthet este lefekvés előtt egy csésze Rooibos tea vagy a Mesélő Hold nevű illóolajkeverék, amit a szobájában párologtathatsz. Illetve ki lehet próbálni, hogy amikor felébred, fehér zajt kapcsolsz (ventillátor pl. vagy mást, ami nem túl hangosan, de egyenletesen zúg, erre könnyebb visszaaludni)

  • Dóri

    2016. január 16. szombat

    Kedves Ági!

    Lassan tíz hónapos kislányom napközben már csak egyszer alszik kb. másfél órát, az éjszakát szépen végigalussza, ami szuper:) Viszont én csak cicin tudom elaltatni. Ezt szeretném a napközbeni alvása előtt kiváltani. Mi az, ami segíthetne neki az ellazulásban, de mégsem szopi? (Ilyenkor biztos, hogy már csak arra használja, mert szinte alig nyel közben)
    Ha nem alszik el cicin, akkor kezdődik a sírás, hiába teszem be a kiságyába, ott felül, feláll és sír, pedig ott vagyok mellette és simogatom, paskolgatom. Ha kiveszem és állok, akkor megnyugszik, de ha leülök vele, akkor eltolja magát. Csak sajnos már elég nehéz, nem tudom hosszabb ideig tartani meg ringatni. Esetleg ha ott cumisüveggel próbálkoznék az segíthetne? Vagy csak én nem vagyok elég kitartó? Mennyi idő, amíg egy új rutin kialakul és megszokja?

    Köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Lehet próbálkozni vízzel itatópohárból vagy cumisüvegből, esetleg ringatással, majd leteszed a kiságyba, ha sír felveszed, megnyugtatod és visszateszed. Az első pár alkalommal akár 1-másfél órát is eltarthat, mire el tud lazulni az új módszerrel, de aztán minden egyes alkalommal egyre könnyebben fog menni.

  • Zsuzsa

    2016. január 15. péntek

    Kedves Ági!
    A kislányom 8 hónapos. Nagyon jó alvó volt amíg el nem kezdődött a fogzás. A fogzás előtt este fél 9-9-kor letettem mert dörzsölte a kisszemét. Elmondtam nekineki minden este ugynazt hogy nagyon szeretjük, most aludni kell de ha valami baj van szóljon mert itt vagyunk a másik szobában..stb. becsukta a szemét és aludt. Mindig volt bent egy cumisüveg tea az ágyban..ha szomjas volt nem sírt kitapogatta a kiskezével ivott és aludt tovább. Ezek után megindult az alsó két foga..minden felborult..de gondoltam ha túl vagyunk rajta minden vissza áll a régi kerékvágásba..de nem. Megszenvedtük a két kis fogacskát az első este olyan volt mint régen, mindenki tudott pihenni,de csak egy napig tartott a csoda. Ismét rengeteget felsír éjszaka. Leteszem fél9-9 körül fél11-kor már felsír és onnntól kezdve óránként. Bemegyek megsimogatom cumiját a szájába adom ( ezt eddig egyedül is megoldotta) és jó esetben vissza alszik egy órára. A teát kivettem mellőle mert már ott tartunk hogy egy éjszaka megiszik több mint 4 decit..mintha ezzel nyugtatná magát. Persze reggelre tiszta pisi. NAapközben sem alszik 2szer 1 órát csak és természetesen tiszta nyűg. Hajnali 4 körül már nem bírom tovább beviszem magunkhoz a nagyágyban de ott se alszik..mintha nem lenne álmos. Olyan jól bevált napirendünk volt és minden megváltozott. Már egy hete megfordítottam a fürdést a vacsival, de ez sem hozott változást. Próbálkozom azzal is hogy vacsorára könnyebb ételt és kicsit kevesebbet kapjon.(nagyon szeteti a pocakját. 8 hónapos és 10 kg..és kislány)..de ez sem változtatott semmin. Nem tudom mit tegyek..hulla fáradt vagyok…😕 Köszönöm hogy leírhattam a problémám..

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Az alsó metszőfogak után szinte azonnal jönni kezd a felső 4 metsző és amíg azok ki nem bújtak sok gondot okoz a fogzás. Homeopátiás alkati szerekkel tudsz neki segíteni, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Zsuzsi

    2016. január 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    Rendszeres olvasód és vásárlód vagyok 😊. Nagyon hálásak lehetünk Neked, mi anyukák! Tudom, hogy sokan mondják, de én is szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon-nagyon sokszor felbecsülhetetlen támaszt adnak az írásaid!
    11 hónapos a kisfiam, Kolos. Igazából az oldalaidon olvasott bejegyzésekben felmerült problémákhoz képest, a mi gondunk apró és talán nem is gond 😊. Mégis most egy olyan időszakba léptem, hogy úgy érzem, 11 hónap után először, elfáradtam. Lehet, hogy a gyerekben is ez generál mindent.

    Kolos alapvetően nagyon jó alvó, mondhatom újszülött korától. Napközben még kétszer alszik, délelőtt másfél, délután egy órát. Estenként fél 9 körül elalszik és reggel 7 körül kel. Ez, van hogy 2-3 héten keresztül is működik, aztán jön pár nap, egy hét, amikor egyszer fel kel enni éjszaka.
    A problémám nem az alvással van, hanem az altatással. Olyan 7 hónapos koráig, leszámítva a betegségeket, működött, hogy megetettem, picit ringattam és még legtöbbször ébren betettem az ágyába és ő elaltatta magát. Egyik napról a másikra ez megváltozott. A rutin azóta is, csecsemő kora óta minden nap ugyanaz: fél8-kor fürdés (ezt 7 óráról toltuk ki körülbelül 2 hónapja), utána vacsi, ami tápszer, már a sötét szobában, csöndben dúdolva neki, amikor befejezi, picit még dúdolok, ringatom a fotelünkben és lerakom. Ezzel nincs alapvetően baja, addig amíg ki nem lépek a szobából. Amíg ott vagyok, fülig ér a szája, minden produkcióját bemutatja és szépen lassan elfárad, forgolódik és elalszik. Azon kívül, hogy néha nem bírom nevetés nélkül, mert olyan cuki, próbálok nem kommunikálni vele, csak azt suttogom neki, hogy „csukd be a szemed, tedd le a fejed, aludj szépen, várnak az álommanók” és simogatom. Maximum még azt próbálom megakadályozni, hogy felálljon. A bajom, hogy ez egyre hosszabb idő. Tegnap már 45 perc volt, nekem ez hosszú.
    Próbáltam már, hogy kijövök, hagyom sírni és visszamegyek, de ez sem jött be. A maximum eddig 7 perc volt, amit bírtam. Az a baj, hogy ilyenkor feláll és addig hergeli magát, amíg be nem megyek. Az apukája sem jó neki, ezt is próbáltuk.
    A napokban már a napközbeni altatás is kezd terror lenni. Eddig az volt a módszerem (tudom, hogy ezt elrontottam), hogy csatos hordozóban altatom. Táncolunk, énekelek. Eddig 15perc volt, nagyon rossz esetben 20. Most már sír, tolja el magát és fél óra alap esetben. Próbáltam berakni a kiságyba, de az sem jó, kezdődik az esti procedúra.

    Mostanában napközben rosszul is eszik, pedig eddig nagyevő volt. Emiatt megint felkel éjszaka enni, kicsit most ez is kiborít, mert nem többre van szüksége a napközbeninél, hanem nem eszi meg az adagját. A tejpép lett a kedvenc mindenek felett, abba bármit belekeverhetek, akkor megeszi, amúgy mindenből harmad annyit eszik, mint szokott. De ez egy mellékes ág ☺.

    Tudnál nekem tanácsot adni, hogy mit próbáljak meg az altatásnál, hogy újra egyedül aludjon el? Úgy érzem, van esély, hogy sikerüljön, mivel este alapvetően nem karban alszik el, hanem az ágyában, csak a társaságomat kellene nélkülöznie. És ha este működne, akkor napközben is meg tudná tanulni. Csak a módot nem tudom. Legyek bátrabb, szigorúbb, szívtelenebb és hagyjam akár egy órát bömbölni? … Remélem, nem ez a megoldás, de ha ez, akkor ezt is megpróbálom…

    Fontos, hogy amúgy Kolos egy angyal gyerek! Nem hisztis (még), nem sírós, mindig mindenhol jól érzi magát. Ha nyűgös, annak mindig oka van (fog, betegség).

    Előre is nagyon köszönöm a ssegítségedet! Remélem, egy rövid tanácsot tudsz nekem írni!
    Az Álomba ringató praktikák megvannak, lehet, hogy nem voltam elég alapos, de nem találtam benne a megfelelő módszert.

    Üdvözlettel,
    Zsuzsi

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Szerintem csak az a gond, hogy már nem akkor álmos, mint eddig, hanem kicsit később. Nappal is később aludna már el és este is. Az is lehet, hogy ezzel valamelyik nappali alvása ki is maradna már. Próbáld meg egy kicsivel később altatni, mint eddig, kifigyelve, mikor álmosodik el úgy igazán. Valamint javaslom az Álomba Ringató Praktikákból az ellazulásról szóló részt, mert ebben a korban ez már nehezebben szokott menni, nehéz kizárni a külvilágot.

  • Tündi

    2016. január 14. csütörtök

    Kedves Ági! Kisfiam 9 hónapos, párszor nem volt velem éjszaka, hol a mamájánál aludt (volna), hol apukájával itthon, de mindig nagyon sírós volt, nehezen nyugodott meg, aztán kevés alvás után megint sírás következett.  Még szopizik is, de cumisüvegből nappal, ha néha elmegyek elfogadja a tejet is a tápszert is. Ezeken az éjszakákon nem, pedig amúgy 1x, 2x szopizik.Kérdésem az lenne, hogy hogy lehetne nyugodtabbá tenni ezeket az éjszakákat?Nappal hagyjam másra többet? Ilyenkor is előfordul azért, hogy sírdogál, ha nem vagyok orr. A nagyobbik fiammal hamarabb kezdtük ezt, többször volt másnál nappal és éjjel is, vele nem volt ilyen probléma soha.
    Köszi

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      A gondot az okozza, hogy megszokta, hogy szopit kap éjszaka és, ha más történik, azzal még nem tud mit kezdeni azért olyan sírós. Számára ezek a szokások jelentik a biztonságot. Ha rendszeresen más vigyáz rá éjjel, esetleg olyankor is, amikor te otthon vagy néha apa megy be hozzá és ő nyugtatja meg, este is ő fekteti, akkor idővel hozzászokik ehhez is és könnyebben elfogadja majd. Ilyenkor nem kell, hogy anyatejet kapjon, nyugodtan altathatja másként apa vagy a mama pl. adhatnak neki vizet vagy cumit, ez általában könnyebben szokott menni.

  • Ilona

    2016. január 13. szerda

    Kedves Ágnes!

    Nem tudom, mitévő legyek. A lányunk most 7 és fél hónapos, egy hete képtelenség elaltatni napközben és este egyaránt. Gondolom ebben nagy szerepe lehet a fogzásnak is, viszont kezdek aggódni érte. Rutin szerint fürdetünk minden nap, eddig a fürdetés után aludt egy órácskát, egy felet ébren volt, majd visszaaludt. Most nagyjából éjfélig fent vagyunk vele, egyáltalán nem tud elaludni, csak a sírás megy. Éjszakánként 6-8 alkalommal ébred. Már nem is olyan mosolygós, mint volt. Van esetleg valami ötleted, mi okozhatja ezt az állapotot, és mivel tudnánk segíteni neki?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Ágnes

      2016. január 14. csütörtök

      Jön a foga, ez lehet a gond. Fogzás elleni alkati szerekkel tudsz segíteni neki, hogy jobb kedve legyen és könnyebben menjen az alvás is, erről bővebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz.

  • Kádár Katalin

    2016. január 13. szerda

    Szia Ági!
    Alvásprobléma miatt szeretném a segítségedet kérni.Második kisfiam 1éves nagyon jó baba.9hónapos koráig szoptattam éjjel is .Rendben ment az elválasztás akkor már csak reggel este és éjjel szopott.A hozzátáplálást 5hósan kezdtem mindent szépen evett.A szopi elhagyása után reggel este tápszert kapott amit nehezen fogadott kezdetben majd szépen itta 1hónapug.10hósan nem kellett tovább.Már mibdent kipróbáltam(tej,kakaó,ízesített tápszer,tejpép)semmi nem kell neki.A gondom a következő.Mivel tudom kiváltani a reggelit vacsorát h.este ne legyen éhes.Éjjel nagyon sokat ébred van h.óránként olyankor cumi vagy víz vagy gyümölcslé.Nem nagyon eszik már uzsonna idő után semmit.Akkor tejterméket kao vagy kenyérfélét.Összefügghet e a két dolog h.nem vacsorázik és az éhség kelti fel vagy megszokás miatt lehet?.Az első gyerekem 10hó után végigaludta az éjszakát.Nappal 2szer alszik1,5-2órát.Egy szobában alszom vele de ő a kiságyban.Hogyan tudnám leszoktatni az éjheli kelésekről?
    Válaszodat köszönöm előre is

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Ha nem vacsorázik, akkor biztosan az éhsgé kelti fel és ha nem kap éjjel enni, akkor hiába adsz neki cumit vagy bármit, időszakosan visszaalszik tőle, de hamarosan megint kel, mert még mindig éhes. Esetleg segíthet, ha uzsonnnára csak kevesebbet kap, nem olyan laktatót, így vacsorára éhesebb lesz és elfogadja az ételt. Aztán lefekvés előtt közvetlenül még kaphat tápszert vagy anyatejet és utána feküdjön le, így biztosan nem éhesen kerül az ágyba és nem fog olyan hamar megéhezni.

  • Helga

    2016. január 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Arról kérném a véleményed, hogy 1 éves kor után mennyit hagyhatjuk a babát cicizni. Az én babóm (13hós), este és reggel kapott cicit, de kb. 1,5 hónapja újra kér cicit napközben is, akár óránként. Sokszor szív belőle néhányat, majd a figyelme másra terelődik, de ha elteszem a cicit, újra kéri, ha nem kapja meg sír. Néha annyira bemérgesedik, hogy a haját tépi, erősen sír. Mostanában észrevettem, hogy ha mérges akkor is elkezi keresni a cicit. Éjszaka is többször ébred, ha leteszem van hogy megébred kutakodva cici után, 3-4et szív, alszik, de ha nem találja sírni kezd. a napközbeni elalvashoz is cicit kérne, erről igyekszem leszoktatni. Cumit egyáltalán nem fogad el, még kedvenc alvóállatkája sincs, pedig igyekeztem többel is megbarátkoztatni 🙂 nem vagyok biztos benne, hogy hosszú távon jót teszek neki ha mindig kap cicit, viszont annyira megnyugtatja. Köszönöm előre is ha tudnál valamit javasolni a helyzetünkre.

    • Vida Ágnes

      2016. január 14. csütörtök

      A járástanulás időszakában ez gyakori jelenség, az az oka, hogy a kicsi számára ilyenkor a cici megnyugvást jelent, biztonságérzetet ad, néhány hét utána elhagyja majd, nyugodtan add neki, bajt nem okozol vele, épp ellenkezőleg 🙂

  • Renáta

    2016. január 03. vasárnap

    Szia Ági!
    Segítségedet szeretném kérni,alvásproblémával kapcsolatban!
    Kisfiam 17 hónapos,csecsemőkora óta sírva ébred,reggel is éjszaka is! Megkérdeztem az orvosunkat rendben van-e ez így,azt mondta igen az álmok miatt stb. van ez így,kb. 3 éves korára kinövi! De most már ott tartunk,hogy nem tudom éjszaka a kiságyában visszaaltatni! Rendesen leteszem este magától elalszik(nagy ritkán kell csak elringatnom),1 óra múlva sírva ébred kiveszem a kiságyból, ilyenkor már csak ringatva alszik vissza,ha vissza alszik egyáltalán! Utána megint kb. egy óra múlva sírva ébred,elringatom ,visszateszem! Utána már zombi vagyok és magunk közé viszem,alszik mint a bunda reggel 8-9-ig! Van valami megoldás erre?
    Nagyon várom a válaszodat!
    Köszönöm,Renáta!

    • Vida Ágnes

      2016. január 10. vasárnap

      Vannak olyan gyerekek, akik következetesen sírva ébrednek, nem tudjuk igazán ennek az okát, de valószínűleg az a gond, hogy ők nem fokozatosan kelnek fel a mélyalvásból, hanem a mélyalvás végén rögtön felriadnak. A felriadás miatt aztán sír és mivel a szeparációs szorongása is erős, jobban szeretne veled aludni.
      Mivel mellettetek nyugodtan alszik, felesleges az első ébredés után még visszatenni, csak magadat fárasztod vele. Most valami miatt még gyakrabban kel (valószínűleg fogzik is), később ritkábban fog és mivel úgyis a kiságyában alszik el este, ezért később, amikor már nem riad fel éjszaka, a saját ágyában alszik majd tovább.

  • Kati

    2015. december 30. szerda

    Kedves Ági!

    5 hónapos a kislányom. 3 héttel ezelőttig gyönyörűen átaludta az éjszakákat, este könnyen el tudtam altatni, fürdés után cicizés, és mêg félig ébren letettem az ágyába, elnézelődött és elaludt magától reggel 7-8-ig. De az utóbbi időben ahogy leteszem elkezd kapálozni, kipattan a szeme, holott már majdnem bealudt az evésbe, csak mellen nyugszik el. 2 órát is eltart mire újra el tud aludni, még többszöri mellretêtellel és éjjel is 1-2-szer felébred enni. Tejem van elég, mert este is marad még benne evés után. A nappali alvásokkal is gondban vagyunk, van hogy csak kétszer 20 percet alszik, azt is csak babakocsiban, hintában vagy kendőben. Többszöri alvásra lenne szüksége? Mitől lehet a változás? Úgy tűnik, hogy még nem jön a foga… pocakja se fáj. Lehet, hogy ennyire kevés alvásra van szüksége egy ekkora babának?! Hogyan tudnám könnyebbenelaltatni?
    Előre is köszönöm a válaszodat.
    Kati

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Egyre éberebb a babád, ezért már nehezebben lazul el elalvás előt. Ilyenkor simogasd meg, maradj ott mellette, de ne vedd ki az ágyból, néhány nap alatt rájön, hogyan tud így elaludni. Az normális, ha éjjel még 1-2x megéhezik. Nappal figyeld meg, mikor álmosodik el (a szemét, orrát vagy a fülét dörzsöli, kézben sincs már el, nem lehet elterelni a figyelmét) és ilyenkor tedd le aludni. Ha szopival könnyen elalszik, aludjon úgy, akár melléfekve nagyágyon is altathatod, így általában könnyebben el tudnak lazulni a babák.

  • Edit

    2015. december 28. hétfő

    Kedves Ági!Nagy problémával fordulok hozzád.Most 3 hónapos a kislányom és születése óta nagyon keveset alszik.Napközben maximum 30-40 percre szunnyad el,hiába van meg az esti rendszer 11-12 óránál hamarabb nem tudjuk ágyba tenni és még olyankor is legalább 2-szer kelni kell hozzá éjszaka.A másik problémám pedig ,hogy sokat van kézben de nem tudok semmit csinálni tőle mert ha kiságyba rakom vagy játszószőnyegre elkezd üvölteni.Éjszaka is kézben vagy hozdozóban alszik csak el. MI lehet a baj? Nem vagyunk hasfájósak és egyszerűen nem tudom hol rontottam el.Vagy már ilyen korán felszokattam volna? Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Nem rontottál el semmit, teljesen normális az alvása. Ebben a korban sok baba alszik 30-40 perceket nappal és az is oké, ha még 2x ébred éjjel enni, mert éhes. Ilyenkor etetés után rögtön tedd vissza aludni, ne kapcsolj villanyt és pelenkázni is csak akkor kell, ha bekakilt, mert a pelenkázásra felébred és utána nehéz visszaaltatni.
      Próbáld meg azt, hogy nappal etetés és büfi után teszed le kicsit játszani (soha ne a kiságyba, az csak alvásra legyen), túl sokat ne várj még tőle, 5-10 percnél tovább ebben a korban még nem igazán vannak el a babák magukban. Utána játssz vele együtt kicsit, aztán megint játsszon el önállóan, aztán megint együtt. Ha nagyon nincs már el egyedül, hordozóban vagy hordozókendőben vidd magaddal, beszélgess vele, énekelj neki, mutasd meg mit csinálsz, ez őt is megnyugtatja majd és közben te is haladsz a házimunkával.

  • Evelin

    2015. december 27. vasárnap

    Kedves Ági!
    Először is szeretném megköszönni a sok hasznos információt, amit nálad olvasok. Sokat segítettél!
    Már nagyon tanàcstalan vagyok ezért fordulok hozzád. 9 hónapos kislányomról lenne szó, kivel nagy altatási problémáink vannak. Egyszerűen otthon nem akar elaludni, semmiféle képen( kezben ringatas, éneklés, porszívó, tv, halk zene, tiszta csend, hintaszék, pihenőszék, szopi, cumi és még sorolhatnám mennyi mindent megpróbáltunk a férjemmel. Két féle módon hajlandó elaludni, ha kimegyunk setalni babakocsival s közben éneklek neki (5 perc mulva alszik) ezzel nem nem is lenne gond ha nem sötétedne ilyen hamar, mert a màsodik altatásra körülbelül 4 orakor kerul sor es mar lassan sötétedik es van úgy hogy 6 ig alszik. Hozzáteszem ha megállok felébred.És nem a legkellemesebb sotetben kinnt setalni vele. Nem beszélve a fürdés utáni altatásrol, ami nagyából 9 órakor kezdődik, ugye olyankor mar nem viszem ki sétálni nehogy megfazzon,meg arra felkelne ha levetkőztetem. Maradt a masik lehetősèg autoban való altatás, de csak ugy ha az ölembe van, autoülésbe sír addig míg ki nem veszem. Szerencsére van rá lehetőség, hogy az udvaron autozunk vele, de hát ez sem a legkényelmesebb, legalabb 25 percet kell vele autozni mire bevihetem a lakasba. (2-3 perc mulva elalszik)
    Ha nem viszem ki sétàlni vagy autozni, hajlando éjjfélig is fennt lenni, de csak nyöszörög, dörzsöli a szemét, vakarja a fülét. Sírni nem hagytuk sose pedig szinte hetente tanacsoljak, meg mindig avval jönek, hogy el van kényesztetve. 4 hónapja kezdte el csinalni addig kézben eltudtam altatni, de nem aludt 40 percnel tobbet. Éjjel két óránként ébred. Szopik utana böfi és ha nem sikerül meg böfiztetni, akkor vagy nem alszik vissza, vagy nyöszörög álmában. Normalis ez még, hogy 9 hónapost böfiztetek? Tea után is kell böfiznie. Míg nem mozgott olyan sokat addig nagyon sok gond volt a böfiztetésel, mert sok levegőt nyelt. Mozgasfejlődése szerintem megfelelő. 6 honaposan magatol felult, parnapjara ra kuszott, màszott… ahozz képest, hogy rengeteg van kézben, még máig is.
    Mit tanácsolsz nekünk? Tovabbra is altasuk autoban, babakocsiban?
    Hajlandó lesz valamikor othon is elaludni? Ha sokat van kézben avval ártok a gerincének? Van rá lehetőség, hogy megszokja a zajt? Csak mert minden felébreszti őt így azt is megkell gondolnom kétszer, hogy hol sétalok vele.
    Előre is köszönöm szépen a válaszodat!

    • Vida Ágnes

      2015. december 28. hétfő

      A gond az, hogy ha ő este 6-ig alszik, este 9-kor még nem álmos (ebben a korban a babák este már akár 4-5 órát is ébren vannak egyhuzamban anélkül, hogy álmosak lennének). Ebben a korban sok baba már csak 2x alszik napközben 30-90 percet, ennélé többre nincs is szüksége. A babakocsis, autós altatás „becsapja” őt, úgy könnyebben elalszik, kicsit túl is alussza magát, cserébe éjjel nem elég fáradt, ez is lehet a gyakori ébredés oka. Először a nappali altatást kell rendbetenned.
      Itt két dologra figyelj oda:

      1. Figyeld meg mikor álmosodik el igazán (ebben a korban már 4 órát simán ébrenvannak napközben a babák két alvás között, az ébrenléti ciklusuk közepe táján kicsit elálmosodnak, de aztán megint felélénkülnek, majd kis játék után hirtelen megint elálmosodnak és ilyenkor már nyűgösek, semmi sem jó, ilyenkor kell lefektetni őket)
      2. Az altatás: mivel ő úgy tud ellazulni, ha rázogatást és zúgó hangot érez (autó, babakocsi), ezért segíthet egy kis dédelgetés, ringatás és a fehér zaj bekapcsolása a szobájában (pl. ventillátor, vagy bármi más, ami nem túl hangosan, de egyenletesen zúg, néha a porszívó is segít), amíg el nem alszik.
      Kis ringatás után tedd be a kiságyba, ha sír, simogasd, de ne vedd ki, legyél mellette, amíg magától el nem lazul és el nem alszik.

      Néha segít az is, ha a megszokottól eltérően úgy altatod, hogy lefekszetek a nagyágyra és mellédbújhat, mesélsz neki, vagy dúdolsz kicsit, és ha elaludt, utána teszed le az ágyába.

      A sok kézben levéstől nem lesz baha a gerincének 🙂

  • Balog-Hegedűs Anett

    2015. december 26. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos múlt (1 hete), és kb. 2 hete csak 2-3 naponta van széklete, viszont akkor bőséges, híg, sötétbarna. Anyatejet és tápszert is eszik, már a kezdetek óta, most már több a tápszer aránya. Kb. 2 hete elég nyűgös is, én keménynek érzem a hasát. Kamilla teát adok neki 2 naponta, tornáztatom, hasát masszírozom minden nap, de mégsem kakil. Mi lehet a gond? Úgy gondoltam, majd kinövi ezt is (sokáig véres kakival küzdöttünk, de azt 3,5 hós korára kinőtte), de most már kezdek aggódni. Sokan mondják, hogy kezdjek el hozzátáplálni, de én még nem akarok. Mit lehetne még kipróbálni, hogy napi egy kaki azért legyen? (és viszonylag kíméletes módszer). Előre is köszönöm a segítséget. Üdv:Anett

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Mivel anyatejet és tápszert is kap, nem kell minden nap kakilnia. Az anyatejben kevesebb a rostanyag, ezért egyszerűen nincs, ami naponta kijöjjön és néha a tápszer sem elég mellé, hogy elég kaki legyen. Ha nem fáj a hasa, nem erőlködik, nem puffadt, akkor nem kell ezzel foglalkozni. Emiatt elkezdeni korábban a hozzátáplálást nem szabad, az csak további emésztési gondokat okozhat.

  • nonn melinda

    2015. december 25. péntek

    Kedves Ágnes!
    Nagyon szeretem olvasni a blogját, sok hasznos dolgot tudok alkalmazni fiam mindennapjaiban. Egy kérdéssel fordulok most önhöz. Pár nap múlva kisfiam betölti a három hónapot és kb. Egy hete a nappali alvasokkal gond van és azért zavaró a dolog mert látszik rajta, hogy Napközben nem alussza ki magat, nyűgös. A napirendje a következő: Kb fel 8/8kozott kel fel, reggeli 8:30/9kozott van, utána kis játszás, 10 óra körül alszik 30-40percet, aztán 11:30-12kozott etetés utana igényli az alvást de 30-40 perc után felébred és vissza altatom ez hol sikerul hol nem, aztán jöhet 3ora múlva a következő etetés és itt már látszik rajta a fáradtság, nyűgös. jó esetben a következő etetéselott egy fél órát sikerül aludnia, majd 6ora körül ujabb etetés itt mar nyugos a furdetesig, aminek az ideje attol fugg, hogy o mennyire nyűgös. Ez kb 19:30es 20:30kozott van. Utana jon a vacsora és ekkor szépen elalszik. Éjszaka általában egyszer, de van, hogy kétszer eszik. Mi a véleménye keveset alszik a fiam Napközben azért nyűgös vagy más probléma van a háttérben? Esetleg valamit rosszul csinálok? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Melinda

    • Vida Ágnes

      2016. január 17. vasárnap

      Nem alszik keveset. Sok baba alszik rövidebbeket napközben. Segíthet, ha besötétíted a szobáját nappal, vagy ha legalább egy alvás babakocsiban, séta közben van, így nem lesz annyira nyűgös.

Comment navigation